教育王國

標題: 將軍澳幼稚園選擇 [打印本頁]

作者: Streetboy    時間: 15-6-26 14:36     標題: 將軍澳幼稚園選擇

本身唔熟將軍澳, 下年會搬入去康城站, 阿女16/17年度讀K1, 差不多8-9月開始要報讀, 請問除學之園外仲有邊間較ok? 不用太谷happy school都可以.
作者: mrschoy    時間: 15-6-26 21:05     標題: 回覆:將軍澳幼稚園選擇

坑口聖安德肋都幾好。校舍環境好,老師姐姐都有愛心。我兩個仔都讀上午班。

作者: penapokda    時間: 15-6-27 03:01     標題: 回覆:Streetboy 的帖子

青衣商會將軍澳幼稚園很不錯!活動教學,阿囝好愛返學,校長好有heart去搞幼兒教育,可以去了解下!

作者: Streetboy    時間: 15-6-27 10:55

謝謝兩位, 會入去了解下
作者: lhyxxx    時間: 15-6-27 15:37     標題: 回覆:將軍澳幼稚園選擇

其實學券幼稚園既視學報告必須公開。你可到幼稚園概覽下載,非常科學化同客觀。我自己詳細比較過,認為青衣商會、嗇色園可正、蔡繼有、茵怡都係好選擇。

當然,如果你志在直資私小,私立著重局既幼稚園比較適合。

作者: Streetboy    時間: 15-6-27 17:58

lhyxxx 發表於 15-6-27 15:37
其實學券幼稚園既視學報告必須公開。你可到幼稚園概覽下載,非常科學化同客觀。我自己詳細比較過,認為青衣 ...
多謝意見, 本身唔想太谷, K1都唔洗太重學術上, 有個愉快嘅學習環境已經ok, 初步睇我覺得青衣,可正,宣道會都幾好又有全日, 會請日假入去走一轉
作者: lhyxxx    時間: 15-6-27 19:14     標題: 回覆:將軍澳幼稚園選擇

我大女係馮晴小一,細女仍在可正。如果你諗住小一係抽獎,野心唔大,可正係一間隱世好學校(自己查下趙崇德推薦18區隱世幼稚園)。你可考慮。當然,平心而論,同一幼稚園,亦要睇派中邊個好老師,以及老師是否與小朋友、家長合拍。

作者: bbsissi    時間: 15-6-28 01:09     標題: 引用:Quote:lhyxxx+發表於+15-6-27+15:37+其實學

原帖由 Streetboy 於 15-06-27 發表
多謝意見, 本身唔想太谷, K1都唔洗太重學術上, 有個愉快嘅學習環境已經ok, 初步睇我覺得青衣,可正,宣道會都 ...
青衣商會真心不錯,不過全日班好多人報名不那麼容易

作者: Wonderlady    時間: 15-6-28 09:01     標題: 引用:青衣商會將軍澳幼稚園很不錯!活動教學,阿

原帖由 penapokda 於 15-06-27 發表
青衣商會將軍澳幼稚園很不錯!活動教學,阿囝好愛返學,校長好有heart去搞幼兒教育,可以去了解下!

...
但上次interview, 反而令我最唔中意尼間。問成十幾張紙既問題,問得好冇感情,好似當小朋友係答問題既工具。

其實對住一個兩歲幾既小朋友,真係冇必要咁木冇表情,可能佢地注意學術能力,但講到底,都只係村校一間。

作者: penapokda    時間: 15-6-28 11:44     標題: 引用:Quote:原帖由+penapokda+於+15-06-27+發表

原帖由 Wonderlady 於 15-06-28 發表
但上次interview, 反而令我最唔中意尼間。問成十幾張紙既問題,問得好冇感情,好似當小朋友係答問題既工具 ...
咦?我上次interview 係玩玩具,問咗幾條問題咋喎!冇你講嗰種情況。
村校都可以好有heart, 最重要小朋友讀得開心,有進步。作為用家,我小朋友讀咗K1一年,乖咗,有禮貌同埋自理能力都好咗好多!
村校呢個term 我覺得可以單純用來形容學校的地理位置!至於其內容,我作為用家真的好滿意。
各家有求啦!如果要考入以谷學術為大前題的名小,呢間未必係你嘅心儀學校。

作者: lok1211    時間: 15-6-29 08:06

香港保护儿童会施吴淑敏幼稚园都不错,老师都很有爱心,我个仔今年升小一,真是有点舍不得
作者: minidonut0131    時間: 15-6-29 09:36     標題: 回覆:Wonderlady 的帖子

同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀察都好鐘意。奈何到面試當日,有著另一種感覺。被安排一間窄長房間面試,一對三,考很多問題。這也不是重點,老師要囝囝在枱上拿“薄餅“給他,囝囝說冇作回應。老師指著一全黃色三角物體,再問囝囝這是什麼?囝囝答“這是芝士“。這老師竟冇正面回應囝囝答案,只拿起這黃色三角物件向囝囝說:“ 呢個係pizza, 簿餅,知唔知?“
有點給我感覺,小朋友縱有創意,也不被欣賞,永遠只有老師的單一答案
利申: 有親友在讀,也讃青商。囝囝也獲k1 am offer, 但放棄了。

作者: Streetboy    時間: 15-6-29 11:42

青衣商會咁大落差? 可能真係唔同老師唔同態度
作者: Wonderlady    時間: 15-6-29 12:07     標題: 引用:同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀

原帖由 minidonut0131 於 15-06-29 發表
同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀察都好鐘意。奈何到面試當日,有著另一種感覺。被安排 ...
都係喎,上次個老師問我小朋友鐘意食乜,佢答,芝士漢堡飽。其實我覺得好少佢好叻㗎,咁長。但個老師完全冇反應,好似答唔到佢心中D答案咁,例如蘋果,香蕉之類咁。

老師俾我感覺好有前設。

作者: meishe    時間: 15-7-3 01:48

坑口救世軍慶恩係一間隱世優質的好學校(自己查下趙崇德推薦18區隱世幼稚園)。你可考慮。
作者: xoshan1025    時間: 15-7-4 20:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+15-06-28+發表

原帖由 penapokda 於 15-06-28 發表
咦?我上次interview 係玩玩具,問咗幾條問題咋喎!冇你講嗰種情況。
村校都可以好有heart, 最重要小朋友讀 ...
我小朋友都係,乖咗,自理能力好咗,最鐘意係老師細心有愛心,又會鼓勵同欣賞小朋友!上年喺德寶同青商做決擇,我覺得無為小朋友選擇錯!小朋友每天很開心,又學到野

作者: 樂恩媽    時間: 15-7-11 13:56

宣道會茵怡幼稚園 - 也是隱世好幼稚園推介之一, 不妨留意一下。
作者: Streetboy    時間: 15-7-15 09:52

回覆 樂恩媽 的帖子

謝謝
作者: 1105sad    時間: 15-7-16 10:25

想請教有冇媽媽知東華三院華都獅子會好5好
作者: 已刪除用戶    時間: 15-7-18 02:59     標題: 回覆:Wonderlady 的帖子

我都覺得係,老師一D笑容都無,黑口黑面無愛心,不停問問題

作者: cocokan2004    時間: 15-7-18 19:28

我係前用家, 學校以前係HAPPY SCHOOL. 但近年好多功課. 如果你唔假意多功課既話都OK.  K3每日4樣功課, 乖就做1小時. 唔乖有排做.  老師有愛心, 不過QUALI同學識好一般.  理念仲係好傳統同舊式. 因近年有名氣左, INTERVIEW多左, 係吋左.

作者: gugupug    時間: 15-7-19 21:47     標題: 引用:同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀

原帖由 minidonut0131 於 15-06-29 發表
同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀察都好鐘意。奈何到面試當日,有著另一種感覺。被安排 ...
我都係因為interview 完之後感到失望,最後放棄全日班

作者: Streetboy    時間: 15-7-20 11:14

cocokan2004 發表於 15-7-18 19:28
我係前用家, 學校以前係HAPPY SCHOOL. 但近年好多功課. 如果你唔假意多功課既話都OK.  K3每日4樣功課, 乖就 ...
請問你所講是那一間幼稚園?
作者: joy_joy_chan    時間: 15-7-22 23:39

翠茵,绿茵都ok
作者: lauywa    時間: 15-7-26 11:46

去基博面試時,校長及老師都有愛心,可惜第二年同另一間撞面試時間。
可正面試時都覺老師有愛心,但講明入讀時要已戒片!
保護兒童會維景灣及康樂幼兒都好,前者好似出世要報名,后者亦好多人報名,兩間面試時都覺得老師有愛心!
作者: kellychan77    時間: 15-7-26 17:18

保護兒童會good good
作者: kiyan_513    時間: 15-7-27 01:17

joy_joy_chan 發表於 15-7-22 23:39
翠茵,绿茵都ok
係,如進取D可揀綠茵,派小一好好!
作者: chiliwu    時間: 15-7-29 15:50     標題: 引用:Quote:joy_joy_chan+發表於+15-7-22+23:39+

原帖由 kiyan_513 於 15-07-27 發表
係,如進取D可揀綠茵,派小一好好!
派小一好好,還是考小一好好?
若指前者,請不要再誤導家長了……派位所要的是運氣而不是實力……

作者: Blueso    時間: 15-8-4 10:03

去基博面試時,校長及老師都有愛心,X 2 ~
PN this year ~
作者: jessfung720    時間: 15-8-4 11:20     標題: 回覆:將軍澳幼稚園選擇

同感各媽媽對青商感覺,安排又差,比左個時間仲要等個幾鐘,老師黑口黑面,冇耐性,interview當日都未夠兩歲,問我有冇讀n班,我話下學期先返,問問下其他問題又講n班問題,我真係忟忟地,不過都保持禮貌答佢佢未夠兩歲麻,點讀n班,我心唸你做老師唔係唔知麻,之後又問有冇返playgroup,比我感覺佢地好著重要返囉,又話張學生相d頭髮側埋一邊,無言!洗唔洗set頭呀!真係9唔搭8!

作者: OK@aandj    時間: 15-8-7 20:25     標題: 回覆:Wonderlady 的帖子

咁請教嗰陣妳面試時問咗啲咩呢??

作者: Angel8    時間: 15-8-14 14:06

樓主, 我同你一樣, 出年搬入康城, 想16/17讀K1, 正在搵學校中

我想搵康城-官塘這一帶地段, 有冇邊間好介紹?
作者: Sleepy_sleepy    時間: 15-8-14 22:54     標題: 回覆:Angel8 的帖子

康城學之園

作者: Streetboy    時間: 15-8-17 13:03

回覆 Angel8 的帖子

我報左學之園, 不過都會多幾間.

P.S. 是否三期街坊?

作者: C.Humphrey    時間: 15-8-17 22:48     標題: 引用:同感各媽媽對青商感覺,安排又差,比左個時

原帖由 jessfung720 於 15-08-04 發表
同感各媽媽對青商感覺,安排又差,比左個時間仲要等個幾鐘,老師黑口黑面,冇耐性,interview當日都未夠兩 ...
感覺真係好差

作者: Angel8    時間: 15-8-21 13:11

回覆 Streetboy 的帖子

Bingo除左學之園, 你仲會報邊幾間?

作者: Streetboy    時間: 15-8-22 09:53     標題: 回覆:Angel8 的帖子

都報左蔡繼有同慶恩,宣道9月先報得,青商10月先報得

題外話,有冇去TKO HOME?好多三期D料

作者: meishe    時間: 15-9-4 02:41

坑口救世軍慶恩係一間隱世優質的好學校,無論校長,老師都很好,很有耐性,態度十分友善。很多遊戲和活動,最重要是對一些頑皮和撒嬌的小朋友,她們很有方法和技巧提醒我們家長,循循善誘的教導小朋友。真是一間優質的好學校。

作者: Streetboy    時間: 15-9-4 13:31

回覆 meishe 的帖子

謝謝, 師兄/姐真係非常非常非常推介呢間喎, 我都報左啦, 不過排2百幾唔知排做升小有位未
作者: hahasmilegirl    時間: 15-9-4 17:43

我會報學之園
作者: winwin1122    時間: 15-9-6 22:37     標題: 回覆:Streetboy 的帖子

本人覺得宣道不錯,每天有net 英文堂,課外活動又多,而且全日班都在學校完成功課,家長只需回家檢查吓。用專題教學模式。暫時感覺非常不錯。

作者: monkichi630    時間: 15-9-7 11:22     標題: 引用:本人覺得宣道不錯,每天有net+英文堂,課外

原帖由 winwin1122 於 15-09-06 發表
本人覺得宣道不錯,每天有net 英文堂,課外活動又多,而且全日班都在學校完成功課,家長只需回家檢查吓。用 ...
請問係宣道茵怡還是裕明苑宣道幼稚??

作者: angieip    時間: 15-9-7 12:03

作者: winwin1122    時間: 15-9-7 18:00     標題: 回覆:monkichi630 的帖子

宣道幼稚園先有全日制

作者: Streetboy    時間: 15-9-9 12:24

winwin1122 發表於 15-9-6 22:37
本人覺得宣道不錯,每天有net 英文堂,課外活動又多,而且全日班都在學校完成功課,家長只需回家檢查吓。用 ...
昨天去左報名了, 聽你咁講真係唔錯, 希望佢地收細B啦, 我女13年11月BB
作者: j914k403    時間: 15-9-9 13:08

大家知唔知基督教崇真會美善幼稚園好唔好?
作者: winwin1122    時間: 15-9-9 13:35     標題: 引用:Quote:winwin1122+發表於+15-9-6+22:37+本

原帖由 Streetboy 於 15-09-09 發表
昨天去左報名了, 聽你咁講真係唔錯, 希望佢地收細B啦, 我女13年11月BB
祝你成功💪
補充吓,而且係每日都有普通話堂

作者: babyco    時間: 15-9-9 13:40     標題: 引用:Quote:原帖由+Streetboy+於+15-09-09+發表

原帖由 winwin1122 於 15-09-09 發表
祝你成功💪
邊間宣道?

作者: winwin1122    時間: 15-9-9 13:55     標題: 引用:Quote:原帖由+winwin1122+於+15-09-09+發表

原帖由 babyco 於 15-09-09 發表
邊間宣道?
將軍澳裕明苑宣道幼稚園

作者: Streetboy    時間: 15-9-9 15:19

winwin1122 發表於 15-9-9 13:35
祝你成功💪
咁真係好全面喎, 唔知保良局方王換娣點呢? 諗住都會報
作者: maggieswyam    時間: 15-9-9 16:00     標題: 引用:Quote:winwin1122+發表於+15-9-9+13:35+祝

原帖由 Streetboy 於 15-09-09 發表
咁真係好全面喎, 唔知保良局方王換娣點呢? 諗住都會報
我女剛今年於方王讀K1, 暫時對該校十分滿意,老師們及嬸嬸很Nice有耐性,學校資源豐富,開學前已安排了數堂適應班,開學首星期安排家長陪同小朋友上課,我女返學很開心

作者: Streetboy    時間: 15-9-9 16:32

maggieswyam 發表於 15-9-9 16:00
我女剛今年於方王讀K1, 暫時對該校十分滿意,老師們及嬸嬸很Nice有耐性,學校資源豐富,開學前已安排了數堂 ...
謝謝回覆
作者: Streetboy    時間: 15-9-9 16:32

【on.cc東網專訊】 將軍澳1間非牟利私立幼稚園疑發生工友粗暴拉扯學童,致其後腦「撼落地」事件!有網上家長群組流傳,指1名幼童昨晨(8日)到香港小童群益會樂緻幼稚園(將軍澳)上N1班(幼兒班)時,因家長離校而狂哭不肯進課室。當校門一關,1名於家長面前表現愛心的模樣的工友瞬間「變臉」,粗暴拉扯幼童並扯脫其背囊,當幼童衝向校門欲逃走時,更疑在工友拉扯下因地滑整個滑倒,後腦應聲着地。校方稱正了解事件,不便評論。

1名目擊事件的家長昨晚在網上家長群組詳述事件經過,指其當時正在校內為女兒填表報讀下年度課程,其後1名估計為出事幼童父親的男子帶同幼童到校,估計預備上N1(幼兒班)的下午班。因正值開學初期,幼童在男子離開時表現得非常不捨,當場狂哭。1名工友見狀,即在家長面前表現得相當有愛心,對幼童「又攬又氹」。

但當家長離開後,該名工友竟「人前人後兩個樣」,頓時變得相當粗暴,一手扯着幼童走到旁邊,並單手扯脫其背囊。其後幼童衝到門口卻逃走時,該工友再扯回幼童,期間疑因地滑,幼童向後滑低,後腦「Boom」一聲着地,令在場人士嚇呆。目擊事件的家長形容當時地面「震咗一下」,當他上前欲將幼童扶起時,該工友即單手扯起仍趴在地上的幼童,並一手抱入課室。

其後有相信為涉事幼童的家長於群組留言,稱該校已有主任與其電話聯絡,表示「唔好意思會有呢啲事發生」,並答應會與校長翻查閉路電視紀錄,其後再向其交代事件。

東網記者致電香港小童群益會樂緻幼稚園(將軍澳)求證,校方職員表示正了解事件並處理中,不便評論,並指校長、副校長、處理事件的主任,以及校方發言人工作繁忙,未能接聽記者電話接受查詢或解釋事件。

女兒就讀該校N1班的陳太今早上學時驚悉事件,直言之前未聽聞該事,對校內發生懷疑虐兒事件感到擔心,並謂因女兒年幼表達能力不佳,唯有多靠自己觀察,提防女兒被虐。而兒子就讀N1的蔡小姐則謂,不感到擔心,指自己選擇該幼稚園時,有做過資料搜集,其夫同事的兒子亦於該校就讀,相信學校問題不大。

source :
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150909/bkn-20150909114047243-0909_00822_001.html
作者: tszkingmama    時間: 15-9-11 09:22     標題: 回覆:Streetboy 的帖子

我仔今年都入讀坑口宣道全日班,這所幼稚園比我想像中好,因為無諗到學券幼稚園也可以提供每日net teacher,上、下午各一節,而且還會教phonics,我仔返咗幾日學已經對住本英文書講a a a apple

作者: Streetboy    時間: 15-9-11 09:51

回覆 tszkingmama 的帖子

我去報名時見到d小朋友都好開心
作者: sukudo    時間: 15-9-11 11:48

我上網搵唔到趙崇德推薦18區隱世幼稚園, 有無LINK?
作者: leekassandra    時間: 15-9-11 13:26     標題: 回覆:將軍澳幼稚園選擇

我推介調景嶺boxhill. 仔仔本來pn讀boxhill,不過今年k1出左去北角某出名學劵學校就讀,上左2個星期開始唔想番學,想番boxhill,同埋起新校問佢番學情況,佢唔雀躍願講,同之3番boxhill好唔一樣。而家會安排佢轉番去。個人意見,揀學校真係要睇小朋友性格,我囝囝係先觀察後行動型,講野冇同齡小朋友咁出色,不過好多野佢學左擺起心,之後突然爆出來果隻。boxhill就比較活動性,所以可以照顧到呢類小朋友。大家既推薦學校都好好,不過你都可先留意囡囡性格,再作選擇。

作者: Streetboy    時間: 15-9-11 17:06

leekassandra 發表於 15-9-11 13:26
我推介調景嶺boxhill. 仔仔本來pn讀boxhill,不過今年k1出左去北角某出名學劵學校就讀,上左2個星期開始唔想 ...
謝謝介紹, 呢間小d聽人講, 會否好谷同很多功課呢?
作者: 艾菊    時間: 15-9-11 18:55     標題: 引用:Quote:leekassandra+發表於+15-9-11+13:26+

原帖由 Streetboy 於 15-09-11 發表
少人選擇部份原因係學費貴,走國際學校路線,校舍細在商場一角…但英文語境一流,老師很nice

作者: Streetboy    時間: 15-9-12 09:55

艾菊 發表於 15-9-11 18:55
少人選擇部份原因係學費貴,走國際學校路線,校舍細在商場一角…但英文語境一流,老師很nice
  ...
明白, 國際學校多數happy school同貴
作者: leekassandra    時間: 15-9-12 13:05     標題: 回覆:Streetboy 的帖子

我覺得佢每月學費好似貴,但之後既學校活動都唔使特別再加錢。所以學校活動質素同學費比,我覺得可以。另外happy school唔等如academic 低,雖然比唔上傳統學校,但係我囝囝起學校教完rainbow會想睇屋企本兒童encyclopedia再去研究多d,我覺得係值得自己辛苦d.不過要重申,我小朋友鍾意多d personal touch, 所以boxhill 既approach 適合佢多d.

作者: Streetboy    時間: 15-9-12 16:04

回覆 leekassandra 的帖子

謝謝詳述, 會去了解一下
作者: monkichi630    時間: 15-9-12 21:38     標題: 引用:可正IS+GOOD,+HAPPY+SCHOOL,+大女K3,+細佬K

原帖由 angieip 於 15-09-07 發表
可正IS GOOD, HAPPY SCHOOL, 大女K3, 細佬K1
我都聽過其他媽媽推介可正,但佛教學校,有冇特別影響呢??

作者: angieip    時間: 15-9-13 01:24

作者: lhyxxx    時間: 15-9-13 12:02     標題: 回覆:monkichi630 的帖子

可正幼稚園是由嗇色園主辦,是道教團體,同系有可風中學,可立中小學等十幾間。黃大仙廟就是他們只中一項「業務」,所以是有米機構。

除了教唱「黃大仙頌」及在黃大仙旦有額外假期,可正沒有任何宗教活動,教學內容亦不會涉及宗教。

作者: lhyxxx    時間: 15-9-13 12:29     標題: 回覆:sukudo 的帖子

http://www.sundaykiss.com/2015/03/31/%e5%b0%8b%e6%89%be%e6%9b%b4%e5%a4%9a%e5%8d%81%e5%85%ab%e5%8d%80%e3%80%8c%e9%9a%b1%e4%b8%96%e8%b3%aa%e5%84%aa%e3%80%8d%e5%ad%b8%e5%88%b8%e5%b9%bc%e7%a8%9a%e5%9c%92/2/

其實他出了本書,可到書局看看。

作者: lhyxxx    時間: 15-9-13 12:33     標題: 回覆:sukudo 的帖子

http://www.sundaykiss.com/2015/03/31/%e5%b0%8b%e6%89%be%e6%9b%b4%e5%a4%9a%e5%8d%81%e5%85%ab%e5%8d%80%e3%80%8c%e9%9a%b1%e4%b8%96%e8%b3%aa%e5%84%aa%e3%80%8d%e5%ad%b8%e5%88%b8%e5%b9%bc%e7%a8%9a%e5%9c%92/2/

其實他出了本書,可到書店看看。

作者: hailiepat    時間: 15-9-13 17:51     標題: 引用:我推介調景嶺boxhill.+仔仔本來pn讀boxhill

原帖由 leekassandra 於 15-09-11 發表
我推介調景嶺boxhill. 仔仔本來pn讀boxhill,不過今年k1出左去北角某出名學劵學校就讀,上左2個星期開始唔想 ...
I like boxhill too !!
阿囡讀緊n! 開左學冇耐,係屋企已經手指指成日唱歌!我最欣賞係,不論姨姨,老師,校長都好nice 同好照顧小朋友!接放學時,見到D學生都乖,個個開心有禮貌!之前有諗過k1 轉走,而家開始想stay 番,想阿囡開開心心成長!學費五千二,但有兩個native 老師加一個中文老師睇一班,抵呀!教學內容豐富,每星期有兩本書派回家睇,好好!

作者: leekassandra    時間: 15-9-14 09:47     標題: 回覆:hailiepat 的帖子

應該有2個中文老師rotate, 一個教廣東話中文,一個話普通話。都廣東話老師把聲好好聽。

作者: leekassandra    時間: 15-9-14 09:49     標題: 回覆:Streetboy 的帖子

Boxhill tko 10月10日有open day, 有時間可了解一下。

作者: Streetboy    時間: 15-9-14 12:13

leekassandra 發表於 15-9-14 09:49
Boxhill tko 10月10日有open day, 有時間可了解一下。
咁啱學之園同日都有open day, 可以一次睇哂兩間
作者: wendy_729    時間: 15-9-19 12:41

Blueso 發表於 15-8-4 10:03
去基博面試時,校長及老師都有愛心,X 2 ~
PN this year ~

請問開左學幾星期覺得基博OK嗎?因為上次有PN offer但放棄左....今年K1都想報返呢間~

作者: kayleyleung23    時間: 15-9-19 18:30     標題: 引用:Quote:leekassandra+發表於+15-9-14+09:49+

原帖由 Streetboy 於 15-09-14 發表
咁啱學之園同日都有open day, 可以一次睇哂兩間
請問open day 係咪直接去定要報名

作者: Streetboy    時間: 15-9-21 10:29

回覆 kayleyleung23 的帖子

不用報名, 上佢地網頁留意開放時間
作者: kayleyleung23    時間: 15-9-22 13:45     標題: 引用:回覆+kayleyleung23+的帖子 不用報名,+上

原帖由 Streetboy 於 15-09-21 發表
回覆 kayleyleung23 的帖子

不用報名, 上佢地網頁留意開放時間
Ic, thx

作者: ymhmami    時間: 15-9-26 18:03     標題: 回覆:wendy_729 的帖子

作者: PurinBB    時間: 15-9-30 15:09     標題: 回覆:hailiepat 的帖子

請問boxhill學費五千二是全日班?

作者: andyan324    時間: 15-9-30 16:07     標題: 引用:請問boxhill學費五千二是全日班? +

原帖由 PurinBB 於 15-09-30 發表
請問boxhill學費五千二是全日班?
半日

作者: leekassandra    時間: 15-10-2 19:54     標題: 回覆:PurinBB 的帖子

K1 HKD4800 半日。想提一點,K1多左mandarin 堂,囝囝都有番黎講少少mandarin.

作者: sala222    時間: 15-10-6 11:51     標題: 引用:應該有2個中文老師rotate,+一個教廣東話中

原帖由 leekassandra 於 15-09-14 發表
應該有2個中文老師rotate, 一個教廣東話中文,一個話普通話。都廣東話老師把聲好好聽。

...
認同,林老師把聲好好聽,我小朋友之前P N grad ceremony,林老師lead唱中文歌,簡直一聽難忘。呢家仔仔K1,日日都返得好開心。

作者: Wonderlady    時間: 15-10-6 12:01     標題: 引用:我仔今年都入讀坑口宣道全日班,這所幼稚園

原帖由 tszkingmama 於 15-09-11 發表
我仔今年都入讀坑口宣道全日班,這所幼稚園比我想像中好,因為無諗到學券幼稚園也可以提供每日net teacher ...
我本來都有宣道AM offer, 非常喜歡佢有 net. 但始終覚得校舍太細。最後揀左方王,因為覚得地方寛敞,光缐足,有音樂室,圖書館。而且保良局教學一直都有質素。

唯獨係冇net

作者: maggieswyam    時間: 15-10-7 11:07     標題: 引用:Quote:原帖由+tszkingmama+於+15-09-11+發

原帖由 Wonderlady 於 15-10-06 發表
我本來都有宣道AM offer, 非常喜歡佢有 net. 但始終覚得校舍太細。最後揀左方王,因為覚得地方寛敞,光缐足 ...
Me 2

作者: catcatma    時間: 15-10-7 18:38     標題: 引用:Quote:原帖由+leekassandra+於+15-09-11+發

原帖由 hailiepat 於 15-09-13 發表
I like boxhill too !!
阿囡讀緊n! 開左學冇耐,係屋企已經手指指成日唱歌!我最欣賞係,不論姨姨,老師, ...
我仔上年1月讀PN,今年K1,日日都好開心返學,PN時入學都未識講嘢、又易哭和扭計,但老師都好有愛心慢慢教,常用鼓勵的方法,佢返到屋企成日會拍手(成功做完一件事情)然後講good job,great,
well done,excellent,hurray,我之前有做家長義工,係活動見到小朋友都乖乖跟老師指示做

作者: catcatma    時間: 15-10-7 18:47     標題: 引用:Quote:原帖由+leekassandra+於+15-09-14+發

原帖由 sala222 於 15-10-06 發表
認同,林老師把聲好好聽,我小朋友之前P N grad ceremony,林老師lead唱中文歌,簡直一聽難忘。呢家仔仔K1 ...
林老師好nice,問過佢有関中文的教學,佢好熟PN至K3的課程進度,因我問埋k2、K3中文點教法、教咩,考小學的資料我都有問,嗰次同佢傾咗好耐,一一為我解答

作者: catcatma    時間: 15-10-7 19:04     標題: 引用:我推介調景嶺boxhill.+仔仔本來pn讀boxhill

原帖由 leekassandra 於 15-09-11 發表
說得對,間間都係好學校,找到最適合的就是最好

作者: catcatma    時間: 15-10-7 19:14     標題: 引用:Quote:艾菊+發表於+15-9-11+18:55+少人選擇

原帖由 Streetboy 於 15-09-12 發表
明白, 國際學校多數happy school同貴
$4800差唔多啦!而家好多半日國際幼稚園都5千、6千學費啦!學之園、綠茵、翠恩都要咁貴啦

作者: catcatma    時間: 15-10-7 20:01     標題: 引用:Quote:leekassandra+發表於+15-9-11+13:26+

原帖由 Streetboy 於 15-09-11 發表
係Happy school,比較活動、教學氣氛輕鬆開心,做好多有創意的圖工、但教D嘢又唔係淺,比學券校深,亞仔PN下學期入學時仲未點講嘢,宜家K1都識聽&講多咗好多英文,A至Z嘅字母&phonics發音已識曬、中文都要認好多字,K1上學期的功課:每星期有中英文書各一本閱讀、一本中文線條簿、認字工作紙(填色、圈答案)、普通話書、home activity(英文親子遊戲)

作者: anniemama1229    時間: 15-10-11 16:52

我仔仔都係讀緊Boxhill PN班,同意咁多位用家的意見,返學返得好開心,放學返黎會唱歌仔,講下英文單字,學校英文語境好,小朋友吸收很快,校內活動又有趣味,仔仔很喜歡返學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5