教育王國

標題: 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! [打印本頁]

作者: DKmum    時間: 14-12-13 00:00     標題: 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

我囡眀年讀year 10,一間收左,一間rejected 左,另等緊2間學校result。最慘係嗰邊學校開始term break,唔知等到幾時,而收左間學校唔拖得幾耐!你哋情況係點?分享吓啦!

作者: optimist    時間: 14-12-13 08:41     標題: 回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

考左6間 4間有結果 其他唔係首選所以已經決定好去邊間 出年讀Y12

作者: Umi    時間: 14-12-13 09:51     標題: 回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

我囡明年去讀Year 10!

作者: tangko    時間: 14-12-13 09:55

同樣,經UCAS報2015英國大學,雖已收conditional offer,由HKDSE需達554到555都有。明年DSE在15/7放榜後如達到指定要求便要回覆大學是否接受offer,但JUPAS要8/8才有offer。
未知是否可以把英國大學hold住至8/8知道有冇本地offer才回覆是否接受offer。
作者: raymonds    時間: 14-12-13 11:30

回覆 tangko 的帖子

可以。又唔使比 deposit, 留位費。到時香港 收咗、決定留下便盡快通知英國大學。

作者: etoile    時間: 14-12-13 11:32

會讀Y12,已經俾咗£12,000!

下一歩:訂機票?要爬下舊post做功課!
作者: Ruby1219    時間: 14-12-13 11:49     標題: 引用:會讀Y12,已經俾咗£12,000!下一歩:訂機

原帖由 etoile 於 14-12-13 發表
Oh, I follow the 2013 開學version, then the 2014, now it is 2015! Time flies ...

作者: DKmum    時間: 14-12-13 12:00

回覆 Ruby1219 的帖子

你哋之前啲post,分享咗好多經驗,幫我哋唔少!而家到我哋頭痕,有好多uncertainty,盲冲冲,所以开個post大家交流交流!
作者: DKmum    時間: 14-12-13 12:49

回覆 Umi 的帖子

你個囡confirm讀边间末?
我個情况有d 尷尬,Kent college 收左,本来一星期內要回复,agent 幫我extend 左deadline 到下星期。但我囡比较鍾意roedean ,roedean 之前已在港interview, 當時話written test 后confirm offer. 点知尋晩收到agent 通知話written test pass 左,但要1月中skype interview, agent 話佢地可能攪錯左,overlook左我囡個interview record, 但学校已term break, 要遲d 先clarify 到,唯有再唸計extend Kent 嘅deadline!

作者: tangko    時間: 14-12-13 13:38

raymonds 發表於 14-12-13 11:30

可以。又唔使比 deposit, 留位費。到時香港 收咗、決定留下便盡快通知英國大學。
是否15/7有dse成績後,如成績達標就先接受左個uk大學個offer先,不用繳交首期學費?在這情況下,uk大學的限期通常會有多久?

作者: Ruby1219    時間: 14-12-13 15:11     標題: 引用:回覆+Ruby1219+的帖子 你哋之前啲post,分

原帖由 DKmum 於 14-12-13 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

你哋之前啲post,分享咗好多經驗,幫我哋唔少!而家到我哋頭痕,有好多uncertainty, ...
我2013時就羨慕但輕鬆地睇post, 2014 到自己時,心情像過山車。舊年呢個時候最低落,因為阿仔waiting list, 等到5月中先突然話有位比佢,就好頻lun! 終於而家一切安定好,我可以輕鬆用過來人的心態黎睇post 啦!

作者: Umi    時間: 14-12-14 09:58     標題: 回覆:DKmum 的帖子

我仲係15,16有幾間offer, 但末confirm! 叫左agent extent deadline. 再諗清楚才決定。不過,最緊要阿女自己鍾意先

作者: raymonds    時間: 14-12-16 16:37

tangko 發表於 14-12-13 13:38
是否15/7有dse成績後,如成績達標就先接受左個uk大學個offer先,不用繳交首期學費?在這情況下,uk大學的限 ...
對! 等到有 DSE 成績, meet 到 UK 大學的 conditional  offer, 到時先算大學正式收咗你。但因之後重有 visa 要做, 所以大學一般都會係開學前 2-3 星期先會是交學費 deadline (唔同大學有不同開學日期)。唔使担心,仲有時間等香港嘅大學消息。

作者: tangko    時間: 14-12-16 16:58

回覆 raymonds 的帖子

謝謝你的詳細解釋!

作者: etoile    時間: 14-12-17 18:38

請問有冇人已訂機票?
作者: DKmum    時間: 14-12-17 20:02

回覆 etoile 的帖子

仲末决定讀边间,所以末訂机票!
乜你已有新学年嘅calendar 嗎?还是你大概預留曰子遲d干改期?唔好意思,我冇經驗所以有此一问!

作者: Ruby1219    時間: 14-12-17 21:04     標題: 引用:回覆+etoile+的帖子 仲末决定讀边间,所以

原帖由 DKmum 於 14-12-17 發表

一般學校website 已有current and coming academic years 的calendars wor. 。you can check check first

作者: plllam    時間: 14-12-17 23:26

請問幾時買机票最好?及邊度訂 織人名嘜? thks
作者: etoile    時間: 14-12-17 23:29

DKmum 發表於 14-12-17 20:02

上AA交錢時已check到9月2日開學,但未決定早幾多日去。爬緊舊帖,睇下有乜會去到先買亦未知學校個town有冇大百貨公司,唔知係咪London買好D。
作者: muimuizhe    時間: 14-12-17 23:40

DKmum 發表於 14-12-13 00:00
我囡眀年讀year 10,一間收左,一間rejected 左,另等緊2間學校result。最慘係嗰邊學校開始term break,唔知 ...
我女明年讀yr 10,預備中
作者: brother4    時間: 14-12-17 23:59     標題: 回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

如能開學前早—星期去參觀及旅遊,對孩子身心較好,床被可英國買,聖誕新年大減價買定用品先,如行李箱,另買手提電腦要有skype等方便每日通訉,最後問學校用那電訊商收得好。。。

作者: etoile    時間: 14-12-29 11:36

請問各位開始shopping未?想診而家買定冬天外套,係咪 1 + 1,gore-tex外套 + 薄羽絨好D? UNIQLO 嗰隻薄羽絨得唔得? 定係要再暖D先得?
作者: etoile    時間: 14-12-29 11:44

Ruby1219 發表於 14-12-17 21:04
一般學校website 已有current and coming academic years 的calendars wor. 。you can check check first

...
Ruby1219: 响2014個舊post見你有個list (buy from HK/bring from HK/buy in UK/buy in sch),請問可以share 俾我嗎?
作者: jn2002    時間: 14-12-29 12:10

大家好,小女九月會到英國寄宿,請多多指教!
作者: DKmum    時間: 14-12-29 13:31

回覆 jn2002 的帖子

歡迎你!請問你囡讀year 幾?confirm 左學校末?
作者: vvbb2214    時間: 14-12-29 13:42

etoile 發表於 14-12-29 11:36
請問各位開始shopping未?想診而家買定冬天外套,係咪 1 + 1,gore-tex外套 + 薄羽絨好D? UNIQLO 嗰隻薄羽絨 ...
我買Gore-tex with fleece 嘅 jacket 比小朋友著,佢話內裏著一件hooies 已經足夠唔駛再加衫。

至於薄羽絨,我就無買比小朋友,要其他家長先答到你。

作者: Ruby1219    時間: 14-12-29 14:41     標題: 回覆:etoile 的帖子

Yes I do have a list, pm me your email address please

作者: etoile    時間: 14-12-29 15:29

Ruby1219 發表於 14-12-29 14:41
Yes I do have a list, pm me your email address please
Please check PM. Thank you!!!
作者: etoile    時間: 14-12-29 15:32

vvbb2214 發表於 14-12-29 13:42
我買Gore-tex with fleece 嘅 jacket 比小朋友著,佢話內裏著一件hooies 已經足夠唔駛再加衫。

至於薄羽絨 ...
介唔介意講講你買咗邊個牌子?
作者: vvbb2214    時間: 14-12-29 15:49

etoile 發表於 14-12-29 15:32
介唔介意講講你買咗邊個牌子?
Ashworth

作者: Umi    時間: 14-12-29 17:19     標題: 回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

Hi Ruby1219
Pls check PM

作者: jn2002    時間: 14-12-29 20:28

回覆 DKmum 的帖子

阿囡而家讀F.1。想九月過去讀Year 9,我幫佢報了三間女校,有兩間安排在下星期考Entrance Exams,一間就在月尾考,最快都要等到二月初先有回覆收唔收我個女😁希望早d認識各位,取經和吹下水😳

作者: Ruby1219    時間: 14-12-29 23:27     標題: 引用:Hi+Ruby1219 Pls+check+PM +

原帖由 Umi 於 14-12-29 發表
Hi Ruby1219
Pls check PM
Dear all,

Am very busy this week, please bear with me some time to revert to you guys

作者: Nicole媽咪    時間: 14-12-30 09:49

大家好,我女9月到英國寄宿,好開心能夠有你哋呢個大家庭,可以一齊分享小朋友既生活點滴,請多多指教!
作者: Nicole媽咪    時間: 14-12-30 09:50

祝願大家既囝囝囡囡到海外升學事事順利,讀得開心,學業進步,最緊要個個身體健康!!
作者: vvbb2214    時間: 14-12-30 11:24

Nicole媽咪 發表於 14-12-30 09:49
大家好,我女9月到英國寄宿,好開心能夠有你哋呢個大家庭,可以一齊分享小朋友既生活點滴,請多多指教!:funny ...
你囡囡會讀Yr幾?

作者: jn2002    時間: 14-12-30 12:05

請問各位係米買左九月開學機票啦!是否一齊買埋全年termbreak回香港的五套呢?睇番以前d帖,都談論機票緊張和貴,攪到我都想即刻買。但其實學校只俾左conditional offer,又未正式收,要等到二月初先confirm。
作者: 亮燈    時間: 14-12-30 14:24

jn2002 發表於 14-12-30 12:05
請問各位係米買左九月開學機票啦!是否一齊買埋全年termbreak回香港的五套呢?睇番以前d帖,都談論機票緊張 ...
五套咁多?唔係三套咩?
作者: jn2002    時間: 14-12-30 15:49

十月中mid term break 、聖誕新年、二月中mid term break丶復活節、五月尾mid term break 共五個假期。
作者: andyng2014    時間: 14-12-30 15:59

海外讀書的家長要看看,信報一位專欄作者寫她和在英國讀書的女兒,分離時的感受。很感動的。

2014年12月16日
信報財經
作者  若靜

離別是為了更好重逢(一)

今年的聖誕節於我來說,很是不一樣,早早地就盼望、期待着見到女兒,女兒離開我有三個月了,這還是我們第一次長時間分開。最初的時候,那才叫難熬,好在現今科技太發達,才能一解相思之苦,記得送女兒去學校的前一晚,幫女兒收拾行李,眼淚忍不住溢出來,當時女兒還笑着安慰我(那時她根本體會不到離別是怎樣一回事)。

翌日,女兒學校專為海外學生舉行了一個Induction Course,主要是參觀學校設施、介紹老師等,最後才去學生的宿舍,替女兒安頓好後,家長就要離開學校了,看見女兒還是一臉陽光燦爛,我的心很是安慰,但還是忍不住落淚,抱住女兒一次又一次,久久也不願放手,倒是女兒在我耳邊安慰我:「媽媽,你不是教我要堅強嗎?」

「是呀!怎麼調轉角色了?」女兒的話語讓我啼笑皆非。

心情既傷感又放心,放心是因為女兒離別時的表現,超出了我的想像,她原來是那樣成熟、勇敢和堅強,我也知道這只是假象而已,女兒不曾經歷過離別的滋味,暫時一切還是很新鮮,但於我來說,女兒這種態度還真的救了我,我可以較為輕鬆地跟她道別,這道難關過了。

接下來一個星期我仍會留在英國,這個星期很重要,想多陪伴女兒,讓女兒有安全感。上學期間,不管女兒有多思念我,雖然近在咫尺,我也不見她,每天都有幾次通電話,知道她生活、學習的點滴。

果然不出所料,分開的第二天,女兒就開始思念家人了,陌生的環境令她感受到孤獨、寂寥,加之同宿舍的德國同學因思家而常常哭泣,也讓她身同感受,思念之情倍增。

她每天都期盼星期五快點來臨(因為我會去學校接她度周末),於是每晚睡覺之前,我都會因應跟女兒通話的內容,我再寫一個短訊傳給她,引導她如何面對自己所遇到的困難和挑戰,告訴她嘗嘗孤獨、寂寞等,父母不在身邊,也是人生的一種體驗,不管怎樣的情況下,都應該勇往直前,開心度過每一天;積極樂觀是做人的態度。

在信中我還告訴女兒,有些性格,一定要磨練才能獲得;有些感受,也是需要經歷才能體會,當然更多的是表達我對她的鼓勵、支持和信心。

信報財經
2014年12月23日

作者   若靜

離別是為了更好重逢(二)

在電話中我教女兒嘗試去關心同學,例如德國同學因想家常哭泣,可以去安慰她,告訴她你們一起走過難關,在幫助別人的同時,也會幫到自己,並且會迎來友誼。果然女兒有做到,她很高興地告訴我,她和德國同學做了朋友,自己感覺也溫暖了很多,但思家的情況還是很嚴重,唉!我還留在英國,都尚且如此,如果真的離開了,那該如何是好!

這情況讓我很憂慮,雖然這是正常反應,時間長了就自然好了,但我不想女兒長時間飽受思家折磨,有些情感經歷過滋味就好了,這個周末太重要了,如果不能讓她安心下來,我惟有在英多留一個星期,當然不能告訴女兒,免得她有依賴心理,她能放下心情,我才安心離開,我在心裏默默思量。

終於迎來星期五,我早早駕車來到女兒學校等候,見到女兒走出學校,我抱住女兒,感受到相依的安全,她很是雀躍,一路上嘰嘰喳喳講個不停,從說話中感受到她還是很享受在英國的讀書生活。

晚上,我們促膝長談,女兒面對的困難,就是想家,她很希望我能留下來陪她,我告訴她:「媽媽送你到英國讀書,其中一個因素是讓你學習獨立,精神上的獨立,父母不在身邊,你照樣可以愉快生活,有能力處理大小事情,父母不可能陪伴你一輩子,遲早你都會經歷離別之苦,但怎樣將這種離愁轉化為樂觀面對,也是你要學會的功課。」

「我常對你說,『離別是為了更好重逢』,你明白這含意嗎?」我問道。

不等女兒回答,我接着說:「我的思念牽掛之情與你一樣,我也曾經問自己,為什麼要經歷這些煎熬?但媽媽一想到以後的每次相聚,你都會是日趨獨立,有思想,有見識,我的心隨之開朗,這是經歷離別的意義啊!」

周末過後送女兒返回學校,分別時女兒對我說:「這些天我最擔心的事情就是送我回學校的時候,但很奇怪,我此時反覺得很坦然、很平靜。」

我不禁驚呼:「我也一樣啊,最擔心的事情似乎煙消雲散了, 這些天我在開導你的同時,也不知不覺地打開了自己的心,媽媽真的可以安心地回香港了。」
女兒,謝謝你,是你一步步地完善我。

作者: 亮燈    時間: 14-12-30 16:12

jn2002 發表於 14-12-30 15:49
十月中mid term break 、聖誕新年、二月中mid term break丶復活節、五月尾mid term break 共五個假期。 ...
我知,但mid term break大約一星期左右,好似唔太值啊!見人見智吧!
作者: jn2002    時間: 14-12-30 18:42

回覆 andyng2014 的帖子

真的很感動!我到時送女兒過去,都會係十萬個唔捨得!希望送佢去英國寄宿是正確的決定。正因如此,就更加想同大家交流,互相支持同鼓勵。
作者: andyng2014    時間: 14-12-30 18:46

我也有一個女兒,今年九月去的,聖誕節回來了,元旦回英國上課了,她很開心,很快樂。
她看到她的中學同學在聖誕節都要狂溫書,個個都辛苦地迎接考試,她說選擇去英國讀書是對的。

作者: scso    時間: 14-12-30 18:49

UNIQLO 嗰隻薄羽絨超唔惦架
作者: etoile    時間: 14-12-30 18:53

Ruby1219 發表於 14-12-29 23:27
Dear all,

Am very busy this week, please bear with me some time to revert to you guys
已收到!Million thanks!
作者: etoile    時間: 14-12-30 18:58

scso 發表於 14-12-30 18:49

UNIQLO 嗰隻薄羽絨超唔惦架
Ic,咁有冇好介紹?
睇過Aigle,靚係靚,但係價錢仲靚!

作者: etoile    時間: 14-12-30 19:02

jn2002 發表於 14-12-30 12:05
請問各位係米買左九月開學機票啦!是否一齊買埋全年termbreak回香港的五套呢?睇番以前d帖,都談論機票緊張 ...
Term break得一星期,飛嚟飛去都冇咗一日半,唔值得,而且細路㑹攰,我情願佢去guardian度。
作者: jn2002    時間: 14-12-30 19:18

我阿囡着Deplacer 800FP羽絨,比uniqlo厚得多,但款式差不多,大約幾百元一件,佢話勁暖。
作者: jn2002    時間: 14-12-30 19:38

OIC
作者: Ruby1219    時間: 14-12-30 20:42     標題: 引用:Quote:jn2002+發表於+14-12-30+12:05+請問

原帖由 etoile 於 14-12-30 發表
Term break得一星期,飛嚟飛去都冇咗一日半,唔值得,而且細路㑹攰,我情願佢去guardian度。 ...
因為係第一年,所以比阿仔返多D黎,咁啱今年二月的mid term break 係農曆新年,阿仔話想返,所以一共返黎5次,淨係五月mid term break 吾返。但下學年就吾會la

作者: 亮燈    時間: 14-12-30 21:25

Ruby1219 發表於 14-12-30 20:42
因為係第一年,所以比阿仔返多D黎,咁啱今年二月的mid term break 係農曆新年,阿仔話想返,所以一共返黎5 ...
阿仔下星期返英,雖然係第一年,但六月先返黎。
作者: wildberries    時間: 14-12-30 21:54

回覆 亮燈 的帖子

他復活節不回香港嗎?
作者: 亮燈    時間: 14-12-30 22:17

回覆 wildberries 的帖子

係,留在學校宿舍。因學校做埋監護人,所以一年只需買兩套機票。
作者: wildberries    時間: 14-12-30 22:35

回覆 亮燈 的帖子

學校真的照顧周到,那可省下機票的錢啊
作者: Taimum    時間: 14-12-30 23:13

我通常一套套買,有時仲可以$8000多買到直航!
作者: jn2002    時間: 14-12-30 23:14

回覆 亮燈 的帖子

學校咁好照顧,阿囝就唔駛成日飛來飛去,父母又可慳番$
作者: jn2002    時間: 14-12-30 23:26

回覆 Taimum 的帖子

咁叻!可以買到$8000直航!你是在香港經旅行社買,還是上網自己訂㗎?你一套套買,是成人機票嗎?其實真的有冇需要買student tickets呢?
作者: DKmum    時間: 14-12-31 00:10

我2月新春假期间school visit 往london, Manchester 返,CX 直航HKD13K 連税咪好貴?
作者: DKmum    時間: 14-12-31 00:53

我今天訪问左2位係 london 讀書嘅美少女一般冬天要有冇装備?佢地話同学们冇人著羽绒架(好老土喎!),一般只著hoodies加大褸,后生同我哋啲唸法可能好唔同,又可能london 比其他地方冇甘凍!
作者: odelia_ho    時間: 14-12-31 08:18

HK$8xxx, 真係可以買倒CX 直航,上月出左套London - HK - London (倒頭飛),for Easter Holidays。
經朋友買,佢係英國 air tickets wholesale agent。但Christmas 就冇可能咁平,要大約HK$11xxx。
Student tickets 係因為行李重量可以去到35kg,如果唔係次次都多野攞,我覺得冇需要。

作者: 亮燈    時間: 14-12-31 08:29

所以我都冇叫阿仔帶羽絨
作者: 亮燈    時間: 14-12-31 08:32

我覺得差唔多啦!但阿仔係坐阿聯酋A380去Manchester,杜拜轉機,$11XXX都OK喎!
作者: Taimum    時間: 14-12-31 19:34

我網上check,買成人票,改期要比錢,但仲未試過改!我係買倒頭飛的,即Heathrow to HK to Heathrow.
作者: etoile    時間: 14-12-31 20:00

DKmum 發表於 14-12-31 00:53

我今天訪问左2位係 london 讀書嘅美少女一般冬天要有冇装備?佢地話同学们冇人著羽绒 ...
大褸唔怕落雨落雪?定係擔遮?
作者: DKmum    時間: 14-12-31 23:44

etoile 發表於 14-12-31 20:00
大褸唔怕落雨落雪?定係擔遮?
多數毛毛雨,好少擔遮,所以鍾意著hoodies粒住个头就算。
作者: Alicec516    時間: 15-1-1 00:06

但係5穿羽絨5會好凍嗎?如果5穿羽絨可以穿什麼?因為我最近都煩惱緊去到英國冬天穿什麼?
作者: 亮燈    時間: 15-1-1 12:20     標題: 回覆:Alicec516 的帖子

阿仔就抓毛加CORETEX外套

作者: dsedse    時間: 15-1-1 12:53

回來HK,去時行李超重,應20kg,一般可25Kg內不用付費,但今次27 Kg,地勤小姐細細声今次算數,下次小心點....行李九成孩子order食物,自己得幾件衣服,另有匯票交學費......有羽絨又很少穿,今次帶暖包,學校或宿舍可用.
作者: Ruby1219    時間: 15-1-1 16:29     標題: 引用:阿仔就抓毛加CORETEX外套 +

原帖由 亮燈 於 15-01-01 發表
阿仔就抓毛加CORETEX外套
響英國一件有帽風褸超有用,即使夏天英國都涼,又成日落雨,英國人又吾興擔遮。冬天就加厚衫響入面,加頸巾。英國室內有暖氣,冬天要layering。我舊年趁開倉買咗Aigle 風褸丶fleece 同羽絨比阿仔,但佢話羽絨著得1、2次。佢響香港好怕凍,但響英國就話吾凍!

作者: etoile    時間: 15-1-1 17:28

Ruby1219 發表於 15-1-1 16:29
響英國一件有帽風褸超有用,即使夏天英國都涼,又成日落雨,英國人又吾興擔遮。冬天就加厚衫響入面,加頸巾 ...
Aigle 有開倉?係就好啦!
作者: etoile    時間: 15-1-1 17:36

DKmum 發表於 14-12-31 23:44
多數毛毛雨,好少擔遮,所以鍾意著hoodies粒住个头就算。
我尋晚都問咗兩個有女响英國讀書ge媽媽,都係話D女唔會著羽絨,只會一件大褸。所以而家打算俾件大褸同一件Goretex外套,有需要响英國再買。
差D唔記得:

祝大家新年快樂!身體健康!

係老土D,但係健康最重要!

作者: Ruby1219    時間: 15-1-1 17:54     標題: 引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-1-1+16:29+響英

原帖由 etoile 於 15-01-01 發表
Aigle 有開倉?係就好啦!
Usually in July and u need Invitation pass

作者: 亮燈    時間: 15-1-1 19:46

Ruby1219 發表於 15-1-1 16:29
響英國一件有帽風褸超有用,即使夏天英國都涼,又成日落雨,英國人又吾興擔遮。冬天就加厚衫響入面,加頸巾 ...
阿仔一樣,依家在香港成日話熱。
作者: skIII    時間: 15-1-1 19:59

dsedse 發表於 15-1-1 12:53
回來HK,去時行李超重,應20kg,一般可25Kg內不用付費,但今次27 Kg,地勤小姐細細声今次算數,下次小心點....行 ...
出門遇貴人,每次返英國磅行李,都好緊張,因為多數都超,VA執得最緊,試過有次已經買多一件,一件約2XKG,另一件約1XKG,加埋唔過40KG,但佢根據規定,要我整到每件唔過20,自己一個人,好狼狽,最後都係去到約22KG,佢先比過。

作者: dsedse    時間: 15-1-1 20:10

我的背包帶上機有8-10Kg,有課外書,上到就上,唔得放存機塲行李處,好彩上到
作者: dsedse    時間: 15-1-1 20:27

羽絨,行李箱,由1拆起,12月2014頭機塲開倉,一年有幾次
作者: 亮燈    時間: 15-1-1 20:31

skIII 發表於 15-1-1 19:59
出門遇貴人,每次返英國磅行李,都好緊張,因為多數都超,VA執得最緊,試過有次已經買多一件,一件約2XKG, ...
EK都幾好,總之限35kg,每件幾重就唔限,當時37kg都照去,好彩。
作者: etoile    時間: 15-1-1 21:17

請問guardian同host family 係咪可以唔同人架?而家揾到個算可靠agent介紹host family,但guardian fee 一年收1500鎊,想另外揾人做guardian,得唔得架?

另要幾多歲先唔洗guardian呢?請高人指點!
作者: 94BABY    時間: 15-1-1 23:08

For UCAS, your kid ought to confirm the firm offer and insurance offers before the deadline set by UCAS (in May?). If the DSE result meets the condition and he decides to go to UK, he should inform the university and send it the result (certificate). The university will then send him the documents for visa application. Should he decide to stay in HK, he can inform the university after the release of JUPAS offer. There is no need to pay any deposit. My kid got the invoice for university fee just a few days before term commences (i.e. in October).

For JUPAS, if you decide to decline the offer of the university, you should also inform the university. My kid did not pay the reservation fee and got the call from the faculty of his choice immediately after the deadline for payment asking him to reconfirm that he would not accept the offer.

作者: dsedse    時間: 15-1-2 09:17

host family 可以代替guardian,找到後通知agent便可,agent通知school,但host family佢怎麼找簡單方法是你講出school地區,相信自然有人聯絡你  

下一歩:要爬下舊post做功課!, 如Chichester College
18歲以下的學生可選擇入住院校為其而設的連膳食宿舍,或入住寄宿家庭,費用如下:

宿舍 ( Hall of Residence)
每星期 £160 - £180 ( Full-board )

每星期 £104 - £112 (Self-catering )
寄宿 ( Home Stay)

每星期 £102 - £112 ( Half-board )

每星期 £70- £80 ( Self-catering )

作者: tangko    時間: 15-1-2 12:19

94BABY 發表於 15-1-1 23:08

For UCAS, your kid ought to confirm the firm offer and insurance offers before t ...
Thanks for your useful information!
My kid has reveived 5 conditional offers from UK universities, and under the UCAS instruction, the deadline to confirm offers is 4 June 2015. So we will make confirmations after HKDSE, cause of my kid will know some hints  at that time from how she did in the exam.

作者: andyng2014    時間: 15-1-2 13:13

昨夜送女兒回英國上課了,在機場看到很多父母送孩子,淚水汪汪場面充斥機場,女兒本來沒有哭的,最後都哭出來了,幸好很快沒有事了,笑聲滿面。

作者: andyng2014    時間: 15-1-2 13:24

這是我昨天寫給女兒的第二封信

親愛的女兒Mimsoa:

白駒過隙,時間流逝。
女兒,轉眼你已從英國回來過聖誕了,見到你的時候,你的笑容充滿自信、充滿陽光,充滿快樂,這幾個月在英國非常充實,我們甚安慰。
你選擇去英國讀書是對的,經過幾個月的磨鍊,深感女兒你成熟了、長大了、懂事了。
這是你去英國讀書後,爸爸寫給你的第二封信。
爸爸希望你在往後的人生的道路上能做到:理想、堅持、感恩、愛惜。
理想
要有一個宏大的理想,理想是火,點燃希望之光。
女兒,要擁有自己的理想,努力學習,充實自己,為自己的理想而拼鬥!
堅持
人在實現理想的過程中,會遇到各種不同的失敗。
女兒,在失敗面前,有的人選擇了放棄,她的理想就成了空;有的人選擇了堅持,她的理想成了真。
感恩
人懂得感恩,朋友才會多,道路才會越走越平坦。
女兒,父母並不期望什麼,但你必須有一顆感恩的心。當我們談起你時,你成為我們驕傲的女兒時,這就是你對我們的一種很好的感恩。
愛惜
懂得愛惜的人,生活才會燦爛。人往往對失去的感到可惜,而對手中擁有的卻不加愛惜。
女兒,人的一生其實只有三天:昨天已經過去,無法更改;明天還沒有到,不要空想;只有今天最實在,把握好今天,才能創造出美好的明天。
女兒,你日漸長大,我們希望你抓緊更多的機會,去不同的嘗試,讓自己去體驗生命的酸、甜、苦、辣。
你要知道,生活有時候風平浪靜、波瀾不驚;有時烏雲密佈、波濤洶湧,只要勇於面對,轉眼新的一天又是陽光和溫暖;又是希望和幸福。
2015年的第一天,是你回英國開學的日子,沒有第一次的傷感,你的臉龐是喜悅的、歡愉的。

祝你 2015年更美好!

愛你的爸爸
                                                                                                 2015年1月1日

作者: brother4    時間: 15-1-2 14:31     標題: 回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

父母對子女的心無微不至,個人愚見,信給家長/數心聲較好,小孩不笨,要放手獨立,科技發達每天通電話,太上心怕弄巧反拙,有思鄉病。。。

作者: siumiu2010    時間: 15-1-2 20:30

我都好吾捨得
作者: Ruby1219    時間: 15-1-2 21:33     標題: 引用:我都好吾捨得

原帖由 siumiu2010 於 15-01-02 發表
我都好吾捨得
阿仔星期一要返去啦!佢頭先話吾開心吾捨得我地,但我地笑佢係吾捨得香港好食好住有機打至真!我地冇乜點吾捨得佢,農曆新年又返黎,我地三月頭又過去,佢復活節假又返黎。。。
反正佢而家大個仔都吾想成日痴住我地,響屋企都係掛住打機,佢返去好好讀書,我地專心工作,見少D好似仲好。

作者: Alicec516    時間: 15-1-2 22:13

如果有以下選擇,5知大家會如何選,希望大家給一點意見
有brockenhurst和richard huish給了conditional offer
brockenhurst環境好,夠大,周圍都是綠色環境,設施很新
richard huish排名和成績比較好,但是設施較舊,校舍比較小

作者: scso    時間: 15-1-2 23:40

回覆 Alicec516 的帖子

之前我朋友都心儀學校都有呢兩間, 請問A level要預早幾申請, 有什麼要註意及要考筆試嗎? 面試問咩呢? Thanks!
作者: Alicec516    時間: 15-1-3 00:17

回覆 scso 的帖子

這兩間都不用筆試,要Skype面試,兩間問的都差不多大概是你為什麼選擇這些a-level科目,你平時有什麼課外活動,你考了ielts沒有,你平時ge學習狀況。要是你成績上可能有科比較特出,他會問一些關於那科的東西。還有他會跟你講解一些你要是進去那間學校你要注意的地方。這兩間我都是大概10月申請了,他的dead line好像是今年年頭。我忘記了。

作者: Alicec516    時間: 15-1-3 00:22

忘記寫,要注意兩間都有ielts的要求,b要求5.0,單項不少過5.0,r要求5.5,單項不少於5.0
作者: dsedse    時間: 15-1-3 13:39

羽絨,行李箱,由1拆起,1月2015頭機塲開倉,一年有幾次
作者: plllam    時間: 15-1-3 13:46

2015讀g.9,現要訂機票未,請问有推介嗎?請問有訂識嘜資料?有勞
作者: dsedse    時間: 15-1-3 14:03

各位2013/9月英國開學的家長分享區                                                    介紹 label 可以同以卞訂。一星期起貨。
龍門 : 2777 5191
順記 : 2748 7838
章記 : 9606 6033                       Pang Kee 2720 6212
50 doz label ,$90 for 50 dozen (Pang Kee)

作者: plllam    時間: 15-1-3 14:28

回覆 dsedse 的帖子

thks
作者: noel2010    時間: 15-1-3 14:54

一年前訂定2015年復活假機票,昨天再看平了£100, 早定貴了。早兩日想訂新年機票,遲一天訂又貴了£36。Half term 回來通常不太貴,坐直航就舒服些。開學及結業帶的東西較多,學生機票及𨍭機較化算。有些朋友買定CX 五套學生機票,差不多10萬,不用煩但貴1倍就不值得。
作者: dsedse    時間: 15-1-3 15:05

復活假機票SQ HK to sin to london, london to sin to HK, about $8700
作者: jn2002    時間: 15-1-3 17:50

回覆 noel2010 的帖子

機票價格,可升可跌,好似股票咁,日日要睇實!
作者: jn2002    時間: 15-1-3 17:54

回覆 Taimum 的帖子

謝謝妳!我遲些會check下Heathrow-HK-Heathrow 票價
作者: jn2002    時間: 15-1-3 18:00

新的一年,祝大家身體健康,囝囝囡囡在英國平平安安
作者: Ruby1219    時間: 15-1-3 18:58     標題: 引用:一年前訂定2015年復活假機票,昨天再看平了

原帖由 noel2010 於 15-01-03 發表
一年前訂定2015年復活假機票,昨天再看平了£100, 早定貴了。早兩日想訂新年機票,遲一天訂又貴了£36。Hal ...
我都係早買定,每次上CX, BA同Virgin 比較完,直航$10k 內我就買啦。之後吾睇啦。邊會比你下下捕到最低價吖。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5