教育王國

標題: 求美國升學意見 [打印本頁]

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-18 21:56     標題: 求美國升學意見

而家中三
我見有個交流生計劃 一年都係十一萬 去到美國讀一年中學 之後就讀兩年社區大學 就讀大學第三第四年

大家點睇呢個計劃?會唔會好難入到好既大學?

唔該大家

作者: mugtaitai    時間: 15-4-20 09:59

Leo_tsunhin 發表於 15-4-18 21:56
而家中三
我見有個交流生計劃 一年都係十一萬 去到美國讀一年中學 之後就讀兩年社區大學 就讀大學第三第四 ...
好嘅大學從來都難入

11 萬一年係指中學嗰一年?中學讀嘅係公校還是私校?有得揀嗎?住宿點安排?寄宿嗎?

就咁睇條升學路,其實都 ok,嗰兩年社區大學要用功,攞個好成績去申請轉大學,都有好多入到唔錯嘅大學,Ivy League 可能難咁樣 transfer 入,但有好多好好喺州立大學都係咁途徑入

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-20 13:32     標題: 回覆:mugtaitai 的帖子

十一萬包去同番既機票 住係寄宿家庭  讀個邊既公立學校 會住係D郊外地方

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-20 13:33     標題: 回覆:Leo_tsunhin 的帖子

但係冇得揀邊間 有機會去一D好大型既學校 有機會去D奶細既學校

作者: mugtaitai    時間: 15-4-20 14:19

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 13:32
十一萬包去同番既機票 住係寄宿家庭  讀個邊既公立學校 會住係D郊外地方

...
公校嘅質素比較參差,好校區嘅同唔好校區嘅可以差好遠,學生背景同校風亦可以好唔同,呢樣要考慮

知道係邊個州邊個城市嗎?

作者: webeheld    時間: 15-4-20 15:37

I wouldn't do it
作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-20 16:57     標題: 回覆:mugtaitai 的帖子

個個係美國交流生計劃 美國政府推動 應該亂抽

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-20 16:57     標題: 回覆:webeheld 的帖子

點解? 如果到十六歲就讀community college?

作者: wongsiufung1975    時間: 15-4-20 17:48

美國Community College係資歷架構上應該是類似香港副學士。
即是下年去讀中四,跟住直入副學士, 兩年後升大學year 3?

得唔得架?
作者: mugtaitai    時間: 15-4-20 19:02

wongsiufung1975 發表於 15-4-20 17:48
美國Community College係資歷架構上應該是類似香港副學士。
即是下年去讀中四,跟住直入副學士, 兩年後升大 ...
我估唔係去讀中四而係中六吧?樓主只係問下關於呢個 program,未必係明年就要去?
作者: mugtaitai    時間: 15-4-20 19:04

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 16:57
點解? 如果到十六歲就讀community college?
community college 係等於大學 year 1 同 year 2,咁計起來應該係 17/18 歲高中畢業後入。呢個 exchange program 讀嗰一年中學係高中最後一年嗎?
作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-20 20:39     標題: 回覆:求美國升學意見

過去讀一年year 10 之後就唔使讀中五中六 直接讀college  好多人都係咁

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-20 20:40     標題: 回覆:mugtaitai 的帖子

呢個program for15-18 歲
因為college 16歲就可以入 同埋只要中三學歷 比同年香港學快快兩年 都早兩年大學畢業

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-20 20:41     標題: 回覆:wongsiufung1975 的帖子

可以

作者: webeheld    時間: 15-4-21 02:44

If you graduate at 20, what can you do...? You can't even have drinks with a client...
作者: nintendo    時間: 15-4-21 08:38     標題: 回覆:求美國升學意見

咁講,美國好多大學,好的比 hku 好,差的比香港最差的差很多。人生流流長,無謂計係唔係比人快入U快畢業。唔係話你呢條路唔好,但唔係主流方法。如果成績一向中中地,不如正路咁由中學上大學。美國公校高中,如果去了差區,分分鐘D同學連24個英文字母都唔識,唔係嚇你。CC也有唔同水平,未必一定真係咁美滿,一定上到好大學。

作者: dlam141231    時間: 15-4-21 09:08

nintendo 發表於 15-4-21 08:38
咁講,美國好多大學,好的比 hku 好,差的比香港最差的差很多。人生流流長,無謂計係唔係比人快入U快畢業。 ...
同意這個說法.  我在美加生活了廿多年, 也不知道原來不用中學畢業就可以入讀CC.  剛入去加州CC網站睇到, 才知是實況.  固然有這樣的捷徑, 看來省時省錢, 但有無唸到係咪適合呢?  
CC裏頭, 大多是考不到正式四年制本地大學的, 學業成績可以而知, 也為數不少的是已經在社會工作了一段時間才想到回校修過諸如會計文憑之類的, 在美加這是十分普遍.  一個才讀完grade 10的少年人, 夾雜在這樣的學習環境當中, 適合嗎?  

此外, 現在的CC, 也不是那麼容易混了, 且看已有不少國際生以此為捷徑入大學, 少了人家兩年高中學歷, 是否認為當真可以輕鬆考上大學?  若真有此能耐聰慧過人, 倒不如多讀兩年高中, 打好更佳根底, 以期成功考入更理想的大學.   

California community colleges are required to admit any California resident possessing a high school diploma or equivalent. California community colleges may admit any nonresident possessing a high school diploma or equivalent or any person over the age of 18 who, in the judgment of the board, is capable of profiting from the instruction offered.

Community colleges may admit minors who do not hold high school diplomas, or equivalent, to its credit courses as special part-time or special full-time students.

Most community colleges have established requirements for K-12th grade concurrently enrolled students.

Interested students should contact the college's admission office.

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-21 19:28     標題: 回覆:求美國升學意見

http://www.cultural-link.com.hk/usa.php
我係呢度得知呢個計劃
大家覺得咩時候去美國係最好? 定係考完DSE先過?

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-21 19:33     標題: 回覆:nintendo 的帖子

多謝回覆 應該過去考公開試? 入唔到好既大學先入CC?

作者: mugtaitai    時間: 15-4-21 21:46

Leo_tsunhin 發表於 15-4-21 19:28
http://www.cultural-link.com.hk/usa.php
我係呢度得知呢個計劃
大家覺得咩時候去美國係最好? 定係考完D ...
咩時候去,我覺得好難一概而論
我仔今年 17 歲,喺英基讀緊 year 12 (中五),本來打算讀完中二就比佢去美國,老公唔捨得,話遲兩年啦,於是前年暑假後就開始積極部署,點知阿仔話而家美國嘅大學幾睇重 IB,如果 IB diploma 考到好成績,仲好過半途去美國讀 high school。我有朋友喺美國大學教書,佢都話而家越來越多同事覺得 IB 出身嘅學生比傳統美國高校考 AP 出來嘅 well rounded 好多。既然係咁,我樂得留阿仔喺香港多兩年

細仔情況同哥哥略有唔同,哥哥成績一向好,我有信心憑佢 IB 嘅成績都應該入到唔錯嘅大學,但細佬成績麻麻,除非來緊呢幾年佢忽然發力,否則 target 都係二線嘅州立大學,而呢 d 大學,作為本州生,入到嘅機會大好多,咁就要中學畢業前去嗰個州住,入讀當地高中,先可以算本州生,而大學收生會睇晒成個高中四年嘅成績,細佬成績已經唔係好,費事再幾年香港成績幾年美國成績咁混淆大學收生部嘅視線,所以細佬好大機會高中之前就去美國

作者: mugtaitai    時間: 15-4-21 21:58

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 20:40
呢個program for15-18 歲
因為college 16歲就可以入 同埋只要中三學歷 比同年香港學快快兩年 都早兩年大學 ...
上面 nintendo 講得十分中肯,你講嘅呢條路唔係行唔通,但你諗下,中學比人地讀少左兩年,上到 CC,同人地讀同樣嘅 courses,除非你小朋友讀書好標青,否則要同人地競爭攞高分真係唔容易,CC 成績如果唔係十分好,要轉入好大學唔使諗
作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 00:11     標題: 回覆:求美國升學意見

多謝大家既意見
我小朋友而家中三 有親戚住San Francisco 想問下個邊有咩中學係好? 應該幾時過去最好?而家係咪已經遲
目標都係UC

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 00:12     標題: 回覆:mugtaitai 的帖子

IB係咪成績要好好

作者: webeheld    時間: 15-4-22 05:03

美國係無公開試的
作者: mugtaitai    時間: 15-4-22 09:39

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 00:12
IB係咪成績要好好
比個實例你,阿仔學校舊年有個學長入左 UC Berkeley,佢 IB Diploma 攞 45 分滿分,數學考全球第一,港大醫學院收左佢,佢第一志願想入哈佛,但入唔到,最後揀左 UC Berkeley
作者: mugtaitai    時間: 15-4-22 09:55

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 00:11
多謝大家既意見
我小朋友而家中三 有親戚住San Francisco 想問下個邊有咩中學係好? 應該幾時過去 ...
如果唔係 target UC Berkeley, UCLA 或者 UC San Diego,讀完中學,入 CC,然後再轉入 UC 其餘六個 campus,都係一路可行嘅路

三藩市校區好似幾複雜,聽聞唔係你住邊區就讀邊間,要抽籤,你去美國媽媽會嗰邊問下,會有 JM 詳細答你。至於幾時過去你要睇下小朋友嘅情況,佢自理能力如何?平日成績同操行點樣?你會唔會陪埋佢過去?如果你唔去,有親戚照顧?還是要寄宿?佢咩年紀你覺得放心比佢離開屋企?通常父母想早 d 比小朋友去外國係想佢早 d 適應,成績上左軌道,之後容易入到比較好嘅學校,你覺得你小朋友有冇呢個需要?如冇,可以喺香港讀到中學畢業先去都唔遲,CC 唔難入,如果立定心思決定經 CC 轉入正規大學,應該冇必要一早去

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 10:49     標題: 回覆:mugtaitai 的帖子

咁都入唔到

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 10:52     標題: 回覆:mugtaitai 的帖子

多謝意見!
如果target 係你講個三間呢
而家中三 係咪太遲? 佢唔係美國公民 有親戚係個邊照顧 附近有一間atoms school 呢間好嗎?
CC入唔入到UCLA UC Barkley 個D大學?

作者: ivyscyip    時間: 15-4-22 11:10

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 10:52
多謝意見!
而家中三 係咪太遲? 佢唔係美國公民 有親戚係個邊照顧  ...
if ur child is not a u.s. citizen, he/she cannot go to public school.  you will need to apply for student visa.
作者: raymonds    時間: 15-4-22 11:11

Although it is extremely uncommon, still there is example  from CC to top college.

All-USA spotlight: Using community college to get full ride to MIT

http://college.usatoday.com/2015/04/20/all-usa-spotlight-using-community-college-to-get-full-ride-to-mit/

作者: nintendo    時間: 15-4-22 11:57

Leo_tsunhin 發表於 15-4-21 19:33
多謝回覆 應該過去考公開試? 入唔到好既大學先入CC?

(1) 公開試係指? 如果 SAT ACT AP ,香港有得考。

(2) Yes

作者: nintendo    時間: 15-4-22 11:59

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 00:12
IB係咪成績要好好

大學不單單看 academic,也看 SAT 和 college essay / personal statement。
一般是先以 SAT 篩學生,因此 SAT 唔夠高,IB 滿分都冇用,收生最後階段也會看 college essay。

如果讀 IB ,可以問學校的 counsellor ,佢地會同大學有聯系。

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 12:09     標題: 回覆:nintendo 的帖子

多謝意見!

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 12:11     標題: 回覆:求美國升學意見

但美國私立中學好貴
中學係咪幾時去讀都得?
入CC始終平好多

作者: nintendo    時間: 15-4-22 12:21

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 12:11
但美國私立中學好貴
中學係咪幾時去讀都得?
入CC始終平好多

Universities look at 4 years academic grades of pre-u.
If you study 2 years high school in US, you need to submit 2 years of grades in HK.
The choice is up to you.

Good high schools in US have very little vacancy. Most people stay and thus very little chance.
Are you sure you want to pay money to study in ordinary or even wild chicken schools?

作者: ivyscyip    時間: 15-4-22 12:23

nintendo 發表於 15-4-22 11:59
大學不單單看 academic,也看 SAT 和 college essay / personal statement。
一般是先以 SAT 篩學生,因此 ...
also need to look at interview.  in addition, extracurricular activities are also important.  Top colleges expect tons of volunteer work, work experience, etc.  Essentially, U.S. schools tend to look at the overall individual, not only test scores.  Test scores often only get you in the door.
作者: nintendo    時間: 15-4-22 12:32

ivyscyip 發表於 15-4-22 12:23
also need to look at interview.  in addition, extracurricular activities are also important.  Top co ...

Thank you for supplementing my messages.Yes, US universities are not like UK universities. They look at EVERYTHING on the application forms.

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 13:39     標題: 回覆:ivyscyip 的帖子

THX

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 13:39     標題: 引用:Quote:ivyscyip+發表於+15-4-22+12:23+also

原帖由 nintendo 於 15-04-22 發表
Thank you for supplementing my messages.Yes, US universities are not like UK universities. They loo ...
THX

作者: mugtaitai    時間: 15-4-22 15:00

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 10:52
多謝意見!
而家中三 係咪太遲? 佢唔係美國公民 有親戚係個邊照顧  ...
你一直問而家中三係咪太遲,點解你怕遲?遲喺邊度?你嘅憂慮係乜野?英文程度?overall 成績?

你提到嘅嗰間學校我唔清楚,去美國媽媽會嗰邊問下可能會有多 d 資料,嗰邊有唔少 jm 住三藩市,應該熟

CC 都入到 UCLA,UC Berkeley 嘅,不過當然成績要好好,但冇保證;其餘六間 UC 有 transfer guarantee program,達到佢要求,就一定入到,詳情可以去呢度睇下:
http://admission.universityofcalifornia.edu/transfer/guarantee/

作者: ivyscyip    時間: 15-4-22 15:13

其實樓主想入呢幾間,都要睇下小朋友現在的成績。美國入U唔難,但入好的U好難的。如果你小朋友現在成績都 top,  那都有可能。如果中三後才去美國,我會覺得SAT都幾難追 ,D  vocab 都好深下.
作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 17:01     標題: 引用:Quote:Leo_tsunhin+發表於+15-4-22+10:52+

原帖由 mugtaitai 於 15-04-22 發表
你一直問而家中三係咪太遲,點解你怕遲?遲喺邊度?你嘅憂慮係乜野?英文程度?overall 成績?

你提到嘅嗰 ...
唔該哂!

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 17:02     標題: 回覆:ivyscyip 的帖子

小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學

作者: laorenjia    時間: 15-4-22 17:17

mugtaitai 發表於 15-4-22 15:00

你提到嘅嗰 ...
UCSD has withdrawn from the transfer guarantee program already.
作者: happyhealthymin    時間: 15-4-22 18:33     標題: 引用:其實樓主想入呢幾間,都要睇下小朋友現在的

原帖由 ivyscyip 於 15-04-22 發表
其實樓主想入呢幾間,都要睇下小朋友現在的成績。美國入U唔難,但入好的U好難的。如果你小朋友現在成績都 t ...
想請教下如果一心想去美國讀大學,係未應該讀一條龍的美制國際學校, 而不選擇一條龍英制國際學校? 小孩而家年紀尚小, 是否考慮得太早?

作者: mugtaitai    時間: 15-4-22 18:59

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 17:02
小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學 :sick ...
如果你擔心小朋友去美國讀中學成績未必好,點解你會覺得做一年交換生之後入 CC 成績會好?CC 嘅課程係大學程度,點諗都應該會深過中學嘅課程吧?而且仲要讀少左兩年中學,基礎冇其他同學咁好,同佢地競爭攞好成績應該更難?

如果計劃係想小朋友去美國升讀大學嘅,我覺得可以試下:
1. 儘快送小朋友去美國讀中學,如果佢唔係美國公民/居民,咁只可以入讀私校,有唔少寄宿私校都管得好嚴成績都唔錯嘅,我當年中學讀中文學校,英文成績雖然唔係差,但比起自細讀英文學校嘅始終差 d,我讀完中四去美國讀寄宿學校,日日浸喺嗰個環境,英文進步神速

2. 留喺香港,將佢英文谷上去,或者試下轉國際學校,呢 d 年紀嘅國際學校學生開始陸陸續續去外國升學,越高年班學位空缺越多,相對越容易轉

上面已經有 JM 提到,要入好嘅大學,除左要成績好,仲要有課外活動,文武體藝全能,又要做義工,呢幾年就係部署呢 d 資歷嘅時候了,小朋友已經中三,要馬上開始做了

作者: ivyscyip    時間: 15-4-22 19:22

happyhealthymin 發表於 15-4-22 18:33
想請教下如果一心想去美國讀大學,係未應該讀一條龍的美制國際學校, 而不選擇一條龍英制國際學校? 小孩而家 ...
香港無乜一條龍的國際學校。講真﹐唔係美國人想入 top u超難﹐就算係美國人都難﹗

作者: ivyscyip    時間: 15-4-22 19:25

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 17:02
小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學 :sick ...
英文唔係咁好就係問題, 你就算F4去讀﹐我估SAT都好難追到高分。。。。。入CC入到大學不是問題﹐但難入好的大學。
作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-22 22:28     標題: 回覆:求美國升學意見

小朋友而家係香港成績都唔係好好 如果美國睇四年成績既話 睇一年香港既成績應該一定入唔到好大學 我只怕過去讀三年中學 到頭來又入番CC。所以諗過比小朋友係香港讀埋中四 之後參加一年交流生 打好個英文低 熟習下個度既環境 再讀CC 博入番 UC好既大學

作者: ivyscyip    時間: 15-4-23 10:07

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 22:28
小朋友而家係香港成績都唔係好好 如果美國睇四年成績既話 睇一年香港既成績應該一定入唔到好大學 我只怕過 ...
如果現在發力,入到UC唔難,但難入 top UC.... 唔好介意,如果你小朋友現在F3成績也不是甘好,你係咪應該諗下點入二線而不是一線大學呢?用返香港來比如,唔好  target HKU/CU/UST , target  HKBU/Poly/City。。。。美國入呢幾間分分鐘難過香港入 top 3。
作者: foolish.mom    時間: 15-4-23 11:04

回覆 ivyscyip 的帖子

Agree. UC Berkeley and UCLA are much more difficult to get in than HKU/CU/HKUST.
作者: supermbnz    時間: 15-4-23 23:31

我仔幾年前都係完成F.5先去CC, 之後transfer to UC, 佢本身英文底吾錯, 頭一年都ok, 但到第二年......除左d功課忙, 仲要睇好多幾吋厚ke書去完成功課, 如果英文吾好, 真係好難想像......
作者: rose-mag    時間: 15-4-24 06:09

我住三藩市,見到嘅情況係,唔係公民唔係住三藩市,公校你唔駛諗,連三藩市學生都爭崩頭,外來生一定唔會幫你搞VISA,你自己搞掂晒去報都未必收,因為居民納重稅,公校係本地人福利之一,收到冇學生至會收,你唔介意入D唔好嘅學校可能有機會。

無錯,有JM講過,SF校區係攪珠抽籤,個system好複雜,近年轉緊制度,但入好區嘅好學校,如冇兄弟姐妹讀緊就係大抽獎,睇你彩數,問題係咩叫好學校?唔係只講分數,間間學校都有好老師唔好老師,遇著個好嘅讀得好,遇著個唔好嘅,一年下來根本可以咩都學唔到。

中學同高中係好關鍵嘅年級,唔只成績,仲驚學壞,有親戚睇住好D,但小朋友適應能力自制能力更重要。美國讀書好講主動獨立,你唔讀老師唔會逼你,學生要學嘅亦唔只係書本上知識,仲有處事處世。讀死書一定唔得,課外活動義工等經驗都係報大學必須,而家比較好D嘅大學大把人排隊,要點脫穎而出至係關鍵,就算俾你入到去top school,你話個仔英文唔好,只讀一年交換生浸一年入大學,你真係覺得佢有本事同人爭?幾多人讀讀吓讀唔落去。功課多之餘,寫論文做功課唔係搬字過紙,好多係要個小朋友要有主見有個人理解,英文底唔好的話,正路過到嚟美國要讀多一兩年至升大學就真。

至於社區大學,唔一定唔好,睇你讀邊科同埋邊一間,我仔女未上中學,我自己又唔係美國讀書,我唔多熟呢方面資料,不過見身邊朋友親戚或者佢地仔女都有入不同大學,當然入到UC Berkeley係好,但UC Berkeley都係出名嘅party school,入到去唔讀書玩到天昏地暗都大有人在,亦有一D科例如護士,出名嘅唔係UC而係SF City College,其次就係USF。

我識一個曾經喺我公司做internship嘅女仔,由香港移民過嚟,讀社區大學,一年後轉去UCLA讀philosophy,一年後轉科讀Laws major,同時HKU收佢入法學院,佢即刻執嘢返香港,而家應該都就畢業。

學海無崖,睇清楚小朋友強弱項先,俾得起錢的話,而家幫佢打好英文底再考慮出國讀書,唔係吓吓要早畢業,入世未深出到去自由花花世界,好多嘢要適應,不知見到幾多錢就駛咗,書就半桶水,成日搵人抄功課,畢到業還好,畢唔到業混沌幾年都唔知發生咩事。
作者: nintendo    時間: 15-4-24 18:54

happyhealthymin 發表於 15-4-22 18:33
想請教下如果一心想去美國讀大學,係未應該讀一條龍的美制國際學校, 而不選擇一條龍英制國際學校? 小孩而家 ...

冇分別,美國大學乜學生都收,重點係要成績好。

作者: nintendo    時間: 15-4-24 18:57

foolish.mom 發表於 15-4-23 11:04

Agree. UC Berkeley and UCLA are much more difficult to get in than HKU/CU/HKUS ...

係。但好多人唔信。

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-4-25 14:16     標題: 回覆:rose-mag 的帖子

多謝你咁詳盡既意見 睇嚟我要好好諗下
佢既成績係香港入大學都有機會

作者: 林嬌嬌    時間: 15-5-1 16:45     標題: 引用:回覆+ivyscyip+的帖子 Agree.+UC+Berkeley

原帖由 foolish.mom 於 15-04-23 發表

Agree. UC Berkeley and UCLA are much more difficult to get in than HKU/CU/HKUS ...
UCLA  揾D非熱門科 , 易D入

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-5-2 19:41     標題: 回覆:林嬌嬌 的帖子

例如咩科目?

作者: Leo_tsunhin    時間: 15-5-23 19:09     標題: 回覆:求美國升學意見

決定了今年走 原來exchange完 間中學可以比個discount你繼續讀埋grade11同12 可以讀完11班就讀CC 如果grade 10 成績好好就直入CC 我係去讀private school

作者: harrymanmypun    時間: 15-5-26 00:53

回覆 林嬌嬌 的帖子

Top UC 勁科目好難入,若SAT I 考得不太好,GPA 4.0 都沒有幫助,小兒IB PREDICT 42分以上 (45分滿分)SAT Subject Test (Math & Chemistry 760分以上(800分滿分) 想讀CHEM ENG. 只有一間細UC收,TOP UC reject,TIER 2 UC 收讀Chemistry. 大仔話入了UC transfer major 讀工程GPA要3.7以上,故此來年要加把勁轉MAJOR。
作者: mugtaitai    時間: 15-5-26 09:03

harrymanmypun 發表於 15-5-26 00:53
回覆 林嬌嬌 的帖子

Top UC 勁科目好難入,若SAT I 考得不太好,GPA 4.0 都沒有幫助,小兒IB PREDICT 42分 ...
介意分享令公子 SAT I 成績如何嗎?我兒情況相若,IB predicted score 42 以上,SAT subject test (math & chem)760 以上,但 SAT I 只有 2200,他想讀 Bio Tech,我叫他考慮重考 SAT I,他有點猶豫,覺得現在 IB 很忙,不想再增加負擔
又,請問令公子是美國公民/居民嗎?他是直接從香港中學畢業然後過去的嗎?還是 high school 已經在美國讀了?

作者: harrymanmypun    時間: 15-5-26 13:52

mugtaitai 發表於 15-5-26 09:03
介意分享令公子 SAT I 成績如何嗎?我兒情況相若,IB predicted score 42 以上,SAT subject test (math & ...
我們一家去年6月尾移民美國, 但大仔一直留在香港, 今年才考IB (剛考完), 他從小在香港讀國際學校, SAT I 低過令公子. 2015年所有大學已過DEADLINE 同埋已出OFFER. 妳兒子是否2016年才入大學, SAT I 2200好好加上IB PREDICT 42 (不知是否FINAL) UCLA 應該有CHANCE, 但要加課外活動及義工經驗.
作者: mugtaitai    時間: 15-5-26 15:00

harrymanmypun 發表於 15-5-26 13:52
我們一家去年6月尾移民美國, 但大仔一直留在香港, 今年才考IB (剛考完), 他從小在香港讀國際學校, SAT I 低 ...
我兒 2016 才入大學,而家尚未申請,但暑假後就要開始了

佢都係從細讀國際學校,IB predicted score 尚未 final,我當然希望到時可以再高少少,但佢數學比較弱,即使可以再高一點都應該唔會差太遠。反而我在想,如果 SAT I 可以考得好一點,也許幫助大一點,但他不太想再考一次。UCLA 都是他心儀的其中一間大學,但我都跟他說不要期望太高,不少二線的州立大學也很不錯,真的想去好一點的大學,還可以努力一點,將來 grad school 時再考一次,很多人都說名校的 grad school 比 undergrad 容易入

作者: 20091    時間: 15-8-24 17:26     標題: 引用:美國Community+College係資歷架構上應該是

原帖由 wongsiufung1975 於 15-04-20 發表
即是下年去讀中四,跟住直入副學士, 兩年後升大 ...
好得

作者: 20091    時間: 15-8-24 17:34     標題: 引用:多謝意見! 如果target+係你講個三間呢 而

原帖由 Leo_tsunhin 於 15-04-22 發表
多謝意見!
努力取得好的GPA有機會的,
用CC的成績同一時間可以申請5所大學。

作者: 20091    時間: 15-8-24 17:41     標題: 引用:小朋友英文唔係咁好++覺得如果過美國讀中學

原帖由 Leo_tsunhin 於 15-04-22 發表
本身的英文程度不太理想,
中三過去,交流生再讀一年,轉CC
等同中四入讀中六程度的課程,
除非一年間,突飛猛進。
否則,GPA有點危險呀!

作者: winterpolaris    時間: 15-10-22 01:16

Please also note that if you/your child wants to pursue professional degrees (e.g. MD, JD, etc.), the US system is different than HK/UK's. With the exception of some joint programs, most students study undergrad for four years, and have to apply for med/law/professional school afterwards. For example, a student could study for 5/6 years in HKU's Fac of Medicine, gain a MBBS, and enter practicum/clinical training. In the US, this student would study 4 years (3.5 at the quickest) of undergraduate to obtain BA/BS, take the MCAT (another open exam specifically for medicine), and apply for medical school - which takes another 4 years. Only after 7.5-8 years of tertiary education would a student enter official practicum (the Internship) in the US.

That's definitely something to keep in mind if professional/specialty degrees are your long-term goal.
作者: db7mu23    時間: 15-10-22 10:49     標題: 回覆:求美國升學意見

朋友女兒考完2011未代會考去美國交流,讀了一年中學,全年總支出12萬港元,包括在港買了一部手提電腦,參加學校合唱團,聖誕節和接待家庭往英國兩星期!

作者: db7mu23    時間: 15-10-22 10:57     標題: 回覆:求美國升學意見

朋友女兒是一個好主動女孩,在接待家庭裡積極主動做家務,建立了友誼和感情,呢幾年長假期,都會回去接待家庭住 ,今個學年(9/2015),再回到接待家庭度住,直至完成學士學位課程!

作者: db7mu23    時間: 15-10-22 11:07     標題: 回覆:求美國升學意見

朋友女兒話,她在美國讀了一年中學(應該第11班),一年社區學院 ,她說早知就讀埋第12班,因為同學大部份是當地美國學生,而社區學院就有很多印度同學。

作者: db7mu23    時間: 15-10-22 11:15     標題: 回覆:求美國升學意見

朋友女兒到考大學時,仍未夠18歲 ,報名有困難,最後有一間大學話可以,但到入學後,仍未夠18歲(要同年9月尾才夠18歲),大學就話某些科目,祗能讀,不能夠計學分,所以浪費了時間,要係暑假追回學分!

作者: wkymama    時間: 15-10-31 09:00     標題: 回覆:db7mu23 的帖子

阿仔想考完DSE, 去美國讀兩年CC, 再入美國大學,是否都難入到好大學
東洛杉基社區學院好不好?

作者: simonlawht2    時間: 15-11-1 09:36

wkymama 發表於 15-10-31 09:00
阿仔想考完DSE, 去美國讀兩年CC, 再入美國大學,是否都難入到好大學
東洛杉基社區學院好不好?

...

請看以下資料再作決定:
1.  各族裔比率以拉丁裔最高, 佔63.1%, 亞太裔比率大概是14%左右, 學校仍致力於幫學生英文科和數學科補底, 達標率仍有待改善.

http://scorecard.cccco.edu/reports/OneYear/748_OneYear.pdf

2.  根據NBC News 報導, 在2011 至2012學年度有大概24000拉丁裔學生入學, 在那一年只有1000拉丁裔學生畢業, 在六年內拿到副學士學生比率仍然很低.

http://www.nbcnews.com/news/latino/latino-college-completion-rates-low-despite-enrollment-n80326

3.  我個人不太喜歡那一區, 環境惡劣且複雜, 光是幫派已經有三十幾類:

http://www.streetgangs.com/hispanic/lacounty/eastla#sthash.ftUVev17.dpbs

4.  亞太裔學生比較喜歡到Pasadena City College, 學校網頁:

http://www.pasadena.edu/

學校比較大, 環境也不錯, 不過我到那裡參觀時候聽到非常多學生講廣東話, 學校距離又近唐人街如 Valley Boulevard, 附近San Gabriel 和 Alhambra 區都是中國人住, 有些店舖特別是茶餐廳和卡拉OK店開到很晚, 在那裡想找一個外族人練習英文都很難,  如果想學好英文最好找一些比較少中國學生的學校.

作者: wkymama    時間: 15-11-1 17:43     標題: 回覆:simonlawht2 的帖子

謝謝你Simonlawht2,資料非常重要,真係想一想,以為學校推介有信心d
請問你有沒有CC學院推介

作者: simonlawht2    時間: 15-11-2 13:42

wkymama 發表於 15-11-1 17:43
謝謝你Simonlawht2,資料非常重要,真係想一想,以為學校推介有信心d
請問你有沒有CC學院推介

...

只限加州嗎?   是否有親人在美國?  如沒有, 請看看以下全美國附有宿舍的社區學院資料:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_community_colleges_in_the_United_States_with_campus_housing

我不想左右妳替兒子選校的決定, 妳有心儀的院校想幫兒子報名的可告訴我, 我可以提供該院校更詳細資料給妳.

想參觀每一間學校的環境可以到以下網頁:

http://www.campustours.com/

作者: wkymama    時間: 15-11-2 17:34     標題: 回覆:simonlawht2 的帖子

感謝simonlawht2, 我沒有親朋在美國,只是學校推薦同學美國CC兩年再上大學yr3, 同時介紹east Los Angeles college
現在知道這間不是學校所說咁好,現在有點大海撈針,唔知點揀

作者: kingkongdaddy    時間: 15-11-5 02:33

聽人話SAT明年三月開始唔再考又長又深又少用的vocab,係咪真?

作者: mugtaitai    時間: 15-11-5 08:52

kingkongdaddy 發表於 15-11-5 02:33
聽人話SAT明年三月開始唔再考又長又深又少用的vocab,係咪真?
呢樣唔清楚,但聽講美國嘅大學會慢慢冇咁睇重 SAT 嘅成績,反而睇多 d AP 或者 IB 嘅成績
作者: kingkongdaddy    時間: 15-11-5 15:41

係網站話2016年5月7日那個是new SAT,分別是現在的SAT是with essay, 而new SAT是without essay?
仲有無其他改變?請指教!

作者: jh1228    時間: 15-11-10 16:55

simonlawht2 發表於 15-11-2 13:42
只限加州嗎?   是否有親人在美國?  如沒有, 請看看以下全美國附有宿舍的社區學院資料:
https://en.wikiped ...
simonlawht2,

我兒子今年16歲, 就讀中五, 他希望考完DSE去美國讀CC再入大學, 他的興趣是演藝, 請問:-
1) San Jose, CA95129 地區有適合的CC嗎?
2) CC的1年學費多少?
3) 這區有什麼大學可供選擇? 1年學費/生活費多少?
4) 滿18歲可以做兼職嗎?

謝謝!

作者: mugtaitai    時間: 15-11-10 20:12

jh1228 發表於 15-11-10 16:55
路過,我搭句嘴:
1) San Jose, CA95129 地區有適合的CC嗎?
可以睇下呢度:http://californiacommunitycolleg ... p.asp?area=Bay+Area  至於邊間適合,我就唔清楚了,我聽唔少香港學生去 Foothill 同 DeAnza

2) CC的1年學費多少?
上各學校嘅網頁就可以見到。學費加必須雜費(書簿,保險,等等)大約一萬美金左右

3) 這區有什麼大學可供選擇? 1年學費/生活費多少?
Bay Area 最出名的大學,私立的有 Stanford,州立的有 UC Berkeley,其他還有很多,但不太清楚哪間的演藝科比較好

4) 滿18歲可以做兼職嗎?
兒子是美國公民/居民嗎?如果是,可以的;如不,應該只能在校園內做兼職,每週最多 20 小時

作者: simonlawht2    時間: 15-11-12 14:39

jh1228 發表於 15-11-10 16:55

如果你/妳要問指定郵區編號 (Zip Code), 我估計你/妳可能是:

1.  有親戚朋友在這地方居住,

2.  /妳可能是美國居民/公民, 或一家將會移民美國?  如答案是2者請告知, 因為學費, 申請程序, 等都跟外國學生有很大差異.

我先假設你/妳兒子是香港居民到美國留學的外國學生,由於你/妳給我的資料不多, 所以我可以給你/妳三個選擇:

1.  假設你兒子是一名資優生,在校內成績優秀, 而預期未來DSE成績標炳, 我建議你/妳兒子不要考慮投考CA 95129附近的Community College, 建議投考Deep Springs College, 網址:

http://www.deepsprings.edu/

這是一所男校,每年大概有200-250學生申請, 但每年只收大概15, 全校學生學費、宿費、膳食都全免(包括外國學生), 學校位於加州一小鎮, 鄰近內華達州, 學校附近很荒無, 所以可以很專心讀書, 唯一條件要幫學校每星期做20小時工作, 不少學生拿到副學士以後都能進長春藤名校(Ivy League Universities), 或加州大學等名校,參考:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_League

https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Springs_College

2.  假設你/妳兒子成績中等, 建議選De Anza College, 原因這一間學校畢業的跟其他加州社區學院比較多人考進加州大學,(加州最好的Community College 應是位於洛杉磯的Santa Monica College), 參考:

http://universityofcalifornia.edu/infocenter/california-community-college-enrollments-uc

2014年有715人成功考入加大, 其中有125個考上UC Berkeley, 164個考上UCLA, 56個考上UC Irvine, 按一按De Anza College 統計捧便可以看到.

如果你/妳中文程度比英文強的請找Joseph Ng申請入學, 他是處理國際學生入學事宜,也許他說中文, 這樣可以省下在香港找Agent費用:

https://www.deanza.edu/international/contacts.html

至於學費加雜費請自己計算一下,假如國際學生一學期修12學分, 每一學分是$152美元, 另外國際學生必須購買健康保險,每學期待$484美元. (假設一年三學期, 暑假也修學分, 一年學費加雜費便可以知道要付多少),參考:

http://www.deanza.edu/registration/cashier/feeworksheet.html

雖然能入讀UC 學生比例較多, 但是全校有23,000, 建議不要工作, 認真讀書考上加大才是上策,否則只能進California State University 或是San José State University

3.  假設你/妳兒子成績是中下游, 建議選屋企附近West Valley College, 2014年這一間學校畢業的跟其他加州社區學院比較只有127考進加州大學, 其中有19個考上UC Berkeley, 11個考上UCLA, 8個考上UC Irvine, 按一按West Valley College 統計捧便可以看到.

http://universityofcalifornia.edu/infocenter/california-community-college-enrollments-uc

/妳兒子很大機會在畢業後考上California State University 其中一間分校,最近CA 95129 San José State University:

http://www.sjsu.edu/

不過有沒有妳兒子心儀科系必須要參考加州州立大學系統網頁

http://www.calstate.edu/

如果不想將來浪費學分、金錢和時間,入讀West Valley College時請修讀California State University 認可的學分,Theatre Arts 為例, 修讀以下科目California State University必定會認可:

http://westvalley.edu/services/academic-success/transfercenter/files/ADT_Guidelines_2013/theatre_arts_adt_2013.pdf

所以當兒子入讀任合CC,記得問Academic Advisor 取有關大學科系的Transfer Guide.

至於學費是$205美元1個學分:

http://westvalley.edu/admissions/fee-schedule.html

請找Wanda Wong申請入學,他是處理國際學生入學事宜,也許她說中文, 這樣可以省下在香港找Agent費用:

http://westvalley.edu/faculty/wong_w.html

報名程序,參考:

http://westvalley.edu/documents/services//international/2008-06_International_Student_Website_Chinese(simpl).pdf

作者: simonlawht2    時間: 15-11-12 14:44

回覆 jh1228 的帖子

忘了告訴你/, 演藝排名可參考以下網頁:

http://www.hollywoodreporter.com/lists/best-film-schools-2015-top-828483/item/ithaca-college-top-25-film-823664

http://www.hollywoodreporter.com/news/25-best-drama-schools-2014-706880

作者: jh1228    時間: 15-11-12 17:35

mugtaitai 發表於 15-11-10 20:12
路過,我搭句嘴:
可以睇下呢度:http://californiacommunitycoll ...
Hi mugtaitai,

謝謝你這麼詳細的回覆!

作者: chubbymami    時間: 15-11-14 01:09     標題: 回覆:求美國升學意見

其實讀兩年CC,再轉U在美國好普遍。
外國人讀大學,好多時係自己借 student load 讀書。 咁樣讀較慳錢!
入邊間大學,主要係睇你嘅 GPA 同埋 SAT 分。

作者: chubbymami    時間: 15-11-14 01:11     標題: 回覆:求美國升學意見

Should be tudent loan - typo

作者: chubbymami    時間: 15-11-14 01:13     標題: 回覆:求美國升學意見

又打錯
Student loan
不要見怪

作者: jh1228    時間: 15-11-14 10:40

simonlawht2 發表於 15-11-12 14:39
如果你/妳要問指定郵區編號 (Zip Code), 我估計你/妳可能是:
1.  有親戚朋友在這地方居住,或
2.  你/妳可 ...
Hi simonlawht2,

感謝你這麼詳盡的資料, 你的估計非常準確 :-
1)  有親戚朋友在這地方居住, 可以照顧兒子, 希望可以節省住宿費;
2) 兒子是香港居民到美國留學的外國學生, 成績中等, 你建議選De Anza College, 這間CC好像有很多香港學生入讀, 因為看見有香港AGENT介紹這間CC, 這間CC學習氣氛如何? 如果有太多香港學生一起會影響個人讀書態度嗎? 因為我兒子是個很容易受他人影響的, 自信心不多的人, 但是他喜歡幫助別人, 有時自己受傷都不知道.
3) 請問可以用在CC讀完2年的成績申請入讀香港的大學第3年嗎?  因為在香港可以用STUDENT LOAN減輕經濟負擔!

作者: simonlawht2    時間: 15-11-16 15:45

jh1228 發表於 15-11-14 10:40
Hi simonlawht2,

感謝你這麼詳盡的資料, 你的估計非常準確 :-

在加州, 比較好的社區大學都有不少亞太裔, 以三藩市、灣區及San José 為例, De Anza College 有43.9%:

http://scorecard.cccco.edu/reports/OneYear/421_OneYear.pdf

Foothill College有27.3%:

http://scorecard.cccco.edu/reports/OneYear/422_OneYear.pdf

City College of San Francisco有35.4%:

http://scorecard.cccco.edu/reports/OneYear/361_OneYear.pdf

所以選學校有以下因素要考慮, 請自行決定要否送兒子出國:

1)  亞裔同學(如來自中國或香港) 太多, 他會否只跟這類學生交往而沒有跟美國學生太多溝通?  如果他自己本身英文流利可能沒有太大影響, 如果英文不好但只跟中國及香港同學交往, 當然講英語及體會不同文化機會自然減少.

2)   至於這幾間學生個人素質及修養我沒有研究, 無論甚麼種族都有良莠不齊, 在美國也有不少香港優秀的留學生, 你兒子在大專院校的際遇沒有人估到, 你/妳只能做的是提醒他一個人在外地要對自己行為負責.

3)   跟親朋好友會否因生活習慣不同導致磨擦?  萬一你/妳兒子有這問題你/妳有財政預算讓他搬出來嗎?  (我假設你/妳的預算有限)

4)  如他英文程度太差, 學校要求學生讀ESL (英語為第二語言), 這樣的話有可能超過兩年才能畢業, 另外, 會否因為這樣超出妳/你的預算?  

5)  至於會否銜接本港大學, 如你/妳決定兒子到美國讀書前, 請到本地心儀大學入學組問一下, 會否接納美國某社區大學transfer讀大三?  最低入學GPA要求多少?  要否看DSE/TOEFL等成績?  我沒有相關的經驗, 請自行問清楚.

作者: FortuneR    時間: 15-11-16 17:15     標題: 回覆:simonlawht2 的帖子

Simon 你好。小兒今年F4,有意明年讀完F4去美國留學,今日見了ACademic advisor , 她建議如下:

明年暑假讀完中四到美國參加一年交流生計劃,一年後再轉去華盛頓州嘅 community college 讀一年high school completion program (this program is only available in Washington DC), 攞到張中學畢業證書後就可以直接申請大學year 3(不限區份).

請問此路是否可行?thank you in advance

作者: bee    時間: 15-11-16 17:41

Furtune R, how is is your son, High School completion program will accepted the kid reached Aged 16, so no need to spend one year for exchange ...
作者: bee    時間: 15-11-16 17:43

Furtune R, how OLD is your son, High School completion program will accept the kid reached Aged 16, so no need to spend one year for exchange ...
作者: simonlawht2    時間: 15-11-16 17:52

FortuneR 發表於 15-11-16 17:15
Simon 你好。小兒今年F4,有意明年讀完F4去美國留學,今日見了ACademic advisor , 她建議如下:

明年暑假 ...

請問你講的學校是在甚麼地方?
Washington D.C. 在以下地方:

http://worldhindunews.com/wp-content/uploads/2014/06/washington-dc-map.gif

Washington State 在以下地方:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Map_of_USA_WA.svg/2000px-Map_of_USA_WA.svg.png

是那一間Community College?   不過我可以好肯定告訴你:  我絕對不會送小朋友讀這類課程.

作者: FortuneR    時間: 15-11-16 17:53     標題: 回覆:bee 的帖子

Sorry bee, I think I have misunderstood what the AA means, she means that if my boy is going to US after F5(instead of F4), then this program will enable him to complete the two years high school course in only one year. After that, he can apply the 2 years CC and go to university for year 3&year4.

作者: FortuneR    時間: 15-11-16 18:00     標題: 回覆:simonlawht2 的帖子

Thank you Simon. Yes, I also have reservation on such program. How about this :

-Send my boy to the 1 year exchange program for G11
-Transfer to a private high school for G12
- Apply community college Y1&2
- Apply university Y3&4

作者: simonlawht2    時間: 15-11-17 12:41

FortuneR 發表於 15-11-16 18:00
Thank you Simon. Yes, I also have reservation on such program. How about this :

-Send my boy to the ...

Would you feel differently if he only studies in a private high school for two years?   I think that he will need a very long time to deal with transitioning to new environments in different schools as well as the culture and language difference in the United States.  He also needs to maintain a good GPA in high school to get into a good university in the future.

I would appreciate if you tell me more details about your son.  For example, what grade is he currently studying right now in Hong Kong?   What high school do you want him to get into?  What state he will go to, and what community college or university do you want him to go to?   Maybe I can give you more advice and information.

作者: mmju    時間: 15-11-18 11:21

Simon,

For an average Form 3 student in Hong Kong with green card, which route of study is better in general? Finish local school with DSE result then apply college in US or move to US  junior and senior year in public high school.  I wonder it might be too late with just two years of US high school GPA and weak AP result for college application.  Also, SAT/ACT is another barrier need to be considered. The student is targeting college/ CC in Washington. Please advice.

作者: simonlawht2    時間: 15-11-23 10:55

mmju 發表於 15-11-18 11:21
Simon,

For an average Form 3 student in Hong Kong with green card, which route of study is better i ...

The student might have the following benefits if s/he finishes his or her high school in Washington state:

1.  Improved English language skills before s/he enters community college.

2.  A chance of having an in-state tuition fee when s/he goes to community college.

3.  Ability to apply for scholarship or fellowship.   Most scholarship committees accept only students who have finished their high school in the United States.  

I would suggest for him or her to study at the following high schools.   The first one is the best, and the second one is the second, and so on:

1.  International School in Bellevue School District   (Very competitive)

https://www.bsd405.org/international/

School Profile:

https://www.bsd405.org/international/about/

http://community.seattletimes.nwsource.com/archive/?date=19970610&slug=2543803

2.  Bellevue High School

https://www.bsd405.org/bhs/

https://www.bsd405.org/bhs/counseling/advanced-placement/

3.  Newport High School

https://www.bsd405.org/nhs/

4.  Interlake High School

https://www.bsd405.org/interlake/

https://www.bsd405.org/interlake/about/ib/

Community colleges in Washington state maintain open door admission policy to the public, which means community colleges accept students who enroll without asking for evidence of previous education.  Therefore, they do not require your son or daughter to have an AP score as long as s/he finishes his or her high school program. Please read the following website for further information.

http://sbctc.edu/general/policymanual/_a-policymanual_3.20.aspx

作者: Asiaway    時間: 15-11-23 11:21

回覆 simonlawht2 的帖子

Simon, you are really an expert in US education!  We benefit a lot from your information.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5