教育王國

標題: 升上中一脾氣超臭 [打印本頁]

作者: Woomingling    時間: 15-5-20 19:02     標題: 升上中一脾氣超臭

仔升上中一特別下學期後, 下下大大聲同我講野, 語氣極差, 有時好好聲氣叫佢埋位食飯, 叫佢沖涼, 收拾下書檯, 房等等, 一係十問九唔認, 一係大大聲fu氣咁回認我, 尋晚我頂唔順, 終於大聲過佢, 狂掃佢, 佢即時眼金金望住我...一粒聲唔咁駁.。我真係好嬲, 日頭要返工, 返工又要煮飯做家務, 佢唔幫手之餘仲要受佢氣。

作者: 黃巴士    時間: 15-5-20 22:04

反叛期開始.
作者: beaclem    時間: 15-5-21 10:36     標題: 回覆:Woomingling 的帖子

明白,同我仔差唔多,青春期係咁,過兩年會好D

作者: db7mu23    時間: 15-5-21 12:29     標題: 引用:仔升上中一特別下學期後,+下下大大聲同我

原帖由 Woomingling 於 15-05-20 發表
仔升上中一特別下學期後, 下下大大聲同我講野, 語氣極差, 有時好好聲氣叫佢埋位食飯, 叫佢沖涼, 收拾 ...
我嗰個仔,小六升中一,暑假上完升中橋樑班,即係8月尾,仍未到9月1號,己經嚟料!

小學嗰陣,叫佢去左就去左,去右就去右,好聽話!

依家冇呢支歌唱,唉!

作者: dummie    時間: 15-5-21 12:34

我個女小五已經開始係咁,今年升中一
佢一黑面我就機關槍上身係咁掃,但掃極佢都照黑面照頂咀
作者: sandwichmum    時間: 15-5-21 17:17     標題: 引用:明白,同我仔差唔多,青春期係咁,過兩年會

原帖由 beaclem 於 15-05-21 發表
明白,同我仔差唔多,青春期係咁,過兩年會好D

作者: Yanamami    時間: 15-5-21 18:16

阿女F4,我剛剛捱完,雨过天青了~大家加油!希望在明天。
作者: Woomingling    時間: 15-5-21 19:00     標題: 回覆:升上中一脾氣超臭

無意中睇倒fb佢班同學嘅對話, 討論大家嘅媽媽點癲,好似返咗成日學返嚟打下機又唔得, 成績冇之前咁好, 只係退少少步又癲.....關電腦做功課又屈我打機, 係屋企冇空間, 唔開心等等。我睇完都心寒, 原來佢地唔覺得自己有問題, 喜歡做乜就要做乜, 大人要就哂佢, 否則就係大人迫佢地,唉唔識點教。

作者: YDLFATHER    時間: 15-5-21 22:29

青春期發育精力旺盛, 讓他在家幫妳做家務
作者: Yanamami    時間: 15-5-21 22:32

Woomingling 發表於 15-5-21 19:00
無意中睇倒fb佢班同學嘅對話, 討論大家嘅媽媽點癲,好似返咗成日學返嚟打下機又唔得, 成績冇之前咁好,  ...

算啦~~你睇佢fb係自己揾黎激気!有d野要時运高睇唔到、听唔見呀~~
作者: kachunma    時間: 15-5-22 13:42     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-21+22:34+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-21 發表
我仔中一,我都有睇仔的FB,我仔都有同我講過D同学話佢地呀媽的不是和呀媽好煩,我咪問呀仔,咁你覺得你呀媽我癲D定同學呀媽癲D?我仔答我……同學果D小兒科啦!你癲好多!哈哈哈!我咪話:係架!你唔好激我呀!再癲都有,其實同佢地而家D细路相處、要好似朋友咁,先有計傾的,吓吓用呀媽角度看,佢地會話你唔了解佢

作者: au6822    時間: 15-5-22 13:47

Woomingling 發表於 15-5-21 19:00
無意中睇倒fb佢班同學嘅對話, 討論大家嘅媽媽點癲,好似返咗成日學返嚟打下機又唔得, 成績冇之前咁好,  ...

你好 Woomingling,

我囝囝同你囝囝情況好相似呀 ! 我都唔知點算, 日後請多多指教... 有時對住亞囝... 真係無辦法, 唔出聲自己又忍唔到 !

作者: Woomingling    時間: 15-5-22 23:08     標題: 回覆:au6822 的帖子

咁就好大家可分享下, 好幾次都俾佢激到眼淚水都標, 叫佢做東就做西, 講乜都駁咀,問佢有關學校情況, 一定答我唔知, 冇野發生..... 當正我係佢仇人。為咗咁朋友都提議我,在最嬲時就自己落下街, 食最想食嘅野, 買下野, 總之要離開現場, 之後等大家心情好d就傾下,希望可以多點了解對方想法, 最緊要俾佢知媽媽有幾不滿。

作者: Woomingling    時間: 15-5-22 23:11     標題: 回覆:升上中一脾氣超臭

希望有用啦, 我自己正慢慢學緊, 明白唔可以再硬鬥硬。大家一齊努力😜

作者: brother4    時間: 15-5-23 09:07     標題: 回覆:升上中一脾氣超臭

餓自然食,臭自然沖,小朋友大了不能日鵝夜鵝,自己要學習,做朋友好過做父母,咁大家都開心。。。

作者: TAOTAOLEE    時間: 15-5-23 11:18

作者: annie40    時間: 15-5-23 14:14

如果話比大家知,孩子正在孤獨地面對艱難時刻,媽媽的傷心,應該轉化為「隱形」的關心,大家的心情,會唔㑹好些少?
作者: MM1155    時間: 15-5-23 15:46

兒子中一時與小學沒兩樣,沉靜,今年中二…不得了,更沉默,話佢佢唔答,無反應!激得我!不駁辯,不動亦不怒,話要說三次才叫得佢郁…命都無!後來我改變應對策略,現在好少少。
作者: 黃巴士    時間: 15-5-23 16:19

MM1155 發表於 15-5-23 15:46
兒子中一時與小學沒兩樣,沉靜,今年中二…不得了,更沉默,話佢佢唔答,無反應!激得我!不駁辯,不動亦不 ...
我孩子都是。請教,用了什么改變應對策略?
作者: MM1155    時間: 15-5-23 18:31

嘻嘻…對策是:
1.  敵不動,我不動!
2.  己所不欲,勿施於人!
3.  將心/身比己!
但切記自身要忍得才可出此三招,否則徒勞!共勉之!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-5-23 19:17     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-21+18:17+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-21 發表

阿女F4,我剛剛捱完,雨过天青了~大家加油!希望在明天。 ...
Me too , 我隻大嘅今年S5開始開竅,不過以往我都盡量少哦…忍住,盡量保持溝通 ,保持良好關係,我重視態度多,極少因成績而鬧仔,呀仔親口話我知佢地班fd討論家長時,話我係極少一個唔會因成績而亂鬧嘅家長,佢d同學仲羨慕佢添
我同意呢一代年青人的確比較自我,有佢地自己想法,同佢地相處(尤其青春期)要避重就輕,投其所好,見招拆招。

作者: YDLFATHER    時間: 15-5-23 21:07

看了蔡禮旭<<幸福人生講座>>之<<弟子規>>篇, 好多父母都知道如何教養出好孩子!
https://www.youtube.com/watch?v=EwL2qZz_glw

作者: bogie888    時間: 15-5-23 21:21     標題: 引用:看了蔡禮旭之篇,+好多父母都知道如何教養出

原帖由 YDLFATHER 於 15-05-23 發表
看了蔡禮旭之篇, 好多父母都知道如何教養出好孩子!
唉…
理想願景永遠係同現實情景
有好大落差既……
專家齋講理論容乜易呀…
事實係阿媽唔易做呢……

作者: lamhimchiu    時間: 15-5-24 10:04     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-21+18:17+編

作者: NurseSally    時間: 15-5-24 10:23     標題: 引用:Quote:原帖由+YDLFATHER+於+15-05-23+發表

原帖由 bogie888 於 15-05-23 發表
唉…
理想願景永遠係同現實情景
有好大落差既……
係!專家齋talk好易啫!

作者: Yanamami    時間: 15-5-24 10:54

lamhimchiu 發表於 15-5-24 10:04
吓。。唔係要到中四先過完
每人發展不同,性格、同輩影响、家長反应……都有影響。
作者: YDLFATHER    時間: 15-5-24 11:11

大事難事,看擔當; 逆境順境, 看胸襟; 是喜是怒, 看涵養; 有舍有得, 看智慧; 是成是敗, 看堅持.
作者: 芝麻街    時間: 15-5-24 23:53

YDLFATHER 發表於 15-5-23 21:07
看了蔡禮旭之篇, 好多父母都知道如何教養出好孩子!
https://www.youtube.com/watch?v=EwL2q ...
多謝分享

作者: @@    時間: 15-6-3 23:23     標題: 引用:仔升上中一特別下學期後,+下下大大聲同我

原帖由 Woomingling 於 15-05-20 發表
仔升上中一特別下學期後, 下下大大聲同我講野, 語氣極差, 有時好好聲氣叫佢埋位食飯, 叫佢沖涼, 收拾 ...
same here

狠狠地爆佢一鑊之後再解釋輔導,touchwood 依家暫時仲ok &#128513;

作者: brother4    時間: 15-6-4 09:48     標題: 回覆:升上中一脾氣超臭

不能爆佢一鑊,朋友做了,效果是房門俾佢個仔踢爆,大家冇對話幾天,最後朋友

作者: Woomingling    時間: 15-6-5 12:59     標題: 回覆:brother4 的帖子

咁火爆, 究竟佢地當父母係乜?仇人定只當係供三歺一宿嘅工人。

作者: Woomingling    時間: 15-6-5 13:16     標題: 回覆:升上中一脾氣超臭

我果件成日撩我開火, 就算好聲好氣同佢講野,佢都當我仇人咁。只好忍,忍,忍.......,現在做人父母真艱難, EQ要有番咁上下高先得。

作者: 丸媽媽    時間: 15-6-7 14:03

brother4 發表於 15-5-23 09:07
餓自然食,臭自然沖,小朋友大了不能日鵝夜鵝,自己要學習,做朋友好過做父母,咁大家都開心。。。

...
中晒重點,青春期少年人並非要家長就晒佢,相反無論對錯都就晒佢,又會覺得不被關心。佢哋只係最怕被父母哦,點先為之適當的哦,就要考各位家長智慧,別讓子女感覺父母關心變成"沉重的愛"。
作者: 黃巴士    時間: 15-6-8 10:48

Woomingling 發表於 15-6-5 13:16
我果件成日撩我開火, 就算好聲好氣同佢講野,佢都當我仇人咁。只好忍,忍,忍.......,現在做人父母真艱難 ...

或者咁諗,對於一些不懂表達或不知從何入手的孩子, 撩交嗌是想渲洩心中一些不滿或鬱結, 他/她們有話要說, 但內心掙扎, 可能知有些不滿是不應該投訴, 發洩或埋怨, 又有些是自己的錯失, 講出來不知人家點睇自己, 覺得自己很煩, 沒人明白, 心中 有些矛盾.   說到底都是想人關心. 但往往用上最挑釁方法去引大家關注.
作者: 123WING    時間: 15-6-11 15:10

洋蔥頭媽咪 發表於 15-5-23 19:17
Me too , 我隻大嘅今年S5開始開竅,不過以往我都盡量少哦…忍住,盡量保持溝通 ,保持良好關係,我重視態度 ...
當你知道亞仔明明沒溫習時 ----在考前或考試期間經常講電話, 閱讀Y-TUNE,  但佢答"有", 你會怎樣應對呢? 星期天我在屋企, 佢好勤力溫書, 但佢明白幾多就不知.

這經常遇到, 又看不過眼.  考試期間天天同佢講道理, 但到頭來佢答[有].  

如果你有遇到同樣情況, 你會如何做法.   

只是亙相交流心得.   

作者: Woomingling    時間: 15-6-11 16:22     標題: 回覆:123WING 的帖子

我會同佢坐底慢慢傾, 要佢明白讀書係為佢自己將來, 不屬於任何人的, 讀幾多都係佢自己所擁有的。將來條路由自己揀定人揀你,分別有幾大,我已經唔再迫佢溫習, 以佢明白為先。

作者: 123WING    時間: 15-6-11 17:27

回覆 Woomingling 的帖子

我都有用你的做法向亞他講, 都教佢溫書方法.  佢似是明, 勤力一, 二天, 之後又開始還原. 好像做給我看.同學不段打電話來, 人開始心散,  應該溫書時間都用來講電話或看Y-TUNE.  下班回來,  明知佢講大話, 怒火都來.
我真的不再嘮叨嗎?  當看不到嗎?  期待有一天他真明白....  唉!

作者: Woomingling    時間: 15-6-11 18:51     標題: 回覆:123WING 的帖子

我仔都會同你仔一樣, 但我嘗試緊盡量唔火爆,用朋友角色不段提醒佢, 同佢傾書讀得唔好對佢將來有咩影響, 讀得成又可以多些機會做自己喜歡做嘅野(當然開始時佢唔多受, 但傾多幾次佢又好似明白咗, 最緊要願意同我傾心事)。為咗要佢知道自己有幾多野等緊佢溫,考試前我會要求佢做溫習時間表, 計劃每日要溫乜,每日同佢review(用溫和態度), 從而佢會明白自己溫書嘅進度。另外,我會買多些佢鐘意食的零食陪佢溫書, 溫得耐叫佢聽下音樂(佢至愛),我咁做目的是俾佢知媽媽鼓勵緊佢溫書, 支持緊佢。 其實我自己都諗咗好多方法, 暫時覺得呢個最work, 明白中一生仲可以輸,只要唔留班就得。 成績唔係最重要, 最重要是養成有自律, 負責任及自覺去讀書嘅人。因為上中二我地唔可以再咁跟, 再唔放手根本唔太可能。

作者: 123WING    時間: 15-6-12 12:18

回覆 Woomingling 的帖子

多謝你的無私分享!  我都與你有同樣的想法.  
作者: like_travel    時間: 15-6-13 12:31

有時, 初中的孩子有意無意撩您發火! 看您反應! 跟他們開火甚無意義,跟本唔會怕您!  我近年學會唔鬼採您既態度! 自己入房關門,或甚出街行一圈,做吓運動出身汗,回家又無事! 當然, 要孩子知道,佢咁既態度係唔啱的,但要待雙方心平氣和時才說大道理。而家我EQ 高左好多
作者: like_travel    時間: 15-6-13 12:38

回覆 黃巴士 的帖子

挑釁方法去引大家關注,應該係初小的行為。若論青少年反叛行為,佢地大把朋友,其實唔多想家長關注添,唔係點會問多兩句都話煩?

建議多參與制服紀律團隊活動如民安隊 / Sea Cadet / Air Cadet, 既可舒緩青少年情緒,又可從訓練中學習成為良好公民和優秀社會領袖!  又可為社會服務,非常正面!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-13 23:37     標題: 引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-5-23+19:17+Me

原帖由 123WING 於 15-06-11 發表
當你知道亞仔明明沒溫習時 ----在考前或考試期間經常講電話, 閱讀Y-TUNE,  但佢答"有", 你會怎樣應對呢? 星 ...

你孩子是否剛升S1?其實孩子性格,能力,個人習慣人人唔同,不同性格都有不同處理方法,好難一刀切究竟唔理佢定管束住佢,要睇小朋友本身自理能力,讀書態度,責任感,大家親子關係如何等等...  
升上中學後,通常孩子會覺得自己已經開始大個,覺得會管理倒自己,就會挑戰父母權威,亦會爭取自由唔想父母樣樣管住佢,如果小朋友本身讀書態度OK,交齊功課,基本上家長亦可嘗試退一步讓佢自行分配,學習處理及承擔自己事情,你提及知道兒子沒溫習,但佢答你有,你點肯定佢一定冇溫過?你星期天在家佢好努力溫習,但你似乎又質疑佢究竟識幾多,你話佢有頃電話唔溫習,但佢又答你有,你又唔太信任佢,請問媽媽你其實想佢點?佢最終考試成績又如何?
當孩子年紀漸長,其實極雖要獲得父母信任與包容,你可以把你想法與孩子頃談,同時亦可以了解及接納孩子需求,適量放手,多與孩子溝通。如果係我,佢答我已經溫左,我會用相信口吻相信佢先,再同佢講你大個仔啦,要自己管好自己,為自己將來,媽媽只可以響我能力範圍內幫你,有咩須要可以同我商量,佢努力溫書我會拎d零食支持下佢,多與佢溝通/協商,講下道理,但切勿囉嗦,再觀察佢係咪真係能夠自理,考試成績又如何....  收下放下,孩子有時係須要響錯敗中才能學懂,才能成長。
我兒S1我已經全放手,從小至大佢亦從不會對我講大話,不用欺騙我,因為佢知道有問題我可以有商有量,作為家長可以響背後幫佢,引導佢,支援佢。現今呢一代孩子生活富足,都比較自我難教,家長唯有提升自己EQ,見招拆招,多溝通,適量引導,專重佢地,孩子才容易受教。
我亦經常在學習中。互勉之  

作者: 123WING    時間: 15-6-15 18:14

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

考試結果要待派完成績表才知.  為何我知他每天考完回家講電話? 因我每次打電話回家都是cut我線. 我再打多次他才聽我電話. 因他不懂用家電話的forwarder功能, 他要cut左現有條線同時都會cut另一條進入電話線.  所以我才知道他在使用電話.  如果經常講電話有可能專心溫書嗎?  不是我不相信他, 實際我太了解他的行為.

不過我都多謝你的分享.   我現在都是讓他嘗試失敗結果.  佢有努力溫書, 我會支持和讚賞.  佢懶散, 只會講道理. 如佢依然故我的, 為有等考試結果出來才跟佢商談將來如何改變讀書態度.   

作者: Woomingling    時間: 15-6-15 18:59     標題: 回覆:123WING 的帖子

我打佢手機, 因冇家用電話, 同佢講唔夠兩句就話要收線,一係打幾次先聽一次, 每一次解釋都係聽唔倒電話響, 語氣更唔太好。我見佢呢牌有溫書, 我就算。但都是待考試結果出, 才同佢好好傾計。其實除咗讀書, 我覺得處理佢行為同態度仲煩, 覺得我似佢女朋友咁, 成日問點解唔聽我電話又唔覆番我, 依家去到邊,做緊咩.......唉,如果係女朋友一早飛咗佢就唔駛咁煩!

作者: 黃巴士    時間: 15-6-15 19:20

我覺得中一,二, 家長是最勞氣的階段, 因他/她們經過了P.6後, 全個人都會放鬆, 直頭放軟手腳, 佢地覺得交齊功課, 溫了少少書已覺得OK. 唔合格咩, 覺得好多同學都係咁.....  , 又唔係差好多唔合格.  總之, 家長點講都聽唔入耳. 份人沒準備, 剎到埋身至算. 手機&同學&朋友至上.    MUM入佢地房門, 佢: 你出去先啦!!  我會溫架啦.  (很多朋友囝囡都係咁, 我都唔例外)
至S.3要選科了, 好彩的, 大家同學在博命溫書, 才會BOOT UP返自己.

作者: Woomingling    時間: 15-6-17 11:49     標題: 回覆:升上中一脾氣超臭

尋晚同我講今日係普選大日子要去銅鑼灣(佢對政治很有興趣),我當然唔想佢去,點知佢發癲又吵又嘈, 今朝連電話都唔聽。唉!真係唔識教

作者: 黃巴士    時間: 15-6-17 12:02

Woomingling 發表於 15-6-17 11:49
尋晚同我講今日係普選大日子要去銅鑼灣(佢對政治很有興趣),我當然唔想佢去,點知佢發癲又吵又嘈, 今朝連 ...

是否孩子一開口, 你已SAY NO?? 其實SAY NO, 都要好有技巧!!有無大家的交換條件??
作者: Woomingling    時間: 15-6-17 12:13     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

佢份人一向冇交帶架,電話唔接放學去邊又唔講。尋晚佢問我時我話, 你份人咁冇交帶, 成日叫你放學打俾我, 同同學去食野講我知, 你都做唔倒, 我再俾你去街你未會更過份?點知我話都未講完, 佢即大吵大鬧,我都呆一呆。你說我可以再同佢講乜???

作者: 黃巴士    時間: 15-6-17 12:24

Woomingling 發表於 15-6-17 12:13
佢份人一向冇交帶架,電話唔接放學去邊又唔講。尋晚佢問我時我話, 你份人咁冇交帶, 成日叫你放學打俾我, ...

有時, 一班同學一齊, 由其是男生, 叫即場報到, 是否有些尷尬??  
作者: Woomingling    時間: 15-6-17 12:31     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

但之後見miss call都唔覆,今朝仲話唔想聽我電話, 你話點教好。

作者: STee    時間: 15-6-18 09:48     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-6-15+19:25+編輯

原帖由 黃巴士 於 15-06-15 發表

我覺得中一,二, 家長是最勞氣的階段, 因他/她們經過了P.6後,  ...
你出去先啦!呢句真係已經成了他們的開場白,但只要大家的互信多了,呢句係會少咗聽嘅…因少咗強行入房
最近在交談中,先知原來我地得到他的信任是因為我地共用同一電腦,但佢發現我從來沒有反查佢看 you tube 的紀錄,佢覺得私懚受到保護,所以信任我多咗。初中真係同高小唔同,請嘗試擴大孩子的自理範圍,當互信增加時,事情就易辦了。

作者: 黃巴士    時間: 15-6-18 10:10

校長曾說 : 當孩子對父母提出一些不想, 不合理的應允的要求時, 父母應停一停諗一諗.  諗咩呢???
諗吓"點樣"去SAY NO!!

作者: 波板糖yeah    時間: 15-6-18 13:02

作者: Woomingling    時間: 15-6-22 11:09     標題: 回覆:波板糖yeah 的帖子

呢代人成日覺得父母,社會是應份對佢地好,無同理心。

作者: Yanamami    時間: 15-6-22 11:57

黃巴士 發表於 15-6-18 10:10
校長曾說 : 當孩子對父母提出一些不想, 不合理的應允的要求時, 父母應停一停諗一諗.  諗咩呢???
諗吓"點樣" ...
係吖~~
我女升F1時覚得自己好大个,竟然同我講想同同学去哈囉喂!嚇死我咩?一出就去夜街!我當時第一个反应就係:我点样say no又唔太礙耳呢?

作者: lai_123    時間: 15-6-23 23:28

回覆 like_travel 的帖子

請問有無資料可以提供?

作者: awah112    時間: 15-6-24 00:26

作者: Rabbitlolo    時間: 15-6-24 11:30     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-6-18+10:11+編輯

原帖由 黃巴士 於 15-06-18 發表

校長曾說 : 當孩子對父母提出一些不想, 不合理的應允的要求時 ...
係,依家做家長一定要諗定一大堆 SAY NO 的理由,仲要笑住同佢哋講喎!EQ低D就C火

作者: 黃巴士    時間: 15-6-24 11:36

Rabbitlolo 發表於 15-6-24 11:30
係,依家做家長一定要諗定一大堆 SAY NO 的理由,仲要笑住同佢哋講喎!EQ低D就C火

say no理由仲要佢地信服.  以前小學仲可以"大"吓或"嚇"吓佢地,  可以話萬一會咁會有嚴重後果.  但
大大吓, 依招唔掂, 佢會答你"點會咁啫?  好少會咁後果囉, 有無咁大件事........

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5