教育王國

標題: 小學帶午飯 - 煮/食乜好? [打印本頁]

作者: 小時了了    時間: 15-3-24 11:47     標題: 小學帶午飯 - 煮/食乜好?

帶午飯返學: http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF

小學帶午飯 - 食乜餸好: http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF

幫小朋友自備午飯,帶飯壼的家長請問: [url=http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF]http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF[/url]

愛心飯盒~餸 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3109068&extra=page%3D1&page=1

阿女前兩日開始係咁呻學校今年換咗飯商啲飯好難食, 日日食剩啲飯, 襯老師唔為意倒飯倒菜, 雖然佢覺得好浪費並且之後無幾耐又會開始肚餓,但係佢話真係好難食, 食唔落, 佢好想我煮佢帶飯返學校食. 唉! 皇帝女有咁嘅要求, 我今年對佢嘅重中之重目標係好想佢身體健康, 如果我煮佢又肯帶飯返學校食, 我都肯為佢犠牲再早啲起身煮飯煮早餐.

剛才嘗試係 EK 搜尋小學帶午飯 - 煮/食乜好, 唔係好多帖討論及可以參考學習, 請教大家好了!

同場加映 ---- 小學生早餐吃什麼? http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E6%97%A9%E9%A4%90

作者: 小時了了    時間: 15-3-24 12:01

屋企新買有牛角牌中型保溫湯壺(燜燒壺)及小型溫湯壺(燜燒罐), 呢排博客來免運費大優惠, 係博客來買咗以下幾本書諗住跟住煮俾阿女帶返學校食, 唔知成唔成功呢? 熱切期待中!!!!

1) 省電省瓦斯保溫杯料理: http://www.books.com.tw/products/0010620022

2) 行動小廚房:燜燒罐的美味指南 http://www.books.com.tw/products/0010656499?loc=asb_001

3) 行動小廚房2:燜燒罐的養生指南 http://www.books.com.tw/products/0010663831

4) 用電鍋做菜飯最方便 http://www.books.com.tw/products/0010663083
作者: ellafun    時間: 15-3-24 12:29

作者: KEKELAMLAM    時間: 15-3-24 12:43

我朝朝早煮飯3人分量, 大囝及我帶飯返學校及公司, 細囝的lunch, 大囝入小一前已講明唔食學校飯, 要帶飯喎...
作者: IloveJJ    時間: 15-3-24 15:59     標題: 回覆:小學帶午飯 - 煮/食乜好

作者: anixon    時間: 15-3-24 17:09

我間中睇下書攞靈感~

作者: 小時了了    時間: 15-3-24 17:37

回覆 anixon 的帖子

嘩! 您嗰本好似幾好啊!

我係尋日係博客來買咗呢本, http://www.books.com.tw/products/0010663083 用電鍋做菜飯最方便, 有成百幾款菜飯, 好似好易整, 同埋好似唔係好花時間咁樣, 本書未送到, 我要過幾日先至有機會整!

06    認識米─不同米的異種風味
08    用電鍋煮出好吃的白米飯
10    菜飯美味加分關鍵
11    讓菜飯更好吃的美味祕訣
12    簡易懶人菜飯
14    不動刀懶人食材處理法
15    番茄飯
16    港式臘味飯
17    臘味蒸飯
17    叉燒香芹飯
18    鮮蔬炊飯
19    南瓜堅果炊飯
20    魚香玉米炊飯
21    香腸玉米菜飯
22    高麗菜培根飯
24    火腿筍絲飯
24    臘肉栗子飯
25    豆仁香腸飯
26    南瓜火腿飯
27    白菜鹹肉飯
27    五穀肉醬飯
28    山藥牛肉菜飯
29    花生麵筋牛肉飯
29    蠔油牛肉菜飯
30    牛蒡炊飯
31    牛蒡柴魚飯
31    蓮子排骨飯
32    鹹蛋肉末飯
33    蘑菇滷肉飯
33    香菇糯米飯
34    香菇雞肉飯
35    番薯雞丁飯
35    雞肉五穀米菜飯
36    竹筍雞肉飯
36    烤鴨芥菜飯
37    蒲燒鰻魚炊飯
38    甜玉米鮭魚菜飯
38    鯛魚鹹蛋菜飯
39    港式鹹魚菜飯
40    蘿蔔吻仔魚菜飯
41    番茄鮪魚飯
41    麥片魚丁飯
42    泰式蝦仁飯
42    黑豆蝦仁飯
43    櫻花蝦菜飯
44    胡瓜蝦米飯
44    干貝海帶芽飯
45    薑絲蛤蜊飯
46    翠蔬海瓜子
46    螺肉香菇飯
47    豆芽海帶飯
48    山珍海味菜飯
50    上海菜飯
51    香菇排骨煲飯
52    泡菜炊飯
53    三絲野炊飯
54    五花肉香炊飯
55    台式油飯
56    松阪紅麴飯
56    蒜香豬肉飯
57    辣味肉末炊飯
58    肉香什錦炊飯
58    雪裡肉片炊飯
59    培根炊飯
60    高麗菜飯
60    白果肉丁飯
61    香菇小米飯
62    芋頭香腸米糕
62    芋頭蔥油飯
63    蛋黃米糕
64    肉乾什錦菇飯
64    黑豆養生臘腸飯
65    番茄牛肉飯
66    泡菜紫米牛肉飯
67    山藥牛肉菜飯
67    麻香雞粒飯
68    咖哩風味雞肉飯
69    奶香雞粒炊飯
69    雞丁皇帝豆炊飯
70    紅燒雞肉飯
70    南瓜雞肉糯米飯
71    蔥香雞肉飯
71    風雞菜飯
72    鮭魚炊飯
72    鯛魚山藥飯
73    養生地瓜飯
74    海味八寶糙米飯
74    蓮藕櫻花蝦飯
75    櫻花蝦鮮菇蒸飯
75    蝦米海帶飯
76    東洋魚炊糙米飯
77    紅燒鰻魚飯
77    鹹魚鮮筍糙米飯
78    鹹魚雞丁飯
79    吻魚香蒜紫米飯
80    小魚干炊飯
80    透抽炊飯
81    XO醬蟹肉糙米飯
82    地瓜香氣飯
82    菠菜發芽米飯
83    彩椒魷魚糙米飯
84    雜糧蔬菜飯
86    美味又好吃的雜糧
87    五穀炊飯
88    時蔬炊飯
89    鮮蔬雜糧炊飯
89    蘆筍菜心雜糧飯
90    野菇五穀飯
91    蓮子百合飯
91    五穀雜糧枸杞飯
92    金瓜雜糧飯
92    金雲珍穀飯
93    牛蒡芝麻雜糧飯
93    雙色花椰菜
94    淮山五穀飯
95    堅果黑豆飯
96    黑豆薏仁炊飯
96    甜椒玉米菜飯
97    菜脯蛋香飯
98    咖理三色飯
100    奶油玉米蘆筍炊飯
101    和風芋香炊飯
101    翡翠堅果飯
102    栗香飯
102    四季松子飯
103    腐皮筍香飯
104    繽紛素飯
104    鮮菇南瓜炊飯
105    鮑菇炊飯
106    雜菇養生飯
106    南瓜麥片飯
107    地瓜長壽飯
108    XO醬高麗菜飯
109    五穀雜糧芋香飯
109    五木雜菜飯
110    瓜仔蔬菜飯
110    活力蔬菜飯
111    香蔥地瓜葉飯
111    海苔芝麻飯
112    白果苦瓜炊飯
112    薯片炊飯
113    桂圓紅棗飯
114    鮮果炊飯
115    山楂蓮藕飯
115    雪梨銀耳杏仁飯
116    附錄:電鍋做這些飯也好吃
116    菠菜培根奶油燉飯
117    紅酒燻香腸燉飯
117    番茄豬肉燉飯
118    薑黃牛肉飯
118    培根玉米燉飯
119    普羅旺斯雞腿燉飯
120    椰汁雞肉飯
120    泰式打拋肉燉飯
121    胡蘿蔔雞肉燉飯
122    青醬海鮮燉飯
122    魴魚蕈菇燉飯
123    咖哩海鮮燉飯
124    南瓜海鮮燉飯
124    奶油鮭魚燉飯
125    干貝蝦仁燉飯
126    墨魚汁蘑菇燉飯
126    蔬果蝦仁燉飯
127    起司野菇燉飯
127    鮮蔬燉飯

作者: 小時了了    時間: 15-3-24 17:48

今日係 youtube 用"燜燒"搜尋 https://www.youtube.com/results?search_query=%E7%87%9C%E7%87%92, 發現原來台灣+日本好興用真空保溫湯壺(燜燒壺)煮野食做午餐, 我諗住聽朝自己跟住 youtube 試範, 試下用真空保溫湯壺煲菜湯, 如果成功, 用細真空保溫湯壺(燜燒壺)煲菜湯俾阿女帶返學校飲, 希望成功啦!
作者: Olympian    時間: 15-3-24 19:13     標題: 回覆:小時了了 的帖子

請問什麼是電鍋?我好失暈,現時的真空煲安全嗎?因以前常有意外。怕用。

作者: 小時了了    時間: 15-3-24 19:32

Olympian 發表於 15-3-24 19:13
請問什麼是電鍋?我好失暈,現時的真空煲安全嗎?因以前常有意外。怕用。

...
"電鍋" ---- 我都係尋日係博客來買書時睇相先至知係香港"電飯煲" 咁解。

作者: yammarket    時間: 15-3-24 22:00     標題: 回覆:小時了了 的帖子

台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲。

作者: 小時了了    時間: 15-3-24 22:18

yammarket 發表於 15-3-24 22:00
台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲。
台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲 ------ 請教,咁係咪電飯煲呢?

作者: rchchan0505    時間: 15-3-25 11:19

謝謝大家!

我囡要求隔月送飯,她鐘意意粉!有好料嗎?

作者: little_yolky    時間: 15-3-25 13:00

ellafun 發表於 15-3-24 12:29
我就無咩特別,都係之前嗰晚食咩就煮多d黎帶飯
好可憐, 想當年我中學帶飯, 爸爸都晨中6:00起身煮新鮮的俾我帶。
作者: little_yolky    時間: 15-3-25 13:01

IloveJJ 發表於 15-3-24 15:59
如果係我,我會煮:牛/雞/魚+炒+粉/麵/飯。即係: 金菇雞肉炒伊麵,海鮮/三文魚炒飯,芝士沙甸魚焗通粉。

...
咁都唔可以日日炒/焗架, 熱氣呀。
作者: little_yolky    時間: 15-3-25 13:06

小時了了 發表於 15-3-24 17:37

我一般係做日式便當, 因為我唔鐘意熱飯壺打開時果種味。建議你參考Masa (山本勝)有一本便當書, 另外有一位女士(唔記得名)的《我的便當人生》, 超好睇, 又教你慳時間方法, 仲有一位日本營養師(又係唔記得名), 出過好多書, 返屋企搵俾你。
不過, 日式便當冬天就好凍, 要配熱水飲先得。

作者: little_yolky    時間: 15-3-25 13:08

小時了了 發表於 15-3-24 22:18
台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲 ------ 請教,咁係咪電飯煲呢?
...
類似電飯煲, 但佢分內外鍋, 在外鍋加水, 食物放內鍋, 然後好似電飯煲禁制就得。
作者: yammarket    時間: 15-3-25 13:10     標題: 引用:Quote:yammarket+發表於+15-3-24+22:00+台

原帖由 小時了了 於 15-03-24 發表
...
唔同,大同電鍋有外鍋+內鍋,應該係煲中煲,您上網搵下就知。

作者: 小時了了    時間: 15-3-25 13:44

yammarket 發表於 15-3-25 13:10
唔同,大同電鍋有外鍋+內鍋,應該係煲中煲,您上網搵下就知。

嘻!嘻! 事事旦旦, 台灣人用大同電鍋, 咁我偷師用香港電飯煲整就算數!!!!

書未到, 我今朝嘗試用書目錄嘅飯搜尋, 找到呢個試範---- 南瓜什錦炊飯 http://blog.xuite.net/clarecory/630606/59039822-1010402-%E5%8D%97%E7%93%9C%E4%BB%80%E9%8C%A6%E7%82%8A%E9%A3%AF, 將所有材料放入電飯煲攪點, 我打算聽朝試下整然後帶返公司做午餐, 呢個飯好似好有營養咁.

另外, 聽朝同時打算試下用細真空保溫湯壺(燜燒壺)煲合掌瓜+少量瘦肉+瑤柱湯, 希望成功煲熟啲湯料啦!

尋晚同阿女講, 俾媽咪一個月試煲飯及煲湯帶返公司食先, 如果媽咪成功的話, 佢5月開始我一早煮飯+煲湯俾佢帶返學校食.阿女帶飯呢樣野, 對我黎講係一個好大嘅突破及轉變, 將我呢個"無飯煮婦", 大大喚醒我嘅年少做女未嫁時係屋企幫阿媽煮食嘅"潛意式"煮食潛能!!!!

P.S. 我已有好多年無煮飯煲湯, 阿女星期一至五晚餐係奶奶屋企食(我及老公係街食), 星期六及日我地一家三口係街食

作者: KEKELAMLAM    時間: 15-3-25 14:25

回覆 little_yolky 的帖子

我依家每朝做緊你爸爸之前的行動了... 煮碟餸+碌菜, 煲飯...

作者: IloveJJ    時間: 15-3-25 14:31     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-24+15:59+如果

作者: PeggieLam    時間: 15-3-25 16:30

請問, 收到書後, 可唔可以分享幾頁內容呀? 我都好想為小朋友準備健康午餐, 我係煮食0知識, 我想做返個好媽媽!!
作者: 小時了了    時間: 15-3-26 05:57

剛剛 5:30起身煲飯,個電飯煲好耐無用了,鋪晒塵,唔知有無壞呢?已經唔記得呢個蚊型電飯煲要煲幾耐先至煲好啲飯,要時間去調節及適應先至得。

今日煲嘅菜飯係南瓜+蝦米仔+冬菇絲+瑤柱 (哈!哈!第一次將全部食材放晒落電飯煲咁整,唔知食唔食得呢!)

湯亦剛剛放晒材料落真空保溫湯壺度燜煲,中午時睇下煲唔煲得熟啲料先!!!今日嘅 湯係半個合掌瓜+幾片廋肉+1粒瑤柱。

今早返到公司已試食及試飲了, 情況如下

菜飯: 都 OK, 不過今朝落水多咗少少, 飯有少少淋, 而蝦米仔+瑤柱兩樣加埋鹹咗少少, 下次加一樣應該會好啲, 而有冬菇絲啲飯好香, 南瓜亦好淋好好味.

湯: 湯料係燜熟咗嘅, 燜咗差不多4個鐘, 啲湯係有淡淡清湯味, 清清地都 OK, 似屋企煲10幾20分鐘嗰鐘清湯味, 如果要有老火湯味, 我下次會用煲煲好先至放去真空保溫湯壺了

作者: 小時了了    時間: 15-3-26 09:47

little_yolky 發表於 15-3-25 13:06
一般係做日式便當, 因為我唔鐘意熱飯壺打開時果種味。建議你參考Masa (山本勝)有一本便當書, 另外有一位女士(唔記得名)的《我的便當人生》, 超好睇, 又教你慳時間方法, 仲有一位日本營養師(又係唔記得名), 出過好多書, 返屋企搵俾你。
不過, 日式便當冬天就好凍, 要配熱水飲先得。

我的便當人生, 作者:緣里乃雅美, : http://www.books.com.tw/products/0010574609 博客來介紹呢本書我覺得寫得好攪笑: "一個人的便當,也能如同人生般,豐富滿滿~"

作者: anixon    時間: 15-3-26 09:53

有時要睇下書攞靈感

作者: little_yolky    時間: 15-3-26 12:54

這是緣里乃雅美女士的作品,她本身是職業婦女, 所以介紹的菜色都是簡單的為主, 材料也很平宜, 卻十分美味。緣里乃雅美女士是單親母親, 生活十分辛勞, 在書中也細談自己人生的經歷及與便當的關係, 除了是烹飪書, 也是一本很好的消閑書籍。

作者: little_yolky    時間: 15-3-26 13:01

幕內秀夫先生是營養師, 推崇傳統日式料理及粗食, 我們中國媽媽看了肯定是不會跟足, 因為跟足他的指引會擔心營養不良。但是日本身為全球最長壽的國家, 飲食文化一定是起著重要的作用。他主張小孩的便當飯餸的比例是8:2, 但我調整至5:5, 不過, 肉類也是偏少就是了。至於有另一本書是寫大人便當的, 飯/肉/菜/豆的比例是 5-6/1/3/1, 這個比例我就儘量跟足(給C6), 因為他是容易3高類型, 但豆比較難處理, 所以一般加入菜的份量。

作者: little_yolky    時間: 15-3-26 13:04

我的圖不知何解, 如何調都是很大!

Masa是我的偶像, 他出了很多本烹飪書, 我都買了。這是便當專書, 因為他是專業廚師, 所以較上兩本書的作者菜式較為複雜(不過我都可以弄得出), 可能沒有他們便當那麼健康, 但就肯定好吃, 尤其合我們中國人口味。

作者: little_yolky    時間: 15-3-26 13:06

小時了了 發表於 15-3-26 05:57
剛剛 5:30起身煲飯,個電飯煲好耐無用了,鋪晒塵,唔知有無壞呢?已經唔記得呢個蚊型電飯煲要煲幾耐先至煲 ...
你咁勤力一早起身煲飯(我係前一晚較時間制的), 不如煮炊飯啦, 一煲過, 又好食。

BTW, 你囡囡學校可以俾帶湯嗎? 我囡囡學校唔俾, 因為怕小朋友論盡倒瀉。

作者: 小時了了    時間: 15-3-26 13:54

little_yolky 發表於 15-3-26 13:06
你咁勤力一早起身煲飯(我係前一晚較時間制的), 不如煮炊飯啦, 一煲過, 又好食。

BTW, 你囡囡學校可以俾帶湯嗎? 我囡囡學校唔俾, 因為怕小朋友論盡倒瀉。

哈!哈!新X坑三日香, 咁多年無煮飯, 尋晚成晚記掛住今朝煮飯啲野, 今朝5點幾6點時煲煲下飯跳 fuse, 我估我攞錯另一個小家電嘅火牛插蘇, 唔同 watt 數攪到跳 fuse

阿女學校可以帶湯啊, 呢兩日我用好似 0.8L 真空保溫湯壺俾阿女帶返學校. 呢兩晚阿女自己批皮切瓜豬肉出水等佢全部自己做, 仲大大聲係咁叫我唔好提佢唔好幫佢, 佢自己識煲喎! 見佢好認真又專心咁切切切, 我心都甜嘅. 佢好好架, 係學校仲將湯分俾幾個同學仔, 佢話啲同學好鍾意飲佢煲嘅湯喎! 佢講嗰時個樣笑晒口, 好開心同埋好似俾同學仔欣賞好有滿足感. 我估唔到煮飯同埋煲湯阿女會咁有滿足感!!!

作者: little_yolky    時間: 15-3-27 11:29

小時了了 發表於 15-3-26 13:54
哈!哈!新X坑三日香, 咁多年無煮飯, 尋晚成晚記掛住今朝煮飯啲野, 今朝5點幾6點時煲煲下飯跳 fuse, 我估我 ...
你真係得了, 搞到跳fuse都敢。

你真有所不知, 現今社會要搵個讀書叻, 能文能武既女孩子真係一街都係, 但要搵個煮飯入得口既, 真係難過登天, 無飯主婦係香港既特色, 所以, 阿女鐘意煮嘢, 係一個賣點嚟架。

作者: JJDBB    時間: 15-3-27 11:44     標題: 引用:Quote:小時了了+發表於+15-3-26+13:54+哈!

原帖由 little_yolky 於 15-03-27 發表
你真係得了, 搞到跳fuse都敢。
所以揾煮飯嘅老公就大把野食!

作者: JJDBB    時間: 15-3-27 12:05     標題: 回覆:小學帶午飯 - 煮/食乜好

昨天,爸爸煮拔蘭地繪牛楠比女兒帶意粉!

作者: little_yolky    時間: 15-3-27 14:25

IloveJJ 發表於 15-3-25 14:31
嘻嘻!可能我地湯水多,又無話熱氣噃!
想請教一下, 你係唔係日日有老火湯? 我在職要靠工人姐姐煮飯, 所以佢買餸果日至有湯飲, 仲有係木瓜魚湯或薯仔番茄湯兩味, 要我得閑至可以買唔同湯料煲。近來兩隻馬騮輪流病, 食咗好多抗生素, 妹妹變得手腳冰冷(佢平時係熱血少年), 飲咩湯好。
作者: 小時了了    時間: 15-3-27 14:35

little_yolky 發表於 15-3-27 14:25
想請教一下, 你係唔係日日有老火湯? 我在職要靠工人姐姐煮飯, 所以佢買餸果日至有湯飲, 仲有係木瓜魚湯或薯 ...

您住大埔, 您星期日返教會前或後有無去太和有機農墟買菜呀? 我都係上星期日開始係嗰度買咗一個當日朝早新鮮收割紅菜頭俾一家人食, 補補身及排下毒咁.

我打算黎緊星期日係普通街市買定大約5日嘅瓜類放係廚房或雪櫃, 分5日夜晚臨瞓前開電掣煲湯, 第二朝阿女及我帶返學校及公司飲. 而瘦肉惟有即晚放工返屋企前係超市買
作者: little_yolky    時間: 15-3-27 14:37

小時了了 發表於 15-3-27 14:35
您住大埔, 您星期日返教會前或後有無去太和有機農墟買菜呀? 我都係上星期日開始係嗰度買咗一個當日朝早新 ...
有去呀, D菜好好食的, 不過無買紅菜頭, 因為從來無食過, 唔識點煮, 指教一下。
作者: IloveJJ    時間: 15-3-27 22:37     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-25+14:31+嘻嘻

作者: IloveJJ    時間: 15-3-27 22:41     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-25+14:31+嘻嘻

作者: gloria2347    時間: 15-4-7 23:35

同意
作者: fishchow    時間: 15-4-8 02:17     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-25+14:31+嘻嘻

原帖由 little_yolky 於 15-03-27 發表
想請教一下, 你係唔係日日有老火湯? 我在職要靠工人姐姐煮飯, 所以佢買餸果日至有湯飲, 仲有係木瓜魚湯或薯 ...
最近買了個 slow juicer, 體積細小,要洗的配件只有四小件,好方便。每星期約3、4次,搞菜汁果汁。因為慢打,d汁小泡和很濃味,超好呀,可代替部分老火湯。平時小孩唔肯食的青萍果、青奇異果、楊桃、紅蘿蔔、火龍果,生薯仔、通通Ok! 因為我工人也很喜歡喝,所以佢唔介意洗多d野!

作者: little_yolky    時間: 15-4-8 17:28

IloveJJ 發表於 15-3-27 22:41
餸菜我都跟季節,病後食啲易消化既食物先,免得加重腸胃負擔(中醫叫脾),我會煮清淡啲。冬天就滋補多,炆餸 ...

最近帶兩個囡囡睇中醫, 順手多口問句中醫, 原來, C6同我哋三條queen體質好唔一樣, 佢只可以袪濕但唔可以利尿, 乜豆物豆湯唔可以飲, 冬瓜湯、粉葛湯免問, 仲等99係咁煲袪濕茶佢飲, 我就係咁煲袪濕利尿湯水, 兩婆媳夾埋搞到C6腎都虧埋添 中醫話, 佢煲湯最好分開煲, 真係超麻煩。
作者: IloveJJ    時間: 15-4-8 22:14     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-4-8+17:29

作者: little_yolky    時間: 15-4-9 10:48

IloveJJ 發表於 15-4-8 22:14
我都係,兩個仔一熱一寒,兩公婆又係一熱一寒不過,無病無痛時,我會就咁煲啲大路湯,只係阿仔唔 ...

真係好鬼麻煩。不過, 你哋都好誇張喎, 一個屋企又熱又寒。我躁熱底, 黨蔘北芪我真係唔敢飲, 你都好勇。不過, 你老公寒底, 咁都病?

我屋企3條queen都係熱底, C6就虛, 中醫話啱C6既湯水料, 我聽到嚇咗一跳, 我話:吓, 佢要飲咁補? 我飲咗即病喎。咁中醫就建議煲一大煲分開俾C6, 放雪櫃飲三四日咪得囉, 咁話喎。唉!

真係發夢都無諗過有人連冬瓜湯同粉葛湯都唔飲得。豆腐都唔可以多食, 因為話黃豆佢唔可以食得多喎。豆腐仲要係我既至愛添。有一排, 日日煲面豉湯, 面豉湯係我同細囡既心靈雞湯。咁面豉湯緊係加豆腐啦, 真係唔怪得C6越嚟越散。

作者: IloveJJ    時間: 15-4-9 10:49     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-4-8+22:14+我都係

作者: IloveJJ    時間: 15-4-9 11:20     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-4-9+10:52

作者: bb0405    時間: 15-4-9 23:18     標題: 引用:回覆+anixon+的帖子 嘩!+您嗰本好似幾好啊

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5