教育王國

標題: 聖公會幼稚園學生人數(見圖) [打印本頁]

作者: cleverGG    時間: 15-4-29 09:42     標題: 聖公會幼稚園學生人數(見圖)

想請教大家,為什麼高班上下午班各60人,幼兒班/低班是各90人呢?有30人在K2後去了哪裡?定系呢兩年增加了學位?

圖片附件: myphoto.jpg (15-4-29 09:42, 115.77 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=NDM3OTh8NDY1OGY2ZDZ8MTcxNjYxNzMwOXww

作者: fruitfulsnoopy    時間: 15-4-29 11:20

呢張圖的低班個年是剛兩校合併,即60人中環校30人畢拉山校,而高班個年,只計中環校60人.

skh如果走左30人都會有人插班啦.

作者: cleverGG    時間: 15-4-29 13:00     標題: 回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

原來系咁jm 好聰明啊!謝謝

作者: rookie_mama    時間: 15-4-29 13:09     標題: 回覆:cleverGG 的帖子

港島神級幼稚園,相信只有好多人等位,中途離開既應該少之又少

作者: QKmommy    時間: 15-4-29 16:57     標題: 引用:港島神級幼稚園,相信只有好多人等位,中途

原帖由 rookie_mama 於 15-04-29 發表
港島神級幼稚園,相信只有好多人等位,中途離開既應該少之又少
神級幼稚園咁誇張?我同D朋友講好多人都唔識間幼稚園

作者: cleverGG    時間: 15-4-29 19:26     標題: 回覆:QKmommy 的帖子

可能每個人對神級的定義唔同掛有時神級都未必多人識的。正如有時都有人問,寶山幼稚園即系邊間?cckg stands for what?

作者: rookie_mama    時間: 15-4-29 20:20     標題: 回覆:cleverGG 的帖子

少啲人知可能係好事...

作者: cleverGG    時間: 15-4-29 20:37     標題: 引用:Quote:原帖由+rookie_mama+於+15-04-29+發

原帖由 QKmommy 於 15-04-29 發表
神級幼稚園咁誇張?我同D朋友講好多人都唔識間幼稚園
想請教QKmommy, 最後有去注冊嗎?女女系米大b?

作者: meowymeowy    時間: 15-4-29 23:56     標題: 引用:可能每個人對神級的定義唔同掛有時神級都未

原帖由 cleverGG 於 15-04-29 發表
可能每個人對神級的定義唔同掛有時神級都未必多人識的。正如有時都有人問,寶山幼稚園即系邊間?cc ...
對啊,人人定義不同。不過SKH的升小成績,睇下都好開心。
http://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671

圖片附件: myphoto.jpg (15-4-29 23:56, 86.7 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=NDM4NDd8MTU3YTc1MDF8MTcxNjYxNzMwOXww

作者: Jupiter    時間: 15-4-30 13:50     標題: 引用:少啲人知可能係好事...+ +

原帖由 rookie_mama 於 15-04-29 發表
少啲人知可能係好事...
同意

作者: meowymeowy    時間: 15-4-30 14:40     標題: 引用:Quote:原帖由+rookie_mama+於+15-04-29+發

原帖由 Jupiter 於 15-04-30 發表
同意
呢兩年都3、4千人報名... 啱啱呢年要加多一日去interview,不會人少啦!

作者: catcle    時間: 15-4-30 16:23

我舊年放棄了SKH (正取生), 而揀了半龍幼, 因為覺得考少一間私小得一間, 我學校亦有其它家長放棄了SKH, 大部份家長有龍幼, 都會放棄SKH, 因為SKH從來無保證你一定考到直資, 私小, 不過SKH家長係會自己谷小朋友, 不過SKH亦係一間好學校, 如果我不是有半龍幼, 我亦會留下讀SKH.  
作者: meowymeowy    時間: 15-4-30 23:49     標題: 引用:我舊年放棄了SKH+(正取生),+而揀了半龍幼,+

原帖由 catcle 於 15-04-30 發表
我舊年放棄了SKH (正取生), 而揀了半龍幼, 因為覺得考少一間私小得一間, 我學校亦有其它家長放棄了SKH, 大 ...
睇番舊年的討論都幾informative: http://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=6&tid=2744798&page=1

作者: QKmommy    時間: 15-5-1 10:40     標題: 引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+15-04-29+發表神

原帖由 cleverGG 於 15-04-29 發表
想請教QKmommy, 最後有去注冊嗎?女女系米大b?
註左冊呀,係大女,一月

作者: bbb2012    時間: 15-5-7 10:53

知唔知幾時正式交學費註冊?現在只交了留位費?

作者: cleverGG    時間: 15-5-7 11:57     標題: 回覆:QKmommy 的帖子

你女女好叻啊!我好中意呢間學校,希望今年考到

作者: winnietingting    時間: 15-5-7 13:24     標題: 引用:我舊年放棄了SKH+(正取生),+而揀了半龍幼,+

原帖由 catcle 於 15-04-30 發表
我舊年放棄了SKH (正取生), 而揀了半龍幼, 因為覺得考少一間私小得一間, 我學校亦有其它家長放棄了SKH, 大 ...
半龍是: spk/sh/真光/ st clares,其中一間?  否則為何放棄skh?  thanks

作者: chu888    時間: 15-5-7 16:10

上年interview考邊方面多呀?
作者: QKmommy    時間: 15-5-8 01:17     標題: 回覆:cleverGG 的帖子

加油

作者: QKmommy    時間: 15-5-8 01:24     標題: 引用:上年interview考邊方面多呀?

原帖由 chu888 於 15-05-07 發表
上年interview考邊方面多呀?
考睇2幅圖,其中一幅有3種生果,第二幅少左一個,叫你係個籃度攞冇左個個出來
另外考插牙刷,插4枝,之後叫女俾番2枝老師
最後俾2支筆小朋友,一枝有色,一枝冇色,叫佢將有色個技𢵧出來俾老師
亦有問家長問題,好普通的,問如果小朋友在學校唔講野,我們會點樣 handle? 全中文

作者: Itsaniceday    時間: 15-5-18 19:09     標題: 回覆:聖公會幼稚園學生人數(見圖)

請問有沒有人收到SKH call waiting?

作者: theaus    時間: 15-5-19 15:09     標題: 回覆:聖公會幼稚園學生人數(見圖)

Skh係唔係搬左去銅鑼灣?
暫時校舍k1收幾多人?

作者: hillcattery    時間: 15-5-19 15:40     標題: 引用:Skh係唔係搬左去銅鑼灣? 暫時校舍k1收幾多

原帖由 theaus 於 15-05-19 發表
Skh係唔係搬左去銅鑼灣?
暫時校舍k1收幾多人?
係,上下午共180人。資料可從學校網頁看到

作者: 力爭上游    時間: 15-5-23 00:24     標題: 回覆:聖公會幼稚園學生人數(見圖)

Follow

作者: Jupiter    時間: 15-5-23 13:36     標題: 引用:請問有沒有人收到SKH+call+waiting? +

原帖由 Itsaniceday 於 15-05-18 發表
請問有沒有人收到SKH call waiting?
都未交大訂,未有人放位

作者: 73662710    時間: 15-7-29 23:54

meowymeowy 發表於 15-4-30 23:49
睇番舊年的討論都幾informative: http://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=6&tid=2744798&page=1

...
Can anybody share more about this school?
作者: hillcattery    時間: 15-7-29 23:55     標題: 引用:Quote:meowymeowy+發表於+15-4-30+23:49+睇

原帖由 73662710 於 15-07-29 發表
Can anybody share more about this school?
u got offer?

作者: 73662710    時間: 15-7-30 17:02

hillcattery 發表於 15-7-29 23:55
u got offer?

No
boy to attend St Catherine in coming August, thinking whether or mot should apply for skh.
Main advantage of attending skh is the bigger chance of being admitted by spccps but spccps has honesly annouced the majority of its vacancies are given to "RELATED family". My family is not RELATED to spcc in any way, thus, even my boy is admitted by skh, the chance of going to spccps is still very slim...........................

作者: Bibianna0518    時間: 15-8-1 16:03

去年也有考,好喜歡SKHKg。
有一個現象都幾得意,唔識這間學校會嘅人會問:邊間聖公會?但認識此校嘅人就會知道乜嘢喺好,有錢都買不到。
作者: cleverGG    時間: 15-8-2 14:20     標題: 引用:去年也有考,好喜歡SKHKg。有一個現象都幾

原帖由 Bibianna0518 於 15-08-01 發表
去年也有考,好喜歡SKHKg。
有一個現象都幾得意,唔識這間學校會嘅人會問:邊間聖公會?但認識此校嘅人就會 ...
不能同意更多。請問你小朋友系細b嗎?今年會再考嗎?我好中意呢間學校,希望了解更多最新資訊

作者: Bibianna0518    時間: 15-8-6 16:38

回覆 cleverGG 的帖子

家姐個仔是skhkg學生。見其性格開朗,充滿好奇心,又有禮貎和愛心。我都好鍾意可惜不是。

作者: 三隻馬    時間: 15-8-12 13:04

delete

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5