教育王國

標題: SFA vs 九龍塘宣道 [打印本頁]

作者: colin0409    時間: 14-12-9 17:36     標題: SFA vs 九龍塘宣道

已有SFA offer,但怕囝囝讀得辛苦。請問宣道比較下,會否好些?升中校網會否有優勢?

作者: hkpapa852    時間: 14-12-9 17:42

colin0409 發表於 14-12-9 17:36
已有SFA offer,但怕囝囝讀得辛苦。請問宣道比較下,會否好些?升中校網會否有優勢?

...
升中網一定係APS好D, 辛苦程度差不多, 但APS要兼顧樂器

作者: robotcop    時間: 14-12-9 17:43     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

APS出了結果嗎?

作者: Bigtaoc123    時間: 14-12-10 00:37     標題: 引用:已有SFA+offer,但怕囝囝讀得辛苦。請問宣道

原帖由 colin0409 於 14-12-09 發表

...
學術, 校園, SFA同APS 差不多。升中網APS 好d. APS 要用多d時間學習樂器, 但對升中有幫助。我選 APS 因升中校網較佳。

作者: sissysze    時間: 14-12-10 07:41     標題: 引用:Quote:原帖由+colin0409+於+14-12-09+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-12-10 發表
學術, 校園, SFA同APS 差不多。升中網APS 好d. APS 要用多d時間學習樂器, 但對升中有幫助。我選 APS 因升中 ...
SFA 衰極都重有個outdoor 操場,APS 真係連outdoor 地方都無,衰過幼稚園

作者: bbalau    時間: 14-12-10 07:58     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

宗教。

作者: supericy    時間: 14-12-10 08:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-12-10+發表

原帖由 sissysze 於 14-12-10 發表
SFA 衰極都重有個outdoor 操場,APS 真係連outdoor 地方都無,衰過幼稚園
我都係咁諗,點解連個操場都無架?!所以我對APS好有保留,幼稚園我都鍾意有操場,小學6年生活點可以無架,咁小朋友小息去邊?運動堂去邊?

作者: sissysze    時間: 14-12-10 08:19     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-10+發表SF

原帖由 supericy 於 14-12-10 發表
我都係咁諗,點解連個操場都無架?!所以我對APS好有保留,幼稚園我都鍾意有操場,小學6年生活點可以無架, ...
行過去唔知邊度有個阿公嘅球場囉

作者: bubuG    時間: 14-12-10 08:19     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-10+發表SF

我都係咁諗,點解連個操場都無架?!所以我對APS好有保留,幼稚園我都鍾意有操場,小學6年生活點可以無架, ...
男仔係要發洩精力!

作者: supericy    時間: 14-12-10 08:24     標題: 引用:Quote:原帖由+supericy+於+14-12-10+發表我

原帖由 sissysze 於 14-12-10 發表
行過去唔知邊度有個阿公嘅球場囉
噢、咁樣架,好似以前d學校咁

作者: conniesze    時間: 14-12-10 08:54

想打好個底子的話。
我就一定揀SFA.
作者: crispin    時間: 14-12-10 09:27

大家有無發現APS嘅學生過半數入讀直資,較少津校?!而校網無咁好嘅SFA,學生主要入讀津校?而嗰d津校只有少於一半係深水埗區 (學生自行階段已經搞掂 or用住址網)

我會先考慮學校本身特質,再睇埋升學情況去揀學校,我自己覺得校舍同交通緊要過校網

作者: hknote    時間: 14-12-10 09:34     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-10+發表SF

但人地冇操場,體育好多戰績輝煌喎

作者: supermom1    時間: 14-12-10 09:47

Aps 冇操埸? Pe 堂去邊度上?
作者: snow228    時間: 14-12-10 10:18     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

Sfa 有駐校教育心理學家,舉辦資優課程超過20年(資料from親子王11年9月)。著重學術及學生語文能力,sfa 學生出名學術強勁,學校有效的方法去教學生,一定不是教淺'考深自己攪掂的學校。未來呢六年預左辛苦,no pain no gain ,不付出努力那有回報,可為將來適應中學打好基礎。

作者: hknote    時間: 14-12-10 10:48     標題: 引用:Sfa+有駐校教育心理學家,舉辦資優課程超過

原帖由 snow228 於 14-12-10 發表
Sfa 有駐校教育心理學家,舉辦資優課程超過20年(資料from親子王11年9月)。著重學術及學生語文能力,sfa 學 ...
想問問,SFA學術強勁,甘APS唔掂?
我睇過這兩間升中派位,都好近,睇返前些既post,有資料話升中APS好過SFA,
甘點解既?

因我都心儀這兩間

作者: daddyday    時間: 14-12-10 11:11     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

在我眼中,除了宗教,2間在學術上也勁。

而我有SFA offer 連宣小也不去是因為我希望亞仔喜歡音樂及享受音樂帶來的快樂而不是因校需要而要練習樂器。

享受音樂跟音樂起舞和要考試而要用時間練習是2碼子的事,除非當事人因為喜歡那樂器而自願投放時間去練習。但亞仔只喜玩不喜歡練習。

作者: snow228    時間: 14-12-10 11:29     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

2間都勁!各有所好,各取所需

作者: kufubaby    時間: 14-12-10 11:43

如果想音樂方面有成就就揀APS
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-10 11:50     標題: 引用:Aps+冇操埸?+Pe+堂去邊度上?+

原帖由 supermom1 於 14-12-10 發表
Aps 冇操埸? Pe 堂去邊度上?
禮堂及體育館

作者: MrBeast    時間: 14-12-10 12:54

雖然話設C有好過冇,但其實pe 每周上幾多堂?
另外,如果話想當興趣所以就唔想比學校谷,咁若想培養G優學習興趣,係咪應該去d唔谷學術ge學校?

作者: Yanamami    時間: 14-12-10 12:59

MrBeast 發表於 14-12-10 12:54
另外,如果話想當興趣所以就唔想比學校谷,咁若想培養G優學習 ...
唔好challange人啦~每人都有自己的priority.佢都係講紧自己既選擇啫~
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-10 13:00     標題: 引用:雖然話設C有好過冇,但其實pe+每周上幾多堂

原帖由 MrBeast 於 14-12-10 發表
另外,如果話想當興趣所以就唔想比學校谷,咁若想培養G優學習 ...
我大仔小三,一個循環周有一次孖堂體育,但我知有些同學小息會落禮堂打波。
小一細仔,每循環周兩次孖堂

作者: robotcop    時間: 14-12-10 13:11     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

我諗個操場就係家長等小朋友果度。 以前個操場喺天台㗎

作者: Heihomami    時間: 14-12-10 20:36

回覆 daddyday 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]不少人對宣小都有係音樂方面的誤解,其實學校只係要每人學一樣樂器,而每循環周亦只有一次音樂堂,老師不會督促要求練習,考唔考級,比唔比賽或考不考入樂團都係學生自己決定,學校亦不會俾壓力。至少我個小朋友,絕對係hea 學,一星期都唔知有冇練一[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]鐘。就算有表演、比賽也不會特別加操。相比一些強調愉快學習的學校但是又狂操去比賽實在小巫見大家巫。兩間都係好學校,適合自己需要啦。

作者: CL0214    時間: 14-12-10 23:33

可能D人成日想,APS音樂有咁嘅成績,一定係死練爛練,其實佢地對於比賽前的練習,相比DB/英華差好遠,只是宣小提供是一個學習環境及氣氛!真的沒有強迫學生去學,只是家長有要求,希望孩子有點成績!
作者: 小曳人    時間: 14-12-11 08:46

MrBeast 發表於 14-12-10 12:54
資優嘅學習興趣係唔駛培養架,佢地本身就係一頭火車
但可以整熄佢,例如課堂上無刺激,或者揾唔到自信,或者唔想突出自己...好多原因

保持住學習動機係家長同老師一個重要課題
老師對呢d仔有無經驗,了解幾多,好影響呢d小朋友嘅學習同成長
資優都係SEN嚟架!

至於係咪唔應該去咁谷,甚至唔谷嘅學校,我覺得方向正確,但都係要睇學校配套

作者: MrBeast    時間: 14-12-11 12:37

小曳人 發表於 14-12-11 08:46
資優嘅學習興趣係唔駛培養架,佢地本身就係一頭火車
但可以整熄佢,例如課堂上無刺激,或者揾唔到自信,或 ...
咁你覺得sfa 適合g優生嗎?我見不少家長話這方面好,但另一邊廂,又有人話老師惡,當然要管一大班學生,這亦可理解,但會否不太包容學生呢?
Ps 我的不是g優,just 茶餘飯後吹下水。

作者: longlokma    時間: 14-12-11 14:19     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+14-12-11+08:46+資優

原帖由 MrBeast 於 14-12-11 發表
咁你覺得sfa 適合g優生嗎?我見不少家長話這方面好,但另一邊廂,又有人話老師惡,當然要管一大班學生,這 ...
其實資優不一定有情緒問題,亦不一定需要特別照顧的。

我有至親一直在港只接受常規教育,在香港由小學至大學一直成績優異,港大只讀一年便獲美國兩間超級著名大学邀請入学,学士讀完便直接修博士,期間是憑奖学金支付多年的学費及生活費。

我想講的,是特別聰明/資優的人,未必需要家庭或学校刻意栽培或另類照顧的。他們自会找到自己的路。

作者: gifthoney    時間: 14-12-11 17:06

longlokma 發表於 14-12-11 14:19

我有至親一直在港只接受常規教育,在香港由小學至大 ...
Agree!  Not all gifted children are SEN.  Some can really perform well on their own effort, and no big emotional or behaviour problems.

作者: cocokiss    時間: 14-12-11 17:19

當然SFA好啦!!!SFA 英文好,有些人覺到入到SFA跟入DGS,DBS 差無幾
入宣道不見得會輕鬆多少,我朋友個仔仔學之園學術獎出生,p1比宣小迫瘋,老師日日投訴佢唔掂,坐唔定,phonics 唔得,迫到他轉左國際學校。
作者: minikoala    時間: 14-12-11 17:21

supericy 發表於 14-12-10 08:14

既然咁有保留,又何必去考?只會浪費你的時間,又浪費學校時間及資源去考你個小朋友。考到的話,都請你不要浪費時間考慮讀唔讀,留返個位比仍然好想入呢間學校既人。功德無量﹗

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-11 17:23     標題: 引用:當然SFA好啦!!!SFA+英文好,有些人覺到

原帖由 cocokiss 於 14-12-11 發表
當然SFA好啦!!!SFA 英文好,有些人覺到入到SFA跟入DGS,DBS 差無幾
入宣道不見得會輕鬆多少,我朋友個仔 ...
我細仔都出名尖pat,都沒有被迫瘋

作者: minikoala    時間: 14-12-11 17:27

sissysze 發表於 14-12-10 07:41

既然覺得咁衰,即是不是你杯茶啦﹗唔知你個小朋友有無考,但無謂在這裏哂左你 D 時間做惡評,令這裡的 APS 家長有 hard feeling﹗
作者: minikoala    時間: 14-12-11 17:31

cocokiss 發表於 14-12-11 17:19
入宣道不見得會輕鬆多少,我朋友個仔 ...

雖然不是我親身上堂,但從日中接觸 APS 的老師、家長及學生,多年來未聽過有人是被迫瘋而走的。大致上只有 2  類人走︰一係叻仔叻女考到更好的一條龍學校走,一係跟不上而走的。而叻仔叻女走比跟不上而走多好多。
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-11 17:44     標題: 引用:Quote:sissysze+發表於+14-12-10+07:41+SFA

原帖由 minikoala 於 14-12-11 發表
既然覺得咁衰,即是不是你杯茶啦﹗唔知你個小朋友有無考,但無謂在這裏哂左你 D 時間做惡評,令這裡的 APS ...
又唔會hard feeling, 其實間間學校都有人喜歡唔喜歡,只是我諗我的第一身感受可以比其他家長有更多資訊,自己點揀就隨便啦

作者: cocokiss    時間: 14-12-11 17:53

回覆 minikoala 的帖子

除了我朋友外,我仲聽過有其他宣小同學跟不上而被老師勸走,入左國際學校。而我朋友則是幾個月前走的,p2開學轉入國際學校。當然老師是說他跟不上啦。
其實他跟不上APS唔代表他唔係叻仔,唔叻仔又掂可能在LH拿學術獎,只可說他不合坐定定的傳統龍校。
其實我便不是有心令APS 家長有 hard feeling,請大家見諒。我只是想表達不會APSSFA 輕鬆多少!

另外,考多一間小學才去選擇其實都合情理架,不可說浪費學校時間及資源去考....始終6年小學生涯,考到再去決定好正常,就如我地去見工咁。

作者: CL0214    時間: 14-12-11 17:55

APS雖然無操場,但田徑每年都攞好多獎!可能佢地覺得無,更加珍惜每次之訓練及善用公家場!不是校隊的學生也很珍惜體育堂。SFA也是一間好學校,但要這樣比較沒意思!
作者: supericy    時間: 14-12-11 18:18     標題: 引用:Quote:supericy+發表於+14-12-10+08:14+我

原帖由 minikoala 於 14-12-11 發表
既然咁有保留,又何必去考?只會浪費你的時間,又浪費學校時間及資源去考你個小朋友。考到的話,都請你不要 ...
其實你呢個家長講野都幾過份,我只係講對一間無操場既學校有保留,估唔到會觸動了你的神勁,一個小學有操場俾小朋友走走是普通不過的事吧

作者: supericy    時間: 14-12-11 18:34     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

我相信bk有言論自由的,但有家長好似想撩事鬥非般,實在是不知所謂;你可以保衛你的學校,但每人都有發表自己意見的自由,請不要用這樣的態度;
另外,要多謝marcuscyrus---多謝你解答了我們不清楚小朋友在那上運動堂的疑問,從數年前刨ek開始,km+aps都多謝你既資料 ,令家長們對學校有多些認識

作者: minikoala    時間: 14-12-11 18:46

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: sissysze    時間: 14-12-11 18:51     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

作者: minikoala    時間: 14-12-11 18:57

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-11 19:02     標題: 引用:我相信bk有言論自由的,但有家長好似想撩事

原帖由 supericy 於 14-12-11 發表
我相信bk有言論自由的,但有家長好似想撩事鬥非般,實在是不知所謂;你可以保衛你的學校,但每人都有發表自 ...
哈哈,被點相,大家為小孩的事太操勞啦,一人少句,個個都是想孩子好

作者: belle2009    時間: 14-12-11 19:33     標題: 引用:咁亦都要睇下對住+D+咩人啦﹗見人講人話,

作者: minikoala    時間: 14-12-11 19:39

回覆 belle2009 的帖子

作者: sissysze    時間: 14-12-11 19:54     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

作者: sissysze    時間: 14-12-11 19:55     標題: 引用:甘得閒周圍+++

作者: belle2009    時間: 14-12-11 19:58     標題: 引用:回覆+belle2009+的帖子

作者: sissysze    時間: 14-12-11 20:01     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

作者: BBking07    時間: 14-12-11 20:15     標題: 回覆:null

大開眼界

作者: hknote    時間: 14-12-11 20:18     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

我表哥個小朋友學之園,宣道P1,見佢好愉快喎,又正常,唔覺佢有瘋症狀

其實家長在小朋友幼稚園時,應好了
解自己小朋友適合活動教學或傳統教學,如唔了解就比小朋友入錯學校,就算比間DGS你,你都覺瘋
小朋友如鐘意傳統,比間CKY佢,相反又會覺太hea

作者: marie12345    時間: 14-12-11 20:31

其實兩間都是好學校,入到的都是叻仔叻女,何必比較。
作者: Heihomami    時間: 14-12-11 20:35

回覆 marie12345 的帖子

絶對認同!
作者: hknote    時間: 14-12-11 20:42

兩間我都好心儀, 因兩間太似,升中成績都好勁. 唔會因為多左個操場或要學樂器而去揀,係睇佢地既學術為大前題, (我個人意見)
SFA我女等緊WAITING CALL, 是但一間收我女,都開心死
就係兩間太相似,所似年年都比人拿來比較.

作者: snow228    時間: 14-12-11 20:46     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

作者: KasperKatrina    時間: 14-12-11 21:51     標題: 回覆:sissysze 的帖子

請幫忙,不要侮辱APS的家長,謝!

作者: 茄子    時間: 14-12-11 22:01     標題: 引用:請幫忙,不要侮辱APS的家長,謝! +

原帖由 KasperKatrina 於 14-12-11 發表
請幫忙,不要侮辱APS的家長,謝!
X2

作者: DiamondHill    時間: 14-12-11 22:03     標題: 回覆:KasperKatrina 的帖子

我也是APS 家長,真的不需要作此比較,也不要勞氣。我只可以分享,APS 的家長好有質素,大家感情也好,很
高興成為學校的一份子。有這麼多選擇,總有適合你的。

作者: sissysze    時間: 14-12-11 22:07     標題: 引用:APS雖然無操場,但田徑每年都攞好多獎!可

原帖由 CL0214 於 14-12-11 發表
APS雖然無操場,但田徑每年都攞好多獎!可能佢地覺得無,更加珍惜每次之訓練及善用公家場!不是校隊的學生 ...
學生運動叻,係學校發功定家長自己發功   無中學,唔渣返一招半式特異功能點係公海撈間好中學

作者: longlokma    時間: 14-12-11 22:12     標題: 引用:我也是APS+家長,真的不需要作此比較,也不

原帖由 DiamondHill 於 14-12-11 發表
我也是APS 家長,真的不需要作此比較,也不要勞氣。我只可以分享,APS 的家長好有質素,大家感情也好,很
...
支持!我認識的aps家長,包括在ek見到的,大多都是有修養及理性的

作者: BabyKD    時間: 14-12-11 22:44     標題: 引用:咁亦都要睇下對住+D+咩人啦﹗見人講人話,

作者: BabyKD    時間: 14-12-11 22:46     標題: 引用:大家小心入咗+aps+就有啲甘高質素嘅同學家

原帖由 sissysze 於 14-12-11 發表
大家小心入咗 aps 就有啲甘高質素嘅同學家長。
點高質素法,係咪好似各下咁高質素先

作者: sissysze    時間: 14-12-11 22:51     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-11+發表大

作者: BabyKD    時間: 14-12-11 23:04     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

作者: marie12345    時間: 14-12-11 23:13

人冇完美,學校都冇完美,有乜好拗呢?

作者: venicebb    時間: 14-12-11 23:21     標題: 引用:已有SFA+offer,但怕囝囝讀得辛苦。請問宣道

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-12 12:24

版主按: 請會員能冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁言詞. 違規者會收警告牌

其實每一間學校也有其特別之處吸引家長為小朋友報讀, 每人心中的尺也不同,作為家長應細心查看心儀學校資料, 再找出合適的便可以了.

作者: DevilPig    時間: 14-12-12 12:40     標題: 引用:我表哥個小朋友學之園,宣道P1,見佢好愉快

原帖由 hknote 於 14-12-11 發表
我表哥個小朋友學之園,宣道P1,見佢好愉快喎,又正常,唔覺佢有瘋症狀

其實家長在小朋友幼稚園時,應好了 ...
宣道係活動教學定傳統?

作者: eunicecys    時間: 14-12-12 13:05     標題: 回覆:cocokiss 的帖子

鄰居個仔也在宣小讀緊p3,佢話p1,2唔會勸退,係P3先會,我唸你朋友個仔,應該唔係跟唔上,可能係個性格唔適合傳統小學。

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-12 13:11     標題: 引用:Quote:原帖由+hknote+於+14-12-11+發表我表

原帖由 DevilPig 於 14-12-12 發表
宣道係活動教學定傳統?
屬傳統啦

作者: snow228    時間: 14-12-12 14:51     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

好怕勸退呢2個字

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-12 14:59     標題: 引用:好怕勸退呢2個字 +

原帖由 snow228 於 14-12-12 發表
好怕勸退呢2個字
咩情況會勸退?我知主科不合格要留班,係咪留左班都仍然唔合格?我其實沒有第一身認識曾被勸退的同學或家長,如果真的是留了班仍唔合格,可能又真係唔太適合讀上去都唔定

作者: close    時間: 14-12-21 11:37     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

結果出了,真心請較兩校用家
1. 英語語境如何?兩校 net teacher 唔多
2. 數學科是中數定英數?

作者: eunicecys    時間: 14-12-21 23:56     標題: 回覆:SFA vs 九龍塘宣道

我仔仔有幸兩間都取録了,會選擇宣道,覺得aps比較適合他。

作者: smlsml    時間: 14-12-22 01:04

close 發表於 14-12-21 11:37
結果出了,真心請較兩校用家
1. 英語語境如何?兩校 net teacher 唔多
2. 數學科是中數定英數?
APS:1. 全中文, 除英文和Science堂例外, 1NET teaching Phonics (weakest group)2. 中數

有錯请指正

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-22 01:32     標題: 引用:Quote:close+發表於+14-12-21+11:37+結果出

原帖由 smlsml 於 14-12-22 發表
APS:1. 全中文, 除英文和Science堂例外, 1NET teaching Phonics (weakest group)2. 中數
少少補充,大仔小三,phonics也是由net教,沒有再分組上

作者: cream997    時間: 14-12-22 10:45     標題: 引用:回覆+daddyday+的帖子 不少人對宣小都有係

原帖由 Heihomami 於 14-12-10 發表
回覆 daddyday 的帖子

不少人對宣小都有係音樂方面的誤解,其實學校只係要每人學一樣樂器,而每循環周亦只 ...
你打哩啲野出黎,令到我更加安心。

作者: 小曳人    時間: 14-12-22 15:47

MrBeast 發表於 14-12-11 12:37
咁你覺得sfa 適合g優生嗎?我見不少家長話這方面好,但另一邊廂,又有人話老師惡,當然要管一大班學生,這 ...
我又吹下水啦~

資優只係講一個人有某d過人嘅特質,但呢班小朋友都係小朋友,只係某d會有d所謂性格上嘅特質e.g. EQ比較差,同人溝通有少許問題;搞事,想吸引人注意
完美主義,但做唔成有可能放棄.. 等等

而SFA老師對呢d小朋友同其他學校老師分別不大,只係學校policy上會比較重視資優生嘅成長發展需要,而註冊教育心理學家同津校嘅工作上有明顯分別,响SFA佢要幫資優仔,响津校嘅就幾乎只幫其他SEN

以個人經驗,响SFA較能得到適切嘅幫助,小事如小朋友响課堂上特別舉動,一同教育心理學家講,就由被投訴變成被了解對像!但可能我個case比較幸運,有資優同學仔就一直被安排坐死角位

資優其實都係SEN,可惜政府俾嘅SEN津貼,並唔可以用响資優兒身上
佢地有d真係返學返得唔開心,會表現唔到自己嘅能力,無學習動機
但如果係一個响屋企得到正面培育嘅小朋友,响傳統教學課室同應該無乜大問題,無乜特別負面嘅嘢需要特別支持

所以,如果小朋友無乜特別問題,去邊都OK,但如果家長覺得小朋友有dd問題,或者想容易d得到支援 (有個人會覺得幫你個小朋友係佢嘅使命),SFA會比津校好!

响SFA我最最感激嘅就係教育心理學家Ms Au! 佢係真心想幫我地,但津校裡面,我搵過教師/輔導姑娘傾,但感覺唔到關注,絕對係要自己搞掂

作者: bopui0607    時間: 14-12-22 16:05

小曳人 發表於 14-12-22 15:47
我又吹下水啦~

資優只係講一個人有某d過人嘅特質,但呢班小朋友都係小朋友,只係某d會有d所謂性格上嘅特質 ...
你小朋友是資優嗎 ?
作者: Christina62093    時間: 14-12-22 16:23

Thanks for sharing
作者: Heihomami    時間: 14-12-23 19:17

回覆 cream997 的帖子

分亨下啫。不過對學術、功課,都係demanding,絕對緊張。
作者: close    時間: 14-12-24 16:09     標題: 引用:回覆+cream997+的帖子 分亨下啫。不過對學

原帖由 Heihomami 於 14-12-23 發表
回覆 cream997 的帖子

分亨下啫。不過對學術、功課,都係demanding,絕對緊張。 ...
再請教,之前睇其他post,話sfa 唔多抄寫功課,咁其實點demanding 法? 可否講多少少?
對TSA 操練多唔多?

作者: Heihomami    時間: 14-12-24 17:21

回覆 close 的帖子

Sorry 我係講緊APS not SFA.SFA 有朋友讀緊,又冇聽過話覺得demanding

作者: kwan_kwan3    時間: 14-12-31 22:42     標題: 回覆:Heihomami 的帖子

其實SFA平時冇特别操TSA,甚至我都吾記得果年要考TSA,只是考完最後果次考試後,有半曰做TSA卷(回校)。跟住就隔幾天就考TSA,反而我有朋友囡囡讀津校,每星期有兩日放学留校操卷至5:00,仲甘!

作者: Cheesepop    時間: 14-12-31 23:27     標題: 引用:大家有無發現APS嘅學生過半數入讀直資,較

原帖由 crispin 於 14-12-10 發表
大家有無發現APS嘅學生過半數入讀直資,較少津校?!而校網無咁好嘅SFA,學生主要入讀津校?而嗰d津校只有 ...
唔係好明,宣較多入直資即是好點?謝指教

作者: lui    時間: 15-1-1 00:17     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-12-11+發表咁

原帖由 longlokma 於 14-12-11 發表

我有至親一直在港只接受常規教育,在香港由小學至大 ...
The case you see is only one side of a fact. The gifted boy I know had another story. The schools he was in exactly killed his confidence and interest in school and his self esteem. The only way out is studying abroad. So... Don't be ignorant to think having a gifted child is a gift from God. It may be a nightmare , not meant to be the kid, but the things that would happen on him/her

作者: longlokma    時間: 15-1-1 00:31     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-12-11+發表

原帖由 lui 於 15-01-01 發表
The case you see is only one side of a fact. The gifted boy I know had another story. The schools he ...
當然会有不同情況,我正正就是說「不一定」

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5