教育王國

標題: 農圃道-不去音樂會放棄期考分10% [打印本頁]

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 12:09     標題: 農圃道-不去音樂會放棄期考分10%

想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個都因工作未能帶亞仔去。

作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 12:29

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:09
想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個 ...
一定唔係, 我個仔個間家教會只會攪旅行同趣興班

作者: Yanamami    時間: 15-4-21 12:29

吓?
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 12:29

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:09
想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個 ...
不知如何可將通告貼上黎,有無人可以教我?

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 12:30

hkpapa852 發表於 15-4-21 12:29
一定唔係, 我個仔個間家教會只會攪旅行同趣興班
通告真係咁寫,但我唔識將通告擺上黎,有無人可教我?

作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 12:32

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:30
通告真係咁寫,但我唔識將通告擺上黎,有無人可教我?
呢D係個別學校安排, 你只可以向學校反映, 甚至向教育局投訴, 其它人都幫唔到你.

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 12:36     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+12:30+

原帖由 hkpapa852 於 15-04-21 發表
呢D係個別學校安排, 你只可以向學校反映, 甚至向教育局投訴, 其它人都幫唔到你.
...
我唔係要人幫,        亞仔小一,我同小學脫節好耐,唔知依家小學模式係點,所以問下大家小學係唔係咁。

作者: 小寶貝兒    時間: 15-4-21 12:43

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:29
不知如何可將通告貼上黎,有無人可以教我?

我在學校的官網找到通告了
http://www.frgps.edu.hk/notice/notice/all/a1415048.pdf

作者: 小寶貝兒    時間: 15-4-21 12:45

就咁睇, 佢話呢個音樂會係音樂科既一部份, 我覺得如果唔洗比錢買飛入場既, 都可以講得通, 不過學校應該考慮埋雙職家長既情況, 唔可以話一刀切唔去就冇分囉!
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 12:51     標題: 引用:就咁睇,+佢話呢個音樂會係音樂科既一部份,+

原帖由 小寶貝兒 於 15-04-21 發表
就咁睇, 佢話呢個音樂會係音樂科既一部份, 我覺得如果唔洗比錢買飛入場既, 都可以講得通, 不過學校應該考慮 ...
佢哋家教會攪嘅活動一定要全校家長帶子女去,最煩就係平日返工時間點去,放工通常都成八點先走得,咁又點去呢?以為津校,官校較平民,無咁多要威嘅野做!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-21 12:59

咁平日8黠幾放工, 9PM至到家, 邊個照顧小朋友? 請家人/工人帶小朋友去得嗎? 或者請同區家長幫忙?
小朋友出席就得啦, 做報告的是小朋友
作者: YolandaTam    時間: 15-4-21 13:00

小女學校(喺你小朋友學校附近)冇咁嘅規矩, 連家教會都係自願參加, 我參加咗五年, 從未出席過活動.
作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-21 13:01

曾經聽過, 如果係學校出面攪活動, 政府限制較多(外出師生比例呀等等), 所以有時會以家教會名義進行, 避開左果D限制, 其實都係學校野....
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 13:16

Charlotte_mom 發表於 15-4-21 12:59
咁平日8黠幾放工, 9PM至到家, 邊個照顧小朋友? 請家人/工人帶小朋友去得嗎? 或者請同區家長幫忙?
小朋友出 ...
平時老人家帶,老人家年紀大,喺樓下撘校車當然無問題,但出街就唔好,都唔知擔心大好定擔心細好.
我同其他家長唔熟,就算熟都唔好意思叫人帶自己仔女,始終有乜事真係無得話人.

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 13:25

YolandaTam 發表於 15-4-21 13:00
小女學校(喺你小朋友學校附近)冇咁嘅規矩, 連家教會都係自願參加, 我參加咗五年, 從未出席過活動. ...
我接觸呢間學校的校長,只係一個PR,只做門,但明眼人會看得出,愛心唔足夠,要面子多D, 所以佢鐘意家教會,因入面有好多專業人仕,所以亦好support 家教會攪的活動。如上月初家教會喺文化中心攪畫展,其實入一個家教會教家長畫畫的老師攪,當中將農圃道學生的上堂作品擺出展覽,但最煩係學校唔帶學生去,要家長一定要帶學生去参觀,仲要係一日小一至小三放假去,一日小四至小六放假去,其實困兩日根本無上堂,因老師去晒畫展幫手,到測驗時教書也未教晒應有的範圍

作者: YolandaTam    時間: 15-4-21 13:47

ceciwong2008 發表於 15-4-21 13:25
我接觸呢間學校的校長,只係一個PR,只做門,但明眼人會看得出,愛心唔足夠,要面子多D, 所以佢鐘意家教會,因入 ...
唔駛唔開心, 好多校長都係PR, 因為, 做好個名, 攞FUNDING, 我囡學校有啲家長反而覺得PR做唔夠, 因為係女校, 要同GHS嗰啲睇齊.  學校放假俾學生去睇畫展, 係校內事務, 冇乜好講,  教書教唔晒呢方面... 我女學校教書好多時同冇教冇分別, 因只係蜻蜓點水咁教, 一到朗誦節, 校際體育比賽, 舞蹈節, 音樂節就冇乜幾多堂會人齊, 中英文嚟講考核課文內容只佔20%左右, 只有阿Q咁諗,讀書靠自己, 唔係靠老師教,當趁早培養自學能力。 
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 13:56     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+13:25+

原帖由 YolandaTam 於 15-04-21 發表
唔駛唔開心, 好多校長都係PR, 因為, 做好個名, 攞FUNDING, 我囡學校有啲家長反而覺得PR做唔夠, 因為係女校, ...
哈哈。。聽你咁講都幾有趣,相信你囡囡間學校應該都幾出多,如想同Good Hope睇齊都一定有返咁上下。

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-21 14:02

Charlotte_mom 發表於 15-4-21 12:59
小朋友出 ...
做報告的應該係小朋友,但係現實係小學,尤其係初小,好多時都係親子製作。
作者: Yanamami    時間: 15-4-21 14:56

YolandaTam 發表於 15-4-21 13:47
唔駛唔開心, 好多校長都係PR, 因為, 做好個名, 攞FUNDING, 我囡學校有啲家長反而覺得PR做唔夠, 因為係女校, ...
我地学考中文科考試同課本有关既就只有每課幾个詞語,英全同課本無关。都幾好,唔洗温書~
作者: ppmmbb    時間: 15-4-21 14:59

小寶貝兒 發表於 15-4-21 12:45
就咁睇, 佢話呢個音樂會係音樂科既一部份, 我覺得如果唔洗比錢買飛入場既, 都可以講得通, 不過學校應該考慮 ...

個校長有無腦架?
係學校活動定私人自願性活動?保險點計?
連校車都唔識安排!

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 15:45     標題: 引用:+本帖最後由+ppmmbb+於+15-4-21+15:01+編輯

原帖由 ppmmbb 於 15-04-21 發表
校長好有腦架,佢最鐘意做show, 尤其佢覺得自己唱歌好好聽
係家長教師會嘅活動,但指明家長一定要帶仔女去,要做音樂科工作紙,同埋會計音樂科期考10%成績,你問佢保險問題佢一定東扯西扯講其他迴避問題。
有校車安排就好喇,即學校帶學生去,唔洗攪到我哋。

作者: little_yolky    時間: 15-4-21 16:15

王家爸爸 發表於 15-4-21 14:02
做報告的應該係小朋友,但係現實係小學,尤其係初小,好多時都係親子製作。 ...
小一生真係盲字唔識多個, 都係親子製作。阿囡小二, 識多兩個大字, 我終於可以塞佢自己寫, 然後最多我幫佢打字。
作者: little_yolky    時間: 15-4-21 16:21

我真係為你難過。可唔可以請假早走兩個鐘?

我哋學校又有校慶表演, 但年年都安排星期六, 今年阿女唔好彩, 唔小心入咗要表演既課外活動, 星期四全校停課, 因為要去場地綵排, 無校車, 所以要請半日假接佢。突然又彈張通告話星期一二要留校練習, 一定要出席, 又再次無校車。我即時發颷, 响通告度寫無人接放學, 唔留校, 後再補多個電話, 免得老師硬要學生留底。

電話聯絡負責老師時, 係多麼的nice (阿囡話佢平時好惡), 好體諒我哋做雙職父母既難處等等, 唔駛阿女留校練習, 只著阿女正常練習時間時多專心而已。樓主我不是晒命, 不過, 真心為你難過, 遇到呢D事, 仲唔係得一次半次, 真係甚為氣結。

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 16:30     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+12:09+

原帖由 little_yolky 於 15-04-21 發表
我真係為你難過。可唔可以請假早走兩個鐘?

我哋學校又有校慶表演, 但年年都安排星期六, 今年阿女唔好彩,  ...
其實我已經無參加任何學校嘅課外活動,因學校嘅課外活動全部係由家長教師會攪,佢揾果d老師係會貴過自己出面學一對一嘅老師,唔喺學校學又可以日日撘校車,唔洗煩。

今次最大問題係一定要去音樂會,否則音樂科期考成績放棄10%分,好對唔住囝囝。

我想問下大家,其實小學係唔係可以咁計考試分?呢d課外活動係唔係一定要參加?

作者: MC1128    時間: 15-4-21 16:48

小女學校,記得五六年級時,音樂科有要求欣賞音樂會,計分的,但唔記得佔幾多分

只要求,去完音樂會後,交回票尾及介紹音樂會的單張,沒有工作紙或任何觀後感功課要做

沒有硬性要求去某一個音樂會,老師給充足的時間,例如聖誕新年、復活節長假期, 任何一個音樂會都可以

一向有帶孩子聽音樂會,所以並不困難

我們是雙職家長,都可以安排到時間去聽

由於所有同學都要聽,有熱心家長會相約一齊,幫忙接送

六年級,有十二歲,如果去香港大會堂,文化中心,或者居住就近的沙田大會堂、荃灣大會堂等等

可以放心同學們一齊去聽,最多家長接走

作者: ppmmbb    時間: 15-4-21 16:54

ceciwong2008 發表於 15-4-21 16:30
其實我已經無參加任何學校嘅課外活動,因學校嘅課外活動全部係由家長教師會攪,佢揾果d老師係會貴過自己出 ...
唔知算不算!

《家庭崗位歧視條例》                 

《家庭崗位歧視條例》的作用是甚麼?                 

《家庭崗位歧視條例》(條例)於一九九七年六月二十六日制定。根據條例的規定,任何人如歧視具有家庭崗位的人,便屬違法。有關人士可以就指定活動範疇內的家庭崗位歧視提出投訴,投訴範圍並包括直接歧視和間接歧視。                 
                  任何人因另一人曾經或打算根據條例作出投訴,而給予該人較差的待遇,也屬違法。這項規定也適用於為投訴作證的人。                 

什麼是家庭崗位?                 

「家庭崗位」指負有照顧直系家庭成員的責任的崗位。                 
                  「直系家庭成員」,就任何人而言,指因血緣、婚姻、領養或姻親而與該人有關的任何人。這定義涵蓋了獲法律承認的各種關係,例如父親、母親、兄弟、姐妹、丈夫、妻子、兒子、女兒、祖父母或外祖父母、孫子女或外孫子女、姪女或甥女、姪兒或外甥、岳父或家翁、岳母或家姑、配偶的兄弟姐妹,以及其他上文未能盡錄的關係。                 

甚麼是直接歧視?                 

直接歧視是指在相同或無重大分別的情況下,任何人給予具有家庭崗位或某家庭崗位的人的待遇,差於他給予並無家庭崗位或相同家庭崗位的人的待遇。僱主歧視須照顧年老父母的求職者,就是「直接歧視」的例子。                 

甚麼是間接歧視?                 

當某項要求或條件表面上看似不帶歧視,而事實上對具有家庭崗位或某家庭崗位的人有不公平的影響時,便屬於間接歧視。舉例來說,如果一家公司只聘用可以不定時工作的職員,則很多負有照顧幼兒責任的人很可能未能符合這項工作要求。如果沒有合理的理由支持有關要求或條件,該項要求或條件便可能構成「間接歧視」。                 

條例涵蓋那幾個活動範疇?                 

條例訂明,任何人如果在指定的活動範疇內歧視另一人,即屬違法。有關範疇包括:                 

提出申訴                 

平等機會委員會負責監察條例的執行情況。你如果受到你認為與條例規定有抵觸的待遇,可以向委員會尋求協助。                 
                  任何人可以向委員會提出書面申訴,委員會會隨即進行調查,並鼓勵爭議雙方和解。如果未能達成和解,而受害人決定訴諸法庭,委員會可以在法律程序上提供協助。委員會在處理所有申訴及查詢時,都會緊守保密原則。                 
                  除此之外,你也可以親自向法庭提出法律程序。                 

生效日期                 

《家庭崗位歧視條例》已於一九九七年十一月二十一日全面生效。                 

其他資料                 

平等機會委員會                 
                  香港太古城                 
                  太古灣道14 號                 
                  太古城中心三座19 樓                 
                  電話(熱線): 2511 8211                 
圖文傳真: 2511 8142                 
〔本單張只供一般參考之用,內容或有未詳盡之處。讀者如果想得知條例的詳細內容,可以參閱《家庭崗位歧視條例》的條文。〕

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 16:57     標題: 引用:+本帖最後由+MC1128+於+15-4-21+16:48+編輯

原帖由 MC1128 於 15-04-21 發表

小女學校,記得五六年級時,音樂科有要求欣賞音樂會,計分的,但 ...
其實唔係規定睇邊個音樂會,我完全無問題,咪放假去囉,但依家係強迫去睇佢哋果d.

我知有好多小學都會要求家長帶子女去音樂會,同時係會計落考試分,情形就等同你囡囡學校;但農圃道官立小學真係好差,好多時為咗迎合家長教師會活動,就強迫家長同學生一定要去,完全無理會家長及學生感受。

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 17:00     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+16:30+

原帖由 ppmmbb 於 15-04-21 發表
唔知算不算!
今日都問咗平機會,佢哋話唔係

作者: marcuscyrus    時間: 15-4-21 17:00     標題: 引用:想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」

原帖由 ceciwong2008 於 15-04-21 發表
可否同老師傾下以另一些在周末舉行的音樂會代替?我兒學校音樂都要求聽音樂會,但不會規定你聽咩,只要貼返票尾,答返啲簡單問題,如呢首歌快定慢,最鍾意邊首等,有時我地都是用免費音樂會來做

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 17:01     標題: 引用:Quote:原帖由+ceciwong2008+於+15-04-21+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-04-21 發表
可否同老師傾下以另一些在周末舉行的音樂會代替?我兒學校音樂都要求聽音樂會,但不會規定你聽咩,只要貼返 ...
老師只係話一定要去

作者: little_yolky    時間: 15-4-21 17:03

ceciwong2008 發表於 15-4-21 16:30
其實我已經無參加任何學校嘅課外活動,因學校嘅課外活動全部係由家長教師會攪,佢揾果d老師係會貴過自己出 ...
小學可唔可以咁做, 你真係唯有問下教育局而已。但我哋教育局廢廢哋, 你哋學校又咁唔considerate, 你真係有排捱。

同樓上咁講, 我哋都有視藝科要睇展覽, 然後做工作紙, 但俾好長時間, 同埋睇乜展覽都得, 唔會要人一定要睇某一個。BTW, 有一個重點, 請問學校要去既音樂會家長駛唔駛俾錢? 呢個好重要。

我都係跨區上學, 星期六的課外活動無得上, 我都好難過, 因為有阿囡鐘意既中國舞。平時我哋學校又好好喎, 課外活動定响一三五下午上堂時間, D活動雖然唔算多, 但平過出面, 尤其學樂器, 平過外面單對單。只要唔參加童軍/基督少年軍, 就可以唔駛留校, 準時坐校車走。

作者: ppmmbb    時間: 15-4-21 17:04

ceciwong2008 發表於 15-4-21 17:00
今日都問咗平機會,佢哋話唔係

向教局反映,cc「Apple」可能幫到你!
作者: Yanamami    時間: 15-4-21 17:08

ceciwong2008 發表於 15-4-21 16:57
其實唔係規定睇邊個音樂會,我完全無問題,咪放假去囉,但依家係強迫去睇佢哋果d.

我知有好多小學都會要求 ...

好似之前HKU話要学生必須番大陸交流禁小五六就話怕呈分,小—就真係去唔到都當蝕d分俾佢算。
作者: little_yolky    時間: 15-4-21 17:10

Yanamami 發表於 15-4-21 17:08
好似之前HKU話要学生必須番大陸交流禁
副校道咗歉了。
作者: Yanamami    時間: 15-4-21 17:14

little_yolky 發表於 15-4-21 17:10
副校道咗歉了。
呢句話根本就唔应該出街!明知实引起公忿。未俾人鬧过禁~
作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 17:17

Yanamami 發表於 15-4-21 17:08
好似之前HKU話要学生必須番大陸交流禁小五六就話怕呈分,小—就真係去唔到都當蝕d分俾佢算。 ...
小一成績雖胨唔係太緊要, 但萬一俾學校blacklist咗, 以後俾分手緊D, 甚至永不納入精英班..... 咁就大鑊了!

唯有出絕招: 請病假!

作者: Yanamami    時間: 15-4-21 17:17

ppmmbb 發表於 15-4-21 17:04
向教局反映,cc「Apple」可能幫到你!
Post 上FB就夠了,—傳十,十傳百……
作者: little_yolky    時間: 15-4-21 17:17

Yanamami 發表於 15-4-21 17:14
呢句話根本就唔应該出街!明知实引起公忿。未俾人鬧过禁~
有D人係身痕想俾人鬧。樓主校長 / 家教會都應該鬧吓, 安排成咁。真係請唔到假, 就無端端無咗10分。
作者: HMmummy    時間: 15-4-21 17:17     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10%

今時今曰,仲有校長、老師用昵個恩維,官逼民反!

作者: Yanamami    時間: 15-4-21 17:19

hkpapa852 發表於 15-4-21 17:17
小一成績雖胨唔係太緊要, 但萬一俾學校blacklist咗, 以後俾分手緊D, 甚至永不納入精英班..... 咁就大鑊了!
...
絶对唔可以教坏細路:滥用病假係任何情况都唔应該。
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 17:25     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+16:30+

原帖由 little_yolky 於 15-04-21 發表
小學可唔可以咁做, 你真係唯有問下教育局而已。但我哋教育局廢廢哋, 你哋學校又咁唔considerate, 你真係有 ...
因為唔洗錢,所以學校就更加覺得家長一定要帶子女去,如果要俾錢,學校就無得強迫

作者: little_yolky    時間: 15-4-21 17:27

ceciwong2008 發表於 15-4-21 17:25
因為唔洗錢,所以學校就更加覺得家長一定要帶子女去,如果要俾錢,學校就無得強迫

...
咁有無問過音樂老師, 請唔到假可唔可以用其他音樂會代替?
作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 17:28

Yanamami 發表於 15-4-21 17:19
絶对唔可以教坏細路:滥用病假係任何情况都唔应該。
請病假可以係學生或者家長, 再唔係家長攞AL囉!

鬼叫入咗間咁有"要求"既學校咩!

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 17:30     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+17:25+

咁有無問過音樂老師, 請唔到假可唔可以用其他音樂會代替?
我都係禽晚先知走唔甩同唔到亞仔去,所以問唔到老師!

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 17:32     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+15-4-21+17:19+絶对

原帖由 hkpapa852 於 15-04-21 發表

係唔係間間小學都係咁架?

作者: little_yolky    時間: 15-4-21 17:34

ceciwong2008 發表於 15-4-21 17:30
我都係禽晚先知走唔甩同唔到亞仔去,所以問唔到老師!
你老細咁老土架, 咁遲先通知人唔放得。咁唯有如實同老師講, 重點將責任推俾老細, 低聲下氣希望俾次機會用其他音樂會補返, 外加你同阿囝都好失望聽唔到, 下年一定要參加云云。

BTW, 俾錢老人家打的去, 然後你放工响會場門口接返得唔得呀? 大拿拿10分喎。

作者: Yanamami    時間: 15-4-21 17:36

hkpapa852 發表於 15-4-21 17:28

又唔洗請AL, 當日早收工啦~~—日半日唔ot都不為过嘅~
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 18:03     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+17:30+

你老細咁老土架, 咁遲先通知人唔放得。咁唯有如實同老師講, 重點將責任推俾老細, 低聲下氣希望俾次 ...
又唔關老細事,係自己跟嘅客有野攪,走唔到啫,自己跟開就無法啦

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 18:57     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-04-21+發表

原帖由 ceciwong2008 於 15-04-21 發表
係唔係間間小學都係咁架?
點解我間要咁呀
只係一間平民官校都要咁?

作者: Yanamami    時間: 15-4-21 19:05

ceciwong2008 發表於 15-4-21 18:57
點解我間要咁呀
只係一間平民官校都要咁?
关唔关平民定乜校事吖~学楼下話斎,APS都計分,但可選任何音樂会,亦有段時间俾你預鬆d. KTS直情唔計分,只係鼓勵同学多d參予呢d活动。係政策唔好既问題。
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-21 19:36     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+18:57+

原帖由 Yanamami 於 15-04-21 發表
关唔关平民定乜校事吖~学楼下話斎,APS都計分,但可選任何音樂会,亦有段時间俾你預鬆d. KTS直情唔計分,只 ...
我好想P2 轉去KTS, 我今年有入form考下學期架,不過連interview 都無

作者: NICOLE123    時間: 15-4-22 07:41     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10�

見報

圖片附件: 1429659653228.jpg (15-4-22 07:41, 45.05 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0Mjh8ZWZlN2MzYmR8MTcxODIxMzE4N3ww

作者: NICOLE123    時間: 15-4-22 07:41     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10�

圖片附件: 1429659684461.jpg (15-4-22 07:41, 43.53 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0MzJ8ZDEyMjAxMmR8MTcxODIxMzE4N3ww

圖片附件: 1429659703781.jpg (15-4-22 07:41, 40.54 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0MzN8MzM0NmRkZjN8MTcxODIxMzE4N3ww

圖片附件: 1429659721350.jpg (15-4-22 07:41, 33.65 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0MzR8ZDljNjFmZDB8MTcxODIxMzE4N3ww

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-22 08:00     標題: 引用:+ +

原帖由 NICOLE123 於 15-04-22 發表
同教育局講都無用啦,佢哋只會叫我聯絡學校,同學校講,其實真係聽唔少官校投訴完,最後學生俾學校歧視,我哋做家長又點敢同學校講咁多,諗住由教育局介入易講會好d, 而且學校辦學咁多年,無理由唔知咁出通告有乜問題,禽日本來要返大陸做野,後黎唔洗咋,所以禽晚上網幫亞仔揾資料完成埋d功課,希望唔會失咗期考分。

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-22 10:07     標題: 引用:+ +

我揾唔到條link嘅??

作者: pooh仔    時間: 15-4-22 10:25     標題: 引用:Quote:原帖由+MC1128+於+15-04-21+發表本帖

我知有好多小學都會要求 ...
你間喺官校. 應跟教育局指引. 你可以 去教局講述事件.  .

個人認為學校不可借家教會名義搞與成績掛鈎活動

作者: pooh仔    時間: 15-4-22 10:34     標題: 引用:+ +

嘩....乜教局啲回應咁捨膊㗎.  就喺同學校傾唔掂數先找教局幫忙.  換嚟咁嘅答覆.  真喺吔茄.  學校可以播片就不用搞咁多嘢啦.

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-22 11:03

pooh仔 發表於 15-4-22 10:25
你間喺官校. 應跟教育局指引. 你可以  去教局講述事件.  .

個人認為學校不可借家教會名義搞與成績 ...
教育局係官,官校又係官, 所以同教育局解釋完個問題所在後, 得到的回覆是"家長可以與學校聯絡!"

作者: NICOLE123    時間: 15-4-22 11:07

ceciwong2008 發表於 15-4-22 10:07
我揾唔到條link嘅??
我用手機APP 睇的

作者: hkpapa852    時間: 15-4-22 12:44

ceciwong2008 發表於 15-4-22 11:03
教育局係官,官校又係官, 所以同教育局解釋完個問題所在後, 得到的回覆是"家長可以與學校聯絡!"
...

官校辦學團體就係教育局, 除非學校明顯犯錯, 唔係既話教育局點會幫你? 正所謂"官官相護"嘛!

不過, 如果有一大堆家長一齊投訴同一個問題, 咁又可能唔同講法.

作者: MrBeast    時間: 15-4-22 14:47

其實都可睇片補返數,算是咁la
作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-22 15:30     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10%

咁學校唔早講有片。估計係俾人Q至拿拿聲提供補救辦法啫

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-22 16:47     標題: 引用:咁學校唔早講有片。估計係俾人Q至拿拿聲提

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-22 發表

...
其實學校一早就唔應該出份通告咁強硬啦。

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-22 21:49

Charlotte_mom 發表於 15-4-22 15:30

...
唉.....我仲有個三歲仔,到時迫於無奈都要入返呢間,點算?希望佢哋日後會改下處事方法,或者考到私校/直資就好,唔洗煩。

作者: kaka1128    時間: 15-4-22 23:20     標題: 回覆:ceciwong2008 的帖子

kts 未仲難

作者: kaka1128    時間: 15-4-22 23:28     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10�

今次份通告出得太遲, 到音樂會前1日先知原來唔駛返學, 失左預算。
我覺得因為今年小一, 好多野我地預計唔到先失預算啫, 下年知道“遊戲規則 “可能會好d, 大家加油啦

作者: little_yolky    時間: 15-4-23 08:31

kaka1128 發表於 15-4-22 23:28
今次份通告出得太遲, 到音樂會前1日先知原來唔駛返學, 失左預算。
我覺得因為今年小一, 好多野我地預計 ...
你都好樂觀, 不過事實亦是如此。

其實間間學校都有佢哋既問題, 雙方只可以配合、遷就及改善。呢個世界上並沒有完美既學校, 正如沒有完美既老公一樣。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-23 10:46

little_yolky 發表於 15-4-23 08:31
你都好樂觀, 不過事實亦是如此。

其實間間學校都有佢哋既問題, 雙方只可以配合、遷就及改善。呢個世界上並 ...
始終學校唸野, 有時未必會唸到幾百個家長心意, 如果小事咪算lor

我都試過咁:我女小一時, daddy車返學再返工; xmas party我地仲懶勁咁應承車晒成班汽水野飲返學
點知突然發現果日返10am, 失晒預算

當時都有d架, 後尾唸下, 算了! 學校有學校考慮, 下次自己醒d lor, 一年一次

作者: fundfund    時間: 15-4-23 19:56     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-04-21+發

又唔關老細事,係自己跟嘅客有野攪,走唔到啫,自己跟開就無法啦
我個仔果間都要聽,不過係自己出去聽

作者: ceciwong2008    時間: 15-4-23 22:34     標題: 引用:Quote:原帖由+ceciwong2008+於+15-04-21+發

原帖由 fundfund 於 15-04-23 發表
我個仔果間都要聽,不過係自己出去聽
自己出去聽真係無問題,可以星期六日放假去,但一至五真係好難,daddy好多時出trip, 跟本無可能出席學校一至五嘅活動。

作者: chingcging    時間: 15-4-24 12:02     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10�

上咗報,煩了!樓主仔仔真係要考得好好諗轉校!一個咁要面嘅校服,俾你玩到咁大,你真係有排煩!!!

我女幼稚園時試過。我哋係2個家長睇3個細路,幫請唔到假嘅家長帶埋。有啲嘢,你幫我,我幫吓你咁囉!

作者: chingcging    時間: 15-4-24 12:03     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10�

我女嗰間都有音樂欣賞,要做paper的!

作者: 崆峒絕學    時間: 15-4-25 17:46

當我還是中學生,也被音樂老師要求聽音樂會。聽了之後,可憑門票加分。是否真的加分,當然不知。

想提高學生的音樂感音樂修養,最簡單的方法就是要求學生多參與此類活動。關鍵是用什麼方法達到。

在家聽音樂大師的CD、到音樂會聽演奏、甚至飛去維也納聽,也可能可以達到目的。

是否要求學生聽指定的音樂會,才可達到原意?
究竟原意是什麼?

本末倒置、眼高手低、方法錯誤,通常就是失敗的原因。

路遙知馬力,日久見人心。在資訊爆炸的時代,要翻查舊有資料,並不是想像中的困難。再由舊有資料去推論引証一些事情,也許會有新得着。
作者: ceciwong2008    時間: 15-4-27 17:00     標題: 引用:當我還是中學生,也被音樂老師要求聽音樂會

原帖由 崆峒絕學 於 15-04-25 發表
當我還是中學生,也被音樂老師要求聽音樂會。聽了之後,可憑門票加分。是否真的加分,當然不知。

想提高學 ...
其實帶小朋友去聽音樂會唔係問題,但點解一定要聽你學校「家長教師會」攪果d呢,你要做show俾人睇,咪做囉,但唔好攪到d家長咁頭痕,教育署完全唔理,官校係由佢哋管轄,但點解又唔理呢? 真係官官相護,實在令人失望!

作者: 午餐肉    時間: 15-5-19 17:34     標題: 回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10%

這些都是你自己的看法,有無聽到其他家長意見?

作者: ceciwong2008    時間: 15-5-21 13:42     標題: 引用:這些都是你自己的看法,有無聽到其他家長意

原帖由 午餐肉 於 15-05-19 發表
這些都是你自己的看法,有無聽到其他家長意見?
當然有好多家長好讚成學校辦呢類活動,因平時唔會帶仔女去參與這類活動,但亦有很多家長有怨言,因時間上很難協調,佢哋只係敢怒不敢言,無奈地接受;個人認為既然覺得有問題,為何𣎴向學校或教育局反映,否則學校㑹覺得做嘅野係理所當然,認為家長唔配合係家長有問題。

作者: sheffield    時間: 15-5-21 14:09

冇一間學校可以做到樣樣都讓所有家長滿意嘅!如果樓主諗住個細嘅考到其他私校/直資就唔使挨的話,你就太天真了!一樣有其他野可以煩!
如不是常常在weekday有活動,只是間中一次半次,家長都應盡量配合…如只是咁啱個日安排唔到咁就冇辦法,肯定要同學校講清楚,要求協助。有小朋友返得學,就要預算有突發事件/需要時要出現到…仲要有2個,時間那可以計得咁盡…爸媽都咁忙,咁平時d細路功課同默書測考都可以自己一腳踢搞掂晒?星期6日溫都溫唔晒架?!

作者: little_yolky    時間: 15-5-27 15:18

sheffield 發表於 15-5-21 14:09
冇一間學校可以做到樣樣都讓所有家長滿意嘅!如果樓主諗住個細嘅考到其他私校/直資就唔使挨的話,你就太天 ...
都唔可以咁講的, 我家小朋友平時功課測考默都係自己一腳踢搞掂晒的。

有時真係咁啱當日請唔到假就請唔到假, 又無四大天王幫手, 又無工人姐姐, 真係好煩。所以, 樓主學校仲要係官校, 即入面一定有唔係大富大貴既家長, 好多雙職父母啦, 咁應該諗多D, 家教會亦都應該諗多D, 一早講清楚去唔到既同學可以點做。不過, 樓主既情況, 我就會預先問定學校如果去唔到會點安排, 如果話唔去一定無分, 我就會據理力爭, 但係明顯地, 今次學校係可以有另外安排的, 只係唔記得事先同家長講, 所以, 係彼此之間溝通不足而已。

作者: 午餐肉    時間: 15-5-28 21:31     標題: 回覆:ceciwong2008 的帖子

但是我個人認為你的反應比較大左,有些活動配合吾到就要告到教育處,未免太過激烈了。

作者: Chowying    時間: 15-5-28 22:26

午餐肉 發表於 15-5-28 21:31
但是我個人認為你的反應比較大左,有些活動配合吾到就要告到教育處,未免太過激烈了。

...
見到你既"反應", 不得不 login 一下
樓主唔洗理d冇謂人嫁

作者: 午餐肉    時間: 15-5-29 19:50     標題: 回覆:Chowying 的帖子

你有你意見,你不認同吾代表人地,請不要隨便代表人說話

作者: 午餐肉    時間: 15-5-29 19:54     標題: 引用:Quote:午餐肉+發表於+15-5-28+21:31+但是我

原帖由 Chowying 於 15-05-28 發表
樓主唔洗理d冇謂人嫁
如果你係農圃家長,就請教發言,吾係的話,你這個人就算是一個無謂人

作者: ceciwong2008    時間: 15-6-1 20:12     標題: 引用:但是我個人認為你的反應比較大左,有些活動

原帖由 午餐肉 於 15-05-28 發表

...
每個人嘅睇法唔一樣,本人亦問過好多不同津校同官校,但呢間官校同其他小學有好多野只以學校名譽行先,無真正顧及家長及學生,當然有好多家長好支持學校所做的一切,不過我亦聽到有好多家長敢怒不敢言,佢哋只會話"唔好攪咁多野,驚老師對學生唔好", 我只係選擇表達出黎。

作者: ceciwong2008    時間: 15-6-1 20:14     標題: 引用:Quote:午餐肉+發表於+15-5-28+21:31+但是我

原帖由 Chowying 於 15-05-28 發表
樓主唔洗理d冇謂人嫁
多謝支持!

作者: ceciwong2008    時間: 15-6-1 20:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Chowying+於+15-05-28+發表見

原帖由 午餐肉 於 15-05-29 發表
如果你係農圃家長,就請教發言,吾係的話,你這個人就算是一個無謂人

...
請問你是此校家長嗎?願聽意見!

作者: 午餐肉    時間: 15-6-3 14:23     標題: 回覆:ceciwong2008 的帖子

正是

作者: 午餐肉    時間: 15-6-3 14:32     標題: 回覆:ceciwong2008 的帖子

我回應你的文章也是出於善意,但如果回應你的話題時會產生有人過敏反應來批評指教我,這樣就便成戰場。你有自己立場,我也有自己看法,相信絶對和平理性表達意見,但有人存心破壞,就不應該支持。

作者: ceciwong2008    時間: 15-6-3 16:42     標題: 引用:正是 +

原帖由 午餐肉 於 15-06-03 發表
正是
你應得支持學校的做法,但我覺得同其他津校或官校相比,感覺此校較喜歡辦一些校外活動,如畫展,音樂會等等,同時勉強家長參與,因要做功課及分數入考試分,相對其他學校攪這類活動並無強迫家長參與。

作者: ceciwong2008    時間: 15-6-3 16:45     標題: 引用:我回應你的文章也是出於善意,但如果回應你

原帖由 午餐肉 於 15-06-03 發表
我回應你的文章也是出於善意,但如果回應你的話題時會產生有人過敏反應來批評指教我,這樣就便成戰場。你有 ...
不明你回應是那篇,而且我一直也是平心回應。

作者: little_yolky    時間: 15-6-3 18:02

ceciwong2008 發表於 15-6-3 16:45
不明你回應是那篇,而且我一直也是平心回應。
應該講緊#81同#82。
作者: ceciwong2008    時間: 15-6-6 19:17     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-3+16:45+

原帖由 little_yolky 於 15-06-03 發表
應該講緊#81同#82。
哦。。。每個人處事都有佢嘅原因,對方可能覺得我嘅行為較為激,但其實同學校反影過,但就因官僚作風太強,佢哋只會將事情輕輕帶過,唔想家長攪咁多野,所以只好同教育署反影。

作者: 午餐肉    時間: 15-6-6 22:27     標題: 回覆:ceciwong2008 的帖子

可能你小朋友是小一學生,未有進一步了解過小學生活,其實每升一級,你的仔女在這個家成長的過程,會留下美好的回憶,但是也可能是空白。
豐富經歷就看這𥚃給予他什麼,如果你覺得這些活動令到你和你家人煩惱的,最後失去最多的是你小朋友在小學的經歷,全是空白的過度這六年小學生涯。
我回應妳是因為我希望你可以用另一個角度去看。

作者: little_yolky    時間: 15-6-8 10:04

ceciwong2008 發表於 15-6-6 19:17
哦。。。每個人處事都有佢嘅原因,對方可能覺得我嘅行為較為激,但其實同學校反影過,但就因官僚作風太強, ...
在職家長真係有好多唔方便, 尤其無四大天王支援的, 我哋都想學校可以考慮多一些。
作者: stefi    時間: 15-6-8 19:36     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-6+19:17+

原帖由 little_yolky 於 15-06-08 發表
在職家長真係有好多唔方便, 尤其無四大天王支援的, 我哋都想學校可以考慮多一些。 ...
冇錯,如果冇backup,好多野都冇辦法參加,因為冇可能次次都可以請假去出席

作者: ceciwong2008    時間: 15-6-9 09:41     標題: 引用:可能你小朋友是小一學生,未有進一步了解過

原帖由 午餐肉 於 15-06-06 發表
可能你小朋友是小一學生,未有進一步了解過小學生活,其實每升一級,你的仔女在這個家成長的過程,會留下美 ...
我哋都想小朋友好個豐富嘅小學生活,但其實學校亦都要配合,尤其在職家長,何謂家校合作?家校合作係要配合各方面,不只單單與老師及校長傾談子女一般在校或校外的事情,尤其現今在職家長得多,所以希望學校家教會所辦的活動,不要一定要學生出席,及與考試分有關係;其實我也問了七八間津校及官校,佢哋亦唔會難為家長出席有關之活動,亦不會扣考試分,例如馬頭涌官立小學(紅磡灣), 這所亦是很多家長想入的小學,但佢哋從來無勉強家長出度音樂會,可隨意參加。

希望你明白,如果想間學校好先會提出疑問,繼而改善,不是只有家長在埋怨,但又唔同學校表達意見,明白你很支持學校,但有可能有些家長真的難以出席某些學校活動。

作者: ceciwong2008    時間: 15-6-9 09:44     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-6+19:17+

原帖由 little_yolky 於 15-06-08 發表
在職家長真係有好多唔方便, 尤其無四大天王支援的, 我哋都想學校可以考慮多一些。 ...
有些家長很支持學校,就會接受學校所辦的所有活動,無論合理或不合理,但最後只係難為了在職家長及令小朋友唔開心,所以希望學校不要只為攞聲譽分而不顧及活動之時間問題,家校合作真係好緊要。

作者: little_yolky    時間: 15-6-9 11:14

ceciwong2008 發表於 15-6-9 09:44
有些家長很支持學校,就會接受學校所辦的所有活動,無論合理或不合理,但最後只係難為了在職家長及令小朋友 ...
其實家教會點解唔星期六日辦, 起碼可以多好多人去到又唔駛請假。
作者: ceciwong2008    時間: 15-6-9 13:38     標題: 引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-9+09:44+

原帖由 little_yolky 於 15-06-09 發表
其實家教會點解唔星期六日辦, 起碼可以多好多人去到又唔駛請假。
真係要問家教會先知。年初時家教會有位老師教其他家長畫畫,呢位老師喺文化中心開畫展,順帶將每班學生d畫去展覽,展覽係三日,頭一日P.1-3 放學,叫家長帶子女去參觀
,然後做有關功課;第二日P.4-6 放假
叫家長帶子女去參觀,然後做有關功課;參觀時間俾閒日10:00 - 7:00, 我都唔明,既然每個學生都要做功課,點解唔係由學校安排老師帶去,老師可以講解有關畫嘅內容,我哋家長真係唔知係乜,仲有呢三日,除咗"話"放假果日去參觀畫展無上堂,其餘兩日都無上堂,因好多老師都去唔畫展幫手。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5