教育王國

標題: 買幾多寸行李箱 [打印本頁]

作者: namanyi    時間: 15-3-11 12:55     標題: 買幾多寸行李箱

去英國讀書買幾多寸行李箱較好?
作者: 亮燈    時間: 15-3-11 13:11     標題: 引用:去英國讀書買幾多寸行李箱較好?+

原帖由 namanyi 於 15-03-11 發表
去英國讀書買幾多寸行李箱較好?
要睇小朋友幾大,如果高大夠力就可以買大篋,還要睇下會坐邊間航空公司既機,要問佢地對行李既尺寸、數量及重量要求。

作者: Paulgaza    時間: 15-3-11 14:22

回覆 亮燈 的帖子

Can you advise normally the size and weight of luggage allowed?

作者: SYSquare    時間: 15-3-11 14:27     標題: 回覆:買幾多寸行李箱

們已預備一個26吋喼比仔。今年陪他入學時, 他用26, 我們用28, 另外帶一個大概是22 or 24的細喼。細的喼是方便他在half term時執野去監護人家庭住, 回港時他也是用26。今時不同往日, 去外國讀書的孩子每三四個月就回港一次, 所以不用帶太多東西去外國。

作者: namanyi    時間: 15-3-11 15:21

呀囝高中, 考慮買28-30寸, 30寸會否太大容易超重?
作者: Ding    時間: 15-3-11 15:30     標題: 引用:呀囝高中,+考慮買28-30寸,+30寸會否太大容

原帖由 namanyi 於 15-03-11 發表
呀囝高中, 考慮買28-30寸, 30寸會否太大容易超重?
一般在坊間買到嘅行李喼航空公司都會接受。至於幾種就視乎你張係咩機票,通常學生都會俾重啲,你可以睇番張機票,會有寫明。第一次過去會比較多嘢,高中生30" 加一個中喼。Term break 或去 homestay 時就留大喼在校,帶中喼返香港。

作者: 亮燈    時間: 15-3-11 15:41     標題: 引用:回覆+亮燈+的帖子 Can+you+advise+normall

原帖由 Paulgaza 於 15-03-11 發表
回覆 亮燈 的帖子

Can you advise normally the size and weight of luggage allowed?
以阿仔為例,佢讀Y10,一個28吋、一個26吋篋,坐阿聯酋買學生票,有35KG,最後都超重約2KG,好彩冇問題。

作者: Paulgaza    時間: 15-3-11 16:05

Thanks 亮燈 c hing.
作者: 亮燈    時間: 15-3-11 16:38     標題: 引用:Thanks+亮燈+c+hing.

原帖由 Paulgaza 於 15-03-11 發表
Thanks 亮燈 c hing.
唔使客氣

作者: Alicec516    時間: 15-3-11 21:45

回覆 亮燈 的帖子

我想問下超重小小洗5洗加錢啊?
作者: basbyy    時間: 15-3-11 23:45

我意見係買個輕D的匣,我今年買左個布質匣比亞女,個 sales話係佢地最輕的匣,個匣淨重都5磅多,而我屋企另一個新匣,係薄膠質,原來淨重成8磅幾架!另外如果係可以帶兩件行李(唔計手提行李),又要買新匣,就最好買的細匣可以放得入大匣度,咁佢地每次去UK時就兩個匣,回港就兩匣合一。
作者: 亮燈    時間: 15-3-12 06:54

Alicec516 發表於 15-3-11 21:45
回覆 亮燈 的帖子

我想問下超重小小洗5洗加錢啊?
唔使,不過要有心理準備,如要加錢,一係就照俾,一係就要取走過重既物品。
作者: Sheep006    時間: 15-3-13 19:43

即是大家都建議買兩個gip?1大1细?
作者: 亮燈    時間: 15-3-13 19:53

Sheep006 發表於 15-3-13 19:43
即是大家都建議買兩個gip?1大1细?
一定
作者: wing530    時間: 15-3-13 22:55     標題: 引用:Quote:Sheep006+發表於+15-3-13+19:43+即是

原帖由 亮燈 於 15-03-13 發表
一定
即係幾多寸呀?是否26" 同 28" 呢?

作者: wing530    時間: 15-3-13 23:02     標題: 回覆:wing530 的帖子

我買左英航機票,只可寄存一件行李,咁叧一個帶上機,是否最大 24"可上機呢?

作者: scso    時間: 15-3-14 00:01

我仔帶一個28一個24
作者: wing530    時間: 15-3-14 02:38     標題: 引用:我仔帶一個28一個24

原帖由 scso 於 15-03-14 發表
我仔帶一個28一個24
唔該哂,咁 24" 係咪拎埋去 homestay 呀?

作者: 亮燈    時間: 15-3-14 07:00

wing530 發表於 15-3-13 22:55
即係幾多寸呀?是否26" 同 28" 呢?
冇錯,但要睇下小朋友能否控制到兩個篋。
作者: scso    時間: 15-3-14 08:03

回覆 wing530 的帖子

24攞去homestay, 放假來往香港,及學校旅行兩三天用,因20太細無用,而大喼我最大用到28, 唔想用再大,因怕攞得太重怕會扭傷小朋友,雖有轆推,但有時D地方無電梯,攞上落車及學校要攞上三樓,好重架,順便一提,我見有家長比燕窩或雪鴿榚小朋帶去食,但不要常食,因有激素,會令孩子提早發育,個人認為日常三餐己足夠營養無需再食補品或其它,帶些清熱沖濟己ok, 因西方國家的食物好多如:薯條,炸魚雞等煎炸食物,成日食會喉痛長暗瘡
作者: 亮燈    時間: 15-3-14 09:07     標題: 引用:回覆+wing530+的帖子 24攞去homestay,+放

24攞去homestay, 放假來往香港,及學校旅行兩三天用,因20太細無用,而大喼我最大用 ...
完全同意,唔需要多帶,只需清熱飲品就得。

作者: Sheep006    時間: 15-3-14 15:19

回覆 亮燈 的帖子

請問被心是否自己帶去?
作者: 亮燈    時間: 15-3-14 15:46     標題: 引用:回覆+亮燈+的帖子 請問被心是否自己帶去?

原帖由 Sheep006 於 15-03-14 發表
回覆 亮燈 的帖子

請問被心是否自己帶去?
阿仔就帶左張羽絨被,但其實唔使用,因學校已有齊床上用品。

作者: wing530    時間: 15-3-15 02:26     標題: 引用:回覆+wing530+的帖子 24攞去homestay,+放

24攞去homestay, 放假來往香港,及學校旅行兩三天用,因20太細無用,而大喼我最大用 ...
多謝你詳細解答呀

睇黎 24" 較適合阿仔用,請問你試過24"帶上機嗎?我印象中係可以,但 check 過又寫22"嘅?因BA 只可寄倉一件行李咋,另外,多謝提點帶清熱飮品,你地係咪帶清熱酷呀?燕窩同雪蛤膏都冇食開,我反而考慮帶維他命同喉痛咋

作者: wing530    時間: 15-3-15 02:33     標題: 引用:Quote:wing530+發表於+15-3-13+22:55+即係

原帖由 亮燈 於 15-03-14 發表
冇錯,但要睇下小朋友能否控制到兩個篋。
呢2個 size 不能細喼入大喼喎,而且寄倉只能2選1咋

作者: 亮燈    時間: 15-3-15 08:27     標題: 引用:Quote:原帖由+scso+於+15-03-14+發表回覆+w

原帖由 wing530 於 15-03-15 發表
多謝你詳細解答呀

睇黎 24" 較適合阿仔用,請問你試過24"帶上機嗎?我印象中係可以,但 check 過 ...
我就買清熱酷和三冬茶

作者: 亮燈    時間: 15-3-15 08:29     標題: 引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-03-14+發表冇錯,

原帖由 wing530 於 15-03-15 發表
呢2個 size 不能細喼入大喼喎,而且寄倉只能2選1咋
因我用EK,可穿兩篋。

作者: basbyy    時間: 15-3-15 23:24

wing530 發表於 15-3-15 02:26
多謝你詳細解答呀

睇黎 24" 較適合阿仔用,請問你試過24"帶上機嗎?我印象中係可以,但 check 過 ...

24+28吋匣係帶兩件行李(學生票)!如果你只係帶得一個匣寄倉,咁就應該買28吋匣,怕你買24吋匣會唔夠用呀!!小朋友再帶一件手提行李+背囊上機。

作者: wing530    時間: 15-3-16 00:29     標題: 引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-03-15+發表多

原帖由 亮燈 於 15-03-15 發表
我就買清熱酷和三冬茶
三冬茶難飲嗎?係咪苦味架?

作者: wing530    時間: 15-3-16 00:38     標題: 引用:+本帖最後由+basbyy+於+15-3-15+23:28+編輯

原帖由 basbyy 於 15-03-15 發表

買24+28吋匣係帶兩件行李(學生票)!如果你只係帶得一個匣寄倉 ...
多謝你,我之前已買左一個29"了,而家想買一個可上機或去homestay 用嘅喼,唸緊咩 size 好,你有建議比我嗎?

作者: 亮燈    時間: 15-3-16 06:57

wing530 發表於 15-3-16 00:29
三冬茶難飲嗎?係咪苦味架?
我覺得唔太苦,阿仔都試過有少少作感冒,一飲就冇事,佢都話正。
作者: wing530    時間: 15-3-17 00:10     標題: 引用:Quote:wing530+發表於+15-3-16+00:29+三冬

原帖由 亮燈 於 15-03-16 發表
我覺得唔太苦,阿仔都試過有少少作感冒,一飲就冇事,佢都話正。
三冬茶係作感冒時飲嗎?thanks.

作者: 亮燈    時間: 15-3-17 06:58

wing530 發表於 15-3-17 00:10
三冬茶係作感冒時飲嗎?thanks.
對,佢有兩種,我買感冒時用既!一感到有少少唔舒服就沖黎飲,一日三次,如飲完好番就唔使再飲喇!
作者: wing530    時間: 15-3-18 01:16     標題: 回覆:亮燈 的帖子

唔該哂

作者: 亮燈    時間: 15-3-18 09:26     標題: 引用:唔該哂 +

原帖由 wing530 於 15-03-18 發表
唔該哂
唔使客氣

作者: 梁媽媽    時間: 15-3-20 13:34

亮燈 發表於 15-3-15 08:29
因我用EK,可穿兩篋。

EK 兩個o急 (35kg) 之外, 小朋友係咪仲可帶一件手提行李+背囊上機?

作者: 亮燈    時間: 15-3-20 14:08     標題: 引用:+本帖最後由+梁媽媽+於+15-3-20+13:35+編輯

原帖由 梁媽媽 於 15-03-20 發表
背囊=手提行李,仲要有尺寸限制。可上EK網查。

作者: Ding    時間: 15-3-20 17:31     標題: 引用:+本帖最後由+梁媽媽+於+15-3-20+13:35+編輯

係,一般手提行李如運動袋,背襄之類都可以隨身帶上機。阿仔每次都帶一個大袋上機,放件外套同電腦

作者: Ding    時間: 15-3-20 17:32     標題: 引用:+本帖最後由+梁媽媽+於+15-3-20+13:35+編輯

但只限一件

作者: 亮燈    時間: 15-3-20 19:58

Ding 發表於 15-3-20 17:32
但只限一件
手提行李7kg,不過冇過磅,點都超重,有電腦、叉機等等。
作者: Ding    時間: 15-3-21 10:09     標題: 引用:Quote:Ding+發表於+15-3-20+17:32+但只限一

原帖由 亮燈 於 15-03-20 發表
手提行李7kg,不過冇過磅,點都超重,有電腦、叉機等等。
係。唔會磅,所以唔洗理照帶上機

作者: laorenjia    時間: 15-3-21 14:09

Ding 發表於 15-3-21 10:09
係。唔會磅,所以唔洗理照帶上機
咪太過份,見過臨上機都磅,對象當然係學生。手提電腦可以拎出嚟,唔計落件手提行李度。
作者: Ding    時間: 15-3-21 15:14     標題: 引用:Quote:Ding+發表於+15-3-21+10:09+係。唔會

原帖由 laorenjia 於 15-03-21 發表
咪太過份,見過臨上機都磅,對象當然係學生。手提電腦可以拎出嚟,唔計落件手提行李度。 ...
咁當然唔會太過分,都係放件外套同電腦,义電之類

作者: DKmum    時間: 15-3-26 22:28

今日睇見american tourist 一套三件嘅軟喼,21 /25 /30吋,可套埋一齐慳地方,好似幾好,价钱5太貴!有冇人試过呢隻牌子,耐用嗎?
不過,女鍾意硬喼!
作者: laorenjia    時間: 15-3-27 12:02

DKmum 發表於 15-3-26 22:28
今日睇見american tourist 一套三件嘅軟喼,21 /25 /30吋,可套埋一齐慳地方,好似幾好,价钱5太貴!有冇人 ...
If it's American Tourister you're talking about, it's okay. I have tons of suitcases at home and most of them come from two brands: Samsonite and American Tourister. Guess what? They come from the same company. The quality is almost the same for most models. For a practical user, American Tourister is the value for money choice.
作者: 亮燈    時間: 15-3-27 12:15     標題: 引用:今日睇見american+tourist+一套三件嘅軟喼

原帖由 DKmum 於 15-03-26 發表
今日睇見american tourist 一套三件嘅軟喼,21 /25 /30吋,可套埋一齐慳地方,好似幾好,价钱5太貴!有冇人 ...
其實硬篋好D,會襟D,預左俾人掉來掉去,所以硬兼中間冇拉練果種就啱用喇!

作者: DKmum    時間: 15-3-27 12:15

laorenjia 發表於 15-3-27 12:02
If it's American Tourister you're talking about, it's okay. I have tons of suitcases at home and mos ...
That's good, they offer 10% discount if I buy 3 together.
作者: scso    時間: 15-3-27 15:28

回覆 DKmum 的帖子

我仔都係唔鍾意軟喼,話老土
作者: DKmum    時間: 15-3-27 19:16

亮燈 發表於 15-3-27 12:15
其實硬篋好D,會襟D,預左俾人掉來掉去,所以硬兼中間冇拉練果種就啱用喇!

...
但硬嘅大喼好重,难d拉喎!不过呀女同scso個仔一样覚得軟喼老土,同家长嘅角度完全唔同!

作者: Sheep006    時間: 15-3-27 20:14

但係軟喼可以装多啲野喔
作者: 亮燈    時間: 15-3-27 20:33

DKmum 發表於 15-3-27 19:16
但硬嘅大喼好重,难d拉喎!不过呀女同scso個仔一样覚得軟喼老土,同家长嘅角度完全唔同!
冇關係,因為最重都係3Xkg,都係要推,因為驚軟篋俾人拋得幾拋,頂唔順爛左就論盡喇!到時女女一個更難應付啊!
作者: innisfree    時間: 15-6-20 22:55     標題: 回覆:買幾多寸行李箱

當年我用新秀麗
30大o急
22細喼
斜揹袋放證件

作者: Sheep006    時間: 15-6-24 22:41

請問多數家長會幫仔女準俻幾個急呢?大家是買軟急定硬急?是否大中小呢?带一個背囊够唔够?
作者: Sheep006    時間: 15-6-24 22:43

總有啲仔女通常去多野带定返来多野带呢?需不需要带书返来呢?
作者: wloi    時間: 15-6-24 22:47

Sheep006 發表於 15-6-24 22:41
請問多數家長會幫仔女準俻幾個急呢?大家是買軟急定硬急?是否大中小呢?带一個背囊够唔够? ...

中學就三個,大、中、細,每次帶大或中suitcase 返香港。 GCSE 個暑假,我準備走一次幫佢手帶番所有東西返香港。因為三個suitcase去,到要走時,分分鐘變5、6個 suitcase咁多,我女無可能自己帶晒返香港。
我應該會買 硬 suitcase,超輕個種。

作者: thekingdom    時間: 15-6-24 23:06

wloi 發表於 15-6-24 22:47
中學就三個,大、中、細,每次帶大或中suitcase 返香港。 GCSE 個暑假,我準備走一次幫佢手帶番所有東西返 ...
講問邊個牌子的suitcase好D,較硬,又超輕。
作者: webeheld    時間: 15-6-24 23:37

thekingdom 發表於 15-6-24 23:06
講問邊個牌子的suitcase好D,較硬,又超輕。
R字頭無得輸,款最靚!
作者: hjma    時間: 15-6-25 00:28     標題: 引用:+本帖最後由+wloi+於+15-6-24+22:48+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-06-24 發表
三個喼咁多宿舍有位放嗎?

作者: wloi    時間: 15-6-25 00:43

hjma 發表於 15-6-25 00:28
三個喼咁多宿舍有位放嗎?
將最細的放入最大的,咁都係兩隻 suitcase,應該 OK...我女宿舍會將suitcase 放上宿舍閣樓,要用先再拎出來。
作者: thekingdom    時間: 15-7-1 22:31

webeheld 發表於 15-6-24 23:37
R字頭無得輸,款最靚!
請問題R字頭,即是咩嘢牌子?
作者: noel2010    時間: 15-7-1 22:58

回覆 webeheld 的帖子

呀仔話個個同學都係用"R", 所以Easter 都買咗個用,買的時候都碰見他高年級的同學又是買它。的確超軽身及好好推,要成$59xx, 都好貴。近兩年在機場,已經經常見人使用這牌子。

作者: lamb2003    時間: 15-7-2 10:31

回覆 noel2010 的帖子

我都想知R字頭是咩牌子?

作者: 亮燈    時間: 15-7-2 11:54     標題: 引用:回覆+webeheld+的帖子 呀仔話個個同學都係

原帖由 noel2010 於 15-07-01 發表
回覆 webeheld 的帖子

呀仔話個個同學都係用"R", 所以Easter 都買咗個用,買的時候都碰見他高年級的同學又 ...
$59XX一個篋?我只係買一個$8XX就算喇!到阿仔前幾日返黎都冇寄冇爛,好彩。

作者: Sheep006    時間: 15-7-2 13:40

回覆 亮燈 的帖子

我将會買總平過你6XX

作者: 亮燈    時間: 15-7-2 13:42     標題: 引用:回覆+亮燈+的帖子 我将會買總平過你6XX

原帖由 Sheep006 於 15-07-02 發表
回覆 亮燈 的帖子

我将會買總平過你6XX
我買既係硬篋,好實淨架!

作者: Sheep006    時間: 15-7-2 13:50

回覆 亮燈 的帖子

我買軟急,做緊特價

作者: wloi    時間: 15-7-2 14:46

I think hard suitcase is better as it will be lighter in weight.  
Moreover, it is more easy for the kid to personalize their suitcase with stickers, etc for hard suitcase so that other kids will not wrongly take the suitcase at the luggage area.  Most suitcases look similar and kids may take other's suitcase when they are in a hurry.  

作者: 亮燈    時間: 15-7-2 16:03     標題: 引用:回覆+亮燈+的帖子 我買軟急,做緊特價

原帖由 Sheep006 於 15-07-02 發表
回覆 亮燈 的帖子

我買軟急,做緊特價
其實之前都諗住買軟篋,因有彈性,可裝多D,但後來諗到裝多左又過重兼會失平衡,小朋友仲難控制,所以都係買硬篋。

作者: noel2010    時間: 15-7-2 19:10

回覆 lamb2003 的帖子

Rimowa
只是輕及轆較靚,如果首次去及年紀細,當然不要用它。我們常出門,個喼一年都坐十幾次飛機,所以才用好一些。都是考慮半年才買它,未知它可捱到幾耐。

作者: 亮燈    時間: 15-7-2 21:35

亮燈 發表於 15-7-2 11:54
$59XX一個篋?我只係買一個$8XX就算喇!到阿仔前幾日返黎都冇寄冇爛,好彩。

...
lamb2003
,係Pierre Cardin。
作者: tung_yan0623    時間: 15-7-4 22:25

我今日都買左兩个25吋的超輕硬篋比亞仔,原本想買一个29一个25,但亞仔話29太大,好難力,所以最後買左兩个25,折左$2700,價錢算合理。
作者: Macau媽媽    時間: 15-7-5 15:15

一個29吋, 一個20吋, 另加一個背囊, 我囡之前吾肯用軟喼, 經我再三勸告, 終於用了先知好, 因硬喼上磅已有二三磅, 行李重量吾見使.
作者: noel2010    時間: 15-7-5 15:44

一大一細喼加一個跟身袋最合適。細喼上機或寄倉又得,宿舍就細喼入大喼內放,相信地方不會太多放唒出來。放假回來沒有太多東西,就一個大裝細返,都是一件行李,回英就裝返兩喼滿走。如果坐學校的士機場接送,試過4人同車,亦只可裝4個大喼走。
作者: wloi    時間: 15-7-5 16:11

我受唔住減價誘惑,都終於買左...兩個25 in,一個 22 in....AT ...總共 26xx ...想過買一隻 29 in ...不過,放滿野,可能我都未必有力由運輸帶拉落地,所以都無買到 29 in
一個中的,長放學校,因為term break學校要求將東西帶走或放入迷你倉....細的exeat ,..field trip用,另一個中的來回香港用。

大女的suitcase ...等我同細女開完學再打算。

作者: Ruby1219    時間: 15-7-5 16:25     標題: 引用:Quote:原帖由+namanyi+於+15-03-11+發表去

原帖由 亮燈 於 15-03-11 發表
要睇小朋友幾大,如果高大夠力就可以買大篋,還要睇下會坐邊間航空公司既機,要問佢地對行李既尺寸、數量及 ...
阿仔剛land, 發現個喼其中一個扣爛咗!可以claim BA 嗎?

作者: DKmum    時間: 15-7-5 17:08     標題: 引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-03-11+發表要睇小

原帖由 Ruby1219 於 15-07-05 發表
阿仔剛land, 發現個喼其中一個扣爛咗!可以claim BA 嗎?
我試过claim Cx, 佢俾2 options, 1)俾$300 現金,即刻簽名settle, 2)放低個喼俾佢,第日整好送番俾你。我厭煩,最后拎左現金走!

作者: Ruby1219    時間: 15-7-5 17:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-07-05+發表阿

原帖由 DKmum 於 15-07-05 發表
我試过claim Cx, 佢俾2 options, 1)俾$300 現金,即刻簽名settle, 2)放低個喼俾佢,第日整好送番俾你。我厭 ...
Oh. But we found that after leaving airport, still can claim?

作者: Ruby1219    時間: 15-7-5 17:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-07-05+發表阿

原帖由 DKmum 於 15-07-05 發表
我試过claim Cx, 佢俾2 options, 1)俾$300 現金,即刻簽名settle, 2)放低個喼俾佢,第日整好送番俾你。我厭 ...
It is samsonite bought in 2009. Not sure if still covered by warranty?

作者: 亮燈    時間: 15-7-5 20:22

Ruby1219 發表於 15-7-5 16:25
你要問BA,睇下佢地點處理喇!
作者: hjma    時間: 15-7-6 00:57     標題: 引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-07-05+發表我試

原帖由 Ruby1219 於 15-07-05 發表
It is samsonite bought in 2009. Not sure if still covered by warranty?
應該先claim airline, 升學保險有冇包呢類?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5