教育王國

標題: 假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢? [打印本頁]

作者: YmOra    時間: 15-6-2 22:25     標題: 假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢?

如題,向大家請教,尤其是一班已有多年中學經驗的家長們,謝謝!

Band1b學生 選擇一間Band1a中學,看高一線好嗎?
Band1b學生 選擇一間Band1b中學,切合一些好嗎?
Band1b學生 選擇一間Band1c中學,輕鬆一點好嗎?

請大家慷慨解囊地分享,讓新丁的我能夠獲益甚多.thx.thx.
作者: goodmama2003    時間: 15-6-2 22:34

作者: hktraffic    時間: 15-6-2 22:42

自行1a; 抽獎1b
作者: HJ6153    時間: 15-6-2 22:50     標題: 回覆:YmOra 的帖子

要看小朋友性格才可決定。比多些資料,男或女生等等。

作者: abc_dad_dad    時間: 15-6-2 23:05     標題: 回覆:YmOra 的帖子

高一線,抽獎b1a, 自行看自己什麼料子先行

作者: Yanamami    時間: 15-6-2 23:06

女生,英文强,揀band1a女津校。F1/2入中文輔导班,但可能英文ok,越讀越順到高中,年年進步中(中文継續唔掂),老師眼中好学生。其实如果讀書态度好加上英文好,小学係中等生,上到band1a中学(地区)未必唔得,事关讀書方法完全唔同哂~

人望高处,水向低流。Band1中学生揀1a校唔过份,1c揀1a校可能吃力。中学朋輩影响大,如讀書気氛好,近朱者赤。

我覚得如英文好,事半功倍,唔怕入1a校。

作者: Band5    時間: 15-6-3 00:27     標題: 回覆:假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢

如果小學時係輕輕鬆鬆嘅1b學生,贊成揀1a中學可以俾佢多啲推動力向上游。

如果小學時已讀得好辛苦,我會提議佢揀1b1c中學,等佢讀得開心啲!

作者: YmOra    時間: 15-6-3 09:59

HJ6153 發表於 15-6-2 22:50
要看小朋友性格才可決定。比多些資料,男或女生等等。
謝謝你!

性格尚算OK,分別在Band1a/b/c皆找到合適的中學,就只是單單想分析下入邊類中學會較好,因為未曾行過的路好想過來人給予寶貴意見,到底更上一層呀?!還是切合能力就夠呀?!又還是輕輕鬆鬆無太大壓力會好D呢?!

作者: YmOra    時間: 15-6-3 10:09

Yanamami 發表於 15-6-2 23:06
女生,英文强,揀band1a女津校。F1/2入中文輔导班,但可能英文ok,越讀越順到高中,年年進步中(中文継續唔掂 ...

謝謝你的寶貴意見呀!

我認同英文底子好會係信心的根源,完全認同越讀越見順利,你的實況好有參考價值呀!可讓我從這角度看看Band1a中學是否也可以給予女兒試試.thx.thx.

作者: YmOra    時間: 15-6-3 10:16

Band5 發表於 15-6-3 00:27
如果小學時係輕輕鬆鬆嘅1b學生,贊成揀1a中學可以俾佢多啲推動力向上游。

如果小學時已讀得好辛苦,我會提 ...

多謝你的意見.

女兒的小學未見辛苦,所以你說的也對,我曾經也是這樣想,讓她去到B1a中學由老師推動,學懂這才是真正的認真學習.

作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-6-3 10:31

YmOra 發表於 15-6-2 22:25
如題,向大家請教,尤其是一班已有多年中學經驗的家長們,謝謝!

Band1b學生 選擇一間Band1a中學,看高一線好嗎 ...
要看實際是那間學校了, 我知有些B1C 中學但非常谷學生, 一點也不輕鬆

作者: chocolatebean    時間: 15-6-3 11:00

YmOra 發表於 15-6-2 22:25

Band1b學生 選擇一間Band1a中學,看高一線好嗎 ...
真係睇好多情況, 性格, 所選的學校而定

作者: YmOra    時間: 15-6-3 11:03

瑩瑩老豆 發表於 15-6-3 10:31
要看實際是那間學校了, 我知有些B1C 中學但非常谷學生, 一點也不輕鬆

多謝你的意見先.

認同所講的,所以我會盡量搜集資料撇除一些只會谷但又無指導學生的B1c中學.

順便請教下,你認為:

B1c的聖嘉或銀禧是否只會谷得好辛苦好辛苦的中學呀?我正在多了解緊這兩所中學... ...

thx.thx.

作者: YmOra    時間: 15-6-3 11:17

chocolatebean 發表於 15-6-3 11:00
真係睇好多情況, 性格, 所選的學校而定

謝謝你的回應先.

我都明白單睇這點是很難作出全面的決定的.但是,真係好想聽多D已有多年經驗的媽咪和爹哋分享,他們當年是看高一線呀?!還是找間切合或輕鬆就夠呢?!經過咗咁多年,他們的寶貴結論必定是我們一屆又一屆的新丁家長們的明燈呢!

作者: palmchristy    時間: 15-6-3 11:37

我朋友個女, 估計小學Band1b成績, 鬥心強, 自我要求高, 派位入band1c校, 好谷好多功課, 要做到十一二點. 佢在精英班名列前茅, 英文全級第一, 暑假比學校選左去美國交流. 看來前景會很不錯.

我個女, 小學Band1b成績, 入讀band1a校, 校風很好, 有叻同學亦有不少勤力學生. 學校功課不多, 佢自己讀得唔算辛苦, 知道一山還有一山高, 開始識得比心機讀書. 成績比開學時有進步.  佢搵到定位, 在班務, 課外活動, IT, 閱讀等表現優秀, 整體讀得開心.

個人覺得, 入Band1a/b/c都可以搵到適合自己走的路, 主要看性格, 也要看學校的特質, 例如是學業型還是活動型, 對家長學生支援是否足夠, 是否能給予學生機會, 老師的愛心和包容等等. 如果學生和學校配合, 定能投入學校生活, 並且能夠持續進步.
作者: ernestchow    時間: 15-6-3 11:56

palmchristy 發表於 15-6-3 11:37
我朋友個女, 估計小學Band1b成績, 鬥心強, 自我要求高, 派位入band1c校, 好谷好多功課, 要做到十一二點. 佢 ...
你朋個女初頭入左b1c 有無好難過好似世界未日甘? 點解唔插去b1a學校? 好少人甘正面睇b1b入b1c,好似會覺浪費小朋友甘
作者: palmchristy    時間: 15-6-3 12:00

ernestchow 發表於 15-6-3 11:56
你朋個女初頭入左b1c 有無好難過好似世界未日甘? 點解唔插去b1a學校? 好少人甘正面睇b1b入b1c,好似會覺浪費 ...
係第二志願, 所以唔會好似世界末日咁. 但我都唔知點解佢唔叩門. 聽聞話佢女聽講成績比佢差的同學仔叩入佢第一志願的1A校, 都有少少唔開心, 但佢正能量驚人, 話只要在學校keep全級十名內, 咁同入1A校無乜分別. 佢講得出做得到.
作者: YmOra    時間: 15-6-3 12:02

palmchristy 發表於 15-6-3 11:37
我朋友個女, 估計小學Band1b成績, 鬥心強, 自我要求高, 派位入band1c校, 好谷好多功課, 要做到十一二點. 佢 ...

感激你的詳盡分享,使我了解得多了.謝謝!

我認同你話"入Band1a/b/c都可以搵到適合自己走的路",
你一語到位,你提醒我"能夠持續進步"的重要性.thx.thx.

作者: ernestchow    時間: 15-6-3 12:09

palmchristy 發表於 15-6-3 12:00
係第二志願, 所以唔會好似世界末日咁. 但我都唔知點解佢唔叩門. 聽聞話佢女聽講成績比佢差的同學仔叩入佢第 ...

你又點睇佢入b1c? 會唔會覺浪費左佢?如你呢入左b1c又會唔會世界未曰甘?
作者: palmchristy    時間: 15-6-3 12:13

ernestchow 發表於 15-6-3 12:09
你又點睇佢入b1c? 會唔會覺浪費左佢?
第一反應是佢會讀得好輕鬆. 但事實是課程要求令佢無得輕鬆.  所以, 我睇法唔重要, 佢個女是否看得通最重要.
佢女在該校得到重視, 家長應該會很安慰. 而且相信到升中四會選到自己想讀的科.

作者: Yanamami    時間: 15-6-3 12:14

同意小朋友如果有目標,知自己想点,肯勤力加英文好,去边间都好。(否則去边间都死)分别係每间学校有唔同文化(有d好free, 有d厳,有d好多活动……),学生会有唔同気質,style, 或者会揀適合小朋友既?
作者: palmchristy    時間: 15-6-3 12:18

ernestchow 發表於 15-6-3 12:09
你又點睇佢入b1c? 會唔會覺浪費左佢?如你呢入左b1c又會唔會世界未曰甘?
至於我自己, 一直預左佢會循自行入B1B校, 點知自行唔得, 反而派第一志願, 覺得好感恩, 囡囡都喜極而泣.
如果當日派B1C, 已準備會叩門.

作者: ernestchow    時間: 15-6-3 12:18

palmchristy 發表於 15-6-3 12:13
第一反應是佢會讀得好輕鬆. 但事實是課程要求令佢無得輕鬆.  所以, 我睇法唔重要, 佢個女是否看得通最重要. ...
好少甘正能量睇b1c, 好多b1b生知道入b1c也好似世界未日甘難過得死去話來, 你心態又會嗎?
作者: YmOra    時間: 15-6-3 12:29

palmchristy 發表於 15-6-3 12:00
係第二志願, 所以唔會好似世界末日咁. 但我都唔知點解佢唔叩門. 聽聞話佢女聽講成績比佢差的同學仔叩入佢第 ...

真巧合,我與你友人有相同的諗法.其實,我有幾手準備,萬一唔好彩轆入也是可接受的B2a中學,我會接受,只要keep住10名以內就等同於B1a學校之30-40名,結果都是一樣可以考入大學.

我提議大家不要單單只是到Band1中學聽其簡介會,精心選一間Band2a中學作保險線,因為個人認為主動去了解B2a中學,或會有所驚喜,或會發覺原來都幾好可接受呢?共勉之.

作者: YmOra    時間: 15-6-3 12:43

Yanamami 發表於 15-6-3 12:14
同意小朋友如果有目標,知自己想点,肯勤力加英文好,去边间都好。(否則去边间都死)分别係每间学校有唔同文 ...

Yanamami 您好呀!

想請教下您,以您多年的經驗,有無同學起初入讀時的英文水平中庸,比喻假設70分(100滿分),而入讀後成續越見進步,英文有所提升的呢?結果能應付到學業,也在入讀大學的界線之內的呢?thx.thx.

作者: Yanamami    時間: 15-6-3 12:49

YmOra 發表於 15-6-3 12:43
Yanamami 您好呀!

想請教下您,以您多年的經驗,有無同學起初入讀時的英文水平中庸,比喻假設70分(10 ...
我諗語文係难d(始終要浸),除非个小朋友好有決心同目標。有決心既話,進步—定会有,在乎多少啫~但数学我見進步複度就可以大好多~
作者: YmOra    時間: 15-6-3 13:02

Yanamami 發表於 15-6-3 12:49
我諗語文係难d(始終要浸),除非个小朋友好有決心同目標。有決心既話,進步—定会有,在乎多少啫~但数学我見 ...

謝謝回覆.

請給我一點意見,以上述例子,我試圖定下一個目標,利用初中的時間努力打好英文的根基,你認為可行嗎?thx.thx.

作者: Yanamami    時間: 15-6-3 13:17

YmOra 發表於 15-6-3 12:29
真巧合,我與你友人有相同的諗法.其實,我有幾手準備,萬一唔好彩轆入也是可接受的B2a中學,我會接受,只要keep ...
如果小朋友本身你band1中,我覚得又唔到去到2a, 同学朋輩好唔同~
作者: Yanamami    時間: 15-6-3 13:23

YmOra 發表於 15-6-3 13:02
謝謝回覆.

請給我一點意見,以上述例子,我試圖定下一個目標,利用初中的時間努力打好英文的根基,你 ...
你想無用喎~~要小朋友自發吖~禁先發揮到佢內在能力。
何不由而家开始?EK上有好多高人話,多阅讀(有d英文雜誌如Nat Goeg呀讀者文集都幾好睇)多寫作係不二门法,多睇英文臺都好,明珠930有好多好節目~

作者: YmOra    時間: 15-6-3 13:26

Yanamami 發表於 15-6-3 13:17
如果小朋友本身你band1中,我覚得又唔到去到2a, 同学朋輩好唔同~

我明白嘅!萬一萬一萬一派到去,我倆公婆與女兒傾過,我們有一致意向可以接受,到時未必會去叩門呀!

作者: YmOra    時間: 15-6-3 13:47

Yanamami 發表於 15-6-3 13:23
你想無用喎~~要小朋友自發吖~禁先發揮到佢內在能力。
何不由而家开始?EK上有好多高人話,多阅讀(有d英文雜 ...

非常感激你的提議.

有呀!現在有努力當中,只是覺得水平還是未夠,想定個長少少的時間,讓英文基礎打得更實,當然越早成功越好啦!女兒可算是個明事理的人,對她說閱讀中文對她有益,她就慢慢建立起興趣來,英文閱讀有,不過比較少,我了解女兒總會有一日也會喜歡閱讀英文書籍,我深知道小孩子一旦喜歡閱讀就好像一列不能停下來的火車頭般,一直向前行.

實不相瞞,我有在EK找關於閱讀英文的資料,你說的對高人雲集,我獲益良多,最難得嘅係不需花費很多就有好的學習材料.thx.thx.

作者: Band5    時間: 15-6-3 14:15     標題: 回覆:假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢

1a學生讀1c學校,或者1c學生讀1a學校,其實係好普遍嘅情況,唔需要講到浪費又或者高攀咁嚴重!試想想萬一自行唔成功,全部B1就一齊抽獎,邊有得你進行配對!

B1a學生能夠經自行入到B1a學校都唔會高過30%(B1a學校只提供30%自行位),即係有唔少過70%學生要靠直資,抽獎或者扣門至有可能入返1a學校,所以夠膽話入梗B1a學校嘅,大都係全級三甲嘅尖子!

1b學生自行嘅機會更低,因為1b自行位唔少會落咗去較保守嘅1a學生,最後1b學生入到1a1b定1c校就要聽天由命了!

當每間學校都有唔少嘅B1abc學生嘅時候,1a1b1c只會係考試時成績高中低而已!自己嘅際遇最後都係睇自己!

作者: palmchristy    時間: 15-6-3 15:08

YmOra 發表於 15-6-3 12:29
真巧合,我與你友人有相同的諗法.其實,我有幾手準備,萬一唔好彩轆入也是可接受的B2a中學,我會接受,只要keep ...

談一談自發動力和老師的助力. 試看下表的猜想:

組合

自發動力來源老師的助力最好情況最壞情況
1B生入1A校     
不想包底太難看故要追成績學生被假設要靠自己主動學習發力求勝乏力放棄
1B生入1B校   想博取好成績       老師會幫忙推一推力爭上遊浮浮沉沉
1B生入1C校

想保持頂級成績老師會大力谷成績精益求精壓力大增
1B生入2A校

不發力也有好成績, 要自發才有動力老師會珍惜好學生光芒四射自滿放鬆

大家認為是否會有以上情況出現?

作者: goodmama2003    時間: 15-6-3 15:33

作者: Yanamami    時間: 15-6-3 15:39

Band5 發表於 15-6-3 14:15
1a學生讀1c學校,或者1c學生讀1a學校,其實係好普遍嘅情況,唔需要講到浪費又或者高攀咁嚴重!試想想萬一自 ...

禁我女好好彩,中等生自行都入band1a.
作者: Yanamami    時間: 15-6-3 15:41

palmchristy 發表於 15-6-3 15:08
两句講哂!揾番舊帖睇~大塘小鱼定小塘大鱼?雞头定牛後?
作者: goodmama2003    時間: 15-6-3 15:45

作者: Nevergiveup888    時間: 15-6-3 16:11

我之都有以上的睇法,但當囝囝升中後就如夢初醒。
原來小朋友不是用分數來分類,是以能力和教養分類。
學校不是B1A,B,C 分類,是學校的類型及母語,英文教學分類。

所以B2A學校和B1C學校分別不是成績,而是教學語言。
我認識B2A校的高中生,如果學校高中有以英文教學的科目選擇就好啦......

作者: Band5    時間: 15-6-3 16:12     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-3+15:46+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-03 發表
應該唔單純係好彩,一係小學程度高學生質素高,一係令千金有過人之處(在學校眼中)!

不過自行入B1a,如果冇特異功能又成績keep唔到中上,就好有可能係學校揀錯!因為學校應該有更好嘅選擇!

以上純粹數學上分析,無意冒犯!

作者: Nevergiveup888    時間: 15-6-3 16:21

補充一下,我認識的那位B2A校的同學,年年都考頭三,一直讀英文精英班,但到高中選科,學校得Phy,Chem有英文班,但她是女仔想讀其他科....很不幸全部中文班!
作者: Yanamami    時間: 15-6-3 16:27

Band5 發表於 15-6-3 16:12
應該唔單純係好彩,一係小學程度高學生質素高,一係令千金有過人之處(在學校眼中)!

不過自行入B1a,如 ...

無冒犯~~佢小学的確係程度高而又無特異功能(佢间中学純讀書,不看重其他)。可能中学校長確实喜欢收英文好既学生,所以如果家長睇清心儀中学理念,不妨—搏。
实不相瞞(其实係ek我都有提过),阿女F1/2入中文輔导班,考10x/178,但憑佢肯讀同努力,F2已考5x~60, 即都算係头1/3学生,而家F4,—切順利,老師仲叫佢幫下d稍遜同学。

我諗小学嘛~~唔能夠4A就做唔到band1头,只要有科稍差(如我女中文自P1長年得B),就变成band1中,但上到中学因佢英文好而事半功倍,加上学习态度好,所以年年有進步。所以小学時你band1中亦吾代表能力差~我会話小学学校程度高+英文好+学习态度就可以应付band1a中学。

作者: goodmama2003    時間: 15-6-3 16:34

作者: Band5    時間: 15-6-3 16:45     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-3+16:28+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-03 發表
中學,尤其是B1a真係冇乜機會會揀錯學生!好彩係好難成立嘅!

作者: 小豬嘜    時間: 15-6-3 17:19

我既情況係咁:
小兒一向B1a成績, 第2次呈分時,竟然失手去左B1b,果刻我諗:自行要保守+進取.所以選了一間B1a,一間B1b.因都驚佢呈3時繼續在B1b.
到呈3後,佢又升番去B1a. 果刻我有諗過:我有冇浪費左自行選了B1b校果個機會呢?!
後來同個仔傾過,佢都鐘意B1b那間多D. 我想講既係:1b可以升番上去1a,同時亦會相反. 最緊要都係兩間都無悔,合程度.
作者: YmOra    時間: 15-6-3 17:27

palmchristy 發表於 15-6-3 15:08

認同分析,你提點咗我如果真係選B2a中學需要考慮“自發動力來源”的問題.thx.thx.

作者: palmchristy    時間: 15-6-3 17:43

YmOra 發表於 15-6-3 17:27
認同分析,你提點咗我如果真係選B2a中學需要考慮“自發動力來源”的問題.thx.thx.
...
不用客氣. 本來只係想點出呢項, 但諗深一層孩子可能會因光芒四射而活出自信, 所以不能完全否定其好處.
點講都係家長最了解子女性格, 預計入左某一類型學校會引起什麼好或不好的效果, 相信家長最清楚.

作者: ernestchow    時間: 15-6-3 17:46

palmchristy 發表於 15-6-3 12:18
至於我自己, 一直預左佢會循自行入B1B校, 點知自行唔得, 反而派第一志願, 覺得好感恩, 囡囡都喜極而泣.
如 ...
那你絕不接受讀b1c? 如真係叩唔到,會點面對?
作者: palmchristy    時間: 15-6-3 17:59

ernestchow 發表於 15-6-3 17:46
那你絕不接受讀b1c? 如真係叩唔到,會點面對?
好似比記者追訪.
以我對女兒的了解, 佢無論去Band1或者是Band3, 總會令自己排中間左右, 既唔想突出自己, 但又唔會容許包底.

所以有機會當然想佢入到一間可以引導佢發揮實力的學校.  

以佢吹水王的本色, 一面試就突然會上晒身咁, 呃得下人, 我唔相信佢叩唔到門.  加上佢有少量特異功能, 叩某些中學會有一定機會.

作者: ernestchow    時間: 15-6-3 18:10

palmchristy 發表於 15-6-3 17:59
好似比記者追訪.
以我對女兒的了解, 佢無論去Band1或者是Band3, 總會令自己排中間左右, 既唔想突 ...
thx, 問下係今年有機會面對此問題,見你好似幾介意入b1c所以問下意見,見好多人派自己banding低少少好似世界未日甘,難惜懷,放不下過唔到自己面子個關
作者: palmchristy    時間: 15-6-3 18:31

ernestchow 發表於 15-6-3 18:10
thx, 問下係今年有機會面對此問題,見你好似幾介意入b1c所以問下意見,見好多人派自己banding低少少好似世界 ...
千萬不要誤會, 真係要睇下自己小朋友的特質.  正如我話佢鍾意保持中間, 我就要諗點至刺激到佢發奮一點.  有人應付到當前環境時會發力爭取更好成績, 但我幾相信佢會hea讀, 咁就麻煩.
無論任何Banding, 有良好校風而教學語言為英文的, 會令英文掌握得較好的同學有更大發揮.

就算比你入了某幾間係人都識的學校, 如果程度唔配合, 孩子要挨足6年, 呢樣野唔係講笑. 面子問題, 應該只會困擾幼稚園升小的家長. 到左升中都仲睇唔開, 咁就真係攞黎煩.

作者: ernestchow    時間: 15-6-3 19:07

palmchristy 發表於 15-6-3 18:31
千萬不要誤會, 真係要睇下自己小朋友的特質.  正如我話佢鍾意保持中間, 我就要諗點至刺激到佢發奮一點.  有 ...
去年有個b1b家長在派位日派左b1c在學校門口同仔仔大哭,我初時以為佢派左b3,點知佢派左一間校風好好入U率又有五成的b1c中學衹係無b1A名甘嚮,點解好似世界未日甘呀?
作者: Yanamami    時間: 15-6-3 19:22

palmchristy 發表於 15-6-3 17:43
不用客氣. 本來只係想點出呢項, 但諗深一層孩子可能會因光芒四射而活出自信, 所以不能完全否定其好處.
點講 ...
絶对係。就算其他外在因素相同,但唔同性格既小朋友亦会有唔同既結果。家長最清楚自己仔女~
作者: palmchristy    時間: 15-6-3 19:59

ernestchow 發表於 15-6-3 19:07
去年有個b1b家長在派位日派左b1c在學校門口同仔仔大哭,我初時以為佢派左b3,點知佢派左一間校風好好入U率又 ...
入u率5成是b1b了。
作者: ernestchow    時間: 15-6-3 20:18

palmchristy 發表於 15-6-3 19:59
入u率5成是b1b了。

個間係b1b/c,不過名就無b1a甘嚮,無甘威乍,b1c 入U率係幾多?
作者: palmchristy    時間: 15-6-3 20:38

ernestchow 發表於 15-6-3 20:18
個間係b1b/c,不過名就無b1a甘嚮,無甘威乍,b1c 入U率係幾多?
我個人理解B1B入本港8大讀DEGREE率是45%-60%, B1C 30%-45%左右吧.
作者: YmOra    時間: 15-6-3 21:14

小豬嘜 發表於 15-6-3 17:19
我既情況係咁:
小兒一向B1a成績, 第2次呈分時,竟然失手去左B1b,果刻我諗:自行要保守+進取.所以選了一間B1a, ...

好多謝你分享真實個案,很有參考價值.謝謝!

認同最緊要無悔.

咁!想請問最後去了B1幾的一間呀?
讀落情況如何呀?
thx.thx.

作者: mietwins    時間: 15-6-3 22:04     標題: 回覆:假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢?

我女B1b,但最終決定放棄大抽獎,報讀了一間她很喜歡的B1c直資,這直資校風非常良好,bandind亦正升值中,我有時都會諗下究竟有無決定錯誤。但她非常堅持,我為有支持佢啦!話曬用家係佢,費時第時怨我一世

作者: 小豬嘜    時間: 15-6-3 22:05     標題: 引用:Quote:小豬嘜+發表於+15-6-3+17:19+我既情

原帖由 YmOra 於 15-06-03 發表
好多謝你分享真實個案,很有參考價值.謝謝!

認同最緊要無悔.
我地係即將派位果批,即7月先知。

作者: YmOra    時間: 15-6-3 22:17

palmchristy 發表於 15-6-3 17:43
點講 ...

你說得對,被你提點後,我有從囡囡的角度思考,B2a中學能夠帶給她的利與弊,"自發動力來源"和自信成就感.仍在思考中... ...

作者: YmOra    時間: 15-6-3 22:26

mietwins 發表於 15-6-3 22:04
我女B1b,但最終決定放棄大抽獎,報讀了一間她很喜歡的B1c直資,這直資校風非常良好,bandind亦正升值中,我 ...

謝謝你的分享.

我個人認為孩子喜歡的,就己經成功咗一半了.再且,你都話校風好和升值中,我估唔會差的.

照看,你是應屆生嗎?如果唔係可否多分享入讀後的情況是否如願呀?thx.thx.

作者: KT0603    時間: 15-6-3 23:22     標題: 引用:Quote:ernestchow+發表於+15-6-3+11:56+你

作者: KT0603    時間: 15-6-3 23:53     標題: 回覆:假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢

作者: CrabPincers    時間: 15-6-4 07:17     標題: 引用:Quote:palmchristy+發表於+15-6-3+18:31+千

原帖由 ernestchow 於 15-06-03 發表
去年有個b1b家長在派位日派左b1c在學校門口同仔仔大哭,我初時以為佢派左b3,點知佢派左一間校風好好入U率又 ...
我女放榜日,見到個女生,喊到七彩,個女生全級頭幾,好多家長以為佢派到去邊喊成甘,原來派左去我女果間,我女果間都band1a啦,還想點,原來佢想跨區入另一間band1a學校,到今日今日,我女同佢d同學還講緊

作者: bb560    時間: 15-6-4 07:48     標題: 引用:Quote:原帖由+ernestchow+於+15-06-03+發表

原帖由 CrabPincers 於 15-06-04 發表
我女放榜日,見到個女生,喊到七彩,個女生全級頭幾,好多家長以為佢派到去邊喊成甘,原來派左去我女果間, ...
下!咁都喊!咁佢依家考唔考到全級第一?

作者: Yanamami    時間: 15-6-4 08:01

KT0603 發表於 15-6-3 23:53
我比較實際和另類,我成日用跑馬仔去形容,二班馬同二班馬去跑,戰況有拉扯,有機有機,亦是能力之內。如二 ...
你尾尾果句好啱:女生思想成熟,开行turbo係应該既~
作者: YmOra    時間: 15-6-4 08:18

KT0603 發表於 15-6-3 23:53
我比較實際和另類,我成日用跑馬仔去形容,二班馬同二班馬去跑,戰況有拉扯,有機有機,亦是能力之內。如二 ...

感謝你的分享.

你好了解兒子的需要,我要向你學習.

你覺唔覺得B1b中學有種特別感覺比起B1a/c,有種進可攻退可守的特質呀?thx.thx.

作者: SIYip    時間: 15-6-4 12:54

竹門對竹門,木門對木門係選校最重要嘅理念。但好多家長唔了解自己仔女究竟係竹定木。好間單,如果語文能力好,係能力,唔係操卷結果,呢d 其實可以選高dd. 如果小朋友考親試都勁操先有b1b 成績,甘就千萬不要選高一線,否則到時只會墊人底。
作者: mcl203    時間: 15-6-4 13:18

YmOra 發表於 15-6-4 08:18
感謝你的分享.

你好了解兒子的需要,我要向你學習.

B1a 都可以有進可攻退可守的特質....長期押後睇住黎跑...自己心態無影响就得

我由P4都已教自己小朋友...睇住其他同學仔d成績...砌夠數後面夠人...就可以直上中學部

作者: Yanamami    時間: 15-6-4 13:51

SIYip 發表於 15-6-4 12:54
竹門對竹門,木門對木門係選校最重要嘅理念。但好多家長唔了解自己仔女究竟係竹定木。好間單,如果語文能力 ...
打Botox真係維持唔到好耐~
作者: ernestchow    時間: 15-6-4 14:08

Yanamami 發表於 15-6-4 13:51
打Botox真係維持唔到好耐~
笑c但好多家長打botox 都要狂谷子女入b1A,到中學可唔可以一樣打botox keep 住呢?
作者: Yanamami    時間: 15-6-4 14:17

ernestchow 發表於 15-6-4 14:08
笑c但好多家長打botox 都要狂谷子女入b1A,到中學可唔可以一樣打botox keep 住呢? ...

因青春期既因素影响,应該轉用激光好d~
純屬講笑。上到中学只可靠小朋友自發~

作者: KT0603    時間: 15-6-4 16:09     標題: 引用:竹門對竹門,木門對木門係選校最重要嘅理念

作者: KT0603    時間: 15-6-4 16:15     標題: 引用:Quote:原帖由+ernestchow+於+15-06-03+發表

作者: KT0603    時間: 15-6-4 16:16     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+15-6-3+23:53+我比較

作者: KT0603    時間: 15-6-4 16:17     標題: 引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-6-4+13:27+編輯+

作者: KT0603    時間: 15-6-4 16:19     標題: 引用:Quote:SIYip+發表於+15-6-4+12:54+竹門對竹

作者: ernestchow    時間: 15-6-4 17:26

KT0603 發表於 15-6-4 16:15
我仔有位女同學,一模一樣,派荃官喊了,因為失落他區自選。但她其實只挑bamd 1b,名次還 ...
荃官好多人恨都恨唔到,仲喊b1a 喎
作者: KT0603    時間: 15-6-4 18:35     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+15-6-4+16:15+我仔有

作者: CrabPincers    時間: 15-6-5 07:54     標題: 引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+15-06-04+發

原帖由 bb560 於 15-06-04 發表
下!咁都喊!咁佢依家考唔考到全級第一?
你話呢

應該不太差的,但名次應該在我女之後,因為我女估晒佢前頭有乜人

作者: YmOra    時間: 15-6-5 09:05

讀書條路還有好長,升中要選擇“唯一”的中學,不成功就像從此無晒前途塌下般,孩子長大後恐怕更難面對逆境.
作者: ydoris    時間: 15-6-5 09:09

昨晚阿囡講,班同學已經討論考完試去邊度WET,暑假點過..我唉聲嘆氣,話都未放榜..點知阿囡話.仲有成幾十日,都無野做架啦,定晒架啦.洗咩日思夜想姐...放埋一邊啦..佢之前同我講,都係第二志願入既機會大D..到時點坐車返學呢...LUNCH行咁遠食飯都幾辛苦咁....
我....可能太個憂慮.....應該放開D?????
作者: blee427    時間: 15-6-5 09:39     標題: 回覆:ydoris 的帖子

其實考完畢業試,小朋友去放鬆很正常,正如阿女講仲有幾十日,擔心都做唔到D咩,不如放鬆心情等放榜

作者: bb560    時間: 15-6-5 09:40     標題: 引用:Quote:原帖由+bb560+於+15-06-04+發表下!

原帖由 CrabPincers 於 15-06-05 發表
你話呢

應該不太差的,但名次應該在我女之後,因為我女估晒佢前頭有乜人
咁,好老實講,我覺得佢喊得好無謂!佢如果真係想讀個間學校,米勤力D,考個頭三名返黎,我諗都可以攞黎轉個間學校啦!、、、化悲憤為力量嗎!

作者: YmOra    時間: 15-6-5 09:53

ydoris 發表於 15-6-5 09:09
昨晚阿囡講,班同學已經討論考完試去邊度WET,暑假點過..我唉聲嘆氣,話都未放榜..點知阿囡話.仲有成幾十日,都 ...

憂慮是正常,放開D亦好需要.
我囡囡現在正考緊呈一,我的心情也比平常緊張得多.

作者: STee    時間: 15-6-5 11:30     標題: 引用:Quote:ydoris+發表於+15-6-5+09:09+昨晚阿

原帖由 YmOra 於 15-06-05 發表
憂慮是正常,放開D亦好需要.
我囡囡現在正考緊呈一,我的心情也比平常緊張得多.
...
身邊的小五,小六家長,都處於緊張狀態了,但真是長路漫漫,適當的放鬆,真是需要的,尤其是小五家長,在自行選擇前,好似有很多嘢要考慮,但結果又不是自己可控制,加上身為父母的責任感,真係…大家加油!

作者: YmOra    時間: 15-6-5 12:49

STee 發表於 15-6-5 11:30
身邊的小五,小六家長,都處於緊張狀態了,但真是長路漫漫,適當的放鬆,真是需要的,尤其是小五家長,在自 ...

完全認同你所說.

路,的確慢長;
憂,無補於事;
鬆,智者之選。

互勉之!

作者: palmchristy    時間: 15-6-5 14:18

如果是呈分試, 要絕對保持輕鬆和穩定的情緒, 千萬不能病, 愛心湯水係時候出動.
作者: chowkarman    時間: 15-6-5 16:31

我係小五家長, 呈一星期三開始喇~~ 樓主呢個 POST 好好, 大家O既回應都比到好多啟發我, 我個囡係 B1B/C 之間, 所以我都有諗 B2A, 但我覺得最難係要揀一間 "適合" O既中學, 點為之適合, 其實我都好迷惘~~
作者: chesswin    時間: 15-6-5 17:09

我會卑我個女入適合的, 如B1A入B1A, 1B入1B, 1C入1C, 2A入2A 如此類推,
我自己都讀過書, 1A,1B唔係人人能適應, 我所見, 唔多人能省覺, 沉的人多
作者: MM1155    時間: 15-6-5 17:51

看了很多家長在此發言,我也想作一些分享!
自問不算是一個特別緊張的人,兒子沒補習而成績一直不過不失,所以對他升中也平常心面對!
之前因有住同區的表姐要升中,所以P4已帶他一同參觀本區中學,有得睇有得玩…當時自己心中已有一兩間心儀的學校,他當然不知又懵盛盛!
到P5,因知道囝囝屬B1b,所以在年尾時又再帶他往我心儀中學再睇,甜言幾句,希望能從而激發他以入讀這兩間中學為目標,努力考好呈一&二!最後他一直都能keep到成績,又成功入讀了我和他的第一志願中學。
作者: YmOra    時間: 15-6-5 18:35

chowkarman 發表於 15-6-5 16:31
我係小五家長, 呈一星期三開始喇~~ 樓主呢個 POST 好好, 大家O既回應都比到好多啟發我, 我個囡係 B1B/C 之 ...

好多謝你的回應和參與,我永遠都覺得一人計長二人計短,這樣問題就好易解決呢!

找適合的中學是不容易,但係為著孩子喺一定要做.我覺得可從幾方面多了解某中學,從而估計下孩子入讀後會否開心和使到有進步及成長等等.

小小分享,可從:
一,EK之"升中派位"和"中學交流"區得來很多寶貴經驗.
二,詢問小學老師,要不只問一位.
三,學校家長群,自己本身這屆家長和前兩屆家長也請教下.
四,聽該中學之簡介會,找緊對方校長和老師諮詢一番,也要找來中學生問問,想辦法向簡介會當日之服務生中找來一兩位是來自貴小學畢業的中學生傾下更好.
五,多上該中學之網頁,了解學校的所有,集齊所有疑問在簡介會一次過解開.
六,上網找該校之相關新聞和影片.
七,老土方法,到該中學附近觀人(學生),最好也在放午飯時,在食肆裡無聲無色地坐在隔離觀察,如果該中學有大哥哥大姐姐關顧計劃,就更可以在九月初親眼看見他們如何帶中一新生去食飯了.

點點滴滴就能成為一整,了解就見完整了.

也許未必盡是啱你用,但希望可以作為參考和刺激你思考.thx.

作者: YmOra    時間: 15-6-5 19:03

MM1155 發表於 15-6-5 17:51
自問不算是一個特別緊張的人,兒子沒補習而成績一直不過不失, ...

非常感激你的分享.

你的成功可讓我們新丁一族參考,你好有計劃呀!

可否多分享一些,最後你囝囝是以B1b成績入讀了一間B1幾的中學呀?是去到哪一類呢?高一線中學/同程度中學/輕鬆點中學呀?孩子在該中學成長是否好受類別不同而有所不同呢?

thx.thx.

作者: MM1155    時間: 15-6-6 02:45

YmOra 發表於 15-6-5 19:03
非常感激你的分享.

你的成功可讓我們新丁一族參考,你好有計劃呀!
自問原先沒特別計劃兒子升中歷程,只是剛好有表姐升中才像烏蠅亂撞。
兒子是以1b成績入讀坊間稱的1b中學…因身處多英中的區分,心想只要抽簽避開多人選的1a熱校作首選,基本上都必入b1,何況我們心儀的又正是區內的兩間1b,所以順理成章的都以此兩間學校作自行和甲乙一二,希望合程度和讀得舒適!
另要提醒各家長,每間中學的學習模式皆不一樣,而且DSE成績好並不代表你的小朋友都一樣好,多人入八大都不一定有你份,所以找一間適合的才最重要…

作者: YDLFATHER    時間: 15-6-6 23:51

隨緣吧, 1B生本應上1B中學, 如果能上1A算你好彩 1C也是你的福分
作者: MRSYUNG    時間: 15-6-9 03:07

我個女, 估計Band1b成績, 等緊派位。我由三年級已放手無跟佢功課及考試,只會提下佢考試要溫習。同佢都係要求不高的人,唔好太大壓力會好D。所以第一志願係Band1b,第二志願係Band1C,第三係BAND 2A。(雖然老師覺得第一位可放BAND 1 A ,但我同個女都唔想。而點解第三志願係2A,就係因為怕黑仔,隨機號碼唔好,都入返間BAND 2 有英文班的中學。

作者: kin818kin    時間: 15-6-11 11:56

MM1155 發表於 15-6-5 17:51
自問不算是一個特別緊張的人,兒子沒補習而成績一直不過不失, ...
咁你地第一志願中學都係b1b 嗎?有無一刻想跳船報考直資?

作者: YmOra    時間: 15-6-12 10:17

剛剛教完第一次呈分試,想請教各位,學校會否公布學生的Banding給同學仔知呀?thx.thx.
作者: kin818kin    時間: 15-6-12 10:37

YmOra 發表於 15-6-12 10:17
剛剛教完第一次呈分試,想請教各位,學校會否公布學生的Banding給同學仔知呀?thx.thx. ...
會呀﹗

作者: conniecheung    時間: 15-6-12 11:20     標題: 引用:自行1a;+抽獎1b

原帖由 hktraffic 於 15-06-02 發表
自行1a; 抽獎1b

作者: mymelody2003    時間: 15-6-23 10:45

名校出名, 因為家長也有出一分力, 我認為B1A/B/C既學校, 只要學生能努力學習, 就算哪一間學校快能保持在上游,
囝囝也算是B1A學生, 但我選了一間B1B直資英中學校, 用意是他讀書不會太吃力, 如果他仍保持上游位置, 讀大學時也會入到3大, 中四選心宜科目機會也會大一點.
讀書是一條漫長既路, 贏在起跑線不是我杯茶

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5