教育王國

標題: 請VIC 過來人回顧 [打印本頁]

作者: luckygirl2011    時間: 14-12-11 12:08     標題: 請VIC 過來人回顧

維記嘅意見好似好極端, 唔似一般教學模式, 真心求教, 有無維記用家, 可分享考小一(直資和傳統小學)有否特別難處? 上傳統小學有無特別難適應或跟唔上?
作者: Hailey88899    時間: 14-12-11 12:37

Push!

Eager to know too!
作者: chenille_c    時間: 14-12-11 12:59     標題: 回覆:請VIC 過來人回顧

Push too

作者: adalyho    時間: 14-12-11 14:21     標題: 回覆:luckygirl2011 的帖子

Following

作者: cherry91818    時間: 14-12-11 21:38     標題: 回覆:adalyho 的帖子

Push!

作者: happyydad    時間: 14-12-11 21:52

有朋友讀完kg 後覺得無辦法再讀local,
所以唯有上VSA
但係victoria 其實唔系international school.
要讀IB 可以去真正既IS 讀

亦有人話Victoria kg 讀完又可以上local又可以上international

真係見仁見智, 有d高不成低不就的感覺
作者: Jane1983    時間: 14-12-11 21:58

維記有它的優點,如重啟發、鼓勵自我學習、良好語境。如果加埋家長伴讀和栽培,效果可以好好,可以到K2/3已經好超前。但另一方面,學校無在K2勁谷小朋友,所以如果小朋友吾上心,家長吾得閒跟,有可能水過鴨背,小朋友學完吾記得,就吾夠競爭力。
作者: Hailey88899    時間: 14-12-11 22:00

回覆 happyydad 的帖子

咁講法大把學校高不成低不就啦,英文不多中文一般,學卷學校例如
Even KV D人話中文好強英文咪一般

作者: happyydad    時間: 14-12-11 22:03

回覆 Hailey88899 的帖子

指local 定international個方面

作者: Hailey88899    時間: 14-12-11 22:09

My friend's girl is studying in Vic pn .. 2y 8 mths she can communicate in English already in sentence .. Amazing how Vic brings kid to this level
作者: Jane1983    時間: 14-12-12 07:40

間間學校都有高不成,低不就的學生,無可能個個都頂尖無學校deliver到
作者: Jane1983    時間: 14-12-12 07:50

我小朋友舊年畢業,所以印象深刻。維記有3類家長,一類係穩入名津,25份或有兄姊在讀;第二類係要打硬仗的,這類家長好投入小朋友的教育,做到和學校互補;第三類係大忙、吾多理或吾識教,不過這類較少。

第二類家長戰績彪炳,offers間間係一線,我認識的好幾個都考到好好的學校,這是家校合作的成果。
作者: bubuG    時間: 14-12-12 08:34     標題: 回覆:請VIC 過來人回顧

努力D自己係校外補,冇話唔得嘅。

作者: picture    時間: 14-12-12 09:47     標題: 引用:有朋友讀完kg+後覺得無辦法再讀local,所以

原帖由 happyydad 於 14-12-11 發表
有朋友讀完kg 後覺得無辦法再讀local,
所以唯有上VSA
但係victoria 其實唔系international school.
通常讀Vic 而一心入I S 的好多讀完k1 考入CIS H K I S , GSIS, CDNIS.

入I S F or E S F 嗰批係after K2 走 因大部份IS 都不是primary 1 = first year.

作者: picture    時間: 14-12-12 10:03     標題: 引用:維記嘅意見好似好極端,+唔似一般教學模式,+

原帖由 luckygirl2011 於 14-12-11 發表
維記嘅意見好似好極端, 唔似一般教學模式, 真心求教, 有無維記用家, 可分享考小一(直資和傳統小學)有否特別 ...
其實如果你不是好似我咁,同BB 去open day 時巳超中意,又刻意安排Vic playgroup, 而去考P N 的話,而是因為口碑,數据所以報的話……我suggest 你不要take 個 offer.

Follow your heart.  If you have doubts, dont take it.  Only you know best what suits your child.  Forcing yourself and your family to adapt to something you have faith in will only make your family uncomfortable.

I knew a parent who hated its PN.thinking it is too easy but on the otherhand too strict for small kids.  (I have no idea why she felt so, contradictory to some extent)  what happened was.she left for LLC.

作者: luckygirl2011    時間: 14-12-12 13:16     標題: 引用:我小朋友舊年畢業,所以印象深刻。維記有3

原帖由 Jane1983 於 14-12-12 發表
我小朋友舊年畢業,所以印象深刻。維記有3類家長,一類係穩入名津,25份或有兄姊在讀;第二類係要打硬仗的 ...
想問讀維記,就外補或自己多跟小朋友中文?英文和數學需要外補嗎?

作者: luckygirl2011    時間: 14-12-12 13:23     標題: 引用:Quote:原帖由+luckygirl2011+於+14-12-11+

原帖由 picture 於 14-12-12 發表
其實如果你不是好似我咁,同BB 去open day 時巳超中意,又刻意安排Vic playgroup, 而去考P N 的話,而是因 ...
因要考慮升小函接,所以不是憑鐘意就衝入去,呢個post係想了解多d维記, 幫助孩子在語境好的维記學習之中,邊方面家長可加強去幫小孩升讀小一

作者: Jane1983    時間: 14-12-12 15:02

回覆 luckygirl2011 的帖子

我小朋友無補習,我覺得如果家長做到每日半個鐘,和小朋友睇吓書、認吓字,大d寫吓字、計吓數,時間短短,但日日做,一定好過補習。
維記的英普語境是很足夠,小朋友幾年耳濡目染,肚裏有吾少墨水,如果家長做到伴讀,和在家提供語境,小朋友會令你好驚喜。

作者: Jane1983    時間: 14-12-12 15:07

在畢業生家長survey,我有向學校建議搞d模擬面試班,比小朋友多些經驗,希望學校會從善如流。

在K3,星期一至四有延長班,會有維小的老師來學校,好似小一上課咁幫小朋友適應,亦有中英文默書、作文等,其實都幾豐富。
作者: dbchu    時間: 14-12-12 15:43

VIC好多非用家學得好hea, 但我覺得佢其實學嘅野好闊,我仲未諗清楚小朋友會讀邊類型小學,因為我覺得現階段啟發佢思維係對佢未來發展一個好重要嘅基楚。我小朋友好動,好奇,主動,我覺得VIC好適合佢,因為VIC教學方法真係好活,好多野都係以遊戲形式入腦,例如會比一D遊戲咭家長同佢係屋企玩,比一D題目家長同佢一齊探究,每月都有主題活動,所有野都係從中學習,要靠佢地自己發掘,我覺得依個學習態度比起搬字過紙,死記,狂抄寫嘅方法更為影響深遠....
作者: picture    時間: 14-12-12 16:52     標題: 引用:在畢業生家長survey,我有向學校建議搞d模

在畢業生家長survey,我有向學校建議搞d模擬面試班,比小朋友多些經驗,希望學校會從善如流。

在K3,星期 ...
Agree 真係好有心去improve 的學校

作者: 小燕子2011    時間: 14-12-12 17:14     標題: 回覆:luckygirl2011 的帖子

It really depends on what you like your kids to achieve. I prefer to have a better language environment for my boy, Vic was my first choice. My boy now is in K1, he can speak both English and mandarin of different colours. I am very satisfied with his improvement.

作者: bbgoolooo    時間: 14-12-12 17:46

小燕子2011 發表於 14-12-12 17:14
It really depends on what you like your kids to achieve. I prefer to have a better language environm ...
請問你小朋友讀 bilingual or trilingual?

作者: hotmilo    時間: 14-12-12 17:51     標題: 回覆:picture 的帖子

Really? I found on the website only one kid got admitted by CIS...

作者: Jane1983    時間: 14-12-12 17:55

回覆 hotmilo 的帖子

網上只公佈K3學生升小一資料,K2走了去IS的,不會在網上有資料。
作者: erikobb823    時間: 14-12-13 01:32     標題: 引用:VIC好多非用家學得好hea,+但我覺得佢其實學

原帖由 dbchu 於 14-12-12 發表
VIC好多非用家學得好hea, 但我覺得佢其實學嘅野好闊,我仲未諗清楚小朋友會讀邊類型小學,因為我覺得現階段 ...
請問你係讀邊間vic?

作者: Babybaby2011    時間: 14-12-13 02:57     標題: 引用:回覆+hotmilo+的帖子 網上只公佈K3學生升

回覆 hotmilo 的帖子

網上只公佈K3學生升小一資料,K2走了去IS的,不會在網上有資料。 ...
想問其實多唔多人k2走去IS?

作者: picture    時間: 14-12-13 08:44     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-12-12+發表回

原帖由 Babybaby2011 於 14-12-13 發表
想問其實多唔多人k2走去IS?
應該唔多, 我估個個campus 唔同。海怡、海峰、CWB 嗰D可能多D。一個campus一年4、5 個都有可能。  畢竟讀嗰D老牌子I S唔係個細路英文叻就得、父母的背境,socisl status,都有返咁上下。

考唔到名IS咪留底考VSA 或其他IBschool.

作者: picture    時間: 14-12-13 08:47     標題: 引用:Quote:原帖由+dbchu+於+14-12-12+發表VIC好

原帖由 erikobb823 於 14-12-13 發表
請問你係讀邊間vic?
課程應該冇分别,分别可能係D人嘅家庭背境。

作者: Jane1983    時間: 14-12-13 10:32

回覆 Babybaby2011 的帖子

我小朋友個屆K2大約走了9、10個,~10%。
作者: Babybaby2011    時間: 14-12-13 12:02     標題: 引用:回覆+Babybaby2011+的帖子 我小朋友個屆K2

原帖由 Jane1983 於 14-12-13 發表
回覆 Babybaby2011 的帖子

我小朋友個屆K2大約走了9、10個,~10%。
請問你小朋友係邊間campus?

作者: Babybaby2011    時間: 14-12-13 12:04     標題: 引用:Quote:原帖由+erikobb823+於+14-12-13+發表

原帖由 picture 於 14-12-13 發表
課程應該冇分别,分别可能係D人嘅家庭背境。
邊間campus會好啲?係未九龍兩間都麻麻地?

作者: CapricornO    時間: 14-12-13 17:32

作者: 小燕子2011    時間: 14-12-13 17:42     標題: 引用:Quote:小燕子2011+發表於+14-12-12+17:14+I

原帖由 bbgoolooo 於 14-12-12 發表
請問你小朋友讀 bilingual or trilingual?
Bilingual

作者: Jane1983    時間: 14-12-13 17:44

回覆 CapricornO 的帖子

K3有,中英文都有,英文更跟程度分組,默句子,好深吓。
作者: phoebewong123    時間: 14-12-13 17:47     標題: 引用:Quote:原帖由+bbgoolooo+於+14-12-12+發表

原帖由 小燕子2011 於 14-12-13 發表
Bilingual
平時在家你同小朋友用廣東話交談嗎?小朋友認讀廣東話字ok 嗎?

作者: picture    時間: 14-12-13 19:53     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+14-12-13+發表課

原帖由 Babybaby2011 於 14-12-13 發表
邊間campus會好啲?係未九龍兩間都麻麻地?
well I mentioned those 3 campuses only because of 李嘉欣,甘比,楊千嬅等入讀。

當然,九龍都有富貴人物。

作者: CapricornO    時間: 14-12-13 22:40

作者: 小燕子2011    時間: 14-12-13 22:46     標題: 引用:Quote:原帖由+小燕子2011+於+14-12-13+發表

原帖由 phoebewong123 於 14-12-13 發表
平時在家你同小朋友用廣東話交談嗎?小朋友認讀廣東話字ok 嗎?
Yes we speak Cantonese, I want him to learn mandarin (read n write) more than Cantonese.

作者: kittyland06    時間: 14-12-13 22:51     標題: 回覆:請VIC 過來人回顧

我個女之前班同學都 k2 轉 IS, 如果一心入 local, 好多 k1 已經轉咗龍校或聖公會等港島名幼,大部份都有好 offer 因為個個學生英文都 native,同埋好多 ftm 比好多時間同 effort 陪養小朋友。

作者: Jane1983    時間: 14-12-13 23:52

吾會谷,學校亦吾會比壓力家長和小朋友,通常壓力都是家長自己的追求和期望。
作者: picture    時間: 14-12-14 10:50     標題: 引用:回覆+CapricornO+的帖子 吾會谷,學校亦吾

原帖由 Jane1983 於 14-12-13 發表

吾會谷,學校亦吾會比壓力家長和小朋友,通常壓力都是家長自己的追求和期望。 ...
I wanna know about k3 curriculum too  

Will dictation be graded?  is there any doifference in the report card?  Any ranking by class or with reference to all K3s in the campus?

I think the grades will.give kids and parents pressure.

And on homework, will there be grades or marks?

作者: Jane1983    時間: 14-12-14 12:22

回覆 picture 的帖子

默書會改,會有分,小朋友會知自己做得對或錯,但整件事的原意吾系要打擊小朋友,所以吾使担心。
成績表吾會排名次,你想知要有技巧的問老師。其實佢份成績表好複雜,評語又多,叻和吾叻,在成績表上的分别吾大的。

作者: Jane1983    時間: 14-12-14 12:52

我地果屆我認識的,多数去到佢地心儀的學校,知道有d有去叩門,有成功的,亦有些無再联络,吾知道點樣。

不過放甘多心機raise個小朋友,佢中英文好、表達力强,要對佢有信心。
作者: CapricornO    時間: 14-12-16 17:25

作者: CapricornO    時間: 14-12-17 13:33

作者: jaau    時間: 14-12-18 23:36

Any comment about lower KORNHILL campus of 英普班

作者: picture    時間: 14-12-20 11:53     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+14-12-12+發表其

原帖由 luckygirl2011 於 14-12-12 發表
因要考慮升小函接,所以不是憑鐘意就衝入去,呢個post係想了解多d维記, 幫助孩子在語境好的维記學習之中, ...
我一D都唔担心我小孩上小一問題,两文三語强,考英粤,英普學校都冇問題。

維記重思考,考小一就算是IQ題,七巧板,我都唔驚。

只要小朋友個腦轉得快,溝通能力高,去interview 自1然機會高。

作者: rachelng80    時間: 14-12-20 19:11     標題: 引用:維記有它的優點,如重啟發、鼓勵自我學習、

原帖由 Jane1983 於 14-12-11 發表
維記有它的優點,如重啟發、鼓勵自我學習、良好語境。如果加埋家長伴讀和栽培,效果可以好好,可以到K2/3已 ...
講得好啱。 我姨生女今年畢業。依家考到女拔。仲有其他offer....高主教, 崇真,聖芳濟各等等等。佢考親間間都收, 仲要係校外沒有進補。她只是參加興趣班及面試班。但在家裡, 她的父母栽培得好好, 好俾心機教她。不是死谷, 注重啟發&自我學習。真係寫個服字俾佢。小兒依家2歲半...不及表姐叻,入唔到維記。

作者: chenille_c    時間: 14-12-20 19:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-12-11+發表維

原帖由 rachelng80 於 14-12-20 發表
講得好啱。 我姨生女今年畢業。依家考到女拔。仲有其他offer....高主教, 崇真,聖芳濟各等等等。佢考親間間 ...
佢讀哪間維記?

作者: rachelng80    時間: 14-12-21 00:05     標題: 引用:Quote:原帖由+rachelng80+於+14-12-20+發表

原帖由 chenille_c 於 14-12-20 發表
佢讀哪間維記?
HMT campus

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5