教育王國

標題: 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 [打印本頁]

作者: derkin    時間: 14-12-22 19:59     標題: 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間,這種模式對他們有何影響。

若時間錯過了,通常8pm後已可在rthk網站重溫。

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/hkcc&p=858&d=2014-12-22&m=episode

作者: erniewellie    時間: 14-12-22 20:13     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

小朋友同家長都辛苦…

作者: eaubobo    時間: 14-12-22 20:15

poor kids
作者: TheaHong    時間: 14-12-22 20:16

回覆 derkin 的帖子

Have a conversation with my husband regarding this subject, which something we might need to face when our child promoted to P1 and we both agree not to sacrifice our son to this crazy TSA system.
作者: Armami    時間: 14-12-22 21:43     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

So..... Choosing International school is the other option?

作者: marcoli8    時間: 14-12-22 21:56     標題: 引用:So.....+Choosing+International+school+is

原帖由 Armami 於 14-12-22 發表
So..... Choosing International school is the other option?

作者: mrwong39    時間: 14-12-22 22:03

係一個無間地獄.....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....不斷咁loop....
作者: babykeikeikei    時間: 14-12-22 22:36     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

咪就係香港教育逼成咁囉

作者: 雲牛    時間: 14-12-22 22:47     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

睇到想喊

鏗鏘集:功課奴隸:
http://youtu.be/w-cQJy8zMgU

作者: kerkermui    時間: 14-12-22 22:59

好懷念學能測驗...
起碼無咁大功課壓力,初小玩三四年都仲得!
睇完,有幾樣嘢唔係幾順眼
(1) 點解d小朋友咁鬼忙?我嗰件一個星期有6日有活動,我已經覺得好過份,但鬼叫阿仔自己鍾意...
(2) 個阿媽係咪應該放手俾個仔自己做功課呢?
(3) 教育改革,點知越改越差,想細d壓力唔好一試定生死,變成漫長嘅壓力!

作者: ludas    時間: 14-12-22 23:15     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

After watching this, no wonder Kau Yan is a good school. Total respect for Principal Leung.

作者: Jane1983    時間: 14-12-22 23:25

上半節個男仔肥嘟嘟,好乖好可愛...真係吾忍心。

救恩最少初小係愉快,識人小朋友讀小一,真係無也功課,快樂學習。
作者: mamaishere    時間: 14-12-22 23:42     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

小朋友今年K2了,睇完真係心都寒一寒。雖然明知小學生涯就係咁,但第一個小朋友每日生活在timer響聲之中真係好誇張。仲要連Poo Poo都要計時

作者: siden    時間: 14-12-22 23:48     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

罪魁禍首之一是轉全日制。

全日有7至7.5小時在校上課,番屋企仲要做功課温書等等。

喂大人打工仔朝九晚五都係8個鐘。

呢個教育局不知所謂。

作者: hippoo    時間: 14-12-23 00:48     標題: 引用:小朋友今年K2了,睇完真係心都寒一寒。雖然

原帖由 mamaishere 於 14-12-22 發表
小朋友今年K2了,睇完真係心都寒一寒。雖然明知小學生涯就係咁,但第一個小朋友每日生活在timer響聲之中真 ...
very sad

作者: littlenstar    時間: 14-12-23 00:58     標題: 引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

原帖由 siden 於 14-12-22 發表

我都覺得全日制唔好

作者: lugano    時間: 14-12-23 01:07

入得喇小, 預左谷
作者: applehoney    時間: 14-12-23 01:08     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

我想去信教育局反應下,未必有用,但都沒有方法!

作者: ozoz    時間: 14-12-23 01:37     標題: 引用:上半節個男仔肥嘟嘟,好乖好可愛...真係吾

原帖由 Jane1983 於 14-12-22 發表
上半節個男仔肥嘟嘟,好乖好可愛...真係吾忍心。

救恩最少初小係愉快,識人小朋友讀小一,真係無也功課, ...
Yes,朋友個小朋友讀救恩小一,功課重質不重量,經過思考去做,小朋友係快樂但唔hea,好欣賞呢間學校。

作者: niclicma    時間: 14-12-23 01:58     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

相信下年申請入讀救恩嘅小一人數應該會俾今年多好多。

作者: Tintin926    時間: 14-12-23 02:17

kerkermui 發表於 14-12-22 22:59
好懷念學能測驗...
果個喇叭小肥的家長這樣做下去,只會培育出一個"高分低能"的人來!
作者: yovin    時間: 14-12-23 03:47     標題: 引用:Quote:kerkermui+發表於+14-12-22+22:59+好

原帖由 Tintin926 於 14-12-23 發表
果個喇叭小肥的家長這樣做下去,只會培育出一個"高分低能"的人來!
唔好敢講!我欣賞這位媽媽及其他媽媽、老師……出鏡的勇氣,她們為下一代反映中。我估計鏡頭前已收斂不少,但看看四周,僅有一個在附近,只是五十步和一百步之分。幸好,只看錄影,否則全家族做冬一起看,大家吃飯一定背脊骨落。

作者: Andymammy    時間: 14-12-23 06:25     標題: 回覆:yovin 的帖子

唉~個個話苦了孩子,下兩個月咪又係甲乙部都填喇叭小學做首選

作者: Mommy-Maggie    時間: 14-12-23 07:22     標題: 引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+14-12-23+發表

原帖由 yovin 於 14-12-23 發表
唔好敢講!我欣賞這位媽媽及其他媽媽、老師……出鏡的勇氣,她們為下一代反映中。我估計鏡頭前已收斂不少, ...
真是要佩服嗰位媽媽,要話畀所有人知她的行為,勇氣可嘉👍👍

作者: ppmmbb    時間: 14-12-23 07:32     標題: 引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

因大人已朝八晚八,所以小朋友都要加d d啦!

作者: longlokma    時間: 14-12-23 07:34     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

比起好多學校,其實喇小根本唔算谷,功課量亦唔重。片中提到所謂十样八样功課,有一半应該是改正。片中家長顯示的中心问題,其實不在孩子身上,而是她自己。家長根本不应該坐在孩子身旁「一起」做功課,这样不但令孩子变得依賴,亦正正增添了彼此壓力。

作者: bubuG    時間: 14-12-23 08:44     標題: 引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

Agree. 放學真是冇咩時間剩。唉...

作者: ahlee121    時間: 14-12-23 09:28

我都係睇咗喇小小朋友嗰段, 睇完倒抽一口涼氣......
夜晚抱住六個月大的阿仔, 個心好沉重!

作者: ahlee121    時間: 14-12-23 09:32

回覆 longlokma 的帖子

我都唔明點解宜家啲家長要陪小朋友做功課。
問有小朋友讀小學的同事, 佢話因為啲功課太多太深, 小朋友唔識做, 唔想做。天呀~~

作者: kerkermui    時間: 14-12-23 09:34

siden 發表於 14-12-22 23:48

no禍首係除消學能測驗
我自己讀嗰間小學當年因為收生不足,30年前都係全日我仲可以做哂功課,再幫屋企人做嘢!
係因為多咗影響性考試,所以多咗操練,仲要拉前到初小!

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-23 09:53

kerkermui 發表於 14-12-23 09:34
no禍首係除消學能測驗
我自己讀嗰間小學當年因為收生不足,30年前都係全日我仲可以做哂功課,再幫屋企人做 ...
學能測驗只係一個因素, 當然呈分試係令好多學生疲於奔命
TSA呢? 學校為出名咪又谷
再講, 本身大催勢都係快左, 問下高小+兩小孩家長就知, 我仔女讀同一間學校, 不嬲都係同一本數學書, 我女果時升小3背乘數表, 我仔P2下學期已經要背, 係講緊跟書教唔係學校自己教快, 根本成個學習過程都早左深左
我好記得我自己係升小6至開始學irregular verbs (past tense), 而家呢? 幼稚園已經開始教咁濟

作者: klm402    時間: 14-12-23 09:54

Tintin926 發表於 14-12-23 02:17
我都睇左, 睇到小六生壓力爆煲果PART真忍唔住流眼淚, 成個制度好似冇贏家

小肥媽咪呢種計時方式可能真係好PUSH得到小朋友功課做得快D, 但係不停DO DO DO....真好有壓力.

作者: klm402    時間: 14-12-23 09:57

babykeikeikei 發表於 14-12-22 22:36
咪就係香港教育逼成咁囉
我唔太認同果位男校長所講, 多功課係為滿足家長要求, 到底係家長搞成咁, 定係學校只係旨左訓練讀書機器, 同學校銳意保持成為一線OR爭取成為一線既目標無關係嗎. 但佢講到自己都係被動既角色, 不負責任既講法.

作者: klm402    時間: 14-12-23 10:01

kerkermui 發表於 14-12-22 22:59
好懷念學能測驗...
教局改左唔用學能測驗一次定生死既方式而出左呢個玩法原意可能係想平均點公平點, 結果就只呈分推到去小四五. 依家其實小一二已開始為左小四五呢個GAME而做準備, 可能教局冇估計到既反效果, 真係搞到大人細路都好無奈.

作者: edutm    時間: 14-12-23 10:02

學能測驗=呈分試,換湯不換藥。 我年代係小五小六先操,成日要做練習但都仲有好多時閒hea。但現在多了TSA, 結果小一就要開始唂。 聼講TSA 考既野好無謂。
仲有,以前測驗考試passing mark是五六十分,現在是八九十分,根本學校不容許有成積差的學生, 要個個都要高分。 同埋我以前閒學校吾會成日好似大字報禁公佈學生的成積

作者: rai_fc    時間: 14-12-23 10:03

Honestly, la salle already has less homework vs. many other schools.  (I only say for P1 as my boy in p1).
Parents need to balance extra activities vs. free play time.  
I think the hk education system has big problems.  The things they learn now in kindergarten definately are something I learned in p1 or p2 or even p3 at my time.  Why need to push everything forward?!?
作者: klm402    時間: 14-12-23 10:03

ahlee121 發表於 14-12-23 09:28
我都係睇咗喇小小朋友嗰段, 睇完倒抽一口涼氣......
夜晚抱住六個月大的阿仔, 個心好沉重!

係..我聽到必必必D聲都唔順. 真係咩都趕. 唉....

作者: subb    時間: 14-12-23 10:06

唉 ! 現在特區官員真係,...而教育局長又只懂坐飛機 ! ...幾時先可以甩走班.....
現在沒有進步,只有更差....

作者: sugarbun    時間: 14-12-23 10:17

kerkermui 發表於 14-12-23 09:34
no禍首係除消學能測驗
我自己讀嗰間小學當年因為收生不足,30年前都係全日我仲可以做哂功課,再幫屋企人做 ...

唔認同, 當年為左學能測驗, 咪又係小四小五已開始狂做埋堆9唔搭8既推理

應該取消全日制同TSA, 用學校分數呈分, 學校程度咪EDB搵人逐間睇卷比較囉

作者: klm402    時間: 14-12-23 10:20

subb 發表於 14-12-23 10:06
唉 ! 現在特區官員真係,...而教育局長又只懂坐飛機 ! ...幾時先可以甩走班.....:igiveup ...
負責教改既官以及團隊既小朋友都唔係香港接受緊教育, 一班唔知民間x苦既人點會明白.

作者: hkpapa852    時間: 14-12-23 10:21

其實如果取消TSA已好好多,學校既能力同價值,根本唔需要來自火星既教育局去評估,香港既家長自有方法和能力去評估
作者: 心平如鏡    時間: 14-12-23 10:22

真係睇到流眼淚
小朋友好可憐
後半PART, 個小學生被父母迫到要自殘
作者: Cedric_mama    時間: 14-12-23 10:23

其實諗深一層.誰是始作俑者
明知多功課,明知深都大把人揀
家長們怪唔晒學校的. 教書朋友,成日收家長投訴功課唔夠多, 唔夠深

作者: luvgaga    時間: 14-12-23 10:28     標題: 回覆:yovin 的帖子

Cant agree more

作者: hkpapa852    時間: 14-12-23 10:30

同埋我覺得用番學能測驗,俾現在用校內試成績呈分更加公平,一次過搞完,少二次壓力,更加唔駛再攪Pre-S1
作者: Cedric_mama    時間: 14-12-23 10:33

回覆 hkpapa852 的帖子

就算有學能測驗都要有呈分試嫁
學能測驗又好TSA又好
只係攞嚟評估一間學校的水平
小朋友點都要面對呈分

作者: misshk12    時間: 14-12-23 10:40

其實小學行全日制,或多或少係因為父母兩個要返工(幼稚園行全日制也如是),加上小學課程太緊迫。點解課程咁緊迫呢?原因係因為好多小學為了迎合家長的要求,改變了課程,要升中派位成績見得人,避免無人揀變左被殺,咪小一要教埋小二的英文呀、數學呀咁,或者樣樣教深D,一年教兩級點會唔趕呢?家長又要孩子參加一大堆課外活動呢?唔係點省靚個portfolio呢?望子成龍可以理解,但依家孩子數量少,家長本身學歷程度較高,對子女期望甚殷,過份催谷,學校又迎合家長口味,也是催化緊個問題吧。
作者: Jane1983    時間: 14-12-23 10:42

回覆 siden 的帖子

初初推全日制,大家的理解係學生可以在學校完成大部份功課,再玩吓課外活動。
斷吾係好似而家咁,返全日之後,大量功課、默書、測考要應付,仲加埋一體一藝。

小朋友讀到高小、中學,辛苦d、壓力大d,好正常,即使國際學校,你要讀得叻,都要勤學,但吾應該好似而家咁,亂咁谷。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-23 10:50

Cedric_mama 發表於 14-12-23 10:33

就算有學能測驗都要有呈分試嫁
當年既學校測驗,係用嚟分學生Banding,唔需要再呈分
作者: kerkermui    時間: 14-12-23 10:53

klm402 發表於 14-12-23 09:57
我唔太認同果位男校長所講, 多功課係為滿足家長要求, 到底係家長搞成咁, 定係學校只係旨左訓練讀書機器, 同 ...
大家選校睇乜?
好多人話睇派位成績,有幾多%有英中
好喇,即係家長有要求啦!
學校點樣由40%變50%,再上到70%?
加功課,加深課程,加高要求!
呢個係惡性循環,所以個校長唔錯得哂呀!

如果家長唔鍾意高%入英中,大可以揀其他少d功課嘅學校

作者: Cedric_mama    時間: 14-12-23 10:57

我係90年代上中學我個年代巳有呈分試
小五兩次,小六一次
現在改為小五一次, 小六兩次
我阿媽個代就考升中會考
至於係咪由家母到我升中中間無呈分,我唔敢講
但就肯定係. 我考過學能測驗. 亦經歷過呈分

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-23 11:06

misshk12 發表於 14-12-23 10:40
其實小學行全日制,或多或少係因為父母兩個要返工(幼稚園行全日制也如是),加上小學課程太緊迫。點解課程咁 ...
TRUE
有次聽正生校長TALK, 佢話佢個仔有日唔開心, 傾計之下, 佢話: 爸爸係博士, 媽媽係碩士, 其實父母叻, 對個仔已經係一種壓力

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-23 11:12

kerkermui 發表於 14-12-23 10:53
大家選校睇乜?
好多人話睇派位成績,有幾多%有英中
好喇,即係家長有要求啦!
校長都係打工, 要交貨俾校董會
如果學校升中唔理想, 點見人? 家長又點睇? 有要求的家長唔願揀, 長遠令教學與數下降, 係惡性循環, 衰起黎殺埋校仲大鑊, 仲有TSA呢, 唔公開姐, 成績要俾校董局知架
總之, 大家都係被迫, 我都唔識分析錯在哪裡

作者: erniewellie    時間: 14-12-23 11:25     標題: 引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

全日制而適量功課又如何?

作者: erniewellie    時間: 14-12-23 11:26     標題: 引用:相信下年申請入讀救恩嘅小一人數應該會俾今

原帖由 niclicma 於 14-12-23 發表
相信下年申請入讀救恩嘅小一人數應該會俾今年多好多。
壞消息,我小朋友多了對手

作者: erniewellie    時間: 14-12-23 11:29     標題: 引用:Quote:babykeikeikei+發表於+14-12-22+22:3

原帖由 klm402 於 14-12-23 發表
我唔太認同果位男校長所講, 多功課係為滿足家長要求, 到底係家長搞成咁, 定係學校只係旨左訓練讀書機器, 同 ...
我都不信這校長所言,片段 05:00 有校園 poster 寫(太約)「不要輸在起跑線上」,言行不一致...

作者: klm402    時間: 14-12-23 11:48

erniewellie 發表於 14-12-23 11:29
我都不信這校長所言,片段 05:00 有校園 poster 寫(太約)「不要輸在起跑線上」,言行不一致...

...

我唔知係唔係所有家長都唔BUY太多功課, 但係校長講到多功課既原因係為滿足家長需要, 真心覺得呢句野無責任, 一個教育既機構唔係應該要為自己既教育方向而把關吧. 如果只為滿足家長需要要改變自己既教育方向, 學校行政一定亂得難以捉摸.
當家長們將求學不是求分數信以為真時, 其實學校一直都睇緊你學術有幾強.  到底源頭係黎自家長定係學校. 其實都不言而喻.
我已不止一次聽過身為校長既人講. 學校最著重學生自理能力, 學術次要呢種謊言.

作者: notcool    時間: 14-12-23 11:51

Only parents, schools and government can change the environment. I will say schools are at the front line with experience. If they can line up with parents, there maybe a chance to change the landscape. KY principal is a good example of such change. But it's not easy.

I think Mr Ng of Education Bureau will lead the change as he knows the importance of leisure time. He spent lots of time doing overseas trips.
作者: ozoz    時間: 14-12-23 12:04     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

好多父母覺得自己孩子谷得,肯做功課就入傳統硬谷學校,覺得咁會合適,其實咁,會耗盡小朋友嗎?會磨滅佢對學習嘅興趣嗎?我興幸選擇咗開心又唔hea嘅學校比女兒,每日唔駛喊打喊殺,佢有時間做自己喜歡嘅事,亦由於老師有d鼓勵貼子等等,佢會自己完成功課,主動要求我陪佢溫習困難嘅部分,同傳統硬谷名校比較,我女兒識字量未必有人地咁多,但佢可以掌握到呢個階段應該掌握嘅,亦喜歡個過程,我滿意呀。

作者: 思思baby    時間: 14-12-23 12:41

Cedric_mama 發表於 14-12-23 10:57

我係90年代上中學我個年代巳有呈分試
岩, 學能測驗係評定間學校有幾多個BAND 1, 幾個多BAND 2,, 3,4,5...而我都考過呈分, 係自己係全級既排位...
我學能唔算做得叻, 但考試叻, 所以我應該拎左人地辛苦考返來既BAND 1 位...

BTW, TSA 唔係做升中既排位, 我地做家長又駛咩咁緊張呢?

作者: sbux    時間: 14-12-23 12:42     標題: 引用:+本帖最後由+kerkermui+於+14-12-23+09:48+

原帖由 kerkermui 於 14-12-23 發表
以前學能測驗考得好與壞,只係影響貴子弟單一個體,所以學校唔會咁顛。而家什麼TSA影響學校自身 Banding同聲譽,梗係同你chur都行喇。

我支持學能測驗,因為真係考你腦袋明幾多,夠唔夠活

作者: siden    時間: 14-12-23 12:44     標題: 引用:+本帖最後由+kerkermui+於+14-12-23+09:48+

原帖由 kerkermui 於 14-12-23 發表
不認同。

跟本有冇TSA 學能測驗就唔關事。

根本分咗中中英中,個個一窩蜂為求入英中或不太差的band 2, 都谷盡成績。就算小五六先呈分,邊有人小五六先發力?還不是初小開始就黎料。

為什麼我話返全日係劊子手?

就算間學校工課多,測驗密,小朋友努力用功之餘,起碼仲有時間剩去睇卡通/午睡/看多些課外書/做自己愛做的事。

功課多不是罪,但功課多之餘仲要唔夠時間休息發夢遊戲先至係惨無人道!

作者: sbux    時間: 14-12-23 12:48     標題: 引用:+本帖最後由+sugarbun+於+14-12-23+10:24+

原帖由 sugarbun 於 14-12-23 發表
而家小三已經要TSA, 係唔關細路自己事,但關學校事,所以仲大鑊,初小已經要扎馬

作者: bobbob    時間: 14-12-23 12:48

hkpapa852 發表於 14-12-23 10:50
當年既學校測驗,係用嚟分學生Banding,唔需要再呈分
嗰陣有類似呈分試嘅評分制度,即係用校內成績評定學生banding,學能測驗作用類似pre s1,用嚟做學校benchmarking,但唔會影響個別學生成績。
作者: y3y    時間: 14-12-23 12:49

回覆 ozoz 的帖子

請問邊間小學?
作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-23 12:50

係啦, D練習成吋厚, 仲要加班操練就係為左考好TSA為校增光, 可悲!
作者: sbux    時間: 14-12-23 12:54     標題: 引用:+本帖最後由+klm402+於+14-12-23+11:48+編

原帖由 klm402 於 14-12-23 發表
但我都相信有一部分家長(可能為數仲要不少嘅),要眼見小朋友寫寫寫先為之學習。所以校長未必錯得晒,佢仲好似係北區校長?

作者: bobbob    時間: 14-12-23 12:55

sbux 發表於 14-12-23 12:42
以前學能測驗考得好與壞,只係影響貴子弟單一個體,所以學校唔會咁顛。而家什麼TSA影響學校自身 Banding同 ...

學能測驗對學校派位成績有影響,反而tsa無實際影響,原意只用嚟優化或支援學校嘅不足。
作者: bobbob    時間: 14-12-23 13:15

siden 發表於 14-12-23 12:44
不認同。

跟本有冇TSA 學能測驗就唔關事。
其實有全日制學校校內有功課時間,返到屋企唔使點做功課,一樣大把時間玩。但家長又會厭棄學校功課少驚派位成績唔夠好,所以都係家長取態重要啲。

作者: Andymammy    時間: 14-12-23 13:15     標題: 回覆:erniewellie 的帖子

圖片附件: myphoto.jpg (14-12-23 13:15, 27.87 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzgzMjZ8NWRjYWE1ZTJ8MTcxNzM4NjI3OXww

作者: hellolo    時間: 14-12-23 13:21

如果个小朋友正正常常係蠢d都可以張勤補拙,但呀仔係專注不足,讀寫障礙,自傾,教極唔識,理解唔到,唔明你講咩,冇記性,咁可以點?!有邊个明白我,誰能容下我的兒子
作者: 傻太    時間: 14-12-23 13:37     標題: 引用:如果个小朋友正正常常係蠢d都可以張勤補拙

原帖由 hellolo 於 14-12-23 發表
如果个小朋友正正常常係蠢d都可以張勤補拙,但呀仔係專注不足,讀寫障礙,自傾,教極唔識,理解唔到,唔明 ...
呢d係咪要去有SEN嘅學校排S位?

作者: hellolo    時間: 14-12-23 13:39

傻太 發表於 14-12-23 13:37
呢d係咪要去有SEN嘅學校排S位?
唔需要,智能正常!
作者: siden    時間: 14-12-23 13:42     標題: 引用:Quote:siden+發表於+14-12-23+12:44+不認同

原帖由 bobbob 於 14-12-23 發表
其實有全日制學校校內有功課時間,返到屋企唔使點做功課,一樣大把時間玩。但家長又會厭棄學校功課少驚派位 ...
我夠想學校有功課堂可以做哂功課番屋企。

現實並不是間間有。

作者: licpd    時間: 14-12-23 14:11

我提議所有學校取消測驗,小一至小三旨有評估沒有考試,小四至小六每年指有2考,不可公布排名,功課學校安排但家長可決定根據小朋友程度做或不做,指要評估達標便可!
作者: sugarbun    時間: 14-12-23 14:46

sbux 發表於 14-12-23 12:48
而家小三已經要TSA, 係唔關細路自己事,但關學校事,所以仲大鑊,初小已經要扎馬

...
that's why I said should cancel all TSA, EDB自己搵人逐間睇卷去分返學校程度

作者: sugarbun    時間: 14-12-23 14:50

sbux 發表於 14-12-23 12:42
以前學能測驗考得好與壞,只係影響貴子弟單一個體,所以學校唔會咁顛。而家什麼TSA影響學校自身 Banding同 ...
因為真係考你腦袋明幾多,夠唔夠活

-> 唔聰明唔活又點? 好多小朋友都係勤力型, 咁講對好多人唔公平. 咁大把聰明人唔讀書又如何?

作者: Soundervolt    時間: 14-12-23 15:29     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

呢尐節目十分多餘,我個仔都係讀喇小,好多時CP堂已做咗大部份功課,返到屋企仲有大量時間課外活動,從未試過晚飯後仲要做功課,同佢成績差唔多嘅同學都係咁。有時功課量同學生能力係掛勾,好似跑馬拉松,有人會覺得十分艱難,有人可以兩個鐘頭完成。我戥嗰位小朋友難過,俾阿媽擺上枱,俾同學笑都笑到面黃。如果覺得喇小唔適合嘅,唔係學校嘅問題,只係唔適合用家啫。

作者: 奥脫福    時間: 14-12-23 15:34

licpd 發表於 14-12-23 14:11

我提議所有學校取消測驗,小一至小三旨有評估沒有考試,小四至小六每年指有2考,不可公布排名,功課學校安 ...

小四至小六無排名?!咁升中時憑乜選學校?求其執一間?!  

作者: edutm    時間: 14-12-23 16:01

思思baby 發表於 14-12-23 12:41
岩, 學能測驗係評定間學校有幾多個BAND 1, 幾個多BAND 2,, 3,4,5...而我都考過呈分, 係自己係全級既排位... ...
TSA同學校有關,學校壓落老師,老師壓落學生
作者: longlokma    時間: 14-12-23 16:07     標題: 引用:呢尐節目十分多餘,我個仔都係讀喇小,好多

原帖由 Soundervolt 於 14-12-23 發表
呢尐節目十分多餘,我個仔都係讀喇小,好多時CP堂已做咗大部份功課,返到屋企仲有大量時間課外活動,從未試 ...

agree, 節目中的喇小学生根本是个別例子,事實学校已經算輕鬆,亦完全冇為(或唔需要為)TSA做任何催谷。該家長的家庭教育方式才是真正問題所在。

作者: siden    時間: 14-12-23 16:27     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

我反而疑惑為何有家庭願意接受這種訪問。

之後被指指點點也不好受。

作者: balj    時間: 14-12-23 16:27

作者: AniaLeung    時間: 14-12-23 16:36     標題: 回覆:klm402 的帖子

strongly agree with klm402。梁校長係真心
做教育, 而上水嗰位校長係做生意。

作者: subb    時間: 14-12-23 16:50

節目只道出香港小學生功課量多 。。。。!!!
至於選擇功課多定少學校, 家長也許都有選擇權,. 只是決定權在電腦, 最終是有人歡喜有人愁

作者: laupig    時間: 14-12-23 19:25     標題: 回覆:Tintin926 的帖子

不要這樣批評別人啦

作者: laupig    時間: 14-12-23 19:27     標題: 回覆:Mommy-Maggie 的帖子

👍👍👍

作者: Tintin926    時間: 14-12-23 21:46

longlokma 發表於 14-12-23 16:07
agree, 節目中的喇小学生根本是个別例子,事實学校已經算輕鬆,亦完全冇為(或唔需要為)TSA做任何催谷。該 ...

認同,我睇到個媽,間屋d書多到好似圖書館(只是P.2),日日坐晌個仔側邊做功課,這樣小孩只懂做好功課學業,但完全依賴,不懂自理,不會分配時間,不會成長
作者: 宏心    時間: 14-12-23 22:12

作者: Jane1983    時間: 14-12-23 23:02

回覆 宏心 的帖子

同意你所講,但希望不是這樣...
一日,每一日,24小時都話拿吾出一個鐘,比小朋友自由玩吓、hea吓,真系會逼到人都癲。

作者: sbux    時間: 14-12-23 23:13     標題: 引用:Quote:sbux+發表於+14-12-23+12:42+以前學

原帖由 sugarbun 於 14-12-23 發表
因為真係考你腦袋明幾多,夠唔夠活
但考核試就係為咗將學生分類,有咩話公唔公平?將勤係可以補拙,但不得不承認天資仍然有一定(甚至不少)優勢吧。

作者: sugarbun    時間: 14-12-23 23:49

sbux 發表於 14-12-23 23:13
但考核試就係為咗將學生分類,有咩話公唔公平?將勤係可以補拙,但不得不承認天資仍然有一定(甚至不少)優 ...
當然承認天資對學習有影響, 但assume 90%起主流學校既小朋友都係"standard資質", 一個要黎考核全港小學生既試應該唔係為左differentiate邊d係資優, 邊d係蠢材, 而係為左進行合適中學配對吧

作者: Soundervolt    時間: 14-12-24 01:19     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+14-12-23+15:29+

原帖由 balj 於 14-12-23 發表
你係用家, 我都唔明好多人都話你果間好谷, 其實係點架

[size=13.63636302948px]嗰位家長當然唔可以代表哂喇小嘅實際[size=13.63636302948px]學習[size=13.63636302948px]情況啦。喇小唔會比其他學校特別多功課,尤其何校長上任後不鼓勵大量抄寫嘅功課。我個仔每日都係六七樣功課,我地兩公婆亦唔會好似節目中嗰位家長咁「陪太子讀書」,只要小朋友有足夠集中力,如沒有CP堂情況下,一般一個多小時可以完成功課。至於墨書測驗考試,只要平時有充足同均恆嘅溫習,喺冇大量校外補習下已足夠有好成績。

作者: sallyksleung    時間: 14-12-24 09:19

回覆 applehoney 的帖子

可否集眾家長之力去信要求改返半日制,即使唔成功,都規定D學校午飯後唔可以上堂,反而提供功課輔導和自由玩耍時間呀?以前半日都教得曬D課程,點解現在全日都教唔曬?
作者: peterandmary    時間: 14-12-24 09:54

其實片中小朋友同我仔同班,但那位家長我就不認識。其實真係每個家長教法都唔同,我是在職媽媽,每日放學他自己做完功課待我返來檢查,因P2喇,所以不是太多錯,我都待老師批改完返來他自己改正,我不想他倚賴,想他錯中學習,當然默書,測驗要幫他。功課量是合理,不算多,我不知自己教法是否恰當,希望大家分享。因全曰小學,真係冇時間,所以他只算足球,音樂的課外活動,全都是他喜歡,但游泳是我迫他,我想他身邊好。因家中迹有妹妹讀小一,跟本冇可能䀡身照顧,我希望訓練他獨立。
作者: bubuG    時間: 14-12-24 11:13     標題: 引用:其實片中小朋友同我仔同班,但那位家長我就

原帖由 peterandmary 於 14-12-24 發表
其實片中小朋友同我仔同班,但那位家長我就不認識。其實真係每個家長教法都唔同,我是在職媽媽,每日放學他 ...
我也覺得片中喇小家長的timer好令人困擾。自從K2開始,我已要我仔自己坐埋枱做完功課,才給我檢查。真的不可能這樣做一世「親子功課」。放手吧。

作者: Yanamami    時間: 14-12-24 12:59

而家生一个半个,全部集中哂係佢身上,就算番半日都唔会有好曰子过。以前生两三四五个,天生天養啊~边会續个睇功課?年年升班已經好ok.想改变都係要由家長既期望做起。無法改变既外圍因素,諗多会唔开心,唯有做好自己僅有能控制既因素囉~
作者: Soundervolt    時間: 14-12-24 13:09     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

節目中嗰位家長好可能將來會跟埋個仔去見工或做生意時一齊見客。當個仔工作忙時又會上電視講述點解個仔尐工作量咁多,好大壓力。

作者: Tintin926    時間: 14-12-24 13:14

Soundervolt 發表於 14-12-24 13:09
節目中嗰位家長好可能將來會跟埋個仔去見工或做生意時一齊見客。當個仔工作忙時又會上電視講述點解個仔尐工 ...

同之前港台電視劇"同一天空下"潘芳芳和她一級榮譽畢業囝囝的故事類同

在大陸有個男生成功考入清華,在year1成績卓越但卻被校方勸退,原因是該男生除了讀書外,什麼都不懂,因不懂洗衣服等衛生問題被宿舍監督向校方投訴,再因感"無助"而搞出情緒病,最後佢母親離鄉別井到北京租屋繼續"陪太子讀書"。

我之前有個下屬是港大剛畢業的,每次請病假都是他媽媽打電話給我,最後還突然辭職,是他媽媽到公司執拾東西的。

作者: 豆丁仔    時間: 14-12-24 13:34     標題: 回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

要反省了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5