教育王國

標題: 有冇類似蔡繼有的另外選擇? [打印本頁]

作者: shshmama    時間: 15-4-30 13:18     標題: 有冇類似蔡繼有的另外選擇?

強調愉快學習、冇乜功課測驗考試、兩文三語並重

作者: chingcging    時間: 15-4-30 13:19     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

救恩?

作者: hoihoima    時間: 15-4-30 13:21

shshmama 發表於 15-4-30 13:18

想考IB還是DSE先?

作者: woyj    時間: 15-4-30 15:57

回覆 shshmama 的帖子

我想很多學校也強調愉快學習, 着重兩文三語。至於你說冇乜功課測驗考試:
蔡繼有有定期默書, 大小測驗考試及projects , 各佔不同比重。 功課量比津校為少, 但中英閱書量嚇人。 相信學校有意維持較低功課量, 以腾出時間給學生閱讀

作者: naughtybj    時間: 15-4-30 18:21     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

作者: elizatyy    時間: 15-4-30 20:46

啓思
作者: Jane1983    時間: 15-4-30 21:19

Vsa都接近
作者: woyj    時間: 15-4-30 22:53

作者: cocokan2004    時間: 15-5-1 02:08

回覆 woyj 的帖子

可以講講有幾嚇人嗎? 小兒愛閱讀但只限於自己有興趣的書. 而且也很愛玩,不能整天看書. 不知是否MATCHING!?

作者: cocokan2004    時間: 15-5-1 02:10

WOW, 除左真道, 其他10幾萬一年.
作者: naughtybj    時間: 15-5-1 07:21     標題: 引用:真道、啟思、耀中⋯ +

作者: teambuilder    時間: 15-5-1 08:03

培橋,SMC
作者: shshmama    時間: 15-5-1 08:57     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

謝謝各位!其實覺得蔡繼有教學理念不錯,係學費貴咗少少,所以睇下有冇其他選擇,DSE課程如果可以做到相同理念都不錯。

作者: woyj    時間: 15-5-1 11:37

回覆 cocokan2004 的帖子

我小孩初小。
For english subject, there are two reading schemes. One is complusory that the teacher chooses two for the kids to read every week according to their reading skills. They need to read loud and twice. The other is free choice which the kids can choose up to 2 books among those in the classroom ( hundreds ). My kid thinks that thats not enough and borrow books from library.

For Chinese subject, there is 1 book every day. Another Free choice 1 book for every 5 days and the kid may borrow such from school or public library. For weekend , the teacher will distribute 1 more book.

No worry! Teachers evaluate their reading skills and would choose the right book for your child

作者: picture    時間: 15-5-1 12:02     標題: 引用:Vsa都接近

原帖由 Jane1983 於 15-04-30 發表
Vsa都接近
Yes but i heard that competition is very keen even amongst Vic students.

作者: picture    時間: 15-5-1 12:02     標題: 引用:培橋,SMC

原帖由 teambuilder 於 15-05-01 發表
培橋,SMC
May I know Chinese name of SMC?

作者: picture    時間: 15-5-1 12:03     標題: 引用:WOW,+除左真道,+其他10幾萬一年.

原帖由 cocokan2004 於 15-05-01 發表
WOW, 除左真道, 其他10幾萬一年.
Yes... sigh

作者: huba    時間: 15-5-1 12:30

picture 發表於 15-5-1 12:02
May I know Chinese name of SMC?

聖瑪加利男女英文中小學
http://www.smcesps.edu.hk/?p=contact

作者: Jane1983    時間: 15-5-1 12:44

回覆 picture 的帖子

呢幾年出生率高,加上人人報十間八間,間間都多人争,真係無辦法。
作者: Jane1983    時間: 15-5-1 12:55

當年我小朋友的同學家長,傾落有些都鍾意St Margaret,因為吾太谷、語境好,愉快學習,又有中學,后来聽番,有offer的都吾少。
但人就係好奇怪,考到后,又話驚hea,又話無呈分試,轉校吾易,又驚中學吾够好……之前的優點變晒缺點。

作者: Soundervolt    時間: 15-5-1 14:00     標題: 引用:回覆+picture+的帖子 當年我小朋友的同學

原帖由 Jane1983 於 15-05-01 發表

當年我小朋友的同學家長,傾落有些都鍾意St Margaret,因為吾太谷、語境好,愉快學習 ...
您講得啱!人就好奇怪,又有家長抱怨一線學校要求過高,唔能夠輕鬆學習。但當您對佢地話每區都有啲對學生及家長要求唔高嘅學校可以選擇時,佢地又會話嗰啲學校唔夠"勁"。其實點樣先至啱佢地嘅心意?莫非要一間對學生同家長都冇任何壓力但升中派位又十分理想嘅學校?我相信只有蘇文大學附屬小學先至可以做得到。

作者: Jane1983    時間: 15-5-1 14:24

回覆 Soundervolt 的帖子

其實一線都吾係個個小朋友都讀得好痛苦,有d都讀得快樂的。其中好睇小朋友資質、性情,亦考父母和學校點引導。
邊有話入咗間好學校,吾使出力,就自自然變band one生的呢。

作者: cocokan2004    時間: 15-5-2 01:34

回覆 Jane1983 的帖子

ST MARGARET 個副校長講野真係得.  如果有D咁FUNNY既老師上堂真係上學既日子開心好多.   聽完TALK, 覺得呢間都唔錯,不過香港人心態!!! 無人爭又即刻唔興香.   如果呢間有OFFER我都OK架.
作者: Jane1983    時間: 15-5-2 08:41

回覆 cocokan2004 的帖子

想清楚小朋友適合什麽,家長期望什麽,去報去考會好d。
其實佢的幾個所謂問題,係好清楚的,如果覺得接受不了,就搵過一間,無謂簁時間去考。

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 09:58     標題: 引用:Quote:原帖由+cocokan2004+於+15-05-01+發

作者: chingcging    時間: 15-5-2 14:47     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係講12年嘅事!仲要錢讀大學呢?真係400萬都唔夠俾架!份工平平安安就話啫,一個唔好彩收入小咗,點返轉頭?

作者: Jane1983    時間: 15-5-2 16:12

回覆 chingcging 的帖子

都係,如果多過一個小朋友,條数係好堅。

作者: picture    時間: 15-5-2 18:16     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-05-01+發表Yes

原帖由 naughtybj 於 15-05-02 發表
其實你又外補又內服,學呢樣學嗰様,普通律校都唔平何況名校。起碼自己唔洗跟瞓得覺好d...

...
Yes.  我friend 係Canadian, 女又係Canadian, 走去讀international school, 雖又好似其他人咁 Kumon, Enopi, PTH, English,cambridge... etc.

and also piano, singing plus sports.  

咁讀IS 為乜?

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 18:51     標題: 引用:一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係

作者: ANChan59    時間: 15-5-3 12:21

picture 發表於 15-5-2 18:16
Yes.  我friend 係Canadian, 女又係Canadian, 走去讀international school, 雖又好似其他人咁 Kumon, Enopi ...
怕蝕底 ....  
作者: citygirl    時間: 15-5-3 14:20     標題: 回覆:picture 的帖子

就係讀 IS先特別多時間,無課外活動咪好蝕

作者: Jane1983    時間: 15-5-3 14:42

讀IS,真係會比local多d空閑時間和心情,玩吓課外活動,發展體藝。如果吾玩,走去操練中英数,真係好蝕。
作者: siden    時間: 15-5-3 14:46     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

原帖由 picture 於 15-05-02 發表
Yes.  我friend 係Canadian, 女又係Canadian, 走去讀international school, 雖又好似其他人咁 Kumon, Enopi ...
Agree
讀IS讀到咁,無謂

作者: daisy17772    時間: 15-5-4 03:20

picture 發表於 15-5-2 18:16

I have been seeing students from CIS attending english writing in a center which is very famous in CWB.  I thought the standard in CIS should be the best 1 or 2 among IS.  Why still having to pay HKD2-3K each month for English writing?  Their English is still considered not proficient enough?

Anyway, I'm also looking for secondary school similar to CKY but on Hk Island...But can't find one though!  Don't wanna spend so much time on commuting...

作者: Jane1983    時間: 15-5-4 07:19

回覆 daisy17772 的帖子

這是家長心態,Cky一樣有補到行的,吾關學校事。
作者: readymama    時間: 15-5-4 08:37

回覆 shshmama 的帖子

陳守仁 - 價錢平Swcs ymca -新,但p1 都$6000

作者: daisy17772    時間: 15-5-4 16:44

Jane1983 發表於 15-5-4 07:19
回覆 daisy17772 的帖子

這是家長心態,Cky一樣有補到行的,吾關學校事。

I am talking about a very top international school, CKY to me it's something different in essence.
May be, only they can tell, whether they still think the school standards are not upto their expectation, or their expectation far exceeds what should be expected from their current grade.  But there are quite a few like that.  I also know a few CIS parents they only send the kids to Chinese lesson.  

作者: Soundervolt    時間: 15-5-4 17:04

daisy17772 發表於 15-5-4 16:44
I am talking about a very top international school, CKY to me it's something different in essence.  ...
http://mygsis.gsis.edu.hk/ GSIS might fit your criteria.
作者: daisy17772    時間: 15-5-4 17:26

Soundervolt 發表於 15-5-4 17:04
http://mygsis.gsis.edu.hk/ GSIS might fit your criteria.
Thanks for this.  I know GSIS, but it's extremely difficult to admit into, as its academic is very demanding among IS.  
I'm looking for something similar to CKY, ie with both English and Chinese exposure.  Guess St. stephen's may be one of those.  

作者: charlielola    時間: 15-5-4 17:46     標題: 回覆:daisy17772 的帖子

ISF

作者: Soundervolt    時間: 15-5-4 17:53

daisy17772 發表於 15-5-4 17:26
Thanks for this.  I know GSIS, but it's extremely difficult to admit into, as its academic is very d ...
St. Stephen College is also good for both Chinese and English exposure. My Nephew has been studying there what I noticed they are escalating the academic standard internally to become more competitive among those traditional prestigious schools in town. Therefore St. Stephen is quite a demanding school what compare to the past. Singapore IS might be an alternative to achieve your criteria too.
作者: Jane1983    時間: 15-5-4 18:19

daisy17772 發表於 15-5-4 16:44
I am talking about a very top international school, CKY to me it's something different in essence.  ...
每個父母要求吾同,有d真係期許比天高。聽一個朋友家長講,識有小朋友學的野係非常專,補吓中英文,反而正常。
作者: cat_house    時間: 15-5-4 18:44     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

ISF - 弘立

作者: 喜樂果子    時間: 15-5-5 10:22

回覆 naughtybj 的帖子

有時我會想最後都要行DSE, 那真道這類型學校可以有足夠訓練給學生嗎

作者: naughtybj    時間: 15-5-5 10:50     標題: 引用:回覆+naughtybj+的帖子 有時我會想最後都

作者: DevilPig    時間: 15-5-8 01:00     標題: 引用:強調愉快學習、冇乜功課測驗考試、兩文三語

原帖由 shshmama 於 15-04-30 發表
真道?

作者: Busybody!    時間: 15-5-8 04:45     標題: 引用:Quote:daisy17772+發表於+15-5-4+17:26+Tha

作者: Busybody!    時間: 15-5-8 04:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-04+發

作者: Soundervolt    時間: 15-5-8 08:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-04+發

原帖由 Busybody! 於 15-05-08 發表
St Stephen 學費都好似要$50-60K一年
仲要計埋校車(除非住學校附近)同膳食呢?未計課外活動或甚至需要補習嘅使費都要近萬元一個月。

作者: Busybody!    時間: 15-5-8 08:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+15-05-08+發表S

作者: bobomama08    時間: 15-5-8 12:14

王錦輝?港同?
作者: soso3509    時間: 15-5-8 15:32     標題: 引用:一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係

原帖由 chingcging 於 15-05-02 發表
一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係講12年嘅事!仲要錢讀大學呢?真係400萬都唔夠俾架!份工平平安安 ...
唔好話收入少左...
學費加人工唔加都一樣屎...
仲有通脹..左加右加好大條數..

請問有咩抵讀之選

作者: hkpapa852    時間: 15-5-8 15:47

soso3509 發表於 15-5-8 15:32
唔好話收入少左...

要抵? 全港幾百間免費官津校你唔揀?

你係要揀傳統/大路學校以外既選擇, 就一定要付出, 仲有一定既風險.

No pay, no gain!

作者: soso3509    時間: 15-5-8 16:56     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-8+15:51+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-08 發表
全港幾百間..到自行都得揀得一間........唔係唔想揀..係唔比揀

作者: chingcging    時間: 15-5-8 18:14     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-08+發表

原帖由 soso3509 於 15-05-08 發表
全港幾百間..到自行都得揀得一間........唔係唔想揀..係唔比揀
自行俾你簡10間又點?咪又係抽!大抽獎咪咪你簡晒全區所有學校囉!仲有2個位俾你跨區啦!

作者: chingcging    時間: 15-5-8 18:23     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!眼見同學仔抽到好學校,自己就要俾錢讀…仲要唔係平!!!!簡到間冇呈分試又煩,直升嗰間又唔係最好,眼見派到好學校嘅升中有得簡,自己嗰個就冇得簡,又甘心嗎?

作者: teambuilder    時間: 15-5-8 21:51

如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為直資私校有不少可取的地方係津校比唔到的,所以一早已放棄抽獎。
作者: soso3509    時間: 15-5-8 22:11     標題: 引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-08+發表全

原帖由 chingcging 於 15-05-08 發表
自行俾你簡10間又點?咪又係抽!大抽獎咪咪你簡晒全區所有學校囉!仲有2個位俾你跨區啦!

...
咁激動做乜.
只係覺得唔應該用大抽獎去幫小朋友去搵學校姐...
如果抽獎既學校教學方法一抽就中..一抽果間就岩我仔讀就唔洗諗呢樣野啦...
咩唔付出就唔好諗呀..我都想付出呀..
甘係資源有限呀...唔比人選擇架
諗都唔比人諗下...你地有資源又點...揀間學校一定係自己個仔度身訂造!?!? 既然唔係..就唔好講話抽獎!!!呢d 甘唔設實際既方案

作者: soso3509    時間: 15-5-8 22:13     標題: 引用:如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為直資私校有不少可取的地方係津校比唔到的,所以一早已放棄抽獎。 ...
我知..更知道抽獎抽既唔一定岩我小朋友...所以先更加在意呢類學校...唔係介唔介意...係比唔比到...
你地可能話我點解仲要考慮報呢類學校...因為讀果個係我個仔!!!!!!

作者: soso3509    時間: 15-5-8 22:16     標題: 引用:俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!

俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!眼見同學仔抽到好學校,自己就要俾錢讀…仲要唔係平!!!!簡到 ...
我話你知..幫我仔報幼稚園時...當開始知有兩間收就已經無再in 之後既面試...我絕對唔係 果d 為in 而in..為報而報既人...如果直資唔收..我都會心甘命抵去抽獎...
因為我起碼為個仔行左一步....

作者: teambuilder    時間: 15-5-8 22:28

咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個offer後再諗。直資學校大部分都平過CKY一大截而且好多都好有heart辦學。另外,音小都係一個不錯既選擇,而且唔太難入。
作者: chingcging    時間: 15-5-8 22:53     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-08+發表

原帖由 soso3509 於 15-05-08 發表
咁激動做乜.
只係覺得唔應該用大抽獎去幫小朋友去搵學校姐...
如果抽獎既學校教學方法一抽就中..一抽果間 ...
抽,係要策略,唔係求其填就叫抽!我自己係k2開學開始,自己區,隔離區,所有學校open day去晒,唔理所謂寶校定好熱門嘅學校,同個女照去!剔走一啲一定唔啱佢嘅,啱佢嘅再睇校務報告,再計手頭上有幾多分,再計每間學校自行收生大約人數…去決定放邊間做自行,如果唔得嘅,大抽獎排可以點,點set保險線,叩門要點,心儀學校有咩基本要求…呢啲先係步處,唔係話要個小朋友乜都in, in完又唔知讀唔讀好,大家都辛苦!

作者: soso3509    時間: 15-5-9 00:02     標題: 引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-08+發表咁

抽,係要策略,唔係求其填就叫抽!我自己係k2開學開始,自己區,隔離區,所有學校open day去晒,唔理所謂寶 ...
我諗你誤會我意思...
我知係要有計劃...但我意思係講學校既教學方法...
又要計劃..又要諗我仔適唔適合讀係一個問題...
如果間間學校既教學方法都岩跟本就唔洗煩....
點解幼稚園可以有甘多種教學方式...一上到小學除非好有錢..否則感覺好像無選擇甘..
你明唔明???

作者: soso3509    時間: 15-5-9 00:12     標題: 引用:咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個of

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個offer後再諗。直資學校大部分都平過CKY一大截而且好多都好有heart ...
終於有人答我問題...

因為我區只得一間直資...同埋都未必岩我小朋友..又唔一定會收.
其他區校校風如何都唔太了解...
所以先上泥取下經...
同埋我本身係諗住輕鬆問句...真係搞到唔敢再問野

作者: chingcging    時間: 15-5-9 08:26     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-08+發表

原帖由 soso3509 於 15-05-09 發表
我諗你誤會我意思...
又要計劃..又要諗我仔適唔適合讀係 ...
其實間間小學嘅方法都啦同,我女間英文同RWI, 中文係自己寫課程,有啲我見過係除咗中文其他係全英教學,亦有學生主張after lunch嘅課堂係功課堂/免費課外活動…好多好多,呢啲全部係津校做緊嘅嘢!

作者: chingcging    時間: 15-5-9 08:28     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

個仔係你嘅,你最清楚佢咩性格,邊類學校啱邊類唔啱你應該最清楚。而且有學校有試堂,去俾佢上吓囉,上完問佢意見咪知佢like邊種教學方法囉。

作者: soright    時間: 15-5-9 22:57     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

原帖由 picture 於 15-05-02 發表
為左不用為考試而死谷。其他pth.enpoi...可以幫補不足及隨時停。

作者: Cowbit    時間: 15-5-9 23:42     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

元朗宏信。

作者: pamelasusu    時間: 15-5-10 00:46     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

有 YMCA

作者: hkpapa852    時間: 15-5-10 09:32

soso3509 發表於 15-5-9 00:12
終於有人答我問題...

因為我區只得一間直資...同埋都未必岩我小朋友..又唔一定會收.

呢個帖本身既標題"有冇類似蔡繼有的另外選擇?"

CKY係一間一條龍私校, 小學用自己訂制既彷IB課程, 小五小六不設呈分, 要中途離開較難. 初中亦以自己訂制既彷IB課程, 加上要求學生考IGCSE等, 高中只考IBDP. 中小學12年完全不以香港傳統學校課程教授, 學生不能經JUPAS入大學.

咁specify, 即係話明白CKY係間咩學校, 只不過想搵另一間類似啫.

但你係講到原來話想講搵間啱自己既直資學校, 咁你就出個另一個帖問啦!

作者: MrBeast    時間: 15-5-10 11:14

soso3509 發表於 15-5-8 15:32
唔好話收入少左...
Tsl la, 平靚正
作者: MrBeast    時間: 15-5-10 11:31

Soundervolt  近六千人申請喎   發表於 11 分鐘前

當然針冇兩頭利,要入平靚正校就要kg 階段invest 下 law.
Ps according to hkpapa, 抽是易入過lei 間,
Pps 但考入點都hing 香d

作者: hkpapa852    時間: 15-5-10 11:36

MrBeast 發表於 15-5-10 11:31
考過先收, 仲要俾錢讀書, 一定馨香D

作者: picture    時間: 15-5-10 12:02     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-10+11:23+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-10 發表
Curriculum wise, CKY resembles CIS in that Primary years follow school based curriculum and IB starts in secondary school.  Not sure if CIS kids take iGCSE at all though.

作者: Soundervolt    時間: 15-5-10 12:10     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-5-10+11:35+編

原帖由 MrBeast 於 15-05-10 發表

當年對阿仔嚟講,抽同考學校都一樣咁艱難,如果嗰時有好似hkpapa咁嘅家長指點下迷津,當時情況可能會有好大分別.....

作者: MrBeast    時間: 15-5-10 12:13

soso3509 發表於 15-5-9 00:02
我諗你誤會我意思...
又要計劃..又要諗我仔適唔適合讀係 ...
Kg 基本上ebd 冇乜監管,和一間全日又多net的kg其實唔平的,分分鐘貴過C小
作者: Soundervolt    時間: 15-5-10 12:49     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

當年我地盲椿椿,只係上校網搵下資料,覺得邊間直/私或津校適合阿仔就去報名同排位參加大抽獎,更加唔識Ian Tsang。如果您唔係出版啲關於小一選校嘅書,而係為自己小朋友而揾咁多資料同分析,咁我就真係汗顏!

作者: MrBeast    時間: 15-5-10 13:29

Soundervolt 發表於 15-5-10 12:10
當年對阿仔嚟講,抽同考學校都一樣咁艱難,如果嗰時有好似hkpapa咁嘅家長指點下迷津,當時情況可能會有好 ...
Likewise, 不過有時經歷過才會有共鳴
作者: hkpapa852    時間: 15-5-11 09:49

Soundervolt 發表於 15-5-10 12:49
當年我地盲椿椿,只係上校網搵下資料,覺得邊間直/私或津校適合阿仔就去報名同排位參加大抽獎,更加唔識Ian ...

以前有幾位前輩同我講, 幫子女搵學校, 應該由想入邊間中學開始諗; 本來我都不以為然, 但後再到個仔考K1發覺原來搵學校都唔係咁簡單, 於是的起心肝努力上網搵料, 當年亦有參加過一D"專家"講座.

可能個位專家俾我既印象麻麻, 加上佢D料太outdate, 所以我只好繼續自己去搵料...... 搵搵下有時見到D有興趣既野會去答下爹, 見到有人講錯野會去糾正或者寸下佢....

其實不斷搵資料都係想睇下心目中個幾間想個小朋友入到既中學同小學, "質素"是否能夠持續, 同埋大家選校心態有咩改變.

尤其當見到FB個D乜Sir物Sir都話可以做專家係度收人錢亂點, 更加要係EK呢度俾番D正確資料大家(如果我知既話)

呢D打發時間既野一定唔可以收錢, 係閒出下帖, 唔得閒/無心情就自閉隠世一下咪幾好. 一但牽涉金錢利益, 意見就好難再中肯, 慢慢變成一D我自己都唔欣賞個D"專家"咁求其答兩句敷衍人就唔好啦.

作者: chingcging    時間: 15-5-11 10:09     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-5-10+12:49+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-11 發表
以前有幾位前輩同我講, 幫子女搵學校, 應該由想入邊間中學開始諗; 本來我都于以為然, 但後再到個仔考K1發覺 ...
你啱架!一定係由心儀中學開始諗返落去架。for example心儀king's, 咁就要睇吓邊間小學有優勢,跟住再睇吓呢啲小學入面邊間啱小朋友性格,我當年都係咁簡。朋友唔主張一條龍,亦唔主張讀啲冇呈分試嘅小學,因為冇彎轉,到時你唔like間中學都要硬食架。

作者: 四隻貓    時間: 15-5-11 10:46

soso3509 發表於 15-5-9 00:12
終於有人答我問題...

同埋我本身係諗住輕鬆問句...真係搞到唔敢再問野
係呀,係度問句野/答句野都要好謹慎.
唔好太介意.
始終問多d了解會多d, 問問下總會有得著.

作者: Hilarymother    時間: 15-5-11 14:11     標題: 回覆:shshmama 的帖子

Gigamind (激活英文小學)功課少/冇,英文為主,普教中,老師唔嚴格,小朋友開心,09:15第一堂

作者: soso3509    時間: 15-5-15 02:23     標題: 引用:Quote:soso3509+發表於+15-5-9+00:12+終於

原帖由 四隻貓 於 15-05-11 發表
係呀,係度問句野/答句野都要好謹慎.
唔好太介意.
始終問多d了解會多d, 問問下總會有得著.
thanks

希望睇多d 之後會易上手啦

作者: soso3509    時間: 15-5-15 02:25     標題: 引用:Quote:soso3509+發表於+15-5-8+15:32+唔好

原帖由 MrBeast 於 15-05-10 發表
Tsl la, 平靚正
考得到就好

作者: soso3509    時間: 15-5-15 02:30     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-10+11:23+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-10 發表
其實我原先都係問甘有邊間介紹姐

我覺得我無問錯野...只係你地跟著又話我唔付出我先要表態點解姐...

如有問錯請唔好見怪....我都係有咩問咩..甘岩見到呢個帖..我又唔想白白開個帖跟著又比人話唔爬文

作者: soso3509    時間: 15-5-15 02:39     標題: 引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-09+發表我

原帖由 chingcging 於 15-05-09 發表
其實間間小學嘅方法都啦同,我女間英文同RWI, 中文係自己寫課程,有啲我見過係除咗中文其他係全英教學,亦 ...
我明白...但始終抽果下個話事權硬係好似唔係自己度甘 ...雖然表係自己填....所以我想盡量有得揀都揀左先...結果唔得都起碼出過力...因我唔想似以前年代...求其搵間近/ 跟呀哥家姐讀就算, 配錯學校比個小朋友一家都辛苦希望大家明白我問題出處..只係想睇下有無其他類近學校....先唔講budget, 因大家有提出..我自己都會再做資料搜集...睇下自己岩唔岩..我自己上網可以一間間睇...但又未必會印象深刻...學校表面野做得好係應該..但唔係用家又唔了解自然想問左先..

PS..希望樓主唔好介意...我唔係入泥搞事...只係甘岩見大家講d 野係我想知..我入泥8 下

作者: yumiee    時間: 15-9-17 01:22

回覆 hkpapa852 的帖子

見到你咁有經驗,想請教吓你.

小囡讀緊平價國際班幼稚園, 英普上堂.

平時生活與我用英文溝通. 也愛閱讀. 理解及表達能力也好.

因為無乜錢, 讀唔到呢D 私校.

當然TSL 是首選但不一定入到.所以都要報津校

如果報津校自行有無介紹.

本身希望是基督教, 男女校, 功課不太多, 以啟發學生主動學習為主. 同埋唔想浪費了她的英文.可以KEEP 到.

如果循道同九龍塘基華,哪一間較適合她呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-9-17 10:19

yumiee 發表於 15-9-17 01:22

見到你咁有經驗,想請教吓你.
坦白講, 任何官津小學, 要保持英文語境或者水平都唔係易事, 只有部份英文津小(如MCS, DPS), 或辦學團體寧意投資(如油天, 沙田呂明才)才會較好.
其實相比之下, 中文會難好多, 唔好太重英輕中, 唔係日後仲辛苦.

個人認為循衞理道會本身辦學較出色, 不過循道中學剛宣佈和小學"脫龍", 加上油尖旺區升中不利女仔, 選基華可能較好.
不過如果一定要選基督教男女校, 九龍區我會選35網奉基, 港島會選北循/丹循/衞理.

作者: yumiee    時間: 15-9-18 18:40

奉基比循道及基華都好?
請指教原因。

作者: hkpapa852    時間: 15-9-21 09:15

yumiee 發表於 15-9-18 18:40

奉基比循道及基華都好?
升中網, 奉基比循道好, 尤其係女仔

升中派位透明度, 奉基極高, 年年有詳情公佈, 起碼知過去3年表現係正常地持續上升 (因升中人數少), 但其如兩間呢?
循道以前有直屬中學, 大部份人已經直升上中學, 只有20-30個學生每年考入其它一線中學, 咁到底有幾多B1學生呢? 恐怕唔多, 否則循中點會話要減直屬位最後仲要脫埋龍吖!

至於基華, 一路只係"聽聞"有5成, 甚至話6成入B1, 但事實呢? 無資料我答唔到你.

作者: DevilPig    時間: 15-10-15 12:35     標題: 引用:Gigamind+(激活英文小學)功課少/冇,英文

原帖由 Hilarymother 於 15-05-11 發表
Gigamind (激活英文小學)功課少/冇,英文為主,普教中,老師唔嚴格,小朋友開心,09:15第一堂

...
愉快學習,然後又有人問升中成績唔好

作者: Joszeto    時間: 15-12-12 23:01     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

請問TSL同Soundervolt中文係咩?

作者: cat_house    時間: 15-12-13 08:42     標題: 回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

Tsl 係陳守仁,soundervolt 係bk會員名字

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5