教育王國

標題: 英藝幼稚園 [打印本頁]

作者: 落離Nicole    時間: 14-12-12 21:34     標題: 英藝幼稚園

請問英藝真係好差咪?好多媽媽話佢係後備中既後備,但聽朋友讀緊元朗英藝又話好好,依家屯門英藝收am,交左留位費,但又有的擔心,sunkids又收pm、亦交左留位費,好想讀am,但想讀sunkids,所以依家好糾結,有讀英藝既朋友分享下嗎?

作者: vinvin901    時間: 14-12-15 15:24

落離Nicole 發表於 14-12-12 21:34
請問英藝真係好差咪?好多媽媽話佢係後備中既後備,但聽朋友讀緊元朗英藝又話好好,依家屯門英藝收am,交左 ...
我有FD.入去做過文員,只知沙田分校吳多掂........成日轉老師,管理層好MEAN, 又係收錢至上果隻

作者: maemae1111    時間: 14-12-15 18:39     標題: 回覆:落離Nicole 的帖子

當然選擇Sunkids!  
我唔係用家, 但見識過元朗英藝上 playgroup情形! D老師完全唔識帶動班小朋友一切唱歌跳舞。記得去年interview,  呢班NET 老師只係列隊企向門口, 完全冇同 D 小朋友或家長傾下計。
雖然有offer, 我最後都放棄學位!

作者: fifi47    時間: 14-12-15 20:44

我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教到,但老師好關心我小朋友,語境好lee d我就已經見到。
有時,我唔係好明行政混亂係咪真係咁大問題,讀書唔係為學習咩? 行政混亂對小朋友影響真係咁大? 行政混亂,應該係影響家長咋嘛~  一間學校,又或者別人口中ge學店,點解要求有對於家長的good service? 佢serve得我小朋友好就得啦!
之於非用家ge傳言,我唔會話係中傷,因為相信大家都係出於一番好意,但lee d流言,就確確實實影響/傷害左在此校入讀ge小朋友及其家長,希望大家作出評論時將心比己,顧及別人感受。
我只想表達個人感受,希望大家手下留情,不喜勿插。
作者: cchls    時間: 14-12-15 23:02     標題: 引用:我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教

原帖由 fifi47 於 14-12-15 發表
我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教到,但老師好關心我小朋友,語境好lee d我就已經見到。
有時,我 ...
用家意見最真實

作者: Cyc816    時間: 14-12-15 23:08     標題: 引用:我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教

有時,我 ...
講得很好!我女女讀緊元朗英藝!

作者: hysalice    時間: 14-12-15 23:17     標題: 引用:我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教

有時,我 ...
上年我曾因bk傳聞曾想放棄此校,但都多謝此間是首間收我囡的,當然之後有其他校call waiting.當時考慮多因素後,決定讀。讀了2個多月,見小朋友學術上是學到嘢,老師都好錫亞囡,放學時,仲叫亞囡抱一抱老師先走,亞囡都即刻抱實老師,唔記得請假都即打來問咩事。傳聞上話佢行政差是錢銀上的問題,例如如果想交了留位費,最後唔讀,又想取番錢,又或者唔想咁快交雜費等,如果好計較交費的時間,可能可說是所謂行政差,但費用其實是遲早都要俾的,所以唔覺是問題。另外如果你好想參觀學校,或者家長義工隊,可能就提供唔到。如果有問題想問學校,其實可以寫手冊,老師會回覆。希望幫到你作考慮下。

作者: PEANUTROLL    時間: 14-12-15 23:35     標題: 回覆:英藝幼稚園

英藝的確幾商業,個人認為唔夠愛心唔夠温情,但細路仔邊識咁多野, 我個仔好鐘意老師,同埋真係學到幾多野,買服務嚟講,fair enough

作者: howaifan    時間: 14-12-15 23:35

我囝囝在九龍塘英藝讀N班,好開心,很喜歡返學,時常會唱在校所學嘅歌,副班主任每一至兩個月會致電講解小朋友在校情況,囝囝亦學到野,至今感覺良好,連校工及校車司機都很愛錫囝囝!
作者: stevnico    時間: 14-12-16 00:30     標題: 回覆:英藝幼稚園

My daughter is in Y.L campus for N class. She did learn a lot, no matter English or mandarin speaking or singing or recognizing words,  all better n better. I feel ok about their admin actually, and teachers do love kids. Perhaps high tuition fee easily make ppl feel commercial?....too many schools are commercial now honestly.

作者: yufanny1    時間: 14-12-16 08:50     標題: 回覆:stevnico 的帖子

真心請教用家/過來人, 請問英藝升小成績好嗎?多數會入到那間小學?叩門有優勢嗎(因為用家都話他學術好)? 應該叩門易?

作者: jenny1029    時間: 14-12-16 09:15     標題: 回覆:yufanny1 的帖子

想問下各位用家,我見到英藝嘅comment多數係語境好,小朋友學到好多野,但自理獨立嗰方便可唔可以?

作者: hysalice    時間: 14-12-16 09:36     標題: 引用:真心請教用家/過來人,+請問英藝升小成績好

原帖由 yufanny1 於 14-12-16 發表
真心請教用家/過來人, 請問英藝升小成績好嗎?多數會入到那間小學?叩門有優勢嗎(因為用家都話他學術好)?  ...
因囡囡只讀緊N班,我唔知叩門好唔好,我有親戚是大抽獎的,細時讀九龍塘英藝。另外有個媽媽是自行派位入學的,是15分。

作者: hysalice    時間: 14-12-16 09:42     標題: 引用:想問下各位用家,我見到英藝嘅comment多數

原帖由 jenny1029 於 14-12-16 發表
想問下各位用家,我見到英藝嘅comment多數係語境好,小朋友學到好多野,但自理獨立嗰方便可唔可以?

...
自理方面都要睇你讀全日定半日,其實其他學校一樣,半日時間短,學到自理上的嘢會少些。但全日相對會多些。基本上返學後,知道要line up. 要講多謝。會講pls.自己用spoon叻咗。

作者: vpo0615    時間: 14-12-16 11:19

多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見, 我個小朋友沙田英藝收了PN, 睇到D用家/過來人嘅意見, 個心都定D.  Thanks!
作者: andrewrew    時間: 14-12-16 11:53     標題: 引用:多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見,+我

原帖由 vpo0615 於 14-12-16 發表
多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見, 我個小朋友沙田英藝收了PN, 睇到D用家/過來人嘅意見, 個心都定D.  T ...
如果係沙田campus , 我個人覺得語境可以放心,行政上佢地確實有少少混亂,但唔算咩大麻煩,我就算喇。我小朋友pn 班,真係學術上方面進步左好多,仲有時教番我地d國語正確讀音,英文亦進步不少。(小孩現在英普班)
有次病左幾日冇返,班主任有打黎問

作者: hysalice    時間: 14-12-16 11:54     標題: 引用:多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見,+我

原帖由 vpo0615 於 14-12-16 發表
多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見, 我個小朋友沙田英藝收了PN, 睇到D用家/過來人嘅意見, 個心都定D.  T ...
其實bk有太多負面評價,但大部分唔係真正用家。而真正用家都好少出聲,因為唔想受有衝擊。每間學校都有佢生存之道,也有長處短處,要睇家長想要咩。

作者: gthchau    時間: 14-12-17 12:02

haha, actually i am interested in Zenith (Kowloon Tong) as well. But I am relli struggling whether to take the offer or not [as i got offer from FulFul as well].
I prefer Zenith becoz of the language env and the campus [relatively new compared to FulFul]. However, it seems the reputation of this school is bad... so i am worry that i would affect the chance to go to a good Primary school...............
Ful Ful got good reputation and caring teacher for sure... seems it is a "safe" choice to go to this school.....
Relli appreciate the users to share their comments abt the school/ course/ teachers....etc... both good and bad.... thank you ^^

作者: vinvin901    時間: 14-12-17 12:58

fifi47 發表於 14-12-15 20:44
有時,我 ...
其實我吳應該咁多事, 吳係用家.......對呢間學校意見不能作準,
但亦無意中傷呢間SCHOOL...........

我也只從我FD係入面做過, 知道
呢間學校既老師成日轉, 係度話聲俾大家知........
是沒惡意的.........

當然, 真正用家, 是大家的小朋友........
佢地讀得開心便足夠了.........

如果轉既都係好老師, 應該不是問題的

作者: sibylyau    時間: 14-12-17 16:30

vinvin901 發表於 14-12-17 12:58
其實我吳應該咁多事, 吳係用家.......對呢間學校意見不能作準,
但亦無意中傷呢間SCHOOL...........
sorry, 我都想多事講少少....
我知話轉老師呢件事, 我知沙田分校有2位老師轉左去其他名幼教書, 但請佢地呢d老師時都係由第二間私幼請佢返黎, ....但其他名幼請左佢返黎都係replace一d走既老師, otherwise, 人地學校係有位比佢先請佢遮....咁其他名幼咪一定有老師走同轉老師....老師只係轉工遮, 只可以講呢d net 老師比較jumpy, 有好d既offer就會想走....人望高處.....

好多打工仔心態...轉老師呢d野, 我相信好多私幼成日有...想吾會成日轉老師, 村校囉, 我相信轉老師機會低d

作者: chengv    時間: 14-12-17 17:05

九龍塘用家. 老師對小孩非常關心. Field trip那天, 發現竟然清潔嬸嬸能叫出每位小孩的名字. 外語老師是班主任, 普通話老師是副班主任, 清潔嬸嬸當然負責小孩的大小二便, 以及為小孩整理衣服, 紮頭髮 (女孩). 老師如有說話想跟家長說, 會寫小字條放到小孩手冊內. 學習方面, 到現時為止, 我的小孩已經認識接近三十個中文字, 說出近五十個英語單詞 (看圖, 不是看字). 叩門方面, 沒聽到這學校跟叩門有多少關係, 但是, 你是為了小孩叩門好, 還是學到知識? 如果真學到知識, 面試也不擔心, 怕什麼叩門? 我小孩已有KV offer, SC waiting.
作者: rsx    時間: 14-12-17 18:06     標題: 回覆:chengv 的帖子

依家可能改善咗!但3年前阿仔讀YL既N班!覺得好唔掂提早退學!因為行政極度混亂,可以收現金+自動轉帳double學費,之後講咗免返一個月學費竟然當冇收被追交、唔記得請病假幾次完全冇打過黎、班主任亦冇主動打過一次電話比我地講吓小朋友適應/學習情況、唯一打兩次黎係一次因為要我地家長口頭支持學校做乜乜,另一次就係問點解退學、仲有幾本書全個學期冇叫過帶返學新束束冇用過!最離譜係爆發手足口病,成廿個人中招原全冇通告,睇新聞先知,後尾隔一兩星期再爆多劑!決定退學

作者: 新人物    時間: 14-12-17 18:44     標題: 引用:我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教

有時,我 ...
我小朋友都返緊沙田PN,冇錯語境係幾好,返落比我想像中好好多,但我唔同意行政差唔影響到小朋友,好似學校PN升K1既註冊安排已經好大問題!

作者: elvistse    時間: 14-12-18 09:19     標題: 回覆:英藝幼稚園

小囡在天水圍英藝讀N班,有天突然話唔乖用膠紙貼你個咀!話老師有咁做。問佢邊個老師,佢次次都只會話普通話那個班主任。我決定即時退學!各位要多留意小朋友上學情況。

作者: fifi47    時間: 14-12-18 10:51

回覆 新人物 的帖子

想請問註册安排出左咩問題?  因為我TOUCHWOOD暫時冇問題發生過...  

作者: chengv    時間: 14-12-18 13:42

rsx 發表於 14-12-17 18:06
依家可能改善咗!但3年前阿仔讀YL既N班!覺得好唔掂提早退學!因為行政極度混亂,可以收現金+自動轉帳doub ...
那感覺九龍塘的好很多. 家長還有老師的手提電話, 可以隨時溝通.
作者: woodstockming    時間: 14-12-18 17:14

我都係用家, 老實行政係差左少少, 可以再有改善空間, 但我唔同意因行政差就定左佢間學校就唔好..... 您地睇下依家EK 已經冇人去俾comment, 我覺得係....無倫英藝有幾好, D 人已認定唔ok...... 您話貴.... 請大家去睇下佢用乜野書.....Jolly phonics, 牛津.....etc...... 自己出去學phonics 都要$ 啦......

作者: andrewrew    時間: 14-12-18 17:22     標題: 引用:我都係用家,+老實行政係差左少少,+可以再有

原帖由 woodstockming 於 14-12-18 發表
我都係用家, 老實行政係差左少少, 可以再有改善空間, 但我唔同意因行政差就定左佢間學校就唔好..... 您地睇 ...

作者: 落離Nicole    時間: 14-12-18 23:57     標題: 回覆:落離Nicole 的帖子

多謝大家既意見,應該都係會選擇讀英藝,am的時間好用好多,讀一年pn睇哈點先,sunkids就白交留位費了😭,明年K1再戰過其它幼稚園。

作者: 落離Nicole    時間: 14-12-18 23:58     標題: 引用:小囡在天水圍英藝讀N班,有天突然話唔乖用

原帖由 elvistse 於 14-12-18 發表
小囡在天水圍英藝讀N班,有天突然話唔乖用膠紙貼你個咀!話老師有咁做。問佢邊個老師,佢次次都只會話普通 ...
你聽到甘情況你唔同學校老師校長反應情況嗎?

作者: 新人物    時間: 14-12-19 06:45     標題: 引用:回覆+新人物+的帖子 想請問註册安排出左咩

原帖由 fifi47 於 14-12-18 發表
回覆 新人物 的帖子

想請問註册安排出左咩問題?  因為我TOUCHWOOD暫時冇問題發生過...  
當日學校同家長講會優先留位比舊生,但註冊當日原來採取先到先得形式,有新生排在較前位置所以註冊到AM class,亦有返緊N PM class既註冊到AM class,家長們即時向校長表示不滿,但校長加以否認,聲稱所有新生只會有PM offer,但事實有舊生家長朋友註冊了AM class。
當日為數不少既AM class家長迫於無奈下先註冊PM class,校長説考慮增加一班K1,但以我所知14-15年度課室使用已飽和,我想像唔到15-16年度怎樣增加!佢續稱會有為數不少既學生最終會放棄學位,所以家長們唔需要太擔心,應該可以轉回AM class,佢比我既感覺係想辦法填補所有學位,而不是想辦法令家長們繼續讓子女升讀,當日好多家長都話,覺得返落幾好冇計劃轉校,所以都冇報其他學校,但現在大失預算。

作者: fifi47    時間: 14-12-19 10:09

回覆 新人物 的帖子

Ic~  咁我都明白你地感受~我由頭到尾都只要pm,所以touchwood冇問題發生,可能我份人冇乜要求,所以暫時尚算滿意

作者: 落離Nicole    時間: 14-12-19 14:32     標題: 回覆:新人物 的帖子

所以真系就算打算K繼續讀,都要報定其他幼稚園,因為沒註冊可能都有變數

作者: elvistse    時間: 14-12-19 16:32     標題: 回覆:落離Nicole 的帖子

有同校長講,校長話睇過cctv無咁嘅事,又話小朋友說話不能盡信,又話老師好有經驗,學校絕對信任老師。其實就算有,佢哋點會認?!我哋從來無講過用膠紙貼咀,一個兩歲半嘅小朋友點會知呢個係懲罰嘅方法?我哋又無證據口同鼻拗,退學保護咗小朋友先

作者: Athena88    時間: 15-1-22 17:19

woodstockming 發表於 14-12-18 17:14
我都係用家, 老實行政係差左少少, 可以再有改善空間, 但我唔同意因行政差就定左佢間學校就唔好..... 您地睇 ...

Super agree.   行政係混亂.  但囡囡讀得開心, 8月龍B, 返學幾個月, 能夠用英文簡單同的講, eg, i have xxxxxx, open the door.  國語歌都唱到, 用國語講到蘋果, 面包, ......    我相信佢返得開心, 兼學到野.     
作者: ce_jupiter    時間: 15-1-22 20:05     標題: 回覆:fifi47 的帖子

作者: 毛豬仔仔    時間: 15-1-23 09:14

九龍塘用家,仔仔讀緊n主流,覺得語境好好,課程好,老師都唔錯,絕對係打好個底唔錯既選擇,身邊朋友聽返來comment都係好,d家長唯一唔揀英藝係一個字'貴',或者有更好更名既學校。
當然沙田分校係新開,難免有少少混亂
作者: mamavio    時間: 15-1-23 10:00

我囝而加都係九龍塘英藝PN英普, 我大囡以前都係
就係因為大囡讀得開心讀好先俾阿囝一齊讀
我日日送小朋友番學, 日日見到老師校長, 個個都認得我囝, 我囝又會同佢地 say hello, 好開心
阿囝在校坐得唔定或有時 pick nose呢d問題, 老師都會同我傾, 有時寫手冊, 有時電話
So far 都非常滿意

同意學費係貴, D書同功課都愈來愈多
但另一個角度, 就係因為學校已有 phonics, 普通話好多野教哂, 我地唔會再安排其他 class 俾佢, 日日放學/放假都係玩玩玩 :D  

作者: 毛豬仔仔    時間: 15-1-23 10:18

我都唔明,間學校唔錯,點解咁多負面傳聞
作者: Anjen1226    時間: 15-1-23 11:46     標題: 回覆:英藝幼稚園

我係沙田PN用家,事實上,開學時真係有D亂,D老師不停轉,在十月尾已安定下來,但小朋友返學開心,語境好好,我用英文問小朋友What is this? 佢會答我This is xxxx,我問How many apples?佢會答two apples.我覺得起碼佢知我問乜,我在家講英文,佢會答我英文,我講廣東話,佢會答廣東話,普通話有D詞語都識,我相信係在唱普通話歌學到,隨時可以轉channel 係我最大安慰,老師對學生都有要求,佢知我小朋友認中文字弱D,都叫我多D同佢認下字,老師都好energetic同細心,小朋友曰曰開心返學放學都開心,每日返嚟同我講tea time 食咗咩,老師同佢玩sir 滑梯,邊個小朋友乖老師俾貼紙,我都好開心佢短短三四個月學到噤多嘢。

作者: vpo0615    時間: 15-1-23 12:26

有負面傳聞都好, 等D家長唔敢報, 少咗人報, 競爭少D, 咁報咗名嗰D機會咪大D......(純吹水, 不喜勿插).
但我上年去面試日(沙田), 都好多人IN呀, 証明都好多人報英藝.
作者: 寶寶常在心    時間: 15-1-23 12:43     標題: 引用:有負面傳聞都好,+等D家長唔敢報,+少咗人報,

原帖由 vpo0615 於 15-01-23 發表
有負面傳聞都好, 等D家長唔敢報, 少咗人報, 競爭少D, 咁報咗名嗰D機會咪大D......(純吹水, 不喜勿插).
但我 ...
我都有報英藝,十月interview的,好多人,如果學校真係禁差點會仲有禁多人報……
我是考大埔嗰間,呢區d家長通常會報埋对面間安基斯比較,但interview時我覺得英藝仲多人過安,安是出名的

作者: 落離Nicole    時間: 15-1-25 00:52     標題: 回覆:Anjen1226 的帖子

你小朋友係幾多月出世,的人話課程深,細B可能跟唔到

作者: pizzaheidi    時間: 15-1-25 01:09     標題: 引用:你小朋友係幾多月出世,的人話課程深,細B

原帖由 落離Nicole 於 15-01-25 發表
你小朋友係幾多月出世,的人話課程深,細B可能跟唔到
N班下學期要寫字,細 b 小肌肉可能未得!

作者: hedhed    時間: 15-1-25 08:26     標題: 回覆:英藝幼稚園

有sun kids offer咪好地地囉⋯⋯

作者: arialzsc    時間: 15-1-28 17:22

沙田英藝用家,大仔今年畢業。兩個小朋友都讀得好開心,一年半以來進步明顯,無論學術上還是社交自理方面。老師成日轉的確係一個問題,但小朋友又完全ok,好快適應,而且新來的老師都幾好。唯一唔太鐘意佢地每日做功課時間太多,有小小谷。
小一面試時,唔少老師都知道英藝教的深,小朋友能夠獨立做功課,語境好,個人認為有優勢。
作者: Anna媽媽    時間: 15-1-28 17:44

回覆 jenny1029 的帖子

我女返佐個幾月半日N班,識得自己除褲去廁所,食完野抹嘴同抹薹,我覺得自理方面是ok的,學校都幾講紀律,要搭膊頭一齊去vv。我女係慢熱果種,但返學無喊過,我都好意外同感恩。唯一係學術比較深,細B兩嵗零就要寫字的話我覺得不是好事。
作者: 雯灶    時間: 15-3-27 00:27

請教各位,我個囡現在同時被馬鞍山威寶幼稚園和沙田英藝幼稚園錄取,有哪個家長知道2間幼稚園哪間更好呢,謝謝!
作者: mable0901    時間: 15-3-27 10:35

回覆 elvistse 的帖子

我問過學校 你係可以要求一起看cctv片
作者: fafaicw    時間: 15-4-1 13:31     標題: 回覆:英藝幼稚園

我個仔係13年12月蛇仔,得英藝肯收細b,pm offer,我啲朋友個個話呢間學校好差,以家見到你地講完,以家個心都定啲

作者: kkqueendom    時間: 15-4-1 14:16

好好唔敢講,但我同幾個前家長都認為唔差
作者: alp0805    時間: 15-4-1 23:42

回覆 雯灶 的帖子

我住沙田, 當初都中意威實校舍同特等一早睇返學情況, 我見有規模同老師有經驗........
但我想近屋企..讀英藝, 阿仔讀左一年暫時都無後悔讀英藝

作者: kmforever    時間: 16-3-7 13:52

我想間近期英藝沙田如何,剛剛收到上午PN offer, 另外,校車服務oK嗎?路線資料邊度有呢?

作者: vpo0615    時間: 16-3-8 16:55

前排見過YORK K1 嘅上學期評估題目....我相信英藝PN嘅小朋友識得答一半以上......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5