教育王國

標題: 苦惱SC vs SPK [打印本頁]

作者: sun329shine    時間: 15-4-6 22:06     標題: 苦惱SC vs SPK

睇番以前啲posts, SC學術好似好好,對考小一有幫助。SPK吾係吾好,冇net冇pth, 有6、7成入得番SPC. 但如果入吾到SPC, 咁點同其他好似SC般的去考小一呢? 有冇經驗的jm分享下?

作者: winnietingting    時間: 15-4-6 22:08     標題: 引用:睇番以前啲posts,+SC學術好似好好,對考小

原帖由 sun329shine 於 15-04-06 發表
睇番以前啲posts, SC學術好似好好,對考小一有幫助。SPK吾係吾好,冇net冇pth, 有6、7成入得番SPC. 但如果 ...
( , 有6、7成入得番SPC. )   得6、7成咁少?!

作者: sun329shine    時間: 15-4-6 22:20     標題: 引用:Quote:原帖由+sun329shine+於+15-04-06+發

原帖由 winnietingting 於 15-04-06 發表
( , 有6、7成入得番SPC. )   得6、7成咁少?!
應該話從來冇人知有幾多成,官方係不保證升SPC。

作者: tamagoosie    時間: 15-4-6 22:21     標題: 引用:睇番以前啲posts,+SC學術好似好好,對考小

睇番以前啲posts, SC學術好似好好,對考小一有幫助。SPK吾係吾好,冇net冇pth, 有6、7成入得番SPC. 但如果 ...
妳手上有spk offer?
六,七成上SPC ?應唔止咁少!相反在SC有冇七成以上,上到如SPC level 嘅小學??

最後如放棄spk,會有很多人多謝妳。

作者: Hailey88899    時間: 15-4-6 22:26

SPK 下課後預咗補英普,否則錯過3-6歳語言學習黃金期。
SC的確很吸引,起碼見到外國人唔會縮埋一角先,自信好多
一間差不多全廣東話,一間語境超好
作者: siden    時間: 15-4-6 22:45     標題: 引用:睇番以前啲posts,+SC學術好似好好,對考小

你問清問楚有幾成上小學先la

基本資料都未搞清,你點下決定?

作者: picture    時間: 15-4-7 00:33     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

女的話SPK la.  SC 個stat  , as per BK forums, 數字是全屈總offer.  有D人勁嘅可以幫學校拿十個八個。熱門的蔡繼有,KTS , 陳守卜,宣道,德望咁。最差嘅同全世界一樣靠派位、叩門,可能好差都有機會。或者全校得1%咁可憐,但是有可能的!

一切証工都係SC 好勁,冇錯。不過咁,好hit 呢幾間,我相信公認可同St Paul Convent 相提並論的,只有寥寥可數的Good Hope SFA 和DGJD.  

其他的唔係IB學費貴,就係冇中學。咁你話SPK 有七成入到咁top 的St Paul Convent, 勝算係咪好高呢!!

你只要唔最差個批就一定有好的小學。當然,不是好學生,你讀邊間都死伙。

圖片附件: 1428338026847.jpg (15-4-7 00:33, 27.42 KB) / 下載次數 18
/forum.php?mod=attachment&aid=NDI1NzR8YzY0NTU4ODJ8MTcxODI4Mzg0MHww

作者: MrBeast    時間: 15-4-7 06:37

Spk.
作者: elephantbaby    時間: 15-4-7 07:16     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

如果係女仔,一定係 SPK.

作者: naughtybj    時間: 15-4-7 08:05     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

作者: naughtybj    時間: 15-4-7 08:39     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

作者: tamagoosie    時間: 15-4-7 09:20     標題: 引用:坊間排名;很有趣,SC比SPK高少少!+ +

原帖由 naughtybj 於 15-04-07 發表
坊間排名;很有趣,SC比SPK高少少!
很有趣,請post 小學&中學排名⋯⋯看看SPC 排什麼!

作者: sissysze    時間: 15-4-7 09:53     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

梗係 spk

作者: picture    時間: 15-4-7 10:24     標題: 引用:SPK+下課後預咗補英普,否則錯過3-6歳語言

原帖由 Hailey88899 於 15-04-06 發表
SPK 下課後預咗補英普,否則錯過3-6歳語言學習黃金期。
SC的確很吸引,起碼見到外國人唔會縮埋一角先,自信 ...
睇每個家庭的要求!

有Dparents 覺得SC Ebglish 教得好亦有人覺得唔掂把小朋友插班走

作者: Bonbonita    時間: 15-4-7 10:57

Don't forget that SPK also accepts boys who will not be promoted to SPC, and some very very top SPK girls will go for another school, thus I think the chance of getting to SPC for girls is more than 70%.
作者: meowymeowy    時間: 15-4-7 14:27     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

SPC好難考/叩入,入到SPK算是成功的一步(個networking至少有幫助),之後自己跟緊d~ 忘記SC吧!

作者: picture    時間: 15-4-8 10:30     標題: 引用:SPC好難考/叩入,入到SPK算是成功的一步(

原帖由 meowymeowy 於 15-04-07 發表
SPC好難考/叩入,入到SPK算是成功的一步(個networking至少有幫助),之後自己跟緊d~ 忘記SC吧!

...
我認識的SPK 和SC 小朋友都全部有外補中英普數。yes, 全方位補

出來的効果是大家都幾叻,幾presentable, 幾乖……

但SPK 的父母at ease D 因為有SPC 小學。全家人都relax D.

作者: nicoleleelee    時間: 15-4-8 14:24

回覆 sun329shine 的帖子

其實番學路程遠近都係一個好重要既考慮因素.

作者: sun329shine    時間: 15-4-8 21:58     標題: 引用:回覆+sun329shine+的帖子 其實番學路程遠

原帖由 nicoleleelee 於 15-04-08 發表
回覆 sun329shine 的帖子

其實番學路程遠近都係一個好重要既考慮因素.
nicoleleelee, 就係返SC or SPK車程時間差吾多。。

作者: siden    時間: 15-4-8 23:58     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

在我眼中,在這兩個offer當中揀,一丁點猶豫也不需要。

我理解楼主的憂慮。

入到SPK, 根本已經一隻腳踏咗入SPCS, 1st round 收8成,臨尾收over 9成,真係算係咁。

SC確實在什麼話語言黃金期給你好英普底子。

那麼,SPK除了9成SPCS機會,又給了小朋友什麼?你有否深思或考究?

SPK的小朋友,整體來說(當然有例外)品性明朗有禮,在外言行矩止恰如其份,也被老師教導很好的自理能力,責任心與及情緒行為個人管理。

85%升小率已經令人流哂口水。再加上train到個女極好自我管理,抵唔抵得過SC的好語境?這個問題要你自己答。

SC強項在語言及考直私。

SPK强項在品性及>85% SPCS。

每個父母心中總有一把尺,人人不同。你問問自己想要什麼?

作者: picture    時間: 15-4-9 00:11     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-4-9+00:04+編輯+\

原帖由 siden 於 15-04-08 發表

在我眼中,在這兩個offer當中揀,一丁點猶豫也不需要。
還有SPK 收費是SC 的一半。小學也只是3萬一年。

慳到的學費用來上英文課也可。

作者: 阿早!    時間: 15-4-9 03:47

如果係女,SPK for sure!
作者: sailob    時間: 15-4-9 09:37     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

作者: sugarbun    時間: 15-4-9 10:08

picture 發表於 15-4-9 00:11
還有SPK 收費是SC 的一半。小學也只是3萬一年。

慳到的學費用來上英文課也可。
今年是4萬了

作者: picture    時間: 15-4-9 10:32     標題: 引用:Quote:picture+發表於+15-4-9+00:11+還有SP

原帖由 sugarbun 於 15-04-09 發表
今年是4萬了
Oh 我當年唔知寶,好hea D甘考k1 時才2 萬6一年。

但比起DG 54k CKY 64k 和Coed 67k 算是化算。

kowloon tong school 冇中學都要40k

作者: sugarbun    時間: 15-4-9 10:57

picture 發表於 15-4-9 10:32
Oh 我當年唔知寶,好hea D甘考k1 時才2 萬6一年。
其實都唔係貴, 不過比起早3年2萬幾係加左好多. 你小朋友在SPCS?

作者: picture    時間: 15-4-9 12:11     標題: 引用:Quote:picture+發表於+15-4-9+10:32+Oh+我

原帖由 sugarbun 於 15-04-09 發表
其實都唔係貴, 不過比起早3年2萬幾係加左好多. 你小朋友在SPCS?
我都想,就是當年唔識貨。雖然Vic 都好啱我小朋友,但就黎考小一,冇safety net 真係冇乜安全感!

作者: yin725    時間: 15-4-9 12:17     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

自兩年前起,spc係每年加$5000學費,由2013~2014到今年,已由$30000加到$40000一年,如果一直咁加,今年k1入p1時將會$55000一年

作者: picture    時間: 15-4-9 12:46     標題: 引用:自兩年前起,spc係每年加$5000學費,由2013

原帖由 yin725 於 15-04-09 發表
自兩年前起,spc係每年加$5000學費,由2013~2014到今年,已由$30000加到$40000一年,如果一直咁加,今年k1 ...
原來係咁!條數又唔同计法了。

作者: sugarbun    時間: 15-4-9 14:08

picture 發表於 15-4-9 12:11
我都想,就是當年唔識貨。雖然Vic 都好啱我小朋友,但就黎考小一,冇safety net 真係冇乜安全感!

...
oh, you gave up, 巧可惜啊

作者: Bunnygirl    時間: 15-4-10 17:09

SPK for sure.
作者: sun329shine    時間: 15-4-10 23:45     標題: 引用:Quote:原帖由+sugarbun+於+15-04-09+發表今

原帖由 picture 於 15-04-09 發表
picture, 請問你知唔知/認為SPK多要家長参與的活動嗎?Tks.

作者: picture    時間: 15-4-11 00:00     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-09+發表Oh+

原帖由 sun329shine 於 15-04-10 發表
picture, 請問你知唔知/認為SPK多要家長参與的活動嗎?Tks.
朋友冇complain 過要好多校內參與,但確實有外學中英數普,琴泳etc

作者: stinkyrabbit111    時間: 15-4-11 07:18

Spk啦,不過個個人把尺唔同,在我而言,人好懶,唔aggressive, "safety net" 好重要,想當年只報龍校,半龍校,sc,kv一概無報,入了半龍幼稚園,一概academic class無上,只上音樂堂,平時同小朋友多睇書,放假比下exercise佢做keep 住,考小一時報了幾間,但一知可以上到佢小學,最後係一間都無去⋯⋯人人忙住portfolio, 1st in 2nd in, 我地可以weekend 去玩,無晒壓力,當然有d想望高處的會試試神校,當然有壓力都係來自自己的⋯⋯
不過咁講,幼稚園不是100%上小,keep住做到老師要求,家長正常,小朋友正常無問題,不難升返⋯⋯
作者: HMmummy    時間: 15-4-11 09:21     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

㨂SPK少壓力!

作者: tamagoosie    時間: 15-4-11 12:08     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

所有未發生嘅嘢都係計機會率。

咁如直資小學for 女仔,只有DGS & SPCC 強過SPK
咁妳計下SC畢業有幾多%入到這兩間咪知道答案law。

作者: 雲牛    時間: 15-4-11 16:58     標題: 回覆:picture 的帖子

其實依家好多幼稚園生都補這補那, Victoria 的也去補英文、中文同普通話啦。

游水、音樂、跳舞、畫畫更是人人有幾項。

作者: yin725    時間: 15-4-11 17:24     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

另一樣需要考慮的是若選擇了spk, 需要為小朋友好好裝備,因為聽聞今年較多小朋友收waiting letter, 但由於spk一向沒有像其他幼稚園般的訓練小一面試,所以她們都很徬徨。

作者: tamagoosie    時間: 15-4-11 17:38     標題: 引用:另一樣需要考慮的是若選擇了spk,+需要為小

原帖由 yin725 於 15-04-11 發表
另一樣需要考慮的是若選擇了spk, 需要為小朋友好好裝備,因為聽聞今年較多小朋友收waiting letter, 但由於s ...
讀SPK一㨾會可以去外保,不過就一定冇咁大心理壓力law!至於訓練小一面試是否有用真是值得疑問!

作者: yin725    時間: 15-4-11 20:25     標題: 回覆:tamagoosie 的帖子

同意妳的說法,如果被取錄的話,絕對同意可減小壓力。担心的只是會成為未被取錄的一批,因為根本無人知道spc的取錄準則。
但無論如何spk都是一所令小朋友愉快,無學習壓力的好學校。

作者: siden    時間: 15-4-11 20:49     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

來來去去,半龍收不收上小學,都係果幾個準則。之前在一個GH vs PC 的thread已經略提過。唔想再重複。

半龍老師通常都未必肯明言根據什麼。

家長自己應該心中有數。

作者: yin725    時間: 15-4-11 20:57     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

另外,小女未試過上小一面試班,的確不知道成效。不過,見到朋友仔女的學校會整理每一年學生面試後的題目,如看圖作文,圖畫描述等,再教授他們作答技巧。這樣,等於多做幾年模擬試題,面試時都會較得心應手吧!

作者: Baggio10    時間: 15-4-11 23:40     標題: 回覆:sun329shine 的帖子

請恕我多言,看完樓主的標題,想起了那句:

「少年不識愁滋味 為賦新詞強說愁」

年輕的父母未經歷小一和升中的洗禮,明明中了大獎還不自知,一間學校能把2,3歲的小孩栽培成才,十多年後當中超過一半能夠升讀本港三大, 其中没有重大的篩選,其他的「神校」能辦到嗎?

如果你的女兒是有25分的St. Mary's準小一生再花時間考慮吧!

作者: angela2000    時間: 15-4-12 07:46     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

選Spk, 🐲年呀,直上機會大!

作者: picture    時間: 15-4-12 09:48     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

我認識3個SPK(巳SPC P2, K2 and K2)
其中一個我覺得最聰明,醒目和活潑的,媽媽受到些少老師壓力,經常被懷疑有過動症。。。但確實唔係!

SPK 對坐得定的definition 非常誇張。有D over.

有做therspist 的說最近收好多SPK 的去做感统治療……

作者: sun329shine    時間: 15-4-12 10:11     標題: 引用:分享多小小。 我認識3個SPK(巳SPC+P2,+K2+

原帖由 picture 於 15-04-12 發表

picture, 多謝分享,我女現時讀的N班係比較走國際班路線,所以上堂係容許蹦蹦跳跳或走來走去以追求自我探索答案(當然有環節係坐低聽故事訓練專注力),她亦非常適應,真怕SPK或我女要彼此適應大家。

作者: picture    時間: 15-4-12 10:30     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-12+發表分

原帖由 sun329shine 於 15-04-12 發表
picture, 多謝分享,我女現時讀的N班係比較走國際班路線,所以上堂係容許蹦蹦跳跳或走來走去以追求自我探索 ...
我小朋友讀Vic 都好自由。但佢坐得好定。 PN 時切puzzle, 可坐一個中以上仍專心。好睇每個人。

玩時玩足3個中!

你咪以為SC 就容許你走來走去!

我識的SC 家長也经常收到老師提點話要坐得定!始終都係傳统學校!

作者: winnietingting    時間: 15-4-12 11:00     標題: 引用:分享多小小。 我認識3個SPK(巳SPC+P2,+K2+

其他天主教女校都係。要求 守規舉。

作者: sugarbun    時間: 15-4-12 11:03     標題: 引用:Quote:原帖由+sun329shine+於+15-04-12+發

我小朋友讀Vic 都好自由。但佢坐得好定。 PN 時切puzzle, 可坐一個中以上仍專心。好睇每個人。

玩時玩足3 ...
我朋友個仔起sc就係久不久就收到老師投訴, 而家k2覺得傳統學校都係唔合適轉IS

作者: picture    時間: 15-4-12 11:31     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-12+發表我

原帖由 sugarbun 於 15-04-12 發表
我朋友個仔起sc就係久不久就收到老師投訴, 而家k2覺得傳統學校都係唔合適轉IS

...
不如我講下我點今小朋友坐定……

3歲以下,每日有好多時間free play.

每日到留下平枱或公園同小朋友互動……

我buy montessori 所以佢專心時,我一定唔disturb 佢

作者: belle2009    時間: 15-4-13 19:10     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

作者: Happy_Charles    時間: 15-4-13 21:20     標題: 回覆:picture 的帖子

其實睇返spk的學生,大家都係斯文淡定形,所以有點活潑都好似好唔定。

當然有個別真係偏活潑,但少許活潑其實都是正常小朋友一個,又真係唔洗去做感統,可能放學放多啲電個balance些。

不過,上小學,雖然個rate好似說低左,但係我知有乖有活潑都會收。

作者: Jenniferleeww    時間: 15-4-14 09:56     標題: 回覆:苦惱SC vs SPK

我覺得各有各好,都係睇邊間學校適合自己小朋友

作者: Jenniferleeww    時間: 15-4-14 10:30     標題: 引用:我覺得各有各好,都係睇邊間學校適合自己小

原帖由 Jenniferleeww 於 15-04-14 發表
我覺得各有各好,都係睇邊間學校適合自己小朋友
有小學 backup 當然係好。以我朋友為例,讀緊一間幾出名的小學,但讀到小三先發現唔適合自己小朋友又要再搵其他學校。所以我覺得應該考慮應該搵邊一類型的學校才適合

作者: keep-calm    時間: 15-4-14 12:27     標題: 引用:Quote:原帖由+Jenniferleeww+於+15-04-14+

原帖由 Jenniferleeww 於 15-04-14 發表
有小學 backup 當然係好。以我朋友為例,讀緊一間幾出名的小學,但讀到小三先發現唔適合自己小朋友又要再搵 ...

--

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5