教育王國

標題: 資優/亞氏? [打印本頁]

作者: cl_kaka    時間: 15-7-13 15:19     標題: 資優/亞氏?

我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既亞氏保加症,但同時CAC叫我當小朋友6歲時去做智力評估!我仔記性好好,對有興趣既事會好沈迷,細時沈迷地鐵巴士,大個D沈迷地圖,前排沈迷星球,近排沈迷海洋生物,數學方面在沒有催谷下仍比同年齡之小朋友好,性格較自我及固執,但可和他講道理,唯獨對輸贏比較執著!幼稚園老師眼中,我仔係聽話易教而又聰明既小朋友,缺點係情緒較波動及慢熱!社交方面比較愛同大人玩多些,在學校有同學和我仔一齊玩,但沒有勁要好既朋友!老師同我講係因為我仔認知方面比同年既小朋友快,所以我仔同同年齡既小朋友無太多共同話題,反而好多老師好喜歡同我仔傾計!其實以上問題都係典型既亞氏特徵,有無需要帶佢去做智力評估呢?
作者: lillymarie    時間: 15-7-13 15:27

講真,係無需要。除非你要用報告去爭取一些機會。
作者: piglet0529    時間: 15-7-13 17:40     標題: 引用:我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既

原帖由 cl_kaka 於 15-07-13 發表
我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既亞氏保加症,但同時CAC叫我當小朋友6歲時去做智力評估!我仔記性 ...
我仔和你仔好似! 似到我以為講緊我仔, btw, 你仔由四歲評輕微亞氏後有冇安排任何training? 你仔是否也是九月小一? CAC有冇安排小一入學前評估?

作者: Destination121    時間: 15-7-13 23:59     標題: 引用:Quote:原帖由+cl_kaka+於+15-07-13+發表我

原帖由 piglet0529 於 15-07-13 發表
我仔和你仔好似! 似到我以為講緊我仔, btw, 你仔由四歲評輕微亞氏後有冇安排任何training? 你仔是否也是九 ...
請問你們小朋友眼神ok, 會否喜歡字母及數字?

作者: derek0811    時間: 15-7-14 00:10     標題: 引用:我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既

原帖由 cl_kaka 於 15-07-13 發表
我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既亞氏保加症,但同時CAC叫我當小朋友6歲時去做智力評估!我仔記性 ...
直情100%同我仔一樣,我都以為你講緊我個仔!!

基本上無咩大問題,以後很大機會是考試三甲常客!

作者: CALVEN    時間: 15-7-14 06:22

derek0811 發表於 15-7-14 00:10

我仔一樣,佢真係考試三甲常客,無做智力測試
但我仔性格自私小氣,擔心以佢性格,將來人生不快樂。

作者: cl_kaka    時間: 15-7-14 10:15

piglet0529 發表於 15-7-13 17:40
我仔和你仔好似! 似到我以為講緊我仔, btw, 你仔由四歲評輕微亞氏後有冇安排任何training? 你仔是否也是九 ...
我仔9月升小一喇!我一直都有比我仔上社交班,但就唔係政府安排果D!CAC無安排我做小一學前評估WOR!小一學前評估做D咩架?同之前既評估方法有無咩唔同?之前係CAC做既評估我覺得有D兒戲!

作者: cl_kaka    時間: 15-7-14 10:21

Destination121 發表於 15-7-13 23:59
請問你們小朋友眼神ok, 會否喜歡字母及數字?
我仔細個時眼神接觸較少,但而家講野會望住人,無咩大問題!我仔唔沈迷數字,但對數字好敏感,數感比較強!同事亦喜歡認讀中文字!

作者: cl_kaka    時間: 15-7-14 10:28

derek0811 發表於 15-7-14 00:10

我仔無你仔咁叻!無記錯你仔應該讀緊小學?介唔介意講係邊間讀?升小後有無咩問題發生?
作者: cl_kaka    時間: 15-7-14 10:44

lillymarie 發表於 15-7-13 15:27
講真,係無需要。除非你要用報告去爭取一些機會。
我唔知我仔係咪唔係資優,但我仔既情緒問題有時會令我幾煩惱,我仔係好多野會好擔心既小朋友,好小野已經可以令佢情緒波動!有人講過做智力評估可以加深暸解到小朋友情緒問題,亦有人好似你所講無需要做!想請教你仔幾歲做評估,評估後會唔會更加暸解小朋友既問題所在?
作者: cl_kaka    時間: 15-7-14 10:48

CALVEN 發表於 15-7-14 06:22
我仔一樣,佢真係考試三甲常客,無做智力測試
但我仔性格自私小氣,擔心以佢性格,將來人生不快樂。
...
我仔就唔肯同人分享,容易喊,對好多野都好擔心同緊張!9月升小一,我怕佢升小後會結交唔到朋友,亦怕佢會比人欺凌!
作者: lillymarie    時間: 15-7-14 11:15

cl_kaka 發表於 15-7-14 10:44
我唔知我仔係咪唔係資優,但我仔既情緒問題有時會令我幾煩惱,我仔係好多野會好擔心既小朋友,好小野已經可 ...
我仔9歲時做評估的,做評估的原因只為了滿足我的好奇心。所以你問有無需要,我會話無需要。個評估確實令我驚訝,因為他之前成績中等。評估結果亦令我決定讓仔仔考另一間中學,因為我當時睇到他讀緊的學校在學術上未能給他更好的環境。評估結果令我明白他為何覺得返學好悶無野學,因為我雖然覺得他都幾聰明,但從沒想過他是資優,我屋企都是普通資質的人,知道他是資優後,多點明白他的難處。
不過,自從他認定要考心目中的中學後,開始認真讀書,考試出來的成績嚇了我一跳。所以回頭想,那評估不做,結果可能亦一樣。況且,評估的報告不是一世通用的,只代表做評估的那刻罷了,之後他仍然要面對自己的挑戰。

評估報告幫不了情緒問題,數字解決不了感受困擾。我後來發現暫時最能幫到我仔的是 growth mindset,很多很多的鼓勵和肯定。

作者: piglet0529    時間: 15-7-14 11:34     標題: 引用:Quote:piglet0529+發表於+15-7-13+17:40+我

原帖由 cl_kaka 於 15-07-14 發表
我仔9月升小一喇!我一直都有比我仔上社交班,但就唔係政府安排果D!CAC無安排我做小一學前評估WOR!小一學 ...
我有走去chur CAC, 佢安排左小一入學前評估, 其實都幾detail, 入面有韋氏test, 但因為政府做, 佢唔會話比你聽邊方面資優, 同埋我仔未夠六歲, 評出來係average但唔知分, 再有的社交及行為技能測試, 比報告上小學會有服務跟進, 但交左就代表屬SEN

某程度有的流係亞氏即自閉譜系這個評估跟左精神科評而精神科跟之前四歲幾CAC評, 但CAC原本test不出來只是後來看完學校信後評, 所以我周圍八下到底咁算資優定亞氏, 再同精神科傾下

作者: piglet0529    時間: 15-7-14 11:41     標題: 引用:Quote:lillymarie+發表於+15-7-13+15:27+講

原帖由 cl_kaka 於 15-07-14 發表
我唔知我仔係咪唔係資優,但我仔既情緒問題有時會令我幾煩惱,我仔係好多野會好擔心既小朋友,好小野已經可 ...
我仔都有點情緒問題係輸遊戲的時候, 或有次同佢傾開學校唔夠同高大女仔爭玩具玩, 佢喊住想小學讀男校, 另外是間中非常興奮時手舞足蹈

作者: cindyyip21    時間: 15-7-14 19:56

我仔快4歲,近幾個月好迷巴士同地圖,經常叫我畫地圖,然後自己寫巴士站,仲叫我陪佢搭一些他未坐過嘅巴士(但我地唔會去個d地方,所以拒絕佢)。其實佢無情緒問題,老師係家長日話佢好乖,生活經驗豐富,好會觀察。但問題係佢只會專注做佢有興趣嘅事,我同佢溫學校教的英文,佢明明識都話唔識,普通話亦如是,佢話:我地係香港人,點解要講英文同普通話,我同佢解釋完唔知佢明唔明。有朋友覺得佢可以入谷的學校,但我唔肯定,為選小學好煩惱。其實我個仔只係小小聰明,但我唔知可以係邊度傾。另外,大家所講巴士迷地圖迷係亞氏特徵,但我個仔社交好好,同學一見到佢就同佢玩,情緒又ok,會唔會迷巴士地圖係男仔都係咁?

作者: lillymarie    時間: 15-7-14 20:09

cindyyip21 發表於 15-7-14 19:56
我仔快4歲,近幾個月好迷巴士同地圖,經常叫我畫地圖,然後自己寫巴士站,仲叫我陪佢搭一些他未坐過嘅巴士( ...
其實好多人都迷巴士和地圖,飛機、火車也有,所以坊間有好多講交通工具的書和精品。
亞氏Asperger's syndrome,是高功能自閉症。簡單講當事人難以明自己和別人的情緒感受。

作者: cindyyip21    時間: 15-7-14 21:07

lillymarie 發表於 15-7-14 20:09
其實好多人都迷巴士和地圖,飛機、火車也有,所以坊間有好多講交通工具的書和精品。
亞氏Asperger's syndro ...
我個仔係不同時期迷唔同嘅嘢;最初係2歲幾時迷數字,連燈柱嘅數字都要睇下先肯走(初時都以為佢自閉,好彩2星期後無再數數字),跟住樹木,notice,車牌子,路牌,唐詩,三字經,到近期的地圖同巴士。我覺得佢有種說不出的奇怪。
作者: lillymarie    時間: 15-7-14 21:16

cindyyip21 發表於 15-7-14 21:07
我個仔係不同時期迷唔同嘅嘢;最初係2歲幾時迷數字,連燈柱嘅數字都要睇下先肯走(初時都以為佢自閉,好彩2星 ...
沉迷一些興趣未必是自閉。最明顯的例子是當你唔舒服唉聲嘆氣時,個仔好似睇唔到咁,照舊自己玩唔理你。又或者你明明黑哂塊面,佢仲睇唔到當無事發生。個小朋友表現得好似好冷血無情咁,就真係要留意一下。

作者: cindyyip21    時間: 15-7-14 21:19

回覆 lillymarie 的帖子

如果照咁講,我應該放心了!thx 回覆。
作者: CALVEN    時間: 15-7-14 21:29

cl_kaka 發表於 15-7-14 10:48
我仔就唔肯同人分享,容易喊,對好多野都好擔心同緊張!9月升小一,我怕佢升小後會結交唔到朋友,亦怕佢會 ...
我仔都唔肯同人分享,唔係無教佢。
作者: Destination121    時間: 15-7-14 23:08     標題: 引用:Quote:cindyyip21+發表於+15-7-14+21:07+我

原帖由 lillymarie 於 15-07-14 發表
沉迷一些興趣未必是自閉。最明顯的例子是當你唔舒服唉聲嘆氣時,個仔好似睇唔到咁,照舊自己玩唔理你。又或 ...
請問要幾歲才應懂這些表情?我個仔2歲9個月好像不太明白,但我惡的時候他知道的但有時候我辦病,他會笑,以為我在玩

作者: coffeejoeybb    時間: 15-7-14 23:58     標題: 回覆:資優/亞氏?

我個女嚴重唔識睇人眉頭眼額,我超擔心佢升上小一得罪人

作者: lillymarie    時間: 15-7-15 04:48

Destination121 發表於 15-7-14 23:08
請問要幾歲才應懂這些表情?我個仔2歲9個月好像不太明白,但我惡的時候他知道的但有時候我辦病,他會笑,以 ...

協康會網站這頁提供了簡單的兒童成長里程,是不錯的參考:http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/developmental-stages

協康會網站亦有簡單講解自閉症和亞氏的情況:http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/autism-and-asperger-syndrome#early-identification

不是有一兩樣行為特徵就說是亞氏,而是持續地在社交、語言溝通和行為三方面出問題。

作者: cl_kaka    時間: 15-7-15 10:51

Destination121 發表於 15-7-14 23:08
請問要幾歲才應懂這些表情?我個仔2歲9個月好像不太明白,但我惡的時候他知道的但有時候我辦病,他會笑,以 ...
2歲幾既小朋友仲好細個,你可以係帶仔仔去公園玩時,叫仔仔留意下D小朋友或者同佢一齊睇圖書時問下仔仔或形容佢知公仔入面D表情係開心/唔開心/嬲/喊/緊張.......等等既情緒/表情,再解釋比仔仔知點解佢地會有呢D表情/情緒!
作者: cl_kaka    時間: 15-7-15 11:41

coffeejoeybb 發表於 15-7-14 23:58
我個女嚴重唔識睇人眉頭眼額,我超擔心佢升上小一得罪人
我仔而家好D,知我嬲會攬住我叫我唔好嬲!佢亦知其他人開心唔開心,鍾意唔鍾意....呢D表情,佢知但唔知應該有咩相應行動....!所以我都好擔心佢升小一時會無咩朋友仔或得罪人!
作者: lillymarie    時間: 15-7-15 15:56

cl_kaka 發表於 15-7-15 11:41
我仔而家好D,知我嬲會攬住我叫我唔好嬲!佢亦知其他人開心唔開心,鍾意唔鍾意....呢D表情,佢知但唔知應該 ...
有沒有和仔仔role play練習各種情況要怎樣反應?
我細仔有段日子在學校被同學欺凌,又不懂得怎樣認識其他新朋友。我們在家練習了幾次在各種情況下要怎樣做說甚麼。

他們是聰明仔,好快就學懂的。

作者: miss_siu88    時間: 15-10-28 11:44

lillymarie 發表於 15-7-14 21:16
沉迷一些興趣未必是自閉。最明顯的例子是當你唔舒服唉聲嘆氣時,個仔好似睇唔到咁,照舊自己玩唔理你。又或 ...

仔仔K1
我真是很傷心哭的時候,仔仔會說,媽媽別哭啦,媽媽大聲說話,會關心下我。
如果爸爸好生氣拍枱時,仔仔會緊張,說  枱痛痛。

但是如果平時我咳嗽生病唉聲嘆氣,他都沒有什麼反應,繼續chur我。
如果見到一個不認識的小朋友哭,他也不會關心下小朋友。

哎,不知他到底有沒有同理心。

作者: lillymarie    時間: 15-10-28 12:06

回覆 miss_siu88 的帖子

K1 才三歲幾?關心人,成年人都未必做得好。對於在世上只活了三年幾的人仔,不宜期望過高。
作者: Jcat    時間: 15-11-19 12:31

100%係我個仔既情況, 沉迷既野都一樣.
佢今年小一了, 升小一前在CAC做了評估, 佢有話我知阿仔係邊方面資優喎. 仲有打在報告上.
不過佢唔係考試三甲常客, 因為佢太受情緒影響, 覺得易/淺就唔願答OR是旦咁答, 無認真.
作者: S-Kwok    時間: 15-11-19 15:15     標題: 引用:100%係我個仔既情況,+沉迷既野都一樣.佢今

原帖由 Jcat 於 15-11-19 發表
100%係我個仔既情況, 沉迷既野都一樣.
佢今年小一了, 升小一前在CAC做了評估, 佢有話我知阿仔係邊方面資優 ...
覺得易/淺就唔願答OR是旦咁答, 無認真《=呢樣我真係會忍唔住鬧,比小六嘅數佢做,佢會認真睇,做錯嘅,都係唔識,但做返小二數,佢會30條錯幾條,錯在唔認真睇題目,所以我會鬧佢學習態度唔好。
雖然我知鬧係唔好,但總係忍唔到

作者: cyriliris    時間: 15-11-21 18:25     標題: 回覆:資優/亞氏?

見到大家的留言真係有種說不出的共鳴,可惜我仔只有亞氏的缺點,沒有資優的優點 其唯獨認中文字同邏輯ok
我都諗緊應該揀咩小學。最怕入傳統谷校會令佢情緒更波動,失落自殘,太happy school 又怕校風升中唔得,前輩們可否教教我。

作者: Englandbaby    時間: 15-11-24 14:08     標題: 回覆:資優/亞氏?

請問呢個帖有分享的媽媽們,除了大家小朋友有相似的行為,興趣之外,係肢體動作方面和一般小朋友有不同嗎?我的小朋友動作較僵硬,例如揮手,擦牙等。唔識係指示下面部做出喜怒哀樂。我有至親係A,動作都好僵硬。我已約咗去評估了。

作者: piglet0529    時間: 15-11-25 11:59     標題: 引用:請問呢個帖有分享的媽媽們,除了大家小朋友

原帖由 Englandbaby 於 15-11-24 發表
請問呢個帖有分享的媽媽們,除了大家小朋友有相似的行為,興趣之外,係肢體動作方面和一般小朋友有不同嗎? ...
如果已經4歲或以上, 這些徵狀已經很A了! 趕快安排訓練吧!

作者: Jcat    時間: 15-11-26 12:28

回覆 cyriliris 的帖子

我自己揀左間HAPPY SCHOOL俾阿仔, 學術上唔太嚴格, 但品行上就有要求.
我自己覺得學術可以自己教, 但品行(特別係聰明又固執既亞氏仔)一定要小時候佢未"定型"時執好.

作者: maem    時間: 15-12-7 16:05

Jcat 發表於 15-11-26 12:28
回覆 cyriliris 的帖子

我自己揀左間HAPPY SCHOOL俾阿仔, 學術上唔太嚴格, 但品行上就有要求.
非常認同這一點-->品行(特別係聰明又固執既亞氏仔)一定要小時候佢未"定型"時執好
也是最擔心這一點...
以為無甚要求, 自己揀小學就不用想太多, 點知都是逃不過...唉~~

作者: iamadc    時間: 16-1-2 22:26     標題: 回覆:資優/亞氏?

剛做完評估,未有報告,心理學家話佢不能解讀他人心智,有亞氏,用最typical 考自閉的測驗,即a小姐放個球在一個籃,走開了,b小姐將球放在另一個籃,問a小姐回來後會在哪個籃找球。佢話阿仔問極佢都去找另一個籃!但今天我們在家「案件重演」,佢立即就話會在原籃找球,因爸爸(扮a小姐)唔知我放進另一個籃。思路清晰

另心理學家話佢表達唔到自己情感,問佢開唔開心,佢會木無表情話開心。但在家我們和他寫日記,佢可以清晰地表達覺得好剌激,好緊張的心情!

因為阿仔好慢熱,或者說佢去到陌生地方,會唔多講野,個腦好似轉數慢了十倍。而且佢唔鐘意認錯,有可能佢知自己錯但唔肯答返對。所以心理學家話佢個腦袋想法很多,但表達唔到,或不愛表達

那麼,個評估結果可信嗎?佢未到六歲,係唔係會唔太準?

作者: s.andp    時間: 16-1-3 01:09     標題: 回覆:資優/亞氏?

作者: piglet0529    時間: 16-1-3 04:18     標題: 引用:剛做完評估,未有報告,心理學家話佢不能解

原帖由 iamadc 於 16-01-02 發表
剛做完評估,未有報告,心理學家話佢不能解讀他人心智,有亞氏,用最typical 考自閉的測驗,即a小姐放個球 ...
我仔上年小一評估完我也有此諗法, 見到評估的醫生雖然好有耐性好detail, 但最後報告上居然用上四歲多時CAC評自閉譜系, 而當時CAC原本評冇野, 後來看學校信才評到, 睇番封學校信, 那些特徵其實資優也會有, 我仔已上小一, 學術及適應上沒有問題, 只是有固執行為同小小社交困難, 但看資優小朋友的特徴也有相類似問題, 好多時一講資優人們便説咁佢識咩考到咩成績是否三甲? 我仔成績中上, 但冇咩特出, 數學較好但拍在現今多操的公文小朋友跟本不算甚麼, 咁如果咁唔算資優但你說咁係自閉, 之前同自閉小朋友上社交班, 其實各方面又高一籌, 咁唯有當住係先, 好明顯的是仔需要社交訓練, 有聽過資優教育學院可以安排到七八歳test清楚到分別, 又有的test出來是並存的, 所以大的或再check吧

作者: iamadc    時間: 16-1-3 09:31     標題: 回覆:piglet0529 的帖子

多謝分享。其實我仔真係無前輩你們的仔有那麼強自學能力和超前閱讀能力。只係自通phonics 拼音之類。你們講的一些特質係有些似,如畫畫只畫數和字,好喜歡畫地圖,地鐵路線圖。固執和社交弱都有。已上社交班改善。愛天文地理和數學,但程度只係比較高,無超前很多。佢好鐘意同小朋友講數字,我好多時要求佢轉話題,因為佢這樣真係會無朋友。

作者: piglet0529    時間: 16-1-3 10:28     標題: 引用:多謝分享。其實我仔真係無前輩你們的仔有那

原帖由 iamadc 於 16-01-03 發表
多謝分享。其實我仔真係無前輩你們的仔有那麼強自學能力和超前閱讀能力。只係自通phonics 拼音之類。你們講 ...
我仔同你仔like的也好似, 只不過再喜歡鑽深的, 其實一樣也check不到資優

作者: piglet0529    時間: 16-1-3 10:38     標題: 引用:Quote:原帖由+iamadc+於+16-01-03+發表多謝

原帖由 piglet0529 於 16-01-03 發表
我仔同你仔like的也好似, 只不過再喜歡鑽深的, 其實一樣也check不到資優
其實也不是恨資優, 只是依家看到一的長大的亞氏case出的狀況, 我仔依個moment已經肯定不會這樣, 何況長大, 最好是甚麼也不是

作者: jelly-pudding    時間: 16-1-12 09:44     標題: 回覆:資優/亞氏?

我個仔的情況很似。今年小一學習ok 主要係上堂唔太專心同埋社交麻麻地。我每朝送佢返學都有小朋友主動埋黎同佢打招呼講早晨,但佢會好怕羞咁唔回答人,有時只係揮揮手。佢認字叻記性好但要思考的如做閱讀理解就會差啲。小一上學期全班30考第5。

作者: piglet0529    時間: 16-1-12 10:22     標題: 引用:我個仔的情況很似。今年小一學習ok+主要係

原帖由 jelly-pudding 於 16-01-12 發表
我個仔的情況很似。今年小一學習ok 主要係上堂唔太專心同埋社交麻麻地。我每朝送佢返學都有小朋友主動埋黎 ...
碰到你

作者: jelly-pudding    時間: 16-1-17 00:20     標題: 引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+16-01-12+

原帖由 piglet0529 於 16-01-12 發表
碰到你

作者: zoe_siu    時間: 16-1-18 10:46

請問是在CAC已評估到是亞氏嗎?還是會再轉介醫院精神科呢?

作者: piglet0529    時間: 16-1-18 12:41     標題: 引用:請問是在CAC已評估到是亞氏嗎?還是會再轉介

原帖由 zoe_siu 於 16-01-18 發表
請問是在CAC已評估到是亞氏嗎?還是會再轉介醫院精神科呢?
可以的, 但亞氏名已經不用, 統一評自閉譜系, 醫生會同你講輕微或嚴重, 輕微而智力正常便近似以往所謂的亞氏, CAC要排隊評的, 有疑問不如你先排隊吧!

作者: maem    時間: 16-1-22 16:26

lillymarie 發表於 15-7-14 11:15
我仔9歲時做評估的,做評估的原因只為了滿足我的好奇心。所以你問有無需要,我會話無需要。個評估確實令我 ...
恰巧隨意click入又看到這個topic, 再看一次時, 發覺漏左...
請問你講的 growth mindset, 是指你在阿仔在旁邊跟佢講道理, 還是指一套輔導工具/訓練方法?
非常認同你講"評估報告幫不了情緒問題,數字解決不了感受困擾".
甚至...覺得就算政府的評估都好兒戲...我只想找到可以幫助阿仔的方法...不想,也覺得不需label佢.

作者: lillymarie    時間: 16-1-22 16:40

回覆 maem 的帖子

試看這個:
https://tw.voicetube.com/videos/20632?ref=definition

作者: beastiebistro    時間: 16-1-22 17:21

Professor Dweck has recently added to the growth mindset theory. My take is one shouldn't take any one theory to the extreme (as with anything else in life).

http://www.usnews.com/news/artic ... ch-carol-dweck-says
作者: maem    時間: 16-1-22 17:28

piglet0529 發表於 15-7-14 11:34
我有走去chur CAC, 佢安排左小一入學前評估, 其實都幾detail, 入面有韋氏test, 但因為政府做, 佢唔會話比你 ...
請問你講的"小一入學前評估"係點架? 係咪同平時D評估不同? 根據最近的觀察, 好擔心阿仔入小學的情況...好想詳細知道係點...
阿仔之前做完評估, 好簡單, 報告得一張紙, 而且上面只係得"ti", 你0地係咪0甘0架?
個心理學家叫我去排醫院的精神科, 到時會知點做, 等的期間可以報出面D機構的班訓練, 佢好多野都答到模菱兩可... 找過協康&小童群益, D課程一係無開, 一係就再要排, 真的不知從何處入手...

作者: maem    時間: 16-1-22 17:49

lillymarie , beastiebistro , thank you!
Let me take a look...
作者: piglet0529    時間: 16-1-23 11:33     標題: 引用:Quote:piglet0529+發表於+15-7-14+11:34+我

原帖由 maem 於 16-01-22 發表
請問你講的"小一入學前評估"係點架? 係咪同平時D評估不同? 根據最近的觀察, 好擔心阿仔入小學的情況...好想 ...
由一小時到三小時不等, 問過每區有小小不同, 先同家長傾, 再獨立test小朋友, 中間有韋氏智力test, 再同番家長傾, report可交之後小學跟進

作者: zoe_siu    時間: 16-1-26 12:23

係唔係比較大先可以評估到係唔係亞氏?
我仔讀K1,記性好好
幼稚園老師話我仔唔係好識同同學仔持續咁對話,講得2句人地再問返佢野就唔采人.
上堂游魂咁,但問返佢,佢又識.
叫我學術方面完全唔洗擔心,只係擔心社交,
點好?

作者: iamadc    時間: 16-1-31 16:55     標題: 引用:係唔係比較大先可以評估到係唔係亞氏?我仔

原帖由 zoe_siu 於 16-01-26 發表
係唔係比較大先可以評估到係唔係亞氏?
我仔讀K1,記性好好
幼稚園老師話我仔唔係好識同同學仔持續咁對話,講 ...
阿仔老師同我們講的都是一樣!再加上佢情緒波動大,好多時唔回應老師,明明識都唔答,用了很多時間去教,晚晚講心事,現在好才好一點,但同老師仍然常常溝通。佢唔係學術上跟唔到,係反應和創意比較差,在這類inquiry based 學校好難有好表現。

作者: zoe_siu    時間: 16-2-2 22:53     標題: 回覆:iamadc 的帖子

亞氏會識睇人眉頭眼額嗎?會好識表達自己需要或心情嗎?會知道同學仔嬲同唔開心?

作者: piglet0529    時間: 16-2-3 10:13     標題: 回覆:zoe_siu 的帖子

就係呢的差的但智力正常才稱為亞氏

作者: zoe_siu    時間: 16-2-4 09:35     標題: 回覆:piglet0529 的帖子

我仔識得睇我幾時嬲,識得話我知同學唔開心,搶左邊個件玩具,同學仔好嬲。我都分唔到阿仔係咩問題

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5