教育王國

標題: 得15分,Net 12,請賜教 [打印本頁]

作者: tam_bb    時間: 14-12-11 10:54     標題: 得15分,Net 12,請賜教

有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住Net 12,得15分,冇細佬妹。得15分如果自行瑪利曼、st Paul catholic應該係side氣⋯⋯但如果唔1-1-1,以上兩間是否冇得叩門?15分喺net 12點搞?請賜教。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 11:06

tam_bb 發表於 14-12-11 10:54
有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住Net 12,得15分,冇細佬妹。得15分如果自行瑪利曼、st Paul cath ...
聖保祿天主教同嘉諾撒一向唔係1-1-1都可以叩門, 瑪利曼就唔知

你係真幼直上的嗎? 大坑真小今年開始收咗既街外人無得大抽獎喎?!

作者: 熊牛不兩立    時間: 14-12-11 11:07

st Paul catholic唔洗1-1-1喎....
作者: tam_bb    時間: 14-12-11 11:14     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+14-12-11+10:54+有大

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
聖保祿天主教同嘉諾撒一向唔係1-1-1都可以叩門, 瑪利曼就唔知

你係真幼直上的嗎? 大坑真小今年開始收咗既 ...
是舊制,直上兼可大抽獎。感恩。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 11:18

tam_bb 發表於 14-12-11 11:14

咁就搏盡抽3大女校啦!

個人意見:

搏D就:
乙一: 瑪利曼/聖保祿
乙二: 嘉諾撒聖方濟各

穏陣少少:
乙一: 瑪利曼/聖保祿/嘉諾撒聖方濟各
乙二: 李賜豪

反正乙二以後都入硬寶校

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 11:20

tam_bb 發表於 14-12-11 11:14
咁你12網心儀邊幾間呢? 你女女有真小back up, 照計要和真小同級或以上才考慮吧? 或你只求入官津, 但求安穩又免費?
作者: cyhh    時間: 14-12-11 11:35     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

我本身12網的,仔仔,下年9月小一。上年12網朋乙2入軒下,之前諗住如果要抽獎,又有私小喺手,我都會乙2軒下。無的話,就會乙2填寶血/李賜豪。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-11 11:40

hkpapa852 發表於 14-12-11 11:18
咁就搏盡抽3大女校啦!

個人意見:
嘉諾撤係14網

個人意見:

搏D就:
乙一: 瑪利曼/聖保祿/軒官
乙二: 寶血

穏陣少少:
乙一: 寶血聖保祿
乙二: 李賜豪

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-11 11:43

2014數字, 寶血乙2已經入唔晒, 李賜豪第3又入唔晒
根據最近朋友去李賜豪開放日校方公佈, 2013擺李第3, 60%中獎, 2014得返15%中獎, 如果無私校backup, 唔該唔好咁搏
作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 11:49

Charlotte_mom 發表於 14-12-11 11:40
嘉諾撤係14網

個人意見:

灣仔個間都係叫嘉諾撒, 不過全名係嘉諾撒聖方濟各...... 打漏後面引起誤會添

作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 11:50

cyhh 發表於 14-12-11 11:35
我本身12網的,仔仔,下年9月小一。上年12網朋乙2入軒下,之前諗住如果要抽獎,又有私小喺手,我都會乙2軒 ...
上年乙二入軒下? 應該無可乜能喎

作者: cyhh    時間: 14-12-11 11:51

hkpapa852 發表於 14-12-11 11:50
上年乙二入軒下? 應該無可乜能喎
有,依家讀緊小一。佢班裡都有小部分人相同情況。
作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 11:53

cyhh 發表於 14-12-11 11:51
幾個月前已經有人話乙一都入唔到, 乙二入到? 係咪甲二有填入咗呀!

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 11:55

wow, it's news.
作者: 熊牛不兩立    時間: 14-12-11 11:56

真的嗎?? 上年有人寶血乙2已經入唔晒... 真係登這班人慘...將寶血放第二入唔到. 但有人放軒下乙二反而入到
作者: cyhh    時間: 14-12-11 12:10     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+14-12-11+11:51+有,依

原帖由 熊牛不兩立 於 14-12-11 發表
真的嗎?? 上年有人寶血乙2已經入唔晒... 真係登這班人慘...將寶血放第二入唔到. 但有人放軒下乙二 ...
係真架。熟朋友來嘅,佢本身有聖類斯在手,放st jo第一,唔入,軒下乙二入左。佢話前年2013年都一樣有入乙二入,佢唔係第一個

作者: cyhh    時間: 14-12-11 12:11     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+14-12-11+11:51+有,依

幾個月前已經有人話乙一都入唔到, 乙二入到? 係咪甲二有填入咗呀!
肯定唔係,佢甲一只填st jo,之後乙一st jo,乙二軒下

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 12:25

cyhh 發表於 14-12-11 12:10
係真架。熟朋友來嘅,佢本身有聖類斯在手,放st jo第一,唔入,軒下乙二入左。佢話前年2013年都一樣有入乙 ...
我信你
作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-11 12:28

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D3&page=1
兩面都有人講(乙一唔中, 乙二中), 睇下你信邊個喇
作者: cyhh    時間: 14-12-11 12:29     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+14-12-11+12:10+係真架

原帖由 lauwingtai 於 14-12-11 發表
我信你
真架,無講大話而且我小朋友今已經放棄抽獎,無必要擾亂他人呢只係今年又難玩左,真係要放乙二軒下,要有私校喺手啊

作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 12:29

cyhh 發表於 14-12-11 12:11
肯定唔係,佢甲一只填st jo,之後乙一st jo,乙二軒下
一年已經可以有翻天覆地既改變,前年仲有乙二派到,唔代表上年都一定有;前年李賜豪乙五入到,上年乙三已經有人入唔到
作者: cyhh    時間: 14-12-11 12:31     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

佢係2014年6月派位,今年9月小一,but anyway真係同意年年唔同。

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 12:32

cyhh 發表於 14-12-11 12:29
真架,無講大話而且我小朋友今已經放棄抽獎,無必要擾亂他人呢只係今年又難玩左, ...
其實年中派彩時, 都係得一個半個話「乙一唔中」, 我當時都有少少懷疑
作者: cyhh    時間: 14-12-11 12:37     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+14-12-11+12:29+真架,

其實年中派彩時, 都係得一個半個話「乙一唔中」, 我當時都有少少懷疑
我係之前有朋友話第一志願唔中(又係2014年6月果次),但後來同佢一齊睇番,原來佢係甲一軒下唔中佢其實14網

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-11 12:48

如果係, 我都放心D, 我姑仔個女今年抽, 無BACKUP, 已經唔揀最勁, 我仲唸緊應該乙一軒下, 乙二寶血, 定再穩陣D, 乙一寶血, 乙二李賜豪
作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 12:54

Charlotte_mom 發表於 14-12-11 12:48
如果係, 我都放心D, 我姑仔個女今年抽, 無BACKUP, 已經唔揀最勁, 我仲唸緊應該乙一軒下, 乙二寶血, 定再穩 ...
不如中庸D,乙一軒下,乙二李賜豪
作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-11 13:18

都有考慮
其實既然放棄最top, 唸黎唸去都係呢幾間
作者: cyhh    時間: 14-12-11 13:29     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

其實12網最難係諗第三放咩⋯

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 13:32     標題: 引用:其實12網最難係諗第三放咩⋯ +

原帖由 cyhh 於 14-12-11 發表
第三放棄

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-11 13:39

第3基本上填咩同放棄都無分別, 幾乎都係食三寶四寶飯
作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 13:43

cyhh 發表於 14-12-11 13:29

如果你係咁排:

乙一: 男校/女校/軒上/聖雅各
乙二: 寶血/李賜豪

咁乙三咪放番軒下囉..... 過去軒下話首三志願有揀過佢都有得叩門, 今年仲係唔係就未知啦!
如果之前乙一乙二己經揀咗軒下, 可以唔填, 或者放間無咁抗拒既寶校囉

反正如果乙一同乙二唔中點排都係得一個結果..... 叩門啦!

作者: cyhh    時間: 14-12-11 13:45     標題: 引用:第3基本上填咩同放棄都無分別,+幾乎都係食

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-11 發表
第3基本上填咩同放棄都無分別, 幾乎都係食三寶四寶飯
真係慘,第三已經食四寶飯

作者: hugub    時間: 14-12-11 15:08

tam_bb 發表於 14-12-11 10:54
有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住Net 12,得15分,冇細佬妹。得15分如果自行瑪利曼、st Paul cath ...
個人意見有backup可以博盡d (如果負擔得起真小學費)

1.瑪利曼 2. st.paul catholic .... 大不了讀返真小都唔錯

我當年都係咁拿住呢個心態博到盡, 反正抽乙2都唔會讀... 就只填心儀的區内女校乙1博下 ... 其他留空費事諗咁多...一係津貼名女校, 一係真小...

作者: tam_bb    時間: 14-12-11 15:16     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+14-12-11+10:54+有大

原帖由 hugub 於 14-12-11 發表
個人意見有backup可以博盡d (如果負擔得起真小學費)

1.瑪利曼 2. st.paul catholic .... 大不了讀返真小都 ...
即係:甲一(瑪利曼)。甲二(空)。乙一(瑪利曼)。乙二(st Paul catholic )?

作者: tam_bb    時間: 14-12-11 15:17     標題: 回覆:hugub 的帖子

因st Paul catholic 唔駛1-1-1?

作者: tam_bb    時間: 14-12-11 15:18     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

各位覺得瑪利曼、st Paul catholic 邊間好D?(我們沒有宗教信仰)

作者: tam_bb    時間: 14-12-11 15:31     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+14-12-11+11:14+是舊

咁你12網心儀邊幾間呢? 你女女有真小back up, 照計要和真小同級或以上才考慮吧? 或你只求入官津, 但求安穩 ...
希望同真小同級或更好,而且又零學費、有聯繫或直屬中學可以大機會直上就perfect。(好貧心,哈哈)

作者: tam_bb    時間: 14-12-11 15:32     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

打錯字,「貪心」

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 15:46

tam_bb 發表於 14-12-11 15:31
希望同真小同級或更好,而且又零學費、有聯繫或直屬中學可以大機會直上就perfect。(好貧心,哈哈)

...
咁好老實, 你個case仲邊有策略可言, 12網(女仔)能與真小同級又大機會直上中學的就只有瑪利曼、St Francis、St Paul’s Cat, 呢三間都要填乙一的, 乙二就算俾你扑中軒下或寶血都未必讀啦! 照咁講法, 你三間女校揀一間放乙一, 後面亂塡就可以了。

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 15:49

tam_bb 發表於 14-12-11 15:31

...
三間之中, 正路最難入係瑪利曼, 最易入係St Paul’s Cat, 自己衡量風險, 選定一間就ok
作者: tam_bb    時間: 14-12-12 07:58     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+14-12-11+15:31+希望

三間之中, 正路最難入係瑪利曼, 最易入係St Paul’s Cat, 自己衡量風險, 選定一間就ok ...
謝謝各位的分析。 再爬文,發覺原來瑪利曼比較適合活潑型小朋友,而我女比較文靜,所以暫時較傾向揀st Paul catholic 。不過麻煩在一、三、五年級返上午,二、四、六年級返下午,而且好似話會搬?

作者: lauwingtai    時間: 14-12-12 08:46

tam_bb 發表於 14-12-12 07:58
謝謝各位的分析。 再爬文,發覺原來瑪利曼比較適合活潑型小朋友,而我女比較文靜,所以暫時較傾向揀 ...
就係因為就搬、又分上下午先易抽咋,有利有弊

作者: hkpapa852    時間: 14-12-12 08:56

lauwingtai 發表於 14-12-12 08:46
就係因為就搬、又分上下午先易抽咋,有利有弊
再加上早一兩年前中學話要轉直資. 雖然最後暫時唔轉, 但似乎過2年又會攞番出嚟攪(中學轉直資)

作者: catcc2000    時間: 14-12-12 23:31     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

亞仔同學真係乙一軒下唔中架,佢住我隔離座,所以一定係12網,現在去左IS。仲有,我自已就係乙二寶血,乙三李賜豪去左食四寶既例子。

作者: cyhh    時間: 14-12-12 23:56     標題: 引用:亞仔同學真係乙一軒下唔中架,佢住我隔離座

原帖由 catcc2000 於 14-12-12 發表
亞仔同學真係乙一軒下唔中架,佢住我隔離座,所以一定係12網,現在去左IS。仲有,我自已就係乙二寶血,乙三 ...
咁佢真係要去教育署投訴喎!我今日再問過我朋友,佢話真係甲二無填軒下,只係填甲一st jo,乙一st jo,乙二軒下,乙三李賜豪。佢有私小在手,之後嘅都無填。佢當年係一心想要st jo架

作者: cyhh    時間: 14-12-12 23:58     標題: 引用:亞仔同學真係乙一軒下唔中架,佢住我隔離座

原帖由 catcc2000 於 14-12-12 發表
亞仔同學真係乙一軒下唔中架,佢住我隔離座,所以一定係12網,現在去左IS。仲有,我自已就係乙二寶血,乙三 ...
咁你依家仲喺寶校,定係叩門成功?

作者: catcc2000    時間: 14-12-13 06:02     標題: 引用:Quote:原帖由+catcc2000+於+14-12-12+發表

原帖由 cyhh 於 14-12-12 發表
咁你依家仲喺寶校,定係叩門成功?
我叩到間私校

作者: cyhh    時間: 14-12-13 16:24     標題: 引用:Quote:原帖由+cyhh+於+14-12-12+發表咁你依

原帖由 catcc2000 於 14-12-13 發表
我叩到間私校
好彩叩到

作者: happyFamilyL    時間: 14-12-13 16:58     標題: 回覆:catcc2000 的帖子

我係新手,四寶係邊幾間?謝

作者: 964000    時間: 14-12-13 19:48     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

如家住NET12抽獎是不用計分的。第一輪15分是但啦當豪比佢。

作者: mmpo    時間: 14-12-14 00:16     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+14-12-11+10:54+有大

你係真幼直上的嗎? 大坑真小今年開始收咗既 ...
如果因為地區問題冇選該幾間學校可不可以叩門?

作者: tam_bb    時間: 14-12-14 07:37     標題: 引用:如家住NET12抽獎是不用計分的。第一輪15分

原帖由 964000 於 14-12-13 發表
如家住NET12抽獎是不用計分的。第一輪15分是但啦當豪比佢。
所以我想自行時揀一間唔駛1-1-1也可扣門的,唔好side咗自行個「1」,又可以多D扣門選擇。爬文得知嘉諾撒聖芳濟各&天主教聖保祿唔駛1-1-1,瑪利曼就唔sure。依家諗緊邊間放第一好。

作者: nayeliyan    時間: 14-12-14 12:14     標題: 回覆:happyFamilyL 的帖子

李升 嘉道理 寶覺 保良局 黃焯奄 12網五寶!

作者: hkpapa852    時間: 14-12-15 10:56

nayeliyan 發表於 14-12-14 12:14
李升 嘉道理 寶覺 保良局 黃焯奄 12網五寶!
過多2年, 14網北角官立(雲景道)搬埋過12網, 到時可能有六寶了!

作者: aminafy    時間: 14-12-15 12:05

我路過... 其實學校吾駛1-1-1, 吾代表吾睇囉,有錯請指正
作者: eaubobo    時間: 14-12-15 12:34

上年St. Paul Catholic 是否乙一都入哂?
Thank you !!

作者: joannechow1031    時間: 14-12-15 17:10

aminafy 發表於 14-12-15 12:05
我路過... 其實學校吾駛1-1-1, 吾代表吾睇囉,有錯請指正

其他學校唔係太知, 但ST francis 真係唔睇, 好多區也會來考, 係睇interview 表現.
作者: joannechow1031    時間: 14-12-15 17:12

回覆 tam_bb 的帖子

瑪利曼肯定要111至比你叩門, 但叩門都唔係一定見你喎, (因為都好多人放佢111). 所以如果揀瑪利曼真係要由始至終都要揀佢.
作者: mymelody0701    時間: 15-1-2 00:07     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

咁男仔15分,12網又應該點揀好?

作者: suzuki12    時間: 15-1-2 10:28     標題: 回覆:joannechow1031 的帖子

叩門者需要111,是否即只接受本區叩門 (雖明白叩左都未必有得面試)? 如只報甲一,叩門機會是否很微 ?
謝謝分享 !

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-2 11:19

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
你可以睇睇其實有幾多間要求111, 根本十居其九都揀叻仔 (就算話有priority果d), 唔好因為111放棄更好機會
作者: catcc2000    時間: 15-1-2 18:50     標題: 引用:上年St.+Paul+Catholic+是否乙一都入哂?Tha

原帖由 eaubobo 於 14-12-15 發表
上年St. Paul Catholic 是否乙一都入哂?
Thank you !!
上年乙二都有機

作者: mymelody0701    時間: 15-1-3 00:04     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

男仔乙二放咩學校較穩陣?st James 是否一定要乙一先有機?

作者: Tintin926    時間: 15-1-3 01:50

St. James= 聖雅各?
請教:st. James 學位只125人兼男女校,若都要放乙一,為何不博st.jo呢?

作者: siden    時間: 15-1-3 01:55     標題: 引用:男仔乙二放咩學校較穩陣?st+James+是否一

原帖由 mymelody0701 於 15-01-03 發表
男仔乙二放咩學校較穩陣?st James 是否一定要乙一先有機?
St James 一定要乙一

作者: joeyhui622    時間: 15-1-3 09:48

請問乙一放軒上,是否乙二不要放軒下?
作者: catcc2000    時間: 15-1-3 10:24     標題: 引用:男仔乙二放咩學校較穩陣?st+James+是否一

原帖由 mymelody0701 於 15-01-03 發表
St James 叩門都要乙一先有機,上年校長同主任都係咁講

作者: hkpapa852    時間: 15-1-3 10:55

catcc2000 發表於 15-1-3 10:24
St James 叩門都要乙一先有機,上年校長同主任都係咁講
St James一向都係話叩門時111優先

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-3 11:45     標題: 引用:請問乙一放軒上,是否乙二不要放軒下?

原帖由 joeyhui622 於 15-01-03 發表
請問乙一放軒上,是否乙二不要放軒下?
軒下舊年乙二有無人入,仲係一個迷。有人話識人乙二入,有人話無可能,乙一都唔入。不過anyway,就算乙二入都要超級好彩,真係幾搏。我打算叫我親人乙二已經揀李賜豪

作者: ha8mo    時間: 15-1-3 12:12

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-3 12:58     標題: 引用:你地不要自作多情111?有咩意義???邦邦

原帖由 ha8mo 於 15-01-03 發表
你地不要自作多情

111?有咩意義???
其實我同意,1咩鬼111丫間間都揀叻仔。有幾多間真正只考慮111丫

作者: hkpapa852    時間: 15-1-3 13:51

ha8mo 發表於 15-1-3 12:12
你地不要自作多情

111?有咩意義???
除咗數學人材,邦邦講明如果你唔排佢地111,咁如果有幸入到2nd In,要被到個合理解釋佢先會收你囉!
作者: joeyhui622    時間: 15-1-3 21:10

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝你!
作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-3 21:33

hkpapa852 發表於 15-1-3 13:51
除咗數學人材,邦邦講明如果你唔排佢地111,咁如果有幸入到2nd In,要被到個合理解釋佢先會收你囉! ...
個人意見咋: 如果校長根本唔想收非111, 又點會有機會入到第2輪去解釋呢, 肯俾人入, 咪即係揀叻仔

作者: mcl203    時間: 15-1-3 22:40

Charlotte_mom 發表於 15-1-3 21:33
個人意見咋: 如果校長根本唔想收非111, 又點會有機會入到第2輪去解釋呢, 肯俾人入, 咪即係揀叻仔
...
咪係...呢d遊戲規則....d校長熟過乜~~~
作者: mymelody0701    時間: 15-1-3 23:30     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

但係唔in過又點知數學叻唔叻?

作者: CV_mama    時間: 15-1-4 11:23     標題: 引用:有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住

原帖由 tam_bb 於 14-12-11 發表
我當年的case同你一樣,讀真幼,有真小offer,可以大抽獎,但我唔係Net12。正如上面JM所講,當時我只考慮灣仔3大女校,其實之前都有考慮埋本區的嘉諾撒,但嘉諾撒vs.真光,個人覺得真光稍勝,所以最後只考慮3大女校。我當時的考慮:
1. St. Paul Catholic,我唔喜歡1、3、5下午班,2、4、6上午班的編制,所以reject
2.瑪利曼,驚阿女英文底子跟唔上英文小學,所以都唔考慮
最後從一而終,自行、甲一都填St. Francis,結果全部唔中,幸好最後叩門入番St. Francis

作者: tabomini    時間: 15-1-4 12:56     標題: 引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-12-11+發表有大

原帖由 CV_mama 於 15-01-04 發表
我當年的case同你一樣,讀真幼,有真小offer,可以大抽獎,但我唔係Net12。正如上面JM所講,當時我只考慮灣 ...
請問你當時乙二擇了乜?

作者: CV_mama    時間: 15-1-4 13:13     標題: 回覆:tabomini 的帖子

乙部只填了乙一嘉諾撒,不過就算中都會選真光。

作者: MIC-MIC    時間: 15-1-4 21:49     標題: 引用:乙部只填了乙一嘉諾撒,不過就算中都會選真

乙部只填了乙一嘉諾撒,不過就算中都會選真光。
請問是那一年?

作者: WinnieCatCat    時間: 15-1-4 23:04     標題: 引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-12-11+發表有大

我當年的case同你一樣,讀真幼,有真小offer,可以大抽獎,但我唔係Net12。正如上面JM所講,當時我只考慮灣 ...
即女兒是讀真幼而叩到st Francis嗎?請問你有沒有為女兒補英文或培養特異功能?因真幼學術淺尤其英文,唔知叩門競爭力如何

作者: CV_mama    時間: 15-1-5 07:44     標題: 回覆:WinnieCatCat 的帖子

阿女無培養特異功能,亦沒有特別補習英文,個人覺得真光學術上雖然沒有其他幼稚園深,我一向唔認同真光學術淺呢個講法,我只認為它們是給3-5歲小孩應有的知識,但阿女學會了專注,所以銜接上並没有大問題

作者: CV_mama    時間: 15-1-5 07:47     標題: 引用:Quote:原帖由+CV_mama+於+15-01-04+發表我

原帖由 WinnieCatCat 於 15-01-04 發表
即女兒是讀真幼而叩到st Francis嗎?請問你有沒有為女兒補英文或培養特異功能?因真幼學術淺尤其英文,唔知 ...
St. Francis當年叩門,並没有問任何學術上的問題,只係問一d生活上簡單的問題

作者: WinnieCatCat    時間: 15-1-5 08:47     標題: 引用:阿女無培養特異功能,亦沒有特別補習英文,

原帖由 CV_mama 於 15-01-05 發表
阿女無培養特異功能,亦沒有特別補習英文,個人覺得真光學術上雖然沒有其他幼稚園深,我一向唔認同真光學術 ...
多謝你回覆啊!我自己好認同幼稚園唔應該教太深,女兒在真幼讀so far我和她都好喜歡好滿意呢間學校,但見朋友仔女學緊既野比女兒深好多又會擔心,你既分享令我放心好多。其實上真小我已好滿足,當然有機會都想試下入唔入到好既津小。

作者: tam_bb    時間: 15-1-5 08:57     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

謝謝CV_mama的分享。我亦很認同WinnieCatCat的睇法。和WinnieCatCat所想的一樣。

作者: Obiepapa    時間: 15-1-7 22:49     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

只填甲一,乙一,最中意邊間填邊間。

作者: maggiecch    時間: 15-1-14 14:24     標題: 回覆:得15分,Net 12,請賜教

乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是諗乙二那人知隨機比入唔到的前,因為假設佢第一St joe,但已full,係咪之後就俾第二位軒小佢,而當時軒小未full
到另一個時,佢個number後,就算佢排第一都無用,因為前number的人已fill晒位?
(如有錯,請指教)

作者: cyhh    時間: 15-1-14 14:47     標題: 引用:乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是

原帖由 maggiecch 於 15-01-14 發表
乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是諗乙二那人知隨機比入唔到的前,因為假設佢第一St joe,但已full, ...
真係唔知,但我同事仔仔真係乙二入左讀緊,當時佢已有唔錯嘅私校喺手,一心抽st jo,所以肯定佢無填甲二。

作者: hkpapa852    時間: 15-1-14 16:21

maggiecch 發表於 15-1-14 14:24
乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是諗乙二那人知隨機比入唔到的前,因為假設佢第一St joe,但已full, ...

你對派位機制又有誤解啦, recap俾你睇清楚:

電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有申請兒童在甲部填寫的第一選擇。當電腦審閱完畢所有申請兒童的第一選擇後,再依次序審閱未獲派位申請兒童的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的申請兒童,電腦會依上述程序處理他們在乙部的選擇,直至每名申請兒童皆獲得分配一個小一學位為止。                                                

即使隨機號碼較前, 但如佢揀乙一既St Joseph已無位, 佢係要等所有人(至少同區)出晒乙一既結果, 先繼續一齊再按次序抽乙二.

假設派位系統無出錯的話, 唯一解釋係其中一人報錯料

作者: crystalpui    時間: 15-1-14 16:26

cyhh 發表於 14-12-11 12:29
真架,無講大話而且我小朋友今已經放棄抽獎,無必要擾亂他人呢只係今年又難玩左, ...
記得當年報N時同你傾過一轉眼以家要報小學了......
你有直資offer?

作者: cyhh    時間: 15-1-14 16:49     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+14-12-11+12:29+真架,

原帖由 crystalpui 於 15-01-14 發表
記得當年報N時同你傾過一轉眼以家要報小學了......
你有直資offer?
係呀,我都認得你,大家頭像都無變有私校offer呀,但唔俾抽獎,所以唔抽了

作者: crystalpui    時間: 15-1-14 16:56

cyhh 發表於 15-1-14 16:49
係呀,我都認得你,大家頭像都無變有私校offer呀,但唔俾抽獎,所以唔抽了

...
係呀, 就係見到個頭像無變先認得
我生左個細仔......又就來去搵N班了.........

作者: cyhh    時間: 15-1-15 12:50     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-14+16:49+係呀,我

原帖由 crystalpui 於 15-01-14 發表
...
恭喜呀係咪會同囡囡一樣,讀國際學校?

作者: crystalpui    時間: 15-1-20 14:53

cyhh 發表於 15-1-15 12:50
恭喜呀係咪會同囡囡一樣,讀國際學校?
我想將亞女轉返出來.....2個讀太貴了
但如果轉唔到, 就亞女讀LAW.......亞仔遲下先諗

作者: cyhh    時間: 15-1-20 14:58     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-15+12:50+恭喜呀係

原帖由 crystalpui 於 15-01-20 發表
我想將亞女轉返出來.....2個讀太貴了
但如果轉唔到, 就亞女讀LAW.......亞仔遲下先諗
...
2個讀,又真係巧貴

作者: gloryglory13    時間: 15-1-29 15:48

Charlotte_mom 發表於 15-1-3 21:33
...
Charlotte_mom!

我係St Francis old girl,亞女17年小一,本身25分渣手
我本想填1 - 1 -1
好擔心,17年會多必收生,就我來言,已經知道有四位

自行:
SFCS

甲一:SFCS
乙一:SFCS
乙二:ST PAUL CAT/寶小

作者: eli_leung    時間: 15-1-29 20:24     標題: 回覆:gloryglory13 的帖子

25分呢幾年自行冇失手個案,應該放心。提一提:舊生加領洗紙才有25分架

作者: Jessy    時間: 15-1-29 23:54

crystalpui 發表於 15-1-14 16:56
...
恭喜你啊!!

如果想轉返出來就早D轉了, 越遲越難.

作者: Jessy    時間: 15-1-29 23:55

cyhh 發表於 15-1-14 16:49

...
恭喜你有私校OFFER呀! 係咪入左之前你同我講想入O個間呀??

作者: cyhh    時間: 15-1-30 01:27     標題: 引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-14+16:49+係呀,我

原帖由 Jessy 於 15-01-29 發表
恭喜你有私校OFFER呀! 係咪入左之前你同我講想入O個間呀??
係呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5