教育王國

標題: 海外留學生保險 - 英國 [打印本頁]

作者: wloi    時間: 15-5-27 19:05     標題: 海外留學生保險 - 英國

想問大家有無幫仔女買?有的話,你幫襯邊間公司?
我網上 search , 見到有 Marsh, AIG, Prudential 同 ACE ..價錢 3xxx 一年。

作者: Sheep006    時間: 15-5-27 19:22

我都未買,所以都想知各位家長經邊間買多呢?
作者: Sheep006    時間: 15-5-27 19:23

agent推介我兩間Bupa and ACE,唔知邊間好啲呢?
作者: DKmum    時間: 15-5-27 20:05     標題: 引用:想問大家有無幫仔女買?有的話,你幫襯邊間

原帖由 wloi 於 15-05-27 發表
我網上 search , 見到有 Marsh, AIG, Prudential 同 ACE  ...
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些plan 還包什么呢?

作者: poonseelai    時間: 15-5-27 20:26     標題: 引用:Quote:原帖由+wloi+於+15-05-27+發表想問大

原帖由 DKmum 於 15-05-27 發表
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些p ...
咁你要睇下公司個計劃住院包幾多錢,一般香港公司提供保障按香港醫院收費,如住院每日賠上限一千,在香港可能住三人房,去到當地夠唔夠哩

作者: wloi    時間: 15-5-27 21:11

DKmum 發表於 15-5-27 20:05
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些p ...
包平時旅遊保險的事項...旅遊保險留學用唔著。
作者: wing530    時間: 15-5-28 00:35     標題: 引用:想問大家有無幫仔女買?有的話,你幫襯邊間

原帖由 wloi 於 15-05-27 發表
我網上 search , 見到有 Marsh, AIG, Prudential 同 ACE  ...
我可能揀保誠

作者: hjma    時間: 15-5-28 00:41     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

我都想知除咗medical仲包D咩嘢?

作者: wloi    時間: 15-5-28 01:20

hjma 發表於 15-5-28 00:41
我都想知除咗medical仲包D咩嘢?
prudential:
https://www.prudential.com.hk/scws/pages/tc/products/general-insurance/leisure/travel-overseas-study/index.html
作者: poonseelai    時間: 15-5-28 08:21     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高保額HK$120萬,唔知其他公司保幾多。聽個一個案學生冬天令到學校D水渠爆哂,學校要求賠償HK$200萬

作者: wloi    時間: 15-5-28 08:53

poonseelai 發表於 15-5-28 08:21
除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高 ...
咁真係賠完錢要返香港讀書...咁就更加要幫佢買保險,都唔知佢會整爛 d 乜野。
作者: poonseelai    時間: 15-5-28 09:43     標題: 引用:Quote:poonseelai+發表於+15-5-28+08:21+除

原帖由 wloi 於 15-05-28 發表
咁真係賠完錢要返香港讀書...咁就更加要幫佢買保險,都唔知佢會整爛 d 乜野。 ...
唔洗咁擔心,我講是個別例子,我個人會留意醫療同責任賠償

作者: wloi    時間: 15-5-28 11:44

poonseelai 發表於 15-5-28 09:43
唔洗咁擔心,我講是個別例子,我個人會留意醫療同責任賠償
英國全部人用 NHS ...醫療我唔係太擔心,反而擔心責任賠償、突發事故、意外保障。 我見有份 insurance 包埋綁票 ...呢樣又幾奇怪。
作者: 亮燈    時間: 15-5-28 11:58     標題: 引用:Quote:poonseelai+發表於+15-5-28+09:43+唔

原帖由 wloi 於 15-05-28 發表
英國全部人用 NHS ...醫療我唔係太擔心,反而擔心責任賠償、突發事故、意外保障。 我見有份 insurance 包埋 ...
綁票我唔擔心,鍾意就攞去啦!

作者: hjma    時間: 15-5-28 12:16     標題: 引用:除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即

原帖由 poonseelai 於 15-05-28 發表
除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高 ...
呢樣吾講真係冇為意可以咁大件事

作者: Sheep006    時間: 15-6-14 19:25

請問大家買咗留學生保险未呀?知唔知最遲幾時要買?我總煩緊幾時買
作者: brother4    時間: 15-6-14 20:13     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

你自己決定幾時買!如朋友孩子大學畢業會留英找工作,看簽証可。估一般去到英國時買或離開香港,得個安心

作者: wloi    時間: 15-6-14 20:49

Sheep006 發表於 15-6-14 19:25
請問大家買咗留學生保险未呀?知唔知最遲幾時要買?我總煩緊幾時買 ...

我打算8月買.....學校都有提要買保險,怕佢地唔見野或整爛人地d 野要賠錢。

作者: noel2010    時間: 15-6-14 21:27

呀仔話較多同學只是用壞學校電腦,在學校按金扣,如果用自己電腦,便不用理。
作者: wloi    時間: 15-6-14 22:35

noel2010 發表於 15-6-14 21:27
呀仔話較多同學只是用壞學校電腦,在學校按金扣,如果用自己電腦,便不用理。 ...
我怕我女會整壞洗衣機、乾衣機同煮食爐,佢係香港都唔會用呢三樣野。
作者: noel2010    時間: 15-6-14 23:04

回覆 wloi 的帖子

中學生應該不會入廚房煮食,最多微波爐,第三者責任保這些?
作者: brother4    時間: 15-6-15 00:10     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

三種機有保養,用舊咗會壞,又關學生事?電腦—上綢有病毒,香港的圖書館電腦壞咗,又要人賠嗎??

作者: noel2010    時間: 15-6-15 00:39

回覆 brother4 的帖子

當然電腦是學生借用學校手提電腦,打爛monitor, 遺失的要賠,有些同學唔帶自己個部可向學校借。呀仔都試過唔小心跌爆自己個部。
作者: wloi    時間: 15-6-15 09:23

noel2010 發表於 15-6-15 00:39
回覆 brother4 的帖子

當然電腦是學生借用學校手提電腦,打爛monitor, 遺失的要賠,有些同學唔帶自己個部 ...

我聽舊生家長講,星期六、日,早餐係在宿舍食 (因為唔知學生訓到幾點),有cereal、包、 muffin...唔想食呢d,可以自己煮自己買的食物。我唔多記得宿舍有咩煮食用具,不過焗爐、微波爐肯定有。
第三者賠償只係保險一部份,仲包其他旅行保險有的事項。不過旅遊保險每次最多60日??...所以唔可以買旅遊保險。

作者: brother4    時間: 15-6-15 09:58     標題: 回覆:noel2010 的帖子

賠多少?

作者: wloi    時間: 15-6-15 10:05

brother4 發表於 15-6-15 09:58
賠多少?
搭錯線 ,sorry
作者: Sheep006    時間: 15-6-15 22:49

學校推荐Bupa,大约67鎊一個term, 你地學校有唔咁樣呢?
作者: Umi    時間: 15-6-15 23:02     標題: 引用:學校推荐Bupa,大约67鎊一個term,+你地學校

原帖由 Sheep006 於 15-06-15 發表
學校推荐Bupa,大约67鎊一個term, 你地學校有唔咁樣呢?
我女學校都有係大約£69/term, 但我係HK都會買海外留學生保,不過,未決定買邊間只睇左ACE and AIG 你地有咩suggestion?

作者: brother4    時間: 15-6-15 23:06     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

知有學校會推薦的,保? 估住院及手術保及附加醫療保。。。

作者: brother4    時間: 15-6-15 23:09     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

保?保什麼

作者: Umi    時間: 15-6-15 23:14     標題: 引用:知有學校會推薦的,保?+估住院及手術保及附

原帖由 brother4 於 15-06-15 發表
知有學校會推薦的,保? 估住院及手術保及附加醫療保。。。
其實我只是見到佢寫住分別是Pupils' absence Ins., Pupils' personal effect ins., & Dental accident and emergency plan咋

作者: hjma    時間: 15-6-16 00:37     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

我仔學校有四種insurance schemes: Fee protection scheme £50, Personal accident scheme £4.50, Personal effects insurance scheme £11.50, BUPA medical cover £70, 全部每term計,加埋又要百幾磅係咪真係必要㗎

作者: Sheep006    時間: 15-6-16 12:02

回覆 Umi 的帖子

咁係唔係買咗ACE留學生保險,就唔需要再買學校Bupa果個架啦

作者: thekingdom    時間: 15-6-16 13:23

Umi 發表於 15-6-15 23:02
我女學校都有係大約£69/term, 但我係HK都會買海外留學生保,不過,未決定買邊間只睇左ACE and A ...
請問你有無聽過 (Assicurazioni Generali S.p.A.) 這間保險公司 Generali

http://www.generali.com.hk/sites/default/files/Generali%20Annual%20Study%20Aboard%20Protector%20Brochure_May%202015.pdf

作者: Umi    時間: 15-6-16 14:04     標題: 引用:回覆+Umi+的帖子 咁係唔係買咗ACE留學生保

原帖由 Sheep006 於 15-06-16 發表
回覆 Umi 的帖子

咁係唔係買咗ACE留學生保險,就唔需要再買學校Bupa果個架啦
我都想知!學校嗰d保險性質同係香港買留學生保險好似有d分別所以要問下d前輩,係咪兩者都買好d呢?昨天問過agent, 佢話買左留學生保險,咁呢一年就毋須再為佢買旅遊保險了(指term break回港後同佢去旅行)
有冇JM可分享一下呢?

作者: poonseelai    時間: 15-6-16 14:10     標題: 引用:Quote:Umi+發表於+15-6-15+23:02+我女學校

原帖由 thekingdom 於 15-06-16 發表
請問你有無聽過 (Assicurazioni Generali S.p.A.) 這間保險公司 Generali

http://www.generali.com.hk/sit ...
有呀,它做很多旅遊保險

作者: thekingdom    時間: 15-6-16 15:01

poonseelai 發表於 15-6-16 14:10
有呀,它做很多旅遊保險
請問它的留學保障計劃 ok 嗎?

作者: scso    時間: 15-6-16 18:06

咁多間邊間保障最全面?
作者: Sheep006    時間: 15-6-17 09:39

其實我老公公司已cover了醫療,咁係唔係唔洗買?
作者: ngwong2    時間: 15-6-17 15:39

poonseelai 發表於 15-5-28 08:21
聽個一個案學生冬天令到學校D水渠爆哂,學校要求賠償HK$200萬

發生什麼事搞到咁呀?

作者: Taiwaibobo    時間: 15-6-17 15:52

想買旅遊保險, 但唔知點定旅遊日子, 佢去咁長, 是否買唔到?
作者: wloi    時間: 15-6-17 16:25

Taiwaibobo 發表於 15-6-17 15:52
想買旅遊保險, 但唔知點定旅遊日子, 佢去咁長, 是否買唔到?
cannot use travel insurance....as each overseas trip needs to be less than 60 days if I remember correctly.
作者: brother4    時間: 15-6-17 16:27     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

機場可立刻買hsbc或找換店可,一至二個月去玩

作者: hjma    時間: 15-6-17 17:31     標題: 引用:想買旅遊保險,+但唔知點定旅遊日子,+佢去咁

原帖由 Taiwaibobo 於 15-06-17 發表
去外地讀書吾可以用普通旅遊保險cover佢地飛來飛去時嘅旅遊保障,買海外留學生保險會cover到,但係有冇只係保遺失行李、行程或航班delay/cancel等等的全年保險?我都想揾

作者: Sheep006    時間: 15-6-17 19:01

咁净係可以買留學生保險,我决定了買ACE的留學生保險,咁就會cover埋旅遊保
作者: wloi    時間: 15-6-17 20:02

Sheep006 發表於 15-6-17 19:01
咁净係可以買留學生保險,我决定了買ACE的留學生保險,咁就會cover埋旅遊保 ...

其實所有留學生保險都會包所有飛機航程,呢個係其中一個要買留學生保險的原因。

作者: hjma    時間: 15-6-18 00:56     標題: 引用:咁净係可以買留學生保險,我决定了買ACE的

原帖由 Sheep006 於 15-06-17 發表
咁净係可以買留學生保險,我决定了買ACE的留學生保險,咁就會cover埋旅遊保 ...
你選呢間包邊D?每年幾多錢?

作者: Sheep006    時間: 15-6-18 12:01

回覆 hjma 的帖子

主要保障               
醫療費用HK$1,000,000
ACE Assistance – 24小時環球支援服務不設上限
近親探望HK$50,000
學業中斷HK$80,000
意外死亡及永久傷殘HK$500,000
教育基金HK$300,000
個人財物HK$10,000
証件遺失HK$5,000
個人責任HK$2,000,000
現金遺失HK$2,000
旅程延誤HK$6,000
行李延誤HK$4,000
創傷輔導HK$15,000
綁架保障HK$15,000
Total :                                HK $3,540

作者: hjma    時間: 15-6-18 17:53     標題: 回覆:Sheep006 的帖子

係咪海外留學保險都差吾多係包呢Ditems,只係保額不同?

作者: hjma    時間: 15-6-18 17:59     標題: 回覆:Sheep006 的帖子

咩係…近親探望和教育基金?

作者: wloi    時間: 15-6-18 19:05

hjma 發表於 15-6-18 17:59
咩係…近親探望和教育基金?

近親探望,即係大吉利事,小朋友在外國發生意外或有嚴重病時,家人去探佢的機票食宿

教育基金...如果自己有d 大吉利事的事情發生,小朋友仍然會有錢交學費,繼續學業

作者: hjma    時間: 15-6-19 00:15     標題: 引用:Quote:hjma+發表於+15-6-18+17:59+咩係…近

原帖由 wloi 於 15-06-18 發表
近親探望,即係大吉利事,小朋友在外國發生意外或有嚴重病時,家人去探佢的機票食宿

教育基金...如果自己 ...
我仔學校有個fee protection scheme…就等於這個教育基金

作者: wloi    時間: 15-6-19 13:36

I have done a comparison of 3 company's insurance of similar price

Still a bit hard to choose

作者: etoile    時間: 15-6-19 16:36

wloi 發表於 15-6-19 13:36
I have done a comparison of 3 company's insurance of similar price

Still a bit hard to choose

多謝分享!!!

作者: Sheep006    時間: 15-6-19 22:47

回覆 wloi 的帖子

謝謝分享!!!不過好難選呀

作者: wloi    時間: 15-6-20 00:21

Sheep006 發表於 15-6-19 22:47
回覆 wloi 的帖子

謝謝分享!!!不過好難選呀
Marsh 就次次英國文化協會攪展覽佢都有檔口。ACE 我都有幫佢買基金。 Generali 我都係第一次接觸。
我多數 Marsh 同 ACE 之中揀一間。

作者: 3b    時間: 15-6-20 08:38     標題: 引用:Quote:Sheep006+發表於+15-6-19+22:47+回覆

原帖由 wloi 於 15-06-20 發表
Marsh 就次次英國文化協會攪展覽佢都有檔口。ACE 我都有幫佢買基金。 Generali 我都係第一次接觸。
我多數  ...
打左2次都出唔到字

請問每間保險公司的賠償要比墊底費嗎?

作者: wloi    時間: 15-6-20 09:52

3b 發表於 15-6-20 08:38
打左2次都出唔到字

請問每間保險公司的賠償要比墊底費嗎?
應該唔駛喎,不過你可以上網站再望清楚。
作者: SYSquare    時間: 15-6-20 10:17     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

thx wloi

作者: innisfree    時間: 15-6-20 21:58     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

我當年17歲去升y12用保誠,好好

作者: wloi    時間: 15-6-20 22:54

回覆 innisfree 的帖子

Similar plan from prudential is 8500 / year, more than twice the price of these 3 companies.  Even the cheapest plan is 4900/year.
作者: siumiu2010    時間: 15-7-10 21:15

Sheep006 發表於 15-6-18 12:01
回覆 hjma 的帖子

........聽個一個案學生冬天令到學校D水渠爆哂,學校要求賠償HK$200萬.....E個係吾係屬於ACE保單"個人責任"
項目????

因想買海外留學保險

作者: DKmum    時間: 15-7-11 08:33     標題: 引用:+本帖最後由+siumiu2010+於+15-7-10+21:16+

原帖由 siumiu2010 於 15-07-10 發表
嘩,咁多点賠呀!本来無打算買,睇黎又要駛$

作者: 亮燈    時間: 15-7-11 11:35     標題: 引用:+本帖最後由+siumiu2010+於+15-7-10+21:16+

原帖由 siumiu2010 於 15-07-10 發表
點可以咁叻?令到水渠爆晒?除非惡意破壞

作者: AK_Fans    時間: 15-7-11 14:54     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

我記得之前睇過,好似話學生忘記關水喉,加上寒冷天氣,所以令水管爆哂。

作者: 亮燈    時間: 15-7-11 21:13     標題: 引用:我記得之前睇過,好似話學生忘記關水喉,加

原帖由 AK_Fans 於 15-07-11 發表
我記得之前睇過,好似話學生忘記關水喉,加上寒冷天氣,所以令水管爆哂。

...
啊!原來係咁,真係無妄之災。所以要訓練孩子要有手尾。

作者: AK_Fans    時間: 15-7-11 23:46     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

係呀,有手尾成日提,提到口乾,提到天昏地暗。所以去寄宿都好,迫佢自己做好自己的日常生活

作者: hjma    時間: 15-7-12 00:13     標題: 引用:係呀,有手尾成日提,提到口乾,提到天昏地

原帖由 AK_Fans 於 15-07-11 發表
係呀,有手尾成日提,提到口乾,提到天昏地暗。所以去寄宿都好,迫佢自己做好自己的日常生活

...
像事件中之大頭蝦學生,我仔都係呢類高危人士,所以留學保險一定要買

作者: 攤地熊    時間: 15-7-13 12:27

作者: vespa    時間: 15-7-31 01:50     標題: 回覆:攤地熊 的帖子

請問各位最後選左邊間保險公司,保费幾錢?

作者: scso    時間: 15-7-31 07:41

我買alliance 前身間公司係RSA,平靚正,現做緊推廣可揾manulife買alliance
作者: vespa    時間: 15-7-31 08:12     標題: 回覆:scso 的帖子

請問保費幾錢?包D咩呢?

作者: lamb2003    時間: 15-7-31 08:29

scso 發表於 15-7-31 07:41
我買alliance 前身間公司係RSA,平靚正,現做緊推廣可揾manulife買alliance
可否提供多些資料?你是經agent買的嗎?謝謝!

作者: scso    時間: 15-7-31 18:12

因我識佢agent比我折扣,唔駛$3000, 基本野都有齊,而我之前比較過AIG要貴果隻plan先齊
作者: lamb2003    時間: 15-7-31 20:51

scso 發表於 15-7-31 18:12
因我識佢agent比我折扣,唔駛$3000, 基本野都有齊,而我之前比較過AIG要貴果隻plan先齊 ...
是否找宏利的agent搞就可以?

作者: poonseelai    時間: 15-7-31 21:44     標題: 引用:我買alliance+前身間公司係RSA,平靚正,現

原帖由 scso 於 15-07-31 發表
Manulife RSA 個計劃你要問清楚若在海外有事會否包醫療專機回港,之前有一單用它的旅遊保只包醫療專機由出事地點到當地最近醫院,情況好番才只包回港普通經濟客位。

作者: poonseelai    時間: 15-7-31 22:28     標題: 引用:我買alliance+前身間公司係RSA,平靚正,現

原帖由 scso 於 15-07-31 發表
剛上網看過個'留學無憂'計劃,緊急醫療運送指'將傷病的受保學生緊急轉送至有足夠醫療設備的醫院',並無提及運返原居地。

www.awac.com/marketing/asiapacretail/hk/ALLIEDStudyCompanion_web.pdf

作者: scso    時間: 15-8-1 00:06

回覆 poonseelai 的帖子

你攪錯了不是買旅遊保,而是買海外留學生保
作者: scso    時間: 15-8-1 00:07

回覆 lamb2003 的帖子

是的
作者: mingkath    時間: 15-8-1 08:00

因有NHS關系,我好大機會會買保誠
作者: poonseelai    時間: 15-8-1 08:08     標題: 引用:回覆+poonseelai+的帖子 你攪錯了不是買旅

原帖由 scso 於 15-08-01 發表

你攪錯了不是買旅遊保,而是買海外留學生保
你再睇埋上面我講Manulife 留學無憂計劃,有事只送學生到當地醫院,有其他公司留學計劃會送學生返原居地。

作者: vespa    時間: 15-8-1 09:13     標題: 引用:因有NHS關系,我好大機會會買保誠

原帖由 mingkath 於 15-08-01 發表
因有NHS關系,我好大機會會買保誠
請問咩係NHS?

作者: mingkath    時間: 15-8-1 11:41

我可能串錯,即係英國學生醫療(國民保建服務) 學生也包括
作者: wloi    時間: 15-8-7 16:09

剛才同舊生家長傾,佢幫仔女買旅遊保險而唔係留學生保險。佢逐次買,保誠保險旅遊保險,個旅程可以長達180日
作者: Umi    時間: 15-8-7 16:49     標題: 引用:剛才同舊生家長傾,佢幫仔女買旅遊保險而唔

原帖由 wloi 於 15-08-07 發表
剛才同舊生家長傾,佢幫仔女買旅遊保險而唔係留學生保險。佢逐次買,保誠保險旅遊保險,個旅程可以長達180 ...
兩者之間好似是不一樣wor

作者: vespa    時間: 15-8-8 01:01     標題: 回覆:Umi 的帖子

只比較左AIG同保誠,最近後買左保誠。

作者: hjma    時間: 15-8-8 10:16     標題: 引用:只比較左AIG同保誠,最近後買左保誠。 +

原帖由 vespa 於 15-08-08 發表
只比較左AIG同保誠,最近後買左保誠。
你選保誠邊種plan?

作者: Sheep006    時間: 15-8-8 14:01

我最後經ACE買咗份海外留學生保險
作者: hjma    時間: 15-8-8 14:59     標題: 引用:我最後經ACE買咗份海外留學生保險

原帖由 Sheep006 於 15-08-08 發表
我最後經ACE買咗份海外留學生保險
我都覺得ACE比較全面D同coverage好D,不過medical嗰度就duplicate咗,你係在網上買定經agent?我家保險一向經agent,所以吾係好知就咁係網上買保險有冇咩要注意,請提點吓,唔該

作者: Sheep006    時間: 15-8-8 15:51

回覆 hjma 的帖子

ACE一定要係網上買,如果你怕唔清楚可以先至電問問後再係綱上買
作者: scso    時間: 15-8-8 17:19

我也打去hotline問過,送返原居地就醫的安排要睇醫生意見,因有的情況是不適合運送傷病者的,如真的需要與適合送返原居地就醫也會包
作者: poonseelai    時間: 15-8-8 20:46     標題: 引用:回覆+poonseelai+的帖子 我也打去hotline

原帖由 scso 於 15-08-08 發表

我也打去hotline問過,送返原居地就醫的安排要睇醫生意見,因有的情況是不適合運 ...
咁都安心D, 大吉利是有事時若條款無清楚寫明可能要依賴保險公司恩恤處理

作者: kaimiles    時間: 15-8-11 10:04

作者: vespa    時間: 15-8-11 12:21     標題: 回覆:hjma 的帖子

我買basic + 额外醫療個隻, 4900 per head

作者: wing530    時間: 15-8-12 03:50     標題: 引用:Quote:原帖由+vespa+於+15-08-08+發表只比

原帖由 hjma 於 15-08-08 發表
你選保誠邊種plan?
我都買保誠,$3300/年果個 plan,我仔好大頭蝦,佢今日又跌左銀包,學生8達通啦,上月先報失完,今日又黎報失呀

作者: Umi    時間: 15-8-12 10:15     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

我買ACE 約$3000最基本咋!唉都擔心佢唔見証件!d野成日周圍放

作者: kaimiles    時間: 15-8-12 11:25     標題: 回覆:海外留學生保險 - 英國

作者: hjma    時間: 15-8-13 02:24     標題: 引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-08-08+發表你選保

原帖由 wing530 於 15-08-12 發表
我都買保誠,$3300/年果個 plan,我仔好大頭蝦,佢今日又跌左銀包,學生8達通啦,上月先報失完,今日又黎報 ...
完全了解你勞氣嘅感受,因為我仔都係咁,升中後頻頻吾見嘢,我list低佢吾見嘅嘢要佢自己俾$補領/買番,但都冇乜改善,激死已提醒佢去到英國吾好再咁,到時補領銀行咭或其他嘢都麻煩

作者: wing530    時間: 15-8-14 03:20     標題: 引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-08-12+發表我

原帖由 hjma 於 15-08-13 發表
完全了解你勞氣嘅感受,因為我仔都係咁,升中後頻頻吾見嘢,我list低佢吾見嘅嘢要佢自己俾$補領/買番,但 ...
我仔升中後,先成日唔見野,你仔仔又係,點解會咁嘅

作者: lamb2003    時間: 15-8-14 08:36

kaimiles 發表於 15-8-11 10:04
剛剛問過Prudential and ACE, 他們都不保如果學生在學校裡不見自己私人財務及東西。 ...
請問哪些保險公司會保學生在學校裡不見自己私人財務及東西呢?這是我幫仔仔買保險的其中一個主因.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5