教育王國

標題: UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間 [打印本頁]

作者: appleyummy    時間: 15-7-8 02:44     標題: UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間

各位家長,可否share吓大家近期申請簽證到批核嘅時間,即上網申請日期、預約上簽證中心日期同批核日期等。

因追學校攞CAS好幾次但仲未收到,雖然答覆下星期會有,但驚資料出錯同peak period趕唔切,想參考下大家嘅情況,再追學校,因英國D admin staff好唔合作,你急佢唔急。

作者: DKmum    時間: 15-7-8 08:25     標題: 引用:各位家長,可否share吓大家近期申請簽證到

原帖由 appleyummy 於 15-07-08 發表
各位家長,可否share吓大家近期申請簽證到批核嘅時間,即上網申請日期、預約上簽證中心日期同批核日期等。
...
我12/6到visa centre 遞交文件,26/6已收到email 話decision made, 会再收通知去visa centre 攞番passport! 同我一日申请嘅另一位家长已攪掂!可是我仲未I收到通知!我地17/7会去旅行,由於申请visa需15天, 我計过曰子会趕得切,無申请快批,結果捉蟲!打电话去Uk centre問情况,一分钟收我£1x,結果都系等!我而家好緊張!希望各家长吸取我呢个教訓,下次学精d!

作者: appleyummy    時間: 15-7-8 09:43     標題: 回覆:DKmum 的帖子

請問你邊日上網申請?想知離交文件有多少日。我都好愁,book咗8月初旅行,做快証都未必趕到,會蝕晒D機票同酒店$。

作者: Umi    時間: 15-7-8 10:22     標題: 回覆:UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間

申請日期:9/6/15
取証日期 :12/6/15 (快证)

作者: Mi328    時間: 15-7-8 12:38     標題: 回覆:DKmum 的帖子

請問decision made即是什麼情況呀?

作者: DKmum    時間: 15-7-8 13:01     標題: 引用:請問你邊日上網申請?想知離交文件有多少日

請問你邊日上網申請?想知離交文件有多少日。我都好愁,book咗8月初旅行,做快証都未必趕到,會蝕晒D機票同 ...
我系4/6 submitted online application ga.

作者: 3b    時間: 15-7-8 13:43     標題: 引用:申請日期:9/6/15 取証日期+:12/6/15+(快

原帖由 Umi 於 15-07-08 發表
申請日期:9/6/15
取証日期 :12/6/15 (快证)
快証加幾多錢?

作者: joymama    時間: 15-7-8 16:03     標題: 引用:Quote:原帖由+Umi+於+15-07-08+發表申請日

原帖由 3b 於 15-07-08 發表
快証加幾多錢?
快証好似加$1488.  我6月16申請,7月3日有得取

作者: DKmum    時間: 15-7-8 21:25     標題: 引用:請問decision+made即是什麼情況呀? +

原帖由 Mi328 於 15-07-08 發表
請問decision made即是什麼情況呀?
佢個email系写得好含糊,decision can be rejected or approved? 不過, 我交左好貴学费俾uk visa centre,佢系电话答我話approve, 只系我末收番份passport 姐,希望呢2日收到啦!

作者: ritb    時間: 15-7-8 21:58

快證是1524元6/7交文件, 今天有 email 話decision made, 等下一封email

作者: appleyummy    時間: 15-7-8 22:15     標題: 回覆:ritb 的帖子

請問邊日上網預約?收到第2封email後請分享吓邊日,麻煩晒。

作者: Umi    時間: 15-7-8 22:33     標題: 引用:快證是1524元6/7交文件,+今天有+email+話de

原帖由 ritb 於 15-07-08 發表
快證是1524元6/7交文件, 今天有 email 話decision made, 等下一封email
快証+左價咩,我9/6交$1448wor

作者: Mi328    時間: 15-7-8 23:08     標題: 回覆:DKmum 的帖子

DKmum, 今年搞Visa搞到好煩,祝大家好運!

作者: joymama    時間: 15-7-8 23:28     標題: 引用:Quote:原帖由+ritb+於+15-07-08+發表快證是

原帖由 Umi 於 15-07-08 發表
快証+左價咩,我9/6交$1448wor
可能是我記錯

作者: wing530    時間: 15-7-9 00:56     標題: 引用:請問邊日上網預約?收到第2封email後請分享

請問邊日上網預約?收到第2封email後請分享吓邊日,麻煩晒。
今年好怪咁,有d家長要收2封 email,有d家長一封 email 就得,我都收到一封,星期五去取

作者: ritb    時間: 15-7-9 06:11

回覆 appleyummy 的帖子

大概 21/6 on-line application, 安排阿女一回港就先辦visa, 其實8月頭才會外遊,但怕有阻滯,所以寧願加錢做快證
作者: ritb    時間: 15-7-9 06:15

回覆 Umi 的帖子

我唔知, 但我付了1524元, 可能收英鎊, 而計匯率, 所以有差別吧
作者: DKmum    時間: 15-7-9 07:22     標題: 引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-07-08+發表

原帖由 wing530 於 15-07-09 發表
今年好怪咁,有d家長要收2封 email,有d家長一封 email 就得,我都收到一封,星期五去取

...
恭喜你,安心晒,你仲快过我呢!

作者: Umi    時間: 15-7-9 08:23     標題: 引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-07-09+發表今

原帖由 DKmum 於 15-07-09 發表
DKmum,希望你快d攞到

作者: wing530    時間: 15-7-9 21:02     標題: 引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-07-09+發表今

係呀,安落左,不過都要睇到 visa 才放心,明天取,希望入境日子冇問題啦 我都希望你快d有消息取 passport

作者: 亮燈    時間: 15-7-9 21:08

我下年要攪,希望唔好咁煩啦!
作者: DKmum    時間: 15-7-9 21:15     標題: 引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-07-09+發表恭喜

原帖由 wing530 於 15-07-09 發表
係呀,安落左,不過都要睇到 visa 才放心,明天取,希望入境日子冇問題啦 我都希望你快d有消息取 p ...
多谢各位关心,我打算聽曰踩上去visa centre 問下, 希望有消息啦!

作者: wing530    時間: 15-7-9 21:26     標題: 引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-07-09+發表係

多谢各位关心,我打算聽曰踩上去visa centre 問下, 希望有消息啦!
踩上去都好,可能 visa 已搞掂,已等你拎好耐

作者: wing530    時間: 15-7-9 21:30     標題: 引用:我下年要攪,希望唔好咁煩啦!

原帖由 亮燈 於 15-07-09 發表
我下年要攪,希望唔好咁煩啦!
今年我地搞到又煩又驚嚇,入境日期又驚唔夾

作者: 亮燈    時間: 15-7-10 06:49

wing530 發表於 15-7-9 21:30
今年我地搞到又煩又驚嚇,入境日期又驚唔夾
希望各位都順利完成啦!
作者: muimui10    時間: 15-7-11 09:53     標題: 引用:Quote:wing530+發表於+15-7-9+21:30+今年我

原帖由 亮燈 於 15-07-10 發表
希望各位都順利完成啦!
:gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye::gdbye:

作者: muimui10    時間: 15-7-11 09:54     標題: 引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-07-10+發表希望各

原帖由 muimui10 於 15-07-11 發表
:gdb ...
Sorry send 錯了,對不起

作者: poiuypoi    時間: 15-7-11 14:04     標題: 回覆:DKmum 的帖子

我6月16日做咗online application ,booked 咗7月2日去咗遞申請,我無做快取服務。
今日7月11日收到email通知,內容:A decision has been made on your application and your documents are being returned to the Visa Application Centre. You will be contacted again by the VAC once these documents have been received and they are ready for you to collect.
請問收到這個email係咪代表Visa申請成功呢?

DKmum你收到email 通知去攞visa未呢?

唔該有無人可以分享吓?

作者: bb360    時間: 15-7-11 14:45

回覆 poiuypoi 的帖子

Yes, should be approved.   Wait for another email asking you to go to Leighton Centre to get back your passport, etc.

作者: poiuypoi    時間: 15-7-11 19:35     標題: 引用:回覆+poiuypoi+的帖子 Yes,+should+be+app

原帖由 bb360 於 15-07-11 發表

Yes, should be approved.   Wait for another email asking you to go to Leighton ...
唔該晒bb360

作者: DKmum    時間: 15-7-11 21:57

poiuypoi 發表於 15-7-11 14:04
我6月16日做咗online application ,booked 咗7月2日去咗遞申請,我無做快取服務。
今日7月11日收到email通 ...
個email 代表approved 左,應該會收到叧一封上去拿番証件!
但我等了又等都收5到,后來打電話去查詢,結果駁左去英國嘅visa centre, 佢話處理緊,會3-5有人回覆我或收email,佢叫我不用急,也不要上去visa centre, 因為我無make appointment, 又冇collection email, 我5可以進入!結果我又等左4曰仍然無消息!

好擔心佢地5見左我女本passport 同出世紙,以及我趕住下星期五出境!我5想坐以代斃,最後我踩上去visa centre 問,佢地都末等我講完個case, 就拿左份文件問係咪呢份!望到份速遞日期係30/6,我激到彈起!即係佢地可能冇send email 俾我,又可能有但5知点解我收5到,但最懵嘅系UK hot line, 簡直無鬼用, 我尋晚先收email 話幫我check 緊,會盡快處理我個case, d 資訊錯誤又5update, customer service 好差!

各家長如不幸遇上我類似嘅情況,不要晒錢call hotline, 可帶埋封email 去Leighton centre 查詢!

作者: poiuypoi    時間: 15-7-12 11:30     標題: 回覆:DKmum 的帖子

恭喜DKmum終於趕得切拎到Visa👍🏻
好彩你再上去Centre查💪,如果聽佢話真係白等一場,你個申請其實已經超過三個星期等候期(15個工作天),好應該立即同你跟進。
我嘅所有重要文件正本包括成績表正本和副本佢都攞晒,到時收番正本時要數真睇睇齊唔齊,唔知你遞申請時係咪都收晒你嘅正本嘅呢?
多謝你詳細嘅分享👍🏻

作者: DKmum    時間: 15-7-12 12:34     標題: 引用:恭喜DKmum終於趕得切拎到Visa👍

原帖由 poiuypoi 於 15-07-12 發表
恭喜DKmum終於趕得切拎到Visa👍🏻
好彩你再上去Centre查💪,如果聽佢話真係白等一場 ...
5駛'客气,希望我嘅經歷可以幫到其他家长啦!

作者: appleyummy    時間: 15-7-13 01:00     標題: 引用:Quote:poiuypoi+發表於+15-7-11+14:04+我6

原帖由 DKmum 於 15-07-11 發表
個email 代表approved 左,應該會收到叧一封上去拿番証件!
但我等了又等都收5到,后來打電話去查詢,結果 ...
點解有速遞日期嘅?乜D文件唔係喺香港visa centre做嘅咩?乜要送來送去?好驚會唔見喎!

作者: DKmum    時間: 15-7-13 07:57     標題: 引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-07-11+發表個ema

原帖由 appleyummy 於 15-07-13 發表
點解有速遞日期嘅?乜D文件唔係喺香港visa centre做嘅咩?乜要送來送去?好驚會唔見喎!

...
佢地係manila 处理架,不在英国也不在香港!所以你要留意你封approval email is send from Manila, 5好當junk mail 呀!

作者: ritb    時間: 15-7-13 15:20

回覆 DKmum 的帖子

我終於收到email有得領取visa, 上星期一交,今日可以攞!是快證啊!但唔得閒去攞住!
作者: appleyummy    時間: 15-7-13 16:03     標題: 引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-07-13+發表

原帖由 DKmum 於 15-07-13 發表
佢地係manila 处理架,不在英国也不在香港!所以你要留意你封approval email is send from Manila, 5好當ju ...
請問你用gmail 定yahoo mail? 好似yahoo有時收email慢D同會攪錯email係junk mail,唔知係唔係。

作者: DKmum    時間: 15-7-13 20:22     標題: 引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-07-13+發表佢地

原帖由 appleyummy 於 15-07-13 發表
請問你用gmail 定yahoo mail? 好似yahoo有時收email慢D同會攪錯email係junk mail,唔知係唔係。

...
我用gmail 架!我連junk mail, trash box 都check 埋都無!总之今年visa 嘅问题真系多!

作者: poiuypoi    時間: 15-7-15 19:01     標題: 引用:我6月16日做咗online+application+,booked

原帖由 poiuypoi 於 15-07-11 發表
今日7月11日收到email通 ...
我昨日7月14日收到VAC email通知我去禮頓中心領回passport, 因為email內容無講清楚係唔係approved visa,所以今日就去拎,係出咗visa喇,而且所有文件正本都拎齊,而家放心喇,祝辦緊等緊嘅同學都順利啊✌🏻️✌🏻

作者: yywhk    時間: 15-7-19 00:26

請問第一次上Leighton Centre要花多少時間辦手續? 我book了8am但唔知趕唔趕到返工, 我返九龍10am . 如果趕到就可以唔駛交帶定或請半日假.
作者: appleyummy    時間: 15-7-19 01:48     標題: 引用:Quote:原帖由+poiuypoi+於+15-07-11+發表我

原帖由 poiuypoi 於 15-07-15 發表
我昨日7月14日收到VAC email通知我去禮頓中心領回passport, 因為email內容無講清楚係唔係approved visa,所 ...
係咪會出埋BPR封信?

作者: wing530    時間: 15-7-19 02:11     標題: 引用:+本帖最後由+yywhk+於+15-7-19+00:29+編輯+

原帖由 yywhk 於 15-07-19 發表

請問第一次上Leighton Centre要花多少時間辦手續? 我book了8am ...
我上次半小時就走得,好快

作者: yywhk    時間: 15-7-20 09:11

回覆 wing530 的帖子

thank you!
作者: phibow    時間: 15-7-20 10:14

請問收到第一封 EMAIL
A decision has been made on your application and your documents are being returned to the Visa Application Centre (VAC).  You will be contacted again by the VAC once these documents have been received and they are ready for you to collect. If you have chosen to have your documents couriered to you, these will be despatched by the VAC once they have been received.

隔幾耐先有第二封話可以去取回PASSPORT, 我做快証
作者: poiuypoi    時間: 15-7-22 00:40     標題: 引用:請問收到第一封+EMAILA+decision+has+been+

原帖由 phibow 於 15-07-20 發表
請問收到第一封 EMAIL
A decision has been made on your application and your documents are being retur ...
我無做快証,7月11日收到第一個email(你所述的email), 接住7月14日收到可去領取passport 的email

作者: poiuypoi    時間: 15-7-22 00:48     標題: 引用:Quote:原帖由+poiuypoi+於+15-07-15+發表我

原帖由 appleyummy 於 15-07-19 發表
係咪會出埋BPR封信?
係呀,有文件提醒到步10天內要去拎BRP身份證,但我到時都會再email學校了解安排。要帶埋這文件和passport去核對。

作者: phibow    時間: 15-7-22 14:45

我昨天收到取回護照EMAIL, 今天去取了

作者: etoile    時間: 15-7-22 22:32

啱啱星期一20号上簽証中心交文件,冇做快証,等待中。
作者: chuchubeebee    時間: 15-7-23 15:44     標題: 引用:Quote:原帖由+3b+於+15-07-08+發表快証加幾

原帖由 joymama 於 15-07-08 發表
快証好似加$1488.  我6月16申請,7月3日有得取
請問你幾號收第一隻email話processing緊?我前日submit咗快證,仲未有email收過。

作者: joymama    時間: 15-7-23 21:40     標題: 引用:Quote:原帖由+joymama+於+15-07-08+發表快

原帖由 chuchubeebee 於 15-07-23 發表
請問你幾號收第一隻email話processing緊?我前日submit咗快證,仲未有email收過。

...
2/7 收第一封 email, 3/7 收第二封

作者: noel2010    時間: 15-7-24 00:42

學校通知8月份申請UK visa 又改新玩法,搞到又要改CAS & 又要更改booking時間,影響雖然只是小部份學生,但就偏偏中了。
作者: chuchubeebee    時間: 15-7-24 05:17     標題: 引用:學校通知8月份申請UK+visa+又改新玩法,搞

原帖由 noel2010 於 15-07-24 發表
學校通知8月份申請UK visa 又改新玩法,搞到又要改CAS & 又要更改booking時間,影響雖然只是小部份學生,但 ...
請問有咩新玩法?變回舊制嗎?

作者: jsmleetse    時間: 15-7-24 14:35

13號做簽證,24 號收第一封電郵,等待 。

作者: 亮燈    時間: 15-7-24 16:04     標題: 引用:學校通知8月份申請UK+visa+又改新玩法,搞

學校通知8月份申請UK visa 又改新玩法,搞到又要改CAS & 又要更改booking時間,影響雖然只是小部份學生,但 ...
點玩?想知啊!

作者: noel2010    時間: 15-7-24 22:08

大約是16歲的學生於8月開始不可做child visa, 要提早7月做....。由於這一兩天大量有影響學校查詢,今天領事館通知學校維持原狀。
作者: Umi    時間: 15-7-24 22:39     標題: 引用:大約是16歲的學生於8月開始不可做child+vis

大約是16歲的學生於8月開始不可做child visa, 要提早7月做....。由於這一兩天大量有影響學校查詢,今天領事 ...
其實Child同General有咩分別呢?要求唔一樣嫁?

作者: noel2010    時間: 15-7-24 23:10

學校出咗child CAS , 驗身及booking 都是child。如做general 就要補UKVI ielts report, 但不知visa費用要多少。

另朋友打了電話英國領事館接駁英國問,在英讀緊回港再做新visa,都要做TB test。估計他們常改政策,亦沒有統一做法。
作者: Umi    時間: 15-7-24 23:36     標題: 引用:學校出咗child+CAS+,+驗身及booking+都是ch

學校出咗child CAS , 驗身及booking 都是child。如做general 就要補UKVI ielts report, 但不知visa費用要多 ...
明晒

作者: chuchubeebee    時間: 15-7-26 13:35     標題: 引用:Quote:poiuypoi+發表於+15-7-11+14:04+我6

原帖由 DKmum 於 15-07-11 發表
但我等了又等都收5到,后來打電話去查詢,結果 ...
我申請咗快證,過咗5日連一隻email都冇,我應該打去hotline問定直接踩上visa centre問好?請問Hotline幾號?係24小時嗎?好愁。

作者: db7mu23    時間: 15-7-26 18:15     標題: 引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-07-08+發表

原帖由 DKmum 於 15-07-08 發表
我12/6到visa centre 遞交文件,26/6已收到email 話decision made, 会再收通知去visa centre 攞番passport ...
請問你
是否建議取快証
穩陣些?

唔該!

作者: mingkath    時間: 15-7-26 20:54

Umi 發表於 15-7-24 22:39
其實Child同General有咩分別呢?要求唔一樣嫁?
我申請是General,拿 visa時見到佢自動幫我改做 Child

作者: appleyummy    時間: 15-7-28 20:29     標題: 引用:Quote:原帖由+noel2010+於+15-07-24+發表學

原帖由 亮燈 於 15-07-24 發表
點玩?想知啊!
我終於攞到visa喇!好多謝BK家長不嫌其煩嘅幫忙,尤其是亮燈兄。

給大家參考:
18/7上網submit,21/7上visa centre申請,23/7已批,28/7攞visa.

作者: 亮燈    時間: 15-7-28 20:45

appleyummy 發表於 15-7-28 20:29
我終於攞到visa喇!好多謝BK家長不嫌其煩嘅幫忙,尤其是亮燈兄。

給大家參考:
新visa我都唔識啊!多謝你及各位家長,等我知道今年申請visa既情況。都好快喎!用快證?
作者: appleyummy    時間: 15-7-28 20:48     標題: 回覆:亮燈 的帖子

係呀,申請快證,因過幾日要飛。

作者: 亮燈    時間: 15-7-28 21:07

appleyummy 發表於 15-7-28 20:48
係呀,申請快證,因過幾日要飛。
旅途愉快,小朋友學業進步呀!
作者: Sheep006    時間: 15-7-28 23:13

30日入境日期無問題?

作者: appleyummy    時間: 15-7-29 00:48     標題: 引用:回覆+appleyummy+的帖子 30日入境日期無問

原帖由 Sheep006 於 15-07-28 發表

30日入境日期無問題?
開學之15日至開學後15日,完全冇問題。

作者: appleyummy    時間: 15-7-29 00:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Sheep006+於+15-07-28+發表回

原帖由 appleyummy 於 15-07-29 發表
開學之15日至開學後15日,完全冇問題。
打錯,「之」應該係「前」。

作者: billylulucoco    時間: 15-7-30 02:21

回覆 phibow 的帖子

another day you will receive the second email or you can go there without the second email
作者: billylulucoco    時間: 15-7-30 02:24

亮燈 發表於 15-7-28 21:07
旅途愉快,小朋友學業進步呀!

many thanks, you give me a set of document which is very useful
作者: appleyummy    時間: 15-7-30 12:40     標題: 回覆:亮燈 的帖子

Million thx. Pls state if you need help next year.

作者: muimui10    時間: 15-7-31 00:03     標題: 引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-07-19+發表

原帖由 poiuypoi 於 15-07-22 發表
係呀,有文件提醒到步10天內要去拎BRP身份證,但我到時都會再email學校了解安排。要帶埋這文件和passport去 ...
Hi Poiuypoi, 請問關於提醒到郵局取BRP的文件係點樣?今日取證發現佢打錯Valid from date,竟然是2018年!明天要再上去跟進。但我見唔到有上述文件喎!好擔心!

作者: poiuypoi    時間: 15-8-2 17:09     標題: 引用:Quote:原帖由+poiuypoi+於+15-07-22+發表係

原帖由 muimui10 於 15-07-31 發表
Hi Poiuypoi, 請問關於提醒到郵局取BRP的文件係點樣?今日取證發現佢打錯Valid from date,竟然是2018年!明 ...
Muimui10,sorry我剛剛先睇到你嘅信息。
佢俾咗一份共兩張A4紙的文件,頂部印有UNCLASSIFIED
   MANILA
內容的開頭是:
Your application for a UK visa has been successful. This means that when you arrive in the UK you will have permission to enter as TIER 4 STUDENT FROM 11 AUG 2015 to 04 Nov 2017
.........
Your BRP will be available for collection from: 18 Aug 2015

你睇吓有無,2018年領BRP係好奇怪喎

希望幫到你

作者: muimui10    時間: 15-8-2 17:37     標題: 回覆:poiuypoi 的帖子

唔該曬,佢地可能忘記俾我,已向visa center跟進,謝謝!

作者: db7mu23    時間: 15-8-4 13:23     標題: 回覆:UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間

阿仔(14歲),7月30日一齊上禮顿簽證中心申請快證。
8月4日,剛剛收到電郵可往取証。

請問取証時,父或母上去,阿仔唔去,可不可以❔

作者: Mi328    時間: 15-8-4 15:24     標題: 引用:啱啱星期一20号上簽証中心交文件,冇做快証

原帖由 etoile 於 15-07-22 發表
啱啱星期一20号上簽証中心交文件,冇做快証,等待中。
etoile,請問你收到email通知未?

作者: tangko    時間: 15-8-6 11:44

ritb 發表於 15-7-9 06:15
回覆 Umi 的帖子

我唔知, 但我付了1524元, 可能收英鎊, 而計匯率, 所以有差別吧 ...
據聞做快證要到另外一個叫vfsglobal的網站辦理及付款,請問在申請visa的過程中會否提示你可以做快證的選項以供選擇?還是提交visa申請後再自行到vfsglobal網站辦理快證申請的?

作者: db7mu23    時間: 15-8-6 11:58     標題: 引用:Quote:ritb+發表於+15-7-9+06:15+回覆+Umi+

原帖由 tangko 於 15-08-06 發表
據聞做快證要到另外一個叫vfsglobal的網站辦理及付款,請問在申請visa的過程中會否提示你可以做快證的選項 ...
在禮頓中心時,職員一定問你做快証否,做的話,即時俾1524港元。

阿仔30/7往禮頓中心
4/8電郵通知,可取証!

作者: tangko    時間: 15-8-6 15:59

db7mu23 發表於 15-8-6 11:58
在禮頓中心時,職員一定問你做快証否,做的話,即時俾1524港元。

阿仔30/7往禮頓中心
哦! 原來去到禮頓中心直接俾錢做便可,會收信用卡嗎?

不過昨晚找到這個vfs網站 http://www.vfsglobal.co.uk/hongkong/user_pay_services.html

還以為需要另外自行在這裡辦快證

謝謝提點 !!

作者: db7mu23    時間: 15-8-6 16:52     標題: 引用:Quote:db7mu23+發表於+15-8-6+11:58+在禮頓

原帖由 tangko 於 15-08-06 發表
哦! 原來去到禮頓中心直接俾錢做便可,會收信用卡嗎?

不過昨晚找到這個vfs網站 http://www.vfsglobal.co. ...
不知道收不收信用卡,
由於7月30日,我沒有上禮頓中心才出事,阿仔根本不需要快証。

根據升學中心所講,
呢排正常簽証,大約15日便可,
浪費了1524港元!

作者: etoile    時間: 15-8-6 23:11

Mi328 發表於 15-8-4 15:24
etoile,請問你收到email通知未?
星期六1/8亞女收到第一個email,星期二4/8我收到第二個email,星期三攞咗visa啦。
好奇怪,兩個email寄俾唔同人!

作者: Mi328    時間: 15-8-7 00:10     標題: 回覆:etoile 的帖子

「兩個email寄俾唔同人」???

作者: tangko    時間: 15-8-7 12:39

db7mu23 發表於 15-8-6 16:52
不知道收不收信用卡,
由於7月30日,我沒有上禮頓中心才出事,阿仔根本不需要快証。
我女呢幾日才經UCAS的clearing period找到uk大學confirm她的學位,但大學admission office職員話要等埋13/8 A-level放榜個批學生先一齊出CAS,最快都要8月1x至2x號。所以查定做快證的手續,以備到時如果日子太趕便需選擇做快證了。

謝謝你的寶貴資料!

作者: db7mu23    時間: 15-8-7 15:03     標題: 引用:阿仔(14歲),7月30日一齊上禮顿簽證中心申

原帖由 db7mu23 於 15-08-04 發表
阿仔(14歲),7月30日一齊上禮顿簽證中心申請快證。
8月4日,剛剛收到電郵可往取証。
今早和阿仔去了取証
職員告之:

16歲以下兒童,可委托他人〈攞齊文件〉代取,唔需要授權信。

16歲以上,就要申請人親自上去,要帶齊文化。

作者: db7mu23    時間: 15-8-7 15:04     標題: 引用:Quote:db7mu23+發表於+15-8-6+16:52+不知道

原帖由 tangko 於 15-08-07 發表
我女呢幾日才經UCAS的clearing period找到uk大學confirm她的學位,但大學admission office職員話要等埋13/8 ...
今早8月7日和阿仔去了取証
職員告之:

16歲以下兒童,可委托他人〈攞齊文件〉代取,唔需要授權信。

16歲以上,就要申請人親自上去,要帶齊文化。

作者: GoodG    時間: 15-8-11 23:53

請問VISA做快證, 有人預先上網VFS GLOBAL付款的經驗嗎?定係上銅鑼灣先至俾$好D?

今年做VISA煩到呢....
作者: etoile    時間: 15-8-12 00:25

Mi328 發表於 15-8-7 00:10
「兩個email寄俾唔同人」???
第一個email話已有decision嗰個係send去亞女個email address,第二個通知可以攞番passport嗰個係send去我email address。
作者: appleyummy    時間: 15-8-12 00:33     標題: 引用:Quote:原帖由+tangko+於+15-08-07+發表我女

原帖由 db7mu23 於 15-08-07 發表
今早8月7日和阿仔去了取証
職員告之:
16歲以上不用親身去取証,但要寫授權書。

作者: db7mu23    時間: 15-8-12 00:40     標題: 引用:請問VISA做快證,+有人預先上網VFS+GLOBAL付

原帖由 GoodG 於 15-08-11 發表
請問VISA做快證, 有人預先上網VFS GLOBAL付款的經驗嗎?定係上銅鑼灣先至俾$好D?

今年做VISA煩到呢.... ...
我係7月27日,即時信用卡網上扣錢,總共兩條數:
VISA : HK$4089.00〈3年〉
IHS :    HK$6667.50〈3年〉

7月30日上禮頓中心辦証,現場再俾HK$1524.00做快証。

8月1日收到第一個電郵〈類似處理中〉

8月4日 收到第二個電郵,通知可以取証

8月7日 上禮頓中心取証,職員告之:

16歲以下申請人,不需要上來,家長帶齊所需文件,不順要授權書,就可領取。

16歲以上申請人,必須到取。

***上到去,你會收到一個灰色+橙色膠袋,內有你所呈交文件正本,及

重中之重:檢查護照內頁,有一版被加料,內有申請人幅相,以及要求到步日期,阿仔係01/09/15至01/10/15,必須在上述日期到報。

同埋有一張〈A4size〉BRP Decision Letter,一張紙,黑白雙面印刷。

上面兩份文件,十分重要,即塲要檢查,冇就要即時提出,告之職員***

#係網上申請時,我在升學中心,職員幫我辦理,阿仔9月7日開學,職員話有一項〈忘記了〉要填開學後一日,即9月8日,咁嗰簽証到步日期,係最適合。

作者: db7mu23    時間: 15-8-12 00:44     標題: 引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-08-07+發表今

原帖由 appleyummy 於 15-08-12 發表
我8月7日,冇授權書,一樣攞到。

***阿仔14歲,我帶齊文件!***

作者: db7mu23    時間: 15-8-12 00:50     標題: 引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-08-07+發表今

原帖由 appleyummy 於 15-08-12 發表
我係一入門口counter問,職員話16歲前後分別,跟著我行到好入嗰窗口位取証,我叫阿仔企遠些,唔好同我一齊,睇下攞唔攞到,結果我單人匹馬都攞到❕

***真係冇授權書***

作者: GoodG    時間: 15-8-12 10:32

回覆 db7mu23 的帖子

Thank you so much!
作者: appleyummy    時間: 15-8-12 14:14     標題: 引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-08-12+發表

原帖由 db7mu23 於 15-08-12 發表
我係一入門口counter問,職員話16歲前後分別,跟著我行到好入嗰窗口位取証,我叫阿仔企遠些,唔好同我一齊 ...
咁奇?反而我有問攞授權書,不過準備定也無妨。

作者: etoile    時間: 15-8-12 23:29

db7mu23 發表於 15-8-12 00:40
我係7月27日,即時信用卡網上扣錢,總共兩條數:
VISA : HK$4089.00〈3年〉
IHS :    HK$6667.50〈3年〉
BRP decision letter係咪Manila出寫住unclassified嗰張?
作者: Mi328    時間: 15-8-13 00:31     標題: 引用:Quote:Mi328+發表於+15-8-7+00:10+「兩個em

原帖由 etoile 於 15-08-12 發表
第一個email話已有decision嗰個係send去亞女個email address,第二個通知可以攞番passport嗰個係send去我em ...
今年辦visa情況真係好混亂!

作者: db7mu23    時間: 15-8-13 01:07     標題: 引用:Quote:db7mu23+發表於+15-8-12+00:40+我係7

原帖由 etoile 於 15-08-12 發表
BRP decision letter係咪Manila出寫住unclassified嗰張?
係!

作者: etoile    時間: 15-8-13 23:56

回覆 db7mu23 的帖子

唔該曬!
作者: muimuimui123    時間: 15-8-17 10:51

我想問吓交咗文件後可唔可以先加錢做快證?我14號交文件,但我2/9要飛………而家諗諗下好驚趕唔切……
作者: tangko    時間: 15-8-17 11:59

muimuimui123 發表於 15-8-17 10:51
我想問吓交咗文件後可唔可以先加錢做快證?我14號交文件,但我2/9要飛………而家諗諗下好驚趕唔切…… ...
應該唔得,不過可以盡下人事直接上禮頓問清楚。
我女兒早你一天(13/8)交文件,receptionist已問是否要求辦快證。因我們20/9才起程,所以冇辦。如果我們收到通知或者可以話你知,到時應該大家都會收到通知了。

作者: muimuimui123    時間: 15-8-17 18:40

回覆 tangko 的帖子

唔該曬!你係讀master? 咁遲走?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5