教育王國

標題: 陳守仁 或蔡繼友 [打印本頁]

作者: sunkists    時間: 15-4-29 17:46     標題: 陳守仁 或蔡繼友

有無人也在爭扎中?

作者: 巴士    時間: 15-4-29 18:06

睇吓你經濟能力負吾負擔到,得的當然蔡繼有,一條龍吾駛煩
作者: bbb330    時間: 15-4-29 18:13

兩年前, 我都係放棄陳守仁, 取CKY,

作者: Jane1983    時間: 15-4-29 19:26

除了錢的考慮,亦要想吓你想行傳統定IB。兩間都係好學校。
作者: HaYi    時間: 15-4-29 19:27

陳守仁是較傳統的小學, 雖則比一般的學校活潑及多種族, 但仍是傳統教育, 會需面對升中.

CKY小學 就較偏向IB 模式, 升中一條龍, 較合會去IB 的人
作者: naughtybj    時間: 15-4-29 19:38     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

作者: belgiumchoco    時間: 15-4-29 19:53     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

請問cky學費幾錢?

作者: penguin_chick    時間: 15-4-29 20:08

http://cky.edu.hk/admissions/school-fees/

作者: rosaki    時間: 15-4-29 20:46     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

感覺在適應上,若日後TSL轉CKY易D,CKY轉TSL難D,如果兩間都喜歡又係好學校,我會先取TSL

作者: sunkists    時間: 15-4-29 21:22     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

兩間都係好學校。語文方面,我對cky有信心,但升到中學或高中,我們家長要怎做,我未了解到,最怕兩頭唔到岸。而陳守仁就好像較保險,但要吹谷!

作者: yiumom    時間: 15-4-30 08:36     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

想請問Tsl 和cky的英語水平是否不相伯仲?水平是差不多?

作者: HMmummy    時間: 15-4-30 08:40     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

如果得,CKY,因為TSL學生喜愛去顏寶玲!

作者: hoihoima    時間: 15-4-30 08:43

yiumom 發表於 15-4-30 08:36
想請問Tsl 和cky的英語水平是否不相伯仲?水平是差不多?

我聽了兩間的講座,單比較校長的英文口語,分別非常大。

作者: 四隻貓    時間: 15-4-30 08:57

HMmummy 發表於 15-4-30 08:40

其實顏寶玲好唔好? 好似都會開IB課程, 又有宿舍.
作者: HMmummy    時間: 15-4-30 09:21     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

真係唔知,都想知多啲!

作者: keep-calm    時間: 15-4-30 09:22     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

Cky 好似冇呈分,好處是壓力較少、但較難轉其他中學

作者: 小曳人    時間: 15-4-30 09:28

四隻貓 發表於 15-4-30 08:57
其實顏寶玲好唔好? 好似都會開IB課程, 又有宿舍.
有街坊大女讀緊,英文程度比外面中學高兩年左右

作者: hkpapa852    時間: 15-4-30 09:45

HaYi 發表於 15-4-29 19:27
陳守仁是較傳統的小學, 雖則比一般的學校活潑及多種族, 但仍是傳統教育, 會需面對升中.

CKY小學 就較偏向 ...
CKY係用IB模式教學, 不會以測考為孩子作學業上既評分, 所以你入咗去就唔好諗住問: 我個仔/女個科成績點/排第幾?

如果你一定要知呢D問題既答案, CKY唔啱你, TSL都未必啱.

作者: yiumom    時間: 15-4-30 10:17     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

我有一個假設,如果上到中學發覺想轉回dse之路, 轉校去顏保齡容吾容易呢?

作者: silvia_ng    時間: 15-4-30 10:21

HMmummy 發表於 15-4-30 08:40
我覺得應該掉返轉講, 係NPL好鐘意收TSL學生。
作者: silvia_ng    時間: 15-4-30 10:24

sunkists 發表於 15-4-29 17:46
有無人也在爭扎中?
其實兩間學校好唔同, 唯一相同既只係辦學團體都係保良局。諗清楚自己要咩就自然會決定到。
作者: Jane1983    時間: 15-4-30 10:34

回覆 HMmummy 的帖子

Tsl非華裔的學生,係好多會去顏寶玲。華裔果d,會多野諗,尤其叻果批。
作者: GGsam    時間: 15-4-30 11:09     標題: 引用:回覆+HMmummy+的帖子 Tsl非華裔的學生,係

原帖由 Jane1983 於 15-04-30 發表
回覆 HMmummy 的帖子

Tsl非華裔的學生,係好多會去顏寶玲。華裔果d,會多野諗,尤其叻果批。 ...
係小朋友多野諗,定父母多野諗?

作者: ch-cheung    時間: 15-4-30 14:41     標題: 引用:如果得,CKY,因為TSL學生喜愛去顏寶玲! +

作者: toatoo    時間: 15-4-30 15:16

近年好多家長熱追IB, 但其實真的不是所有小朋友和家長都適合IB。我識一個好叻的女孩, 小學是二線直資,成績好升中入St Paul's Co-edu (頭三年取scholarship學費全免讀), 現在中三,她在初中時已知道自己不適合IB, 所以來年選科, 會選DSE.

我覺得有時家長為小朋友擔心太多,為他們選擇太多,反而可能會選錯,不如見步行步,小朋友喜歡哪間小學就由他們去選,到中學時,他們又會有其他想法和選擇。
作者: MrBeast    時間: 15-4-30 16:05

hoihoima 發表於 15-4-30 08:43
我聽了兩間的講座,單比較校長的英文口語,分別非常大。
如校長唔教英文,又有乜問題?當然cky 多好多net, 同時學$又高好多呢。
作者: siden    時間: 15-4-30 17:02     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

好心。

除非英文口音好差好難聽,否則爭少少有乜問題?下下要人有純正英語口音我覺得吹毛求「痴」,說得流利grammer用詞正確也就是了,語言是用來溝通。堂堂一個中國人,能有純正英語口音當然值得讚賞,未能純純正正根本無傷大雅。一位校長能否好好領導學校教育孩子,與英語口音無直接關係。

大家也不會要求一位外藉人仕有純正的普通話口音吧?能說得流利都值得鼓掌la。

作者: sunkists    時間: 15-4-30 18:43     標題: 回覆:toatoo 的帖子

有道理!

作者: hoihoima    時間: 15-4-30 23:56

MrBeast 發表於 15-4-30 16:05
如校長唔教英文,又有乜問題?當然cky 多好多net, 同時學$又高好多呢。

我仲以爲校長平時早會或跟同學談話是講英文。不是的話,同意無問題! - 讓我修改一下這第二句説話吧 - 不是的話,不會以此為觀察點。事實上,如果不是此類學校,簡介會也不會以英語進行,這自然也不會成爲一個觀察點。

作者: Jane1983    時間: 15-5-1 00:30

聽過兩間學校的校長的英文,又無也印象話邊個勁好多。
作者: ch-cheung    時間: 15-5-1 01:11     標題: 引用:+本帖最後由+hoihoima+於+15-5-1+00:08+編

作者: cocokan2004    時間: 15-5-1 02:05

回覆 hoihoima 的帖子

"我聽了兩間的講座,單比較校長的英文口語,分別非常大。"

hoihoima都係將自己所見表達出來, 沒有說那個好D, 亦唔覺暗示學校質素.  校長英文程度是否同學校質素掛勾係家長自行判斷.  不明大家為何覺hoihoima在批評?!

作者: siden    時間: 15-5-1 02:06     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

就算係中大校長沈祖堯的英文都只不過係普通香港人講英文咁嘅口音,聽落去都正正常常唔失禮。土生土長香港人講英文就係咁,溝通應對流利順暢已經合格有餘。究竟心態係崇洋定優越感定要求高,搞到現今家長要用英語口音作為其中一個標準去為校長、教師甚至孩子分出高下?搞到校長口音稍為不純正就早會或跟同學談話講英文有問題??

如果有家長對口音標準set得咁高, 咁有大學校長都達唔到要求了。

就算TSL「校長平時早會或跟同學談話是講英文」,咁又有什麼問題??

作者: MrBeast    時間: 15-5-1 06:30

hoihoima 發表於 15-4-30 23:56
我仲以爲校長平時早會或跟同學談話是講英文。不是的話,同意無問題!
我當年去聽簡介,不單是校長,連付責英文的老師也是港音,心裏不禁也有similar 疑問,但看到不少EK中的分享,發覺不能咁去judge 學校好壞,況且這類一線小學,英文差d都唔洗指意有offer,講真真唔洗擔心,當然如prefer native 口音的,cky 是較適合的選擇,u get what u pay for.
作者: naughtybj    時間: 15-5-1 07:30     標題: 引用:近年好多家長熱追IB,+但其實真的不是所有小

作者: naughtybj    時間: 15-5-1 07:32     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

作者: hoihoima    時間: 15-5-1 08:25

siden 發表於 15-5-1 02:06
就算係中大校長沈祖堯的英文都只不過係普通香港人講英文咁嘅口音,聽落去都正正常常唔失禮。土生土長香港人 ...
這個帖是比較TSL和CKY,樓上家長提到英語的比較,我才把我自己在這方面察覺到的寫出來而已。就我自己而言,如果我送孩子去一所擁有天然學習英語環境的英文學校、學校的官方語言是英文的學校、早會聊天都用英語的學校,我對學校的英語是有很高期望的(對或錯也好,這是我的期望)。事實上,我自己選校的準則有很多,上述只是我對不同學校的其中一個環節察覺的差異,而這也絕對不是我選校的決定因素,不代表我會選校長英語說得較好的一所學校,完全沒有這個意思,事實上我也沒有這樣選。

“合格有餘” - 這我是同意的。

“早會或跟同學談話講英文” - 這只是回應樓上提出校長不是教英語的老師。重申,我個人對於官方語言是英文的學校、早會聊天都用英語的學校,我是會留意這環節的。但這不代表我對學校整體的評分,我並沒有以此分學校整體的高下。

中大校長?我以爲我在小一選校的版面。對選小一及選大學的觀察點又點會一樣呢?

作者: hoihoima    時間: 15-5-1 08:30

MrBeast 發表於 15-5-1 06:30
我當年去聽簡介,不單是校長,連付責英文的老師也是港音,心裏不禁也有similar 疑問,但看到不少EK中的分享 ...
同意不能咁去judge 學校好壞,我也沒有這樣judge。只是樓上提到英語的比較,我才發表上面的帖。

作者: Doray    時間: 15-5-1 08:36

回覆 naughtybj 的帖子

咁IB要continuous  efforts 同埋非常好時間管理,講求有分析能力同枝筆要好得,範圍濶但冇DSE咁深,亦要有自己見解,之前聽l前輩講DSE背哂標準答案,深度介乎AL 同HKCEE 之間。Anyway, 啲尖子當然好清楚邊個試對佢地有利,話之邊種學習模式會有邊種training provided.
作者: hoihoima    時間: 15-5-1 08:43

ch-cheung 發表於 15-5-1 01:11
平時校長是說英文的,同埋我唔覺得佢英文差。真不明白為何要用校長的英語流利程度來判斷一間學校的好與壞, ...
我無話任何人英文差,只是比較,回應樓上家長提到的英語。我也沒有用校長的英語流利程度來判斷一間學校的好與壞。

我以爲兩所學校的其中一個共通點是英語優勢,擁有天然英語學習環境、官方語言是英語、早會聊天都用英語,對於這類型的學校,我是會去留意這個環節的。這只是我留意很多個環節的其中一環,而這個環節不是我選校的決定性因素,也不是以此作出哪所學校整體較好的判斷。事實上這兩所學校在很多方面都很不同,我只是回應樓上家長提到英語的帖。

作者: ANChan59    時間: 15-5-1 08:47     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

擲毫,公定字?

作者: hoihoima    時間: 15-5-1 08:53

siden 發表於 15-4-30 17:02
好心。

除非英文口音好差好難聽,否則爭少少有乜問題?下下要人有純正英語口音我覺得吹毛求「痴」,說得流 ...
“一位校長能否好好領導學校教育孩子,與英語口音無直接關係。” - 非常同意

“大家也不會要求一位外藉人仕有純正的普通話口音吧?” - 在你的例子中,這一位外籍人士是什麽角色?什麽職位?他/她也是校長嗎?他/她的學校主打普通話嗎?我在嘗試理解你的例子與上述討論的關係。

作者: ANChan59    時間: 15-5-1 08:53     標題: 引用:Quote:原帖由+HMmummy+於+15-04-30+發表如

原帖由 ch-cheung 於 15-04-30 發表
多升顏寶鈴相信跟Tsl 有一部分為外籍人士有關,他們讀法文的,考不到外面的中學

...
都不一定,朋友囡囡都有幾間一綫直資有法文讀的爭往收。

作者: 小寶貝兒    時間: 15-5-1 13:24

siden 發表於 15-5-1 02:06
就算係中大校長沈祖堯的英文都只不過係普通香港人講英文咁嘅口音,聽落去都正正常常唔失禮。土生土長香港人 ...
係啦, 而且以我所知, 通常校長係唔會再教書, 多數係做行政工作, 對我黎講, 一個校長最重要的責任係帶領一間學校辦得越來越好! 同佢英文講得好唔好關係囉~
正如我老公係物理老師, 佢英文普通話都唔係好得, 但佢可以幫你既仔女考到5*(講緊係B3中學喎!), 咁你又LIKE唔LIKE呢位阿SIR?

作者: 小寶貝兒    時間: 15-5-1 13:26

naughtybj 發表於 15-5-1 07:30
初中已知DSE較好,明顯是傳統書蟲,DSE真係有幾好呀??
目標清晰明確丫麻~ 只要肯下苦功去背去記, 成績容易攞到呢~
作者: ch-cheung    時間: 15-5-2 00:52     標題: 引用:Quote:ch-cheung+發表於+15-5-1+01:11+平時

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 06:56     標題: 引用:+本帖最後由+Doray+於+15-5-1+08:41+編輯+\

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 07:05     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+15-5-1+07:30+初中

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 07:06     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

作者: alanwong238    時間: 15-5-2 08:04     標題: 引用:去CKY啦,脫苦海呀+

作者: sunkists    時間: 15-5-2 10:09     標題: 引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-05-01+發表本帖

原帖由 naughtybj 於 15-05-02 發表
SCMP, 2015: I am writing to express my disappointment with the latest English paper in the Diploma o ...
現今的DSE 真係令人一頭霧水

作者: picture    時間: 15-5-2 12:25     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表S

原帖由 sunkists 於 15-05-02 發表
現今的DSE 真係令人一頭霧水
Yes

好像除了一心為難大家以外就是冇意義

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 13:10     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,亦需要喺好短時間去對一啲無寧兩可嘅題目做反應,team-mates唔生性亦會攬炒,並唔係IB就乜都好哂嘅。

作者: siden    時間: 15-5-2 13:40     標題: 引用:IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,

原帖由 Soundervolt 於 15-05-02 發表
IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,亦需要喺好短時間去對一啲無寧兩可嘅題目做反應,team-mates唔生 ...

Agree

正如唔係人人適合讀DSE

也不是人人適合讀IB

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 13:41     標題: 引用:IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 13:46     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-5-2+13:40+編輯+\

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 16:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

其實唔係話IB就好容易,但其實有讀過大學的人都明白,佢要求較自律、較高分析能力、較好表達能力(寫講)、 ...
DSE同以前嘅HKCEE及GCE已經有所分別,所以唔可以用舊思維去認為書蟲先至適合DSE,多啲去了解下DSE嘅遊戲規則就會明白佢並非咁不可取,宜家有DSE curriculum 嘅學校都有機會做好多要思考、創意、presentation、team-work嘅Projects。所以兩種curriculum冇話邊種特別好,只有適合與唔適合用家之分。其實香港有DSE同IB俾唔同用家選擇都係一件好事。

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 17:37     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 17:41     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 17:42     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 18:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

如果DSE咁好,d人唔會化咁多錢去讀IB啦!
我知您鐘情IB,當然亦會有其他人buy。好多人嘅定義即係幾多比例?您同我都唔知。每種curriculum都有佢嘅利弊,要批評邊一份卷或一種curriculum亦會好容易,始終批評容易過讚賞。如果要批評IB嘅curriculum同考試標準,亦有許多批評嘅空間。始終有選擇比冇選擇好。

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 18:42     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 18:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

你都係無答我,如果DSE同IB一樣,點解有人會花錢去讀IB? 一個要錢一個唔洗錢??問題即係如果官 ...

我咪答咗您囉,兩種有人buy有人唔buy。唔代表讀DSE嘅人冇資格或冇錢或冇機會讀IB。香港亦有好多人覺得乜野都係俾錢好過免費。就好似留喺香港讀大學嘅人未必為咗慳錢或冇能力去外國讀書一樣。外國都有好多Party School,所以唔一定係要使錢俾唔使錢嘅野嘅好。就以婚娩為例,瑪麗醫院就好過仁安醫院(家人兩間都試過)。但一間使幾千,另一間七八萬。

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 19:06     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-2+18:59+

仲有,點解每年有咁多人考到CKY,最後都唔註冊?如果嗰啲人去申請前已好buy,又點解又放棄呢?

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 19:27     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-2+18:59+

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 19:29     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 19:37     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

1. 明顯你唔明/拒絕承認IB較DSE好。
2. 如果你唔洗錢,你有病會去政府定私家?你真系唔覺有分別?
3. 去外 ...
唔同意,我爸爸喺QE做通波仔都不知幾好,我亦有私人執業醫生朋友只為揾水,唔係所有考DSE失敗嘅人去到外國都會翻生,有更多會係失敗中再失敗都有,您同我都唔會有真實成功同失敗比例嘅數據作比較。

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 19:44     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

其中之一錢 你係唔係老師?
"只係原因之一",之前都有家長係EK話可以申請學費減免,唔會令經濟有問題嘅學校唔可以就讀。君不見有好多EK家長為TSL,YW放棄CKY?

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 19:50     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表1

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 19:55     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

"只係原因之一",之前都有家長係EK話可以申請學費減免,唔會令經濟有問題嘅學校唔可以就讀。君不見有好多EK ...
還有,香港瑪麗醫院係世界肝炎權威,如果有肝炎問題,一定要去瑪麗醫院呀!

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 19:57     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表1

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 19:58     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 20:07     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

btw, 心臟病有遺傳而且會返發,唔好太勞氣。政府而家通波仔都要6-7萬deposit, 唔平㗎

...
私家醫生通波仔要廿幾卅萬,我唔係喺QE或QM做,但只係眼見身邊親友經歷分享下啫!

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 20:16     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表b

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 20:17     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表b

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 20:19     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

作者: naughtybj    時間: 15-5-2 20:20     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

作者: Soundervolt    時間: 15-5-2 20:26     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

「我爸爸喺QE做通波仔都不知幾好」,你爸爸會可能遺傳⋯
討論內容唔係想講有關爸爸血管栓塞係唔係遺傳,只係想討論一下呢個世界唔係一定使錢越多越好啫。命仔當然緊要但未必使越多錢就會得到最好嘅服務,學校亦然。

作者: penguin_chick    時間: 15-5-2 21:17

評定適宜考哪個試,不妨以易不易考到及格為準則吧!
去年DSE的及格率(2級)︰中、數都達80%,英也有78%,通識則更高達87%。包括中英文共5科及格的佔3份之2(67%),所以起碼有3份之2學生適合考DSE。

至於要考到甚麼級數才可入大學,則不是考試的問題,而是本地大學的學位數目(15000個)的問題,要入內地或台灣的三、四線大學,少於5科及格也有大學收!

作者: penguin_chick    時間: 15-5-2 21:30

IB又如何?
對香港學生而言,語言是一大問題,除語文科外,只可用英文、法文或西班牙文考,香港學生自然要用英文考。香港改母語教育時,四百多間中學中只有114間英中,是否所有英中學生都有能力應付IB的英文呢?我有保留,即使有,也只是全港的四份一,所以IB一定不及DSE適合本港學生。

作者: Soundervolt    時間: 15-5-3 00:10     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

親友正正係用大量金錢去睇一位醫務所喺中環嘅所謂內科名醫超過兩年(佢有喺養和掛牌),但病情都未有好大進展,最後經過香港乙肝基金會轉介到瑪麗醫院,因為乙肝有超過80%嘅病患者係南方黃種人,所以乙肝間接係風土病,香港大學出好多關於乙肝嘅世界領導性硏究,而港大/瑪麗嘅黎青龍教授亦係乙肝世界權威。親友經過黎教授治療後的確有明顯好轉,黎教授仲指出之前嗰位醫生用嘅藥Pegasys已十分落後,新一代療法已不再用。宜家嘅藥平好多亦冇乜副作用。政府醫院好多醫生都十分出色,如果為錢已早早轉為私人執業揾真銀,有好多真係仁心仁術。所以話私人執業醫生一定比政府醫生好就有點唔公平。黎教授仲話私人執業可以㨂病人嚟醫,難醫嘅可以reject,但政府醫生就冇得㨂病人,所以乜人都要醫,正所謂實戰一定比私家醫生經驗豐富。Sorry!題外話,不過真心分享!

作者: naughtybj    時間: 15-5-3 03:34     標題: 引用:IB又如何?對香港學生而言,語言是一大問題

作者: naughtybj    時間: 15-5-3 03:36     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-3+01:44+

作者: naughtybj    時間: 15-5-3 08:23     標題: 引用:Quote:原帖由+penguin_chick+於+15-05-02+

作者: Soundervolt    時間: 15-5-3 08:39     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-03+發

原帖由 naughtybj 於 15-05-03 發表
咁你又沙呂vsSPC?

如果係有留意我之前喺其他帖嘅討論都知我個仔讀邊間學校,有關聖保羅vs沙呂係同事托我喺EK睇下各位家長睇法,又有乜野問題呢?

作者: twotwoshing    時間: 15-5-3 08:41

其實每年都好多人争住比錢入dgs考dse
作者: naughtybj    時間: 15-5-3 09:24     標題: 引用:其實每年都好多人争住比錢入dgs考dse

作者: ANChan59    時間: 15-5-3 09:33     標題: 回覆:penguin_chick 的帖子

我會傾向比較NSS,lB課程設計,而非以考試合格率作比較!

22222只是以前的中五會考程度,引用這數字........

作者: naughtybj    時間: 15-5-3 09:40     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-3+09:10+

作者: naughtybj    時間: 15-5-3 09:50     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-3+01:44+

作者: BabyKD    時間: 15-5-3 09:51     標題: 回覆:陳守仁 或蔡繼友

離晒題
講黎講去都得一個論點,就係貴野多人爭就係好野。
其實有咩好比較,每人把尺都唔同,你鍾意又唔代表我鍾意,適合你小朋友又唔代表適合佢小朋友。

作者: naughtybj    時間: 15-5-3 09:59     標題: 引用:離晒題 講黎講去都得一個論點,就係貴野多

作者: ANChan59    時間: 15-5-3 10:16     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

我會咁睇,你們都是用其中一間最好的私院跟其中一間最好的公立醫院比較。

瑪麗醫院是港大教學醫院,真是有一批有心又有料的資深醫生及教授。Soundervolt 都講得啱,公院有不少奇難雜症,對從事研究及向難度挑戰,作育英才,好有吸引力及挑戰性,亦因此這批可敬的醫生做不成星球人。(我沒有提及中大及威院,只是按你們討論聚焦,他們亦有 Centre of Excellence)

養和醫院亦吸吶不少好有經驗的公立醫院資深醫生,加上硬件上的投資,自然如虎添翼,只講個別專科,一定比一般私家及公立醫院優勝。

HA之下有33間醫院,是否間間一樣水準?私家醫院亦一樣!如果看平均水準,性價比,是要考慮到的。如何就要按自己經濟能力,及緣份了。

最近有家人要做緊急手術,當考慮 Second Opinion , 幾個醫生朋友的忠告是在公立醫院而非私家,原因是該手術要三個醫生,因為病人年紀大,風險高,私家好難安排及願意做,手術後都要深切治療。最後是一個顧問醫生加兩個醫生一同做,都要5個多小時才可以完成。

手術後對家屬的 Debrief 十分專業及到位,在公立醫院,對我來說是喜出望外!

我又離題了, Sorry.

作者: Soundervolt    時間: 15-5-3 10:28     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-03+發

原帖由 naughtybj 於 15-05-03 發表
你同事應該同你唔係好friend, 你應該同佢share下@政府醫院好過養和?但點解咁多名人高官有錢佬睇養和??佢 ...
好多有錢人,高官都係睇港大/中大嘅醫生,私家醫院上喺環境同私穩都會比公立醫院好,但唔代表私家醫院及醫生醫療質素會高過公立醫院。黎教授都有好多Superrich嘅乙肝同糖尿病人,您有機會去佢瑪麗醫院嘅office就見好多感謝狀。關於私人執業醫生因為好似您所講不滿正府官僚嘅說法只係您嘅主觀睇法,咁嘅講法對現在仍然係政府醫院工作嘅醫生好唔公道。之前我又答過政府醫生冇得揀病人,所以佢地嘅服務範圍遠超私家醫生。我由頭到尾都冇講過IB唔好,用錢去讀IB嘅人係儍瓜,但我由頭到尾都講緊IB同DSE都各有利弊,冇話邊個system好過邊個,所以冇話好與不好,只有對唔同類型嘅學生適唔適合。

作者: Soundervolt    時間: 15-5-3 10:37     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-03+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-05-03 發表
好多有錢人,高官都係睇港大/中大嘅醫生,私家醫院上喺環境同私穩都會比公立醫院好,但唔代表私家醫院及醫 ...
有啲好昂貴嘅醫療儀器因成本效益唔高,私家醫院唔會購置,只有政府先至會買。所以有情況係有私家醫生叫病人去公立醫院做 diagnosis然後再返去睇佢。

作者: penguin_chick    時間: 15-5-3 12:00

DSE是為香港學生度身訂造的,需則未臻完美,但仍運作良好,而且仍在良善中。IB則是一個有四十多年歷史的國際試,備受全球知名大學認許。所以要與DSE比較,是不公平的。
IB指向國際,要考IB必須要在IB學校就讀,IB學校須IB總部評審認可,所以要求可以高一點。
DSE則面向全港學生,以香港學生為主,所以要求要普及。

作者: Jane1983    時間: 15-5-3 12:21

如果講到奇難雜症,瑪麗係會好過養和。三兩年前,朋友個女有d古怪病,係養和使左十幾萬都check吾到什麽問題。後來睇瑪麗,搞左一輪,send埋佢女d資料去英國,終于知什麽病。

作者: Busybody!    時間: 15-5-3 13:38     標題: 引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-05-01+發表本帖

作者: penguin_chick    時間: 15-5-3 13:46

naughtybj: 錯哂!論點係教育DSE很差,唔係就唔洗講咁耐!直私、EK就唔會出現!

回應︰

一、直私比DSE出現得還要早。

二、61間直私(60間直資、1間私校)中學中只有8間有IB,所以直私的出現與DSE無關。

三、不能因為多人講,多人批評,便說有問題,應細心分析問題之所在。

作者: penguin_chick    時間: 15-5-3 14:43

回覆 Busybody! 的帖子

DSE的認受性亦唔算差,睇睇UCAS 的 tariff. DSE 5科5**連數學延伸課程,tariff 有725分,IB 45分(滿分)亦只不過720分。

既然已有唔錯的認受性,就唔駛提升程度,免得更多人唔及格(舊年有22%肥佬)。而且可以提高程度的,老師已做左,你唔見好多學生二年級教三年級野,上學期教下學期野咩!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5