教育王國

標題: 關於 S 位學習問題,請過來人指教 [打印本頁]

作者: ilovexo824    時間: 15-6-2 13:38     標題: 關於 S 位學習問題,請過來人指教

小朋友讀了 S 位一年,行為上雖然不是可長期坐定定,但已有明顯改善,下年9月將入讀小一,問題是現在的 S 位,完全沒有教學術,仍然是畫線 colour 。。。好擔心下年怎樣可升讀小一,想襯還有一年可追,幫他報讀一些課程,請問有沒有過來人可以分享指教,謝謝🙏🏼

作者: pocoyo123    時間: 15-6-2 13:58

五歲後CAC會有個上小一前評估, 評估完認為小朋友可上主流, 但又差小小, 佢會提議你重讀一年K3, 等小朋友可追下學術和社交
作者: lkube    時間: 15-6-2 14:14     標題: 回覆:pocoyo123 的帖子

但如果超左年齡点算?即係適齡讀小學的話仍要重讀一年k3可以的嗎?

作者: ilovexo824    時間: 15-6-2 14:28     標題: 引用:五歲後CAC會有個上小一前評估,+評估完認為

原帖由 pocoyo123 於 15-06-02 發表
五歲後CAC會有個上小一前評估, 評估完認為小朋友可上主流, 但又差小小, 佢會提議你重讀一年K3, 等小朋友可 ...
請問咩情度先叫適合?

作者: fandd    時間: 15-6-2 15:14

如果小朋友一直就讀S位,但準備升主流小一,建議重讀K3一年,因主流幼稚園3年所學的內容是有助小一的學習(中英數),若沒有幼稚園的基礎,很難適應到小一課程。
即使是就讀I位的小朋友,也要考慮這問題。如因此而需重讀,亦可向教育局多申請一年學券資助。

P.S. 小一的課程又比K3的課程艱深很多呢!

作者: fandd    時間: 15-6-2 15:23

如果選擇K3重讀,在小一選校派位的第一階段則會失去10分的「適齡兒童分」,即表示於第一階選取到心儀小學的機會相對較低……要說到「小一派位機制」,又是另一課題了。
作者: ilovexo824    時間: 15-6-2 15:24     標題: 引用:如果小朋友一直就讀S位,但準備升主流小一

原帖由 fandd 於 15-06-02 發表
如果小朋友一直就讀S位,但準備升主流小一,建議重讀K3一年,因主流幼稚園3年所學的內容是有助小一的學習( ...
問題,1.會有超齡入讀小一嗎?2.重讀後還是哥哥學校的必收生嗎?3.有沒有有學券的學校介紹?因為 k1 時無學校肯收,終於要入讀4千幾嘅私校。。。

作者: T96    時間: 15-6-2 15:48

入小一前,CAC會約你小孩做評估,姑娘要家長要填小孩能力問卷,教育心理學家會同你小孩做評估,根據小孩六歲前後用不同評估工具,家長無得陪同跟小孩入房做評估,之後計分,評估你小孩入不同程度的學校。
作者: T96    時間: 15-6-2 15:51

協康的社工會根據CAC評估報告建議你小孩入CAC proposed的學校。
作者: djlove    時間: 15-6-2 15:52     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

其實s位都會教學術,你讀邊間?完全無教?

作者: ilovexo824    時間: 15-6-2 19:56     標題: 引用:其實s位都會教學術,你讀邊間?完全無教? +

原帖由 djlove 於 15-06-02 發表
其實s位都會教學術,你讀邊間?完全無教?
無呀,鄰舍輔導會

作者: ilovexo824    時間: 15-6-2 20:00     標題: 引用:入小一前,CAC會約你小孩做評估,姑娘要家

原帖由 T96 於 15-06-02 發表
入小一前,CAC會約你小孩做評估,姑娘要家長要填小孩能力問卷,教育心理學家會同你小孩做評估,根據小孩六 ...
其實我覺得佢行為上改善了不少,不過佢現在肯做,但做前係到要扭一扭,好似想博一博不用做咁,所以我想揾d野俾佢學,迫下佢,希望可以入返正常小學

作者: fandd    時間: 15-6-2 21:19

回覆 ilovexo824 的帖子

1. 適齡入學指:九月開學時年滿五歲八個月至七歲,不在範圍內便沒有10

2. 不一定,如果沒有適齡10分,哥哥在校只有20分。今時今日,持20分申請很多學校也不一定成功呢!

3. http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... -voucher/index.html

作者: bbymc11    時間: 15-6-2 21:46     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

冇理由冇野學,我仔係s位叫做讀k2,都係買番k2課程比佢地學習,仲要日日有功課做要寫字。

作者: ilovexo824    時間: 15-6-3 00:40     標題: 引用:冇理由冇野學,我仔係s位叫做讀k2,都係買

原帖由 bbymc11 於 15-06-02 發表
冇理由冇野學,我仔係s位叫做讀k2,都係買番k2課程比佢地學習,仲要日日有功課做要寫字。

...
我地俾佢的,佢知不是學校的不做,學校由上年到現在,還是給他畫線及填色功課!

作者: T96    時間: 15-6-3 08:51

ilovexo824 發表於 15-6-2 20:00
其實我覺得佢行為上改善了不少,不過佢現在肯做,但做前係到要扭一扭,好似想博一博不用做咁,所以我想揾d ...
其實你可以報自行收生,自行收生表有一欄Tick小孩有沒有特殊需要,Tick左教育局會比多D資援給你兒子;另外CAC 評估不是強制性參予,家長自行決定做不做評估。

作者: T96    時間: 15-6-3 08:52

入特殊學校就要CAC接受評估
作者: fandd    時間: 15-6-3 09:41

如果小朋友以前曾喺CAC做過評估,CAC在K3嗰年會主動聯絡家長,帶小朋友去做小一入學前評估(自願性質) 。諗住要喺小一時需要支援既小朋友,家長就一定要比佢做,因為小學要見到份報告,至會給予支援;否則,屆時即使家長希望小朋友得到支援,學校也需要教育局既專家核實後才可給予,非常費時呢!
此外,小一入學前評估的結果,家長也可自行決定是否願意讓小學知道的。

作者: T96    時間: 15-6-3 10:32

如果小孩講說話冇對答,已扣好多分,家長要有心理準備會評到好差。
作者: Olympian    時間: 15-6-3 10:36     標題: 引用:小朋友讀了+S+位一年,行為上雖然不是可長

原帖由 ilovexo824 於 15-06-02 發表
小朋友讀了 S 位一年,行為上雖然不是可長期坐定定,但已有明顯改善,下年9月將入讀小一,問題是現在的 S  ...
如果功課是畫線填色,大概是K1的程度。明年9月小一會好吃力。因為小一要寫好多字。尤其中文要識好多字。又要閱讀理解。

我覺得可以先考慮重讀K3。開始留意一下區內的幼稚園邊間啱心水。因今年9月開學就好開始搵幼稚園重讀K3。因K3位少。

另要諗哥哥學校是否適合弟弟。睇多幾間。特殊學校都要睇下了解下。兩手準備。評估一定要做。正如樓上講小學支援要評估報告。話唔話比小學知可之後決定。不過真係會好快現形。早d比學校知較好。上到小學我地d仔幾乖幾叻都好,都會現好多意想不到的情緒行為問題。打定個底冇壞。

作者: fandd    時間: 15-6-3 10:41

回覆 Olympian 的帖子

作者: ilovexo824    時間: 15-6-3 11:29     標題: 引用:如果小孩講說話冇對答,已扣好多分,家長要

原帖由 T96 於 15-06-03 發表
如果小孩講說話冇對答,已扣好多分,家長要有心理準備會評到好差。
佢要好長時間建立關係先會答問題

作者: ilovexo824    時間: 15-6-3 11:35     標題: 引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-02+發表

原帖由 Olympian 於 15-06-03 發表
如果功課是畫線填色,大概是K1的程度。明年9月小一會好吃力。因為小一要寫好多字。尤其中文要識好多字。又 ...
哥哥的學校是區內名校,但支援都做得不錯,因為哥哥都有同學有讀寫障外,也有支援到。。。我想問,如今年9月安排他,上午返 S 位,下午校讀 K3 是否可以慳到1年時間?有沒有人試過?

作者: lovewanc    時間: 15-6-3 11:48

出主流試讀最多3個月
作者: ilovexo824    時間: 15-6-3 12:45     標題: 引用:出主流試讀最多3個月

原帖由 lovewanc 於 15-06-03 發表
出主流試讀最多3個月
不好意思,我不明白,可否詳細一點

作者: djlove    時間: 15-6-3 13:31     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

S 位可以只返上午嗎?

作者: Olympian    時間: 15-6-3 13:36     標題: 引用:S+位可以只返上午嗎? +

原帖由 djlove 於 15-06-03 發表
S 位可以只返上午嗎?
原則上不可以。因不能浪費政府資源。中心話政府會有人去中心check。只能在畢業前3個月容許下午返幼稚園。

作者: Olympian    時間: 15-6-3 13:56     標題: 回覆:Olympian 的帖子

不過最重要的考慮,反而係返了下午幼稚園有冇幫助。

作者: Olympian    時間: 15-6-3 13:58     標題: 回覆:Olympian 的帖子

我意思係,是否返了下午幼稚園,可追到明年9月升小一的能力。

作者: ilovexo824    時間: 15-6-3 14:01     標題: 引用:我意思係,是否返了下午幼稚園,可追到明年

原帖由 Olympian 於 15-06-03 發表
我意思係,是否返了下午幼稚園,可追到明年9月升小一的能力。
我只想追到幾多得幾多,不想佢白白浪費一年

作者: lovewanc    時間: 15-6-3 14:19     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

我同你心態一樣

作者: Olympian    時間: 15-6-3 15:01     標題: 回覆:lovewanc 的帖子

你地3個love字頭果然係一條心!

作者: T96    時間: 15-6-3 15:11

ilovexo824 發表於 15-6-3 11:29
佢要好長時間建立關係先會答問題

評估有些項目心理學家要計時,過時冇分。
仲有平時在家做到,評估要做時做唔到又冇分。
心理學家話指定地方先做到唔計分。
所以家長見到CAC評分會同自己心中個分數落差好大。

作者: T96    時間: 15-6-3 15:26

心理學家話主流要寫好多字,小孩要應付寫手冊,黙書,所以起碼小孩要寫到字。
作者: T96    時間: 15-6-3 15:30

其實無論CAC評左不同程度學校,家長也可以堅持入讀主流,簽名就得。
作者: fandd    時間: 15-6-3 15:55

小心得不償失!幾年前我安排囝囝上午返S位(私人中心),下午返N班,佢都已經好辛苦,況且而家你係準備俾佢返「S/K1組合」!需知道K3既課程都好豐富,點解唔比佢重讀,打好D個基礎?其實一D都唔浪費!
作者: ilovexo824    時間: 15-6-3 18:59     標題: 引用:Quote:ilovexo824+發表於+15-6-3+11:29+佢

原帖由 T96 於 15-06-03 發表
評估有些項目心理學家要計時,過時冇分。
仲有平時在家做到,評估要做時做唔到又冇分。
心理學家話指定地 ...

作者: ilovexo824    時間: 15-6-3 19:02     標題: 引用:小心得不償失!幾年前我安排囝囝上午返S位(

原帖由 fandd 於 15-06-03 發表
小心得不償失!幾年前我安排囝囝上午返S位(私人中心),下午返N班,佢都已經好辛苦,況且而家你係準備俾佢返 ...
不是 k1 ,佢下年9月小一,佢今年5歲,重讀一年K3就超齡

作者: fandd    時間: 15-6-3 20:49     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

我知!我所講既係我個仔既例子。
殺。前咪講過,如果K3既基礎打唔好,上小一時就會好難追。
家長要衡量一下,究竟係適齡分重要,定係佢日後既適應重要D呢?

作者: Olympian    時間: 15-6-3 21:06     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

現在能力約K1,不能一下子9月上K3。坦白講,重讀一年K3後,能力都未必好足夠上小學。所以讀多一年全日S,再重讀K3再上小學是最務實的做法。

作者: pocoyo123    時間: 15-6-3 21:11

第一, 重讀K3是好重要, 亦不會浪費, 只會幫佢打好D基礎, 上到小學跟不上年年留班, 難道不浪費時間, 家長不要想佢一上到小學大個左會自動追到, 我見過有SEN學生比學校勸退(尤其出名學校), 到時會更進退唯艱.
小兒都是重讀K3, 上小一時剛過了生日, 7歲上小一, 我們是統一派位, 不受年齡限制, 現在已P3, 成績不錯, 而且到P3已不覺得乜野, 因為每年有留班生, 所以同級亦有人是超大仔, 無問題.
我是過來人, 現在小學程度好深, 小一已經好高要求, 基礎唔好是無辨法追得上, 你要諗下除了學術, 還有社交, 情緒問題, 這些攪不好, 到時每日學校都會打比你.
作者: fandd    時間: 15-6-4 00:05

回覆 pocoyo123 的帖子

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 01:30     標題: 引用:第一,+重讀K3是好重要,+亦不會浪費,+只會幫

原帖由 pocoyo123 於 15-06-03 發表
第一, 重讀K3是好重要, 亦不會浪費, 只會幫佢打好D基礎, 上到小學跟不上年年留班, 難道不浪費時間, 家長不 ...
我今天同老師傾過,佢建議我出面再感統同言語治療,下年的下學期才谷下學術,因為佢話在學校其實有教學術,只是沒有寫,因為覺得他不夠力,同埋老師覺得佢幾好記性,攪好上面2樣,覺得仔仔會進步得好快。。。雖然呢個老師5月才新來,但我覺得佢嘅建議不錯,大家有沒有好的感統同言語治療介紹我呀?

作者: djlove    時間: 15-6-4 01:43     標題: 回覆:pocoyo123 的帖子

重讀完無了10 分...會否好多學校都入吾到抽吾到.....

作者: long107    時間: 15-6-4 07:37     標題: 回覆:djlove 的帖子

大抽獎唔使計分的,係自行分配學位要計分!

作者: fandd    時間: 15-6-4 08:07

「只是沒有寫」?「寫」係十分重要,除咗速度外,佢還涉及聽和看既協調,係學習既重點,掌握唔好就影響深遠。
今時今日,仍有D學生就係喺幼稚園無打好基礎(因佢哋既家長以為幼稚園玩玩吓就得,唔使記咁多嘢),到小一時問題就逐漸浮現,影響日後既學習。如果係有特殊學習需要(SEN)既學生,就更加要引以為鑑。

作者: T96    時間: 15-6-4 08:29

如果小孩係九月後出世的細仔,讀多年都未超鹷。
作者: Olympian    時間: 15-6-4 10:07

ilovexo824 發表於 15-6-4 01:30
我今天同老師傾過,佢建議我出面再感統同言語治療,下年的下學期才谷下學術,因為佢話在學校其實有教學術, ...
我仔主要因手肌弱才重讀年。本可20分大有機會入區內名校都放棄了。K3一開學己寫"我是男孩子",我有一雙手,I brush my teeth, It is nine o'clock. 數字1-100。如果你完全未開始寫字如何跟得上K3的功課?

我仔由畫線轉寫字的階段,好難才過渡到。寫個8字都唔知練左幾耐,英文字個要跟個3條線亦今我和仔抓狂。大家都流了好多眼淚,並不如想像中簡單。

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 11:18     標題: 引用:大抽獎唔使計分的,係自行分配學位要計分!

原帖由 long107 於 15-06-04 發表
大抽獎唔使計分的,係自行分配學位要計分!
咁請問重讀後大抽獎。。。即是可以跟呀哥入成為必收生?

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 11:19     標題: 引用:「只是沒有寫」?「寫」係十分重要,除咗速

原帖由 fandd 於 15-06-04 發表
「只是沒有寫」?「寫」係十分重要,除咗速度外,佢還涉及聽和看既協調,係學習既重點,掌握唔好就影響深遠 ...
呢個我都明白

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 11:21     標題: 引用:Quote:ilovexo824+發表於+15-6-4+01:30+我

原帖由 Olympian 於 15-06-04 發表
我仔主要因手肌弱才重讀年。本可20分大有機會入區內名校都放棄了。K3一開學己寫"我是男孩子",我有一雙手, ...
我想問囝囝重讀 K3 ,是否只有私幼先肯收?

作者: Olympian    時間: 15-6-4 11:50     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-06-04+發表我

原帖由 ilovexo824 於 15-06-04 發表
我想問囝囝重讀 K3 ,是否只有私幼先肯收?
都是一般幼稚園。但我冇講是自閉症,只說專家話讀多一年對社交好。有點delay。及語言遲緩,出面有上ST。只希望多d幾會跟小朋友溝通。

作者: pocoyo123    時間: 15-6-4 12:14

必收生唔使計分, 亦不須計年齡, ~~~~只要第/妹在自行報名時, 有哥哥或姊姊在校就讀而未畢業就一定入到.~~~
作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 12:34     標題: 引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-04+發表

都是一般幼稚園。但我冇講是自閉症,只說專家話讀多一年對社交好。有點delay。及語言遲緩,出面有上ST。只 ...
不好意思,ST 是什麼?

作者: Olympian    時間: 15-6-4 12:37     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

言語治療,你仔講野ok嗎?

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 12:42     標題: 引用:回覆+ilovexo824+的帖子 必收生唔使計分,+

原帖由 pocoyo123 於 15-06-04 發表

必收生唔使計分, 亦不須計年齡, ~~~~只要第/妹在自行報名時, 有哥哥或姊姊在校就 ...
咁我就放心啦,因為哥哥間學校,真係一間好學校,亦有好多資源俾有學習障礙學生,呀哥係到,細佬又一定會易d適應

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 12:44     標題: 引用:言語治療,你仔講野ok嗎? +

言語治療,你仔講野ok嗎?
不,所以我都想出面再加,請問有無介紹?

作者: fandd    時間: 15-6-4 15:38     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個機會均等,有無家姐或哥哥喺校內就讀係完全無優勢。
反而喺先前既第一階段(自行選校),如果你心儀既係宗教學校,同時又攞到宗教分(即已受浸),你囝囝攞住25分,即使無咗適齡既1O分,入到既機會都較大。
由於幾年後適齡既學童會比而家少,即使你囝囝無宗教分(即只有2O分),入到既機會都幾大呢!

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 15:47     標題: 引用:叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個

原帖由 fandd 於 15-06-04 發表
叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個機會均等,有無家姐或哥哥喺校內就讀係完全無優勢。
反而喺先前 ...
係喎攪亂左添

作者: djlove    時間: 15-6-4 20:59     標題: 回覆:fandd 的帖子

点解幾年後適齡既學童會比而家少?

作者: pocoyo123    時間: 15-6-4 21:53

必收生是在自行派位是分配的, 只要有哥哥/姊姊在讀校的小學部就讀, 就可自動成為這校的學生, 無需計分

唔使去大抽獎呀, 你己可在自行己可派到學位

如不明白去教育局綱址睇下

作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 22:32     標題: 引用:+本帖最後由+pocoyo123+於+15-6-4+21:55+編

原帖由 pocoyo123 於 15-06-04 發表

必收生是在自行派位是分配的, 只要有哥哥/姊姊在讀校的小學 ...
不好意思,有小小亂,請問如重讀 k3 之後,不是適齡兒童(過7歲),呀哥仍讀緊小學,是否仍是必收生,不用大抽獎?

作者: fandd    時間: 15-6-4 23:08

唔好意思,睇錯咗,pocoyo123講得啱,如果哥哥或家姐仍在該小學就,細佬及妹妹就一定收。

http://www.schooland.hk/post/psa01

作者: 大件仔    時間: 15-6-4 23:08

有哥哥/姊姊在該校就讀, 就是世襲=必收生
作者: ilovexo824    時間: 15-6-4 23:30     標題: 回覆:關於 S 位學習問題,請過來人指教

Thx all

作者: djlove    時間: 15-6-5 17:44     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

如果小孩5歲半,已在幼稚院讀k2有讀書及寫字+e位有進步, 語言及社交大小肌都有差,現可入s, 但入了S位就吾讀k3,,之後吾會repeat, 因會冇咗十分抽學校,s 位及e位都話由家長自己決定,大家有冇啲意見比我,thx

作者: long107    時間: 15-6-5 18:43     標題: 回覆:djlove 的帖子

既然上緊E位有進步,俾我未必會入S位!你問下幼稚園老師和E位老師意見啦!

作者: djlove    時間: 15-6-5 20:03     標題: 引用:既然上緊E位有進步,俾我未必會入S位!你問

原帖由 long107 於 15-06-05 發表
既然上緊E位有進步,俾我未必會入S位!你問下幼稚園老師和E位老師意見啦!

...
E及s位都話叫我自己决定,話讀一年s或e都會有進步,但吾知邊樣會進步大啲,所以家長自己决定

作者: lovewanc    時間: 15-6-5 20:04     標題: 回覆:djlove 的帖子

俾我唔會入S位

作者: lovewanc    時間: 15-6-5 20:07     標題: 回覆:ilovexo824 的帖子

S位有3個月試學,所以佢地有list係手

作者: djlove    時間: 15-6-6 01:29     標題: 引用:S位有3個月試學,所以佢地有list係手 +

原帖由 lovewanc 於 15-06-05 發表
S位有3個月試學,所以佢地有list係手
你意思係試完s位3個月,吾好可轉返e位?

作者: T96    時間: 15-6-6 11:12

S位最主要有安排ST言語, OT職業, PT物理治療給小朋友
作者: T96    時間: 15-6-6 11:13

如果小朋友大小服肌及說話唔OK先入S位
作者: T96    時間: 15-6-6 11:14

更正:如果小朋友大小肌肉及說話唔OK先入S位
作者: T96    時間: 15-6-6 11:22

E, I位都有ST,但少堂過S位,因為S位有3T治療師長註。
作者: ilovexo824    時間: 15-6-6 12:43     標題: 引用:如果小孩5歲半,已在幼稚院讀k2有讀書及寫

原帖由 djlove 於 15-06-05 發表
如果小孩5歲半,已在幼稚院讀k2有讀書及寫字+e位有進步, 語言及社交大小肌都有差,現可入s, 但入了S位就吾 ...
我係你,我唔會要 S 位

作者: hv245    時間: 15-6-6 18:29     標題: 引用:小朋友讀了+S+位一年,行為上雖然不是可長

作者: hv245    時間: 15-6-6 18:43     標題: 引用:如果小孩5歲半,已在幼稚院讀k2有讀書及寫

作者: cat1028    時間: 15-6-7 00:48

我仔讀i位,9月重讀k2, 大仔, 同學校傾,可否原校重讀。
小一派位,我預左大抽獎, 分數不重要, 重讀係希望有多一年時間俾佢發展, 手指無力寫字慢, 上小學寫字要快又多, 到時候為左功課傷感情, 每天4-8樣功課,諗住日曰做通宵咩.
作者: lovewanc    時間: 15-6-7 10:59     標題: 引用:Quote:原帖由+lovewanc+於+15-06-05+發表S

原帖由 djlove 於 15-06-06 發表
你意思係試完s位3個月,吾好可轉返e位?
S位學校有list係手知道邊D學校俾小朋友試讀,或許不用自己搵學校問S位社工會知

作者: lovewanc    時間: 15-6-7 11:03     標題: 回覆:lovewanc 的帖子

有無人知插班主流小學的話,但選有特殊需要,教育幾時截止申請特殊fund去到新校?即係小一申請表tick果個特殊申請,但插班是否要第二年先申請到?

作者: fandd    時間: 15-6-7 16:18

回覆 lovewanc 的帖子

插班?如果小朋友係填寫「小一申請表」入讀,就唔係插班,只要你喺表內剔「特殊申請」,學校就會盡快核實,等小朋友喺新學年九月開始就可以享有funding下既服務。其他情況(例如開學後插班、未曾接CAC評估等),當學校收到家長申請,最快也需要半年時間處理,才可給予全套服務。

作者: T96    時間: 15-6-8 10:16

如果你小朋友有特殊需要而家長又唔Tick在申請表,學校不能在教育局取得支援。其實上小一適應班時,老師已分到邊D學生要支援。
作者: ilovexo824    時間: 15-6-8 14:17     標題: 引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-02+發表

原帖由 hv245 於 15-06-06 發表
我仔今年派小一,我仔是九月尾出世,我說說我的經驗: 兩年前跟你一樣,仔仔讀了S位頭一年,没有學術只主力 ...
謝謝回覆,我想問你小朋友完第一年 S 位時,到咩情度?

作者: fandd    時間: 15-6-8 14:20

回覆 T96 的帖子

即使老師分到都無用,沒有認可既醫學證明,學校明知都唔可以同小朋友申請資助(SEN),因資助係使用公帑,一分一毫都要有根有據。,

作者: T96    時間: 15-6-8 16:00

所以老師會check番家長申請表有冇Tick特殊需要,無Tick學校不能同教育署取得支援幫小朋友。
作者: T96    時間: 15-6-8 16:04

老師會同個別家長再傾。
作者: T96    時間: 15-6-8 16:05

當年我有幫囝囝Tick。
作者: ilovexo824    時間: 15-6-8 22:13     標題: 引用:當年我有幫囝囝Tick。

原帖由 T96 於 15-06-08 發表
當年我有幫囝囝Tick。
我問漏了小小。。。1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?3. 轉不到入 I 位重讀,就要去特殊小學,係未?

作者: hv245    時間: 15-6-8 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+hv245+於+15-06-06+發表我仔

作者: pocoyo123    時間: 15-6-8 23:01

1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?
答: 點解有人讀完S位直上小學, 又有人讀完S位重讀多一年K3先上學, (係重讀K3,不是重讀I位, 因為小孩如滿6歲, 是不可再享有S,E,I位的服務。),重讀不重讀, 是因為CAC的小一入學前評估。
2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?
答: 正如第一咁講, 當CAC評估左小朋友智能OK, 但學術,言語,社交上還差小小,會健意你重讀多一年K3, 所以, 你不用担心, 小朋友有能力可重讀K3的。
3. 轉不到入 I 位重讀,就要去特殊小學,係未?
答: 正如上題, 評估完畢, 如果結果是要去特殊, 但家長又不願意讀特殊, 咁家長可自行去決定重讀K3? 定直上小一?但評估你是去主流, 你就不可以去特殊,如果評估左你重讀K3, 家長都可不重讀, 決定權在家長手上。  
作者: hv245    時間: 15-6-8 23:03     標題: 引用:Quote:原帖由+T96+於+15-06-08+發表當年我

作者: eva816    時間: 15-6-9 09:19

7y 7m will be lost 10 分?
作者: T96    時間: 15-6-9 09:51

ilovexo824 發表於 15-6-8 22:13
我問漏了小小。。。1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?3 ...

1. 其實讀S位唔需要轉I位也可以報自行收生,可以跟普通小朋友申請入學;另外,十月開始CAC會約你小朋友做評估,可以到時先諗,到時CAC評完要你簽名confirm入特殊或Normal小學。

2.我未試過。因我仔仔是細仔,讀多一年S位。

3.唔係,家長可自行決定。就算心理學家評到輕度,輕中,中度,也可以選Normal 小學,但教育心理學家會Tick是跟家長意願。

作者: T96    時間: 15-6-9 09:51

pocoyo123 發表於 15-6-8 23:01
答: 點解有人讀完S位直上小學, 又有人讀完S位重讀多一年K ...

你選校要諗諗該學校接受A仔程度,有D學校話有支援,其實只是接納輕微讀寫障礙,有行為問題理唔到。所以九月開始小學辦開放日,你可問問學校老師主任或校長。S位會安排家長參觀特殊學校,輕度有觀課,中度沒有觀課。

作者: T96    時間: 15-6-9 09:53

ilovexo824 發表於 15-6-8 22:13
我問漏了小小。。。1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?3 ...

你選校要諗諗該學校接受A仔程度,有D學校話有支援,其實只是接納輕微讀寫障礙,有行為問題理唔到。所以九月開始小學辦開放日,你可問問學校老師主任或校長。S位會安排家長參觀特殊學校,輕度有觀課,中度沒有觀課。
作者: yicbc    時間: 15-6-9 11:49

S位都按能力分班, 入到"精英班"果班仔, 課程係緊貼主流, 先有機會出外重讀K1或直升主流小一.

恕我直言, 你仔仍然學畫線填色, 好難跟到主流小一課程, 到時你同佢都辛苦, K3 課程都唔淺, 入學面試你要有心理準備..................
作者: T96    時間: 15-6-9 13:15

小一有中文,英文,數學,常識,宗教科要測驗考試。
每星期有中文英文黙書。
仲有電腦科習作要做。

作者: ilovexo824    時間: 15-6-9 14:00     標題: 引用:1.+我聽講讀完+S+位要轉讀一年+I+位係未?

原帖由 pocoyo123 於 15-06-08 發表
答: 點解有人讀完S位直上小學, 又有人讀完S位重讀多一年K ...
好清楚,謝謝

作者: ilovexo824    時間: 15-6-9 14:01     標題: 引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-08+發表

原帖由 hv245 於 15-06-08 發表
No,不是一定要去i位一年才可去小一,只耍CAC評估智力可去主流或擲界由家長決定都可以去主流升學。另會問家 ...
謝謝解答

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5