教育王國

標題: 民生收生很不公平!!! [打印本頁]

作者: sumyu2012    時間: 14-12-9 23:10     標題: 民生收生很不公平!!!

本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身份報考民幼,當然也是落敗收場!今天本想用超大B身份再戰,就算重讀多年K1亦覺得值得!可惜民生網上申請寫明只收2012出生之幼兒。
我只好失望地沒有申請。但這幾天看見好多超大B有OFFER,朋友的朋友女兒跟我女兒同年亦有報考亦得到OFFER。
此時真的很氣憤,為何網上寫明只收2012,但原來可以給2011的大B申請!
真的對此校好失望!!!!我知道,就算我申請亦未必得到OFFER,但學校亦需一視同仁!!!!

現在民生網站巳沒有之前申請那頁,幸好我有拍下來給大家看清楚!!!

作者: ozduckie    時間: 14-12-9 23:20     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

只要你報名前有直接打電話去學校詢問,他們就會回答你2011年的超大b是可以申請的。我今年有打去學校問過!

作者: sumyu2012    時間: 14-12-9 23:30

ozduckie 發表於 14-12-9 23:20
只要你報名前有直接打電話去學校詢問,他們就會回答你2011年的超大b是可以申請的。我今年有打去學校問過!

...

不能理解寫明都要打去問
作者: sumyu2012    時間: 14-12-9 23:33     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

圖片附件: 1418139312923.jpg (14-12-9 23:33, 37.05 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=Mzc3Njl8NTdmODg2OTh8MTcxNzAxODUxMnww

作者: sumyu2012    時間: 14-12-9 23:36     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

咁大隻字誤導,乜真係要打去問嗎?
咁真係我呢個媽咪太大意,害左個女

作者: mable0901    時間: 14-12-9 23:37     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

我有打去問 講明2011不可報

作者: 艾文兒B    時間: 14-12-9 23:39     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

我都有發現呢個問題,有朋友女兒11年12月出世想報民生,但我喺網上睇到只收2012年,跟住我通知左朋友不接受超大b申請,估唔到學校講一套做一套

作者: chungayu2    時間: 14-12-9 23:40

民生又唔係唯一的,不用咁灰!
作者: ozduckie    時間: 14-12-9 23:41     標題: 引用:我有打去問+講明2011不可報 +

原帖由 mable0901 於 14-12-09 發表
唔係喎,我打去學校問時佢地話2011年可以報

作者: wwiinngg    時間: 14-12-9 23:42     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

又真係幾衰,完全明白樓主感受,一定會好嬲

作者: ozduckie    時間: 14-12-9 23:44     標題: 引用:咁大隻字誤導,乜真係要打去問嗎? 咁真係

原帖由 sumyu2012 於 14-12-09 發表
咁大隻字誤導,乜真係要打去問嗎?
咁真係我呢個媽咪太大意,害左個女

...
唔......我只能說,如果我真的很希望去報,而網頁冇寫,我會打去學校問清楚。利申:我女是12年12月,報了但冇去in。今年我打了好多電話去不同學校詢問,發現其實好多的報名表寫得唔全面。

作者: 艾文兒B    時間: 14-12-9 23:45     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

可否向教育局投訴
利申:本人對民生無興趣所以無報,純粹覺得好唔公平

作者: kiki_jamie    時間: 14-12-9 23:46

算啦,報名到面試,真係眼界大開,
份報名表好似間學校查你家宅咁,
連父母咩公司,學歷查到足,
其實父母係大學教授又如何?
太多學校白鴿眼了,
呢個11,12月可謂學左唔少野
唯有當同小朋友見識下囉
收信果下都有d忐忑嘅
作者: Monchhichi926    時間: 14-12-9 23:49

其實不只是民生, 今年很多學校都寫只接受2012年申請, 要打去問至知2011年11月和12月都可申請, 德望今年都係咁.
作者: 大白兔糖    時間: 14-12-9 23:49     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

如果真係好心儀,我一定打去問,德望都係咁,website寫2012,但2011年底都收form, 不過超大都唔一定收,只係多個機會。樓主cheer up, 或者前面有更好既,焉知非福

作者: sumyu2012    時間: 14-12-9 23:50     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

睇清楚佢第2點寫明,為公平起見,每位合資格的考生只安排一次見面。
咁有歷史咁有規模的學校可以咁寫? 仲可以咁樣收唔合資格既人?
記住,上年都比2010年大b申請而且無呢d字眼的。
我都有報其他學校,無見過含糊字句羅。
我會寫信去教育局,希望其他認為唔公平既家長都可以一人一封支持下

作者: ozoz    時間: 14-12-9 23:55     標題: 引用:本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身

原帖由 sumyu2012 於 14-12-09 發表
本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身份報考民幼,當然也是落敗收場!今天本想用超大B身份再戰,就算重 ...
呢d情況,我報之前打去問下先喎,有d真係只收2012,就唔駛浪費時間。

作者: mable0901    時間: 14-12-9 23:57     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

咁學生校校都好不一
當我唔好彩遇到答唔可以嗎.....
她一話2011唔得收我線

作者: airyaoi    時間: 14-12-10 00:02

學校網頁同報名資料出得,可視為正式文件同條文。我支持樓主呀!咁誤導人真係好差!
作者: bubuG    時間: 14-12-10 00:10     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

又真係冇理由打個電話問一問收唔收2011年大B,又就咁可以俾人申請。兒戲咗D

作者: ifeelg    時間: 14-12-10 00:16     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

佢年年都係噤寫,但大b去到,佢地又照收表!都覺得唔公平!

作者: beautycma    時間: 14-12-10 00:16     標題: 回覆:bubuG 的帖子

Agree, 唔明點解要咁tricky

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 00:22     標題: 引用:我有打去問+講明2011不可報 +

原帖由 mable0901 於 14-12-09 發表
講明?咁點解仲有人in呀

作者: Sarahroman    時間: 14-12-10 00:24     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

佢講開始接受12年出世 只係唔想12年打後出世既bb咁快報名 好多學校都咁寫

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 00:27     標題: 引用:學校網頁同報名資料出得,可視為正式文件同

原帖由 airyaoi 於 14-12-10 發表
學校網頁同報名資料出得,可視為正式文件同條文。我支持樓主呀!咁誤導人真係好差! ...
多謝你地明白。我都大開眼界

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 00:28     標題: 引用:佢年年都係噤寫,但大b去到,佢地又照收表

原帖由 ifeelg 於 14-12-10 發表
上年係排隊攞表的

作者: Red_bean    時間: 14-12-10 00:34     標題: 回覆:sumyu2012 的帖子

學校真係唔公平,點解講一套做一套,教育機構教書育人咁都得?!

作者: firepotato    時間: 14-12-10 00:59     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼界,淨係見佢用net interview 都唔太公平.....

作者: CatCatBB66    時間: 14-12-10 01:05     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

樓主,支持你!雖然明知投訴完一大輪之後都係一切照舊,但有教學機構講一套做一套真係太令人失望。

作者: 悠悠110409    時間: 14-12-10 08:18     標題: 引用:支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼

原帖由 firepotato 於 14-12-10 發表
支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼界,淨係見佢用net interview 都唔太公平.....

...

..

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 08:39     標題: 引用:支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼

...
呢個都真係好唔公平既安排,睇個result,唔係好多比net in係有offer.
咁細個仲可以流利中,英文又唔hip場,真係無乜幾多個

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 08:40     標題: 引用:佢年年都係噤寫,但大b去到,佢地又照收表

原帖由 ifeelg 於 14-12-10 發表
其實寫明只接受2011年10月到2012月尾有幾難o者

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 08:44     標題: 引用:支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼

...
時段唔岩當自己唔好彩,但又net,又國語,又粵語。。。點做準則?有d小朋友可能廣東話係好強但表現唔到呢。

作者: chok0925    時間: 14-12-10 08:52     標題: 引用:Quote:原帖由+firepotato+於+14-12-10+發表

原帖由 sumyu2012 於 14-12-10 發表
時段唔岩當自己唔好彩,但又net,又國語,又粵語。。。點做準則?有d小朋友可能廣東話係好強但表現唔到呢。

...

好灰

作者: SaMaLu    時間: 14-12-10 09:22     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

冇話唔公平,你可以打去問吓學校,就唔會冇咗機會啦

作者: SaMaLu    時間: 14-12-10 09:23     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

利申:我自己都錯過咗報名

作者: MELODY430    時間: 14-12-10 09:44     標題: 回覆:SaMaLu 的帖子

反而我報協恩時講明只收2012 出生,排隊交表時,老师收表見前面有個2011 年B家长排左成個鐘排到都話唔收form,同綱上寫一致的,家长很無耐

作者: kiu_kiu    時間: 14-12-10 09:50

MELODY430 發表於 14-12-10 09:44
反而我報協恩時講明只收2012 出生,排隊交表時,老师收表見前面有個2011 年B家长排左成個鐘排到都話唔收for ...
我大女當年報協恩, 又係排我前面位家長排到交表時, 職員話佢個女係超大B無得報, 咁樣我先覺得公平喎, 人地寫明個規則係咁, 係你自己怕蝕底去排隊.
所以民生講一套做一套我都係無言了, 只能替樓主不值.  希望民生出年清清楚楚寫明幾月幾日起至幾月幾日止的考生可以報名, 咁就大家唔洗煩喇!

作者: MELODY430    時間: 14-12-10 09:52     標題: 引用:Quote:MELODY430+發表於+14-12-10+09:44+反

原帖由 kiu_kiu 於 14-12-10 發表
我大女當年報協恩, 又係排我前面位家長排到交表時, 職員話佢個女係超大B無得報, 咁樣我先覺得公平喎, 人地 ...
x2,認同

作者: smile_w99    時間: 14-12-10 10:05

從來幼稚園收生都無公平可言! 大家睇開d啦! 仲有漫漫長路!
之前聽Ian Tsang嘅小一講座,佢都講小一派位無公平可言!
作者: carmensamso    時間: 14-12-10 10:06     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

認同,寫得出黎就預咗大家follow…
如果下下要打電話問咁就唔使寫出黎啦!
更家奇怪就係電話同網上資料不乎,叫家長跟邊個呢?
唉!

作者: smile_w99    時間: 14-12-10 10:08

而且網上世界有幾多真幾多假如何證實? 真的認真就輸了!  
作者: meowymeowy    時間: 14-12-10 10:16     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

同教育局白紙黑字投訴吧,最好提供足夠證據。(利申:完全無報民生亦無興趣。)

作者: cathy_ng719    時間: 14-12-10 10:16     標題: 回覆:MELODY430 的帖子

樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語言。各位有民生offer嘅媽媽,要諗清楚。
利申:我無考民生。

作者: Anna媽媽    時間: 14-12-10 10:41

回覆 firepotato 的帖子

完全同意,而家係一間本地傳統學校,NET in,你估IB school咩?好似行佐貴族路綫咯。
作者: Melody008    時間: 14-12-10 10:52     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

我兩個朋友個仔係2011年10月仔,今年本來想再戰民生,但網上填報名表時,入完阿仔的出生日期,已經彈個message話年份不符,過唔到第二個page喎。
但有個11年12月尾仔又可以網上報

作者: cherryme    時間: 14-12-10 10:55

NET In 有何問題呢, 大家一早知道MS一旱會有NET IN的 ,不是今早先開始,  我屋企全廣東話,返N先接觸到ENG, 一樣答到問題, NET會用好多身體語言同小朋友溝通的, 不要將責任推俾學校
作者: rsx    時間: 14-12-10 11:00     標題: 回覆:Anna媽媽 的帖子

支持樓主去教育局投訴,學校唔可以講一套做一套!
不過如果可以遲d先投訴唔好影響已有Offer既超大B會好d!

作者: Wongleungyuen    時間: 14-12-10 11:04     標題: 回覆:rsx 的帖子

如果係學校自己白字黑字講明2012出生先接受申請,但原來最尾又唔係,我覺得真係應該要出聲。

作者: ddik    時間: 14-12-10 11:04     標題: 引用:冇話唔公平,你可以打去問吓學校,就唔會冇

原帖由 SaMaLu 於 14-12-10 發表
冇話唔公平,你可以打去問吓學校,就唔會冇咗機會啦
咁不如2013,1月都打去問下又試in下羅

作者: ddik    時間: 14-12-10 11:05     標題: 引用:反而我報協恩時講明只收2012+出生,排隊交

原帖由 MELODY430 於 14-12-10 發表
反而我報協恩時講明只收2012 出生,排隊交表時,老师收表見前面有個2011 年B家长排左成個鐘排到都話唔收for ...
呢D先係學校。

作者: CM910    時間: 14-12-10 11:12

我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 2011年11,12月既小朋友大多幼稚園都可以以大B身份再考.

樓主唔洗咁失望丫. 民生唔係唯一, 反而收OFFER我會有回爭扎, 好唔好放棄依家果間而簡呢間半龍既幼稚園, 我唔知民生好唔好, 只知道咁多人簡佢只係出於佢係半龍, 但係我郵認識既家長堆入面, 好多都唔太中意民生的.

冇報到OR冇收到OFFER有時可能唔係損失.

再者, 民生安排面試既程序我都覺得好搞笑, 我個小朋友就係唔識國語又未能用全英語同你對答我先簡LOCAL STREAM, 但係INTERVIEW就RANDOM INTERVIEW既老師, 抽中廣東話係母語既就好彩, 抽中係英文都聽到下答到D, 抽中係國語既真係只有問非所答. 又咁樣講, 如果一早係報名時講明係咁樣既形式, 我就會簡國際班囉. 所以....呢間幼稚園都係有點令我無言的.
ANYWAY, 收OFFER既恭喜, 收唔到既唔洗失望, 無報既更唔洗DUM心口.

作者: ddik    時間: 14-12-10 11:13     標題: 引用:而且網上世界有幾多真幾多假如何證實?+真的

原帖由 smile_w99 於 14-12-10 發表
而且網上世界有幾多真幾多假如何證實? 真的認真就輸了!
朋友個小朋友11年超大b的確有offer

作者: ddik    時間: 14-12-10 11:14     標題: 引用:同教育局白紙黑字投訴吧,最好提供足夠證據

原帖由 meowymeowy 於 14-12-10 發表
同教育局白紙黑字投訴吧,最好提供足夠證據。(利申:完全無報民生亦無興趣。)

我支持

作者: 小俞林    時間: 14-12-10 11:15     標題: 引用:本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身

作者: cherrybeepbeep    時間: 14-12-10 11:16

好明白樓主, 亦都好支持樓主去教育局反映一下事件,
因為之前我都向教育局反映過另一D事,
教朗局話真係好靠家長們嘅提出/投訢, 因為佢地實在睇唔到咁多細節野,
要有家長提出, 佢地先做到野, 好多學校就係搏家長唔理唔理, 亂咁嚟,
亦安慰一下樓主, 換個角度, 其實你可以睇清楚了學校, 加上之前的遊學事件, 所以, 無需失望, 努力搵一間適合自己小朋友的!
作者: 大白兔糖    時間: 14-12-10 11:16     標題: 引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

原帖由 cathy_ng719 於 14-12-10 發表
樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
樓主舊年做細b時in 過,知面試程序唔出奇丫

作者: skylanders    時間: 14-12-10 11:17

cathy_ng719 發表於 14-12-10 10:16
樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
但事實係民生說只收2012出生小孩,而現在收了2011的小孩.  關新account什麼事?
作者: ddik    時間: 14-12-10 11:20     標題: 引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

張相post民生官方網登出的要求就可能唔係生安白做。其實打電話問民生有無咁收生法就最好!

作者: ddik    時間: 14-12-10 11:22     標題: 引用:我兩個朋友個仔係2011年10月仔,今年本來想

原帖由 Melody008 於 14-12-10 發表
我兩個朋友個仔係2011年10月仔,今年本來想再戰民生,但網上填報名表時,入完阿仔的出生日期,已經彈個mess ...
呢下真係好有問題,而且返佢pg的超大b可以有form內部交得

作者: sunnymama2    時間: 14-12-10 11:23

CM910 發表於 14-12-10 11:12
我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 2011年11,12月既小朋友大多幼稚園都可以以大B身份 ...
其實一早知會有net in,但估唔到今年竟然有2/3機會net in,咁諗住net in 和local in的會調較分數,但結果係多數local in的三分一中獎。。。唯有概嘆唔好彩
作者: ddik    時間: 14-12-10 11:24     標題: 引用:NET+In+有何問題呢,+大家一早知道MS一旱會

原帖由 cherryme 於 14-12-10 發表
NET In 有何問題呢, 大家一早知道MS一旱會有NET IN的 ,不是今早先開始,  我屋企全廣東話,返N先接觸到ENG,  ...
我唔介意全部用net in羅

作者: ddik    時間: 14-12-10 11:25     標題: 引用:支持樓主去教育局投訴,學校唔可以講一套做

原帖由 rsx 於 14-12-10 發表
支持樓主去教育局投訴,學校唔可以講一套做一套!
不過如果可以遲d先投訴唔好影響已有Offer既超大B會好d!

...
其實學校寫左收就唔會有影響

作者: jaycee_mami    時間: 14-12-10 11:26

真是很不公平, 支持樓主向教育局反映!
作者: bubibbu    時間: 14-12-10 11:45     標題: 回覆:ddik 的帖子

全部net in都可接受, 但係有d係女net, 有d男net就唔係咁fair, 有d小朋友真係會怕男net..

作者: dunbinex    時間: 14-12-10 11:47     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

作者: bubuG    時間: 14-12-10 11:48     標題: 引用:全部net+in都可接受,+但係有d係女net,+有d

原帖由 bubibbu 於 14-12-10 發表
全部net in都可接受, 但係有d係女net, 有d男net就唔係咁fair, 有d小朋友真係會怕男net..

...
呢D就係同間學校嘅緣份。

作者: CM910    時間: 14-12-10 11:53

sunnymama2 發表於 14-12-10 11:23
其實一早知會有net in,但估唔到今年竟然有2/3機會net in,咁諗住net in 和local in的會調較分數,但結果係 ...
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真心中意民生的, 會報OR收佢OFFER會讀都完全係基於半龍既優勢上面, 如果佢半龍也不是, 其實我真係可以當佢無物. SORRY, 對中意民生既家長黎講可能好銀耳, 不過係完全係個人既真感受.
我都冇試過咁CHI線, 冇試過有間係咁唔想收OFFER的, 真係只有民生. 咁又有人會問...你唔中意又去報咁矛盾...係呀..真係好矛盾, 因為同大多我所認識既媽媽一樣, 只純為左佢條半龍囉. 報左唔收好地地, 佢收又煩到底去唔去馬讀, 所以都係報左考唔到唔收叫做好過點......
所以呢...冇收OFFER又好, 有收OFFER又好, 唔代表D咩呀....就當呢間野同你無緣囉.

作者: miutang    時間: 14-12-10 11:57     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

塞翁失馬,焉知非福!努力面前吧!

作者: sunnymama2    時間: 14-12-10 11:58

CM910 發表於 14-12-10 11:53
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真 ...
講得好啱,其實我都係因為半龍先報。因為龍年,考到有保障嘛。講真,我認有少少酸葡萄ga,不過我覺得用唔同語言去in,係一個好明顯唔公平的考法。
作者: helenmelody    時間: 14-12-10 11:59

回覆 CM910 的帖子

非常認同
作者: alpdan    時間: 14-12-10 12:02     標題: 回覆:bubibbu 的帖子

Yea i observed some NET are not pure White, some look like they are from South Asian or even African. Some are younger than the others. Its totally unfair. Our children should have a choice on the application form to select the interviewer, age, gender, interview date and time.

Report to Eduction Bureau NOW without delay.

作者: smile_w99    時間: 14-12-10 12:03

ddik 發表於 14-12-10 11:13
朋友個小朋友11年超大b的確有offer
我都知道有! 我make嘅係general comment! 叫大家唔好太執著! 始終學校有權做任何嘢,有時從學校安排可以瞭解自己適唔適合間學校! 其實除咗民生,德望都係咁寫!

作者: gloria_cwy3    時間: 14-12-10 12:05

回覆 CM910 的帖子

其實民生無分 local 定國際班,只分英粵同英普班。即使是英粵班,都有 net 長駐課室,所以兩班的英語要求是一樣的。當年小兒都是男 net in, 有幸入左,感覺上,外籍老師俾分其實是會手鬆一點。
作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 12:49     標題: 引用:+本帖最後由+CM910+於+14-12-10+11:16+編輯

原帖由 CM910 於 14-12-10 發表

我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 201 ...

作者: tsobaba    時間: 14-12-10 12:51

回覆 cathy_ng719 的帖子

黑心家長?
作者: tsobaba    時間: 14-12-10 12:54

年年一出Result就有這類Post,未出Result唔會有,哈哈!
作者: alpdan    時間: 14-12-10 12:57     標題: 引用:年年一出Result就有這類Post,未出Result唔

原帖由 tsobaba 於 14-12-10 發表
年年一出Result就有這類Post,未出Result唔會有,哈哈!
It's called 輸打贏要! Very common now the day in Hong Kong.

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 13:00     標題: 引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

我自己用個account有小朋友相,唔想揚唔出奇,我無興趣要造言同沬黑學校,只係要提醒之後報學校既人,有d咁樣手法既學校唔清唔楚既做法。寫明都照in, in左又照收,我可以接受答岩哂都唔收我女,但接受唔到咁錯既守則

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 13:02     標題: 引用:年年一出Result就有這類Post,未出Result唔

原帖由 tsobaba 於 14-12-10 發表
唔出result又點會知超大B有offer呢

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 13:07     標題: 引用:NET+In+有何問題呢,+大家一早知道MS一旱會

原帖由 cherryme 於 14-12-10 發表
NET In 有何問題呢, 大家一早知道MS一旱會有NET IN的 ,不是今早先開始,  我屋企全廣東話,返N先接觸到ENG,  ...
Net in我都覺無乜問題,如果學校想收d英文叻既小朋友。只係我認為全部用net in出黎結果得唔得都自在d

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 13:09     標題: 回覆:ddik 的帖子

Agree too

作者: wwiinngg    時間: 14-12-10 13:10     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機會都無埋,我支持樓主

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 13:10     標題: 引用:Quote:sunnymama2+發表於+14-12-10+11:23+

原帖由 CM910 於 14-12-10 發表
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真 ...
我都係因為半龍,所以就算重讀都唔想小朋友太大壓力成長,叫做有半個back up

作者: sumyu2012    時間: 14-12-10 13:13     標題: 引用:唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機

原帖由 wwiinngg 於 14-12-10 發表
唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機會都無埋,我支持樓主
多謝你明白。你可以話我大意唔打去問,但我的確有留意佢申請守則,其他學校我並無錯過

作者: pokey    時間: 14-12-10 13:15     標題: 引用:Quote:原帖由+tsobaba+於+14-12-10+發表年

有啲特警捉賊捉到傻左

作者: yubaba    時間: 14-12-10 13:32

cathy_ng719 發入I於 14-12-10 10:16
樓主2月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
樓主係見到有人用超大B身分入到先發覺問題,無不妥。而且呢個問題同教學無關,點會影响別人決定?

作者: 艾文兒B    時間: 14-12-10 13:33     標題: 引用:Quote:原帖由+tsobaba+於+14-12-10+發表年

咪就係!我笑左

作者: Taloon    時間: 14-12-10 14:15

alpdan 發表於 14-12-10 12:57
It's called 輸打贏要! Very common now the day in Hong Kong.

邏輯上,係個 interview 前設錯咗,樓主提及既並非過程既問題,所以並非所謂 "輸打贏要"

正如所謂 2017 普選,要選委會過 600 票提名。係人都知選委會 1200 人中絕大部份都係親中人士,四個界別分佈嚴重傾斜,即只有佢地既人先有得玩。

前設唔恰當,成件事就會唔同晒。

作者: creama    時間: 14-12-10 14:43     標題: 回覆:民生收生很不公平!!!

我都贊成樓主去投訴,好明白細b媽媽的心情,同年interview比人細一截,點醒法都好難同大b比,諗住下年再唻過又話唔比報,以為係遊戲規則認命啦,點知原來事實係可以報,真係幾重打擊,明白學校有自己收生的一套,但希望可見諒為人父母的心情。

作者: enkolee    時間: 14-12-10 14:54

我手痕試過入其他日子入唔到wor
作者: mskc    時間: 14-12-10 15:39

其實除了民生,好多學校都係寫(接受2012年出生小孩報名)包括聖羅撒、德望、黃大仙聖母等。樓主有錯過以上學校的申請嗎?以我所知,只有cckg 同協恩完全不接受超大b,其他學校都有機會接受超大b的,想知詳情就要逐間心儀學校打去問淸楚。坦白講,想孩子做超大b,媽媽都要響申請學校上多花時間做多點功課,因為超大b 始終都不是所謂適齡(即2012 年小孩)申請。

PS 我都係超大b媽媽,完全冇錯過任何申請。
作者: enkolee    時間: 14-12-10 15:44

所以會安排細路做超大b時要承擔一定風險
作者: ms.bead    時間: 14-12-10 15:53

利申:小兒現讀民幼K2
明白樓主心情,同意學校招生標題有誤導,應該改善!

但有幾點想分享:
1. 第2點所寫:"為公平起見,每位合資格的考生只安排一次見面"的意思應該是指不會安排補考。

2. 有家長說民生只是優勝於半龍,我自己就不同意。現在一般私幼學費接近4千,而民幼學費只是$32XX。我大女當年是讀九龍塘私幼(不是名幼),無論硬件軟件都遠遠不及民幼:雙班主任(本地+NET)及一助教、超大校園讓小朋友舒展身心、活動多元化(曾在校園內放風箏、打邊爐、整PIZZA)...咁既學費真是超值!

3. 講真,民小不是我心目中既首選,下年我都會試考其他小學。但係試過大女考小一既經歷,民幼真是進可攻時退可守。(試過考小一既家長就會明白)

4. 很多人提起既遊學團事件,會覺得民幼虛榮。我自己就覺得學校算是平實(相對大女讀既私幼),很多什項收費平或免費,例如:唔會去酒店攪聖誕聯歡、學校照片可免費DOWNLOAD,私幼就可能收你幾蚊張...

最後,不是想hard sell民生,亦不是覺得民生最好(我大女就不是讀民小)。選擇適合小朋友既學校,很高興看到一些面試家長讚賞民生童軍。希望學校聽到家長既意見而作出改善!

作者: Danidog    時間: 14-12-10 16:07

以下是個人意見, 不是針對樓主.
其實大部份小朋友都只有一年面試機會, 反而細B有機會可以申請兩年, 我覺得這個更不公平. 我兒十月出生, 不算大B, 但下年一定冇機會再申請.
我只可以說容許細B再試一年係人情, 唔比係道理!

作者: cherryme    時間: 14-12-10 16:15

作者: enkolee    時間: 14-12-10 16:22

Danidog 發表於 14-12-10 16:07
以下是個人意見, 不是針對樓主.
其實大部份小朋友都只有一年面試機會, 反而細B有機會可以申請兩年, 我覺得 ...

你又啱wor, 適齡唔入學, 又要同下年適齡的爭學位, 過份
好彩有d學校寫明收取學生出生日期

作者: chok0925    時間: 14-12-10 16:33

ms.bead 發表於 14-12-10 15:53
利申:小兒現讀民幼K2
明白樓主心情,同意學校招生標題有誤導,應該改善!
雖然我係waiting,但多謝你既回覆,等我可以了解多一D,因為哩度實在太多聽朋友講,聽聞過.......!

作者: hayleymama24    時間: 14-12-10 16:48     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

真心請教民幼生考其他小學情況?唔該

作者: CM910    時間: 14-12-10 16:54

sumyu2012 發表於 14-12-10 13:10
我都係因為半龍,所以就算重讀都唔想小朋友太大壓力成長,叫做有半個back up

...
所以我話好多都係睇在半龍份上囉, 不過真係一個好奇怪既現象, 唔知點解真係好多家長對民生個感覺都好似次左等的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5