教育王國

標題: 請問中環聖心和St Clare應該揀邊間? [打印本頁]

作者: skyline7471    時間: 15-2-2 17:02     標題: 請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

同樣是下午班。不知選邊間好 ! 請幫忙分析!謝謝

作者: winnietingting    時間: 15-2-2 18:17     標題: 引用:同樣是下午班。不知選邊間好+!+請幫忙分析

原帖由 skyline7471 於 15-02-02 發表
同樣是下午班。不知選邊間好 ! 請幫忙分析!謝謝
聖心

作者: Hailey88899    時間: 15-2-2 18:31

不是一月二十四號前要揀定嗎?兩間也是學卷..只可取其一

St Clare 如小學收不能大抽獎喎

寫信求am試下
作者: winnietingting    時間: 15-2-2 18:41     標題: 引用:不是一月二十四號前要揀定嗎?兩間也是學卷

原帖由 Hailey88899 於 15-02-02 發表
不是一月二十四號前要揀定嗎?兩間也是學卷..只可取其一

St Clare 如小學收不能大抽獎喎
聖心都好似不可大抽獎

作者: yubaba    時間: 15-2-2 19:06

若論幼稚園,我會揀SH。但上年我比較了DSE,聖心好一般,實在不及它的名氣。另外,我有朋友在港島長大,亦是讀呢D女龍,多人都叫我揀SC多過SH同TL。你都可以問問身邊認識的^。
作者: Abigailbaby    時間: 15-2-2 19:57

回覆 yubaba 的帖子

咁你選左邊間??

作者: yubaba    時間: 15-2-2 21:11

回覆 Abigailbaby 的帖子

Haha, i didnt have SH offer unluckily. I chose SC finally between SC and TL even though TL kinder students can be promoted to its primary section directly.

If i had SH offer, i would consider if it is am or pm section and how many kinder students can be promoted to its private primary section.  

作者: CatCatBB66    時間: 15-2-2 21:50     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

聖心!揀聖嘉勒嗰啲多數冇聖心offer.....

作者: skyline7471    時間: 15-2-2 21:59     標題: 引用:若論幼稚園,我會揀SH。但上年我比較了DSE

原帖由 yubaba 於 15-02-02 發表
若論幼稚園,我會揀SH。但上年我比較了DSE,聖心好一般,實在不及它的名氣。另外,我有朋友在港島長大,亦 ...
我就係身邊無朋友有仔女,even 有,都係兩個仔,而且住東區,所以無人幫到我!阿女又係第一胎,所以零經驗。老實講,喺我細路時,30 年前,St Clare和SH 都好勁,不相伯仲,但時隔咁耐,而家唔同晒!
SC 返學易返過SC 好多,SC 位置好差,無乜車可以到,我住上環,唔會搭校車。不過如果SH 真係好過SC, 我唔怕辛苦啲返學。自從阿女要搵k1 開始,我便喺呢度爬文,感覺好多人都話SC 沒以前咁好!但我又真係唔識比較。去過兩間學校interview,  兩間老師比我感覺都一樣好好,兩間都係女校(中小學), 兩間都係天主教,兩間都有sister. 不過校舍當然SH 新過SC. 我好煩,真係好驚揀錯。因為SC 要明天答覆,所以我又急又亂! 麻煩各位幫手!Thx a lot!

作者: yubaba    時間: 15-2-2 22:11

CatCatBB66 發表於 15-2-2 21:50
我認同, 不過一定不是全部, 小女同學也有放棄SH am offer 的, 亦有只報SC, 無報SH的。
我想講, 外人一定會憑一般感覺去判斷, 不過, 設身處地的話, 樓主應該花多少少功夫去了解兩校及自己的需要, 看看實質的數據同資料。唔知係咪今年統一註冊, 家長沒有時間搜集資料, 少了很多具體的討論。樓主可SEARCH 前年同舊年的POST, 可能會多些發現。

作者: meow50    時間: 15-2-2 22:14     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

More information for you: St. Clare is English primary while Sacred Heart is Chinese primary.

作者: PLMAC2    時間: 15-2-2 22:28

I'll choose Sacred Heart.

作者: skyline7471    時間: 15-2-2 23:19     標題: 回覆:meow50 的帖子

t

作者: skyline7471    時間: 15-2-2 23:20     標題: 回覆:skyline7471 的帖子

請問SC 小學是否全私立呢?同埋我知SH 學費貴過SC, 知唔知點解呢

作者: carbartem    時間: 15-2-2 23:52

聖心幼稚園升小可選擇私校(上午校)或津校(下午校),但假如自行選了下午津校而又被取錄,便須放棄私校學位
作者: skyline7471    時間: 15-2-3 08:18     標題: 回覆:carbartem 的帖子

請問SC 小學是否全私立?

作者: winnietingting    時間: 15-2-3 08:22     標題: 引用:回覆+Abigailbaby+的帖子 Haha,+i+didnt+h

原帖由 yubaba 於 15-02-02 發表
回覆 Abigailbaby 的帖子

Haha, i didnt have SH offer unluckily. I chose SC finally between SC and TL ...
( how many kinder students can be promoted to its private primary section. )

Good!  key point.  之前睇過聖幼的post,如一心入聖心小學,學校一定幫到,但不知真假?最好有聖心家長update update (本人不是聖心家長),嘻嘻。for 聖嘉勒,因改制要面試(今年K2生是第一屆),入小學機會不知?

作者: winnietingting    時間: 15-2-3 08:26     標題: 引用:Quote:原帖由+yubaba+於+15-02-02+發表回覆

原帖由 winnietingting 於 15-02-03 發表
( how many kinder students can be promoted to its private primary section. )

Good!  key point.  之 ...
但講升中,聖嘉勒升直屬中學機會一定大,聖心小學兩間升一間,如不是top 50%好煩,聖嘉勒好似如一心入中學,多數得。

作者: yubaba    時間: 15-2-3 08:44

winnietingting 發表於 15-2-3 8:26
但講升中,聖嘉勒升直屬中學機會一定大,聖心小學兩間升一間,如不是top 50%好煩,聖嘉勒好似如一心入中學 ...
agree. 我上年都係咁諗,再加上英文小學,所以我之前心中排位係spk >sc >tl >sh.
作者: bbaunt    時間: 15-2-3 09:06     標題: 回覆:skyline7471 的帖子

SC 英文小學,雖然無SH 出名,但個人鐘意英小

作者: mykate    時間: 15-2-3 10:00     標題: 引用:聖心!揀聖嘉勒嗰啲多數冇聖心offer..... +

原帖由 CatCatBB66 於 15-02-02 發表
當年大女有聖心 pm offer,但冇 St clare offee; 之後St clare call waiting.
我選咗 St clare pm.

作者: mykate    時間: 15-2-3 10:07     標題: 引用:請問SC+小學是否全私立? +

原帖由 skyline7471 於 15-02-03 發表
請問SC 小學是否全私立?
St clare 係全日制私立小學

作者: winnietingting    時間: 15-2-3 10:23     標題: 引用:聖心!揀聖嘉勒嗰啲多數冇聖心offer..... +

原帖由 CatCatBB66 於 15-02-02 發表
有兩樣改變咗,
1)
名校聖心突撤直升保證 開放中一學位自行分配

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141210/bkn-20141210202615636-1210_00822_001.html

2) 聖嘉勒幼稚園之前是直升,現在要面試

作者: BBQporkpork    時間: 15-2-3 10:28

I will choose St Clare's for English Primary Sch
And less students compared with SH
作者: Abigailbaby    時間: 15-2-3 10:32

If you also believe that both are good school, you should pick one which is more convenient for yourself, after all, you are talking about 3 years~
作者: longlong99    時間: 15-2-3 10:36     標題: 回覆:Abigailbaby 的帖子

I will choose st clare as sacred heart Dse really not like brand one secondary school. Also now difficult to enter sacred heart secondary from her primary students after recent announcement. Lastly the transportation of Sc will be improved after the opening of Mtr station in March, 2015.

作者: winnietingting    時間: 15-2-3 10:47     標題: 引用:I+will+choose+st+clare+as+sacred+heart+D

原帖由 longlong99 於 15-02-03 發表
I will choose st clare as sacred heart Dse really not like brand one secondary school. Also now diff ...
两間dse都好,相差不遠。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1

作者: yubaba    時間: 15-2-3 14:09

聖心上私小要交portfolio, 詳情可問現有家長。所以我知他們內裏都不敢"鬆懈"。
作者: cpychung    時間: 15-2-3 14:32

其實兩間都好,揀交通最方便你既....
作者: picture    時間: 15-2-9 23:50     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

You should also consider school hours.

作者: hkpapa852    時間: 15-2-10 09:10

我諗大家要留意St Clare小學人數同幼稚園人數.
St Clare小學嚟緊好大機會只開2班, 即只收6X人, 幼稚園有幾多人呢?

作者: winnietingting    時間: 15-2-10 09:15     標題: 引用:我諗大家要留意St+Clare小學人數同幼稚園人

原帖由 hkpapa852 於 15-02-10 發表
St Clare小學嚟緊好大機會只開2班, 即只收6X人, 幼稚園有幾 ...
st clares 幼稚園 上午兩班,下午兩班,共120人

作者: winnietingting    時間: 15-2-10 09:18     標題: 引用:我諗大家要留意St+Clare小學人數同幼稚園人

St Clare小學嚟緊好大機會只開2班, 即只收6X人, 幼稚園有幾 ...
(        
St Clare小學嚟緊好大機會只開2班, 即只收6X人)

小學開2班定3班? yes, 會是key point。

作者: brrbaby2007    時間: 15-2-10 09:25

I prefer SH
作者: hkpapa852    時間: 15-2-10 09:38

SH係學券幼稚園, 如果自己唔帶小朋友去"進補", 未必咁易上得番SH小學(私立部), 更加唔好講出去考其它小學.
SH津校要抽, 只能睇下運氣. 雖然最後叩門位都只係留俾SH幼稚園學生, 但又係要爭....
作者: brrbaby2007    時間: 15-2-10 09:54

hkpapa852 發表於 15-2-10 09:38
SH係學券幼稚園, 如果自己唔帶小朋友去"進補", 未必咁易上得番SH小學(私立部), 更加唔好講出去考其它小學.
...

SH私立小學每年預留85%學位給自己幼稚園學生,加上不少學生在第一輪自行已入下午校及自己考到學校,第二輪大抽獎又有人走,最終想入SH小學可全部收了
作者: brrbaby2007    時間: 15-2-10 09:58

...

另外,小朋友去"進補"唔係為考SH小學,學業成績並非學校首要考慮。
作者: cpychung    時間: 15-2-10 10:07

...
一般比較有名既龍校對自家幼稚園生既學業成績都係比較寬容,進補係家長既個人決定,反而小朋友既性格,受唔受教會更著重,同年齡係咪佢地小學要求更重要....
作者: HealthyB    時間: 15-2-10 10:18     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

典解今年開兩班?

作者: Applemaamaa    時間: 15-2-10 10:26

skyline7471 發表於 15-2-2 21:59
我就係身邊無朋友有仔女,even 有,都係兩個仔,而且住東區,所以無人幫到我!阿女又係第一胎,所以零經驗 ...
Have u applied SPK?
作者: winnietingting    時間: 15-2-10 10:41     標題: 引用:典解今年開兩班? +

原帖由 HealthyB 於 15-02-10 發表
典解今年開兩班?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2996448&extra=page%3D2

作者: HealthyB    時間: 15-2-10 11:31     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

甘即係2015-2016既k1会2019-2020先入p1. 2019会有3班p1?

作者: HMmummy    時間: 15-2-10 13:39     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

知聖心都會考慮家庭背景,讀書氣氛不錯。

作者: 99dogdog    時間: 15-2-10 16:08     標題: 引用:甘即係2015-2016既k1会2019-2020先入p1.+20

原帖由 HealthyB 於 15-02-10 發表
甘即係2015-2016既k1会2019-2020先入p1. 2019会有3班p1?
2015-2016 K1, 應該2018-2019 P1

作者: oooasis    時間: 15-2-11 00:41     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

上年揀了聖心

作者: vandr    時間: 15-2-11 13:54

利申本人是嘉諾撒聖心家長,可以分享一吓聖心的資料,及個人感受。
總括而言,聖心是物超所值,校長老師非常有愛心,用心辦學。小朋友很喜歡學校。

幼稚園:
小女是N無細女,聖心不會像其他名幼,為了名氣,為了較容易施教只收大B,班中不乏細B,12月出生的都有。收生主要看面試表現。亦同時體貼家長的需要,如有兄姐在校,會優先取錄。因為不希望小朋友長途拔涉,住港島區會優先取錄。
聖心班數多,所以校舍較大,資源豐富(eg. 每次生日會全校所有小朋友都有禮物, 一般是過百元一份的玩具(註:是沒有另外收生日會費的); 荼點方面,因為有廚房,每週均有至少一日食通粉之類的食物。又會讓小朋友嚐試不同口味的食物。課程深淺適中,從活動中學習。專科專教,有NET, 有普通話老師,有美藝老師,宗教科老師。活動多元化。著重家校合作,鼓勵家長參予學校活動,家教會經常舉辦不同類型課外活動。
著重訓練小朋友自理能力,例如要求他們每天自己主動交回條及功課到特定的地方。訓練小朋友把課堂上老師的指示轉述給家長而不是出通告,例如明天帶一個水果,etc.  
著重培育德育,如有愛心,敬愛爸媽。宗教味道濃厚,每天早禱。
家長們大都友善,樸素,雖說位處半山,大部份小朋友來自中產以上家庭,但大部份家長們都很低調。

升小學安排
聖心私小會保留85%學位給聖幼學生,而津小的叩門位亦先照顧聖幼學生,以往經驗,如一心一意入聖心,應該問題不大。

聖心私小成績好top, 超週90%band 1 生。升中派位成繢好好。
請參考2013-14升中派位統計。http://www.shcsps.edu.hk/popup_post/popup/20140910175233.pdf
大部份入band1a 英中
雖然是中文小學,因為英文讀高一級,另外有Geography 及Science 用英文教科書。所以英文程度一定不下於paul con and marymount.

聖心中學
近一兩年坊間不時傳言,聖心成績下滑。其實真相家長最好自己到相關學校網站了解。其實自從DSE後,沒有了HKALE。基本上所有以往的Band1學校的入大學率都下調。以前舊制,有很大部份學生都中五會考後升唔上中六,冇得考大學。現在基本上所有人都可考大學。入大學率一定會跌。
重有,聖心重視all round development.  所以校外活動包括運動,音樂,美藝成績很好。上年school Choir 在校際音樂節成為全港最優秀school choir 又到overseas 表演。好勁!

作者: susumi123    時間: 15-2-11 14:03     標題: 引用:我諗大家要留意St+Clare小學人數同幼稚園人

唔會掛, 幼稚園今年收百幾人, SC小學係私校, 唔通特登開少d班有錢唔賺? 我諗咋

作者: hkpapa852    時間: 15-2-11 14:05

susumi123 發表於 15-2-11 14:03
唔會掛, 幼稚園今年收百幾人, SC小學係私校, 唔通特登開少d班有錢唔賺? 我諗咋

...
校舍限制唔夠課室都無辦法嫁!

作者: vandr    時間: 15-2-11 14:14

仲想補充一下。
聖心的舊生網絡很强大,校友人材輩出,在現今識人好過識字的社會,呢一樣都應該好好考慮。
作者: yubaba    時間: 15-2-11 14:26

vandr 發表於 15-2-11 14:14
仲想補充一下。
聖心的舊生網絡很强大,校友人材輩出,在現今識人好過識字的社會,呢一樣都應該好好考慮。 ...
咁都俾你諗到?
作者: naughtybj    時間: 15-2-11 15:44     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

作者: Ballack2012    時間: 15-2-11 23:29     標題: 引用:Quote:vandr+發表於+15-2-11+14:14+仲想補

作者: vandr    時間: 15-2-12 08:27

聖心著名校友:

蔡寶瓊 — 香港中文大學教育行政及政策系副教授
陳方安生 — 前政務司司長、前立法會議員(香港島)
梁愛詩 — 基本法委員會副主任、前律政司司長
馮惠儀 — 南華早報首位華人女總編
陳淑莊 — 大律師、公民黨黨員、前立法會議員(香港島)、前中西區區議員(山頂)
梁高美懿 — 前恆生銀行副董事長兼行政總裁、曾任匯豐銀行總經理兼工商業務環球聯席主管、醫院管理局成員、公益金籌募委員會主席
李慧敏— 恆生銀行副董事長兼行政總裁、曾任匯豐中國及香港區顧問
莫何敏儀 — 資深傳媒人,兒童癌病基金副會長,莫文蔚之母
任關佩英 — 前環境食物局局長、前廉政專員
陳碧鏵 — 恆隆地產租務及銷售董事、前八達通控股有限公司行政總裁、前電視廣播有限公司總經理(國際業務)
楊紫芝 — 香港大學醫學教授,前香港大學副校長、前香港醫務委員會主席
任燕珍 — 前港島東醫院聯網總監,前東區尤德夫人那打素醫院行政總監
伍淑清 — 全國政協常委,1990年香港青年工業家獎得主
吳方笑薇 — 資深環保人士,香港地球之友前總幹事,地球之友首位華人總幹事
謝錦霞 — 依士靈頓華人協會創辦人及行政總裁、前英國首相貝理雅嫂子
鍾麗幗 — 前房屋署副署長
張謝琮賢 — 前何東中學創校校長
馬穎欣 — 法興銀行亞太區法律部門總管
岑鄭小玲 — 法巴銀行董事總經理
黎堅惠 — 已故香港跨媒體文化人、曾任號外雜誌編輯、其後成為香港時裝雜誌Amoeba總編輯、曾任唱片封套形象顧問、電台DJ、電影和廣告服裝指導、亦為廣告、 MTV作美術指導及形象顧問
郭藹明 — 1991年香港小姐冠軍
潘芝莉 — 1996年香港小姐亞軍
朱千雪 — 2012年香港小姐季軍
蘭茜 — 新城電台節目主持
阮佩儀(阮小儀) — 商業電台節目主持
麥家碧 — 畫家,創作及繪畫了富有香港特色的「麥兜麥嘜」漫畫系列,曾在《小明周》連載「麥嘜故事」專欄
陳奕詩 — 香港前電影演員,於亞洲小姐競選獲「和平小姐」,曾拍攝多部電影
胡詠絲 — 是PixelToy樂隊主音、填詞人,曾擔任其他歌手的演唱會幕後音樂班底,現為「人山人海」成員之一
麻利亞(鄧慧妍)— 商業電台節目主持
歐鎧淳 — 著名香港游泳選手,現保持多項香港游泳紀錄,2008年北京奧運會香港代表團成員,香港東亞運中取得2銀2銅
何超雲 — 澳門賭王何鴻燊與其第三位太太陳婉珍所生的女兒
何超蓮 — 澳門賭王何鴻燊與其第三位太太陳婉珍所生的女兒
翁家揚 — 現任Now寬頻電視新聞高級主播
於蕙婷 — 香港游泳運動員,2010亞洲運動會香港代表團成員,曾任香港2009東亞運動會接力傳遞火炬手
黎婕君 — 現任深圳電視台駐港記者
馮惠儀 — 著名香港跳高選手,現保持香港跳高紀錄

作者: HMmummy    時間: 15-2-12 08:31     標題: 回覆:yubaba 的帖子

作者: yubaba    時間: 15-2-12 09:05

回覆 vandr 的帖子

我唔係唔知,不過揀幼稚園就諗埋識二三四十年前畢業的校友,我覺得有趣啫!
作者: Cutemom0808    時間: 15-2-12 10:28

Ballack2012 發表於 15-2-11 23:29
最知名的校友是陳方安生,退休女高官,拿長俸,鬧政府那位!又收肥佬黎錢,為他賣力,寫信話滙豐點解抽蘋果 ...

仲有陳淑莊balance一下
作者: Cutemom0808    時間: 15-2-12 10:37

vandr 發表於 15-2-12 08:27
聖心著名校友:

蔡寶瓊 — 香港中文大學教育行政及政策系副教授

聖心的確人才輩出,聽說以前聖心女都是以升讀聖心書院為目標,但近年最top果d都走了去DGS, 女英華, BPS等,

所以唔使睇得太遠,睇到小六就夠

作者: HealthyB    時間: 15-2-12 10:40     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

名人多= 好?

作者: Cutemom0808    時間: 15-2-12 11:07

HealthyB 發表於 15-2-12 10:40
名人多= 好?

St Clare都有娜姐
作者: HealthyB    時間: 15-2-12 11:12     標題: 回覆:Cutemom0808 的帖子

索!

作者: mykate    時間: 15-2-12 13:28     標題: 引用:Quote:HealthyB+發表於+15-2-12+10:40+名人

原帖由 Cutemom0808 於 15-02-12 發表
St Clare都有娜姐
仲有葉麗儀。

不過,校友同挑選學校好似冇咩關係。。。

作者: yubaba    時間: 15-2-12 14:05

mykate 發表於 15-2-12 13:28
仲有葉麗儀。

不過,校友同挑選學校好似冇咩關係。。。
王仁曼都係呀!
作者: cpychung    時間: 15-2-12 18:56

HealthyB 發表於 15-2-12 10:40
名人多= 好?
名人多就好似dse 成績咁,係好間接既證明間學校水平(俾dse 更間接),當然如果名人係藝人就真係冇乜參考價值,當八卦睇就算,始終呢方面需要既學術成份就少些少......我記得梁愛詩係聖嘉勒畢業唔係聖心....
我自己會更重點睇間學校有冇好既學習風氣,同埋適唔適合自己,會唔會太遠,最後先八下有乜名人讀....要揀名人讀就梗係去揀sc 啦...唔係st clare,講st catherine...蝦餃仔同小龍包都響嗰度讀....幾鬼出名....唔係呢兩個名人推一推,依家間幼稚園都冇咁神...

作者: HealthyB    時間: 15-2-12 20:19     標題: 引用:Quote:HealthyB+發表於+15-2-12+10:40+名人

原帖由 cpychung 於 15-02-12 發表
名人多就好似dse 成績咁,係好間接既證明間學校水平(俾dse 更間接),當然如果名人係藝人就真係冇乜參考價 ...
讚!

作者: longlong99    時間: 15-2-12 23:55     標題: 回覆:HealthyB 的帖子

名人其實同學校的歷史有關, 現在的新晉名校如蔡繼友, 中華基金都好叻, 我不會以名人選校!
正如港大多名人, 但巳經被新晉的科大排頭, 名人與選學校有何關係呢?
反而, 真的會與最近的dse 成績比較, 很明顯, St clare 是比較好和有潛質。
最後, 其實我大女在St clare 學校就讀, 其實我最喜歡學校的其中一個原因是大部份家長都是中產或以上, 而起碼一半都住在西半山, 東半山, 但無論校長, 老師, 家長都非常非常樸素, 很少提給家庭背景。 而我本人小時在就讀一間很多人dream girls brand one school , 有很多blue blood, 但校風真係麻麻

作者: longlong99    時間: 15-2-13 00:06     標題: 回覆:longlong99 的帖子

補充一句, 我有一個朋友比較過很多港島知名女校的英語程度, 如Sacred heart am and pm,, St. Paul convent, St Stephen girls, , Marymount and etc, 包括英文老師本身英語程度, eg grammar, 發覺St clare 的英文程度最高, 最有文法(無論writing and speaking ) , 而我這個朋友其實由小到大都在英國接受最正規的英文教育

作者: yubaba    時間: 15-2-13 15:25

回覆 longlong99 的帖子

同意。我上年只比較有幼稚園部的女校dse results, 發現st clare 適應dse 好好,另一間係truelight.
作者: Cutemom0808    時間: 15-2-13 16:00

longlong99 發表於 15-2-13 00:06
補充一句, 我有一個朋友比較過很多港島知名女校的英語程度, 如Sacred heart am and pm,, St. Paul conv ...

原來St Clare係神校
作者: siden    時間: 15-2-13 20:37     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

其實仲有冇人記得,聖心私校:
1. 收咗仲可以大抽獎
2. 番半日
淨係呢兩個原因,已經足夠解釋點解我一定揀聖心。
至於將來情況有變,又邊有人知幾時轉全日。

作者: lovebb2    時間: 15-2-13 22:59     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-13+20:39+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-13 發表

其實仲有冇人記得,聖心私校:
聖心好似已沒有大抽獎

作者: siden    時間: 15-2-13 23:26     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-13+發表本帖

原帖由 lovebb2 於 15-02-13 發表
聖心好似已沒有大抽獎
消息從何來? 仲抽得。

從來冇改過政策喎。

作者: lovebb2    時間: 15-2-13 23:50     標題: 引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+15-02-13+發表聖

原帖由 siden 於 15-02-13 發表
消息從何來? 仲抽得。

從來冇改過政策喎。
朋友囡囡今年聖幼k3,有聖心私小offer, 話冇得大抽獎。

作者: siden    時間: 15-2-14 00:06     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-13+發表消息

原帖由 lovebb2 於 15-02-13 發表
朋友囡囡今年聖幼k3,有聖心私小offer, 話冇得大抽獎。
我個friend話可以抽喎。

既然我同你都係2手消息,咁睇下有冇聖幼K3生家長出來幫手解疑問。

引到Ian Tsang出黎就更好啦

作者: hha    時間: 15-2-14 20:26     標題: 引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+15-02-13+發表朋

原帖由 siden 於 15-02-14 發表
我個friend話可以抽喎。

既然我同你都係2手消息,咁睇下有冇聖幼K3生家長出來幫手解疑問。
有得抽

作者: siden    時間: 15-2-14 20:28     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-14+發表我個f

原帖由 hha 於 15-02-14 發表
有得抽
Thanks for confirming

作者: lovebb2    時間: 15-2-14 20:39     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-14+發表我個f

原帖由 hha 於 15-02-14 發表
有得抽
thanks, I will update to my friend and hope she can get the lottery chance.

作者: lawa    時間: 15-2-15 01:41

回覆 lovebb2 的帖子

我女現讀聖心K2, 與K3 家長聊天時, 他們提到如有私小 offer 仍可大抽獎.

作者: C.Humphrey    時間: 15-2-23 11:45     標題: 引用:名人其實同學校的歷史有關,+現在的新晉名

原帖由 longlong99 於 15-02-12 發表
名人其實同學校的歷史有關, 現在的新晉名校如蔡繼友, 中華基金都好叻, 我不會以名人選校!
正如港大多名 ...
反而想知你小時候果間係邊間,spc?

作者: JJmama04    時間: 15-2-24 13:08     標題: 回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

樓主最後決定左去邊間?

作者: Februarychung    時間: 15-2-24 14:50

作者: Ballack2012    時間: 15-2-24 23:38     標題: 回覆:Februarychung 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5