教育王國

標題: 直資私位中學推介 [打印本頁]

作者: Victory1    時間: 15-4-24 07:34     標題: 直資私位中學推介

請問大家有無直資和私立中學推薦,可以準備叩門用。
叩門須知,帶備甚麼等。

作者: Nevergiveup888    時間: 15-4-24 08:17     標題: 回覆:直資私位中學推介

你的目標是Band機?
如想考直資/私立,一早考晒應该放晒榜!
就算B2A校都好搶手。
你想哪一區?

作者: aleung922    時間: 15-4-24 08:56

回覆 Victory1 的帖子

我只知李國寶中學於放榜日有第三輪入學申請, 你可入佢地網頁既入學須知睇睇, 約有20個學位.  不過我對此校認識不深, 所以校風, 學術等, 你要小心睇睇.
作者: hkpapa852    時間: 15-4-24 09:27

Victory1 發表於 15-4-24 07:34
請問大家有無直資和私立中學推薦,可以準備叩門用。
叩門須知,帶備甚麼等。

...
顏寶玲, 多年嚟放榜後都仲聽聞有B3-B1生可叩入
聖道迦南, B3-B2生可叩

作者: PMAN0917    時間: 15-4-24 09:33

回覆 hkpapa852 的帖子

還有九龍塘香島1C, 培橋

作者: Victory1    時間: 15-4-24 10:00     標題: 回覆:直資私位中學推介

選九龍區個直資作叩門用,真的要好好準備一下。

作者: PMAN0917    時間: 15-4-24 10:23

還有觀塘福建

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-24 10:34

好睇小朋友既 Band 同埋想入嘜 Band 既學校。
作者: Victory1    時間: 15-4-24 21:12     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

全港band 2,九龍城區band 3,有咩選擇?

作者: germainehui    時間: 15-4-24 21:45

Nevergiveup888 發表於 15-4-24 08:17
你的目標是Band機?
如想考直資/私立,一早考晒應该放晒榜!
就算B2A校都好搶手。
請問知不知中華基金中學俾唔俾叩門? 如果之前有OFFER俾你, 無接受到,放榜後再去叩門又會唔會接受呢?

作者: PMAN0917    時間: 15-4-24 21:48

九龍塘香島1C, 培橋, 福建
作者: SIYip    時間: 15-4-24 22:00

王家爸爸 發表於 15-4-24 10:34
好睇小朋友既 Band 同埋想入嘜 Band 既學校。
呢個係非常重要嘅因素。一般扣門階段,直資私校收嘅學生會比派位前收嘅叻,所以揀同自己小朋友能力相若,或差少許得嚟比派位好嘅學校機會大d.
作者: SIYip    時間: 15-4-24 22:02

回覆 germainehui 的帖子

所有有位嘅直資都會要接受扣門,每個頭都係錢,問題係俾唔俾你扣,即是你是否合乎他們的要求。
作者: germainehui    時間: 15-4-24 22:22

SIYip 發表於 15-4-24 22:02

所有有位嘅直資都會要接受扣門,每個頭都係錢,問題係俾唔俾你扣,即是你是否合 ...
我囡之前IN過中華基金中學, 間學校已經收著佢, 不過由於要放弃大抽奬, 所以無接受到中基的OFFER, 但驚如果大抽獎不夠過, 派得唔好,最壞的打算想返去中基叩門, 但唔知咁樣佢地會唔會接受.

作者: germainehui    時間: 15-4-24 22:24

打錯字"但驚如果大抽獎不夠運氣,派位派得唔好".
作者: SIYip    時間: 15-4-24 22:26

呢d 嘢,睇競爭對手。只要你小朋友叻過其他扣門嘅,學校點會同成績鬥氣。但亦唔好覺得一定收,好似你情況嘅一定唔少,仲有一d 無報但派位唔理想嘅都會一齊爭,到時就要睇鹿死誰手。始終到7 月,好d 嘅直資都唔會剩太多位。
作者: Victory1    時間: 15-4-24 22:44     標題: 回覆:SIYip 的帖子

7月直資位不多....開始滴汗,好有壓力!

作者: germainehui    時間: 15-4-25 09:10

SIYip 發表於 15-4-24 22:26

呢d 嘢,睇競爭對手。只要你小朋友叻過其他扣門嘅,學校點會同成績鬥氣。但亦唔 ...
明白, 我都係做定最壞打算啫, 希望到時派位唔好派得咁差啦!

作者: Victory1    時間: 15-4-25 09:12     標題: 回覆:germainehui 的帖子

我預了派得差。

作者: SIYip    時間: 15-4-25 09:30

只要策略好,唔好太進取,應該唔會太差嘅,唔好太擔心^_^我有朋友幾年前唔記得咩原因,又係話嗰年應該進取d,  於是放棄了一間直資offer,  最後都係派咗佢覺得比該直資差嘅中學,最後扣門失敗。好在小朋友後來都讀得開心。

作者: Victory1    時間: 15-4-25 11:22     標題: 回覆:SIYip 的帖子

已不敢進取,只希望派得不要太差就好了。

作者: germainehui    時間: 15-4-25 12:31

SIYip 發表於 15-4-25 09:30

只要策略好,唔好太進取,應該唔會太差嘅,唔好太擔心^_^我有朋友幾年前唔記得咩 ...
謝謝! 我已經填得不太進取, 不過囡只係心儀第一志願果間, 但第一志願果間中學又好多人爭, 如果派唔到, 去叩門都有一定難度.

作者: rickhkpc    時間: 15-4-25 18:08     標題: 回覆:germainehui 的帖子

有冇人知培僑是否可叩門,難吾難?

作者: pmlai    時間: 15-4-26 09:30     標題: 回覆:germainehui 的帖子

中華基金講明吾接受叩門,我自己覺得如有offer都吾要咁肯定吾會再有機會,

作者: sukiwong628    時間: 15-4-27 15:09

我認為無論那個級別都好, 好多直資校都不接受返啅的, 佢比 offer 時你唔要, 到叩門階段你先話要番, 除非該直資校 D 位真係多到無人要, 否則佢都唔想被視為水泡學校啦.
作者: FRUTIPS    時間: 15-4-27 15:24     標題: 回覆:直資私位中學推介

講真,今時今日直資位都難求,如果成績全港是band3, 競爭更難,只知林大輝,香島較易入

作者: aleung922    時間: 15-4-27 15:45

其實中基都有講明, 不會留位給放棄學位既學生, 咁究竟有冇成功吃回頭草既例子, 只有學校先知啦, 但如果係咁出爾反爾, 又對放棄大抽獎既同學唔公平呢! 不過, 我諗中基唔會咯, 因佢2nd in 都成500人, 正所謂都唔駛憂冇學生揀. 除非個學生真係能文能武, 成績斐然, 咁學校又未必會同成績鬥氣卦, 不過咁叻既學生, 又點會冇學校收呢?!
其實無論咩級別既直資, 位又唔多, 又唔易考, 所以有offer真係要三思!
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-27 15:56

SIYip 發表於 15-4-24 22:02

所有有位嘅直資都會要接受扣門,每個頭都係錢,問題係俾唔俾你扣,即是你是否合 ...
舊年DBS既REJECT信,講明歡迎七月扣門。
作者: SIYip    時間: 15-4-27 19:00

回覆 王家爸爸 的帖子

甘鼓舞?不過機會都唔大啦。甘名嘅校唔恨嗰一個半個頭嘅錢,一定擇勁,係超勁,而收。
作者: sukiwong628    時間: 15-4-28 13:59

到叩門時就係學校勁揀擇的階段, 有誠意係必需, 但唔等於有用.
作者: FRUTIPS    時間: 15-4-28 14:14     標題: 引用:到叩門時就係學校勁揀擇的階段,+有誠意係必

原帖由 sukiwong628 於 15-04-28 發表
到叩門時就係學校勁揀擇的階段, 有誠意係必需, 但唔等於有用.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5