教育王國

標題: 舊油vs St.Paul Boys [打印本頁]

作者: gilgil39    時間: 15-6-29 14:38     標題: 舊油vs St.Paul Boys

剛剛收到Spc call waiting, 開心但亦頭痛,因有細佬跟尾(資質一般),真心求意見怎選擇;吾比哥哥讀spc 好似嘥左哥哥,但來年又要同細佬玩多次考小一
作者: esm    時間: 15-6-29 14:53

無弟弟會選SPB,有的話一定油天.油天學術都唔輸好多
作者: Jane1983    時間: 15-6-29 14:54

讀油天,你慳番細仔吾使考小一,但大仔要打升中。讀St Paul Boys,大仔吾使煩升中,但細仔要考小一。

一樣多功夫,無得慳。睇吓你和小朋友鍾意邊間。

作者: phinarto    時間: 15-6-29 15:01

call waiting 即係收左?
作者: ccwong101    時間: 15-6-29 15:09

恭喜你兩間都有offer! 有中學唔洗煩, 學術校風又咁好好, St. Paul Boys 啦! 弟弟過幾年入去考,學校會考慮有兄長係到讀。

作者: 梁山伯    時間: 15-6-29 15:13

SPB 細佬1st in 加10分,入2nd in 機會大. 1間直資1條龍,1間名津,難決定。我仔SPB on waiting list , 你快啲放拉。
作者: gilgil39    時間: 15-6-29 15:16

係收左!其實課程、程度係咪spc會高一班?哥哥其實可能係資優(有感統問題)、可以去程度深D的學校,如果唔夠程度怕佢會悶,搞搞震;如果資優教育方面、心理學家註校等支援又係咪津校會多D?
作者: hoyau    時間: 15-6-29 16:37     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

我一直以爲SPB的是直屬中學,是否改了?

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 16:51

hoyau 發表於 15-6-29 16:37
我一直以爲SPB的是直屬中學,是否改了?
其實私立學校, 一向係自行決定點收生, 一般官津中小學既直屬/聯繫/一條龍既概念都不太適用

作者: hoyau    時間: 15-6-29 17:09     標題: 引用:Quote:hoyau+發表於+15-6-29+16:37+我一直

原帖由 hkpapa852 於 15-06-29 發表
其實私立學校, 一向係自行決定點收生, 一般官津中小學既直屬/聯繫/一條龍既概念都不太適用
...
那意思是説教育局網站內資料,所有直資小學顯示其中學為"直屬"或"聯繫"也是一條龍嗎?

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 17:12

hoyau 發表於 15-6-29 17:09
那意思是説教育局網站內資料,所有直資小學顯示其中學為"直屬"或"聯繫"也是一條龍嗎?

...
"直屬", "聯繫" 和 "一條龍" 係三個升學方式.

我意思係, 呢三個方式, 只適用於升讀官津中學, 如要升讀既中學係屬於直資/私立中學, 呢3個概念其實係完全唔適用.

作者: rognfan    時間: 15-6-29 17:37     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

如果哥哥是資優,根本讀邊間都好,讀舊油都有機會去band 1 中學,我係你一定揀舊油, 至少幫到弟弟。

作者: aphek    時間: 15-6-29 18:37     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

SPB應該課程較深吧。津校唔會深得去邊

作者: elephantbaby    時間: 15-6-29 18:41     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

樓主住邊? 如九龍區, 揀舊油吧. SPB 交通吾方便.

作者: ok3    時間: 15-6-29 19:34

如果純粹為咗弟弟,而要哥哥作出遷就。會唔會对哥哥有點不公?!
作者: FRUTIPS    時間: 15-6-29 19:41     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

spcsure win

作者: gilgil39    時間: 15-6-29 20:07

住東九龍,上校車時間一様
作者: bubuG    時間: 15-6-29 20:16     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

真頭痛!

作者: boyi    時間: 15-6-29 20:50     標題: 回覆:gilgil39 的帖子

我選舊油。spb 雖然可幫哥哥升中,但學費加校車成6K,仲要課外活動等開資,弟弟到時萬一失手抽吾中,spb又waiting咁就頭痛。哥哥叻的話在舊油都可以昇英中

作者: Nath    時間: 15-6-29 21:22

升中壓力仲大過升小,SPB 有band one 中學做backup, 大家真係覺得冇吸引力?要揀油天再搏六年?
作者: Jane1983    時間: 15-6-29 21:38

回覆 Nath 的帖子

我覺得有吸引力,但一頭家、兩個仔會多野考慮,十幾年學費,細佬係咪一間學校好d等等……
作者: rai_fc    時間: 15-6-29 21:38

I would pick spb.  
Little brother if lucky enough to get in spb, then you only play p1 game 1 time but no more f1 game.
If elder son pick Yau Tin, then you need to play f1 game twice!  A big headache!
Of course, if 2 boys goes to spb will put big financial burden to family, then is a different story.
作者: karen55407    時間: 15-6-29 21:48

回覆 gilgil39 的帖子

SPB

作者: Nath    時間: 15-6-29 21:51

回覆 Jane1983 的帖子

SPB 合條件係可以申請學費減免,另外亦有唔同類型既奬學金。不過若預計要外補幾科,就要計下條數可唔可以負擔。同埋細佬考時有得加分,入到機會又相對較易。其實,升中時2兄弟都唔一定會考到同一中學,到時行既路都唔會一樣。如果經濟許可,點解唔先安排好哥哥先呢?
作者: IVISTSE    時間: 15-6-29 22:58

請問 SPB 有幾多%可以升中?
作者: Nath    時間: 15-6-29 23:14

唔知多唔多人收到waiting call呢?
作者: gilgil39    時間: 15-6-29 23:25

IVISTSE 發表於 15-6-29 22:58
請問 SPB 有幾多%可以升中?
聽校長話係合乎要求就上倒
作者: ACE2126    時間: 15-6-29 23:26

作者: 小曳人    時間: 15-6-30 08:30     標題: 回覆:gilgil39 的帖子

—般SEN支緩,津校比較好。但資優,你最好直接問用家!因為有D学校会—視同人,有D就有特别安排,不过如果有其他問題,学校点都要俾支缓

作者: 小曳人    時間: 15-6-30 08:34     標題: 回覆:小曳人 的帖子

另,資優兒如果做到績優,完全唔需要擔心中学!家長如果咁早已發現其特質,又对学習表現有信心,油天啦!

作者: pharaoh    時間: 15-6-30 09:07     標題: 引用:剛剛收到Spc+call+waiting,+開心但亦頭痛,

原帖由 gilgil39 於 15-06-29 發表
剛剛收到Spc call waiting, 開心但亦頭痛,因有細佬跟尾(資質一般),真心求意見怎選擇;吾比哥哥讀spc 好 ...
一定spc.  spc 課程比油天深,你看看spc 用家 "甘恩" 之前的分享吧!

spc 有中學backup, 你大仔績優的話六年後要去比st Paul college 更好的中学有難度嗎?當touchwood 都仲有st Paul college 做back up. 仲使諗?

弟弟考小一,spc 1st round 有10分加已有優勢。入到後兩兄弟不用煩升中,還是你想往後搏升中 x 2 ??

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 09:20

gilgil39 發表於 15-6-29 14:38
剛剛收到Spc call waiting, 開心但亦頭痛,因有細佬跟尾(資質一般),真心求意見怎選擇;吾比哥哥讀spc 好 ...
自己諗下呢幾個問題:

1. 小朋友升學, 係小朋友一個人既事, 定係一家人既事?

2. 如果話唔俾阿哥讀SPB對佢唔公平, 咁掉番轉諗, 阿哥入咗SPB, 但細佬日後一間都考唔到仲抽中寶校, 咁係邊個攞走佢可以讀油天既機會?

3. 兩個小朋友係唔同學校讀書, 家庭能配合到嗎?

4. 經濟有壓力嗎?

5. 如兩個小朋友係同一學校讀書, 有機會"被比較", 有呢方面既考慮嗎?

我會搵一個對"家庭"最合適既方案, 而唔係盲目追求公平, 況且, 呢個世界沒有絶對既公平, 對阿哥公平時可能對細佬唔公平
作者: Jane1983    時間: 15-6-30 09:49

回覆 hkpapa852 的帖子

講得好好。
這令我想到之前有家長問,應該將家裏所有資源比晒家姐交學費讀德望,亞妹抽到邊間讀邊間……後來睇回應,真係人人想法吾同,無對錯。

有能力、有運氣的哥哥,應吾應該幫無甘叻,亦吾知有無運的細路開路?真係 a million dollar question.

作者: lepetitprincehk    時間: 15-6-30 10:44

I have similar situation and I finally have given up SPC-PS offer and chosen a regional famous public school.
As I have 2 daughters after my elder son. Entering a public school will allow us trouble free in coming years. I don't need to push hard on my daughters and troublesome in choosing Kindergarten and also P1 interviews.
I would rather save the time and efforts to can enjoy family time and let them have a more relax early childhood.
I don't think it is a big loss to my elder son because he also now can enter a tier 1 primary school whose majority of graduates can go to Band 1 Secondary Schools. If we trust our kid's ability, I think he will be able to find a Secondary School not worse than SPC in the future.
I also think allowing my son to study in a public school with more variety of kids from different background can help him to build up a more all around personality and ability.
Of course, SPC has some advantages over other general public schools. e.g. A big and new campus, more resources in extra-curricular activities, higher % of post graduated teachers etc. However, at the end, SPC is still a very traditional school with traditional way of teaching and learning actually.
作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 10:53

要舊油,可能會嬴少左(哥哥),但一定唔會輸(兩兄弟)。

要SPB,哥哥可能會嬴得好靚,但卻有可能會輸左細佬。呢個係高風險遊戲:
嬴左個大,但輸左頭家,值唔值呢?!

作者: ppmmbb    時間: 15-6-30 11:02

奥脫福 發表於 15-6-30 10:53
要舊油,可能會嬴少左(哥哥),但一定唔會輸(兩兄弟)。

要SPB,哥哥可能會嬴得好靚,但卻有可能會輸 ...

但如果哥哥知道SPB收佢,佢又想讀,但屋企唔比佢讀,哥哥會點諗?要小心處理!
作者: gilgil39    時間: 15-6-30 11:21

好多謝大家比左咁多意見!呢個問題真係好頭痛,我真係諗到喊不過都會盡快同爸爸決定。歡迎大家繼續発表!
作者: keep-calm    時間: 15-6-30 15:23     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

我會揀舊油:1,舊油世世代代也可世襲,兩兄弟將來的子女也受惠。2,慳番的學費可上其他資優増潤課程,如2兄弟都私小學費負擔不輕。3, 小朋友去到考中學的歲數,有冇書緣已經大致可以睇到,如天資好的舊油/SPB一樣可以裝備小朋友更上一層樓;如天資一般,讀Paul boys 小即使可升上Paul boys 中,夾硬上又是否好事?

作者: Babyarsene    時間: 15-6-30 15:42     標題: 引用:好多謝大家比左咁多意見!呢個問題真係好頭

原帖由 gilgil39 於 15-06-30 發表
好多謝大家比左咁多意見!呢個問題真係好頭痛,我真係諗到喊不過都會盡快同爸爸決定。歡迎大家繼續 ...
好現實的問題,唔理對邊個公平先,你afford得到嗎?

作者: Babyarsene    時間: 15-6-30 15:43     標題: 引用:Quote:原帖由+gilgil39+於+15-06-30+發表好

原帖由 Babyarsene 於 15-06-30 發表
好現實的問題,唔理對邊個公平先,你afford得到嗎?
我講錢

作者: janice007    時間: 15-6-30 15:52

英華會是最好的選擇,當然你也要好好考慮交通問題有感YW train 出來的學生較高傲而 Paul Boy 較撲實。

作者: Babyarsene    時間: 15-6-30 16:01     標題: 引用:回覆+gilgil39+的帖子 英華會是最好的選擇

原帖由 janice007 於 15-06-30 發表

英華會是最好的選擇,當然你也要好好考慮交通問題有感YW train 出來的學生較高傲而  ...
關yw咩事?

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 16:12

Babyarsene 發表於 15-6-30 16:01
關yw咩事?
完全唔關事既都要嚟賣吓廣告?

喂, APS, SFA, KTS, TSL, RC, SL, SPCC, DBS ..... 既 fans, 仲唔快D嚟? 執輸行頭慘過敗家呀!

作者: janice007    時間: 15-6-30 16:16

回覆 Babyarsene 的帖子

haha..其實快d揀定好放位喇 :)
揀油天直接俾細既讀,而且津校對資優生有 support嘛

作者: Babyarsene    時間: 15-6-30 16:27     標題: 引用:回覆+Babyarsene+的帖子 haha..其實快d揀

原帖由 janice007 於 15-06-30 發表

haha..其實快d揀定好放位喇 :)
我冇hold到位,只係想知無端端做咩要提英華

作者: janice007    時間: 15-6-30 16:57

見到前面有人提,所以up錯左!In fact YW whatsapp group 之前都確實有人提到有 St. Paul Boys offer.

作者: kkhon    時間: 15-6-30 17:29

如果錢吾係問題,梗系Paul boy啦,要知道呈分升中派位完全係睇孩子能力,家長冇得幫,一舖定生死好痛苦。反而细佬考小—家長可以幫,小學又冇分banding,就算最後入間中等的也可接受。
作者: Tintin926    時間: 15-6-30 17:37

janice007 發表於 15-6-30 16:57

見到前面有人提,所以up錯左!In fact YW whatsapp group 之前都確實有人提到有 S ...

死喇!我睇完都係唔明你講乜,我係咪有讀障呀,救救我!

我會建議樓主去油天,既然你認為細仔資質一般,他更需要父母幫助(兩個都是骨肉冇得捨棄),哥哥叻,在spc or 油天都不會被埋沒,會有發揮機會。

作者: 小兔~阿比    時間: 15-6-30 17:40

蘋果同爛橙比就話害左阿哥啫,而家係1個蘋果同2個橙比,唔洗唸拉,同埋一世人2兄弟,呢啲唔係犧牲,係有照應law
作者: BandC    時間: 15-6-30 18:39     標題: 回覆:小兔~阿比 的帖子

我大女都係資質一般但佢有運同比較肯比我催谷,細仔資質高但有些小情緒問題,我認為最終邊個讀得書都係未知之數。我相信一切都在天父安排中,包括小朋友的將來天父自有安排,不要給自己太大壓力,不然做了那一個決定,將來事情不是案你想像的發生,你又會後悔今天的決定。現在2間都是好學校,選那一間都不會錯,就隨心吧!

作者: ajfamily    時間: 15-6-30 18:56

我唔會為油天放棄SPB, 同時我亦不會太擔心弟弟考不上SPB, 未努力過點知唔得。但要比學費就是千真萬確的,如果這點對樓主來説是重要,咁就要量力而為。除了弟弟可做必收生,我看不到SPB 有什麼差過油天。另外,我想孩子能在一間學生少一點差異的學校讀書,所以我會較想入一些有水準的直資,因為它們有收生自主。
作者: Jane1983    時間: 15-6-30 19:01

同意樓上講,兩間都係好學校,只要係想清楚,選邊一間都吾錯得去邊,亦吾好想番轉頭。

樓主幻想幾個scenarios,最壞的情况細仔考吾到直私,派到好後的志願,你頂吾頂得住?
作者: heha2010    時間: 15-6-30 19:25     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

SPB, 有10分俾細佬打底。再扣門都可能機會大啲,除非地點和金錢是問題所在。

作者: Babyarsene    時間: 15-7-1 01:17     標題: 引用:SPB,+有10分俾細佬打底。再扣門都可能機會

原帖由 heha2010 於 15-06-30 發表
SPB, 有10分俾細佬打底。再扣門都可能機會大啲,除非地點和金錢是問題所在。

...
如細佬表現真係好差?同細佬係咪龍b?

作者: KikiDaddy    時間: 15-7-1 06:06

YTM is one of the best secondary school nets for boys. There are two Band 1 EMI boys' schools, WYK and SFXC. These two secondary schools have no feeder or affiliated primary schools and can provide sufficient S1 places for the boys in the school net. Hence, all Band 1 boys in YMTCPS can be guaranteed a place from either one of these two EMI schools.

作者: gilgil39    時間: 15-7-1 06:06

錢不是問題,細佬兔B
作者: gilgil39    時間: 15-7-1 06:11

ajfamily 發表於 15-6-30 18:56
我唔會為油天放棄SPB, 同時我亦不會太擔心弟弟考不上SPB, 未努力過點知唔得。但要比學費就是千真萬確的,如 ...
我自已都同意小孩在學生少一點差異的學校讀書是有好處
作者: KitKatKate    時間: 15-7-1 08:50     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

其實st.paul boy中學,好多學生諗住出國讀書,所以DSE成績一般。諗清楚喎~

作者: HaYi    時間: 15-7-1 09:15

朋友讀油天都好谷, 不知SPB 在此會不會好一點.

資優小朋友有時在谷的學校未必會發揮得好好, 我識得起碼6個gift 的讀官津, 只在中英數某一科好, 其它的科好差, 因為很多很固執, 不肯跟指示, 例如高小作文只寫幾個字交左等, 學校其實不會有想像中的支援, 有的中學入左二線直資, 因不想再谷.  

另外弟弟如果冇哥哥叻, 在油天會不會又會很辛苦, 值得考慮.

作者: kkhon    時間: 15-7-1 11:12

回覆 KikiDaddy 的帖子

有學兄是band1生,但派左信義,而另一位同樣成績就派SFX。他好傍惶,最後叩入顏寶玲。就算成績好也要看彩數!
作者: 叮噹媽媽    時間: 15-7-1 11:29     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

樓主是否first batch waiting?

作者: kukarma    時間: 15-7-1 12:24     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

油天你去唔到top,學校會放棄你,唔好以為入到就對細佬好,分分鐘做棄將,去其他學校反而有機會會培育到佢另一方面的talent。因為細佬而埋沒或令哥哥未能發揮所長好可惜。如哥哥知道有機會怨你地一世,主觀認為自己犠牲左。再者,點知第時油天會唔會轉直資呢?

哥哥有無鍾意邊間?

作者: gilgil39    時間: 15-7-1 13:48

kkhon 發表於 15-7-1 11:12
回覆 KikiDaddy 的帖子

有學兄是band1生,但派左信義,而另一位同樣成績就派SFX。他好傍惶,最後叩入顏寶 ...
讀邊間小學?不是純靠程分成績嗎?
作者: gilgil39    時間: 15-7-1 14:01

kukarma 發表於 15-7-1 12:24
油天你去唔到top,學校會放棄你,唔好以為入到就對細佬好,分分鐘做棄將,去其他學校反而有機會會培育到佢 ...
這點我亦有想過,哥哥吸收力非常不錯,如學校所能給予的不夠多和廣,會局限了他!
作者: chopin999    時間: 15-7-1 14:07     標題: 回覆:gilgil39 的帖子

明白家長嘅辛苦

作者: kkhon    時間: 15-7-1 14:14

呈分是睇成績把學生分banding,考1-70名同是band 1组別,他考30自行揀2間男校in左SFX但吾收,另一位自行收左。最後要去到大抽獎階段再抽,反而考50的好好彩碌左入WY。所以7成睇成績,3成睇運氣。
作者: kkhon    時間: 15-7-1 14:19

回覆 kukarma 的帖子

學校真系好着重拔尖所以入吾到精英班的只有輕輕鬆鬆咁讀等畢業。
作者: hkpapa852    時間: 15-7-1 15:45

kkhon 發表於 15-7-1 14:14

呈分是睇成績把學生分banding,考1-70名同是band 1组別,他考30自行揀2間男校in左SFX ...
油尖旺區B1男生如果呢兩三年派唔到B1學校,係填表策略有問題既機會高過唔好運
作者: hkpapa852    時間: 15-7-1 15:47

6年後知道自己個仔係咩級數,好過12年後先認命
作者: chansiub    時間: 15-7-1 16:03     標題: 回覆:KitKatKate 的帖子

好多傳統名校都有此現像。

作者: October.    時間: 15-7-1 16:45

如果哥哥資質好,讀油天會係哥哥弟弟雙贏。
睇返油天升中,唔講九華,年年都有幾位同學入到超級神校,如果哥哥讀得叻, 又點止入SPB呢?
俾個真實個案樓主參考啦:油天有個三次呈分排名25-60內,自行SPB收咗。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-1 16:52     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

如果錢唔係問題,我會揀SPB,我傾向鐘意俾小朋友享受學習,唔係只跑成績。SPB有中學backup,唔駛只顧升中而忽略其他發展

作者: gilgil39    時間: 15-7-1 18:04

但spb 都要程分喎!咁係咪都谷成績?
作者: chansiub    時間: 15-7-1 18:18     標題: 回覆:gilgil39 的帖子

我諗谷唔谷係好睇人。兩間學校都要呈分,而一間有中學backup,一間沒有。要問壓力唔難諗到!你看你要什麼。看高一綫或穩打穩紮(assume 了小朋友不是跟不上的)。我選學校遍向信自己感覺,DSE result 或可派到什麼名津也不是我所考慮的主要因素。反而我好介意學校近不近家。我不敢肯定我小朋友是積優的,而我肯定自己不是跟得父母。但我的選擇並不一定合你。問問自己要什麼。只有你自己知。學校的分別,很多人給了你意見。

作者: JKR    時間: 15-7-1 18:23     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

SPB 要呈分, 只係學校想俾學生多個選擇。如果無呈分, 學生就唔可以報其它津中。 有呈分唔代表要谷要跑分數,只要達到學校要求, 就可以上書院, 無需要同其它同學競爭。

作者: Apple_Orange_T    時間: 15-7-1 18:24     標題: 引用:如果錢唔係問題,我會揀SPB,我傾向鐘意俾

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-01 發表
如果錢唔係問題,我會揀SPB,我傾向鐘意俾小朋友享受學習,唔係只跑成績。SPB有中學backup,唔駛只顧升中而 ...
直資、私校有些是可享受地學習嗎?請問那些?真心想知
我以爲只有國際可做到

作者: folo    時間: 15-7-1 18:49

錢不是問題的話,SPB 吧。
作者: kkhon    時間: 15-7-1 21:19

回覆 October. 的帖子

St.Paul書院是直資,今年都有幾個考前50收左,要放棄统一派位。
作者: Nath    時間: 15-7-2 10:07

回覆 叮噹媽媽 的帖子

朋友係1st batch waiting, 不過仲未收到call >.<
作者: janice3604    時間: 15-7-2 13:54

I received the call and we are in first batch too. I think the school will call you very soon. Good luck!
作者: 四隻貓    時間: 15-7-2 14:05

Apple_Orange_T 發表於 15-7-1 18:24
直資、私校有些是可享受地學習嗎?請問那些?真心想知
我以爲只有國際可做到

...

直資、私校可愉快享受地學習. e.g. 港同, 真道, 王錦輝, 優才, DBSPD, SPB, 蔡繼有, 培僑, 音小....
弘立(弘立話自己唔係國際學校, 都可以算私校掛...)

作者: hkpapa852    時間: 15-7-2 14:07

四隻貓 發表於 15-7-2 14:05
直資、私校可愉快享受地學習. e.g. 港同, 真道, 王錦輝, 優才, DBSPD, SPB, 蔡繼有, 培僑, 音小....
弘立( ...
其實只有家長同子女唔在意世俗眼光, 先可以做到真正愉快學習.

作者: ajfamily    時間: 15-7-2 14:32

October. 發表於 15-7-1 16:45
如果哥哥資質好,讀油天會係哥哥弟弟雙贏。
睇返油天升中,唔講九華,年年都有幾位同學入到超級神校,如果 ...
現在這班升中差不多是歷來出生率最低,那班人當然冇咁驚。但往後年年出生率上升,不能掉以輕心。現在升中派位好的小學,數據只能作參考,幾年後是否可保持冇人知。依家嘅學校大部分有小學,要爭入他們中學唔容易。如錢不是問題,我一定㨂SPB。
作者: Nath    時間: 15-7-2 15:04

回覆 janice3604 的帖子

你有take 個offer 嗎?我之前已放左SPB offer, 不過好朋友就等緊SPB, 希望佢如願以償!
作者: hkpapa852    時間: 15-7-2 15:10

ajfamily 發表於 15-7-2 14:32
現在這班升中差不多是歷來出生率最低,那班人當然冇咁驚。但往後年年出生率上升,不能掉以輕心。現在升中派 ...
其實咁樣只係另類避險(避免升中派位好理想)心態, 而唔係真心熱愛以及認同學校, 入到都未必係好事

作者: chansiub    時間: 15-7-2 15:15     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

很認同。愉快學習真的要由家長做起。

作者: ocean308    時間: 15-7-2 22:45

spb有五星級校舍,又有中學直升,是交了學費有回報的好學校.但九龍返學港島南區會否太遠太遠?其實以你情况,有弟弟跟尾,舊油適合不過,其實你仔仔爸爸點看呢.由他決定最好啦.
作者: janice3604    時間: 15-7-2 22:57

Nath 發表於 15-7-2 15:04

你有take 個offer 嗎?我之前已放左SPB offer, 不過好朋友就等緊SPB, 希望佢如願 ...
I gave up the offer of SPB. Hope your friend will get the offer eventually!
作者: 梁山伯    時間: 15-7-2 23:14

Janice 3604, 你住屯門,如果讀SPB, 青衣都要0615上校車。anyway , thank you for your release .
作者: gilgil39    時間: 15-7-3 09:32

Nath 發表於 15-7-2 15:04

你有take 個offer 嗎?我之前已放左SPB offer, 不過好朋友就等緊SPB, 希望佢如願 ...
請問你點解放spb呢?有更好offer?
作者: gilgil39    時間: 15-7-3 09:36

ocean308 發表於 15-7-2 22:45

spb有五星級校舍,又有中學直升,是交了學費有回報的好學校.但九龍返學港島南區會否太 ...
爸爸好中意,阿仔都話中意(我覺得佢是但講)。兩間上校車時間一様
作者: janice3604    時間: 15-7-3 12:08

gilgil39 發表於 15-7-3 09:32
請問你點解放spb呢?有更好offer?
叩到津貼男女校,因為有細妹跟尾,惟有忍痛割愛. 另外遠都係一個原因.

作者: Nath    時間: 15-7-10 11:42

因應阿囝性格,我地揀左間相對輕鬆少少,但都有band one 中學既男女校。希望可以比佢讀得開開心心。
作者: 必必    時間: 15-7-11 09:23

kukarma 發表於 15-7-1 12:24
油天你去唔到top,學校會放棄你,唔好以為入到就對細佬好,分分鐘做棄將,去其他學校反而有機會會培育到佢 ...
油天4年級開始分班, 5班有2班係人數特別少, 老師係特別有愛心有經驗的. 為的是照顧學習能力較弱的學生, 學校有特別支援佢地, 無棄將呢回事.....
樓主有兩個仔, 舊油係最佳選擇, 油尖旺升中網又對男仔有利.  Spb中學唔難考, 到時要入都未遲.  今年油天有個叻仔, 考聖保羅男女, 男拔, LS都收左, 3間名校任佢讀, 好利害. 另外全級第一入左皇仁, 所以讀得好, 係油天一定有發揮, 成績只要保住BAND 1, 要入華仁, 聖芳濟無難度.  此乃歷年經驗所得. 希望幫到樓主.

作者: r34    時間: 15-7-11 10:27

必必 發表於 15-7-11 09:23
油天4年級開始分班, 5班有2班係人數特別少, 老師係特別有愛心有經驗的. 為的是照顧學習能力較弱的學生, 學 ...
必必 多謝妳

作者: ylmanhk    時間: 15-7-11 10:47     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

SPB, 神級

作者: kukarma    時間: 15-7-18 18:00     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

樓主最終點選擇?

作者: Gerard    時間: 15-7-18 18:40     標題: 回覆:舊油vs St.Paul Boys

作者: EFJ3    時間: 15-7-18 23:13

SPB啦!名氣大且不要看輕升中的變數和壓力,那小學升中成績再亮麗也不等於你和小朋友輕易通過,校內競爭必定會大,用今年戰小一入學的心血力氣,相信升中會是十倍困難!
作者: gilgil39    時間: 15-7-18 23:53

已選SPB 了。大訂都落埋了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5