教育王國

標題: tutor time 多多國際 [打印本頁]

作者: ka_te    時間: 15-3-21 23:33     標題: tutor time 多多國際

我見好似近乎無人討論呢間,想請問多多好嘛?

作者: matthewcinpat    時間: 15-3-21 23:47

please ask clarify your question, are you asking PG or K ?
作者: ka_te    時間: 15-3-21 23:55     標題: 回覆:tutor time 多多國際

I ask for pn,但想問下間學校整體.......

作者: Taka12    時間: 15-3-22 09:05     標題: 回覆:ka_te 的帖子

我小朋友由6個月開始playgroup, 其實我覺得間學校好好,啲老師都好nice, 但始終自己target 唔係international school, 所以黎緊學年完咗playgroup後便會去另一間pn.
你或者去國際學校嗰版問,可能會多啲人答到你

作者: 巴斯媽媽    時間: 15-3-22 11:10     標題: 回覆:Taka12 的帖子

我仔仔1歲返pg到現在,返左一年,我仔仔都好鐘意返學,好開心,同學跟同學或老師之間好closed ,我仔仔見親啲同學都會主動big hug , 學校環境也很好,剛剛還把二個playroom重新裝潢,學校仲會一年有二次由美國多多總部運啲教育用品玩具書等返香港各分校,其實我同老公都超級鐘意間學校,都有考慮讀pn , 佢升小真係好多小朋友入國際學校為多,但我都識到啲家長小朋友考到其他傳統小學,另外我地又考慮另一問題,佢既pn學費真係幾貴,今年要$9800,不過,如果我仔仔今年入吾到心儀pn,我諗我都會留係多多讀!

作者: ka_te    時間: 15-3-22 12:16     標題: 回覆:tutor time 多多國際

Thx so much ya,我都睇過間學校,我同老公都好喜歡,仔仔仲玩到唔捨得走,但因為我對學校了解唔多,所以1516
而且我個係細B,翠茵收佢ppn班,仲要講明唔係由翠茵主辦........

作者: 巴斯媽媽    時間: 15-3-22 23:53

如果你真係鐘意多多,而你PN OFFER又吾係你心儀,可以比BB係多多讀一年PN, 還掂K1係咪都要報過!

作者: cpc608    時間: 15-3-23 15:13

回覆 Taka12 的帖子

Exactly the same thoughts. I love Tutor Time - but we are targeting local primary schools.
作者: yubaba    時間: 15-3-23 15:42

Taka12 發表於 15-3-22 09:05
我小朋友由6個月開始playgroup, 其實我覺得間學校好好,啲老師都好nice, 但始終自己target 唔係internation ...
exactly what i experienced two years ago. My daughter changed to another local kinder but we really miss TT.
But i still found a tiny problem for TT pg as I found that the content started to be repeated when my daughter was studying at there after 9 months.

作者: kittykok    時間: 15-3-23 18:45

作者: cofa    時間: 15-3-23 21:56

我也選了多多pn, 但是打算入本地小學。因為學校環境真係好好,所以讀下再算,老師都有講學生升本地小學沒有問題,不過的確選擇國際學校比較多。
作者: ka_te    時間: 15-3-26 01:25     標題: 回覆:tutor time 多多國際

謝謝各位意見,我都仲1516緊.....如果各位媽媽會點揀?
1)常寧路綠茵pn班 am offer
2)新都城翠茵ppn班 am offer
3)   多多pn班 pm offer
Thxxxxxxxxxx,其實心都喜歡多多,但我住將軍澳,2yrs 小朋友返九龍塘會唔會好遠呢?

作者: cofa    時間: 15-3-31 20:15

回覆 ka_te 的帖子

要睇你意向呢
1) 如果想小朋友英普基礎好-揀多多
2) 唔想小朋友辛苦-揀屋企附近返學
3) 睇你鐘意AM定PM

作者: Carib    時間: 15-3-31 21:19     標題: 引用:謝謝各位意見,我都仲1516緊.....如果各位

原帖由 ka_te 於 15-03-26 發表
謝謝各位意見,我都仲1516緊.....如果各位媽媽會點揀?
1)常寧路綠茵pn班 am offer
2)新都城翠茵ppn班 am ...
唔遠la, Tko 去TT 40mins ja ma...

作者: rachmama    時間: 15-4-1 14:36

Thanks ar! 有無D有廣東話呢?? 因為多數工人帶仔仔去, 但工人只會廣東話...
作者: yayasiko    時間: 15-4-1 17:01     標題: 回覆:tutor time 多多國際

我揀左多多PN因為喜歡活動教學和每天也是英普各一半的模式,也不會share teacher, 小班教學,校舍清潔, 夠大, 又有戶外。雖然我未肯定將來是國際定本地學校,但我相信有較好基礎應該會大D機會考到理想小學。

作者: Bibi_chan    時間: 15-4-1 17:48

我女女讀緊多多n班,其實校舍同老師都好好,仲有語言基礎會打得好,因為同學仔通常都係會用英文或者普通話溝通,比起本地幼稚園國際班會多左機會講,所以我仲諗緊俾唔俾佢升多多k1,但係驚如果考唔到國際小學要讀番本地小學就會好辛苦,雖然有同其他媽咪或者老師傾過課程可以接銜到本地小學,但係初頭一定會好唔慣
作者: Carib    時間: 15-4-1 17:52     標題: 引用:Thanks+ar!+有無D有廣東話呢??+因為多數工

原帖由 rachmama 於 15-04-01 發表
Thanks ar! 有無D有廣東話呢?? 因為多數工人帶仔仔去, 但工人只會廣東話...
冇廣東話堂..class teacher識廣東話..都見有小朋友係姐姐帶

作者: yayasiko    時間: 15-4-1 18:27     標題: 引用:我女女讀緊多多n班,其實校舍同老師都好好

原帖由 Bibi_chan 於 15-04-01 發表
我女女讀緊多多n班,其實校舍同老師都好好,仲有語言基礎會打得好,因為同學仔通常都係會用英文或者普通話 ...
Bibi Chan我想問下你小朋友在家會不會自己主動多用英文溝通嗎?

作者: cofa    時間: 15-4-1 19:18

回覆 yayasiko 的帖子

我同你的睇法一樣,喜歡多多環境整潔、大、最重要有戶外遊樂場,老師初步都覺得幾NICE。所以揀來揀去,最後都係決定讀多多。想英普基礎打得好,而且聽其他媽媽講TT係HAPPY SCHOOL,培養佢喜歡返學都好重要。至於升上小學,我多數會考慮本地小學,所以到時再看看如何。你BB都係今年PN?邊間分校呀?

作者: cofa    時間: 15-4-1 19:23

回覆 Bibi_chan 的帖子

你女女係邊間分校的N班呢?我女女都會今年入N班,雖然連N班都未開始,但都已經諗緊K要不要再轉返本地,因為比較打算升本地小學的。
可以分享一下女女在多多讀N班的情況嗎?語言+自理等等。謝謝

作者: yayasiko    時間: 15-4-1 19:36     標題: 回覆:cofa 的帖子

Dorset Pn, 你呢

作者: cofa    時間: 15-4-1 20:20

yayasiko 發表於 15-4-1 19:36
Dorset Pn, 你呢
Braemar Hill PN-AM 呀!不過我女女係細B,11月先返學

作者: Bibi_chan    時間: 15-4-1 21:36

我個女番緊Suffolk pn, 番左4個月,佢番學好開心架,成日會有唔同活動,由最初唔肯排隊又推同學,到而家個個老師都讚佢乖有進步,老師係好有愛心,初頭我都擔心佢嘅情況,老師會安慰我話係小朋友都會咁,叫我放心,上堂仲會叫女女出去唱歌同跳舞,我覺得佢自信心多左,始終1個班主任、1個助教加1個國語/英文老師,對住15個小朋友,照顧會多d
語言方面,佢唔係好叻個隻,不過聽英文同國語指令完全無問題,佢而家嘗試同我講全句英文,同埋已經學識月份同星期嘅英文,佢本身鐘意英文多d,仲有佢鐘意嘅同學都係講英文多,不過好彩佢鐘意國語老師,而家成日唱國語歌,有時仲會迫我同佢唱

作者: cofa    時間: 15-4-2 09:38

Bibi_chan 發表於 15-4-1 21:36
我個女番緊Suffolk pn, 番左4個月,佢番學好開心架,成日會有唔同活動,由最初唔肯排隊又推同學,到而家個 ...
我都覺得小班教學會好D,老師可以跟得貼D真係幾好,我覺得返學練下自信心都好重要,夠膽講下野、唱下歌,小朋友都會正能量多點
我都好期待女女返學,希望佢唔會喊
BTW,我有參觀過我間分校,但係發現外藉小朋友不多,反而多數都係本地學生,你們分校多其他國藉小朋友嗎?

作者: vinvinaa    時間: 15-4-2 11:27

回覆 yayasiko 的帖子

yayasiko,
I am thinking to join TT(Dorset)'s PN.  Do you mind sharing a bit more about the activities in the class, what do they do?  like their run down.  How long is the circle time, free play and snack time in each day?

作者: yayasiko    時間: 15-4-2 15:40     標題: 回覆:Bibi_chan 的帖子

Thanks for sharing! 返左4個月就可以有甘大進步,我都好期待!

作者: yayasiko    時間: 15-4-2 15:44     標題: 回覆:vinvinaa 的帖子

vinvinaa, my girl will go to PN in coming Sept,not now. So I can't give you idea^^

作者: Babemo    時間: 15-4-2 16:26     標題: 回覆:tutor time 多多國際

仔仔從7個月大起已在TT上pg,現在2歲多升了幾個月N班。Happy school. 老實說,TT校園真係一個5星級的,班房好spacious更有獨立洗手間、遊樂場更加有室內及室外的。老師都很親切非常caring,小朋友真的學到英文及普通話。可惜學費有點貴,1星期返3日要6xxx,5日要約10000。TT沒有龍校上小學,這是TT的一個比較弱的地方。因為我們不是一定要target讀國際學校,所以冇法子,下學年會轉維記。

作者: yayasiko    時間: 15-4-2 18:19     標題: 回覆:Babemo 的帖子

其實2歲多已經讀緊N, 應該是插班吧!可否share 下插班有什麼好處?

作者: Babemo    時間: 15-4-2 19:10     標題: 引用:其實2歲多已經讀緊N,+應該是插班吧!可否sh

原帖由 yayasiko 於 15-04-02 發表
其實2歲多已經讀緊N, 應該是插班吧!可否share 下插班有什麼好處?
一到2歲學校就會『提醒』大家要升N班。好處是BB會開始學習獨立,同埋上課時間也拉長了。

作者: cofa    時間: 15-4-2 20:00

Babemo 發表於 15-4-2 16:26
仔仔從7個月大起已在TT上pg,現在2歲多升了幾個月N班。Happy school. 老實說,TT校園真係一個5星級的,班房 ...
其實真係想知有無媽媽比小朋友讀到TT的K3然後可以入到心儀的小學。因為我同你意向一樣,TARGET係本地小學,所以有考慮到K再考其他名幼。

作者: Babemo    時間: 15-4-3 00:42     標題: 引用:Quote:Babemo+發表於+15-4-2+16:26+仔仔從7

原帖由 cofa 於 15-04-02 發表
其實真係想知有無媽媽比小朋友讀到TT的K3然後可以入到心儀的小學。因為我同你意向一樣,TARGET係本地小學, ...

追番post知道你女同我仔同campus. 不過應該你女開學時我仔已轉校。

小學placement你可以去reception area對面的notice board睇。2014年約有2/3畢業生去番國際學校如加拿大國際學校丶cis漢基、esf英基丶hkis等。1/3去本地如寶血、聖公會(未有指邊間聖公會小學)、聖保綠等。注意:pie chart冇提供確實數字。

作者: cofa    時間: 15-4-3 09:56

Babemo 發表於 15-4-3 00:42
追番post知道你女同我仔同campus. 不過應該你女開學時我仔已轉校。

小學placement你可以去reception area ...
你仔將會轉到邊間學校呢?見到多少間K呢?可以分享一下嗎?謝謝~
作者: Babemo    時間: 15-4-3 11:34     標題: 引用:Quote:Babemo+發表於+15-4-3+00:42+追番pos

原帖由 cofa 於 15-04-03 發表
你仔將會轉到邊間學校呢?見到多少間K呢?可以分享一下嗎?謝謝~
我仔係大B,轉校仍然是PN。將會去維記。其實如果係其他收我5⃣️會轉校住。

其實之前只不過報咗5間PN想俾BB試試interview,卒之2 waitlist, 1 accepted, 2 no show:p

作者: agathasweetie    時間: 15-4-3 19:56     標題: 引用:Quote:原帖由+cofa+於+15-04-03+發表你仔將

原帖由 Babemo 於 15-04-03 發表
我仔係大B,轉校仍然是PN。將會去維記。其實如果係其他收我5⃣️會轉校住。

其實之前只不過報咗5間PN想俾B ...
我仔都將會下學期轉去維記,你地入邊個campus?

作者: Mummie    時間: 15-4-3 22:06     標題: 回覆:tutor time 多多國際

May I know which TT is the best?

作者: cofa    時間: 15-4-4 10:15

Babemo 發表於 15-4-3 11:34

其實之前只不過報咗5間PN想俾B ...
謝謝回覆。今年我也有報維記,可惜細B未獲得offer. 所以決定選TT打好基礎,培養BB喜歡上學先。
作者: pugusan    時間: 15-5-14 12:05

我BB 7個月, 想報playgroup (多實或沙福)
打去問學費, 佢地唔肯講, 話一定要參觀左學校先, 點解咁神秘架?
亦唔俾報名, 要參觀後先准報

另外, 點解大家認為讀TT會難入本地小學?
有人話讀完TT的playgroup都會轉番其他幼稚園
但我見TT的學制都係3年幼稚園喎 (因為其他國際幼稚園只讀兩年, 5歲就升小學), 咁唔係應該銜接到本地小學咩?
定係因為中文程度低, 又冇廣東話?
有冇人可以分享吓?
作者: funnypretty09    時間: 15-5-14 12:35

作者: pugusan    時間: 15-5-15 16:20

我就係唔明點解入唔番mainstream schools, 請指教
作者: fishkelly    時間: 15-5-15 17:45     標題: 回覆:tutor time 多多國際

唔好意思我bb啱啱一歲,都報左多多下個月讀playgroup,問過原來唔駛interview 可直接報讀幼稚園,想知佢地幼稚園好唔好?

作者: nyip    時間: 15-5-23 06:39     標題: 回覆:Babemo 的帖子

你好,想問下n班都可以揀返幾多日? 維記是否都是國際學校呀?因我現在準備返佢pg, 都打算讀佢既n班,但k就想轉返出黎囉,有咩意見呀 ^^

作者: nyip    時間: 15-5-23 06:40     標題: 回覆:fishkelly 的帖子

Hi, 我都係下個月開始返pg呀,你係邊個campus呀

作者: siubotze    時間: 15-5-23 14:03     標題: 回覆:nyip 的帖子

TT n 班返五日。維記offer的是國際班,但與TT 比較、TT較多外籍同學及語境較好。

我個囡在TT讀了一年pg, 有n班offer, 但最後揀了維記,因為地點較近。個人覺得TT 老師好好,課程有系統,學校家長溝通一流,如果唔係維記較近且學費真係差好遠,我會揀TT.

作者: nyip    時間: 15-5-23 14:11     標題: 引用:TT+n+班返五日。維記offer的是國際班,但與

原帖由 siubotze 於 15-05-23 發表
TT n 班返五日。維記offer的是國際班,但與TT 比較、TT較多外籍同學及語境較好。

我個囡在TT讀了一年pg,  ...
但維記是否同tt一樣,k係國際學校呀?唔好意思,因我真係唔清楚國際學校既定義,除了大部份用英文之外,還有什麼IB, 請問是什麼來呢

作者: fishkelly    時間: 15-5-23 15:50     標題: 回覆:nyip 的帖子

Hi!你呀我bb會返中環個間campus,你呢?

作者: nyip    時間: 15-5-23 23:00     標題: 引用:Hi!你呀我bb會返中環個間campus,你呢? +

原帖由 fishkelly 於 15-05-23 發表
Hi!你呀我bb會返中環個間campus,你呢?
Suffolk 呀, 我bb剛1歲囉 ^^

作者: fishkelly    時間: 15-5-23 23:25     標題: 回覆:nyip 的帖子

我BB都係啱啱一歳,我地8月都會轉去沙福

作者: nyip    時間: 15-5-24 12:56     標題: 引用:我BB都係啱啱一歳,我地8月都會轉去沙福 +

原帖由 fishkelly 於 15-05-23 發表
我BB都係啱啱一歳,我地8月都會轉去沙福
咁你打算邊個time slot呀

作者: siubotze    時間: 15-5-25 00:43     標題: 回覆:tutor time 多多國際

TT 係英普,維記有兩文三語或英普揀。大家都係claim係國際幼稚園。國際學校有規定某一%學額要比外國護照持有人,而國際幼稚園並無此規定,所以嚴格來說所有claim係國際幼稚園的都唔算係國際學校。

作者: siubotze    時間: 15-5-25 00:45     標題: 回覆:tutor time 多多國際

IB 是課程的一種,重啟發,
妳只要google應該可找到很多資料。

作者: fishkelly    時間: 15-5-25 13:07     標題: 回覆:nyip 的帖子

我依家揀左3:00-4:30,其實我最想朝早!

作者: Babemo    時間: 15-5-27 23:00     標題: 引用:唔好意思我bb啱啱一歲,都報左多多下個月讀

原帖由 fishkelly 於 15-05-15 發表
唔好意思我bb啱啱一歲,都報左多多下個月讀playgroup,問過原來唔駛interview 可直接報讀幼稚園,想知佢地幼 ...
真的好好但超級貴,年年加價

作者: Babemo    時間: 15-5-27 23:10     標題: 引用:你好,想問下n班都可以揀返幾多日?+維記是

原帖由 nyip 於 15-05-23 發表
你好,想問下n班都可以揀返幾多日? 維記是否都是國際學校呀?因我現在準備返佢pg, 都打算讀佢既n班,但k就 ...
TT N班可以揀返3至5日。我B未夠1歲就返TT pg,從2歲升N返咗幾個月,佢返學好開心,已經可以獨立愉快地上課

TT衰貴(好似返5日今年8月新學年加到萬幾個月-你預佢年年加10%),冇小學做backup及常常放假。

好處係比你一個5星級校園、老師常常會同你report阿B嘅進度、有surveillance tv可以經電腦或android 手機俾你睇阿B上課情況 。我的寶貝仔真的可以明白及唱/講到英普!十個正!

作者: pugusan    時間: 15-6-3 13:02

想問你地報左幾耐playgroup先收?
我想報佢都唔俾, 係要參加左open day先准報名呢
作者: fishkelly    時間: 15-6-3 18:49     標題: 回覆:pugusan 的帖子

視乎你報邊個地點,我報左中環即刻有位但都要去參觀先可報名!

作者: fishkelly    時間: 15-6-3 18:49     標題: 回覆:pugusan 的帖子

視乎你報邊個地點,我報左中環即刻有位但都要去參觀先可報名!

作者: gthchau    時間: 15-6-3 23:34     標題: 回覆:tutor time 多多國際

I likes tt much, joining their pg for nearly 10 months. Campus is nice with caring teachers. I know why ppl said their prog is hea, as they r happy school and won't force students v much.

Just one friendly reminder, if u target to enrol their n class, u better apply when the application starts. I decided to go to their on class in mid April but found that their pn class is full already .... Was put on waiting list till now (I m still I'm their pg ).....so space is not guaranteed ...(but I relli enrol a bit late honestly...so can't complain anyway )

作者: sammypsng    時間: 15-6-4 00:41

阿女下個月開始上寶馬山多多。
作者: pugusan    時間: 15-6-4 12:15

gthchau 發表於 15-6-3 23:34
I likes tt much, joining their pg for nearly 10 months. Campus is nice with caring teachers. I know  ...
From its website:
Entry to our Nursery ( 2 to 3 years old ) and Kindergarten (3 to 6 years old) Program
Applications will be accepted from Dec 8, 2014 for the academic year 2015/16 classes".

How about the nursery in 2016/17?

作者: maochongchong    時間: 15-6-5 16:57

準備讀PG,原來口碑咁好啊

作者: Jumboshrimp    時間: 15-6-5 22:32     標題: 回覆:tutor time 多多國際

Tutor time 硬件好好但老師就麻麻。你可以問番佢d老師有專業資格的比例。對我來講老師quality 比個campus 靚唔靚更重要。尤其係收得咁貴

作者: nyip    時間: 15-6-8 01:24     標題: 引用:Quote:原帖由+nyip+於+15-05-23+發表你好,

原帖由 Babemo 於 15-05-27 發表
TT N班可以揀返3至5日。我B未夠1歲就返TT pg,從2歲升N返咗幾個月,佢返學好開心,已經可以獨立愉快地上課:g ...
咩n班都可以揀返幾多日架? 我以為要返足5日架,現在pg就可以揀返幾多日呢

作者: nyip    時間: 15-6-8 01:25     標題: 引用:I+likes+tt+much,+joining+their+pg+for+ne

原帖由 gthchau 於 15-06-03 發表
I likes tt much, joining their pg for nearly 10 months. Campus is nice with caring teachers. I know  ...
我仲以為guranteen有位呢?! 我問過佢地d staff, 話會通知existing學生囉

作者: nyip    時間: 15-6-8 01:26     標題: 引用:我依家揀左3:00-4:30,其實我最想朝早! +

原帖由 fishkelly 於 15-05-25 發表
我依家揀左3:00-4:30,其實我最想朝早!
我現在都係下午既time slot, 但7月會轉了

作者: JANECHEUNG0603    時間: 15-7-2 12:33

sammypsng 發表於 15-6-4 00:41
阿女下個月開始上寶馬山多多。
hello....I m going to visit their campus at BH next week...may I know what make you putting your kid at their pg?
how much is their pg right now? I m not targeting their N or Kinder but just want to put my daughter into some quality pg before other N interview...thanks for sharing =)

作者: Pancake1005    時間: 15-7-4 00:57     標題: 回覆:tutor time 多多國際

堅尼地城新開間多多唔知好唔好?

作者: 964000    時間: 15-7-5 10:53     標題: 引用:Quote:原帖由+gthchau+於+15-06-03+發表I+l

原帖由 nyip 於 15-06-08 發表
我仲以為guranteen有位呢?! 我問過佢地d staff, 話會通知existing學生囉
其實TT nusery收到咁貴,好多人只玩playgroup只以它作為backup, 有其他選擇很多人會走,所以倜nursery其實不難入。

作者: ChocoMilk33    時間: 15-7-9 10:35

funnypretty09 發表於 15-5-14 12:35
high school fee, lots of holidays, a bit hea, not worthwhile!! can't back to local stream !! think t ...

作者: sammypsng    時間: 15-7-14 23:51

回覆 JANECHEUNG0603 的帖子

因為得佢有位
九月會加學費,寶馬山 toddler activity group 一個星期一堂會加到 $2500 一個月

作者: Babemo    時間: 15-7-20 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Babemo+於+15-05-27+發表TT+N

咩n班都可以揀返幾多日架? 我以為要返足5日架,現在pg就可以揀返幾多日呢

...
pg可以返1日

作者: Babemo    時間: 15-7-20 23:17     標題: 引用:Quote:原帖由+gthchau+於+15-06-03+發表I+l

自己經驗:Existing PG students 係Guarantee 升N

作者: Babemo    時間: 15-7-20 23:20     標題: 引用:Quote:原帖由+nyip+於+15-06-08+發表我仲以

原帖由 964000 於 15-07-05 發表
其實TT nusery收到咁貴,好多人只玩playgroup只以它作為backup, 有其他選擇很多人會走,所以倜nursery其實 ...
我仔足2歲便升N,已經讀半年。下學校轉校,見好多同學亦如此。學費不平,又冇小學backup係致命傷。

作者: Babemo    時間: 15-7-20 23:23     標題: 引用:Quote:sammypsng+發表於+15-6-4+00:41+阿女

原帖由 JANECHEUNG0603 於 15-07-02 發表
hello....I m going to visit their campus at BH next week...may I know what make you putting your kid ...
當年我連school visit都冇去直接填online application。阿B六個幾月大email問有冇位就安排到pg位,七個月大開始上pg,前後4個月內入到學。

作者: Babemo    時間: 15-7-20 23:24     標題: 引用:回覆+JANECHEUNG0603+的帖子 因為得佢有位

原帖由 sammypsng 於 15-07-14 發表
回覆 JANECHEUNG0603 的帖子

因為得佢有位
今年N返足5日$9200,預計每年至少加10%

作者: Babemo    時間: 15-7-20 23:26     標題: 引用:Tutor+time+硬件好好但老師就麻麻。你可以

原帖由 Jumboshrimp 於 15-06-05 發表
Tutor time 硬件好好但老師就麻麻。你可以問番佢d老師有專業資格的比例。對我來講老師quality 比個campus  ...
作為TT兩年用家,個人覺得老師們不錯。

作者: Jumboshrimp    時間: 15-7-20 23:56     標題: 引用:Quote:原帖由+sammypsng+於+15-07-14+發表

原帖由 Babemo 於 15-07-20 發表
今年N返足5日$9200,預計每年至少加10%
that's a lot of money

作者: nyip    時間: 15-7-21 22:58     標題: 回覆:Babemo 的帖子

但如果真係想讀主流學校,是否讀tt就難考名幼呢

作者: babyjip    時間: 15-7-22 20:28     標題: 回覆:tutor time 多多國際

TT is a happy school and offers good campus environment in terms of hardware. My son spent one year PG there and he enjoyed a lot. Teachers were nice there but no guarantee every year you would meet a good one like other schools.

作者: joy_joy_chan    時間: 15-7-22 23:55

語境好好
作者: nyip    時間: 15-7-24 00:23     標題: 引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-06-05+發

原帖由 Babemo 於 15-07-20 發表
作為TT兩年用家,個人覺得老師們不錯。
想問下,咁n班是全英普吧? 如果對考k既主流學校 或 小學先考主流學校,會唔會好難呢

作者: minecraftbb    時間: 15-7-24 13:21

環境好好,亞仔次次都唔捨得走
作者: Babemo    時間: 15-8-26 23:06

nyip 發表於 15-7-24 00:23
想問下,咁n班是全英普吧? 如果對考k既主流學校 或 小學先考主流學校,會唔會好難呢

...
係,全英普
作者: Babemo    時間: 15-8-26 23:07

Jumboshrimp 發表於 15-7-20 23:56
that's a lot of money
Yes.
Now my son goes to Vic. 5d class costs only 6400

作者: 螞蟻兵團    時間: 15-8-27 00:10     標題: 回覆:tutor time 多多國際

作者: 千語mami    時間: 15-8-27 00:26     標題: 引用:朋友女讀完TT,明明佢地係香港家庭,但阿女

原帖由 螞蟻兵團 於 15-08-27 發表
朋友女讀完TT,明明佢地係香港家庭,但阿女只會說英文,之後去評估被說十分適合讀國際學校呀!

...
如果本身英文好native嘅香港家庭都無乜問題,但而家香港好多家長英文唔native都照同小朋友講英文,真係唔講好過講。我都見過朋友同個仔講"Open the TV" " Do you eat lunch? "

作者: Elisemjben    時間: 15-8-29 00:10     標題: 回覆:tutor time 多多國際

我9月都會帶仔返沙福道多多呀!打去問職員時,佢叫我去BB expo報名唔使參觀學校。

作者: Lucent    時間: 15-8-30 09:58     標題: 引用:朋友女讀完TT,明明佢地係香港家庭,但阿女

原帖由 螞蟻兵團 於 15-08-27 發表
朋友女讀完TT,明明佢地係香港家庭,但阿女只會說英文,之後去評估被說十分適合讀國際學校呀!

...
去邊度評估?

作者: potter1127    時間: 15-9-19 14:47

我有個大女上年讀了一年TT. 我地系屋企講普通話, 剛入學個女一句英文都唔識, 老師仲同我講距教了距差不多一個鍾, WHAT'S YOUR NAME ,距都系唔識答,只會repeat 距的話.
差不多讀了3個月後, 我個女已經識講完整句子,識回答問題,唔識的會用英文問. 到左下學期,基本上第一反應都係講英文啦,會成段成段甘講, 有次距同我講brontosaurs我都幾意外因爲我完全唔識呢個單詞
我仲有個小B 完全沒翻playgroup, 係屋企跟住個家姐都識距完整句子的英文了

不過入IS要申請都好煩, 對於我地呢D 無英文環境 個女係TT學到確實比我期望高好多. 因爲我唔知道其他幼稚園,同埋IS OR NATIVE的英文水平, 所以我無得比較.
作者: winson_ws    時間: 15-9-19 17:29

PN一班大約幾多人? 幾多個老師?
作者: bird06    時間: 15-9-20 11:55     標題: 回覆:tutor time 多多國際

如果pn返兩日或三日幾錢?我個女1月B,讀左tt pg 十個月,預左出年2月升taddler pg, 但tt pn 係back up (可能佢地會提我插班)

作者: mardasa    時間: 15-9-24 17:37     標題: 引用:PN一班大約幾多人?+幾多個老師?

原帖由 winson_ws 於 15-09-19 發表
PN一班大約幾多人? 幾多個老師?
Tutor time pn 一班15-20人,一個班主任,一個net英文老師,一個國語老師,其實真係唔錯,不過真係唔平,我小朋友之前讀半日班三個鐘要8300/month,好似已經加到9字頭(耀中如果除開半日計都冇佢咁貴)

作者: Kulatea    時間: 15-12-3 03:42

想問大家最後有冇報多多pn?我而家都好1516報唔報好,好苦惱
作者: Kulatea    時間: 15-12-3 03:42

同埋有冇邊個campus多鬼仔同新d,我去左沙褔campus又唔覺環境好靚
作者: daisylily    時間: 15-12-3 10:43

回覆 Kulatea 的帖子

我就鍾意寶馬山果間,環境好靚,好大個playground!好似有翻新
作者: gthchau    時間: 15-12-3 13:36

回覆 Bibi_chan 的帖子

Hello, may I know have u send you kids to TT K1 class as well? If yes, what's yr comments?
I just got an offer of their K1, but needa to pay nearly $20k as deposit. So I wanna to seek more advices before paying such sum of money.

Do you have comments about the kids's discipline and the cirriculuum?

My biggest concern is about "primary school" ...would be be very hard to have a spot in some nice international school ? as u know... the competition is very keen everywhere

Thank you,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5