教育王國

標題: St Cat pn 第一次面試 (面試語言) [打印本頁]

作者: ymca8    時間: 15-2-2 08:15     標題: St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

當初填表填了以廣東話面試,但小兒在中文既發展遠比英文慢,
佢又寫明不可更改面試語言

大家知道FIRST IN 老師會有好多中文指令嗎? 家長是否真的忙於填表, 不能協助小朋友嗎?

作者: ozoz    時間: 15-2-2 10:41     標題: 引用:當初填表填了以廣東話面試,但小兒在中文既

原帖由 ymca8 於 15-02-02 發表
當初填表填了以廣東話面試,但小兒在中文既發展遠比英文慢,
佢又寫明不可更改面試語言
如果選擇中文,會全中文指令,比張問卷父母係想家長咪插手,父母最好唔好協助,通常父母大力協助都入唔到2nd in。

作者: 99dogdog    時間: 15-2-2 11:45     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

唔識/做錯唔緊要,最緊要唔好提水,放手俾佢自己做!

作者: ymca8    時間: 15-2-2 12:38

99dogdog 發表於 15-2-2 11:45
唔識/做錯唔緊要,最緊要唔好提水,放手俾佢自己做!
明白, 都打定輸數了, 個仔都唔識聽中文指令
作者: ozoz    時間: 15-2-2 13:52     標題: 引用:Quote:99dogdog+發表於+15-2-2+11:45+唔識/

咁又未必,pn interview準則同k1唔同,未必係答啱先收。

作者: ymca8    時間: 15-2-2 14:09

ozoz 發表於 15-2-2 13:52
咁又未必,pn interview準則同k1唔同,未必係答啱先收。
最怕佢聽唔明會行過黎搵我, IN 既時候家長同小朋友會分開幾遠?

作者: ozoz    時間: 15-2-2 14:22     標題: 引用:Quote:ozoz+發表於+15-2-2+13:52+咁又未必

最怕佢聽唔明會行過黎搵我, IN 既時候家長同小朋友會分開幾遠?
佢坐你前面,好近。咁就睇你點鼓勵佢自己出去嘅功力喇。

作者: ymca8    時間: 15-2-2 15:05

ozoz 發表於 15-2-2 14:22
佢會肯既, 不過未必跟老師既中文指令,
例如佢見到個D生果, 佢會逐個指住個講英文

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-2 15:07     標題: 引用:Quote:原帖由+ymca8+於+15-02-02+發表最怕

原帖由 ozoz 於 15-02-02 發表
我朋友個仔上年連名都唔識講,無跳舞唱歌,但好有禮貌讓其他小朋友出去做指令,結果入左2nd in,  加油!

作者: Julybabe    時間: 15-2-2 18:59     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

甘請問是否應該少少水都吾好提??努力自己一邊填form? thanks

作者: MiffyShe    時間: 15-2-2 22:47

填form是MC 定要寫文章?
作者: happyjellybb    時間: 15-2-2 23:45     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

我都揀錯,比佢試下聽中文指令囉,參與下都好

作者: ozoz    時間: 15-2-3 00:52     標題: 引用:填form是MC+定要寫文章?

原帖由 MiffyShe 於 15-02-02 發表
填form是MC 定要寫文章?
幾條行貨問題,要寫,無MC

作者: ymca8    時間: 15-2-3 08:02

happyjellybb 發表於 15-2-2 23:45
你係填錯定好似我咁以為個小朋友會應付到?
作者: mamavee    時間: 15-2-3 12:35     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

How long is the whole procedure ? Thanks !

作者: sumaggie101    時間: 15-2-3 12:41

作者: sunshineB    時間: 15-2-3 12:58     標題: 引用:Quote:原帖由+ymca8+於+15-02-02+發表最怕

原帖由 ozoz 於 15-02-02 發表
囡囡超怕陌生,擔心佢痴住我唔肯上前自己做tasks

作者: Tweetyhk    時間: 15-2-3 13:40

回覆 ymca8 的帖子

想問下我B現在1歲, 報st. cat PN, 幾時要同佢報名interview?

作者: ozoz    時間: 15-2-3 13:55     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-02+發表佢坐你

原帖由 sunshineB 於 15-02-03 發表
囡囡超怕陌生,擔心佢痴住我唔肯上前自己做tasks
好難講,唔知收生準則,有見過一句唔答但有2nd in,最後收咗。1st in 會有一個資深老師坐前面一角觀察同比分。負責同小朋友講故事,唱歌,玩同逐個問嘅老師通常都攪到好生動,好吸引小朋友。

作者: ozoz    時間: 15-2-3 13:56     標題: 引用:回覆+ymca8+的帖子 想問下我B現在1歲,+報s

原帖由 Tweetyhk 於 15-02-03 發表

想問下我B現在1歲, 報st. cat PN, 幾時要同佢報名interview?
9月頭留意學校website,通常只有3天收表,郵寄都可以,萬勿錯過。

作者: ozoz    時間: 15-2-3 13:59     標題: 引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-2-2+15:07+我

原帖由 sumaggie101 於 15-02-03 發表
下, 乜要SECOND IN ga mei?
Yes, sc pn要2nd in,上年1st in 6500人,2nd in大約800,收405。2nd in 見父母見小朋友,單獨見傾下計,會由高級老師,副校長等人見父母,老師會同小朋友坐父母邊玩玩具。

作者: ozoz    時間: 15-2-3 13:59     標題: 引用:How+long+is+the+whole+procedure+?+Thanks

原帖由 mamavee 於 15-02-03 發表
How long is the whole procedure ? Thanks !
大約半個鍾,由入去起計,好快。

作者: ozoz    時間: 15-2-3 14:00     標題: 引用:我都揀錯,比佢試下聽中文指令囉,參與下都

原帖由 happyjellybb 於 15-02-02 發表
平常心,開開心心就ok, good luck!

作者: ozoz    時間: 15-2-3 14:01     標題: 引用:Quote:99dogdog+發表於+15-2-2+11:45+唔識/

你平時會同佢講中文?唔會完全唔識聽嘛,放鬆心情,good luck!

作者: hilouisll    時間: 15-2-3 14:32     標題: 引用:Quote:happyjellybb+發表於+15-2-2+23:45+

原帖由 ymca8 於 15-02-03 發表
你係填錯定好似我咁以為個小朋友會應付到?
我囡上年in,情況同你一樣,揀錯了中文,呀囡用英文答,冇問題的

作者: ozoz    時間: 15-2-3 14:46     標題: 引用:Quote:原帖由+ymca8+於+15-02-03+發表你係

原帖由 hilouisll 於 15-02-03 發表
我囡上年in,情況同你一樣,揀錯了中文,呀囡用英文答,冇問題的
諗起我女上年都答英文喎

作者: cinderellaka    時間: 15-2-3 15:26

我選擇了英文, 問卷係咪都係要填英文?
作者: sumaggie101    時間: 15-2-3 15:59

作者: fruitfulsnoopy    時間: 15-2-3 16:01

想問first in時是否只可以一個家長陪入?
作者: ozoz    時間: 15-2-3 16:06     標題: 引用:Quote:ozoz+發表於+15-2-3+13:59+Yes,+sc+p

原帖由 sumaggie101 於 15-02-03 發表
Tks for info

咁FIRST IN時小朋友洗唔洗同媽媽分開?
1st in 1個家長入校陪interview,小朋友坐前面家長坐小朋友後面。

作者: ymca8    時間: 15-2-3 16:24

ozoz 發表於 15-2-3 14:01
你平時會同佢講中文?唔會完全唔識聽嘛,放鬆心情,good luck!
說來話長, 囝囝現在2歲, 由出世起在家中, 主要對住菲傭,同父母
菲傭只懂英文, 所以由細個到依家都同佢講英文,

爸爸就主要同佢講廣東話,

由0-1.5歲, 我就同佢講英文多, 因為想佢英文好

但由1.5歲開始, 就發覺唔對路了, 我地發現佢吸收英文既能力遠比中文強同快

由1.5歲開始我地已經開始教多左佢中文, 但佢中文既發展都係慢,

聽方面都尚算ok, 但佢可能只估到我地想佢做乜, 但完全唔識講

佢未夠2歲, 已經識講各種顏色, 形狀, 數字的英文字, 部份英文字已可串出第一個英文字母

依d 都係佢睇youtube既英文video學返黎

作者: ymca8    時間: 15-2-3 16:25

hilouisll 發表於 15-2-3 14:32
但老師用中文問你囡囡都識答?
作者: mamavee    時間: 15-2-3 16:53     標題: 回覆:ozoz 的帖子

Thanks ozoz

作者: hilouisll    時間: 15-2-3 17:02     標題: 引用:Quote:hilouisll+發表於+15-2-3+14:32+我囡

但老師用中文問你囡囡都識答?
問既野其實唔難明,問咩名、指住幅圖問係咩、跟老師跳舞做動作、吹風車等,以上係逐個小朋友問,即你小朋友如唔係第1個,跟前面做就ok,做動作就成group一齊,最難可能係逐個出去聽指令,我囡上年大概是把魚放入紅色籃,佢出去拿著條魚,個樣好confused,諗了10秒才放入紅色籃

作者: hilouisll    時間: 15-2-3 17:08     標題: 引用:Quote:ozoz+發表於+15-2-3+14:01+你平時會

說來話長, 囝囝現在2歲, 由出世起在家中, 主要對住菲傭,同父母
菲傭只懂英文, 所以由細個到依家都同佢講英 ...
我諗你要好好train下佢既中文了,我果班有同學因為中文唔好,老師打了幾次電話比父母。入到去你會發覺大部分小朋友英文都好叻,反而中文及普通話的程度就差很遠

作者: ymca8    時間: 15-2-4 13:31

hilouisll 發表於 15-2-3 17:08
我諗你要好好train下佢既中文了,我果班有同學因為中文唔好,老師打了幾次電話比父母。入到去你會發覺大部 ...
St Cat 中文教得多唔多?
作者: ozoz    時間: 15-2-4 14:32     標題: 引用:Quote:hilouisll+發表於+15-2-3+17:08+我諗

原帖由 ymca8 於 15-02-04 發表
都唔小,好多時學運用,近年加深咗,我大女現在小一,接到無問題,問過其他同學,都無問題。

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-4 14:39     標題: 引用:Quote:hilouisll+發表於+15-2-3+17:08+我諗

原帖由 ymca8 於 15-02-04 發表
咁請問SC k2 或 k3 會唔會有面試班? 好似LH 嗰D 啟迪班咁?

作者: Celine524    時間: 15-2-4 14:46     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

yy

作者: ymca8    時間: 15-2-5 15:17

in 完了, 完全唔識聽, 唔識答
作者: anegoangie    時間: 15-2-5 15:21     標題: 回覆:ymca8 的帖子

請問有冇講幾時通知2nd in?

作者: Egg_mama    時間: 15-2-5 15:24

媽咪可以在旁用英文提水嗎?
作者: catcatwoman    時間: 15-2-5 15:53     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

我嗰group d爸媽勁提水,點解可以填住問卷都提到水咁堅㗎,我就無理自己小朋友

作者: Egg_mama    時間: 15-2-5 16:05

回覆 catcatwoman 的帖子

請問問卷長嗎? 大概要填啲咩嘢?
作者: 99dogdog    時間: 15-2-5 16:40     標題: 引用:我嗰group+d爸媽勁提水,點解可以填住問卷

原帖由 catcatwoman 於 15-02-05 發表
我嗰group d爸媽勁提水,點解可以填住問卷都提到水咁堅㗎,我就無理自己小朋友

...
你做得好啱,學校係想家長放手等小朋友自己分析自己做,做唔好甚至做唔到都好過咁樣提水法,印象分即減!good luck!

作者: ozoz    時間: 15-2-5 16:45     標題: 引用:我嗰group+d爸媽勁提水,點解可以填住問卷

原帖由 catcatwoman 於 15-02-05 發表

...
老師一入去有冇叫大家晤好提水?上年有講明唔好提。

作者: vinvinaa    時間: 15-2-5 16:53

If our kid does not respond and we repeat the question in another wordings, does it means 提水?
作者: josephine1979    時間: 15-2-5 17:00     標題: 引用:Quote:原帖由+catcatwoman+於+15-02-05+發

原帖由 ozoz 於 15-02-05 發表
老師一入去有冇叫大家晤好提水?上年有講明唔好提。
冇呀,我全程一粒聲及動作都冇提過小朋友,只係等待老師其間在佢背後念經咁叫佢坐好坐好⋯

作者: tamhoho    時間: 15-2-5 17:05     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

請問有無問顏色?

作者: Egg_mama    時間: 15-2-5 17:33

我報咗中文interview, 但小朋友數字、color, shapes, fruits 等 都係聽英文多...
如果問依個係咩色, 可能都用英文答得上.
但如果問: 你攞紅色花俾我, 就真係聽唔明指示...
如果唔提水, 好可能食蛋...
作者: 貝珠    時間: 15-2-5 18:19     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

講明唔俾involve, 仲提水。repeat question 都講明唔得。我group冇家長出聲

作者: ozoz    時間: 15-2-5 20:17     標題: 引用:我報咗中文interview,+但小朋友數字、color

原帖由 Egg_mama 於 15-02-05 發表
我報咗中文interview, 但小朋友數字、color, shapes, fruits 等 都係聽英文多...
如果問依個係咩色, 可能 ...
明白你嘅擔心。我只可以講pn interview準則無人知,未必要答到字正腔圓先'有分',老師會觀察整體,有d小朋友甚至一句無答但結局收,亦有全部答句子但無2nd in。如果你認為喺後面協助小朋友理解問題先幫到小朋友,隨心而做啦。

作者: L+H    時間: 15-2-5 21:40

我果group 有家長repeat 老師指令,老師即時叫唔好以免影響評估
作者: wantsea    時間: 15-2-5 22:51

如果學校不希望家長提水和要求零參與的話最好在面試前講清楚

因為有d學校係希望家長參與引導小朋友共同完成面試,避免出現僵局,同時可以了解到家長同埋小朋友的互動

但我果組冇講這規則

作者: tamhoho    時間: 15-2-5 23:11     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

就係囉!有些睇家長點幫小朋友,從而觀察點同小朋友相處,如果零參與真係要事先講明!小朋友怕羞,家長在後面鼓勵得唔得?

作者: ozoz    時間: 15-2-5 23:20     標題: 引用:就係囉!有些睇家長點幫小朋友,從而觀察點

原帖由 tamhoho 於 15-02-05 發表
就係囉!有些睇家長點幫小朋友,從而觀察點同小朋友相處,如果零參與真係要事先講明!小朋友怕羞,家長在後 ...
你可以考慮直接問校長呀。

作者: tamhoho    時間: 15-2-5 23:59     標題: 引用:Quote:原帖由+tamhoho+於+15-02-05+發表就

原帖由 ozoz 於 15-02-05 發表
你可以考慮直接問校長呀。
校長响邊?

作者: ozoz    時間: 15-2-6 00:08     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-05+發表你可以

原帖由 tamhoho 於 15-02-05 發表
校長响邊?
你去interview時問下校長喺邊就得啦。

作者: Carib    時間: 15-2-6 00:10     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

NET冇講提唔提水呀, 我果Group d 家長有提...朋友in 中文有講明唔好提..

作者: eva_ma_918    時間: 15-2-6 07:37     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

我個 group 冇老師講話唔可以提水喎,我見有兩個家長不停提水,不過老師都冇叫停佢地

作者: Kongtk    時間: 15-2-6 07:53

呢排流感犀利,我個女前兩日病好食完西藥而家個人仲係呆下呆下,今日in唔知點算。。。
作者: msj    時間: 15-2-6 09:14     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

作者: cpc608    時間: 15-2-6 09:16

Saw a really strange phenomenon yesterday at our interview. A child (whose dad was talking to him in Cantonese throughtout before the interview started) picked English as the language for the interview. The poor kid just said 唔好唔要 during the interview. I sincerely advise parents not to put their children into difficult situation like this... This will destroy their confidence...
作者: cpc608    時間: 15-2-6 09:18

回覆 eva_ma_918 的帖子

Our NET said explicitly that the child will score zero if the parent gave them the answer.
作者: cpc608    時間: 15-2-6 09:20

回覆 anegoangie 的帖子

Admission no of selected candidates will be listed on website starting 2 March. Second interview on 14 Mar
作者: Carib    時間: 15-2-6 09:24     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

唔知今年有幾多人in呢?

作者: Carib    時間: 15-2-6 09:31     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

死啦, 我小朋友扭計唔肯行出去老師度攞物件落籃, 我同佢一齊去..involve咗..冇分喇

作者: ozoz    時間: 15-2-6 09:43     標題: 引用:唔知今年有幾多人in呢? +

原帖由 Carib 於 15-02-06 發表
唔知今年有幾多人in呢?
前年5千幾,上年6500。

作者: konew720    時間: 15-2-6 10:08     標題: 引用:我昨天去面試,外籍老師都沒有事先或在期間

原帖由 msj 於 15-02-06 發表
我昨天去面試,外籍老師都沒有事先或在期間提醒家長不要提水,家長都難免忍唔住引導一下

...
岩岩in 完,老師有講叫我地唔好提水,同埋盡量令小朋友坐係櫈度,唔好影響其他小朋友interview。

作者: Vickyblah    時間: 15-2-6 11:00     標題: 引用:死啦,+我小朋友扭計唔肯行出去老師度攞物件

原帖由 Carib 於 15-02-06 發表
死啦, 我小朋友扭計唔肯行出去老師度攞物件落籃, 我同佢一齊去..involve咗..冇分喇

...
我都係呀。有人陪你

作者: tamhoho    時間: 15-2-6 11:36     標題: 回覆:Carib 的帖子

老師話可以拖住但唔可以出聲,我個group個個都唔肯自己出要媽媽拖

作者: tamhoho    時間: 15-2-6 11:38     標題: 回覆:Carib 的帖子

我嗰group家長在後面做動作都比老師叫停,飲水又話呢度唔係tea time

作者: Tiksk    時間: 15-2-6 12:32     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

我覺得尋日等好耐。老公帶b入去至出返黎,共1.5小時。

作者: konew720    時間: 15-2-6 13:02     標題: 引用:我嗰group家長在後面做動作都比老師叫停,

原帖由 tamhoho 於 15-02-06 發表
我嗰group家長在後面做動作都比老師叫停,飲水又話呢度唔係tea time

...
我覺得今年好奇怪,d家長又拎餅又拎糖又拎水出黎俾小朋友食。但上年大囡in時完全冇呢個現象。

作者: konew720    時間: 15-2-6 13:03     標題: 引用:我覺得尋日等好耐。老公帶b入去至出返黎,

原帖由 Tiksk 於 15-02-06 發表
我覺得尋日等好耐。老公帶b入去至出返黎,共1.5小時。
今日前後40分鐘出返黎。

作者: josephine1979    時間: 15-2-6 13:05     標題: 引用:Quote:原帖由+tamhoho+於+15-02-06+發表我

原帖由 konew720 於 15-02-06 發表
我覺得今年好奇怪,d家長又拎餅又拎糖又拎水出黎俾小朋友食。但上年大囡in時完全冇呢個現象。

...
吓,其實interview 得嗰20分鐘左右,咁做好唔尊重嗰interview
試問我哋去見工,會唔會又飲水,又食嘢

作者: ozoz    時間: 15-2-6 13:51     標題: 引用:Quote:原帖由+tamhoho+於+15-02-06+發表我

原帖由 konew720 於 15-02-06 發表

...
我懷疑今年有面試班教家長咁做,令小朋友坐定。因為朋友去其他學校都見好多家長比包糖小朋友拎住食令佢坐定,個人唔太認同呢個方法。我帶女去interview會帶麵包,提子乾,但必定喺校外食,入去學校之後要佢坐定的話,我會用故事書仔,紙同顏色筆。

作者: L+H    時間: 15-2-6 14:11

食野咁搞野?我尋日見唔到,由入去campus到出番黎商場用)45 min.

但我覺得入去揾枱坐果下好隨意,如果揀左張就快入得去果張咪可以唔駛等咁而???
作者: dociousbaby    時間: 15-2-6 14:16

回覆 cpc608 的帖子

oh poor baby...  i totally agree with you!
作者: dociousbaby    時間: 15-2-6 14:22

may i know in your groups, if the children sat down throughout when the teacher was asking other children questions?  my son always get out of his seat when it was not his turn.. i had to get out of my seat a few times to "catch" him back
作者: konew720    時間: 15-2-6 14:41     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+15-02-06+發表我

原帖由 ozoz 於 15-02-06 發表
我懷疑今年有面試班教家長咁做,令小朋友坐定。因為朋友去其他學校都見好多家長比包糖小朋友拎住食令佢坐定 ...
唔會掛。interview時,隔離個小朋友走左去第二度,個阿媽俾左粒糖佢先坐底,咁岩老師考到佢,講左句你食緊糖呀,個阿媽話咁先肯坐定,老師面色變左一變。

我果group只有2個小朋友肯坐定。

作者: konew720    時間: 15-2-6 14:43     標題: 引用:may+i+know+in+your+groups,+if+the+childr

原帖由 dociousbaby 於 15-02-06 發表
may i know in your groups, if the children sat down throughout when the teacher was asking other chi ...
4 out of 6 were running around.

作者: konew720    時間: 15-2-6 14:46     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+15-02-06+發表我

原帖由 josephine1979 於 15-02-06 發表
吓,其實interview 得嗰20分鐘左右,咁做好唔尊重嗰interview
試問我哋去見工,會唔會又飲水,又食嘢:sickm ...
係,真係咩人都有,玩玩具時,隔離個媽咪趁我同個女講緊野時拎左阿女玩緊個玩具俾自己個女玩。

作者: SaiSaiBMaMa    時間: 15-2-6 14:56     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

我in個group 嘅老師完全冇講話唔俾家長恊助喎!個個家長都有提點下,鼓勵下自己個小朋友。。。

作者: kittykuma    時間: 15-2-6 15:31     標題: 引用:我in個group+嘅老師完全冇講話唔俾家長恊助

原帖由 SaiSaiBMaMa 於 15-02-06 發表
我in個group 嘅老師完全冇講話唔俾家長恊助喎!個個家長都有提點下,鼓勵下自己個小朋友。。。

...
我in中文,老師講明唔比家長協助。曾有家長不理會,老師好權威話依家係in佢,唔係assess 你

作者: L+H    時間: 15-2-6 15:38

konew20 發表於 15-2-6 14:46
係,真係咩人都有,玩玩具時,隔離個媽咪趁我同個女講緊野時拎左阿女玩緊個玩具俾自己個女玩。

...
哈哈,真係慘,要小朋友坐係度等半個鐘,d玩具玩完又玩,個個家長都滴汗!
作者: Appleqq    時間: 15-2-6 15:44     標題: 回覆:kittykuma 的帖子

作者: creambb    時間: 15-2-6 15:48     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

家長份問卷要唔要好認真地填?

作者: 964000    時間: 15-2-6 15:49     標題: 引用:唔知家長唔聽老師話,定係小朋友坐唔定,邊

原帖由 Appleqq 於 15-02-06 發表
唔知家長唔聽老師話,定係小朋友坐唔定,邊樣致命D呢?
成七千人報比我係老師第一步都揀左識坐定定個D先啦,除非其他好特出印象好深刻

作者: L+H    時間: 15-2-6 15:58

964000 發表於 15-2-6 15:49
成七千人報比我係老師第一步都揀左識坐定定個D先啦,除非其他好特出印象好深刻

...
七千人?
作者: 貝珠    時間: 15-2-6 16:10     標題: 回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

咁我果group 好好喎,老師講明不可以幫,家長都好合作,因為忙於填問題,好似有一半小朋友有自己出去,有反應,到最後只有一位小朋友有行來行去要媽媽叫回座位,也沒有人用水,糖果等等令小朋友坐定。

作者: konew720    時間: 15-2-6 16:22     標題: 引用:Quote:原帖由+Appleqq+於+15-02-06+發表唔

原帖由 964000 於 15-02-06 發表

...
家長唔聽致命d。
小朋友坐唔定正常,但家長係成年人應該可以控制自己既行為,學校最驚d唔合作既家長。

作者: GUNMOM    時間: 15-2-6 16:45

請問有冇人知N收幾多學生?K1又有幾多位呢?
作者: anegoangie    時間: 15-2-6 16:48     標題: 回覆:konew720 的帖子

不過我答唔晒d問題

作者: ozoz    時間: 15-2-6 16:59     標題: 引用:請問有冇人知N收幾多學生?K1又有幾多位呢

原帖由 GUNMOM 於 15-02-06 發表
請問有冇人知N收幾多學生?K1又有幾多位呢?
今年pn上下午共405人,k1 2個校舍㚒埋粗略計大約600-700個位。

作者: jcywww    時間: 15-2-6 17:09     標題: 引用:may+i+know+in+your+groups,+if+the+childr

原帖由 dociousbaby 於 15-02-06 發表
may i know in your groups, if the children sat down throughout when the teacher was asking other chi ...
same case here

作者: GUNMOM    時間: 15-2-6 18:24

ozoz 發表於 15-2-6 16:59
今年pn上下午共405人,k1 2個校舍㚒埋粗略計大約600-700個位。
K1可以再in多次
作者: colinli    時間: 15-2-6 20:31     標題: 引用:Quote:ozoz+發表於+15-2-6+16:59+今年pn上

原帖由 GUNMOM 於 15-02-06 發表
K1可以再in多次
I think the purpose for the questionnaire is just to avoid parent 提水.... Juz my thought

作者: DIKE    時間: 15-2-6 20:36     標題: 回覆:Julybabe 的帖子

點解我果group 冇考唱歌跳舞,又冇問叫咩名嘅?

作者: ozoz    時間: 15-2-6 21:02     標題: 引用:Quote:原帖由+GUNMOM+於+15-02-06+發表K1可

原帖由 colinli 於 15-02-06 發表
I think the purpose for the questionnaire is just to avoid parent 提水.... Juz my thought
比得問卷已經係謝絕插手啦,即使唔開口講都應該估到個意思。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5