教育王國

標題: 係咪應該勸一勸? [打印本頁]

作者: ponnychan    時間: 15-4-12 13:23     標題: 係咪應該勸一勸?

日前, 姐姐很高興咁同我講, 佢阿仔準備去英國留學.  
我有些訝異, 一直無聽聞話要出國留學.   外甥讀書成績一向麻麻, 現在讀緊副學士, 我仲以為佢目標係本地大學, 無唸到原來暗地裏申請了英國的大學.   再打聽下大學名稱, 上網查下, 在英國都唔知算係排到第幾流既大學了.   國際生單是學費, 約每年14000磅, 報既又係business management呢類吹水科目.   但更大的問題是, 本來是工薪族經濟不算充裕又已年過50的姐姐和姐夫, 原來打算為此拿間樓去銀行做二按.   

係咪應該勸一勸?  但依家姐姐咁高興, 唔知點開口.  又或者一切唔係我想像中咁差, 讀得成返黎, 對外甥黎講係另一片天地.

作者: siumiu2010    時間: 15-4-12 13:46

英國排行十大大學會好D
作者: 亮燈    時間: 15-4-12 13:49

應該點都好過讀副學士
作者: ponnychan    時間: 15-4-12 14:07

siumiu2010 發表於 15-4-12 13:46
英國排行十大大學會好D
如果有英國排行十大, 廿大, 就唔會出呢個帖.    唔知呢間英國本土排行幾多, 但我上網查到個QS世界大學排行榜(undergraduate), 排到四百多位.   雖然排行榜唔可以儘信, 但都叫有個譜, 大概可以了解到係咩大學.
作者: noel2010    時間: 15-4-12 14:16

ponnychan 發表於 15-4-12 13:23
日前, 姐姐很高興咁同我講, 佢阿仔準備去英國留學.  
我有些訝異, 一直無聽聞話要出國留學.   外甥讀書成績 ...
這條路是將來一生受用。總比香港副學士有用,如果家姐有能力應付到就應支持。
作者: 亮燈    時間: 15-4-12 14:39

noel2010 發表於 15-4-12 14:16
這條路是將來一生受用。總比香港副學士有用,如果家姐有能力應付到就應支持。 ...
完全同意
作者: brother4    時間: 15-4-12 15:01     標題: 回覆:ponnychan 的帖子

很正常的,副學士難上U,又要交學費,不如俾多一點去留學,有人選大陸,台,英,歐洲,估孩子肯去,會明白努力,最重要是不要學壞,另英國第一年可報非聯招入本地U。。

作者: ponnychan    時間: 15-4-12 15:26

brother4 發表於 15-4-12 15:01
很正常的,副學士難上U,又要交學費,不如俾多一點去留學,有人選大陸,台,英,歐洲,估孩子肯去,會明白 ...

謝謝以上各位回覆.   明白了, 天下父母心, 咁係應該支持.

又,  "另英國第一年可報非聯招入本地U" , 照你咁講, 外甥係先副學士讀一年, 後去英國又讀一年, 再以非聯招申請入讀香港既大學.  係轉折d, 但似乎可行喎, 可以提下姐姐有咁既路徑, 等佢地研究下.

作者: 亮燈    時間: 15-4-12 15:31

但如果有能力繼續供到落去,就梗係完成英國大學課程啦!
作者: ponnychan    時間: 15-4-12 15:58

亮燈 發表於 15-4-12 15:31
但如果有能力繼續供到落去,就梗係完成英國大學課程啦!
我家姐在老人院工作, 照顧病弱老人, 唔好以為好輕鬆, 係相當辛苦既體力勞動工作, 仲有老人家既大小便之類, 簡直係厭惡性行業.  佢就黎54歲, 本來係可以準備退休既年紀.  但依家仲話想要攞層樓去做二按, 我真係唔贊同.  所以, 勉強供得起, 我都係寧願個外甥有機會返香港讀就最好.   
作者: 亮燈    時間: 15-4-12 16:03

ponnychan 發表於 15-4-12 15:58
我家姐在老人院工作, 照顧病弱老人, 唔好以為好輕鬆, 係相當辛苦既體力勞動工作, 仲有老人家既大小便之類,  ...
當然明白,人生往往好多決擇,有得有失,你可以分析你既觀點俾你家姐知,最後當然由佢及家人決定。
作者: noel2010    時間: 15-4-12 16:22

ponnychan 發表於 15-4-12 15:58
我家姐在老人院工作, 照顧病弱老人, 唔好以為好輕鬆, 係相當辛苦既體力勞動工作, 仲有老人家既大小便之類,  ...
那就更放心經濟不成問題,老人院工作退休年齡到65, 而且是求員工行業,至少不擔心沒有工作收入。
如果經濟許可,就留學畢業回來。你說他成績麻麻,勉強在港讀U未必一定好,除非他到了英國不習慣才考慮回流吧。

作者: waichung1962    時間: 15-4-12 23:11

讀完副學士,UK可升大學二年級(如果同一科),佢係去讀Foundation(大學自己攪)?有些大學Foundation都可以報英國聯招((UCAS)的,為何講business management係吹水科目呢?每一科都有用處,睇下佢自已想將來行什麼姐。副學士確實認受性不高。
作者: skate    時間: 15-4-12 23:57     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

或者佢過到去開“曉“呢!最緊要唔好學壞,白費父母心機!

作者: 3b    時間: 15-4-13 07:47     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

外國升學, 使費不只學費, 還有其他生活費, 機票, 簽證費, 零用等等。 如果家庭負擔到, 一試無防, 如果要將層樓加按, 每月吃力還款就要想清楚。當然父母愛子之深, 一定願意無私付出,給孩子帶來多一個希望, 但是要實際些想清楚, 孩子是否讀書材料, 否則學一門手藝還是實際吧!

作者: mmju    時間: 15-4-13 09:29

回覆 3b 的帖子

No only cost of living plus tuition fee, many other expenses are unexpected in coming years.  Its not cost effective to invest in college with the oversupply of graduate in labour market.  Its seems more practical to invest in local market in gaining practical experience. Good Luck.
作者: brother4    時間: 15-4-13 10:22     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

明白父母心情,希望讀書改做命運,有二方法平價,1是考取獎學金,2是先去台灣升大學後,再去美/英/澳等地讀master(洗底)!

作者: siumiu2010    時間: 15-4-13 18:30

最緊要係去到英國真係用心來讀, 否則浪費金錢同時間
作者: torunpoland    時間: 15-4-13 19:39     標題: 回覆:ponnychan 的帖子

記住,勸告的重點是「家姐,我擔心你辛苦」,跟住平淡地論述你的論點,結尾是「決定權在姐姐,不論點,我都支持,但只係擔心你辛苦,捱壞身體」

作者: ponnychan    時間: 15-4-14 09:00

torunpoland 發表於 15-4-13 19:39
記住,勸告的重點是「家姐,我擔心你辛苦」,跟住平淡地論述你的論點,結尾是「決定權在姐姐,不論點,我都 ...
多謝你提醒, 我對外甥的確有先入為主的某些觀念, 的確要小心在意從口中說出的話以免傷了姐妹間感情.
我姐有個性格上優點, 佢好樂觀, 凡事往好處看, 反而係我有時會思慮太多.   其實, 我手上二,三十萬是可以拿得出來, 借給姐姐, 好等她緩一緩不去做按樓, 等外甥在英國讀完一年才說, 到時候返到香港讀大學固然好, 若要繼續留英, 那時候再想按樓的事也未遲.   

作者: 梁媽媽    時間: 15-4-14 09:11

回覆 ponnychan 的帖子

你家姐有冇話一年要幾錢呀?
20-30萬...驚唔夠一年讀, 真係樣樣都要錢。

作者: torunpoland    時間: 15-4-14 09:32

家姐有你呢個妹, 佢都好幸福啊! 姊妹之間, 細個打到拆天, 到大個, 正常成長的都會彼此親親近近. 加油!
作者: ponnychan    時間: 15-4-14 09:58

回覆 梁媽媽 的帖子

我問過, 佢話慳慳地預計35萬港元一年, 咁夠唔夠, 間學校在Wales.
我無唸過一次過幫忙一年開銷, 我姐自己補餘額是可以的, 而且我仲未同我姐講呢件事, 我唔想外甥有倚頼性以為錢好易解決.

作者: LULU-MAK    時間: 15-4-15 09:15

其實, 我都有打算將自己住緊層樓去按, 等個女可以出國讀書
作者: Sheep006    時間: 15-4-15 11:36

回覆 LULU-MAK 的帖子

你真好!如果有需要的話,我也會那麼做

作者: 亮燈    時間: 15-4-15 12:21     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

你地都好,起碼有層樓做後盾,可惜我冇,總之冇晒錢就要返香港。

作者: noel2010    時間: 15-4-15 13:55

亮燈 發表於 15-4-15 12:21
你地都好,起碼有層樓做後盾,可惜我冇,總之冇晒錢就要返香港。

...
你還好,有政府做後盾,公務員退咗休,比間公屋你及食長糧。唔使供樓喎!
作者: 亮燈    時間: 15-4-15 14:17     標題: 引用:Quote:亮燈+發表於+15-4-15+12:21+你地都好

原帖由 noel2010 於 15-04-15 發表
你還好,有政府做後盾,公務員退咗休,比間公屋你及食長糧。唔使供樓喎! ...
係既!如果冇OEA,阿仔跟本冇可能去英國讀書,所以我好感謝當年港英政府。我唔係公務員,太太就係,可惜係最低級果種,所以退休都係每月得幾千元,好過攞綜緩少少啦!

作者: LULU-MAK    時間: 15-4-15 14:39

其實大家都係為d仔女將來著想.
作者: 亮燈    時間: 15-4-15 14:42     標題: 引用:其實大家都係為d仔女將來著想.

原帖由 LULU-MAK 於 15-04-15 發表
其實大家都係為d仔女將來著想.
冇錯,各位家長都好辛苦,希望子女學有所成,明白父母既苦心。

作者: 3b    時間: 15-4-15 14:53     標題: 引用:Quote:亮燈+發表於+15-4-15+12:21+你地都好

原帖由 noel2010 於 15-04-15 發表
你還好,有政府做後盾,公務員退咗休,比間公屋你及食長糧。唔使供樓喎! ...
是否舊制的公務員退休後都可以分到公屋, 不分等級? 尺數以家庭人口計?

作者: brother4    時間: 15-4-15 15:05     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金,現還錢另冇政府宿舍福利,是看級數年齡,越高級越大地方好,朋友是主任㑅住二千呎,家可踏單車,估亮兄住千呎,住山頂向海景加落地window果種!!!

作者: brother4    時間: 15-4-15 15:10     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

公務宿舍新聞有講,退休可不還,直至部門出信才走,退休後幾年再上公屋,真㲿

作者: 亮燈    時間: 15-4-15 15:11     標題: 引用:層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金

原帖由 brother4 於 15-04-15 發表
層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金,現還錢另冇政府宿舍福利,是看級數年齡,越高級越大 ...
哈哈……睇下今晚發夢發唔發到先!太太係最低級文職公務員,紀律部隊至有二千呎宿舍。

作者: 亮燈    時間: 15-4-15 15:15     標題: 引用:Quote:原帖由+noel2010+於+15-04-15+發表你

原帖由 3b 於 15-04-15 發表
是否舊制的公務員退休後都可以分到公屋, 不分等級? 尺數以家庭人口計?

...
新、舊制都可申請公屋,跟年資排隊,每年有三次機會,可揀新或舊公屋,唔使退休都可申請,我現有住緊,如果唔係住屋、冇OEA,阿仔係冇可能去到英國讀書。

作者: 3b    時間: 15-4-15 16:00     標題: 引用:Quote:原帖由+brother4+於+15-04-15+發表層

原帖由 亮燈 於 15-04-15 發表
哈哈……睇下今晚發夢發唔發到先!太太係最低級文職公務員,紀律部隊至有二千呎宿舍。

...
我又長知識喇! 紀律部隊宿舍要交租嗎?

作者: LULU-MAK    時間: 15-4-15 16:30

brother4 發表於 15-4-15 15:05
層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金,現還錢另冇政府宿舍福利,是看級數年齡,越高級越大 ...
我有問過agent, 佢話香港學生唔需要財証或入息証明.
作者: brother4    時間: 15-4-15 17:34     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

好看領事館職員,每個要求不同,你果問題之前問了,答案交了好D,有機會抽查,要補交又要走—次,

作者: 亮燈    時間: 15-4-15 21:42

3b 發表於 15-4-15 16:00
我又長知識喇! 紀律部隊宿舍要交租嗎?
當然要,但好似係平到你唔信。實際幾多我唔知。
作者: Sheep006    時間: 15-4-16 18:34

回覆 亮燈 的帖子

我總以為係勉費添

作者: brother4    時間: 15-4-16 18:45     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

亮兄公屋好,私樓表面風光,要供樓,冇閒錢,但公屋租金又平,自然蓄到錢,—世公屋,仔女可申請公屋/居屋

作者: 亮燈    時間: 15-4-16 20:42

Sheep006 發表於 15-4-16 18:34
回覆 亮燈 的帖子

我總以為係勉費添
當然唔會免費啦!好似我住公屋咁,只係排條隊唔同之外,其他就冇分別,租金一樣,住滿十年要入息審查,過額就交雙倍租。
作者: 化骨龍太太    時間: 15-4-16 22:02     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

作者: lui    時間: 15-4-16 22:12     標題: 引用:Quote:3b+發表於+15-4-15+16:00+我又長知識

原帖由 亮燈 於 15-04-15 發表
當然要,但好似係平到你唔信。實際幾多我唔知。
我朋友是消防員,住係記律部隊宿舍-杏花邨十幾年,是普通消防員巳開始住,600幾呎,市值700幾萬!羨慕

作者: waichung1962    時間: 15-4-17 00:33

現在申請T4(學生簽證)有很多新規則,資金證明準備定好少少,將一年學費及生活存入戶口內,申請T4時,存款放在戶口必須超過28日就OK了(約三十至四十萬),另外去指定的健康中心照肺(必須照),如果9月去,即必須9月前出T4簽証了,照肺的記錄及文件可保留6個月有效(即現在去照都可以,但問下代理我是否有記錯),學校已出CAS比妳外甥,如已出及真的出國可在6月出T4,唔好太遲,越遲越多人申請。
作者: waichung1962    時間: 15-4-17 00:50

可否告知是邊間大學?Wales是一個好地方,生活指數低,美麗、純僕及安全,另有幾間好大學。論排名,如果排名在40-50已可接受,UK有成百多所大學,中游都算OK,另外要睇學科排名,唔好剩睇學校排名,當然,個個都話想讀牛津或劍橋,都要睇返學生成績最實際。如果牌名三十內收我小朋友,我已心滿意足了。仲話要前十名。???
作者: waichung1962    時間: 15-4-17 00:53

三十排名內的大學,在UK的聯招(UCAS)都要三科AAA-ABB。
作者: AK_Fans    時間: 15-4-17 01:46     標題: 引用:現在申請T4(學生簽證)有很多新規則,資金證

原帖由 waichung1962 於 15-04-17 發表
現在申請T4(學生簽證)有很多新規則,資金證明準備定好少少,將一年學費及生活存入戶口內,申請T4時,存款放 ...
多謝新資訊😃

作者: AK_Fans    時間: 15-4-17 01:47     標題: 引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-04-15+發表當然要

原帖由 lui 於 15-04-16 發表
我朋友是消防員,住係記律部隊宿舍-杏花邨十幾年,是普通消防員巳開始住,600幾呎,市值700幾萬!羨慕

...
我記得幾年前有個朋友住宿舍,兩人單位,好似1000 租左右

作者: 亮燈    時間: 15-4-17 06:55

lui 發表於 15-4-16 22:12

...
600幾呎細喇!以我所知,入境處彩雲村對上既宿舍,超過1000呎,兩個人住,可惜唔係自己物業
作者: brother4    時間: 15-4-17 07:36     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

朋友是警察,宿舍最多,位置好,多囗—問,考紀律人員難?

作者: AK_Fans    時間: 15-4-17 08:12     標題: 回覆:係咪應該勸一勸?

我都想多口一問,有朋友話沒有香港的Dse 成績是考不到政府工的?(應該吾係卦)但佢又話因政府做事有模式,冇Dse 成績就吾接受喎⋯?

作者: 亮燈    時間: 15-4-17 08:27     標題: 引用:朋友是警察,宿舍最多,位置好,多囗—問,

原帖由 brother4 於 15-04-17 發表
朋友是警察,宿舍最多,位置好,多囗—問,考紀律人員難?
依家想入政府工已經難,想入紀律部隊更難,記得以前(讀中學時)警察訓練學校會派人去學校做介紹,讀完中三就可入警校訓練,中五畢業可考督察,依家?

作者: 亮燈    時間: 15-4-17 08:45     標題: 引用:我都想多口一問,有朋友話沒有香港的Dse+成

原帖由 AK_Fans 於 15-04-17 發表
我都想多口一問,有朋友話沒有香港的Dse 成績是考不到政府工的?(應該吾係卦)但佢又話因政府做事有模式, ...
呢層唔清楚,但點解一定要做政府工呢?除左人工可能高少少,但得12個月糧,冇長俸,只係MPF,福利跟97前係天同地比,而且仲係臨時工,三年又三年,好彩至會轉做正式公務員。

作者: ponnychan    時間: 15-4-17 08:55

waichung1962 發表於 15-4-17 00:50
可否告知是邊間大學?Wales是一個好地方,生活指數低,美麗、純僕及安全,另有幾間好大學。論排名,如果排 ...
我入過大學網站睇過, 大學本身和週邊環境的確好靚, 睇到都覺得能夠在這些地方讀番三幾年書, 真係唔錯.  我後來再查到大學在英國本土的排名, 排到45位之後, 但唔好講名字啦, 都唔知有無相熟既人上黎呢處會睇到呢個post.
作者: ponnychan    時間: 15-4-17 09:24

我無唸到原來都有唔少家長願意按樓去供仔女出國讀書.  我唸, 要做出咁既決定, 都要睇多方面條件是否配合.   再二按, 就要延遲退休, 工作又幾辛苦, 唔通真係做到60歲? 咁當然要睇個仔讀到畢業出身之後, 有工做, 又可以幫忙減輕.   

問題其實係好睇要出國留學既年輕人本身情況, 對外甥, 我其實都好猶疑, 在這裏不直多說了, 不過既然佢定都決定左, 總要俾年輕人一個機會, 所以都好快改變左心態去支持家姐既決定.  
作者: brother4    時間: 15-4-17 09:38     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

政府工有保障,不像私人公司工作做多年見人工高容易俾迫退休,另不—定要dse成績,朋友孩子星加坡畢業,回港經政府評核成績,現入了郵政局。如肯讀書正如你講支持家人決定,努力加油!

作者: noel2010    時間: 15-4-17 18:51

我仔有兩個運動員朋友仔,去年DSE 1x 分,都考入不同纪律部隊,人工由$18000 起,他們主要體能取勝,加上判斷通識能力強,可能做了多年運動員醒醒目目有關。如果在私人公司,怎會有這樣人工!
作者: brother4    時間: 15-4-17 19:24     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

真係好多紀律部隊請運動員

作者: Sheep006    時間: 15-4-17 21:27

回覆 亮燈 的帖子

上次去過阿仔同學彩雲村宿舍,真的好大呀

作者: Sheep006    時間: 15-4-17 21:31

回覆 brother4 的帖子

警察呢?要咩條件呢?記得以前有個同學中五毕业成績麻麻都可當差

作者: brother4    時間: 15-4-17 21:56     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

講警察,真你同你同學一様成績差,佢打架等2個大過+2個小過,十年後遇見做了謷察每次再遇都升級上公務員事務員嘅網站(www
csb.gov.hk) 去搵下d公務員空缺 警察(警員)長期請人 一定搵到嘅 撳入去警員份空缺資料裡入 就有齊份工嘅要求喇

作者: CPW628    時間: 15-4-17 22:06     標題: 回覆:brother4 的帖子

而家做警察要求都高 如考督察 英文好 有自信 有領導才能 思維廣濶 時事觸角最重要 就算有 degree 或留過學都末必考到 就算有 degree or 留過學都只考到 PC 但現在警察部人手短缺 因退休潮

作者: CPW628    時間: 15-4-17 22:12     標題: 回覆:AK_Fans 的帖子

不是定要 DSE 成績 成績要 full cert 知冇要讀毅進紀律課程 讀完後承認有入職學歷

作者: CPW628    時間: 15-4-17 22:22     標題: 引用:回覆+brother4+的帖子 警察呢?要咩條件呢

原帖由 Sheep006 於 15-04-17 發表

警察呢?要咩條件呢?記得以前有個同學中五毕业成績麻麻都可當差
可參考以下網址
http://www.police.gov.hk/ppp_tc/15_recruit/index.html

作者: noel2010    時間: 15-4-17 22:26

紀律部隊仍有消防,懲教,海關。呀仔朋友亦不是考警察,而且他們是乖仔,好純品,考到都未必應付到。
作者: brother4    時間: 15-4-17 22:33     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

入境適合乖仔考,但較難入入境處較著重語文能力及溝通能力, 會挑選有領導才能的, 因為入境處(其實泛指紀律部隊)架構很hierarchical, 所以同事日後需lead住一team / 多team 組員.

詳見 http://www.immd.gov.hk/chtml/organisation.htm

作者: 亮燈    時間: 15-4-17 22:48     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

好仔唔當差

作者: brother4    時間: 15-4-17 23:03

好仔唔當差是60~70年代口語

當時差人就如有牌爛仔,保謢黃,賭,毒,貪污收片樣樣齊,華人警察上至總探長下至黑腳同流合污,咪以為英國上司唔貪,佢地祇係唔洗出面貪,坐係差館老總房等下級送上門...好仔當差唔貪都冇運行,派去守邊界,守水塘,守大嶼山啦~~~^^ 直至一九七三年,貪污警司葛柏逃離香港,返回老家英國,致使全港市民紛紛抗議,一時間,港九到處飄揚著「反貪污、捉葛柏」的布條,之後廉署正式成立,在一九七五年一月引渡葛柏回港受審判刑。

這是肅貪的轉捩點,慢慢……逐漸……警察形象
這麽多年來政府和警察一直很努力建立打造形象,年輕人覺得這是一份薪優糧準的工作。無論在招聘層面,還是社會教育層面,電影劇集層面,警察頭上一直掛上「儆惡懲奸、除暴安良、服務社會」之類的牌匾。

作者: noel2010    時間: 15-4-18 00:29

亮燈 發表於 15-4-17 22:48
好仔唔當差
Agreed
作者: 亮燈    時間: 15-4-18 08:48     標題: 引用:+本帖最後由+brother4+於+15-4-17+23:15+編

原帖由 brother4 於 15-04-17 發表

好仔唔當差是60~70年代口語
可惜由八十年代至九十年代期間辛苦建立既優秀、廉潔、公正形象,令香港市民覺得自豪及尊重既警隊,到依家,用幾年時間就將之摧毀,所以我至講番(好仔唔當差)呢句說話。

作者: CPW628    時間: 15-4-18 09:02     標題: 回覆:亮燈 的帖子

其實而家都有多青年人去考警察 前排有報導有顔色絲帶嘅青年人去考 因起薪點高 其實各方都有偏激嘅人 只不過大部份人被感性蓋過理性

作者: siumiu2010    時間: 15-4-18 11:42

想問下入政府部門, 最低係吾吾DSE2222???
作者: Yanamami    時間: 15-4-18 13:38

3b 發表於 15-4-13 07:47
外國升學, 使費不只學費, 還有其他生活費, 機票, 簽證費, 零用等等。 如果家庭負擔到, 一試無防, 如 ...

我都係禁諗。最怕个仔無心向学,燒完銀紙,再老人老了連瓦遮头都無埋,阿仔仲係吊兒郎噹。
作者: brother4    時間: 15-4-18 13:56     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

吊兒郎噹!要整理行裝,佢地攪完,漏兒様果樣,又要幫佢地再整理一次,好似我自己去留學咁,超忙超勞氣

作者: florence852    時間: 15-4-29 01:01

點解唔讀完副學士才去英國讀1 年 top up degree, 再讀埋master洗清晒底, 平好多. 有朋友都係咁,回香港後好ok喎!
作者: 亮燈    時間: 15-4-29 13:18     標題: 引用:點解唔讀完副學士才去英國讀1+年+top+up+de

原帖由 florence852 於 15-04-29 發表
點解唔讀完副學士才去英國讀1 年 top up degree, 再讀埋master洗清晒底, 平好多. 有朋友都係咁,回香港後好o ...
可否詳細講解下?謝謝

作者: annie40    時間: 15-4-29 15:10

回覆 Yanamami 的帖子

父母出钱, 也要孩子出力啊! 没有必要你有你的良好意愿, 佢有佢的happy 逃避, 拖拖拉拉. 究竟儿子有多大comitmentment , 父母要心底明白, 最佳是问阿仔的第一年最低的合理目标, 先见之明是如果唔达标, 就即时回港好了.

机会难得, 孩子有责任要加倍努力, 拖下去也没必要了.

作者: kids-kingdom    時間: 15-5-1 02:55     標題: 回覆:ponnychan 的帖子

留意有無計小費用,英國大學一般1年要3萬英磅左右

作者: Ruby1219    時間: 15-5-1 09:39     標題: 引用:回覆+Yanamami+的帖子 父母出钱,+也要孩子

原帖由 annie40 於 15-04-29 發表

父母出钱, 也要孩子出力啊! 没有必要你有你的良好意愿, 佢有佢的happy 逃避, 拖拖拉 ...
很同意!我成日同阿仔講,你可以去英國留學係機會難得,要你自己想去又考到心儀學校,and then 爸媽有能力又願意比你去,缺一條件不可。所以你一定要比心機同珍惜。除咗讀好d書,仲要培養獨立思考丶人情世故。盡力讀書係應份,我要求佢心理質素丶自立能力有進步先收貨。
好彩佢除咗keep 住鍾意同努力讀書外,變得成熟自立,亦多咗關心人。
尋日知道daddy 吾舒服,一早起身上堂前就打電話慰問。daddy 問佢long exeat 的安排,提佢要點執嘢去host family 度,佢就話,得㗎啦!我自己搞得掂!聽到呢d仲開心過佢攞A。

作者: brother4    時間: 15-5-1 11:02     標題: 回覆:Ruby1219 的帖子

你個孩子好醒目,溫馨提示旅行薬帶備去homestay,個人孩子就冇帶去,病咗要差D去看醫生

作者: Sheep006    時間: 15-5-1 16:16

旅行药?HK带過去定係UK医生開的?

作者: brother4    時間: 15-5-1 16:34     標題: 回覆:Sheep006 的帖子

自己昰HK帶去的傷風咳藥

作者: Sheep006    時間: 15-5-1 16:38

唔係話學校唔卑带咩?

作者: brother4    時間: 15-5-1 16:51     標題: 回覆:係咪應該勸一勸

學校唔俾帶?應該可,但放學校保管。

作者: annie40    時間: 15-5-1 18:18

回覆 Ruby1219 的帖子

今時今日是高學歷通漲年代,讀過oxbridge或名校是驗証了合適現代教育模式而已,與懂得照顧自己,體諒別人,是兩碼子的事。孩子走岀去,有不少親身的第一手經歷,要自己作主,有無數free play, 底線是自己管理自己,如果掌握合度,則將來無論去餅店賣餅,又或當CEO, 都應該唔會失禮父母,失禮香港人。
如果父母唔使擔心孩子去打工時儍更更,,心頭高時又無乜本事,應該已經飲得柸落了。

前幾天收到補習社推銷課程是:為暑假后上大學的孩子,及早在假期中備課,大量教大學的老師供應云云。

估計是針對九月開課的留英學生吧!究竟兒女的補習期是否可以infinitive.........遲早返工前要補習,返工中又補習,請埋補習老師一起返工,亦未尚不可了。

作者: CarrieTse    時間: 15-5-1 18:23

You are so good to your sis.  She is so lucky!   

As parents, we always do our best for our kids.  We won't regret for money or time spent.  

Your suggestion for her financial arrangement is so considerate.  I wish I have a sis or friend like you!

Cheers!

作者: scso    時間: 15-5-1 19:36

回覆 annie40 的帖子

即時回港有乜後路呢, 香港中學會收嗎?
作者: annie40    時間: 15-5-1 22:21

唔為自己而努力的人是處處死路,無後路。

要唔要講明比細路知?,自己揀。
作者: 亮燈    時間: 15-5-2 08:39     標題: 引用:唔為自己而努力的人是處處死路,無後路。要

原帖由 annie40 於 15-05-01 發表
唔為自己而努力的人是處處死路,無後路。

要唔要講明比細路知?,自己揀。 ...
「唔為自己而努力的人處處死路,無後路。」講得好,呢句好正。其實我最近都有跟細仔講過類似既:如果你一生人頭呢廿年唔想努力、辛苦讀書,咁你以後既六十年就會好辛苦,如你覺得咁樣係接受既、開心既!隨你喜歡吧!將來唔好怪父母,我地冇欠你既!因為我地已經盡力供給你學業上、生活上所需,你只可怪自己吧!

作者: ponnychan    時間: 15-5-2 09:43

annie40 發表於 15-4-29 15:10

父母出钱, 也要孩子出力啊! 没有必要你有你的良好意愿, 佢有佢的happy 逃避, 拖拖拉 ...

你用到"逃避"呢兩個字, 正是我怕會發生的隱憂.
外甥初中時, 轉過一次校, 當年的原因是學校老師對他有偏見云云.

前年考DSE, 成績不好, 自修一年, 舊年再考DSE.  夾住兩年DSE成績, 他入不到八大..   

去年九月, 他開始讀副學士, 讀左副學士無幾耐, 就去申請英國大學, 結果又有大學收佢讀year 1.

我其實有疑問, 香港八大都入唔到, 呢d英國大學卻收.   係咪有d濫收, 唔理係咪有足夠能力, 收左先?  

我外甥人算聰明, 但向來唔用功, 而且有逃避傾向, 現實環境稍出問題, 他就想轉新環境.  我其實係擔心, 佢去英國一年, 讀唔成書, 又走番黎.  當然, 用你既角度去睇, 走番黎好過拖落去.  

此外, 這趟他想去英國, 我都覺得係因為同輩壓力之故.  他的堂/表兄弟姐妹姐們, 幾個都已在外國讀書或計劃往外國升學.   美國, 加拿大, 澳州都有, 但幾個往外國升學的, 大都是有當地戶籍的.   

外甥既情況, 我真係唔敢講, 我係怕佢又半途而廢, 又或者無能力完成學位.

作者: 亮燈    時間: 15-5-2 15:42

ponnychan 發表於 15-5-2 09:43
你用到"逃避"呢兩個字, 正是我怕會發生的隱憂.
外甥初中時, 轉過一次校, 當年的原因是學校老師對他有偏見 ...
我個人就唔係咁睇喇!既然佢都努力過,而在香港亦搵唔到出路,點解唔去外國試試呢?在香港唔得=外國都唔得?香港=世界?我梗係唔會咁睇,將來既事邊個會知道結果呢?有機會而唔試,可能會抱憾終身啊!
作者: annie40    時間: 15-5-6 22:07

自己都是媽媽,講完那句處處是死路,後悔了幾天啊!
講真做家長,那位不是矛盾到極點,再加點無可奈何呀。但無奈歸無奈,家長始終要有底線,更要把底線加粗再加粗地讓孩子明白家庭狀況和自己的定位。跑岀去,唔系睇睇風景,亦不是等運到,好好醜醜都要按時畢業,讀好英語。

其實香港這種完全沒有玩樂的教育和風氣,已經埋葬了不少大好家庭和孩子,跟大隊的路是非常不好走。既然已經有大學收,你姐姐又願意死捱地給兒子一個機會,也屬情理之內。

作為姨姨,實在難作事先孔明來作預測。重要是姐姐和姨㽒和重要的家族成員,開個正正式式的家庭會議,各人說出理想,抱負,自己寫低自己的話作憑証,無得再頼貓。姨姨更要提醒他預備享受孤獨,享受自由,頂得住寂寞,悶到發慌也要遠離不知所謂的朋友。只要把持得住,前路就是由他創了。

千祈唔好當出去是睇環境,唔多like又番香港再睇環境,睇睇下就三十歳,再睇下點樣攞公援?

作者: wildberries    時間: 15-5-6 23:29

回覆 annie40 的帖子

作者: ngwong2    時間: 15-5-7 13:35

1)可能寶貝仔想去2)可能父母此終想仔做大學生.
作者: ngwong2    時間: 15-5-7 13:36

明白父母心情,希望讀書改做命運,有二方法平價,1是考取獎學金,2是先去台灣升大學後,再去美/英/澳等地讀master(洗底)!

依家年代好難.大學生穴好普遍.包括外國.
考獎學金更難
作者: 亮燈    時間: 15-5-7 17:26     標題: 引用:回覆+ponnychan+的帖子 自己都是媽媽,講

原帖由 annie40 於 15-05-06 發表

自己都是媽媽,講完那句處處是死路,後悔了幾天啊!
講得好

作者: florence852    時間: 15-5-7 21:58

讀完副學士, 再去英國找大學讀一年top up degree, 一年都係20-30X萬,平好多. 有多餘錢讀埋一年master才回來.當然要副學士成績好才有靚大學收啦!
上網search "top up degree" 睇吓詳情!
作者: siumiu2010    時間: 15-5-7 22:55

florence852 發表於 15-5-7 21:58
讀完副學士, 再去英國找大學讀一年top up degree, 一年都係20-30X萬,平好多. 有多餘錢讀埋一年master才回來 ...

吾好意思, 順帶問一下, 英國Master係吾係多數謮一年, 香港好似有D讀2年??

作者: wing530    時間: 15-5-7 23:53     標題: 引用:讀完副學士,+再去英國找大學讀一年top+up+d

原帖由 florence852 於 15-05-07 發表
讀完副學士, 再去英國找大學讀一年top up degree, 一年都係20-30X萬,平好多. 有多餘錢讀埋一年master才回來 ...
請問美國是否都係讀一年  master 架?因堂弟在大6讀緊大學,我都想知呀,希望能夠洗㡳,謝謝。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5