教育王國

標題: 小一統一派位之住址証明文件 [打印本頁]

作者: claudialuk2011    時間: 15-7-3 12:08     標題: 小一統一派位之住址証明文件

有咩文件可作小一統一派位之住址証明文件?

作者: mayyylai    時間: 15-7-3 13:02

水、電、煤
作者: April2019    時間: 15-7-3 13:05

租約
作者: chiliwu    時間: 15-7-3 13:57     標題: 回覆:claudialuk2011 的帖子

家居電話單

作者: 小曳人    時間: 15-7-3 15:35

差餉單
作者: sandyltc    時間: 15-7-3 21:09

去民政署宣誓都得
作者: chiliwu    時間: 15-7-3 21:21     標題: 引用:去民政署宣誓都得

原帖由 sandyltc 於 15-07-03 發表
去民政署宣誓都得
好似唔得喎……你試過?

作者: 奥脫福    時間: 15-7-3 21:53

sandyltc 發表於 15-7-3 21:09

去民政署宣誓都得

老點?!

民政處只接受「私人用途」的宣誓,以小一報名為目的宣誓不屬此類,民政處
不會接受。

辦 理 作 私 人 用 途 的 宣 誓 聲 明

市 民 如 需 向 非 政 府 機 構 提 交 私 人 性 質 的 宣 誓 聲 明 , 可 到 各 區 民 政 事 務 處( 民 政 處) 辦 理 , 費 用 全 免 。 各 區 民 政 處 都 設 有 辦 理 宣 誓 聲 明 的 特 定 時 段 , 表 列 如 下 , 作 為 參 考 。 請 注 意 , 民 政 處 可 能 會 更 改 時 段 而 不 作 另 行 通 知 , 因 此 市 民 宜 先 向 有 關 中 心 查 詢 , 以 確 定 辦 理 宣 誓 聲 明 的 時 間 。 一 般 來 說 , 市 民 須 於 指 定 時 段 開 始 前15 分 鐘 到 達 , 以 辦 理 相 關 手 續( 例 如 填 寫 聲 明 表 格 以 及 在 須 作 宣 誓 聲 明 的 文 件 上 蓋 印) 。

http://www.had.gov.hk/tc/public_services/public_enquiry_services/provided.htm

另外,所有與申請小一入學有關的宣誓,須親身往教育局辦理(其他注意事項
第七點)。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_leaflet_tc.pdf

作者: sandyltc    時間: 15-8-7 11:20

Delete

作者: hkpapa852    時間: 15-8-7 11:24

sandyltc 發表於 15-8-7 11:20
只是宣誓居住地址
因我每年都負責收小一入學申請表,而教育局每年都來check表,佢地建議如家長提供不到任何 ...
如果係教育局有出過白紙黑字既建議俾家長叫佢咁做就當然可以, 但係如果未問過教育局自己去咁做, 唔符合教育局定既"指引", 你估有事起上嚟, 有冇人會幫你吖?

作者: fairtrade    時間: 15-8-16 23:07     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無轉名,最遲幾時要轉?依家Kl,但佢諗住租俾我兩三年…咁即係K3左右要搬

作者: yankaka    時間: 15-8-18 14:27

fairtrade 發表於 15-8-16 23:07
家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無轉名,最遲幾時要轉?依家Kl,但佢諗住租俾我兩三年…咁即係K ...
K1轉得切, 因為K3九月時先交, 大把時間

作者: 貪靚媽    時間: 15-8-22 06:50     標題: 引用:家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無

原帖由 fairtrade 於 15-08-16 發表
家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無轉名,最遲幾時要轉?依家Kl,但佢諗住租俾我兩三年…咁即係K ...
得,case 一樣,我已問學校

作者: hkpapa852    時間: 15-8-22 16:05

貪靚媽 發表於 15-8-22 06:50
得,case 一樣,我已問學校
教育局只接受水、電、煤、家居固網電話、差餉同有打厘印既租約作住址証明,寬頻一定唔算
作者: bbkingdombb    時間: 15-8-22 16:41

del.

作者: hunterhk    時間: 15-8-22 18:27

聽講如果要查你会check埋你係边度上堂校車,看更叔叔的供詞,。
作者: 貪靚媽    時間: 15-8-22 20:23     標題: 引用:Quote:貪靚媽+發表於+15-8-22+06:50+得,ca

原帖由 hkpapa852 於 15-08-22 發表
教育局只接受水、電、煤、家居固網電話、差餉同有打厘印既租約作住址証明,寬頻一定唔算 ...
學校教務主任即時幫我查左EDB給學校的文件,我會信文件

作者: HauMiranda    時間: 15-8-22 22:19     標題: 引用:想問問若自行完成後,有學校收,在什麽時候

原帖由 bbkingdombb 於 15-08-22 發表
想問問若自行完成後,有學校收,在什麽時候可搬離開原來校網呢?

因剛好k3時完租約,大約12月.
自行如果成功唔駛抽獎,咁你住邊都冇所謂

作者: hkpapa852    時間: 15-8-23 11:57

貪靚媽 發表於 15-8-22 20:23
學校教務主任即時幫我查左EDB給學校的文件,我會信文件
無錯係應該信文件,不過你見過份文件未?

呢度有份教育局出嘅(請參考問答3),你有睇下見唔見到話接受寬頻?

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_faq_sept_tc.pdf

作者: 貪靚媽    時間: 15-8-23 18:37     標題: 引用:Quote:貪靚媽+發表於+15-8-22+20:23+學校教

原帖由 hkpapa852 於 15-08-23 發表
無錯係應該信文件,不過你見過份文件未?

呢度有份教育局出嘅(請參考問答3),你有睇下見唔見到話接受寬 ...
多謝提醒

作者: Joellejoby    時間: 15-8-24 22:23     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

😍咁稅単可以嗎

作者: HopeLJ    時間: 15-8-25 07:04     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

稅單係吾得的,因為可用郵寄地址(非住址)。唔好太創意,已經有四五様可揀就個幾樣,學校收表時唔係呢幾様真係可以唔收你張表,要你攞張啱再黎過交表,唔通到時候你同學校理論。

作者: scullie    時間: 15-8-25 07:43

係咪大抽獎先要住址證明?
第一期自選唔洗?
作者: lalawowo    時間: 15-8-25 11:12     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

係咪大抽獎前(12月)先搬都得?

作者: Toeyyipbb    時間: 15-8-25 12:37

我都好想知,自行需唔需要報地址?自行我想選91校網,大抽獎88網,咁樣可以嗎?
作者: niclicma    時間: 15-8-25 13:12     標題: 引用:我都好想知,自行需唔需要報地址?自行我想選

原帖由 Toeyyipbb 於 15-08-25 發表
我都好想知,自行需唔需要報地址?自行我想選91校網,大抽獎88網,咁樣可以嗎?
可以,自行揀學校係不受住址限制。但自行時,需要交住址證明,以確定大抽獎所屬校網,教署又可以統計每個校網參加大抽獎人數。

作者: kittychau0919    時間: 15-8-25 15:12

係咪即時有得拎KA

作者: Toeyyipbb    時間: 15-8-25 15:59

回覆 niclicma 的帖子

多謝回答,88同91真係好難選擇,因為兩個網都有屋,真係怕會選錯

作者: qooqoobaby2010    時間: 15-8-25 16:03     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

水電煤有無話要半年或3個月內?

作者: 拿拿利    時間: 15-8-25 16:09

回覆 qooqoobaby2010 的帖子

3 個月內, 如用水費單作住址證明, 請自行打去水務問問, 下一期發單是幾時, 我的帳單是將會在 5/9 發出, 及時 9 月可以遞表
作者: mingmama    時間: 15-8-25 20:52     標題: 引用:Quote:原帖由+sandyltc+於+15-07-03+發表去

原帖由 chiliwu 於 15-07-03 發表
好似唔得喎……你試過?
得~我試過

作者: mingmama    時間: 15-8-25 21:04     標題: 引用:Quote:sandyltc+發表於+15-8-7+11:20+只是

原帖由 hkpapa852 於 15-08-07 發表
如果係教育局有出過白紙黑字既建議俾家長叫佢咁做就當然可以, 但係如果未問過教育局自己去咁做, 唔符合教育 ...
仁立小學回應小一入學家長簡介會的節錄

圖片附件: myphoto.jpg (15-8-25 21:04, 55.55 KB) / 下載次數 29
/forum.php?mod=attachment&aid=NTQ1ODF8ZmEwZGE5ZTl8MTcxNzI1NzE2Mnww

作者: shanfatpig    時間: 15-8-26 14:59     標題: 引用:水、電、煤

原帖由 mayyylai 於 15-07-03 發表
水、電、煤
請問是水、電、煤任揀其一,或是3張都要?

作者: mayyylai    時間: 15-8-26 15:12

回覆 shanfatpig 的帖子

是但一張,時間好似係三個月內
作者: 奥脫福    時間: 15-8-26 15:14

mingmama 發表於 15-8-25 21:04

仁立小學回應小一入學家長簡介會的節錄

學校部份資料有誤:民政處不會接受以學位分配為目的的宣誓。

作者: pingulolo    時間: 15-8-26 17:56     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

想問問2016-17大抽奬用的住址要住到幾時?因為租約到明年6月初便到期,想知道我還要再續租定怎樣。多謝解答。

作者: shanfatpig    時間: 15-8-26 18:10     標題: 回覆:mayyylai 的帖子

謝謝

作者: ah80327    時間: 15-9-3 02:39

請問jm, 全部住址証明都是老公名,但畢業證書係我名都ok?

因應該唔夠時間轉名

Thx
作者: cupidshirley    時間: 15-9-3 08:38     標題: 回覆:ah80327 的帖子

出示關係證明,如仔女出世紙or結婚證書

作者: l_wingwing    時間: 15-9-3 20:55     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

請問,如果有兄姊必收,交表時也需要住址證明嗎?謝

作者: c.car    時間: 15-9-3 21:36

hkpapa852 發表於 15-8-22 16:05
教育局只接受水、電、煤、家居固網電話、差餉同有打厘印既租約作住址証明,寬頻一定唔算 ...

請問稅局得唔得?thx!(唔好意思睇漏咗一版,看到了)

作者: 瑩希媽媽    時間: 15-9-3 21:46     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

阿囡之前都系用有线上網月結單做住址証明,是可以的

作者: hkpapa852    時間: 15-9-4 13:24

瑩希媽媽 發表於 15-9-3 21:46
阿囡之前都系用有线上網月結單做住址証明,是可以的

我唔肯定點解你當時間學校會接受, 但作為家長, 應該要識保障自己。

教育局無白紙黑字講過話接受作為住址證明既文件, 如果堅持要用, 日後有問題無人幫就無得怨了。

作者: momotang    時間: 15-9-4 15:36

如果同99住自置公屋,水/電/煤無我同老公名,咁可以點證明住址?

我得選民登記係寄信有show地址咋~
作者: hkpapa852    時間: 15-9-4 15:47

momotang 發表於 15-9-4 15:36
如果同99住自置公屋,水/電/煤無我同老公名,咁可以點證明住址?

我得選民登記係寄信有show地址咋~ ...
方法一:
用你老公名去幫小朋友選校, 交99名既住址証明, 同帶埋你老公張出世紙 (証明你老公同99既關係)
不過記住睇清楚, 99係出世紙個名同依家張住址証明有冇唔同

方法二:
用你自己名幫小朋友選校, 做足方法一既所有嘢, 再加上提供結婚証書作証明夫婦關係 (其實未必需要, 因為小朋友出世紙已有父母個名同身份証, 不過有D有宗教背景既學校一定要查埋啫).

作者: polliebb    時間: 15-9-4 18:03     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

請問水電煤係電子賬單, 咁點做?

作者: setosonia    時間: 15-9-4 18:22

請問水電媒都係我名, 係咪一定我去交form, 叫老公交得唔得呢? 謝謝!
作者: jktmami    時間: 15-9-5 00:18     標題: 引用:請問水電煤係電子賬單,+咁點做? +

原帖由 polliebb 於 15-09-04 發表
請問水電煤係電子賬單, 咁點做?
同問! 因為我哋水電煤加差餉都已經用緊電子賬單。

另外想問吓有咩程序一定要係簽名嘅家長做? 因為見到可能要做授權書嗰啲。想睇睇有咩一定要係簽名家長做, 我同另一半睇吓邊個做簽名嗰個方便啲。

同埋想問吓如果爸爸係舊生, 咁要爸爸親自交表嗎?

唔該晒咁多位!

作者: 貪靚媽    時間: 15-9-5 13:41     標題: 引用:Quote:原帖由+polliebb+於+15-09-04+發表請

原帖由 jktmami 於 15-09-05 發表
同問! 因為我哋水電煤加差餉都已經用緊電子賬單。

另外想問吓有咩程序一定要係簽名嘅家長做? 因為見到可能 ...
今日聽左某小學講座,只要列印電子帳單便可

作者: 瑩希媽媽    時間: 15-9-5 21:46     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

好記得當時打過去教育局問過说可以才用的

作者: ah80327    時間: 15-9-6 01:49

回覆 cupidshirley 的帖子

多謝解答
作者: kelly0204    時間: 15-9-7 16:26     標題: 回覆:小一統一派位之住址証明文件

我剛打電話去問,可以用上網嘅單(入屋)𠴱隻

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5