教育王國

標題: 中四選科 bafs & Econ 有何分別?? [打印本頁]

作者: loved    時間: 15-3-21 16:42     標題: 中四選科 bafs & Econ 有何分別??

原本阿仔 選 Phy+Chem+Econ+M1 (我估計因校內大部份同學都選呢個組合)
但班主任就話阿仔數好及成績不錯,佢話一般數好嘅學生都會喜歡較挑戰性嘅科目,
所以老師提議Phy+Chem+bafs+M2
阿仔又話咁選都可以。

1. 請教各位高人,bafs & Econ 有咩分別?
2. 對將來大學選科有咩影響?
3. 老師的提議好吾好呢?

作者: Yanamami    時間: 15-3-21 22:43

讀Econ要數叻喎……維持原判好d!你仔学校Econ定BAFS既dse成績好d?另,佢大学想讀咩?
作者: loved    時間: 15-3-21 23:00

Yanamami 發表於 15-3-21 22:43
讀Econ要數叻喎……維持原判好d!你仔学校Econ定BAFS既dse成績好d?另,佢大学想讀咩? ...

Econ要數叻..........真係?
佢學校一般成績好嘅學生都會選bafs+M2
阿仔由細到大想讀有關科研科目,佢偏好Chem。但係早前佢知道科研揾吾到食,佢話想讀藥劑。
之但係吾係佢話想讀就讀到,萬一失手,班主任就話佢個組合到大學選科時都可以好多選擇。

作者: Mayflowers    時間: 15-3-21 23:16

BAFS 重背記,易取分。有d課題在ECO也會出現。但中大環球金融教授曾表示讀了BAFS或ECO並不代表比其他科的考生被取錄的优勝。
作者: optimist    時間: 15-3-21 23:33     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-3-21+22:44+編

原帖由 Yanamami 於 15-03-21 發表

讀Econ要數叻喎……維持原判好d!你仔学校Econ定BAFS既dse成 ...
中學讀econ d數唔深 而且背書比計數多 以你仔嘅程度一定得(我諗老師推介m2 數學唔會差!) 不過大學就唔係咁講 真係要數勁先讀到

作者: Mayflowers    時間: 15-3-21 23:53

M2要狂操,我仔現在DSE開考,M2亞SIR仍要佢地回校操操操。是必需的。
作者: loved    時間: 15-3-22 00:27

optimist 發表於 15-3-21 23:33
中學讀econ d數唔深 而且背書比計數多 以你仔嘅程度一定得(我諗老師推介m2 數學唔會差!) 不過大學就唔係咁 ...

聽聞考DSE嘅Econ容易合格但難取高分,
相反bafs較容易取高分,係咪?

作者: loved    時間: 15-3-22 00:30

Mayflowers 發表於 15-3-21 23:53
M2要狂操,我仔現在DSE開考,M2亞SIR仍要佢地回校操操操。是必需的。
我仔到目前為止都未肯做練習,只做家課就算,真係有d擔心,希望佢上到高form會勤力點。

作者: oscarmama    時間: 15-3-22 00:54

揾到呢個,睇吓幫吾幫到你,因我都係幫阿仔睇緊。
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1
作者: Jackieson    時間: 15-3-22 01:16     標題: 回覆:oscarmama 的帖子

THX for info

作者: linglingmamama    時間: 15-3-22 01:23

bafs重記同操 比較死板 相反econ需要多思考 數好唔會幫到bafs 但會幫到少少econ 畢竟中學econ計嘅數都唔複雜
作者: optimist    時間: 15-3-22 09:50     標題: 引用:+本帖最後由+loved+於+15-3-22+00:27+編輯+

原帖由 loved 於 15-03-22 發表
Econ的確係好多人認同合格易高分難 淨係計MC要啱接近92.X%先有5** LQ都好誇張 但BAFS我唔太清楚 答你唔到

作者: loved    時間: 15-3-22 11:56

oscarmama 發表於 15-3-22 00:54
揾到呢個,睇吓幫吾幫到你,因我都係幫阿仔睇緊。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...
吾該曬!資料好有用。

作者: loved    時間: 15-3-22 12:02

睇完咁多位意見及分享,睇黎bafs較適合小兒。雖然佢數好,但吾等如佢其對他事物都係轉數高。我估班主任嘅提議,認為阿仔適合走acct.方向

多謝咁多位
作者: liloNstitch    時間: 15-3-23 16:24

回覆 loved 的帖子

但 acct. 前景暗淡, 行業競爭極之激烈, 工時超長, 未上位已挨壞

作者: loved    時間: 15-3-23 17:41

liloNstitch 發表於 15-3-23 16:24
回覆 loved 的帖子

但 acct. 前景暗淡, 行業競爭極之激烈, 工時超長, 未上位已挨壞
呢個我都知少少,我有睇衝線
Acct.都只係最後防線,我估阿仔應該偏向科研。
如果以上配搭可以幫到在大學選科時有更多選擇,我覺得ok啦。

作者: dobbybabie    時間: 15-3-23 21:54     標題: 引用:+本帖最後由+loved+於+15-3-21+23:01+編輯+

原帖由 loved 於 15-03-21 發表
阿仔想入科研,藥劑那些,為何唔選PHY,CHeM,BiO,M2,這三個理科是最無敵了,

作者: loved    時間: 15-3-23 23:57

dobbybabie 發表於 15-3-23 21:54
阿仔想入科研,藥劑那些,為何唔選PHY,CHeM,BiO,M2,這三個理科是最無敵了,

...

我有問佢,佢話相比下對商科興趣大於Bio。
佢Geog成績其實好好,但又選在Bio之後,佢又話相比下對Bio興趣大於Geog。
佢係咁奇奇怪怪!

作者: dobbybabie    時間: 15-3-25 17:23     標題: 引用:+本帖最後由+loved+於+15-3-23+23:59+編輯+

原帖由 loved 於 15-03-23 發表
既然佢咁講未由得佢讀,讀得好佢有CHEM都可入藥劑醫那些,這三科是進可攻,退可守。有興趣就有心機,加油

作者: wing2353    時間: 15-3-25 19:08

你當中學既econ係文科就得。唔洗點計數,如果純粹數學叻就唔好係中學階段修econ。大學揀都唔遲
作者: loved    時間: 15-3-25 23:29

dobbybabie 發表於 15-3-25 17:23
既然佢咁講未由得佢讀,讀得好佢有CHEM都可入藥劑醫那些,這三科是進可攻,退可守。有興趣就有心機,加油

...
多謝支持

作者: loved    時間: 15-3-25 23:32

wing2353 發表於 15-3-25 19:08
你當中學既econ係文科就得。唔洗點計數,如果純粹數學叻就唔好係中學階段修econ。大學揀都唔遲 ...
我估都係呢個原因,所以班主任先提議阿仔選bafs

作者: laorenjia    時間: 15-3-26 12:49

SPCC does not offer BAFS to its students. It tells you something. It is not an intellectual subject in traditional sense. 勤勤力力,手快腳快,you will then be okay. Economics is more intellectual although the mathematical content is close to zero at high school. BAFS or accounting at high school also has basically nothing to do with mathematics besides +-×÷.
作者: loved    時間: 15-3-26 14:43

laorenjia 發表於 15-3-26 12:49
SPCC does not offer BAFS to its students. It tells you something. It is not an intellectual subject  ...

我又咁睇SPCC吾提供bafs,只係佢哋可能只係想培訓比較單一方向嘅高尚學生,又或者佢哋吾想承擔成績強差人意嘅風險。但吾等於呢科對全港所有學生都係無用。香港學生吾係個個都好似佢學校嘅學生咁叻,同埋吾係個個都係讀書人,現今甚至將來社會,我相信都走向多元化,吾同性格、能力嘅學生都有吾同發揮所能嘅機會。所以我吾認為SPCC校內嘅選科可以成為某個科目成敗嘅指標嘅。
作者: hogwarts    時間: 15-3-26 15:59     標題: 引用:+本帖最後由+loved+於+15-3-26+14:47+編輯+

原帖由 loved 於 15-03-26 發表
其實有本日本漫畫,叫東大特訓班,對這個為什麼 SPCC 沒有 BASF 都有些啟示。

作者: laorenjia    時間: 15-3-26 16:06

loved 發表於 15-3-26 14:43
我又咁睇SPCC吾提供bafs,只係佢哋可能只係想培訓比較單一方向嘅高尚學生,又或者佢哋吾想承擔成績強差人 ...

You have mistaken my meaning. I thought you are asking for the difference between the two subjects. The fact SPCC does not offer BAFS only corroborated with the point that BAFS is a more practical subject than economics. As far as HKDSE is concerned, generally it is actually easier to score a better grade in BAFS than in economics. And I was just to make the point that BAFS has nothing to do with one's mathematical ability. Whether your son is more suitable for BAFS or economics, there are a lot of other factors to consider and only you will know better.
作者: loved    時間: 15-3-26 23:18

laorenjia 發表於 15-3-26 16:06
You have mistaken my meaning. I thought you are asking for the difference between the two subjects. ...
吾好意思,我英文吾係咁好,誤會咗你意思。點都好,多謝你意見。

作者: loved    時間: 15-3-26 23:20

hogwarts 發表於 15-3-26 15:59
其實有本日本漫畫,叫東大特訓班,對這個為什麼 SPCC 沒有 BASF 都有些啟示。

...
可吾可以講些少重點睇吓?

作者: hogwarts    時間: 15-3-27 08:17     標題: 回覆:loved 的帖子

日本的部分大學有自己的獨立入學考試,東京大學,在日本輸掉侵略戰爭前叫帝國大學,有工程、醫學、經濟、管理、經管及自然科學,入學考試分二部,一部考國語(日本),英文和數學,二部分文理,沒有太像 BASF 的東西。

骨子裡的原因,可能是東大是培養國家管治精英,於是遊戲規則制定認為BASF內的規則是由精英所創造,所以未來精英是去創造規則,所以不用太早強記規則。這和乙類DSE科目,A都是祇是有5分,有異典同工之處。

東大入學科目參考:

http://www.u-tokyo.ac.jp/stu03/e01_04_13_j.html

東大特訓班:

http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/東大特訓班

作者: poonseelai    時間: 15-3-27 09:04     標題: 引用:Quote:liloNstitch+發表於+15-3-23+16:24+

原帖由 loved 於 15-03-23 發表
呢個我都知少少,我有睇衝線
Acct.都只係最後防線,我估阿仔應該偏向科研。
如果以上配搭可以幫到在 ...
套劇遠離事實,得啖笑。其實大學讀什麼科未必等同畢業就做嗰行,選科先看小朋友興趣。

作者: loved    時間: 15-3-27 09:42

hogwarts 發表於 15-3-27 08:17
日本的部分大學有自己的獨立入學考試,東京大學,在日本輸掉侵略戰爭前叫帝國大學,有工程、醫學、經濟、管 ...
多謝你回應。我吾知有無理解錯誤。套落選科中,如果係精英,在中學階段學識Econ,到咗大學就會靈活運用,從而亦會領悟埋有關bafs嘅知識。所以跟本吾需要在中學階段學,係咪咁?

作者: loved    時間: 15-3-27 09:46

poonseelai 發表於 15-3-27 09:04
套劇遠離事實,得啖笑。其實大學讀什麼科未必等同畢業就做嗰行,選科先看小朋友興趣。

...
明白。我相信我仔都心中有數,只係bafs & econ 佢未理解中間嘅分別。
作者: hogwarts    時間: 15-3-27 11:50     標題: 引用:Quote:hogwarts+發表於+15-3-27+08:17+日本

原帖由 loved 於 15-03-27 發表
多謝你回應。我吾知有無理解錯誤。套落選科中,如果係精英,在中學階段學識Econ,到咗大學就會靈活運用,從 ...
Sort of but not necessary correct.  

東大特訓班套劇的確比漫畫版更得啖笑,我特別唔滿意改到女生水野考不上東大。

但是東大特訓班對如何準備考試,有實在的啟發性,日本更有因此引發的考東大潮,及相關的補充練習。

另外作者對日本社會的思考,就不衹得啖笑了。

作者: loved    時間: 15-3-27 12:59

hogwarts 發表於 15-3-27 11:50
Sort of but not necessary correct.  

東大特訓班套劇的確比漫畫版更得啖笑,我特別唔滿意改到女生水野考 ...
之不過,日本會吾會係要墨守成規果種讀書方式?即係吾洗轉灣,讀死書果隻

作者: lotteyi    時間: 15-4-3 16:48     標題: 回覆:中四選科 bafs & Econ 有何分別??

想科研就M2啦,M2對Phy有幫助

作者: laorenjia    時間: 15-4-18 12:36

講開SPCC,不少人只知道其重視成績,但若只是如此,就不會有這麽多educated parents追捧了。早一陣子寫佔中時提到鄰居就讀SPCC的T女講起這話題就嫻熟地講出所涉及justice的各個哲學流派的觀點,同大學裏講的差不多,令我對SPCC的通識老師肅然起敬,特別係T女提到老師預測此部份DSE不會考(亦果然),唔考都教到加零一,而且還要是在哲學層面上分析,不像一般報章專欄泛泛而談。

前一陣子,T女又提及一「趣事」,有一個學生在學校assembly在台上發言時,提到詩人Yeats的名字時,發音成Yeets,台下隨即驟起陣陣哄笑聲。當然笑別人發音錯誤並不應鼓勵,但我想有這麼多學生認識詩人葉慈,而T女提到葉慈的詩並不在學校英文科的閱讀書目上,環顧四周,只怕只有兩三間女校會做得到。

話說回來,SPCC當然重視考視成績。T女提及其老師為激勵他們準備DSE,在班上放視頻。放的不是史泰龍的洛奇,而是河北衡水中學地獄式準備高考的情形。
作者: hogwarts    時間: 15-4-18 15:53     標題: 引用:講開SPCC,不少人只知道其重視成績,但若只

原帖由 laorenjia 於 15-04-18 發表
講開SPCC,不少人只知道其重視成績,但若只是如此,就不會有這麽多educated parents追捧了。早一陣子寫佔中 ...
精英的氣質是不會由補習學校培育出來的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5