教育王國

標題: 九龍城band1b女仔想入培道 [打印本頁]

作者: sako    時間: 15-1-9 02:35     標題: 九龍城band1b女仔想入培道

但學校老師、屋企人、朋友全部反對
但阿女只肯入呢間,點講都要入。其實我都讚成,只係怕出年轉校長5知會點。
書係阿女讀,但咁多人都反對下,我有啲迷惘
屋企人反對原因係女校,老師朋友就想佢博band1A

作者: Unclejt    時間: 15-1-9 03:19

咁係d乜嘢咁吸引令千金呢?
作者: sako    時間: 15-1-9 10:33

校舍新、女校、校長吸引、基督教

作者: hkpapa852    時間: 15-1-9 10:36

sako 發表於 15-1-9 10:33
唔搏B1A都唔駛搏間B2啫

作者: Unclejt    時間: 15-1-9 11:02

有冇去第二d女校睇過?
作者: sako    時間: 15-1-9 12:39

有呀,去左聖母、真光,阿女都係中意培道,
其他女校又太勁,佢全級考15,應該入5到
作者: TwinWong    時間: 15-1-9 12:48

全級15, 本來就唔應該揀B2學校,
但啊女自己鐘意, 自然無咁大压力會讀得开心/軽松

作者: K.K.K.    時間: 15-1-9 12:51

你女有性格
作者: khmama    時間: 15-1-9 13:47     標題: 引用:但學校老師、屋企人、朋友全部反對但阿女只

原帖由 sako 於 15-01-09 發表
但學校老師、屋企人、朋友全部反對
但阿女只肯入呢間,點講都要入。其實我都讚成,只係怕出年轉校 ...
囡囡屬邊個校網?

作者: Yanamami    時間: 15-1-9 13:47

就算係1A女校,有好多都係大抽奬入,都唔係个个都劲,过慮啦!但前題係英文底要好吖~
作者: little_yolky    時間: 15-1-9 13:52

sako 發表於 15-1-9 10:33
你同阿囡講, 校舎呢啲嘢, 係虛名嚟啫, 過眼雲煙, 正如揀老公都唔應該揀靚仔一樣。
全港女校同基督教有好多, 乜band都有, 唔一定揀死一間啫。

校長吸引呢點更唔成立, 因為佢今年退休, 9月係新校長了。

作者: 3b    時間: 15-1-9 14:56     標題: 回覆:九龍城band1b女仔想入培道

就算唔選band 1A, 都冇理由選band 2, 有能力就應該去一些級數差不多的學校, 不要浪費了機會

作者: austism    時間: 15-1-9 16:03     標題: 回覆:九龍城band1b女仔想入培道

Band1B 女仔,冇理由選培道

作者: Yanamami    時間: 15-1-9 16:18

九龍区band1女校要基督教又係少既~而家YWGS搬左去深水埗,可以諗諗吖~油真唔鈡意咩?
作者: fionakong2008    時間: 15-1-9 16:27     標題: 回覆:九龍城band1b女仔想入培道

我估係咪好朋友心儀,小女孩覺得朋友大過天也不定,嘗試和囡囡了解吓原因,不一定唔同校就唔聯誼,會認識新朋友之類。

作者: sako    時間: 15-1-9 18:42

我地係黃大仙網,但培道比較近屋企。
都知5多妥㗎啦,佢英文好ok的,6年黎都可以保持全A,仲成日話啲卷好易,作文通常全對。係中文差,好勉強呈分先攞到A,之前B、C。
我自己覺得入返band1b英中就最理想,佢啲朋友仔揀女拔德望協和,我仲引導佢叫一齊報啦,佢
答我朋友仔全級3、4名內當然收啦,仲話自己需然band1b,但撈埋全港小學可能會跌左去b2頭。
總之就好古執啦,我又怕我夾硬黎佢到時讀得5開心會怨我,以家啲細路好鬼煩。

作者: khmama    時間: 15-1-9 19:00     標題: 引用:我地係黃大仙網,但培道比較近屋企。都知5

都知5多妥㗎啦,佢英文好ok的,6年黎都可以保持全A,仲成日話啲卷好易 ...
抽獎都可以入培道,唔使咁急自行揀,要基督教女校,油真同聖靈都可以考慮下。如果唔需要基督教,上智同聖母玫瑰都唔錯。

作者: 林嬌嬌    時間: 15-1-9 20:07     標題: 引用:校舍新、女校、校長吸引、基督教

協恩冇報咩?

作者: Oreal    時間: 15-1-9 20:19

sako 發表於 15-1-9 18:42
都知5多妥㗎啦,佢英文好ok的,6年黎都可以保持全A,仲成日話啲卷好易 ...
黃大仙網德愛都唔錯
作者: sako    時間: 15-1-9 21:14

佢自己選左德愛做自行第二,第一堅持要培道
總之就一定要女校,天主教都可以,係教會學校就得。
講真同佢糾纏左女校呢個問題好耐,我有啲火
滾,講又5聽,最後我都同意培道啦,點知
班主任5俾,屋企人又5想,搞到以家好鬼煩老
師打俾我話5好選呢間,
作者: sako    時間: 15-1-9 21:18

協恩太勁了
作者: fionakong2008    時間: 15-1-9 21:32     標題: 引用:佢自己選左德愛做自行第二,第一堅持要培道

佢自己選左德愛做自行第二,第一堅持要培道
總之就一定要女校,天主教都可以,係教會學校就得。
...
老師緊係唔肯啦,培道係中中,學校要保住上英中個百分比,你叫老師同佢傾嘛。

作者: goodenough    時間: 15-1-9 21:33

有d學校真係絕對不適宜帶小朋友去參觀,尤其是你沒計劃會報讀的。培道的校舍又真係好有魅力,一但接觸過後係好容易會令你愛上她!
作者: sako    時間: 15-1-9 21:35

協恩太勁,油真佢5中意件校服
其他我都冇點研究啦,好累,我又忙到死,佢又咁執著
作者: lopoto    時間: 15-1-9 22:33

唔鍾意真光校服? 即係唔鍾意旗袍? 培道高中都係旗袍喎!

如果要有宗教女校,不如試下觀塘聖傑靈同深水埗聖母玫瑰,呢兩間校舍都唔差

同個女講,抽獎先填培道都未遲
作者: WinnieCatCat    時間: 15-1-9 22:33     標題: 引用:協恩太勁,油真佢5中意件校服其他我都冇點

協恩太勁,油真佢5中意件校服
其他我都冇點研究啦,好累,我又忙到死,佢又咁執著 ...
油真唔鍾意件校服,係唔鍾意穿長衫嗎?培道高中都係著長衫咖,你囡囡知唔知?如校服靚可吸引佢,試同佢講上智吖,水手裙好靚咖

作者: fionakong2008    時間: 15-1-9 22:39     標題: 引用:Quote:原帖由+sako+於+15-01-09+發表協恩太

原帖由 WinnieCatCat 於 15-01-09 發表
油真唔鍾意件校服,係唔鍾意穿長衫嗎?培道高中都係著長衫咖,你囡囡知唔知?如校服靚可吸引佢,試同佢講上 ...
我女好朋友讀上智,佢媽同我識咗十幾年,佢話條裙熨到佢好忟!

作者: sako    時間: 15-1-9 22:53

哈哈
係呀,知F4培道都係旗袍㗎,佢又冇講嘢啵!可能佢諗住讀到中三5讀啦
深水埗聖母同聖傑靈我都5識啊
上智5係好勁咩?我估計我女最盡只有條件讀
band1b,佢5中意溫書,好懶的
作者: CX111    時間: 15-1-9 23:21     標題: 回覆:sako 的帖子

我囡係B1A,小四時已经鐵定話中學要讀培道! 後來小五時老師知道佢既心水後,就有不少於3位老師向佢進行游説工作,最终佢自行入左另一間B1A女校。似乎由老師説服佢地容易D

作者: 林嬌嬌    時間: 15-1-9 23:35     標題: 回覆:九龍城band1b女仔想入培道

培道是中中, 就即是band2 ? 我以為同九真, 成績唔差太遠?

作者: sako    時間: 15-1-9 23:41

咁啱呀,我女都係話有三個老師同佢講過,都冇用....
我都想算,上黎想揾下jm支持下,諗住聽下培道都好好㗎之類,說服下自己
作者: WINGYIBB    時間: 15-1-10 16:48

Sako,

只想同樓主講, 要聽下小朋友意願, 因6年學校生活是她不是你.
我囡band 2a亦會選培道, 因朋友同朋友囡都是培道出品, 好有主見獨立, 加油!
作者: palmchristy    時間: 15-1-10 21:20

我囡囡小學時1B底子, 抽入越級心儀校以後, 雖然只是中間成績, 但身邊同學的實力和學習氣氛激發了她的鬥志, 學習上比以往積極了, 還得到老師的鼓勵, 現在進步中, 令人欣慰.

另有一朋友的小孩, 小學也是1B成績, 入了1C校精英班, 只有一科較次, 小朋友想科科皆精, 於是發奮, 甚至主動要求家長讓其補習.

個人認為, 如果可以的話, 讓孩子入讀程度和能力相近的中學是有益處的.
作者: c1234    時間: 15-1-11 22:54

回覆 palmchristy 的帖子

想請問妳認為培道如何?是band幾?謝謝妳。
作者: sako    時間: 15-1-12 00:46

女校我都知會訓練到小朋友獨立同有主見,
我就係怕呢樣呀,因為佢以家都已經十分之有主見啦!5係就5會冇商量空間啦。。佢仲獨立到識自行安裝家電、更換厠所板
我冇教過㗎,如果讀女校再勁啲,會變成點㗎。。。。。
作者: sako    時間: 15-1-12 00:57

揀程度低,又怕拖低左,入大學機會細左。
揀程度高,又怕讀5黎包尾,仲要怕佢太認真讀到儍左。
朋友話我諗咁多做乜,讀到書既咩banding既學生都入到大學㗎啦!
我真係冇氣應佢,邊會知我地做父母既擔心丫。
作者: fishchow    時間: 15-1-12 01:31     標題: 回覆:sako 的帖子

不如你再同個囡 explore 將來佢想做甚麼職業?因為在大學,有些科目是全英文教學的,有些相反。然後才再考慮入英中仰或 中中,更有意思,你囡思想咁獨立,佢或者buy 從「就業前途」方面切入。

作者: sako    時間: 15-1-12 02:06

你個主意好好呀!我又真係冇同佢討論過就業問題啵~
佢由細到大都話大左要做科學家,要創造啲新嘢出黎咁,即係咩科呀?
我讀書少,5識
作者: Yanamami    時間: 15-1-12 07:50

sako 發表於 15-1-12 00:57
朋友話我諗 ...
船头惊鬼船尾惊賊只会停滞不前。应揀啱程度校风好既中学,其他校舍校服活动……都係次要。程度太高太低都只係会事倍功半。其实间间学校都有好有唔好,好学校亦唔止幾间,最忌非君不嫁。
作者: 熊牛不兩立    時間: 15-1-12 10:06

sako 發表於 15-1-9 18:42
我睇到呢段。我好奇想知你阿女在小學咁多年來,係咪測驗考試唔洗多點用功去讀都拿到A? 如果真係的話,你試下化入佢的角度咁諗,可能你都會明佢心態。你阿女咁獨立主見,可能佢計過數。既然終極目標是入大學,咁佢覺得BAND 1A讀和BAND 2頭讀對佢來講無分別。最緊要佢自已本身將來只要考到成績夠靚讀到佢本身想入的大學,咁就已經足夠。我自已亂咁斷估渣。你同阿女傾下係咪係小學已經習慣了競爭不大的環境之下習慣了拿到好成績,所以害怕轉了競爭大的環境之下不能拿到好成績呢???
作者: sako    時間: 15-1-12 10:36

佢只去補習,其他時間我冇見過溫過書的,叫都5溫,只會睇課外書,所以我覺得需要入一間學習氣氛濃厚啲,逼佢勤力啲,冇咁hea。
如果上到中學都咁溫就死得了。
培道我都鐘意個環境同校風,bandind聽聞都
上升中,只係換校長、女校、中中令我諗完
又諗。
題外話:有冇jm知攞左傑出藝術學生獎有冇大幫助?
作者: 必必    時間: 15-1-12 13:05

Band 1中學生自行報培道, 面試時無咩意外都收梗啦! 培道件長衫係白色, 仲難攪過真光件粉藍色, 樓主你個女又真係好特別.   
作者: lucia6119    時間: 15-1-12 13:22

培道雖然係中中、但是仍有英文班、而且培道一向對英文都十分重視、學習氣氛更不用擔心、其實培道入U 率也有30%,如果你阿女是band 1B ,入 top 30% 應該沒問題、我覺得不用太擔心。既可愉快地學習、也不會阻礙她入U
作者: little_yolky    時間: 15-1-13 10:27

sako 發表於 15-1-12 00:57
朋友話我諗 ...

1. 培道件白長衫仲攞命, 尤其係M到時, 好易汚糟, 我當年經常賴嘢。因為無男同學, 大時大節set場都要自己女同學親自爬高爬低, 响梯度跳落地, 個叉好易爆

2. 如果係band 1生入培道, 可以預計讀得好輕鬆, 即係有更多時間培養自己其他既興趣, 多咗時間思考人生

3. 不過唔係話培道好hea, 因為校長谷成績, 所以好多活動, 好充實, 但對於成績好同學應該遊刃有餘

4. 點解鐘意讀女校, 女校好多小圈子, 好多是非, 女仔好stubborn

不過, 無論如何, 培道係校風好既學校嚟。你朋友講得啱, 諗咁多到時你先儍咗就弊。

作者: csy_ma    時間: 15-1-13 12:27

sako 發表於 15-1-12 10:36
佢只去補習,其他時間我冇見過溫過書的,叫都5溫,只會睇課外書,所以我覺得需要入一間學習氣氛濃厚啲,逼 ...

我囡中三,佢升中時我都睇過培道,校舍真係好吸引。我囡當年都係1B,佢假如要揀,我可能都會由佢,結果我揀咗間跨區既言1B,我地賣屋搬家黎就佢。

我囡都係好固執,佢小學有間khmama畀好高評價既屋邨聯繫中學;同學中兩成幾入咗去,佢非常抗拒。老師落藥叫佢揀1B女校,佢唔肯,有次仲返屋企喊,話老師畀好大壓力佢。同區,佢揀咗間1C女校,係自行第二同抽獎第一。後來,佢自己叩到入自行第一。之前佢級排名一直在3X(佢學校約80個band1),最後一次呈分試,其他人放軟手腳,佢反而去到1X,可能就係想為叩門做準備。

中學六年,入到其他學校,可能前途更好,但係要付上有可能畀佢怨六年既風險,制唔過。(EK有媽咪幫囡囡揀咗1A既好學校,一樣畀囡囡怨話揀間渣既畀佢,細路要怨起上黎,冇乜理由可講)。掉轉頭諗,假如您囡揀咗入培道,佢就可能係培道重點培育同宣傳既對象,一定當學生領袖咁訓練,級數同一般學生唔同。當年我睇中言1C間女校,都因為有個女生好醒。佢係同學校周圍去小學宣傳自己間學校果種,我見佢既時間中四,淡定有腦,醒過阿囡聯繫中學中五精英班既女班長好多。跟住佢阿媽話我聽,阿囡細時其實唔係好鍾意講野,唔醒,係有鄰居話教佢玩話劇,佢中學就入咗劇社,跟住就畀學校重點培養。

子女有佢自己既路。您同佢最後自行揀咗邊間?相信這是上天安排吧?

作者: CX111    時間: 15-1-13 16:13     標題: 回覆:sako 的帖子

不如同亞囡商量:自行第一選間高難度D既B1学校,而第二志願就揀培道;即管看看神既心意
其實培道都好好,只係囡囡可以去更好既学校,而令人心有不甘既感覺啫!

作者: sako    時間: 15-1-13 18:42

好多謝大家咁用心俾咁多意見我參考,謝謝
經過幾晚溝通,佢最後同意自行一俾我幫佢選一間b1A,自二培道,我有問佢點解咁決定,佢咩都5答我,只話自行一揀返b1校就可以同老師交代,我就話1A你機會好微,即好大機會都會去培道啦,咁有咩分別不如選b1b。
然後佢就冇哂心機話咁你決定囉。
我真係決定我決定算了
作者: goodenough    時間: 15-1-13 18:54

sako 發表於 15-1-13 18:42
經過幾晚溝通,佢最後同意自行一俾我幫佢選一間b1A,自二 ...
band 1b選band 1b都要打低一班1b對手先得。如果嗰間係受歡迎的1b,幾百份申請表,最終都係收40幾人左右,先有心裡準備!

如果囡囡肯放棄培道,你就容易了,搏一間1A還可以!Band 1同學有興趣培道,我相信你培佢去叩門重好!

作者: 包包媽    時間: 15-1-13 19:12     標題: 引用:Quote:sako+發表於+15-1-13+18:42+好多謝大

原帖由 goodenough 於 15-01-13 發表
band 1b選band 1b都要打低一班1b對手先得。如果嗰間係受歡迎的1b,幾百份申請表,最終都係收40幾人左右,先 ...
唔好意思借位一問,咁唔知觀塘b1c自行培道有冇機呢?

作者: goodenough    時間: 15-1-13 19:37

包包媽 發表於 15-1-13 19:12
唔好意思借位一問,咁唔知觀塘b1c自行培道有冇機呢?

如果操行良好,又有好評語加埋1C成績的排行次第的優勢,本身機會都唔細(只是在排行次第的原則下,同學是沒有banding 之分,只有前後。學校好難分得出1C跟2A同學的前後夠竟大家相差幾多,但如果以band 2學校來說,學業成績比起獎項這些始終是最重要的),有時都要靠大家面試的表現,至少一些基本禮貌、自信心、積極態度就變得非常關鍵。總言之,大家要保持平穩,唔好因為面試而失分就得。
作者: 包包媽    時間: 15-1-13 19:52     標題: 引用:+本帖最後由+goodenough+於+15-1-13+19:39+

感激

作者: goodenough    時間: 15-1-13 20:10

包包媽 發表於 15-1-13 19:52
感激

介紹一個關於面試的帖給你,希望你能用得著:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2701570&extra=&highlight=%E9%9D%A2%E8%A9%A6&page=1

作者: 包包媽    時間: 15-1-13 20:11     標題: 引用:+本帖最後由+goodenough+於+15-1-13+20:10+

thanks a lot

作者: Viman    時間: 15-1-13 20:12     標題: 引用:好多謝大家咁用心俾咁多意見我參考,謝謝經

原帖由 sako 於 15-01-13 發表
經過幾晚溝通,佢最後同意自行一俾我幫佢選一間b1A,自二 ...
其實當年我囡跟你囡囡情況也相似,大家都心儀培道,但心理關口更難過。當年去到高中又話會轉返中文……加上老師和朋友亦認為可選更好學校……好在我囡的主見當年亦未強烈
Anyway, 她意願亦應考慮,最後決定最好選Band 1 b 女校啦^^

作者: palmchristy    時間: 15-1-14 19:07

c1234 發表於 15-1-11 22:54
回覆 palmchristy 的帖子

想請問妳認為培道如何?是band幾?謝謝妳。

培道當然很好. Banding一直上升中.
作者: SIYip    時間: 15-1-16 01:01

樓主,如果你女女甘有主見,可能真係要就下佢,反正就算自一揀band 1 b,  佢面試時玩嘢都係入唔到,不如賣個人情比佢,要佢承諾考分班試時乖乖地入英文班,可能結果仲好。
作者: sako    時間: 15-1-16 01:21

咁我又知佢面試5會玩嘢既,不過算啦,佢要b1a,應該面試機會都冇
以家平常心,我盡左力,交俾神幫佢選啦。
以家煩惱點交十張A4 ,好難啫,profile都2張,作品相又一張,只可再放八張,之前整個啲要重
頭執過

作者: ATSLO    時間: 15-1-16 03:23     標題: 回覆:sako 的帖子

培道好多功課,亞囡有冇考慮這點呢?
B1B女校可以考慮培道附近的聖家,慈雲山的德愛亦不錯。又一邨花園的聖母玫瑰好似都係B1B。

作者: mipig2008    時間: 15-1-17 07:34     標題: 回覆:khmama 的帖子

不band 1B 有機會上智嗎?

作者: redhot    時間: 15-1-17 23:06     標題: 引用:+本帖最後由+csy_ma+於+15-1-13+16:05+編輯

原帖由 csy_ma 於 15-01-13 發表
你都有道理,培道近年上緊位,自然需要擦亮招牌,有talent嘅同學自然可以有更多機會

作者: redhot    時間: 15-1-17 23:08     標題: 引用:樓主,如果你女女甘有主見,可能真係要就下

原帖由 SIYip 於 15-01-16 發表
樓主,如果你女女甘有主見,可能真係要就下佢,反正就算自一揀band 1 b,  佢面試時玩嘢都係入唔到,不如賣 ...
係呀,佢玩野的話揀乜都冇用

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5