教育王國

標題: 觀塘St Jo vs九龍塘基華 [打印本頁]

作者: marcus_bb    時間: 15-7-9 09:06     標題: 觀塘St Jo vs九龍塘基華

英小好吸引,net 41又好。大家比D意見啊

作者: Lilytseung    時間: 15-7-9 09:45     標題: 引用:英小好吸引,net+41又好。大家比D意見啊 +

原帖由 marcus_bb 於 15-07-09 發表
英小好吸引,net 41又好。大家比D意見啊
甘仲使諗 當然系基華 想問下觀塘st.jo系咪講緊宜安街果間

作者: 奥脫福    時間: 15-7-9 11:09

Lilytseung 發表於 15-7-9 09:45

甘仲使諗 當然系基華 想問下觀塘st.jo系咪講緊宜安街果間

宜安街果間叫聖若翰。

作者: ChristyKoo    時間: 15-7-9 11:21

聖若瑟英文小學(私校),英文是St. Joseph's Anglo-Chinese Primary School,於官塘道57號

St. Joe 英小真吸引,我都唸緊St. Joe vs 保良局何壽南,何壽南下年頭搬34 net 新校舍亦吸引,而且聯系保一,St.Joe英小 vs 何壽南中小,很難取捨,請賜教!
作者: haydentsang    時間: 15-7-9 11:29     標題: 回覆:ChristyKoo 的帖子

St joe 傳統教學,英語學習環境,課程深,提升學生學習能力,要放棄,我都唔捨得

作者: balj    時間: 15-7-9 11:49

作者: simonkawah    時間: 15-7-9 15:25     標題: 回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

有本事當然揀私小。

作者: rse    時間: 15-7-9 15:26     標題: 回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

基華

作者: jlbb1    時間: 15-7-9 16:53

作者: manmanchubb    時間: 15-7-9 17:13

經濟不是問題,當然是St.Jo
學術強,校風好,有中學back up ,進可攻退可守,
但如喜歡校網便基華吧
作者: ok3    時間: 15-7-9 17:17

兩間應該唔同級數吧?!當然,如果考慮埋升中校網,則可能还可以比較一下!
作者: 奥脫福    時間: 15-7-9 18:36

ok3 發表於 15-7-9 17:17

兩間應該唔同級數吧?!當然,如果考慮埋升中校網,則可能还可以比較一下! ...

升中校網係可以用「搬屋」黎解決o既。

作者: ChristyKoo    時間: 15-7-9 20:18

請教一下,用小學地址或住址,升中派位機會是均等嗎?或是先派本區小學地址的,之後才派給用住宅地址的?對不起,新手一問,我沒有朋友識答。
作者: haydentsang    時間: 15-7-9 20:48     標題: 回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

跨網機會率有可能唔同,我都想知道

作者: beagoodman    時間: 15-7-9 22:11     標題: 回覆:haydentsang 的帖子

有朋友寧叩基華也不讀觀塘St Joe

作者: simonkawah    時間: 15-7-10 03:23     標題: 引用:有朋友寧叩基華也不讀觀塘St+Joe +

原帖由 beagoodman 於 15-07-09 發表
吾出奇,我親戚舊年st Jo.收咗都自行揀基華。老實講,英文一定st Jo.強。但常識科就基華強項。

作者: Doriscow    時間: 15-7-10 07:12     標題: 引用:有朋友寧叩基華也不讀觀塘St+Joe +

原帖由 beagoodman 於 15-07-09 發表
有乜奇怪,最簡單一點,St.Joe要幾千學費基華免費,如果計埋其他雜費校車費,未必每一個家庭負擔到,就算負擔到,都好大可能父母都要工作,St.Joe咁谷,父母睇唔實都驚自己小朋友跟唔到,所以,最後結論未必單單只看學術成績!

作者: ok3    時間: 15-7-10 08:51

beagoodman 發表於 15-7-9 22:11
呢個係免費餐,同要比錢鋸扒嘅問題
作者: beagoodman    時間: 15-7-10 09:20     標題: 回覆:ok3 的帖子

佢唔係為錢,佢租樓都交緊3萬,有工人,供兩個小朋友讀St Cat
St Cat 學費貴過St Jo

作者: Doriscow    時間: 15-7-10 09:42

beagoodman 發表於 15-7-10 09:20
佢唔係為錢,佢租樓都交緊3萬,有工人,供兩個小朋友讀St Cat
St Cat 學費貴過St Jo

...

咁就應該係後者啦, 即"好大可能父母都要工作,St.Joe咁谷,父母睇唔實都驚自己小朋友跟唔到,所以,最後結論未必單單只看學術成績"

供樓30000
工人: $4000
2個SC: $4600X2 (最少+未計雜費)
即係: 未計[衣食行], 基本開支每月AT LEAST$43200

真係開支大呀陰公...其實也有好多人讀名幼就係希望可以叩入名津小或名直資

作者: beagoodman    時間: 15-7-10 09:43     標題: 回覆:ok3 的帖子

佢唔揀St Jo原因如下:
1.St Jo曾經有負面新聞見報,我唔想對佢有bias,唔會提供link,好奇的可在Yahoo搵到

2. 喺佢面目中唔夠一線。佢識得凡係st cat仔而有報的都收晒,當中包括一些其他直丶私全軍覆沒的。但佢地一有其他offer(唔一定係所謂一線名校),都會唔讀。佢呢個原因,我覺唔夠logical,但peer group有咁嘅情況,影響了他的觀感。

3. 既是私小,但又唔係頂級名校,照計注重'業績',對埋對'股東'負責,但佢搵唔到官方透明的資料

利申:我個係女,亦唔會再生,今世應該都唔會有直接關係,唔會捧場,亦唔故意踩佢,在我眼中,一間在觀塘屹立咁耐的收費學校,自有其可取之處,否則真係無人俾錢讀

作者: 奥脫福    時間: 15-7-10 10:53

beagoodman 發表於 15-7-10 09:43

佢唔揀St Jo原因如下:
1.St Jo曾經有負面新聞見報,我唔想對佢有bias,唔會提供link,好奇的可在Yahoo搵到

2. 喺佢面目中唔夠一線。佢識得凡係st cat仔而有報的都收晒,當中包括一些其他直丶私全軍覆沒的。但佢地一有其他offer(唔一定係所謂一線名校),都會唔讀。佢呢個原因,我覺唔夠logical,但peer group有咁嘅情況,影響了他的觀感。

3. 既是私小,但又唔係頂級名校,照計注重'業績',對埋對'股東'負責,但佢搵唔到官方透明的資料

利申:我個係女,亦唔會再生,今世應該都唔會有直接關係,唔會捧場,亦唔故意踩佢,在我眼中,一間在觀塘屹立咁耐的收費學校,自有其可取之處,否則真係無人俾錢讀

1.  一早已經証實係流料,只係果張報紙無跟進報導者。我地圍內家長咪當故仔睇囉。

2.  我仔出身屋村學卷幼稚園,唔識評論。

3.  莫講話無官方透明的資料,連家長都無!但在選校時老師會俾家長知道仔仔的大慨
次弟及給予適當的選校策略,例如叫你自行SJC、抽獎時盡填B1校(呂X除外)
再填中學部之類。

學校咁多年黎都係咁低調,由未轉全日時每級六班,到轉全日後每級三班都一樣收滿。
咁佢的作風是否還是大眾家長杯茶。。。who cares?

作者: FRUTIPS    時間: 15-7-10 11:16     標題: 回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

st.jo 啦,
小一讀好些還可以試插top些的一線龍小, 基華一般

作者: fireenginebb    時間: 15-7-10 11:45

回覆 奥脫福 的帖子

奧脫福: "
學校咁多年黎都係咁低調,由未轉全日時每級六班,到轉全日後每級三班都一樣收滿。
咁佢的作風是否還是大眾家長杯茶。。。who cares?"

完全同意,其實我地都係用家,學校糸咪多人揀,或者系咪揀名幼入黎,我都無乜意見,學奧脫福咁講,who cares?
如果系因為好多人都收,報親嘅朋友都收,因為黎個原因而唔take offer, 我覺得這原因很牽強,應該問返自己為何要揀st.  Jo, 千祈唔好因為優越感而做決定,如果唔系累咗仔仔。

作者: Ansonjoey    時間: 15-7-10 15:50

我好鍾意ST.JO,不過阿仔考唔到,如果考到,一定唔會放棄!!

作者: bamabi    時間: 15-7-10 16:06     標題: 回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

想請問觀塘st jo同基華是同級數學校嗎???

作者: Ansonjoey    時間: 15-7-10 16:54

bamabi 發表於 15-7-10 16:06
想請問觀塘st jo同基華是同級數學校嗎???
ST JO 係英文私小
基華係中文津小   
其實若非金錢壓力,一定揀ST.JO

作者: haydentsang    時間: 15-7-10 17:46     標題: 回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

原來搬去九龍塘用住址升中,聽聞其他地區小學例如深水埗區小學想報九龍塘區小學有機會升grade或降grade,所以入讀機會可以冇本區即例如九龍塘區小學想入讀九龍塘區中學咁好
有錯請更正

作者: JCMW    時間: 15-7-11 14:49     標題: 回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

我係新手媽媽,經常上黎睇下學下野,我先生係基華舊生,但我地都好希望阿仔將來考到St Jo , 難得觀塘區有間學術強而又低調既私校!若非金錢壓力,一定揀st Jo!

作者: JCMW    時間: 15-7-11 14:52     標題: 引用:原來搬去九龍塘用住址升中,聽聞其他地區小

原帖由 haydentsang 於 15-07-10 發表
原來搬去九龍塘用住址升中,聽聞其他地區小學例如深水埗區小學想報九龍塘區小學有機會升grade或降grade,所 ...
升中用搬屋地址去派,係會down grade, 至於計算方法唔清楚,姪仔今年升中派位就係跟地址抽!

作者: 奥脫福    時間: 15-7-11 16:10

JCMW 發表於 15-7-11 14:52

升中用搬屋地址去派,係會down grade, 至於計算方法唔清楚,姪仔今年升中派位就係跟地址抽!

呢個情況一般多會在兩個次弟中的邊緣人出現,而且「箭咀」亦並非
一面倒向下。

作者: cacatam    時間: 15-7-11 16:36     標題: 回覆:FRUTIPS 的帖子

St joe 係好學校,但係我都識朋友係基華讀完小一插咗去英華、港島區華仁, 所以學術一D都唔差呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5