教育王國

標題: 恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元 [打印本頁]

作者: siden    時間: 15-7-15 08:32     標題: 恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

有7科5**

勁,估佢唔到

作者: karen55407    時間: 15-7-15 08:49     標題: 回覆:siden 的帖子

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 08:56

狀元分佈:

男狀元:
皇仁: 2
港同: 1 (另有1女狀元)
英皇: 1
鄧顯紀念中學: 1
順德聯誼總會梁銶琚:1

女狀元:
港同: 1 (另有1男狀元)
藍田聖保祿: 1
拔萃女書院: 1
嘉諾撒聖瑪利書院: 2

整體分佈:
嘉諾撒聖瑪利書院: 2
皇仁: 2
港同: 2
拔萃女書院: 1
鄧顯紀念中學: 1
英皇: 1
順德聯誼總會梁銶琚:1

作者: siumi    時間: 15-7-15 08:57

作者: 豆丁仔    時間: 15-7-15 09:00

作者: bb86    時間: 15-7-15 09:01

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 09:02

siden 發表於 15-7-15 08:32
有7科5**

勁,估佢唔到
咁多間新派直資之中, 港同的確係出色!

作者: isa_ty    時間: 15-7-15 09:09     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

港同書院!

不過小學會越來越難入

作者: manmonster    時間: 15-7-15 09:14

睇得多資深網友 Charlotte-mom 介紹後,又到過簡介會,很喜歡港同。但要過三關,小朋友又係細 B,今年仲出了兩個狀元,恐怕沒有甚麼機會入到。
作者: NatalieBaby    時間: 15-7-15 09:23     標題: 回覆:siden 的帖子

作者: 小曳人    時間: 15-7-15 09:25

勁呀!
作者: oomman0306    時間: 15-7-15 09:29

這是我們心儀的學校. 恭喜晒呀!!
作者: 99dogdog    時間: 15-7-15 09:29     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

中學文憑試今日放榜,有十一名狀元考獲七科5**或A級成績,全部來自英文中學。英皇書院一名男生,連同數學科延伸部份,考獲八科5**。北區香港道教聯合會鄧顯紀念中學一名男生,考獲七科5**以外,日文獲A級。港島區的聖保羅男女中學,一名有色弱問題的男生,連同數學科延伸部份,考到七科5**。嘉諾撒聖瑪利書院、南區的港大同學會書院,各有兩名七科5**考生;拔萃女書院、觀塘區藍田聖保祿中學各有一名女狀元;皇仁書院、屯門順德聯誼總會梁銶琚中學各有一名男狀元。另外,喇沙書院一名只得十五歲姓黃考生,考獲四科 5**。校方說他是全港年紀最小的考生。全港今年七萬二千名文憑試考生,有二萬五千多人考獲符合升讀大學資格,與去年相若。

作者: siden    時間: 15-7-15 09:35     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

雖然狀元唔代表整體學校學術水平。

斷估冇人質疑SPCC最勁,雖然佢冇狀元。

但起碼俾人知道港同有培養狀元的泥土,種唔種得出果實,靠學生自己。

作者: wynnwynn    時間: 15-7-15 09:58

恭喜港同
作者: akimaybe    時間: 15-7-15 10:04     標題: 引用:睇得多資深網友+Charlotte-mom+介紹後,又

原帖由 manmonster 於 15-07-15 發表
睇得多資深網友 Charlotte-mom 介紹後,又到過簡介會,很喜歡港同。但要過三關,小朋友又係細 B,今年仲出 ...
jm, 我同你一樣呀! 參加完簡介會, 非常喜歡港同, 不過細b, 要過3關, 機會真係好微, 希望大家小朋友會找到合適既學校!

作者: stepyau    時間: 15-7-15 10:05

回覆 siden 的帖子

SPCC最勁的應該去了考IB。
作者: qyeternity    時間: 15-7-15 10:06

作者: Mat_Dad    時間: 15-7-15 10:06

一出就兩個真厲害
作者: basketboy    時間: 15-7-15 10:14

作者: ok3    時間: 15-7-15 10:18

應該會吸引更多人報港小
作者: HaYi    時間: 15-7-15 10:27

勁呵!
作者: karen55407    時間: 15-7-15 10:38     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

皇仁應該得一個

作者: 開心小花    時間: 15-7-15 10:47     標題: 引用:皇仁應該得一個 +

原帖由 karen55407 於 15-07-15 發表
皇仁應該得一個
我見報紙話皇仁有2個,其中一個係超級狀元。

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 10:47     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

恭喜板主!

作者: Gerard    時間: 15-7-15 10:48     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 10:49     標題: 引用:雖然狀元唔代表整體學校學術水平。 斷估冇

原帖由 siden 於 15-07-15 發表
雖然狀元唔代表整體學校學術水平。

斷估冇人質疑SPCC最勁,雖然佢冇狀元。
港同勁過男女拔!

作者: siumi    時間: 15-7-15 11:02

其實這個消息的確令很多直資新校的家長很鼓舞, 一直以來, 直資新校有好的理念及教學方法, 但亦有不少人擔心實行起來言多於實, 希望我們會有機會能夠聽到更多好消息!
作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 11:07

多謝, 雖然唔係我果兩個 (都應該好難), 但全部中學小學家長都超級興奮, 因為新校, 新理念, 想要跑出好成績要多方面合作, 得來不易, 更加珍惜

上星期5小學同中學一齊拎行政長官卓越教學獎已經好開心, 今日真係high到爆, 成朝電話whatsapp無停過, 希望好成績可以推動到之後的師弟師妹繼續努力 始終讀書嘅野, 有好學校好老師幫左你, 最後都係要靠自己

兩個叻仔叻女都係港小直上, 今次無人話活動教學唔work喇掛
作者: MrBeast    時間: 15-7-15 11:10

siumi 發表於 15-7-15 11:02
其實這個消息的確令很多直資新校的家長很鼓舞, 一直以來, 直資新校有好的理念及教學方法, 但亦有不少人擔心 ...
咁多間直g來說,我也是較喜歡港同,不過未必能代表其他直g bor, 始終方針和辦學方法有差異。
作者: DevilPig    時間: 15-7-15 11:10     標題: 引用:多謝,+雖然唔係我果兩個+(都應該好難),+但

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-15 發表
多謝, 雖然唔係我果兩個 (都應該好難), 但全部中學小學家長都超級興奮, 因為新校, 新理念, 想要 ...
好鍾意港同,不過離我地家好遠

作者: manmonster    時間: 15-7-15 11:18

回覆 akimaybe 的帖子

謝謝你,大家加油。我是一個肥中年男人。
作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 11:20     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

充心佩服Charlotte Mom 的獨具慧眼!識字始終重要過識人!!什麼直資SPCC, DBS, 私校DGS也比下去⋯ 相信今次之後,有新局面出現。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 11:26

ylmanhk 發表於 15-7-15 11:20
充心佩服Charlotte Mom 的獨具慧眼!識字始終重要過識人!!什麼直資SPCC, DBS, 私校DGS也比下去⋯ 相信今 ...

唔好咁講, 呢剎那光輝可以last幾耐, 仲要睇以後團隊同學生努力; 而且比較傷感情, 自己知道自己做得好就夠了今次開心, 在於團隊+學生努力被肯定, 並非贏左d咩或贏左邊個, 港同學生不嬲都係咁環境成長, 人地叻, 鄧人開心, 自己叻, 更開心; 所以日日都開心

獨咩具慧眼呀, 心口掛個勇字就有, 我相信有努力付出就有收獲, 只係我更相信付出唔單止係k書, 人生係有好多野要學呢

作者: Piiglam    時間: 15-7-15 11:28     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

作者: isa_ty    時間: 15-7-15 11:32     標題: 引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-15+11:20+充心

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-15 發表
今朝睇報紙就諗起你!相信港同上下都十分興奮!

今年幫阿仔報小學,剛填完港同份報名表,呢幾日會親身去交表。

阿仔參觀完學校,話好like間小學,好想係操場跑步喎

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 11:38

MrBeast 發表於 15-7-15 11:10
咁多間直g來說,我也是較喜歡港同,不過未必能代表其他直g bor, 始終方針和辦學方法有差異。 ...
港同辦得好, 唔代表所有直資都辦得好:

部份直資中學上年DSE表現比較:
中學名稱3322比例聯招學位聯招學士學位升讀3大以外比例 (聯招+非聯招)升讀8大比例 (聯招+非聯招)升讀3大比例 (聯招+非聯招)升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)升讀學士學位課程比例 (本地+海外)
聖保羅男女中學
    (DSE only)
91.90%90.60%

73.83%
*> 60%

聖保祿學校
    (DSE only)
< 89.7%

25.25%
67.68%7.07%85.86%92.93%7.07%100.00%
中華基金59.70%25.20%

32.80%31.10%63.90%29.40%93.30%
港大同學會書院71.40%52.27%39.39%
52.27%30.30%12.88%39.39%52.27%

聖保羅書院

42.00%

16.00%46.00%62.00%33.00%95.00%
拔萃女書院92.95%88.36%

*> 60%

英華書院82.40%

30.00%52.00%82.00%12.00%94.00%
香島中學64.10%

35.33%10.00%

協恩中學88.80%

~80%~52%
*> 60%~80%~15%~92%
李國寶中學67.00%

德望中學86.50%73.50%

20.00%65.16%85.16%14.84%100.00%
福建中學76.70%

匯基書院(東九龍)82.00%68.00%58.48%

27.20%9.52%58.48%68.00%
68.00%
培僑書院92.80% (2222)

94.00%68.62%
培基65.40%

保良局羅氏基金中學< 53.9%

優才(楊殷有娣)書院85.70%

~60%~40%100.00%
真道書院
    (DSE only)
51.46%

播道書院< 54.9%

97.00%45.00%
啟思中學
    (DSE only)
~66%

作者: MrBeast    時間: 15-7-15 11:39

Charlotte_mom 發表於 15-7-15 11:26
唔好咁講, 呢剎那光輝可以last幾耐, 仲要睇以後團隊同學生努力; 而且比較傷感情, 自己知道自己做得好就夠 ...
印象中初上ek有個po 放spc 去港同,那位mami今天可吐氣揚眉了
作者: akimaybe    時間: 15-7-15 11:42     標題: 引用:回覆+akimaybe+的帖子 謝謝你,大家加油。

原帖由 manmonster 於 15-07-15 發表
回覆 akimaybe 的帖子

謝謝你,大家加油。我是一個肥中年男人。
哈哈, 誤會左, 加油!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 11:44

hkpapa852 發表於 15-7-15 11:38
港同辦得好, 唔代表所有直資都辦得好:

部份直資中學上年DSE表現比較:

2015dse整體成績出左, 無舊年好睇mouth:" />

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2014-15/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2015.htm

俾埋2014你
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2014.htm

作者: lauwingtai    時間: 15-7-15 11:58

isa_ty 發表於 15-7-15 11:32

今年幫阿仔報小學,剛填完港同份報名表,呢幾日會親身去交 ...
我諗大部份EK中人見到港同出狀元, 都會即時諗起版主Charlotte_mom
作者: kaei    時間: 15-7-15 12:06

明顯部分科目今年比舊年難咗,有D全港avg都低咗,所以只睇結果感覺上比舊年差,但compare埋全港avg同舊年就可以話keep到
作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 12:11     標題: 引用:明顯大部分科目今年比舊年難咗,全港avg都

原帖由 kaei 於 15-07-15 發表
明顯大部分科目今年比舊年難咗,全港avg都低咗,所以只睇結果感覺上比舊年差,但compare埋全港avg同舊年就 ...
唔係呀香港average應該同舊年差唔多(或稍高)就真

作者: kaei    時間: 15-7-15 12:15

不過希望唔係得一次可以久唔久都會出到好成果,就咁冇人可以話活動教學不及傳統啦
作者: mcl203    時間: 15-7-15 12:16

回覆 Charlotte_mom 的帖子

版主 早期投資宜家番幾倍啦...有遠見...恭喜

作者: lawsonmoon    時間: 15-7-15 12:19

Charlotte_mom 發表於 15-7-15 11:07
多謝, 雖然唔係我果兩個 (都應該好難), 但全部中學小學家長都超級興奮, 因為新校, 新理念, 想要 ...
聽版主之前好似講過,近年已改回傳統些。版主是否認同如個考試是跑步,就要訓練跑步,不能說游泳對關節好D,平時就練游水,但去考始終是考跑步? 我是支持新辦的直資學校的。
作者: ericby    時間: 15-7-15 12:26

無選錯
作者: ericby    時間: 15-7-15 12:29

dbs最勁的應該去了外國。
作者: hello365    時間: 15-7-15 12:35     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

恭喜哂港同!我相信張來考港同會好更難,我果個細B,係咪無乜機會架?

作者: JackJoe    時間: 15-7-15 12:39     標題: 回覆:hello365 的帖子

我個女升小六都係細女(11月),放心港同面試睇表現

作者: ckh311    時間: 15-7-15 13:00     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-07-15+

原帖由 isa_ty 於 15-07-15 發表

今年幫阿仔報小學,剛填完港同份報名表,呢幾日會親身去交 ...
Me too,今朝一見到港同出兩個狀元,就即刻諗起Charlotte_mom,好替港同開心,亦證明你選擇是對的,雖然狀元不是自己小朋友,但起碼知道學校真心用心去栽培

作者: little_kid    時間: 15-7-15 13:08     標題: 引用:Quote:原帖由+isa_ty+於+15-07-15+發表今朝

原帖由 ckh311 於 15-07-15 發表
Me too,今朝一見到港同出兩個狀元,就即刻諗起Charlotte_mom,好替港同開心,亦證明你選擇是對的,雖然狀 ...
恭喜港同!

我都好鍾意港同,可惜阿女經3 round 面試後落馬

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 13:08

Charlotte_mom 發表於 15-7-15 11:44
2015dse整體成績出左, 無舊年好睇mouth:" />

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2014-15/pop_u ...
3322率, 5或以上都低咗......

唔知出咗JUPAS offer 個版未呢?

港同上年 2014 JUPAS offer:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2014-15/jupas_offer_results%202014_website_201408181447.pdf

作者: siden    時間: 15-7-15 13:09     標題: 引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-7-15+11:

感覺你買了塊人人唔睇好的油田終於鑽出了石油!苦盡甘來。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 13:16

lawsonmoon 發表於 15-7-15 12:19
聽版主之前好似講過,近年已改回傳統些。版主是否認同如個考試是跑步,就要訓練跑步,不能說游泳對關節好D ...

應該話, 要求高左, 功課多左 (叫唔叫傳統左呢?)
始終點活動教學都好, 坐定聽書時間一定有的

我睇法係, 讀書緊要, 但讀書唔係唯一, 港同(中小)會提學生溫習, 尤其評估週/考試前, 邊間學校唔重視呢? 以前唔理pre s1, 而家都會做下mock paper (係咁2), 始終面對考試, 除左實力, 仲要認識marking scheme, time management等, 學校長話齋如果唔提學生, 影響左成績, 係學校未盡責

但相比我小時候讀的傳統學校, 港同真係叫好自由了, 除左讀書以外, 其他經歷同學習都好重要; 例如生命教育, 社區服務, 雖然唔係考試科目, 學校好認真對待架!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 13:19

siden 發表於 15-7-15 13:09
感覺你買了塊人人唔睇好的油田終於鑽出了石油!苦盡甘來。
咁講真又無點苦過, 讀得好享受tim, 係以前未有成績睇, 多d說話聽啦....

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 13:27     標題: 引用:Quote:siden+發表於+15-7-15+13:09+感覺你

咁講真又無點苦過, 讀得好享受tim, 係以前未有成績睇, 多d說話聽啦....
...
老實講,真的有點是黑馬跑出,重2個身位! 活動教育的典範!

作者: Cowbit    時間: 15-7-15 13:31

叻仔叻女!
作者: siden    時間: 15-7-15 13:34     標題: 引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-7-15+13:

下年爭崩頭了。

作者: ckcleung    時間: 15-7-15 13:34

但係,你情願學校出兩個狀元,定係平均成績好D呢?
當然出到兩個狀元都係大喜之事

作者: siden    時間: 15-7-15 13:38     標題: 引用:但係,你情願學校出兩個狀元,定係平均成績好

原帖由 ckcleung 於 15-07-15 發表

平均成績好緊要得多。

不過,出到狀元都好,證明有適合的學生,學校也是教得出狀元。對在校的同學也有勉勵作用。

當然我相信平均成績同傳統名校還是有距離。

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 13:38     標題: 引用:但係,你情願學校出兩個狀元,定係平均成績好

原帖由 ckcleung 於 15-07-15 發表

我想好過入一間得個名,平均又差狀元又更加冇⋯

作者: DevilPig    時間: 15-7-15 13:39     標題: 引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+15-07-15+發表本

原帖由 ylmanhk 於 15-07-15 發表
我想好過入一間得個名,平均又差狀元又更加冇⋯
例如邊間?

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 13:43     標題: 引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-15+發表我

原帖由 DevilPig 於 15-07-15 發表
例如邊間?
咪玩啦,我以前講咗啦⋯

作者: nail2015    時間: 15-7-15 13:46

hkpapa852 發表於 15-7-15 08:56
狀元分佈:

男狀元:

作者: retriever    時間: 15-7-15 13:46

"兩個叻仔叻女都係港小直上, 今次無人話活動教學唔work喇掛"

hello, 我其實都想求證呢樣野, 呢兩位狀元, 是否港同小一開始?!

港同的年資. 是哪一年開始有HOMEBRED 畢業生?

作者: ckcleung    時間: 15-7-15 13:47

我意思係港同2014同2015個成績比較啫, 並非同其他學校比較.
作者: retriever    時間: 15-7-15 13:52

seems like 2015 is a vintage year.
the average result is slightly better than the region average.

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 13:54     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

其實一個是偶然、兩個肯定是實力!只感到有人吃不到的葡萄⋯

作者: 彥彥媽咪    時間: 15-7-15 13:56

就呢件事我睇到既唔單止係學校既努力,家長既支持都好緊要, 該兩位狀由小一開始成績已係突出, 最後可以考出個7優我唔會覺得意外 (一向考得到7優個D都多數都係一起步已係突出先會有此成績的), 我開心反而係見到佢地既父母唔會因為仔女有好成績, 就會認為中學自可再"看高一線", 因為港同書院算係新校, 好多家長見自己仔女叻叻, 一定在中一時就唔會升港同已出去搏傳統名校 (佢地唔諗怕身邊既人都會"建議" 佢地搏出面) ,但依家証明父母們無睇錯,港同一樣可以培養到叻叻學生。

衷心恭喜佢地,同佩服佢地家長既堅持.

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 14:05     標題: 引用:+本帖最後由+彥彥媽咪+於+15-7-15+13:57+編

原帖由 彥彥媽咪 於 15-07-15 發表

就呢件事我睇到既唔單止係學校既努力,家長既支持都好緊要, ...
大把神童入「神校」後變成最後的失敗者,學校給予自由的學習環境才是關鍵!不是人跟校走,是校給人走⋯

作者: HaYi    時間: 15-7-15 14:39

狀元個人能力好重要, 平均成績就反映此校的普通學生的能力,  對我D普通人來說, 自然平均成績對我選校實際同重要些, 但如自己間學校出了狀元, 都是大喜事!
作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 14:44     標題: 引用:狀元個人能力好重要,+平均成績就反映此校的

原帖由 HaYi 於 15-07-15 發表
狀元個人能力好重要, 平均成績就反映此校的普通學生的能力,  對我D普通人來說, 自然平均成績對我選校實際同 ...
問題係本身係狀元材都變成庸材就⋯

作者: ACE2126    時間: 15-7-15 14:57

作者: jlbb1    時間: 15-7-15 14:57

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 14:59

我由2005年想入港同(果時都未係版主), 講到而家個女都升埋中, 令人印象深印LOR
作者: haihaimom    時間: 15-7-15 15:35

彥彥媽咪 發表於 15-7-15 13:56
就呢件事我睇到既唔單止係學校既努力,家長既支持都好緊要, 該兩位狀由小一開始成績已係突出, 最後可以考出 ...
其實頭幾年因為未有DSE成績,都流失不少港小培養既叻學生.............

作者: sunkists    時間: 15-7-15 16:35     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

恭喜港同,愉快學習也取得好成績!

作者: karen55407    時間: 15-7-15 17:23     標題: 回覆:開心小花 的帖子

皇仁哪個是超級狀元,仲有一個係SPCC

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 17:40     標題: 引用:我由2005年想入港同(果時都未係版主),+講到

我由2005年想入港同(果時都未係版主), 講到而家個女都升埋中, 令人印象深印LOR ...
10年前巳有這樣的慧眼⋯ 不是人云亦云!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 18:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-07-15+

原帖由 ylmanhk 於 15-07-15 發表
10年前巳有這樣的慧眼⋯ 不是人云亦云!
見笑喇,fortune telling咩當年當時有搏一舖的心態,運氣好遇著班有心有力的教學團隊,係我小朋友福氣

作者: Amymichelle    時間: 15-7-15 18:36     標題: 引用:港同書院! 不過小學會越來越難入 +

原帖由 isa_ty 於 15-07-15 發表
港同書院!

不過小學會越來越難入
其實不嬲都好難入

作者: wing.2bb    時間: 15-7-15 18:38

作者: mamaokasan    時間: 15-7-15 18:41     標題: 引用:Quote:isa_ty+發表於+15-7-15+11:32+今朝睇

原帖由 lauwingtai 於 15-07-15 發表
我諗大部份EK中人見到港同出狀元, 都會即時諗起版主Charlotte_mom
total agree~

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 18:43     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

沾光、沾光

作者: 786    時間: 15-7-15 19:31     標題: 引用:Quote:isa_ty+發表於+15-7-15+11:32+今朝睇

原帖由 lauwingtai 於 15-07-15 發表

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 19:44

Charlotte_mom 發表於 15-7-15 18:43
沾光、沾光
妳簡值係港同係EK既代言人啦!

作者: bbeasy25    時間: 15-7-15 20:55     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

我一睇到就唸到版主,亦好開心活動教學可以出到狀元,繼續努力

作者: MMVV    時間: 15-7-15 21:24     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

但隔離post 話港同地今年3322 成绩其實返而退步,得6x %, 似乎不太理想,問心,有幾多個做到年年第一神级咁top?中庸嗰班返而先係大家重點,點解得咁少passing rate?究竟學校資源分配怎樣?

作者: ylmanhk    時間: 15-7-15 21:54     標題: 引用:但隔離post+話港同地今年3322+成绩其實返而

原帖由 MMVV 於 15-07-15 發表
但隔離post 話港同地今年3322 成绩其實返而退步,得6x %, 似乎不太理想,問心,有幾多個做到年年第一神级咁 ...
世界總有人在陰暗面生活⋯可憐⋯

作者: simsimwong    時間: 15-7-15 22:04     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

恭喜
本來已知呢間係超級開心學校,又叻又happy 真是好好Y

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 22:37     標題: 引用:但隔離post+話港同地今年3322+成绩其實返而

原帖由 MMVV 於 15-07-15 發表
但隔離post 話港同地今年3322 成绩其實返而退步,得6x %, 似乎不太理想,問心,有幾多個做到年年第一神级咁 ...
學校選科基本上完全由學生選擇,資源人人一樣,所以話讀書除左靠學校老師,最主要都係靠自己努力(利申:條成績link係我今朝post #40已經貼出黎,從無隱瞞)

作者: Ballack2012    時間: 15-7-15 22:43     標題: 引用:有7科5** 勁,估佢唔到 +

作者: mimi1102    時間: 15-7-16 00:49     標題: 引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-07-15+發表但隔離

學校選科基本上完全由學生選擇,資源人人一樣,所以話讀書除左靠學校老師,最主要都係靠自己努力(利申:條 ...
作為一個平庸港小學生的家長, 我也認為正體學生成績較為重要;作為一個港大同學會小學或書院的家長, 兩位師兄師姐能成為狀元, 無異是給我們打了一支強心針。

沒錯, 剎那的光輝不是永恆的, 我們也不是因為偶爾出了兩位狀元而在沾沾自喜, 只是想感謝他們 確定了我們的信念, 我們沒有選錯學校, 活動教學不等如不用讀書, 不用做功課和不用溫書, 也不是一間聚集了頑頗學生的學校, 他們只是比較活潑, 不害羞和較健談而己。

香港整體學生的水準都高了, 相信以後還會有很多地區名校出狀元, 無論是傳統學校或活動教學, 希望大家都繼續努力!爭取最佳成績齊齊入大學&#128170;

作者: ylmanhk    時間: 15-7-16 01:35     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

硬係要用剎那光輝唔係永恆;其實當年葡萄講人家的變成瘋子,被話的當然,最後真的成了永恆的光輝!

作者: conniecheung    時間: 15-7-16 02:07     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

皇仁書院

作者: nalli    時間: 15-7-16 04:00

Ballack2012 發表於 15-7-15 22:43
剎那光暉不代表永恒!今年有,明年或之後就未必有。
Ballack2012都講得唔係無道理,今次係書院第一次出狀元,靠嘅係同學嘅努力、老師們(包括港小及書院)嘅付出。希望呢種氣氛會變成一種傳承,鼓勵之後嘅師弟師妹,更加努力學習,將剎那光輝延續!

作為另一個平庸嘅港小家長,我一樣認為學業好重要,只係我地覺得學習本來就應該快樂,所以今次結果令好多家長/學生都好鼓舞(呢間學校就係咁,雖然唔關自己事,但今日成日都好似好開心咁)。

作者: mimi1102    時間: 15-7-16 06:39     標題: 引用:Quote:Ballack2012+發表於+15-7-15+22:43+

原帖由 nalli 於 15-07-16 發表
Ballack2012都講得唔係無道理,今次係書院第一次出狀元,靠嘅係同學嘅努力、老師們(包括港小及書 ...
是!希望港小同書院學生繼續加油, 我們目標很簡單, 不是想做第三, 第四位狀元, 只要開開心心地拿到好成績, 一起入大學便夠.

希望港小的戲言可以成真 : 一條龍上書院, 然後一起一條龍入港大 &#128514;&#128514;

作者: 2boba    時間: 15-7-16 06:50     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

本來睇呢個貼睇得好開心,點知突然⋯⋯就好似去生日會,人人唱生日歌好開心,點知突然有人講一句不無道理嘅説話,「人人始終都要死㗎啦,今年唔死,唔知出年死唔死!」

作者: ronniedad    時間: 15-7-16 07:04     標題: 回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

恭喜並認同活動教育的理念,終於開始有實例證明,活動教學並不是不切實際的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5