教育王國

標題: 救恩vs 軒上午校點選? [打印本頁]

作者: pho2009    時間: 15-7-2 23:41     標題: 救恩vs 軒上午校點選?

如題

作者: alvmarmami    時間: 15-7-3 06:44     標題: 回覆:救恩vs 軒上午校點選?

救恩應該吾比大抽獎架?

作者: pho2009    時間: 15-7-3 06:46     標題: 回覆:alvmarmami 的帖子

叩門成功

作者: austism    時間: 15-7-3 06:51     標題: 回覆:救恩vs 軒上午校點選?

叩到門,成績一定有返咁上下,咁即係谷得,我一定選軒上,尤其是男仔。

作者: alvmarmami    時間: 15-7-3 06:51     標題: 回覆:救恩vs 軒上午校點選?

個人會揀軒上

作者: 1224cheung    時間: 15-7-3 08:05

叩得門,預左讀架啦!如叩左唔讀,玩咩……
作者: babycute2009    時間: 15-7-3 08:09

軒上
作者: esm    時間: 15-7-3 08:52

看小朋友特性,如果受谷的就軒上
作者: kcob    時間: 15-7-3 09:35

如果你放棄軒上, 應該會有很多人感激你.
作者: mcl203    時間: 15-7-3 09:40

軒上................除非你中意救恩讀得輕鬆D ~~~
作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 09:42

pho2009 發表於 15-7-2 23:41
如題
其實你住邊?

作者: HMmummy    時間: 15-7-3 10:09     標題: 回覆:救恩vs 軒上午校點選?

谷得又迫得上,軒上!但無宗教。

作者: 雲牛    時間: 15-7-3 11:47

谷得都唔一定要讀間谷的學校,睇下你喜歡傳統的教學方法還是活動教學方法、有無宗教要求、想讀那間中學。
作者: pokeylai    時間: 15-7-3 12:03

I think the two schools are of totally different teaching and learning styles. That is the most critical thing to decide.  You have to consider your kid's character and estimate under which environment your kid can do the best.
作者: pho2009    時間: 15-7-3 12:22     標題: 回覆:pokeylai 的帖子

其實小孩較被動,是文靜讀書形小孩,希望學校可以給予多些機會去改善被動性格,但又怕升問題!兩間學校各有好處,好難決定!

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 13:18

pho2009 發表於 15-7-3 12:22
其實小孩較被動,是文靜讀書形小孩,希望學校可以給予多些機會去改善被動性格,但又怕升問題!兩間學校各有 ...

其實如果你既首要目標係希望學校協助改善孩子性格, 坦白講, 我認為一般官津小學幫唔到你好多, 救恩可能會好D

作者: pokeylai    時間: 15-7-3 13:32

回覆 hkpapa852 的帖子

我同意!其實我亦遇到相同問題,現在要揀活動vs傳統教學,但我個仔性格兩邊都ok, 好難㨂,所以我好明你的難處,救恩其實係好好的學校,軒小升中就好小小,但官津校資源較少,對學生関顧較少,學生差異大
作者: pokeylai    時間: 15-7-3 13:43

又:其實救恩小一小二冇考試,可能令你覺得淺,但上到小四之後開始深,呢d係d現在有小朋友讀救小家長的分享。仲有老師俾好多機會同學做research project presentation ,與人合作,所以我想可以幫助改善被動性格,但另一角度係你個仔會不會覺得為難咗佢,未試過無人知結果
作者: rarafish    時間: 15-7-3 14:37

個人觀課後感,救恩並非傳言中的活動教學,真的,小一中文也有默書
軒上升中保證
作者: pokeylai    時間: 15-7-3 14:51

回覆 rarafish 的帖子

that's true. I heard if from a parent. They said it was a "memory game"

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 14:52

rarafish 發表於 15-7-3 14:37
個人觀課後感,救恩並非傳言中的活動教學,真的,小一中文也有默書
軒上升中保證 ...
軒上升中保證?

有幾多保証你又知唔知?

要保証, 救恩都有, 直資一線中學匯基(東九龍)每年都必收~25個由救恩小學校長推薦既學生

作者: pho2009    時間: 15-7-3 15:27     標題: 回覆:pokeylai 的帖子

默書,測驗我其實不抗拒,因為現實中是需要的,只怕課程淡,升中競爭力底!

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 17:35

pho2009 發表於 15-7-3 15:27
默書,測驗我其實不抗拒,因為現實中是需要的,只怕課程淡,升中競爭力底!

...
讀得救恩, 其實多數都係預咗要考直資中學/國際學校:

http://www.kauyan.edu.hk/primary/doc/1314sspa_result_chi.pdf

全級80人, 50個學生考入直資, 5個入國際學校, 1個海外升學

作者: chanti    時間: 15-7-3 20:42     標題: 引用:Quote:pho2009+發表於+15-7-3+15:27+默書,

原帖由 hkpapa852 於 15-07-03 發表
讀得救恩, 其實多數都係預咗要考直資中學/國際學校:

http://www.kauyan.edu.hk/primary/doc/1314sspa_resu ...
中西區夠band1位wow,band1女有聖堤,英華都吾揀?

作者: kcob    時間: 15-7-3 22:40

其實小孩較被動,是文靜讀書形小孩,希望學校可以給予多些機會去改善被動性格,但又怕升問題!兩間學校各有 ...
我覺得 : 若認為小朋友較被動,除了課堂上給予的鍛煉,父母也可安排子女參與多些課外團體活動,如幼童軍,公益少年團等,培育小朋友社交能力。但放棄軒小與皇仁聯繫的優勢,卻非父母栽培和小朋友自身努力所能彌補的。

作者: bubuG    時間: 15-7-3 22:49     標題: 回覆:救恩vs 軒上午校點選?

叩完又諗

作者: Jane1983    時間: 15-7-3 23:06

去得叩,應該係心儀的,收咗仲煩?

如果小朋友讀得,我會揀軒小。性格既野,吾可以靠學校,靜的小朋友去到活動教學的地方,吾會自動變活,一樣可以係隱形人,要靠父母支持鼓勵、課外活動、多朋友,建立自信,越來越開朗...
作者: eaubobo    時間: 15-7-3 23:30     標題: 回覆:救恩vs 軒上午校點選?

叩完唔要,咁當初點解去叩?

作者: LittleButter    時間: 15-7-4 21:28

樓主,請問最終有沒有要軒上呢?
作者: siden    時間: 15-7-4 22:16     標題: 回覆:救恩vs 軒上午校點選?

叩得入軒上
理論上應該谷得

作者: cocokan2004    時間: 15-7-4 22:31

回覆 1224cheung 的帖子

HOLD 住OFFER走去扣門? 扣到又唔讀?
作者: rinarina    時間: 15-7-4 23:12

回覆 pho2009 的帖子

救恩accept 左offer 就要放棄統一派位,我的問題是,如得了私校或直資學位,沒參加統一派位,還可以叩津貼小學?
作者: eaubobo    時間: 15-7-5 10:04     標題: 引用:+本帖最後由+rinarina+於+15-7-4+23:13+編

原帖由 rinarina 於 15-07-04 發表

可以的。

作者: alanisaac    時間: 15-7-6 14:58

樓主決定咗未 ? 軒上幾時要註冊?
作者: ericby    時間: 15-7-6 15:24

中意救恩
作者: pho2009    時間: 15-7-6 17:18     標題: 回覆:ericby 的帖子

已經放棄註冊,個心忐忑不安,怕六年後後灰,打心囗!

作者: pokeylai    時間: 15-7-6 18:07

樓主可否分享分棄軒小取救恩的主要原因?
作者: pho2009    時間: 15-7-7 11:49     標題: 回覆:pokeylai 的帖子

我囝仔比較缺乏自信,又文靜,希望在包容較大,多鼓勵,小班教學学校,学術方便應該自己去谷,選基督教的學校也是原因之一!
不過忐忑不安,也是擔心升中問題,如果百分百上𣾀基或70%上,就最好不過!
皇仁聯繫真的很吸引!我們也想了兩個晚上!

作者: ALK    時間: 15-7-7 12:22     標題: 引用:已經放棄註冊,個心忐忑不安,怕六年後後灰

原帖由 pho2009 於 15-07-06 發表
已經放棄註冊,個心忐忑不安,怕六年後後灰,打心囗!
兩間都係好學校,揀咗就信自己眼光,勇往直前!加油!開開心心迎接新學年新開始!

作者: mandycmt7    時間: 15-7-7 14:08     標題: 引用:我囝仔比較缺乏自信,又文靜,希望在包容較

原帖由 pho2009 於 15-07-07 發表
我囝仔比較缺乏自信,又文靜,希望在包容較大,多鼓勵,小班教學学校,学術方便應該自己去谷,選基督教的學 ...
我囡囡都是今年入救恩,大家一齊努力!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5