教育王國

標題: 私校收左,今日收到政府小一入學組既信 [打印本頁]

作者: HowHowHow    時間: 14-12-16 19:32     標題: 私校收左,今日收到政府小一入學組既信

請問有冇人有私校收左,今日收到政府小一入學組既信,問你繼唔繼續參加大抽獎,同要你填番張回條番去?請教一下,是否一定要回覆的呢?我以為私校收左都唔影響繼續參加大抽獎的……有冇過來人可以指教,感謝!

作者: rockyng    時間: 14-12-16 19:42     標題: 引用:請問有冇人有私校收左,今日收到政府小一入

作者: samuelchlo    時間: 14-12-16 19:48     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

培道

作者: vnghk0001    時間: 14-12-16 20:34     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

有D私校會在你交留位費時簽回放棄大抽奖的回條,私校冇權阻止你抽,但比佢知道你參加左大抽奖,私校會将你個名放在waiting list 或者取回學位。你自己問返學校先。

作者: dlee_ca    時間: 14-12-16 20:35     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

哎喲

作者: wanabe    時間: 14-12-16 20:51     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

我都收到,禮賢

作者: superccc    時間: 14-12-16 21:13     標題: 引用:請問有冇人有私校收左,今日收到政府小一入

原帖由 HowHowHow 於 14-12-16 發表
請問有冇人有私校收左,今日收到政府小一入學組既信,問你繼唔繼續參加大抽獎,同要你填番張回條番去?請教 ...
回覆參加大抽獎

作者: babycute2009    時間: 14-12-16 21:14

請問回條係幾時deadline?
作者: vin2009    時間: 14-12-16 21:17

我系禮賢,無收到。之前哥哥讀都無收到
作者: cyhh    時間: 14-12-16 21:45     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

我都收到。本身都簽左undertaking俾學校了

作者: HowHowHow    時間: 14-12-16 21:55     標題: 引用:請問回條係幾時deadline?

原帖由 babycute2009 於 14-12-16 發表
請問回條係幾時deadline?
Before Dec29

作者: HowHowHow    時間: 14-12-16 21:56     標題: 引用:我都收到,禮賢+ +

原帖由 wanabe 於 14-12-16 發表
我都收到,禮賢
我都係禮賢呀

作者: bklittlelamb    時間: 14-12-16 21:58     標題: 回覆:HowHowHow 的帖子

其實係咪註冊咗講明不准大抽獎的私小才會收到?

作者: Anson133    時間: 14-12-16 22:12     標題: 引用:請問有冇人有私校收左,今日收到政府小一入

請問有冇人有私校收左,今日收到政府小一入學組既信,問你繼唔繼續參加大抽獎,同要你填番張回條番去?請教 ...
我都收到

作者: Anson133    時間: 14-12-16 22:14     標題: 引用:其實係咪註冊咗講明不准大抽獎的私小才會收

原帖由 bklittlelamb 於 14-12-16 發表
但注冊時無說明,呢個game越來越難玩,有冇人可以指點迷津😰

作者: AngusPakYau    時間: 14-12-16 23:42     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

我冇收到,係咪參加左自行先會收到,我冇入自行表的

作者: yunbb    時間: 14-12-17 00:14     標題: 引用:其實係咪註冊咗講明不准大抽獎的私小才會收

原帖由 bklittlelamb 於 14-12-16 發表
不是,視乎個別私小有冇問教署取有參加抽獎學生名單。

作者: Sweetiemommy    時間: 14-12-17 00:51     標題: 引用:Quote:原帖由+bklittlelamb+於+14-12-16+發

原帖由 yunbb 於 14-12-17 發表
不是,視乎個別私小有冇問教署取有參加抽獎學生名單。
D学校咁含糊...想掂?一係清楚講明,好似高主教咁

作者: wanabe    時間: 14-12-17 06:19     標題: 引用:Quote:原帖由+wanabe+於+14-12-16+發表我都

我都係禮賢呀
去註冊時有冇講要放棄抽獎?因為唔係我去,所以唔多清楚。但我問爸爸,佢話冇印象。

我覺得如果accept offer後要放棄大抽獎唔係問題,但學校就應該喺註冊前提出。

作者: miutang    時間: 14-12-17 06:54     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

禮賢應該可以比大抽獎,只不過想知有幾多人參加大抽獎,照回覆參加不會被取消學位的,三年前是這樣,你可以打電話問下學校。

作者: 爸爸愛您    時間: 14-12-17 07:33     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

如果真係已經疊埋心水讀私校,就不玩大抽獎都得

作者: gokou    時間: 14-12-17 07:58     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

收到信,唔會覆佢。

作者: 傻太    時間: 14-12-17 08:52     標題: 引用:收到信,唔會覆佢。 +

原帖由 gokou 於 14-12-17 發表
收到信,唔會覆佢。
唔覆會點?

作者: gokou    時間: 14-12-17 09:04     標題: 回覆:傻太 的帖子

我都唔知。

作者: subb    時間: 14-12-17 09:14

如果C校, 教育局係會問是否抽獎的統計及是否比大抽獎申請表你, 其實不影響你已經註冊的小學, 不過如果註冊時講明唔比大抽獎另計
作者: pokeylai    時間: 14-12-17 09:19

the private school clearly tells the parents what is the effect of joining the lucky draw and there is nothing wrong with that. What annoys me is why I have to make the decision now but not by end of January 2015 when the form for lucky draw is submitted. I cannot make the decision now.
作者: little_yolky    時間: 14-12-17 09:22

bklittlelamb 發表於 14-12-16 21:58
唔係, 我都收到。大囡時收到無理佢, 佢就照寄張大抽奬表俾我, 我又無填抽奬表, 佢就打電話俾我了。
今次都收到, 已填唔參加了。

作者: little_yolky    時間: 14-12-17 09:23

pokeylai 發表於 14-12-17 09:19
the private school clearly tells the parents what is the effect of joining the lucky draw and there  ...
咁你咪照填話抽囉, 佢會寄張表俾你的, 你就等到1月底再決定遞唔遞表。
作者: little_yolky    時間: 14-12-17 09:28

Anson133 發表於 14-12-16 22:14
但注冊時無說明,呢個game越來越難玩,有冇人可以指點迷津😰
唔難啦, 首先:
1. 打電話去私校confirm可以參加大抽奬而不會將offer取消或轉waiting
2. 如仲想抽, 就回覆想玩, 寄番俾教署
3. 收到大抽奬表

如果私校話明唔俾玩(例如高主教), 咁你就唔好玩了, 玩咗教署會通知學校, 學校就會將你個offer取消或轉做waiting的。

作者: little_yolky    時間: 14-12-17 09:31

AngusPakYau 發表於 14-12-16 23:42
我冇收到,係咪參加左自行先會收到,我冇入自行表的
無玩自行緊係無信, 封信係教署發的, 如果無玩自行, 教署係唔會有你資料, 所以, 如果你想玩大抽奬, 就要自己去教育局攞大抽奬表了(其他地方唔知有無得派呢)。
作者: subb    時間: 14-12-17 09:32

我囡當年都註冊左C小, 之後收到信, 我回覆參加 !不影響已經註冊C小的
作者: pokeylai    時間: 14-12-17 09:33

回覆 little_yolky 的帖子

如果係咁,best solution 係唔覆,到1月先決定。
作者: hkpapa852    時間: 14-12-17 09:36

大家睇番舊年類似既討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ight=SFA&page=1

我建議大家去教育局問清楚唔交會點. 如果唔交當你唔抽, 而你又唔想抽就當然無事啦, 如果唔係既話, 後果可能會好嚴重......

假設你註冊咗救恩, 一心唔諗住抽奬, 但懶唔覆教育局. 點知教育局當你繼續玩大抽獎, 跟住通知番救恩, 然後你就無咗救恩個位, 但又無去大抽獎喎...... 結果.............
作者: 傻太    時間: 14-12-17 09:36     標題: 引用:我都收到,禮賢+ +

原帖由 wanabe 於 14-12-16 發表
我都收到,禮賢
請問幾時要覆?

作者: little_yolky    時間: 14-12-17 09:36

pokeylai 發表於 14-12-17 09:33

如果係咁,best solution 係唔覆,到1月先決定。
我係兩年前既例子, 今年唔覆唔知寄唔寄俾你。不過anyway, 就算唔覆佢唔寄俾你, 你咪到時到候自己去教育局攞表囉, 佢一定會俾你的。

不過, 如果你覆咗話抽, 佢到時到候就會將表格寄到你家門口, 唔會miss咗。

作者: wanabe    時間: 14-12-17 09:45

傻太 發表於 14-12-17 09:36
請問幾時要覆?
29/12
作者: hkpapa852    時間: 14-12-17 09:45

禮賢, SFA, 德雅, 培道呢D大方既私小, 預咗你抽, 放心回信, 唔係如果教局做法同你估計唔同既話, 幾大件事.

而且, 教育局其實係要用呢D資料而估計定那一區是否有足夠學位, 那一區要借位. 你地一時既懶惰, 可能重會影響好大
作者: pokeylai    時間: 14-12-17 10:01

我剛打電話去教育局,我同佢講我現在決定唔到,不覆會點,佢話會照計你參加先,照寄表俾你,我問咁佢地會不會馬上通知學校,佢話到一月你真的交表才回通知學校
作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-12-17 10:18

hkpapa852 發表於 14-12-17 09:36
大家睇番舊年類似既討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2730087&extra=&highl ...

應該不會有呢個情況.講下我去年的經驗,不過只share,穩陣d,大家打去教署check下.

去年我有間唔俾抽私小的offer.當時,收到教署信,然後我冇理封信,因想抽.最後我也填了,交了大抽獎.多諗約二星期(因自己做左功課,打左去教署問只要抽之前決定唔抽,寫信去通知教署,佢地係唔會通知間私校的,即真係有抽到先通知).最後決定都係接受私小,通知教署唔抽.最後小朋友現在讀那私小.私小也唔知我曾經入紙抽而取消我offer.

以上純share自己的經驗.

不過好奇一問,有冇人真係試過抽而被取消私校的學位?其實我成日諗可能真係抽左都冇嘢?

如果我當時有一間唔俾抽的私小同一間俾抽但係較好d的學校,咁我真係知道個結果了.有冇人試過?

作者: 奥脫福    時間: 14-12-17 10:19

little_yolky 發表於 14-12-17 09:36

不過, 如果你覆咗話抽, 佢到時到候就會將表格寄到你家門口, 唔會miss咗。

寄俾你的只是「表格樣本」,真正的表格要拎住封信去派位中心才可取得。

作者: funglongmama    時間: 14-12-17 10:23

抽定唔抽真係咁難決定? 點都比個答覆教署好啲啵~~ 教署要用呢啲資料~~

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-12-17 10:26

funglongmama 發表於 14-12-17 10:23
抽定唔抽真係咁難決定? 點都比個答覆教署好啲啵~~ 教署要用呢啲資料~~

家住12,41網,有另一個同性別的小朋友跟尾.而私小又不致於好差,但驚第時唔收細果個就會好難決定.

每個家庭會有不同原因.因決定除了大果個,還影響小果個,所以有時真係好難決定.

作者: funglongmama    時間: 14-12-17 10:38

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

其實我情況同你差不多, 哥哥考私小前前後後都幾個月, 作為家長一路都會思考選校取捨問題。我亦已決定要私小, 到細佬時就算考唔到, 都會疊埋心水抽獎。Btw, 希望你早日選到一所合適既小學比小朋友。
作者: jlbb1    時間: 14-12-17 11:14

作者: nkf    時間: 14-12-17 11:16

...

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-12-17 11:42

nkf 發表於 14-12-17 11:16
你可以問下救恩既家長。救恩一直由你報名到收左你都講緊唔俾大抽獎,若果你真係去抽,大抽獎出派彩時佢會 ...

嘩,我唔係今屆的家長,只是見有人問,講下我的經歷,唔使講到有冇公德心.

依家的ek,成日都會俾人插,只會做成冇人肯share,蝕底都係之後的家長.小一已經係我的過去式,我好心share,我唔明點解要咁俾人話.

首先,我回覆有jm問唔覆教署會點.咁人問我就答lor.

另外,我只是好奇想知,係咪真係會取消啫,好奇都唔得,我夠知救恩的情況啦,我只是想知有冇人真係夠膽去抽啫.咁都叫冇公德心.我當時也有一間可以抽的私小,如果我要試,當時可以攞住一間可抽,一間不可抽的私小,去做你所謂的冇公德心的嘢啦.但我冇咁做.唔覺得要咁俾你話囉.

另外,有著落就得,咁如果抽到咩寶個d學校,夠有著落lor,咁係咪甘心咁唔做任何嘢去讀.去叩門係咪叫冇公德心.

作者: vanilbun    時間: 14-12-17 11:49     標題: 回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

多謝各位分享,作為參考之用

作者: nkf    時間: 14-12-17 11:57

fruitfulsnoopy 發表於 14-12-17 11:42
嘩,我唔係今屆的家長,只是見有人問,講下我的經歷,唔使講到有冇公德心.

依家的ek,成日都會俾人插,只會做成 ...

如果令你有誤會唔開心/好嬲,好對唔住。
其實我唔係插你,只係想同個啲hold住幾個直資/私校學位既家長講,唔好hold 太耐,盡快決定放位。佢地唔放位,都影響大抽獎形勢。

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-12-17 13:00     標題: 引用:Quote:fruitfulsnoopy+發表於+14-12-17+11:

原帖由 nkf 於 14-12-17 發表
如果令你有誤會唔開心/好嬲,好對唔住。
其實我唔係插你,只係想同個啲hold住幾個直資/私校學位既家長講, ...
Sorry, sorry,誤會左!其實分享都是希望大家入到心儀學校。大家加油!

作者: nkf    時間: 14-12-17 13:10

fruitfulsnoopy 發表於 14-12-17 13:00
Sorry, sorry,誤會左!其實分享都是希望大家入到心儀學校。大家加油!

你明白就最好。今年都唔關你同我事,我只係見到有啲集郵家長有感而發。

今年大家加油!希望大家早日有著落,入到心儀學校!

作者: lulubobo    時間: 14-12-18 12:41

回覆 funglongmama 的帖子

同意,我今天已寄回信,選擇繼續大抽獎
作者: xiang_gang_none    時間: 14-12-18 16:27

作者: baubaulee    時間: 14-12-18 18:11     標題: 引用:禮賢,+SFA,+德雅,+培道呢D大方既私小,+預咗

原帖由 hkpapa852 於 14-12-17 發表
禮賢, SFA, 德雅, 培道呢D大方既私小, 預咗你抽, 放心回信, 唔係如果教局做法同你估計唔同既話, 幾大件事.
...
首輪有offer已經註冊,SFA又已經交留位費,可以唔理封信嗎?話會通知SFA我們已註冊津校!

作者: hkpapa852    時間: 14-12-18 18:20

baubaulee 發表於 14-12-18 18:11
首輪有offer已經註冊,SFA又已經交留位費,可以唔理封信嗎?話會通知SFA我們已註冊津校!

...
咩叫首輪已註冊?SFA一向俾你抽獎,無問題
作者: ckh311    時間: 14-12-18 18:32     標題: 引用:Quote:baubaulee+發表於+14-12-18+18:11+首

原帖由 hkpapa852 於 14-12-18 發表
咩叫首輪已註冊?SFA一向俾你抽獎,無問題
我估佢首輪意思係24/11自行放榜個次掂咗

作者: hkpapa852    時間: 14-12-18 18:37

ckh311 發表於 14-12-18 18:32
我估佢首輪意思係24/11自行放榜個次掂咗
呢封信問仲抽唔抽奬,自行註冊咗應該唔會收到呢封信,因為一定無得抽
作者: ckh311    時間: 14-12-18 18:51     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

咁要本人解答

作者: doll_fish    時間: 14-12-18 20:01     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

如自行收左,之前又在私小交左留位費,都會有信。有個朋友有三間私小收,但封信則顯示兩間私小的名,edb話如私小沒有send名單上去便沒有顯示。

作者: doll_fish    時間: 14-12-18 20:01     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

佢問你是否保留津貼學位。

作者: ckh311    時間: 14-12-18 20:34     標題: 引用:如自行收左,之前又在私小交左留位費,都會

原帖由 doll_fish 於 14-12-18 發表
如自行收左,之前又在私小交左留位費,都會有信。有個朋友有三間私小收,但封信則顯示兩間私小的名,edb話 ...
咁封信有咩用途?使唔使覆?定係教育局封信只提醒家長會send信俾私小巳有官津校收了。

作者: ckh311    時間: 14-12-18 20:59     標題: 引用:禮賢,+SFA,+德雅,+培道呢D大方既私小,+預咗

原帖由 hkpapa852 於 14-12-17 發表
...
請問禮賢,德雅,SFA,培道呢d會唔會通知教育局邊d小朋友已收學校offer?

作者: ckh311    時間: 14-12-18 21:24     標題: 回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

因為我仲未收到教育局份表呀

作者: helenanip    時間: 14-12-18 23:10     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-17+發表

原帖由 baubaulee 於 14-12-18 發表

...
我情況都類似, SFA有offer, 但冇去註冊, 因為自行已收左去左註冊津校, 但我都收到信問要唔要保留津校

作者: doll_fish    時間: 14-12-18 23:18     標題: 回覆:helenanip 的帖子

最好打去EDB及私小問,係兩邊問穩陣D

作者: 奥脫福    時間: 14-12-18 23:23

baubaulee 發表於 14-12-18 18:11

咁其實你想要邊間者?!。。。SFA交留位費果陣應該已註冊左自行了吧。  

作者: 奥脫福    時間: 14-12-18 23:25

ckh311 發表於 14-12-18 20:59

請問禮賢,德雅,SFA,培道呢d會唔會通知教育局邊d小朋友已收學校offer?
德雅會通知教育局。

作者: 奥脫福    時間: 14-12-18 23:26

helenanip 發表於 14-12-18 23:10

我情況都類似, SFA有offer, 但冇去註冊, 因為自行已收左去左註冊津校, 但我都收到信問要唔要保留津校

當然要回答保留津校吧。。。你都無要到SFA!

作者: little_yolky    時間: 14-12-19 10:48

helenanip 發表於 14-12-18 23:10

...
你無去SFA註冊, 道理上SFA當你放棄學位, 唔會send你個名上去教局喎, 發生乜事?
作者: little_yolky    時間: 14-12-19 10:50

ckh311 發表於 14-12-18 21:24
因為我仲未收到教育局份表呀
我兩個培道都收到信, 兩年前無覆佢, 之後寄咗大抽奬sample俾我, 不過我無玩, 之後教局人仲打電話俾我confirm點解無收到我張表。今年阿細都收到信, 為免教育局職員做多D嘢, 所以回覆話唔抽了。
作者: ckh311    時間: 14-12-19 10:51     標題: 引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-18+21:24+因為

原帖由 little_yolky 於 14-12-19 發表
我兩個培道都收到信, 兩年前無覆佢, 之後寄咗大抽奬sample俾我, 不過我無玩, 之後教局人仲打電話俾我confir ...
Thanks

作者: bigboss    時間: 14-12-19 11:54

這信是要回覆的,是方便教育局有大概數字以作安排。
亦唔駛教育局重覆核對,電話跟進。

如果繼續參加大抽獎的,就更加要回覆啦,
萬一有乜遺漏,到時都唔駛趕忙更正。

我囡囡兩年都有覆呀!
作者: little_yolky    時間: 14-12-19 14:20

bigboss 發表於 14-12-19 11:54
這信是要回覆的,是方便教育局有大概數字以作安排。
亦唔駛教育局重覆核對,電話跟進。
係, 兩年前聽到位聲音好好聽既男士打俾我, 話係教育局confirm無收到我大抽奬表, 係咪唔記得咗。所以, 今年為免人哋做多咗嘢, 所以即刻覆咗。
作者: Christina62093    時間: 14-12-19 14:21

Thanks
作者: bigboss    時間: 14-12-19 16:24

作者: balj    時間: 14-12-19 16:26

作者: little_yolky    時間: 14-12-19 16:37

balj 發表於 14-12-19 16:26
係唔係個個都有,仲未收到
會唔會係:
1. 你無玩自行
2. 私校無將個list send上教局

作者: balj    時間: 14-12-19 16:39

作者: helenanip    時間: 14-12-19 16:56     標題: 引用:Quote:helenanip+發表於+14-12-18+23:10+我

原帖由 little_yolky 於 14-12-19 發表
你無去SFA註冊, 道理上SFA當你放棄學位, 唔會send你個名上去教局喎, 發生乜事? ...
我都覺得奇怪, 我冇去SFA註冊, 點解教署仲問我保唔保留津校個位, 除非係SFA once confirm offer, 就send晒D名去教署

作者: LovingAzuki    時間: 15-1-24 11:28     標題: 回覆:helenanip 的帖子

請問有無人覆咗回條要參加大抽獎,但以家仲未收到表?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5