教育王國

標題: 有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識 [打印本頁]

作者: koeychan    時間: 15-4-22 02:32     標題: 有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

我囝囝宜家22個月大,仲未可以放手行,對腳好無力,唔可以做到(貓)低起身!但其他發展一切正常,小肌肉好好,說野又叻,學野都好快,宜家已經識唱歌!就係唔識行,佢可以扶野自己行,但一放手就唔得,同埋好易跌,一跌就好似人地暈左咁,唔識保護自己。
重點係係佢12-15個月時佢係發展唔錯可自行上sofo可以放手行幾步,我地一直等佢行到17個月後就發現佢有退步,上唔到sofo放手唔行,仲好易跌!
已經做左好多檢查如mri都話無問題,宜家係qe做緊物理治療!
請問有無人同我囝一樣?
我宜家仲可以做咩?
因為我上網睇好多人大肌肉遲緩都係一係本身一直樣樣野都遲緩或有埋其他方面遲緩,就無話退步或其它都無事!

作者: koeychan    時間: 15-4-22 02:33

同埋宜家有pn收佢,我都唔知比唔比佢讀好?
作者: DollyCC    時間: 15-4-22 03:19     標題: 回覆:koeychan 的帖子

醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒科睇下,照下腦仔好,我個小朋友8個月都未坐,後來發現有羊癎。去埋cac評估先,有咩排咩

作者: funghon    時間: 15-4-22 07:51     標題: 回覆:有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

有冇去醫院做物理治療??有冇排S位? 行都行吾隱,普通幼稚園應該照顧吾度佢。

作者: koeychan    時間: 15-4-22 10:16     標題: 引用:醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒

原帖由 DollyCC 於 15-04-22 發表
醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒科睇下,照下腦仔好,我個小朋友8個月都未坐,後來發現有羊癎。 ...
醫生就係話未知原因,腦、頸椎胸椎腰椎都照曬mri都話正常﹗

作者: bobochuchuwong    時間: 15-4-22 10:30

作者: DollyCC    時間: 15-4-22 11:03     標題: 回覆:koeychan 的帖子

我地mri無事,腦電圖照到羊間

作者: jackyyymama    時間: 15-4-22 13:52     標題: 回覆:有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

會唔會唔會之前行路發生事有陰影,心理因素

作者: koeychan    時間: 15-4-22 15:19     標題: 引用:我地mri無事,腦電圖照到羊間 +

我地mri無事,腦電圖照到羊間
咁我要叫醫生檢查埋腦電圖先﹗

作者: koeychan    時間: 15-4-22 15:23     標題: 引用:會唔會唔會之前行路發生事有陰影,心理因素

原帖由 jackyyymama 於 15-04-22 發表
會唔會唔會之前行路發生事有陰影,心理因素
之前都係咁諗,但係佢d張力真係好差,叫佢提腳係提到少少就唔得啦,膝頭哥一d用都無,一行路就鎖住﹗宜家仲差過佢11-12個月果時﹗

作者: jackyyymama    時間: 15-4-23 15:43     標題: 回覆:有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒

作者: catest    時間: 15-4-25 14:50

要留意住是否真的退步?如果是退步,有可能是染色體或代謝病,要驗血找原因.
作者: LivedLee    時間: 15-4-25 19:16     標題: 回覆:有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

你儘快轉CAC或社署安排學校啦,我囝囝都差唔多係咁,大你果個幾個月,而家讀緊S位。

作者: LivedLee    時間: 15-4-25 19:17     標題: 回覆:有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

同埋最好排埋遺傳學啦…

作者: Tifftiff0115    時間: 15-4-26 02:10     標題: 引用:醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒

醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒科睇下,照下腦仔好,我個小朋友8個月都未坐,後來發現有羊癎。 ...
照咗腦電圖同排CAC先,呢兩邊意見最有可能幫倒手。

作者: koeychan    時間: 15-4-27 13:23     標題: 引用:有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒 +

原帖由 jackyyymama 於 15-04-23 發表
有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒
有驗血﹗話正常﹗

作者: koeychan    時間: 15-4-27 13:25     標題: 引用:你儘快轉CAC或社署安排學校啦,我囝囝都差

原帖由 LivedLee 於 15-04-25 發表
你儘快轉CAC或社署安排學校啦,我囝囝都差唔多係咁,大你果個幾個月,而家讀緊S位。

...
咩係cac﹗你幾時知道你仔有時咁快排到s位﹖咁你仔係咩事,宜家點﹖

作者: curly    時間: 15-4-30 13:32

koeychan 發表於 15-4-22 02:33
同埋宜家有pn收佢,我都唔知比唔比佢讀好?

作者: koeychan    時間: 15-4-30 17:16     標題: 引用:Quote:koeychan+發表於+15-4-22+02:33+同埋

原帖由 curly 於 15-04-30 發表
其實我已經交左錢,但就讀下午班,因為學校話下午班少人d可以多d人手照顧﹗我衡量過都覺得安全好d﹗但請問你覺得讀ga原因係咩﹖

作者: moonlet    時間: 15-4-30 22:10     標題: 引用:Quote:原帖由+curly+於+15-04-30+發表讀其

原帖由 koeychan 於 15-04-30 發表
其實我已經交左錢,但就讀下午班,因為學校話下午班少人d可以多d人手照顧﹗我衡量過都覺得安全好d﹗但請問 ...
請問能pm 我那間幼兒園嗎? 我女13個月  只能扶著行  我怕無學校收她  也想有老師照顧到她  謝謝

作者: koeychan    時間: 15-5-1 00:05     標題: 引用:Quote:原帖由+koeychan+於+15-04-30+發表其

原帖由 moonlet 於 15-04-30 發表
請問能pm 我那間幼兒園嗎? 我女13個月  只能扶著行  我怕無學校收她  也想有老師照顧到她  謝謝

...
13個月可以扶住行,都算正常進度喎﹗佢有其他問題﹖

作者: moonlet    時間: 15-5-1 07:11     標題: 引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-04-30+發表請

原帖由 koeychan 於 15-05-01 發表
13個月可以扶住行,都算正常進度喎﹗佢有其他問題﹖
肌張力低  都系腳仔不夠力  但進步中 轉換姿勢麻麻地   總之咩動作都要扶才能做到  cac 不讓我排任何服務,話再觀察下先wo

作者: Tifftiff0115    時間: 15-5-1 11:47     標題: 引用:Quote:原帖由+koeychan+於+15-05-01+發表13

原帖由 moonlet 於 15-05-01 發表
肌張力低  都系腳仔不夠力  但進步中 轉換姿勢麻麻地   總之咩動作都要扶才能做到  cac 不讓我排任何服務, ...
其實13個月仲早,喺屋企同佢行多啲先,過幾個月再係差嘅,先揾PST幫佢做大肌訓練,冇咁貴,之後唔夠先再揾PT、OT幫手啦。

作者: moonlet    時間: 15-5-1 21:59     標題: 引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-05-01+發表肌

原帖由 Tifftiff0115 於 15-05-01 發表
其實13個月仲早,喺屋企同佢行多啲先,過幾個月再係差嘅,先揾PST幫佢做大肌訓練,冇咁貴,之後唔夠先再揾P ...
PST 即系咩?  噢 原來  大些才找專業些的人幫?  她六個月時已經找協康物理治療師   確實系甘哭  哈哈

作者: Tifftiff0115    時間: 15-5-1 23:35     標題: 引用:Quote:原帖由+Tifftiff0115+於+15-05-01+發

原帖由 moonlet 於 15-05-01 發表
PST 即系咩?  噢 原來  大些才找專業些的人幫?  她六個月時已經找協康物理治療師   確實系甘哭  哈哈

...
PST即係學前幼兒導師。其實你可以一開始就揾PT,OT做治療,不過PST費用一般平3,4成,亦都係專業可以做肌肉訓練嘅。我囝囝做開嘅好有經驗,三個月倒都有明顯進步~

作者: moonlet    時間: 15-5-2 13:03     標題: 引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-05-01+發表PST

原帖由 Tifftiff0115 於 15-05-01 發表
PST即係學前幼兒導師。其實你可以一開始就揾PT,OT做治療,不過PST費用一般平3,4成,亦都係專業可以做肌肉 ...
能否告知邊個機構? 我都想做  不想只靠屯醫  無咩用甘  謝謝

作者: LivedLee    時間: 15-5-2 17:47     標題: 引用:Quote:原帖由+koeychan+於+15-04-30+發表其

原帖由 moonlet 於 15-04-30 發表

...
行唔到,真係讀唔掂嫁。即使先生顧佢,其他小朋友玩,難免推推撞撞整親。所以,果陣做assessment果個醫生都因為咁,建議排E 同 S位。

作者: LivedLee    時間: 15-5-2 17:50     標題: 回覆:koeychan 的帖子

之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己就連份底都見唔到。我小朋友除左唔識行,整個development都有D慢……

作者: Tifftiff0115    時間: 15-5-2 20:30     標題: 引用:之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己

原帖由 LivedLee 於 15-05-02 發表
之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己就連份底都見唔到。我小朋友除左唔識行,整個development都有D慢 ...
呢方面嘅delay,可以揾啲一對一嘅訓練幫手,會追得快啲。

作者: koeychan    時間: 15-5-3 02:10     標題: 引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-05-01+發表PST

PST即係學前幼兒導師。其實你可以一開始就揾PT,OT做治療,不過PST費用一般平3,4成,亦都係專業可以做肌肉 ...
可以pm我嗎?我都想揾你果個試下﹗

作者: koeychan    時間: 15-5-3 02:12     標題: 引用:之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己

原帖由 LivedLee 於 15-05-02 發表
之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己就連份底都見唔到。我小朋友除左唔識行,整個development都有D慢 ...
但係我阿仔係由識到退步,其他又正常,所以醫生都講唔到點解﹗

作者: LivedLee    時間: 15-5-4 14:24     標題: 回覆:Tifftiff0115 的帖子

我之前都有去協康(私隊)同其他私營嘅做3T,一個字,惨!

作者: kiki217    時間: 15-5-4 23:46

可以試下搵特殊老師做training,我囡囡二歲二個月,專注力差,不懂坐,上左三個月進步左好多,專注好左,小肌好左,識扣大粒扭,拉拉練,連爸爸都話值得,不過而家擔心佢k1.

作者: rachelyim    時間: 15-5-6 04:42

你看看以下短片,有關雷特氏症,有講及小朋友無故退步的情況。

https://www.youtube.com/watch?v=NDyvz8et5A8&feature=youtu.be
作者: curly    時間: 15-5-19 09:06

回覆 koeychan 的帖子

可以多D機會學東西, 環境迫使學
作者: dubdub    時間: 15-5-19 13:02     標題: 引用:有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒 +

作者: jackyyymama    時間: 15-5-19 13:50     標題: 引用:Quote:原帖由+jackyyymama+於+15-04-23+發

原帖由 dubdub 於 15-05-19 發表
我仔又係好細粒同發展都有的慢,如甲狀腺低高係咪bb本身都有徵狀?
先天性甲狀腺功能不足會影響生長同腦部發育。
你可以睇遺傳科網上資訊 ( http://www.dh.gov.hk/tc_chi/main/main_cgs/main_cgs.html)
我女初生時飲好多但體重越來越跌,個人呆d易瞓,入院(佢患腦水腫)有個經驗醫生專登check甲狀腺分泌先知身體無製造,要一直食藥幫助生長。

作者: wfyongkimo    時間: 15-6-16 11:19

我囡囡現在3歲, 去年CHECK到有羊癎,發展DELAY,又唔識講野...系觀塘讀了一年密集式訓練, 但見成效緩慢, 想問其實系米單對單的訓練唔夠?但囡囡唔可以迫得, 因為一迫佢又好易抽筋...依家還在排S位..唔知大家有沒有好介紹?

作者: claudialuk2011    時間: 15-6-16 12:55

moonlet 發表於 15-4-30 22:10

...
正常進度
作者: claudialuk2011    時間: 15-6-16 12:58

LivedLee 發表於 15-5-2 17:47
行唔到,真係讀唔掂嫁。即使先生顧佢,其他小朋友玩,難免推推撞撞整親。所以,果陣做assessment果個醫生都 ...
agree
作者: claudialuk2011    時間: 15-6-16 13:02

wfyongkimo 發表於 15-6-16 11:19
我囡囡現在3歲, 去年CHECK到有羊癎,發展DELAY,又唔識講野...系觀塘讀了一年密集式訓練, 但見成效緩慢, 想問 ...
好易抽筋 <- 沒有任何藥物給她 ?
作者: wfyongkimo    時間: 15-6-17 14:19     標題: 回覆:claudialuk2011 的帖子

有食藥,仲要每次食3種...但控制成效未去到好理想果隻囉

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5