教育王國

標題: 想多瞭解英華女校與德望中學 [打印本頁]

作者: ggfather222    時間: 15-5-18 21:36     標題: 想多瞭解英華女校與德望中學

本人不想多生事端, 只想多瞭解英華女校與德望中學 。如不從地區及錢財方面考慮, 各家長試以欣賞角度,從純學術和音樂等方面比較兩校表現 。

謝謝

本人小孩已註册直資,但會叩資助學校大门,曾向老師和學校請教,沒有答案,只參考了WIKI:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%A5%B3%E5%AD%B8%E6%A0%A1
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%BE%B7%E6%9C%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1

作者: goodmama2003    時間: 15-5-18 21:48

作者: goodmama2003    時間: 15-5-18 21:49

作者: www    時間: 15-5-18 21:52

回覆 ggfather222 的帖子
學術:英華和德望都是學術一流的女校!
校風:英華和德望都是校風一流的女校!
學生氣質:英華相對較文靜、較低調。德望較活潑、較好動。兩者都是乖學生!

運動:德望較強。

音樂:德望較強。

學費:英華是津貼中學,免學費。德望:S1-3: $35k; S4-6: 45k. (可申請減免)

叩門:英華不設叩門,有剩學位會 call 自行 waiting list 的申請人。德望接受叩門。

作者: 小木偶媽咪    時間: 15-5-18 22:03     標題: 回覆:想多瞭解英華女校與德望中學

不用比較,因為你已經註冊直資,同英華女校已無緣,因不設中一叩門,如真係想讀等多年中二插班吧!
唔好再比較d無可能的假設性問題。

不過如果你問女校叩門,我就有經驗可比你,搵我舊post有,有興趣可以睇下。

作者: www    時間: 15-5-18 22:10

小木偶媽咪 發表於 15-5-18 22:03
不用比較,因為你已經註冊直資,同英華女校已無緣,因不設中一叩門,如真係想讀等多年中二插班吧!
唔好再 ...

如果樓主自行階段有選英華,並在英華的waiting list中,放榜後仍有機會收到英華的通知。

作者: 小木偶媽咪    時間: 15-5-18 22:15     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-5-18+22:10+編輯+\

原帖由 www 於 15-05-18 發表
校長講明如接受直資offer就會於名單抽起,亦不設叩門,waiting 只回收名單上的學生,我上年都自行都有揀英華,只係直資收左唔敢博

作者: www    時間: 15-5-18 22:18

小木偶媽咪 發表於 15-5-18 22:15
校長講明如接受直資offer就會於名單抽起,亦不設叩門,waiting 只回收名單上的學生,我上年都自行都有揀英 ...
如果如此,多謝Update。

樓主,這樣不用考慮英華了。

作者: 18號    時間: 15-5-18 22:24

***Copy「小木偶媽咪」非常有用的舊post分享(只叩門部分,要看直資面試問題請自行click入小木偶媽咪舊主題找。***
👇🏻👇🏻👇🏻

最後囡囡註冊其中一間直資,
放榜當日去了上智,英華女校,MCS叩門,

英華女校~學校門口放了個大牌“不接受中一叩門”

上智~主科及操行A才收表,交表一小時後收到電話約即日見校長,單對單英語交談約十分鐘,都是一些圍繞身邊問題,不用筆試,
註冊日下午收到電話通知取錄。

MCS~交低成績表,第二天收到電話筆試,(分五組,每組大約40人),
筆試完後一天約面試,校長全英語面試完即時面見家長通知取錄。

作者: abhead    時間: 15-5-18 23:00

作者: aminafy    時間: 15-5-19 13:41

請問自行階段,英華喜歡選一些運動較強的學生嗎?
作者: johnnywalker    時間: 15-5-19 17:04

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 18:32     標題: 引用:Quote:aminafy+發表於+15-5-19+13:41+請問

原帖由 johnnywalker 於 15-05-19 發表
英華真係比較低調,唔會為左要學生在校際運動比賽增光而收d成績次級既學生,所以睇成績睇得比較重,佔50% ...
路過,與題目無關,咁有無d學生成績好,音樂好或者運動又勁㗎呢?我好奇想起問下,無講係咩校的學生......如果有呢類奇蹟世代,佢地又會讀咩學校?直資真係會主動找呢類人入讀?

作者: johnnywalker    時間: 15-5-19 19:03

作者: Yanamami    時間: 15-5-19 19:12

Lucifer3960 發表於 15-5-19 18:32
路過,與題目無關,咁有無d學生成績好,音樂好或者運動又勁㗎呢?我好奇想起問下,無講係咩校的學生......如 ...

如果自行可以跟直資同步公佈取錄結果,相信可能会有更多呢类精英揀傳統1A津中。好多人都唔想被折磨到7月~
作者: johnnywalker    時間: 15-5-19 19:16

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 19:37     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-19+19:13+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-19 發表
原來係咁,想一想,突然覺得唔公平,直資霸鬼曬d好學生,偷步收生。

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 19:43     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+15-5-19+19:12+如果

原帖由 johnnywalker 於 15-05-19 發表
宜家呢個system千蒼百孔,亦逼好多保險既人走去讀直資,間接促進香港經濟。
...
點解直資學校會促進香港經濟?唔明....好似塘水滾塘魚多d......除非有外國人來香港讀直資。我反而覺得本地教學資源被浪費,真係希望改革中學收生制度

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 19:51     標題: 引用:不用比較,因為你已經註冊直資,同英華女校

原帖由 小木偶媽咪 於 15-05-18 發表
唔好再 ...
英華無叩門.....都係有骨氣,唔比註冊直資d人反兜!好呀!

作者: johnnywalker    時間: 15-5-19 19:52

作者: www    時間: 15-5-19 19:55

Lucifer3960 發表於 15-5-19 19:37
原來係咁,想一想,突然覺得唔公平,直資霸鬼曬d好學生,偷步收生。  ...

不要誤會,直資中學收生依足政府的指示,沒有「偷步收生」!

問題只係教局太官僚,不理家長學生的苦況,不肯在自行階段有結果後立即公佈,逼使明明自行階段已成功的學生和家長,仍要憂心忡忡、忐忑不安、望穿秋水至7月。亦逼使一些官津學校要違規的用「暗示」或「明示」方法,將自行結果偷步「通水」給家長。也使到部分家長在7月放榜時才發覺「以為收到暗示,原來只是自己一廂情願」,因而大失所望!

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 20:01     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-5-19+19:56+編輯+\

原帖由 www 於 15-05-19 發表
同意+無奈

作者: KIDSINHK    時間: 15-5-19 20:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-05-19+發表本

原帖由 Lucifer3960 於 15-05-19 發表
原來係咁,想一想,突然覺得唔公平,直資霸鬼曬d好學生,偷步收生。

...
往好處看,多叻人走去讀直資,咁爭官津名校位又少了對手,坐定定等派位,幾好呀!

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 20:36     標題: 引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-05-19+發

原帖由 KIDSINHK 於 15-05-19 發表
往好處看,多叻人走去讀直資,咁爭官津名校位又少了對手,坐定定等派位,幾好呀!

...
但係,㢢就弊在d好學校,在呢個古怪制度下,驚死蝕底,琴琴青轉鬼埋直資

作者: like_travel    時間: 15-5-19 20:38

johnnywalker 發表於 15-5-19 19:03
據聞spcc會去港島區d小學揀蟀。 不過,其實b1a津中入面入校隊贏校際既學生,就係學業+運動都掂既精英吧,只 ...

咁係咪歧視九龍既小學呢? 呢間學校學生遍佈全港喎,點解唔考慮埋九龍區小學呢? 同埋,未聽過有人咁樣入來喎,可能當時人無揚聲啦 ^_^
作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 20:39     標題: 引用:Quote:原帖由+KIDSINHK+於+15-05-19+發表往

但係,㢢就弊在d好學校,在呢個古怪制度下,驚死蝕底,琴琴青轉鬼埋直資

...
Sorry,怕離題,比人屏弊,

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-19 20:40     標題: 引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-05-19+發

Sorry,怕離題,比人屏弊,
屏蔽

作者: like_travel    時間: 15-5-19 20:42

Lucifer3960 發表於 15-5-19 20:36

...

學校立場:  直資學校在教學及管理的自由度大些,無咁多制抓…我聽講座聽過BPS/DGS 校長咁講
作者: like_travel    時間: 15-5-20 07:26

like_travel 發表於 15-5-19 20:42
學校立場:  直資學校在教學及管理的自由度大些,無咁多制抓…我聽講座聽過BPS/DGS 校長咁講 ...
www, 當時BPS 校長在慎緊, BPS 作為官校,學校管理,校舍以至收生, 好多制抓……即使盡收band 1組別的學生,水評仍有參次,未能有如直資可以自己收生…… 當時佢表現得好無奈
作者: Rattie    時間: 15-5-20 08:13     標題: 引用:Quote:like_travel+發表於+15-5-19+20:42+

原帖由 like_travel 於 15-05-20 發表
www, 當時BPS 校長在慎緊, BPS 作為官校,學校管理,校舍以至收生, 好多制抓……即使盡收band 1組別的學 ...
淨係講收生。
如無意外,bps 自行可以盡收 b1 頭學生,大抽獎亦是區內 b1 學生,反而 top 直資要收一定數量的附小 b2 學生。
我睇唔到响呢方面直資的絕對優勢。

作者: like_travel    時間: 15-5-20 09:26

回覆 Rattie 的帖子

band 1範疇好廣, 頭尾相差頗遠。以全級頭5名女仔計,大都考慮DGS / SPCC, 即使好叻既學生,自行不一定可入心儀官津,無人敢寫包單收硬,世事無絕對。當然,也有band 1頭女仔只考慮官津,不過,我就唔會博。
相反,以上兩間直資盡收精英,比率一定高於BPS。此兩間直資附小的學生也學術水平也不賴。

作者: 小木偶媽咪    時間: 15-5-20 09:55     標題: 引用:回覆+Rattie+的帖子 band+1範疇好廣, 頭

band 1範疇好廣, 頭尾相差頗遠。以全級頭5名女仔計,大都考慮DGS / SPCC, 即使好叻 ...
我囡囡中你條件,不過沒考SPCC,不要誤會,只是我只會選擇女校,我校好多家長都係只選女校。可能一直小學都係,情意結

作者: Rattie    時間: 15-5-20 12:58

回覆 like_travel 的帖子

b1 就係 b1,即係全港頭 1/3。
同意兩間直資附小的學生學術水平不賴,不過相信佢哋都一樣頭尾相差頗遠。

作者: like_travel    時間: 15-5-20 13:27

Rattie 發表於 15-5-20 12:58
回覆 like_travel 的帖子

b1 就係 b1,即係全港頭 1/3。

絕對同意Rattie 您說附小上來的學術水平頭尾相差甚遠,有些真係叻到有scholarship, 有些要上加輔班,但只是個別例子。 

無獨有偶,當日我過BPS校長說的一番話,另一位網友亦有聽過,且借來一用:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3034698&extra=page%3D1&page=6

Quoted from other thread : 你又知唔知?如果你有識qc/bps既人,well known 校長指明叫軒小上黎既要加倍努力啦, 我諗你要做下功課

以上說明即使同是Band 1 組別,學術水平頭尾相差甚遠。作為官津中學,有點無奈。. 當日BPS校長還說明收生比率分配李陞小學、般咸道官立小學、香港南區官立小學、香島道官立小學、軒尼詩道官立小學(上午)、軒尼詩道官立小學(下午)。

在參次的水平下仍能教出眾多高學術水平的學生,真不愧為一間相當出色的學校

作者: hkpapa852    時間: 15-5-20 13:41

like_travel 發表於 15-5-20 13:27
絕對同意Rattie 您說附小上來的學術水平頭尾相差甚遠,有些真係叻到有scholarship, 有些要上加輔班,但只 ...
你咁quote法好易俾人插..... 小心

至於校長個句"
軒小上黎既要加倍努力啦, 我諗你要做下功課", 實質係咩意思, 我不在場, 無從估計

如果你問我, 以我認識既軒小, 我會覺得軒小學生上到英中最大問題係, 學校到小五小六都好似只有英文一科係用英文書英文教, 學生如果要係英中呢個全英語既環境, 一定需要努力適應.

作者: 王家爸爸    時間: 15-5-20 13:47

兩間學校各有長短,DSE合格率一樣,都係86.5%。但係人均優良(5)率,德望3.16,英華1.94,差別頗大。
作者: ggfather222    時間: 15-5-20 13:53

Rattie 發表於 15-5-20 08:13
淨係講收生。
如無意外,bps 自行可以盡收 b1 頭學生,大抽獎亦是區內 b1 學生,反而 top 直資要收一定數量 ...
謝謝各位家長意見!Rattie 妳的看法很準確,曾看過局內有關BPS  和 GHS資料, 數據顯示GHS 的增值比BPS 為高,與坊間認為略有不同。所以當初我替女兒選了GHS,但女兒班主任仍建議我們去其他學校叩門。

作者: ggfather222    時間: 15-5-20 14:03

回覆 王家爸爸 的帖子

你的資料很有價值,謝謝!

作者: johnnywalker    時間: 15-5-20 14:04

作者: ggfather222    時間: 15-5-20 14:20

johnnywalker 發表於 15-5-19 19:03
據聞spcc會去港島區d小學揀蟀。 不過,其實b1a津中入面入校隊贏校際既學生,就係學業+運動都掂既精英吧,只 ...
Johnny 您好 ,有這回事,一般通過外聘教練及音樂老師低調聯絡。

作者: www    時間: 15-5-20 14:26

ggfather222 發表於 15-5-20 13:53
謝謝各位家長意見!Rattie 妳的看法很準確,曾看過局內有關BPS  和 GHS資料, 數據顯示GHS 的增值比BPS 為高,與坊間認為略有不同。所以當初我替女兒選了GHS,但女兒班主任仍建議我們去其他學校叩門。 ...
原來GHS收了你女兒,恭喜!請問你女兒班主任建議你們到哪些學校叩門呢?(YWGS已經沒有叩門了)

作者: johnnywalker    時間: 15-5-20 14:55

作者: JoeyJoey    時間: 15-5-20 15:35

其實兩間都係好學校....
但我深信直資的,比津校的資源一定較優勝 !
作者: Rattie    時間: 15-5-20 22:48     標題: 引用:+本帖最後由+like_travel+於+15-5-20+13:30

有排名就會有人考第一,亦即有人考第尾,有人可以唔使$讀直資兼有$落袋,亦有人補足全科後要留班比多一年學費。呢d情況間間直資都有。
先聲明我係好鐘意 bps/ywgs 的。
咁我又覺得附小收學生時得嗰幾歲人仔,去判斷d小朋友有幾讀得難度好高吓。bps 收嗰d b1,起碼有小學6年生涯的 track record 吖。

作者: Rattie    時間: 15-5-20 23:15     標題: 引用:其實兩間都係好學校....但我深信直資的,比

原帖由 JoeyJoey 於 15-05-20 發表
其實兩間都係好學校....
但我深信直資的,比津校的資源一定較優勝 ! ...
尤其是响高中揀科時,家長學生就體會到直資、官津的分別。

作者: www    時間: 15-5-20 23:30

Rattie 發表於 15-5-20 23:15
尤其是响高中揀科時,家長學生就體會到直資、官津的分別。
可否分享有甚麼分別呢?

作者: Rattie    時間: 15-5-21 13:13

www 發表於 15-5-20 23:30
可否分享有甚麼分別呢?
直資高中選科自由度比較大,不論好多/好少學生揀嘅科目都會儘量去配合。
官津礙於資源,受歡迎的科目座位有限,成績好嘅學生當然冇問題,揀咩都得,但相對於一些成績稍遜嘅學生,就算佢哋理科強過文科,都有機會入唔到佢哋最想讀的科目。

作者: ggfather222    時間: 15-5-21 13:26

回覆 www 的帖子

Sorry for my late reply, she highly recommended TLGC, BPS, SMCC.

作者: siden    時間: 15-5-21 13:42     標題: 引用:回覆+www+的帖子 Sorry+for+my+late+reply

原帖由 ggfather222 於 15-05-21 發表
回覆 www 的帖子

Sorry for my late reply, she highly recommended TLGC, BPS, SMCC.
TLGS DSE 成績相對GHS不是很一般嗎?

或者我看過的資料有誤

有錯請指正

作者: johnnywalker    時間: 15-5-21 14:14

作者: www    時間: 15-5-21 14:30

siden 發表於 15-5-21 13:42
TLGS DSE 成績相對GHS不是很一般嗎?

或者我看過的資料有誤
有同感...

作者: htthpk    時間: 15-5-21 14:47

Rattie 發表於 15-5-21 13:13
直資高中選科自由度比較大,不論好多/好少學生揀嘅科目都會儘量去配合。
官津礙於資源,受歡迎的科目座位有 ...
Rattie, 請問Spcs文科較強,還是理科較強
作者: lovewed    時間: 15-5-21 16:19     標題: 回覆:想多瞭解英華女校與德望中學

離題一下,想請教一下聖心書院的成績、資源及校風,謝謝

作者: wyh:)    時間: 15-5-21 18:33     標題: 回覆:ggfather222 的帖子

咁你最後有無註冊直資?

作者: www    時間: 15-5-21 19:35

lovewed 發表於 15-5-21 16:19
離題一下,想請教一下聖心書院的成績、資源及校風,謝謝
建議另外開一個新的Thread 作討論吧。

作者: Rattie    時間: 15-5-21 23:05     標題: 引用:Quote:Rattie+發表於+15-5-21+13:13+直資高

原帖由 johnnywalker 於 15-05-21 發表
對於某D比較約既官津,呢個的確係事實,但英華本身資源唔弱,佢高中選修科有15科(教育局全部共21科),理 ...
我女學校揀這兩科人數比較多,bio 有 2/3,chem 有一半。
英華有五班,如果 bio chem 只得兩班就有可能會有學生揀唔到。這些情況亦普遍出現在官津學校。

作者: Rattie    時間: 15-5-21 23:09     標題: 引用:Quote:Rattie+發表於+15-5-21+13:13+直資高

原帖由 htthpk 於 15-05-21 發表
Rattie, 請問Spcs文科較強,還是理科較強
揀理科的人數比文科多,成績亦比較理想。
你女兒會是 paulinian 嗎?

作者: Rattie    時間: 15-5-22 08:02     標題: 回覆:johnnywalker 的帖子

資源關係有時要學生揀套餐也是無可奈何,課堂重叠,harry potter 裡妙麗也要靠個神奇鐘才能同時修讀其他科目啊!
這些情況直資也一樣有機會遇到的。

作者: ydoris    時間: 15-5-22 09:55

昨天阿囡話,遲些通識科會變選修科..係未真架?吾知佢係邊度聽返來..不過呢幾日忙於做咩咩SLP..做到好夜...吾知咩來??
作者: CrabPincers    時間: 15-5-22 10:03     標題: 引用:Quote:www+發表於+15-5-20+23:30+可否分享

原帖由 Rattie 於 15-05-21 發表
官津礙於資源,受歡迎的科目座位有 ...
我女學校,都不是太難選科,除非真是太差,學校會之前做search,,看下果屆學生想讀乜野科,再去決定果科開幾多班,我女果屆有3班chem, ,但就無history, 考百幾都揀到phys, 在官津校來講,我覺得佢地學校算係甘,不會有abc套餐

作者: CrabPincers    時間: 15-5-22 10:05     標題: 引用:回覆+Rattie+的帖子 昨天阿囡話,遲些通識

原帖由 ydoris 於 15-05-22 發表

昨天阿囡話,遲些通識科會變選修科..係未真架?吾知佢係邊度聽返來..不過呢幾日忙於做咩 ...
ies? 呀女中五?

作者: ydoris    時間: 15-5-22 10:12

回覆 CrabPincers 的帖子

中4..佢話有個通識PROJECT做幾年WOR~係我張床度畫腦圗畫左成晚,我都無得訓.昨天又要寫參加個咩活動,又要俾同學評論,又要印出來,又要幫人印...個PRINTER又吾生性...明天去SSP買過部LASER 先得..細囡今年升中,老師話中學成日要PRESENT,不停咁做POWER POINT, TEAM WORK...家中有2個讀書真係幾慘...慘到7月7日...
作者: CrabPincers    時間: 15-5-22 10:15     標題: 引用:Quote:like_travel+發表於+15-5-20+13:27+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-20 發表
你咁quote法好易俾人插..... 小心

至於校長個句"軒小上黎既要加倍努力啦, 我諗你要做下功課", 實質係咩意 ...
軒上出名英文程度淺,希望我甘講不會比軒上某位die hard fd插,如果做井底蛙,以為在學校英文拿100分就好勁,無自我增值,去到其他top band1中學就好閉,我聽得最多既,軒上上到中學,衰的多是英文和普通話兩科

不岩聽不好插

作者: CrabPincers    時間: 15-5-22 10:21     標題: 引用:回覆+CrabPincers+的帖子 中4..佢話有個通

中4..佢話有個通識PROJECT做幾年WOR~係我張床度畫腦圗畫左成晚,我都無得訓.昨天 ...
如果通識,學校sba是做ies,即是每個學生做專題,要訪問人,做問卷,再做report,但我女是中五做,我知你女係不係做緊呢個

講printer,我本來諗住上到中學,佢地會prirnt得colour野多,買左部colour laser,點知呀女讀到依家,話colour對佢黎講無乜用,最緊要係可以印雙面,最後我都是換左機,依家呢部可以air print, 將4張紙縮埋在一張a4, 我女好滿意,又不太貴,你去看下,canon

作者: ydoris    時間: 15-5-22 10:36

係呀,有類似既..不過佢中三都做左個仲走左去HKU訪問D大學生,影相做PRESENT..佢成日話做咩做咩..全部係3個英文字既縮寫..我都吾知係咩??
至於PRINRTER真係要請教...吾趕交既我會係公司印...趕既係屋企印...雙面貴嗎??吾知細囡升中後又用得多吾多..我明天去睇下先,吾該晒...

作者: Rattie    時間: 15-5-22 10:52     標題: 引用:回覆+Rattie+的帖子 昨天阿囡話,遲些通識

昨天阿囡話,遲些通識科會變選修科..係未真架?吾知佢係邊度聽返來..不過呢幾日忙於做咩 ...
舊年年尾有新聞話 葉劉倡通識變選修科,教界唔使審梗聯署反對。
吳得掂就話未有討論,正進行檢討新高中學制,包括通識云云。。。

作者: CrabPincers    時間: 15-5-22 10:57     標題: 引用:回覆+CrabPincers+的帖子 係呀,有類似既..

係呀,有類似既..不過佢中三都做左個仲走左去HKU訪問D大學生,影相做PRESENT..佢成 ...
我都是在公司印但依家越大,佢越不到last minutes先做,有時做得夜,朝早起身,一路去刷牙一路開機print功課,所以都是要靠自己

我買時研究過hp同canon, 兩部都是39** 但hp要換多一個drump, 同canon係新model, 可以4 in one影印,佢又做緊特價,比多200元多一支toner所以最後買canon

你問你女colour重要定雙面重要先啦,我女就話雙面重要

colour laser可以印雙面的好貴,所以最後我買黑色

作者: ydoris    時間: 15-5-22 11:04

明白..3千幾太貴啦...單面得啦...佢好多同學無PRINRTER,有D連電腦都無架..吾洗咁破費啦..反而妳話個D DRUM,碳粉真係好貴..因為我公司有好多PRINRTER...用FUJI XEROX多...我會介意印得快吾快同印相...睇怕有排格價啦..又要搵位放...吾得掂幾時夠鐘返屋企?係未選突手時一齊架??

作者: RoseRose1980    時間: 15-5-22 16:28

CrabPincers 發表於 15-5-22 10:15
軒上出名英文程度淺,希望我甘講不會比軒上某位die hard fd插,如果做井底蛙,以為在學校英文拿100分就好勁 ...
軒下入到去都衰英文啦,希望個位軒官皇仁die hard fans勿插
作者: Lucifer3960    時間: 15-5-22 17:22

回覆 johnnywalker 的帖子

原来係堅?? 真有其事???一则舊料........

江忞懿從3歲起習泳,到11歲時加入出名出產傑出泳手的德望學校小學泳隊游泳,後來因游泳成績優異,被德望學校宿敵挖角,轉校至拔萃女書院。加入泳隊,跟隨來自北京的教練受訓[2]。2008年,江為了備戰東亞運動會而提升訓練量;結果,她於東亞運女子4×200米自由泳接力及女子4×100米混合泳接力分別奪得銀牌及銅牌。及後,她由拔萃女書院轉校至美國國際學校,熟悉美國教育制度。
2010年,江代表中國香港參加2010年亞洲運動會,出戰50米蛙泳、100米蛙泳、200米蛙泳、200米個人混合泳四項比賽[1]

作者: Lucifer3960    時間: 15-5-22 17:46     標題: 引用:回覆+johnnywalker+的帖子 原来係堅??+真

原帖由 Lucifer3960 於 15-05-22 發表
回覆 johnnywalker 的帖子

原来係堅?? 真有其事???一则舊料........
咩d直資真係會主動爭d運動叻的學生,我以為d人吹下,咩真有其事,宜家先明白點解學游水d班咁爆

作者: peggy    時間: 15-5-22 19:00

Lucifer3960 發表於 15-5-22 17:46
咩d直資真係會主動爭d運動叻的學生,我以為d人吹下,咩真有其事,宜家先明白點解學游水d班咁爆

...
直資真係會主動爭d運動叻的學生,朋友既侄女係小學學界跑出好成績, 女拔向她招手。
朋友的仔仔間小學, 學兄取了個壁球學界冠軍, 男拔即向他招手。

作者: johnnywalker    時間: 15-5-22 19:22

作者: 木子兔媽媽    時間: 15-5-23 00:09     標題: 回覆:想多瞭解英華女校與德望中學

I'm am old girl of YWGS. There should be exam for potential Form 1 girls (but that should have been over). I have a good friend in GH. Both schools are good in my eyes.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5