教育王國

標題: 如何得知小朋友band幾 [打印本頁]

作者: Abby媽    時間: 15-7-11 06:38     標題: 如何得知小朋友band幾

知道全級大約排名,但老師說未有banding資料?

作者: twcho    時間: 15-7-11 07:06     標題: 回覆:Abby媽 的帖子

睇學校派位成績

作者: blee427    時間: 15-7-11 07:08     標題: 回覆:如何得知小朋友band幾

正常考完呈二會說

作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 16:45     標題: 引用:睇學校派位成績 +

原帖由 twcho 於 15-07-11 發表
睇學校派位成績
請問是否可以這樣理解自己小孩的成績位置?謝謝!

如果學校近五年派位每年都有大約2O至25人派B1a學校,即小孩考試全級首10名內是B1a安全線内。

作者: 小木偶媽咪    時間: 15-7-11 17:12     標題: 回覆:如何得知小朋友band幾

我囡囡小學咩都唔講,所以我係⋯⋯靠估

作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 17:28     標題: 引用:我囡囡小學咩都唔講,所以我係⋯⋯靠估 +

原帖由 小木偶媽咪 於 15-07-11 發表
我囡囡小學咩都唔講,所以我係⋯⋯靠估
不是每間小學每年也有派位列表?我也是在每年的校訊内的派位表再加方間流傳每區每小學的banding而提問。

作者: twcho    時間: 15-7-11 17:39     標題: 回覆:Phoebe0434 的帖子

如果人數差不多,你的估計好穩陣

作者: Abby媽    時間: 15-7-11 17:47     標題: 回覆:如何得知小朋友band幾

老師咩都吾肯講,点估

作者: 小木偶媽咪    時間: 15-7-11 18:01     標題: 引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+15-07-11+發表

原帖由 Phoebe0434 於 15-07-11 發表
不是每間小學每年也有派位列表?我也是在每年的校訊内的派位表再加方間流傳每區每小學的banding而提問。

...
冇,咩都冇,咩都唔知

作者: looking    時間: 15-7-11 18:25     標題: 引用:Quote:原帖由+twcho+於+15-07-11+發表睇學

原帖由 Phoebe0434 於 15-07-11 發表

如果學校近五年派位每年都有大約2O至25人派B1a學校,即 ...
可以咁睇,但都要留心,唔好估錯

作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 21:06     標題: 引用:如果人數差不多,你的估計好穩陣 +

如果人數差不多,你的估計好穩陣
請問你講的人數是指什麼?謝!

作者: gracelam    時間: 15-7-11 21:19     標題: 引用:知道全級大約排名,但老師說未有banding資

原帖由 Abby媽 於 15-07-11 發表
知道全級大約排名,但老師說未有banding資料?
我地小五上學期已經講banding及全級排名,仲要講埋邊緣人大約考第幾,不過係根據上年師兄師姐嘅數據來估計banding.

作者: waiwaibabe    時間: 15-7-11 21:26

如果你想確實知道個banding, 死心吧, 現行制度連小學老師都唔會知
大家都係靠估
作者: twcho    時間: 15-7-11 21:28     標題: 回覆:Phoebe0434 的帖子

今年同舊年嘅升中人數

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-11 22:03

Abby媽 發表於 15-7-11 17:47
老師咩都吾肯講,点估
唔駛擔心,老師唔講係怕講錯(因為唔知道舊年PS1考成點),我估老師會分析7/7既派位資料,開學既時候可能會講。
作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 22:04     標題: 引用:今年同舊年嘅升中人數 +

今年同舊年嘅升中人數
Oic! 請問每年加減學位的資料可以從那裏知詳細。謝!

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-11 22:05

Phoebe0434 發表於 15-7-11 16:45

如果學校近五年派位每年都有大約2O至25人派B1a學校,即 ...
用今年數據分析,舊年參考價值唔高。
作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 22:08     標題: 引用:Quote:Abby媽+發表於+15-7-11+17:47+老師咩

原帖由 王家爸爸 於 15-07-11 發表
唔駛擔心,老師唔講係怕講錯(因為唔知道舊年PS1考成點),我估老師會分析7/7既派位資料,開學既時候可能會 ...
其實這裏有很詳細資料,可惜我真的看不懂。請賜教!謝謝!

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-11 22:21

Phoebe0434 發表於 15-7-11 22:08
其實這裏有很詳細資料,可惜我真的看不懂。請賜教!謝謝!
舊年用2010加2012既PS1成績派位,今年同明年用2012加2014既PS1成績派位,所以舊年數據無嘜用,今年派位結果先有參考價值。

老師可以分析今年既填表同實際派位數據,加上三次呈分成績,咁就估到學校有幾多B1生,幾多B2生,同埋幾多B2生係因為隨機號碼細入到B1學校。呢啲資料先至有用,其他資料只可以睇下算。

作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 22:29     標題: 引用:Quote:Phoebe0434+發表於+15-7-11+22:08+其

舊年用2010加2012既PS1成績派位,今年同明年用2012加2014既PS1成績派位,所以舊年數據無嘜用,今年派位結果 ...
換句說話即是聽老師為小孩分析最實際。

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-11 22:33

Phoebe0434 發表於 15-7-11 22:29
當然啦,唔好盡信坊間傳聞。如果學校2014既PS1考衰左,B1比例會跌,同樣如果學校2014既PS1考得好,B1比例會升。呢啲只可以從今年既數據分析到。
作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 22:33     標題: 回覆:如何得知小朋友band幾

另外想請教,成日聽人講不是全級首五名,自行或叩門便休想。是真?

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-11 22:36

Phoebe0434 發表於 15-7-11 22:33
另外想請教,成日聽人講不是全級首五名,自行或叩門便休想。是真?
你啲聽下好啦,好簡單SFA既全級首五名,同北角啟基既全級首五名,可以話係一天一地。
作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 22:44     標題: 引用:Quote:Phoebe0434+發表於+15-7-11+22:29+換

當然啦,唔好盡信坊間傳聞。如果學校2014既PS1考衰左,B1比例會跌,同樣如果學校2014既PS1考得好,B1比例會 ...
其實小學是否樂意為有水準的學生提議跨區中學?我想法是同區中小學會因為怕殺校而不想學生跨區流失好學生,所以盡量保守估計每一學生。

作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 22:46     標題: 引用:Quote:Phoebe0434+發表於+15-7-11+22:33+另

你啲聽下好啦,好簡單SFA既全級首五名,同北角啟基既全級首五名,可以話係一天一地。 ...
這個也對,中小學會知學生的全港排名?

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-11 22:52

Phoebe0434 發表於 15-7-11 22:44
其實小學是否樂意為有水準的學生提議跨區中學?我想法是同區中小學會因為怕殺校而不想學生跨區流失好學生, ...
應該唔會啦,係小學既角度睇,有學生入SPCC,DGS,DBS,GHS,HYS,SPCS,QC,LSC,SJC,KC等既傳統名校係好大既光榮,係未來收生既賣點,點會唔想?
作者: Phoebe0434    時間: 15-7-11 23:19     標題: 引用:Quote:Phoebe0434+發表於+15-7-11+22:44+其

應該唔會啦,係小學既角度睇,有學生入SPCC,DGS,DBS,GHS,HYS,SPCS,QC,LSC,SJC,KC等既傳統名校係好 ...
對,現在清晰好多。謝謝!

作者: goodmama2003    時間: 15-7-12 14:56

作者: 苗子    時間: 15-7-12 18:42

老師在小六果陣會講的
作者: Janmum2015    時間: 15-8-17 12:51

作者: hkpapa852    時間: 15-8-17 13:51

Phoebe0434 發表於 15-7-11 22:29

唔一定,王家爸爸講既係一個理想既做法,但實際有幾多學校/老師會咁做?
就好問下前人(畢業生家長)

作者: 妹妹頭    時間: 15-8-17 16:05

回覆 hkpapa852 的帖子

會架, 我地學校會極力游說頭20名既學生跨區, 以今年為例, 已經有1x個成功考去跨區band 1英中, 而沒有跌banding
作者: TwinWong    時間: 15-8-17 17:14

妹妹頭 發表於 15-8-17 16:05
回覆 hkpapa852 的帖子

會架, 我地學校會極力游說頭20名既學生跨區, 以今年為例, 已經有1x個成功考去跨區b ...

依兩年出生率低, 至可以咁搏
記得當年大囡年代出生率高,
全級二/級三生就去1A直資校攞FORM, 因為唔夠多A, 都唔比FORM,
最后佢直上反直屬中, 只得級一個個走到, 級四好彩搏到去到上智,
以當年出生率高, 個個都好難搏高一綫

作者: bb560    時間: 15-8-18 13:37     標題: 引用:+本帖最後由+TwinWong+於+15-8-17+17:21+編

原帖由 TwinWong 於 15-08-17 發表
咁請問,你大囡邊年出世架?

作者: whywhywhywhy    時間: 15-8-18 14:17     標題: 引用:Quote:Phoebe0434+發表於+15-7-11+22:08+其

舊年用2010加2012既PS1成績派位,今年同明年用2012加2014既PS1成績派位,所以舊年數據無嘜用,今年派位結果 ...
請問係咪睇番今年2015學校派到几多band1,就係下年201y派到band1嘅數?

作者: whywhywhywhy    時間: 15-8-18 14:17     標題: 回覆:whywhywhywhy 的帖子

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-18 15:21

whywhywhywhy 發表於 15-8-18 14:17
請問係咪睇番今年2015學校派到几多band1,就係下年201y派到band1嘅數?
2015同2016都係用2012同2014師兄師姊既PS1成績計算師弟師妹既標準成績,所以今年同明年,同一學校,B1比例應該唔變。
作者: whywhywhywhy    時間: 15-8-18 15:22     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸

作者: 妹妹頭    時間: 15-8-18 16:11

回覆 王家爸爸 的帖子

那是否2017及2018都會同一組PS1 呀? 即2018升中的小朋友可以參考2017派位BAND1人數去看?
作者: 王家爸爸    時間: 15-8-18 16:15

妹妹頭 發表於 15-8-18 16:11
回覆 王家爸爸 的帖子

那是否2017及2018都會同一組PS1 呀? 即2018升中的小朋友可以參考2017派位BAND1人數 ...
所以單數年應該略為保守啲,雙數年應該可以比較準確地估計小朋友既 Banding。
作者: 妹妹頭    時間: 15-8-18 16:20

回覆 王家爸爸 的帖子

"單數"係唔係指升中一果個年份?
作者: hkpapa852    時間: 15-8-18 16:22

妹妹頭 發表於 15-8-18 16:11
回覆 王家爸爸 的帖子

那是否2017及2018都會同一組PS1 呀? 即2018升中的小朋友可以參考2017派位BAND1人數 ...
係可以用嚟參考, 但唔會100%準確, 因為每年畢業人數不同(變化較大), 學額亦可能有所不同(變化較少)

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-18 16:38

妹妹頭 發表於 15-8-18 16:20
回覆 王家爸爸 的帖子

"單數"係唔係指升中一果個年份?
今年(2015/16年度)升中,係單數尾,可以參考舊年(剛過去,2014/15年度)既派位資料。
因為2015年7月既編班試,係唔會用來計算小學既學生成績,只會用2014年7月既成績(加2012年7月既編班試成績)。

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-18 16:46

hkpapa852 發表於 15-8-18 16:22
係可以用嚟參考, 但唔會100%準確, 因為每年畢業人數不同(變化較大), 學額亦可能有所不同(變化較少)
...
以灣仔某校為例,因為小班教學,今年升小六平均每班只有二十多人(之前係三十多)。因為人數好唔同,今年升小六考第四十,同前年考第四十,係兩回事。所以要睇比例,唔好淨睇校內排名。
作者: 妹妹頭    時間: 15-8-18 16:55

回覆 王家爸爸 的帖子

咁....又以我個女為例喇, 今年升小四(2015-2016), 咁到佢升中一時, 係會以那一個參考PS1作為BAND1 人數, 係唔係可以以早她一年派BAND1人數參看?

P.S.她學校依幾年升中總人數都是相同, 相差也只是1-2個學生

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-18 17:03

妹妹頭 發表於 15-8-18 16:55
回覆 王家爸爸 的帖子

咁....又以我個女為例喇, 今年升小四(2015-2016), 咁到佢升中一時, 係會以那一個參 ...
如果今年(2015/2016)升小四,到升中一時可以,參考對上一年既派位。因為係用同一組 PS1 成績,如果學校每年升中人數不變,其實參考性好高。 但係都需要留意同區其他學校既派位資料同學生人數既變化。
作者: TwinWong    時間: 15-8-18 17:29

(資料來源: 文滙報)
2006 开始(連單/雙非B) ~ 65K人  (其中港B 39.4K人)
2011        (連單/雙非B)  ~ 95K人 (其中港B  51K人)
總之有香港出世紙的B, 都有可能同你的B一齊升小學/中學, 競爭就好大
作者: 妹妹頭    時間: 15-8-19 08:26

回覆 TwinWong 的帖子

我都有留意依個數據, 我個女正是2006年出生, 升小一時, 我有留意到全港有46,000人升小一, 加埋私小, 同埋依6年來港人數, 相信都唔會少過55,000人
作者: popochu    時間: 15-10-6 14:10

小兒呈1時有告知屬於咩BANDING
黎緊呈2,大家加油
作者: boscochengsh    時間: 15-10-6 17:58     標題: 引用:小兒呈1時有告知屬於咩BANDING黎緊呈2,大家

原帖由 popochu 於 15-10-06 發表
黎緊呈2,大家加油
我小朋友學校什麼都無講。  

作者: Snoopy211    時間: 15-10-12 13:14

boscochengsh 發表於 15-10-6 17:58
我小朋友學校什麼都無講。

作者: easonkinki    時間: 15-10-19 11:08     標題: 引用:小兒呈1時有告知屬於咩BANDING黎緊呈2,大家

原帖由 popochu 於 15-10-06 發表
黎緊呈2,大家加油
即小五學期尾會知?

作者: metrochung    時間: 15-10-19 17:23     標題: 引用:Quote:原帖由+popochu+於+15-10-06+發表小

原帖由 easonkinki 於 15-10-19 發表
即小五學期尾會知?
要睇下各方面,小五下學期會開始呈分,呈分的成績就是學校老師初步的估計,以我小朋友為例,他每年考的名次都差不多,考了呈一,老師會估計他是那個banding,老師也會告訴我們,成績保持下去才可以是這個banding。相反小朋友成績上落比較大,老師不敢太早估計小朋友的banding,因為存在變數很大,我估計呈二完了,老師就會明確告訴家長的。

作者: easonkinki    時間: 15-10-20 08:46     標題: 引用:Quote:原帖由+easonkinki+於+15-10-19+發表

原帖由 metrochung 於 15-10-19 發表
要睇下各方面,小五下學期會開始呈分,呈分的成績就是學校老師初步的估計,以我小朋友為例,他每年考的名次 ...
咁我仔難估,佢可以上落3x,40名,希望佢今年醒醒定定

作者: metrochung    時間: 15-10-20 12:24     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+15-10-19+發表

原帖由 easonkinki 於 15-10-20 發表
咁我仔難估,佢可以上落3x,40名,希望佢今年醒醒定定
相差幾名定幾十名?如果幾名好易估到,我係從老師所講的說話+學校以往B1的人數,粗略估計得出

作者: All_is_well    時間: 15-10-20 13:15

王家爸爸 發表於 15-7-11 22:21
唔知我有冇理解錯呢? 有錯請指正~ 謝謝.
例如
(P6 2014/15年度)升中 - 只會用2012和2014年7月的PS1成績來計算。
(P6 2015/16年度)升中 - (同上)
(P6 2016/17年度)升中 - 只會用2014和2016年7月的PS1成績來計算。
(P6 2017/18年度)升中 - (同上)
(P6 2018/19年度)升中 - 只會用2016和2018年7月的PS1成績來計算。
(P6 2019/20年度)升中 - (同上)
(P6 2020/21年度)升中 - 只會用2018和2020年7月的PS1成績來計算。
(P6 2021/22年度)升中 - (同上)

如上述正確的話, 請問是否2013,2015,2017,2019,2021年是不需考PS1,只考TSA呢? 謝謝~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5