教育王國

標題: 學之園vs維多利亞 [打印本頁]

作者: cherry91818    時間: 15-3-5 06:16     標題: 學之園vs維多利亞

請給意見!謝謝!

作者: MELODY430    時間: 15-3-5 15:39     標題: 引用:請給意見!謝謝! +

原帖由 cherry91818 於 15-03-05 發表
請給意見!謝謝!
L H

作者: siden    時間: 15-3-5 16:50     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

LH

作者: elephantbaby    時間: 15-3-5 16:52     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

LH

作者: pdtjem    時間: 15-3-5 17:04     標題: 回覆:cherry91818 的帖子

哪家維記?哪家LH? 我也正愁同一個問題,不知如何取捨。我兩間都是英普、pm班。

作者: jjson    時間: 15-3-6 08:33

cherry91818 發表於 15-3-5 06:16
請給意見!謝謝!
Vote for LH for strong academic and discipline.

作者: siden    時間: 15-3-6 09:08     標題: 引用:Quote:cherry91818+發表於+15-3-5+06:16+請

原帖由 jjson 於 15-03-06 發表
Vote for LH for strong academic and discipline.
Agree
太多朋友告知維記較hea,連用家也這樣說
維記fans唔認同都唔該勿插

作者: 傻太    時間: 15-3-6 09:30     標題: 引用:Quote:原帖由+jjson+於+15-03-06+發表Vote+

原帖由 siden 於 15-03-06 發表
Agree
但考港島區小學,維記比LH有優勢

作者: siden    時間: 15-3-6 09:43     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-06+發表Agree

原帖由 傻太 於 15-03-06 發表
但考港島區小學,維記比LH有優勢
除非優勢好明顯, e.g. SC vs York, 否則看回基本功實際些。

上傳統小學的話,LH 的academic and discipline能俾到更强幫助。考小學訓練支援也是LH好些。

冇所謂啦,兩間都係好学校。維記在港島係出名啲

作者: HauMiranda    時間: 15-3-6 09:55     標題: 回覆:傻太 的帖子

我仔仔讀LH, 細女讀維記,睇你想要乜。LH 好重視academic, 個人感覺push得小朋友好勁,家長都要努力,學校培養出既小朋友係自律、典型學術型。維記較重視小朋友既自我探索能力,相對LH較少學術input, 培養出來既小朋友較獨立自主型。兩間都係好學校,睇你想培養出點樣既小朋友。

作者: siden    時間: 15-3-6 12:42     標題: 引用:我仔仔讀LH,+細女讀維記,睇你想要乜。LH+

原帖由 HauMiranda 於 15-03-06 發表
我仔仔讀LH, 細女讀維記,睇你想要乜。LH 好重視academic, 個人感覺push得小朋友好勁,家長都要努力,學校 ...
好奇一問,介意分享下點解唔跟哥哥入LH?
是對LH有保留嗎?

作者: 傻太    時間: 15-3-6 13:03     標題: 引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-06+發表但考港

除非優勢好明顯, e.g. SC vs York, 否則看回基本功實際些。

上傳統小學的話,LH 的academic and discipli ...
幾驚你又雞乸咁大隻字,我不是維記家長你見LH個placement,港島offer真係唔多

作者: HauMiranda    時間: 15-3-6 13:16     標題: 引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-03-06+發表

好奇一問,介意分享下點解唔跟哥哥入LH?
是對LH有保留嗎?
基於兩人性格。哥哥較文靜,較認真寫字學習,可以催谷;妹妹性格較好動,喜歡每事問,看來維記既課程比較適合她。其實哥哥之前也有維記k1 offer, 但我們最後選擇留在LH. 除此之外,我也想試試不同學校既教學方式。

作者: HauMiranda    時間: 15-3-6 13:18     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-06+發表除非

幾驚你又雞乸咁大隻字,我不是維記家長你見LH個placement,港島offer真係唔多

...
主要因為LH全都在九龍/新界區,小朋友好大部分住九龍/將軍澳,家長target都係九龍私小/直資,故較少港島offer.

作者: 傻太    時間: 15-3-6 13:41     標題: 引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-06+發表幾驚你

原帖由 HauMiranda 於 15-03-06 發表
主要因為LH全都在九龍/新界區,小朋友好大部分住九龍/將軍澳,家長target都係九龍私小/直資,故較少港島off ...
都唔少有過海考咖,不過港島果幾間直私(女校我唔知),都無乜考學術

作者: bubuG    時間: 15-3-6 13:50     標題: 引用:Quote:原帖由+jjson+於+15-03-06+發表Vote+

Agree
Vic 學生校內 hea, 家長校外真係一D都唔hea。如果短期目標考小一,一定揀LH。

作者: Cutemom0808    時間: 15-3-6 13:51

HauMiranda 發表於 15-3-6 09:55
我仔仔讀LH, 細女讀維記,睇你想要乜。LH 好重視academic, 個人感覺push得小朋友好勁,家長都要努力,學校 ...

Agree, 當年我小朋友讀了一排維記,后來轉了LH,升小后回想起來我會揀維記
作者: siden    時間: 15-3-6 14:51     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-06+發表除非

...
只要個program唔發神經變大字

作者: Jane1983    時間: 15-3-6 14:58

其實好難比意見,因為真係每個人對教育的要求吾同。

如果家長較忙,吾得閒理,見到維記無書,功課吾多又無考試,係會驚小朋友吾知學咗d也。但你放心機落去引導佢,睇遠點,維記啟發小朋友,帶動小朋友自學、思考,對學習的熱情,播下的種子,真係好難得。我係自己小朋友和朋友仔女身上都睇到,可能吾係單靠學校,但應該有功。
作者: siden    時間: 15-3-6 15:13     標題: 引用:其實好難比意見,因為真係每個人對教育的要

原帖由 Jane1983 於 15-03-06 發表

如果家長較忙,吾得閒理,見到維記無書,功課吾多又無 ...

完全明白同意。

只是小心,如果家長唔引導正確態度,hea慣個身,上傳統小學搞唔掂大量功課測考默。

已經識3個維記畢業生有此情況在小二打後在傳統名小考全班尾幾,兩個已經轉校。

他們的共通點是父母在幼稚園時期冇prepare小朋友上小學時應有的學習態度及時間管理。因Vic這方面真較弱。有跟的父母應該ok

作者: dragonmama12    時間: 15-3-6 15:39     標題: 回覆:Cutemom0808 的帖子

Cutemom0808,請問點解你當初會由維記轉LH?

作者: picture    時間: 15-3-6 17:52     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-6+15:22+編輯+\

所以我好中意我女K1 班主任。佢會適當地令小朋友明白 反學唔係去玩。

我有一次問我女今日返學玩左咩。點知佢紏正我話。「我地唔係玩架!」

「咁唔係玩,係做乜野?」

「我地係學野架!」

「ok. 咁今日學左咩野?」

「做實驗law, 張D砂糖擺入D水and then stir stir stir, 跟住就唔見左。」

「係咪溶左呀!」

「呀!係呀,係呀」

然後背了'首廣東話兒歌。

「Mommy, 你反屋企睇呀,本書有架!」

我係溫書型家長。返到屋企就陪佢認下首兒歌D字咁。

作者: bblaw1    時間: 15-3-6 17:54     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

LH

作者: Cutemom0808    時間: 15-3-6 19:17

dragonmama12 發表於 15-3-6 15:39
Cutemom0808,請問點解你當初會由維記轉LH?

好簡單,LH課程充實實用。

我認同Jane1983的講法。

作者: sailob    時間: 15-3-6 21:02     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

作者: sailob    時間: 15-3-6 21:06     標題: 引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-03-06+發表

作者: swyan3102    時間: 15-3-6 21:21     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢業,今年在普教中的私小讀小一,中英文完全跟到,但中英handwriting勁差,開學初期常被老師捉字體欠佳。維記最大缺點就是沒有好好教小朋友的執筆姿勢丶筆順丶英文大細楷的寫法。就算英文有handwriting 功課,也是在家自行完成,老師不會批改,在校做活動,學生多在白紙寫字,沒有格仔或缐條,我仔升上小一後,要花很多時間練習寫字。另細仔在維記上PN,亦有LH offer,我打算讓細仔九月升LH k1,一來近屋企,二來不想細仔重蹈覆轍。

作者: picture    時間: 15-3-6 21:55     標題: 引用:我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢

原帖由 swyan3102 於 15-03-06 發表
我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢業,今年在普教中的私小讀小一,中英文完全跟到,但中英handwrit ...
我估字寫得衰,老師就算批收亦不會要求重做?

唔知KV 呢類 學校又有否生字功課的改正或重做?

作者: bubuG    時間: 15-3-6 23:10     標題: 引用:Quote:原帖由+swyan3102+於+15-03-06+發表

原帖由 picture 於 15-03-06 發表
我估字寫得衰,老師就算批收亦不會要求重做?

唔知KV 呢類 學校又有否生字功課的改正或重做?
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好structured,循序漸進。上到傳統中文小學,中文寫字能力有利於順利過渡。除英文之後,科科答題也要寫中文,包括數學文字題。

作者: bubuG    時間: 15-3-6 23:11     標題: 引用:我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢

我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢業,今年在普教中的私小讀小一,中英文完全跟到,但中英handwrit ...
Wise decision

作者: bubuG    時間: 15-3-6 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-06+發表我

原帖由 bubuG 於 15-03-06 發表
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好stru ...
Btw, 英文handwriting KV 也會教小朋友寫靚靚。圓碌碌整整齊齊。

作者: picture    時間: 15-3-7 00:12     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-06+發表我

原帖由 bubuG 於 15-03-06 發表
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好stru ...
真係train 得好全面。

咁K3 一天咪要寫好多字?

作者: bubuG    時間: 15-3-7 00:30     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-06+發表KV唔

原帖由 picture 於 15-03-07 發表
真係train 得好全面。

咁K3 一天咪要寫好多字?
K2正式認真學寫字,在學校寫一半,回家寫埋另一半。K3下學期抄寫比例低,因為會著重application 多過抄寫。

作者: picture    時間: 15-3-7 00:35     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-07+發表真

原帖由 bubuG 於 15-03-07 發表
K2正式認真學寫字,在學校寫一半,回家寫埋另一半。K3下學期抄寫比例低,因為會著重application 多過抄寫。 ...
Application?  即作句? 作文?

作者: bubuG    時間: 15-3-7 00:45     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-07+發表K2正

原帖由 picture 於 15-03-07 發表
Application?  即作句? 作文?
作簡單句子, 仿句,重組句子, 中英閱讀理解,數學咪教下睇鐘,calendar , coins.

作者: gloria314    時間: 15-3-7 00:53

如果target英華、D B S、陳守仁,L H or K V is better?
作者: sbux    時間: 15-3-7 17:34     標題: 引用:我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢

我見我朋友post小朋友嘅handwriting, 維記出身,手字真係似K2初學寫字,我仲以為係個別事件。。。

作者: brrbaby2007    時間: 15-3-7 23:44

sbux 發表於 15-3-7 17:34
我見我朋友post小朋友嘅handwriting, 維記出身,手字真係似K2初學寫字,我仲以為係個別事件。。。

...
如果唔係target傳統學校,手字係點唔重要
作者: BandC    時間: 15-3-7 23:50     標題: 回覆:sbux 的帖子

我識個d(唔係谷得好勁)維記上聖提同聖心都OK wor,如果家長完全唔理就邊間KG都無用la。

作者: siden    時間: 15-3-8 00:05     標題: 引用:我識個d(唔係谷得好勁)維記上聖提同聖心

原帖由 BandC 於 15-03-07 發表
我識個d(唔係谷得好勁)維記上聖提同聖心都OK wor,如果家長完全唔理就邊間KG都無用la。

...
唔係幾谷...

可圈可點....

除非好熟,否則有幾多個家長好誠實咁話你知佢係屋內或屋外餵自己細路食咗幾多補品?

對不起對你的朋友有所質疑。

作者: sbux    時間: 15-3-8 00:37     標題: 引用:Quote:sbux+發表於+15-3-7+17:34+我見我朋

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-07 發表
本身小朋友都有考直資、私校,但無奈最後要等抽。。。

作者: picture    時間: 15-3-8 01:20     標題: 引用:Quote:sbux+發表於+15-3-7+17:34+我見我朋

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-07 發表
我諗我Dcopy book 又要出塲了。

練下字, 改善下。

作者: siden    時間: 15-3-8 05:00     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

講真我好欣賞Vic嘅教學方式。咁先係真正應該有嘅「幼稚園」教育。可惜傳統小學畸形的深和要求高,先至令人覺得它缺乏了某些東西。

作者: hillcattery    時間: 15-3-8 05:03     標題: 引用:講真我好欣賞Vic嘅教學方式。咁先係真正應

原帖由 siden 於 15-03-08 發表
講真我好欣賞Vic嘅教學方式。咁先係真正應該有嘅「幼稚園」教育。可惜傳統小學畸形的深和要求高,先至令人 ...
同意

作者: sfly97    時間: 15-3-8 11:41     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

作為維記前用家,我反而覺得維記 academic 幾好,上到小一,英數普夠用有餘,即使中文,K3時也要寫週記了!你想好 hea, 根本已經唔係,而且佢啲功課大多要諗,並非只是抄寫工作。另外,我所認識的大都喜歡閱讀,幼稚園不是要培養他們熱愛學習,喜愛閱讀的地方嗎?
考小一方面,我所認識的都有數個 offer, 到了小一很多也名列前茅。反之認識一個LH的學生,沒有offer,到了小一也在中下游位置,無心學習。
維記你有心機做,功課是可以多到做唔完,反之,家長無心機同學校配合,讀邊間也不會有好成績!
另外,二間學校也有小一派位情況,大家可上網欣賞一下!

作者: sfly97    時間: 15-3-8 11:47     標題: 回覆:sfly97 的帖子

當然LH肯定也有很多很叻的學生,一間是傳統幼稚園,填鴨式多,一間偏向國際,啓發性多,睇下你想小朋友用咩方式學習!

作者: Moonlight819    時間: 15-3-8 11:52     標題: 引用:作為維記前用家,我反而覺得維記+academic+

原帖由 sfly97 於 15-03-08 發表
作為維記前用家,我反而覺得維記 academic 幾好,上到小一,英數普夠用有餘,即使中文,K3時也要寫週記了! ...
我也不喜歡盲目教得深的學校,幼稚園應該培養幼兒喜歡學習才能令他們以後受用!

作者: Jane1983    時間: 15-3-8 12:02

維記有相當一部份學生去傳統名小,有些是有兄姊開路的,父母係”回頭客",再比小朋友讀,亦說明了一些。

我小朋友同期,有同學仔去Maryknoll, dgjs, St Mary, 天神,St Jo,Sfa…等,吾係個個有聯絡,但仲有whatsapp的幾個,都讀得幾好。
作者: HauMiranda    時間: 15-3-8 13:13     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

據我朋友亦係維記畢業生既媽媽,佢觀察到自己既小朋友經過三年維記既裁培後,冇錯係較自由,鍾意咩都問同反駁,discipline方面較弱,但較presentable及思考靈活。佢話香港兒童合唱團鍾意收維記學生,因表演慾強。

作者: dbchu    時間: 15-3-8 14:36     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

我覺得維記課程冇話深定淺,因為係主要培養自發性,對事物嘅興趣,求知慾同自信,只要有以上態度,我相信小朋友會自動探索佢想要嘅知識,所以可以去到好深,正如我小朋友,k1會自動問我太空有乜,身體入面點運作,佢有好多野都好想知,問到好深

作者: BandC    時間: 15-3-8 18:25     標題: 引用:作為維記前用家,我反而覺得維記+academic+

原帖由 sfly97 於 15-03-08 發表
作為維記前用家,我反而覺得維記 academic 幾好,上到小一,英數普夠用有餘,即使中文,K3時也要寫週記了! ...
我識個d已經係小學的前家長都係gum講,英文普通話好標青,老師勁鍾意。

作者: BandC    時間: 15-3-8 18:36     標題: 引用:據我朋友亦係維記畢業生既媽媽,佢觀察到自

原帖由 HauMiranda 於 15-03-08 發表
據我朋友亦係維記畢業生既媽媽,佢觀察到自己既小朋友經過三年維記既裁培後,冇錯係較自由,鍾意咩都問同反 ...
噢,原來香兒鍾意維記小朋友?我女都入左香兒,佢自細好鍾意唱歌。

作者: picture    時間: 15-3-8 22:15     標題: 引用:我覺得維記課程冇話深定淺,因為係主要培養

原帖由 dbchu 於 15-03-08 發表
我覺得維記課程冇話深定淺,因為係主要培養自發性,對事物嘅興趣,求知慾同自信,只要有以上態度,我相信小 ...
同意至極……佢地問口既野係我要google 去揾answer.

作者: hoihoima    時間: 15-3-8 23:29

gloria314 發表於 15-3-7 00:53
如果target英華、D B S、陳守仁,L H or K V is better?
LH得到英華、DBS取錄的不是很多,可以上她的網頁細看。

作者: ivybaby115    時間: 15-4-10 23:31     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

想請問如讀維記,除了練字外,家長應怎樣幫小朋友準備想小一?

作者: 咪臣    時間: 15-4-13 00:22     標題: 引用:Quote:gloria314+發表於+15-3-7+00:53+如果

原帖由 hoihoima 於 15-03-08 發表
LH得到英華、DBS取錄的不是很多,可以上她的網頁細看。
請看LH今年K3四間分校竟然有901個offers,畢業人數只有377個人,即平均每一人有3個offers。維記每年有八百三十幾人畢業,四分一人(即二百人)入直屬小學(http://www.victoria.edu.hk/files/About-Victoria/2013-2014_PrimaryAllocation.pdf)。其他六百幾人入神校人數不多。LH一間分校入英華人數,都等如全部維記入英華人數。成績高下立見!仲有LH有極強學校小一支援,就算不讀出面面試班,LH有小一家長分享會、小學參觀、名校簡介會、學校通告提醒各直資/私立報名簡介會及小一報名日期,仲有LH自家免費提供學生每周小一啟迪班。用家喜歡那家學校,悉隨專便。不喜勿插!

圖片附件: myphoto.jpg (15-4-13 00:22, 115.87 KB) / 下載次數 20
/forum.php?mod=attachment&aid=NDI5MTF8ZDM0YTI3NWR8MTcxNjUxODY0M3ww

作者: 咪臣    時間: 15-4-13 00:23     標題: 引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+15-03-08+發表LH

原帖由 咪臣 於 15-04-13 發表
請看LH今年K3四間分校竟然有901個offers,畢業人數只有377個人,即平均每一人有3個offers。維記每年有八百 ...
第二頁

圖片附件: myphoto.jpg (15-4-13 00:23, 115.07 KB) / 下載次數 11
/forum.php?mod=attachment&aid=NDI5MTJ8OGQ2MTMzYzd8MTcxNjUxODY0M3ww

作者: 咪臣    時間: 15-4-13 00:23     標題: 引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-04-13+發表請看LH

原帖由 咪臣 於 15-04-13 發表
第二頁
第三頁

圖片附件: myphoto.jpg (15-4-13 00:23, 45.48 KB) / 下載次數 8
/forum.php?mod=attachment&aid=NDI5MTh8ZjdjYzdkYmV8MTcxNjUxODY0M3ww

作者: bookwormsx2    時間: 15-4-13 06:54     標題: 回覆:咪臣 的帖子

維記有一班K2會轉國際。可以咁講,維記係比一班仲未决定到讀國際定本地既家長既好學校。
另外,我識一個維記畢業生,細仔12月,響名津都名列前茅,但家長努力都應該唔小。

作者: MrBeast    時間: 15-4-13 09:23

HauMiranda 發表於 15-3-8 13:13
...佢話香港兒童合唱團鍾意收維記學生,因表演慾強。
Dont be so sure.  我個一舊反咪一樣收,等我仲以為喜歡企定定的傳統小學學生
作者: MrBeast    時間: 15-4-13 09:39

Jane1983 發表於 15-3-6 14:58

如果家長較忙,吾得閒理,見到維記無書,功課吾多又無 ...
其實邊間kg都好,要survive小一個game, 父母都係要跟,the bottom line 就視付父母想跟邊樣多d。
作者: Jane1983    時間: 15-4-13 10:02

回覆 MrBeast 的帖子

好同意。睇得多、聽得多,其實讀一間合理地好的幼稚園就ok,其餘是父母的栽培。

作者: Jane1983    時間: 15-4-13 10:12

回覆 咪臣 的帖子

小朋友最終入讀邊間的數據,比較可信,因為小朋友會自己講升什麼學校,家長好少離譜到教小朋友講大話。
但有什麼offers的數據,就相對不可信。一來學校無問家長攞offer letter查証,家長為了面子,吾好意思話考得好差,可能會虛報;二來學校亦有作大多少,推廣業務的誘因。

作者: bubuG    時間: 15-4-13 18:06     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

其實報全校offers 總數都幾misleading . 有一小撮叻仔女可以好多個offers,但有更多小朋友係可能一個offers 都冇。一個人十個offers ,另外4個 零offers, on average 每人兩個幾好聽。

作者: Char_Mom    時間: 15-4-14 07:52     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

如果看「傳統、老牌」小一placement, 維記是比LH好,但是如比較「上位中」的小一, LH 入的又好像比較多...

作者: 2pmshow    時間: 15-4-14 13:30     標題: 回覆:Char_Mom 的帖子

其實我覺得幼稚園application,要你寫父母小學同家姐亞哥小學,已經幫佢自己計分, 小一派位有offer 的機會, 如siblings , 世襲,

作者: gigiwin888    時間: 15-4-14 14:08

我今年對學之園升小一數據都有點懷疑, 因為我入左幾個小一有offer的group, 很奇例如崇真, 個表寫有49人(但我地已有百幾人, 報小朋友係讀lh得幾個), 唔只係崇真, 仲有其他學校都係, LH的家長係好少, 所以唔知個數據準唔準, 如有錯請更正
作者: 傻太    時間: 15-4-14 14:32     標題: 引用:我今年對學之園升小一數據都有點懷疑,+因為

原帖由 gigiwin888 於 15-04-14 發表
我今年對學之園升小一數據都有點懷疑, 因為我入左幾個小一有offer的group, 很奇例如崇真, 個表寫有49人(但 ...

百幾人都報告曬自己讀咩幼稚園?

whatapps上限不是100人嗎??

作者: gigiwin888    時間: 15-4-14 14:46

傻太 發表於 15-4-14 14:32
百幾人都報告曬自己讀咩幼稚園?

whatapps上限不是100人嗎??

我用fb group呀, 所以先覺得奇, 反而其他sc, kv, km, 迦南都有人報, LH比較少, 一係LH家長唔用fb
作者: bubuG    時間: 15-4-14 15:06     標題: 引用:我今年對學之園升小一數據都有點懷疑,+因為

原帖由 gigiwin888 於 15-04-14 發表
我今年對學之園升小一數據都有點懷疑, 因為我入左幾個小一有offer的group, 很奇例如崇真, 個表寫有49人(但 ...
如果係我,我都唔入二三綫C小 group 啦。仲有抽獎嘛,變數大。LH最多人考到果D學校都仲可以玩抽獎。

作者: 2pmshow    時間: 15-4-14 15:14     標題: 回覆:bubuG 的帖子

咁維記誠實好多, 報出來人數一個就一個, 同畢業生人數相乎

作者: 2pmshow    時間: 15-4-14 15:14     標題: 回覆:bubuG 的帖子

作者: teambuilder    時間: 15-4-14 20:26

回覆 bubuG 的帖子

唔會架,而家確實係好興呢d group, 我入左果個whatsapp group都有不少名幼生,100人之中LH的都佔幾個。而升小數據顯示有幾十人有offer,而學校就收百幾人左右。反而我覺得york小朋友今年好似考得好好。
作者: peggyhklam    時間: 15-4-14 21:20     標題: 引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-04-14+發表

原帖由 bubuG 於 15-04-14 發表
如果係我,我都唔入二三綫C小 group 啦。仲有抽獎嘛,變數大。LH最多人考到果D學校都仲可以玩抽獎。

...
甘宣小係一缐定二缐?我見好少LH生上來報喜

作者: peggyhklam    時間: 15-4-14 21:22     標題: 引用:回覆+bubuG+的帖子 唔會架,而家確實係好

原帖由 teambuilder 於 15-04-14 發表
回覆 bubuG 的帖子

唔會架,而家確實係好興呢d group, 我入左果個whatsapp group都有不少名幼生,100人之 ...
其實york年年都係甘上下成績,不過d人又唔會將york考得好講出來,唔好就在EK放大佢

作者: bubuG    時間: 15-4-14 23:12     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-04-14+發表如果

原帖由 peggyhklam 於 15-04-14 發表
甘宣小係一缐定二缐?我見好少LH生上來報喜
一線。

作者: JennyBaBa    時間: 15-4-15 04:06     標題: 引用:咁維記誠實好多,+報出來人數一個就一個,+

原帖由 2pmshow 於 15-04-14 發表
維記確實好好多,只要家長送禮,子女會被特別優待,學校容許,家長又唔犯法。咁就羸在起跑線啦!

報訊】名校維多利亞(君匯港)幼稚園校長被指破格安排一名兩歲男童插隊轉班後,收受男童母親贈送的名貴大褸及圍巾,二人因涉貪而被控。案件昨裁決,裁判官指幼稚園有政策准校長收禮,猶如校長的免死金牌,加上無直接證據顯示家長為了打好關係而送禮,儘管兩人行為相當可疑,仍裁定兩人七項控罪全部不成立。

作者: 2pmshow    時間: 15-4-15 11:14     標題: 回覆:JennyBaBa 的帖子

依家講派位問題, 點解要將其他野放大, 學校咁大實有問題, 相關老師同學生家長已由法庭審判, 為何要由呢個事件去否定學校教育的好壞與成績, 而且告法此事係由三位老師行動, 我反而好欣賞佢地嘅專業精神,又例如最近有一些小學老師戀童, 唔通就所有人退學同話啲老師校長個個都變態咩

作者: ggsbb    時間: 15-4-15 11:20

2pmshow 發表於 15-4-14 15:14

咁又唔可以咁講, 學之園係有每年公開K3畢業生就讀小學人數架, 只不過再額外提供獲到offer既數據。何況2014-15年度K3學生都未完搵學校既程序, 連家長都未知會讀邊間, 現階段學校又點會出到數據呢?

作者: ggsbb    時間: 15-4-15 12:16

bubuG 發表於 15-4-13 18:06
其實報全校offers 總數都幾misleading . 有一小撮叻仔女可以好多個offers,但有更多小朋友係可能一個offers ...

呢個表係2014-15年度K3學生到三月中為止所獲offers, LH只係俾自己學生家長內部參考(可能好多家長都心急想知), 無公開放上網頁,學校無提供平均每個學生所獲offer數據, 亦提示左有學生獲得多一個offer, 唔覺得學校有misleading既意思, 睇數據既時候要自己心水清。

2014-15年度K3學生搵小學個程序都未完, 學校無可能而家就知道學生最終讀邊間。過往畢業生就讀小學既數據, LH一向都有放上網頁。

作者: peggyhklam    時間: 15-4-15 13:25

ggsbb 發表於 15-4-15 12:16
呢個表係2014-15年度K3學生到三月中為止所獲offers, LH只係俾自己學生家長內部參考(可能好多家長都心急想 ...
我都有朋友讀緊康城校, 佢都話同學仔今年考得唔太好, 應該係因為出生率高關係
作者: JennyBaBa    時間: 15-4-15 14:06     標題: 引用:依家講派位問題,+點解要將其他野放大,+學校

原帖由 2pmshow 於 15-04-15 發表
依家講派位問題, 點解要將其他野放大, 學校咁大實有問題, 相關老師同學生家長已由法庭審判, 為何要由呢個事 ...
乜你覺得送禮係問題咩?學校容許噃!我係讚緊維記的管理制度同教育精神,邊個字批評佢呢?有大把$的家長,喜歡送乜比校長都得,等佢優待子女,唔錯呀!窮就輸在起跑線,社會就是咁現實!從幼稚園學起。

作者: dbchu    時間: 15-4-15 14:19     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

作者: Char_Mom    時間: 15-4-15 14:48     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

作者: ggsbb    時間: 15-4-15 15:24     標題: 回覆:學之園vs維多利亞

作者: adalyho    時間: 15-4-15 15:34     標題: 回覆:JennyBaBa 的帖子

作者: babykellie    時間: 15-4-15 17:01

作者: 2pmshow    時間: 15-4-15 18:10     標題: 回覆:JennyBaBa 的帖子

再者, 今次送禮嘅好似唔係香港人, 只係文化唔同啫, 其實維記自依件事件後, 都出哂通告, 講明老師唔可以再收禮物同金錢
我相信好多香港土身土長嘅家長, 例如我自己, 都係由普通小康之家, 默默耕耘, 長大後努力工作, 要做working mother,只希望找到一間適合小朋友嘅好學校,我見其實所謂神校, 都唔係一定收有錢人同專業人士嘅仔女, 反而絕大部分都係普通家庭,呢個世界真係個個咁富貴咩

作者: 咪臣    時間: 15-4-15 23:10     標題: 引用:Quote:ggsbb+發表於+15-4-15+12:16+呢個表

原帖由 peggyhklam 於 15-04-15 發表
我都有朋友讀緊康城校, 佢都話同學仔今年考得唔太好, 應該係因為出生率高關係 ...
2013-14 offer係809個,2014-15係901個,咁仲叫差咗?

作者: peggyhklam    時間: 15-4-16 06:53     標題: 引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+15-04-15+發表

原帖由 咪臣 於 15-04-15 發表
2013-14 offer係809個,2014-15係901個,咁仲叫差咗?
所以先奇囉,朋友說考麻麻,但數據好,你話信那個?信讀緊家長定學校數據?

作者: MrBeast    時間: 15-4-16 09:05

peggyhklam 發表於 15-4-16 06:53
所以先奇囉,朋友說考麻麻,但數據好,你話信那個?信讀緊家長定學校數據?

...
好難講,朋友點都唔會識哂全校家長,聽到的可能只是事實的一部份,所以都係信自己最好
作者: ggsbb    時間: 15-4-16 11:31     標題: 引用:Quote:peggyhklam+發表於+15-4-16+06:53+所

原帖由 MrBeast 於 15-04-16 發表
好難講,朋友點都唔會識哂全校家長,聽到的可能只是事實的一部份,所以都係信自己最好 ...
同意呀,信自己最好。

就算俾你識哂所有家長,都未必所有家長講既都係事實既全部啦。如果話學校數據信唔過,家長既數據又邊個保證係正確?

作者: 胖媽媽    時間: 15-4-19 15:03     標題: 引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-04-14+發表

原帖由 bubuG 於 15-04-14 發表

...
心水清

作者: teambuilder    時間: 15-4-19 19:46

你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小group應該冇人會join。小人join既原因唔會係因為學之園學生對抽獎特別有信心掛?
作者: bubuG    時間: 15-4-19 20:07     標題: 引用:你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小gro

原帖由 teambuilder 於 15-04-19 發表
你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小group應該冇人會join。小人join既原因唔會係因為學之園學生對抽獎特 ...
舊年同一個星期出咗三個offers, 其中一個係Sfa. 另外兩個連註冊都唔去。咁我向學校報offers , 都會報埋兩個冇註冊的offers. 我冇註冊,都唔會入谷。

註:我不是LH家長。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5