教育王國

標題: St.catherine offer [打印本頁]

作者: TJBB2012    時間: 14-12-7 22:21     標題: St.catherine offer

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]我個 best fd 囝囝今年考St.Cat K, 佢話囝囝表現出色, 肯坐定,指令做足十成(朋友冇提過水),全程有反應仲笑容滿面,點知都係得 waiting,我都覺得好 surprise, 因為我朋友個仔真的非常醒目,未夠2歲已認得26 個英文字,又吾怕生保成日笑,佢話聽人講St.Cat 會 concern 個地址同父母職業,佢話終於証明係事實,佢非常失望,其實我朋友做銀行,佢老公係公務員,住宿舍(居屋)其實我覺得背景都吾係差,不過2公婆都吾係咩名校出身!想知道有 offer 嘅小朋友,無論N or K, 你地是否背景非常好或富有家庭?因為我黎緊囝囝都會in N, 所以比較 concern,  希望大家吾介意 share. Thanks!
作者: vicki0506    時間: 14-12-7 22:29     標題: 回覆:St.catherine offer

我仔有st cat offer,面試表現好,父母職業亦唔算高尚,亦唔係名校出身,住居屋
所以收唔收我覺得唔太關背景事

作者: micmic37    時間: 14-12-7 22:30     標題: 回覆:St.catherine offer

準備「借」地址、職業?

路過,純粹個人意見:盡咗力咪算囉,若果間學校真係咁階級歧視,勉強入到都唔好受

作者: smellywhale    時間: 14-12-7 22:35     標題: 引用:我個+best+fd+囝囝今年考St.Cat+K,+佢話囝

原帖由 TJBB2012 於 14-12-07 發表
我個 best fd 囝囝今年考St.Cat K, 佢話囝囝表現出色, 肯坐定,指令做足十成(朋友冇提過水),全程有反應仲 ...
你朋友囝用英文面試?定廣東話?

作者: MELODY430    時間: 14-12-7 22:38     標題: 引用:我個+best+fd+囝囝今年考St.Cat+K,+佢話囝

我個 best fd 囝囝今年考St.Cat K, 佢話囝囝表現出色, 肯坐定,指令做足十成(朋友冇提過水),全程有反應仲 ...
我個人覺得睇你好唔好彩遇到手鬆定手緊老师,我女都waiting,但上年朋友超大B in得超好,走時同老师hug 晒都唔收

作者: crown_629    時間: 14-12-7 22:39

我識幾個讀st cat嘅朋友,咁啱佢地全部背景都好好的。有個上年in PN group in 時喊冇答過任何嘢,但都有2nd in 然後仲要有埋offer,我朋友都話好意外
作者: ozoz    時間: 14-12-7 23:10     標題: 引用:我個+best+fd+囝囝今年考St.Cat+K,+佢話囝

我喺sc 打滾咗一段時間,富貴同學有,平民有好多,甚至認識住屋邨,父母職業有高尚有普通,乜都有,至於父母係乜學校畢業,真係無問人,不過傾開小一自行計分,都唔係個個名校出身。大多家長都斯文有禮,識教小朋友類型,我見過一個家長係計較型,佢細女去interview之後唔收,佰思不得其解。收生準則好難講,入唔到咪無緣囉,當係學校睇漏眼喇,小朋友叻,去邊都叻。

作者: TJBB2012    時間: 14-12-7 23:18

smellywhale 發表於 14-12-7 22:35
你朋友囝用英文面試?定廣東話?
冇問,不過我估英文!因為我朋友同佢囝主要英文溝通的
作者: catli11    時間: 14-12-7 23:22     標題: 回覆:St.catherine offer

我小朋友都有offer,我兩公婆係普通職業,普通學校,普通地址。

作者: gv2009    時間: 14-12-7 23:29

St cat 收生計分好detail,分好多items,
唔排除家長背景學歷係其中之一,但肯定唔係唯一,
人家收就收,有人家理據,
我地盡左力就算,何必深究
我囝上年pn唔收無2nd in, 自問表現都唔好,問咩都無反應,
今年k,表現好好多,有對答,有跟指令,有大聲唱歌,有say hi bye thankyou,推凳,
父母背景2年都一樣, 所以我覺得小朋友表現還是首要。
作者: angie0828    時間: 14-12-7 23:30     標題: 引用:Quote:原帖由+TJBB2012+於+14-12-07+發表我

原帖由 MELODY430 於 14-12-07 發表
我個人覺得睇你好唔好彩遇到手鬆定手緊老师,我女都waiting,但上年朋友超大B in得超好,走時同老师hug 晒都 ...
我家庭也是公務員!不有錢!我讀間中學執埋!可以说仔仔很好彩合眼緣,老師一見仔仔讚他很靚仔!in得正常吧!比起家姐就一定係家姐in得好好多,不過好明顯老師唔buy家姐,最後當然是waiting!

作者: francoma    時間: 14-12-7 23:53

地址, 父母職業

我係SC家長,家長朋友仔任何地址同職業都有。唔敢話完全無關係,有的話都應該佔很低的百份比。

小朋友的面試不代表他的全部,平常心,一起同小朋友努力吧。:)
作者: rsx    時間: 14-12-7 23:53     標題: 引用:St+cat+收生計分好detail,分好多items,+唔

原帖由 gv2009 於 14-12-07 發表
St cat 收生計分好detail,分好多items,
唔排除家長背景學歷係其中之一,但肯定唔係唯一,
人家收就收,有 ...
好認同!始終離不開果幾個因素,只係唔同學校有唔同比重!我細仔都唔識答鼻有乜用都幸運有offer,真係撞彩!有時候,可能當時小朋友或者大人喺老師面前一個小動作可能已經被列入waiting之列!

所以隨緣最實際!我成日話葉問都係一個打十個,但佢地分分鐘一個打三十個,自問小兒冇可能打低咁多個,所以運氣都佔兩三成,到頭來十間神校offer都只可讀一間!而幼稚園始終都係叫學前教育,路遙才知馬力,take it easy la

作者: Sausauyeung    時間: 14-12-8 00:32     標題: 回覆:St.catherine offer

我囝果日狀態大勇,part1&part2都表現很好,砌lego又砌到車車,又同老師打招呼,又叫老師,問題又快而準,英文in,肯回答唱咩歌之後又有唱歌。我以為收硬,點知waiting...唉!

作者: 艾文兒B    時間: 14-12-8 10:29     標題: 回覆:St.catherine offer

我囝囝有am offer,當日in得好但不是prefect,成7000幾人in,而家d小朋友好叻,做足100%大有人在,所以唔係做足就一定會收,個人覺得要有特別之處impress到個老師,又或者老師個本質適合st cat的教育。好多人話小朋友見得好好點解唔收?其實可能當日家長表現等都有參考

作者: babykellie    時間: 14-12-8 10:39

回覆 艾文兒B 的帖子

十分認同你講句“所以唔係做足就一定會收,個人覺得要有特別之處impress到個老師,又或者老師個本質適合st cat的教育”。小兒對答環節未做足,唔識答眼耳口鼻用途,但係PART1環節,隔離倆個小朋友爭玩具喊起上來,我仔系隔離好關心咁講“唔喊,唔喊”,我地都覺得系個小細節可能令到老師加分卦

作者: Noelpychiu    時間: 14-12-8 11:23

回覆 艾文兒B 的帖子

嘩! 成7000幾人考幾百個位, 咪即係1X個選1個 ?!   你小朋友AM OFFER, 叻叻
作者: keep-calm    時間: 14-12-8 11:32     標題: 引用:回覆+艾文兒B+的帖子 嘩!+成7000幾人考幾

原帖由 Noelpychiu 於 14-12-08 發表
回覆 艾文兒B 的帖子

嘩! 成7000幾人考幾百個位, 咪即係1X個選1個 ?!   你小朋友AM OFFER, 叻叻  ...
7000 人中收200+個(另400個位PN直升)即(30幾人揀1個);假設答對全部問題表現好的有20%都有1400人,況且現在的小朋友很smart, 表現好的分分鐘多過50%

作者: 艾文兒B    時間: 14-12-8 11:49     標題: 引用:回覆+艾文兒B+的帖子 十分認同你講句“所

原帖由 babykellie 於 14-12-08 發表
回覆 艾文兒B 的帖子

十分認同你講句“所以唔係做足就一定會收,個人覺得要有特別之處impress到個老師,又 ...
哈哈,我囝囝都係喺玩玩具環節時,旁邊個妹妹搶佢玩具,仲發脾氣掟落地,我囝跟住幫手執返,可能咁樣令老師記得佢對答環節掛住填問卷唔係好知做左乜,但聽到老師有一路讚做得好。另外,見好多家長話自己個小朋友一早識曬a-z,1-10中英文點解唔收?我想講我囝a-z只係識好少,我覺得呢d學術上既野喺面試黎講一d都唔重要,老師都係睇返小朋友性格,禮貌,與人相處,親子關係等。
Btw,你囝囝邊間校舍,我囝係雅息士道am,唔知會唔會係同學

作者: sakbbjaijai    時間: 14-12-8 11:58     標題: 引用:Quote:原帖由+babykellie+於+14-12-08+發表

原帖由 艾文兒B 於 14-12-08 發表
哈哈,我囝囝都係喺玩玩具環節時,旁邊個妹妹搶佢玩具,仲發脾氣掟落地,我囝跟住幫手執返,可能咁樣令老師 ...
我都覺得識A-Z 未必收, 因為St Cat interview都無問A-Z, 我囡囡A-Z 都只係識好少, 都有offer,  佢interview時表現唔錯,有禮貌,肯唱歌,我自問自己表現都好好,無逼佢, 無提水,我覺得St Cat 都好睇你係乜野家長,眼見有好多家長interview其間好緊張,係咁望實個小朋友,驚死佢答錯,呢D 表現我覺得係其中一個小朋友答得好但最後無offer 嘅原因。

作者: fdsafdsa    時間: 14-12-8 12:11

我相信係, "部份" 家長背景好既人 occupy 咗啲位, 令到 "部份"面試表現好既人得個 waiting......

話完全冇睇背景? 我又唔信, 試下叫劉華個女去 in, 我想信, 就算唔出聲都照收.
作者: veryupei    時間: 14-12-8 12:19

就自己的經驗來講SC絕對不是看家庭背景或者學歷。 我和我老公因為並非在港讀書,小女也都在附近邨校上PN,所以學歷欄空白, 工作欄我們也只是普通中產,家住青衣,並非高大上。
其實拿到offer我都驚訝SC可以如此公平對待,所以面試表現和眼緣最重要。如果真的沒offer,不代表小朋友不叻! 平常心!
作者: 布希亞    時間: 14-12-8 12:34

作者: Ryan_baba    時間: 14-12-8 13:51

SC收生準則係點,我相信只有學校嘅校長同老師至知。但大家可唔可以對被取錄(特別係明星啲仔女)公平啲。點解有offer往往都被講成靠關係,有後門呢?果的小朋友唔可以係叻仔叻女咩?Alan Tam個仔係oxford讀緊,唔通佢又一定係靠關係嗎?

猜疑學校嘅收生標準係冇意思的,好多事係我地睇唔到嘅,執著係呢啲事就只會令自己鑽牛角尖,何必呢?
作者: pycc    時間: 14-12-8 14:17     標題: 回覆:St.catherine offer

明白有時家長咁唸都係比自己一點安慰,in 得好好部唔收係好令人失望既。
但細心唸下,咁多小朋友in, 做到晒指令而又醒目既小朋友一定唔少,有時真係睇彩數,身邊幾個有St Cat offer 既小朋友,父母背景都唔係特別好,所以唔好太介意

作者: kllmtf    時間: 14-12-8 15:00

Really?收2佰幾人?我囡in得都唔係perfect 答中8,9成有唱歌
外表亦唔係第一眼人見人愛個type
記得當時in砌lego完結時,老師叫可以去in第2part個個家長都立刻帶小朋友起身趕去第2part
跟住有個老師叫不如拆好lego放好先,當時沒有人做只有我和囡囡留在原位拆lego
或者就係咁所以加分
所以有offer都好感恩本人應該算中產但不算居於豪宅

作者: Ryan_baba    時間: 14-12-8 15:08

我見過有家長同小朋友係課室裡面影相,個家長當然唔覺得係問題啦,但係老師嘅角度又會點諗呢?所以有時有啲大家不在意嘅事情上,亦有機會成為評分嘅一部分。
作者: 宏心    時間: 14-12-8 15:17

作者: longsky    時間: 14-12-8 15:17     標題: 回覆:St.catherine offer

我兩個朋友仔女都有offer,但佢地又係普通家庭咋喎

作者: mabelyy    時間: 14-12-8 15:58     標題: 回覆:St.catherine offer

我覺得無乜關係啦,我地兩公婆職業及地址好好,我老公係喇小old boy, 我係DGJS old girl, 個仔仲天主教擺明25分咁 (份form有寫)都係waiting。

我覺得賽果好合理,當日個仔午睡時間in的確in得唔係好好。唔好太多推算啦,咁多人in,好多小朋友都做得好好,個個小朋友喺daddy mummy心目中都係最叻,但係可能有更多小朋友仲叻呢!

我覺得間學校個interview 模式係咪你小朋友杯茶係重點,我個仔唔鍾意喺St Cat玩Lego, 但Kentville唔使玩玩具所以佢表現好好,咁唔代表d咩呀,只係咁啱Kentville 個模式適合佢啫

我只係覺得小朋友interview嗰日做到自己平日水平已經好好,無offer只係有其他小朋友做得更好,唔好唸得太複雜啦!

作者: SLPS    時間: 14-12-8 16:40     標題: 回覆:St.catherine offer

通上waiting K1 會幾月最大機會知有offer?  9 月?

作者: Cutemom0808    時間: 14-12-8 16:44

TJBB2012 發表於 14-12-7 22:21

如果父母做明星,入到既機會大d
作者: Cutemom0808    時間: 14-12-8 16:46

我朋友兩公婆marynoll 同st paul coed grad, 一樣唔收

作者: TheaHong    時間: 14-12-8 16:57

Actually, I will said all the child average performance are really well. My girl did get the offer, we are just from normal family background, no time to train my girl since my elder son are at K3 this year, we just focus everything on p1 admission.Since we have no background, no famous school, both need to work, no religious background etc. etc. So I believe St.cat are pretty fair and base on the children performance only. A

作者: Moonlight819    時間: 14-12-8 16:59     標題: 引用:話唔睇背景就假既,你見咁多明星都有關系就

原帖由 布希亞 於 14-12-08 發表
話唔睇背景就假既,你見咁多明星都有關系就入到,而且又好多有錢人仔女都入到,學前面媽咪話,估有背景人已 ...
我也覺得莫非大部名星子女也叻些?!

作者: hilouisll    時間: 14-12-8 17:07     標題: 回覆:St.catherine offer

我囡讀緊N,同學家庭中產為主

作者: gg33    時間: 14-12-8 18:51     標題: 引用:我識幾個讀st+cat嘅朋友,咁啱佢地全部背景

原帖由 crown_629 於 14-12-07 發表
我識幾個讀st cat嘅朋友,咁啱佢地全部背景都好好的。有個上年in PN group in 時喊冇答過任何嘢,但都有2nd ...
我識幾個讀st cat嘅朋友,咁啱佢地全部背景都好好的 x2.我是住九龍塘,九龍城之類。可能平民入到真係好幸運

作者: gg33    時間: 14-12-8 18:51     標題: 引用:Quote:原帖由+crown_629+於+14-12-07+發表

原帖由 gg33 於 14-12-08 發表
我識幾個讀st cat嘅朋友,咁啱佢地全部背景都好好的 x2.我是住九龍塘,九龍城之類。可能平民入到真係好幸運 ...
我指我的朋友

作者: ozoz    時間: 14-12-8 19:01     標題: 引用:Quote:原帖由+布希亞+於+14-12-08+發表話唔

原帖由 Moonlight819 於 14-12-08 發表
我也覺得莫非大部名星子女也叻些?!
名星都係正常父母,去考好嘅學校唔出奇,名星有n咁多人,sc收咗嘅都並非所有名星子女,只不過係大家認識個父母就覺得好多。另外,有人會指指點點點,為何收某名星女兒,某名星又無學歷,英文又唔叻,甚至某名星選錯郎,點解收佢女兒。其實佢地作為父母,放咗幾多心機去教育,培養小朋友,未必比大家小,甚至加咗倍去培養而大家唔知呢。至於interview表現,有人會話某名星小朋友無答問題點解收,其實同大家一樣,有d小朋友答full sentence 都唔收,唔答任何野又有offer ,無人知個準則呢。當然,我唔排除係咪有人士入,呢個我真係唔知,我只着眼間學校啱唔啱我小朋友。

作者: RMH    時間: 14-12-8 19:05

我囡現時讀緊sc pn,亦順利升 k。 我同太太係專業人士,住私樓,同學家長亦有番咁上下,唔知係我囡嗰班係咁定班班都係咁 (純粹分享實際情況多個 reference,希望唔好有人誤會係晒命 post)
作者: kllmtf    時間: 14-12-8 19:15

回覆 Moonlight819 的帖子

我曾經都係咁諗而有一刻卻步最後睇完一些真正用家嘅評論
就決定報名亦幸運地得到offer
只能講或者囡囡同呢間學校有緣份

作者: Ryan_baba    時間: 14-12-8 19:20

ozoz 發表於 14-12-8 19:01
名星都係正常父母,去考好嘅學校唔出奇,名星有n咁多人,sc收咗嘅都並非所有名星子女,只不過係大家認識個 ...
Fair comment.
明星子女被reject嘅又有幾多人知?再加上傳媒報導又有幾多成係真呢?

作者: picture    時間: 14-12-8 19:28     標題: 引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+14-12-08+發

原帖由 ozoz 於 14-12-08 發表
名星都係正常父母,去考好嘅學校唔出奇,名星有n咁多人,sc收咗嘅都並非所有名星子女,只不過係大家認識個 ...
Super agree

作者: fdsafdsa    時間: 14-12-8 20:39

唔係話佢唔啱, 始終都係一盤生意, 收明星子女, 可以有宣傳效果......

父母背景如果真係冇關係, 咁 application form 做乜要你填果啲資料丫...
作者: ozoz    時間: 14-12-8 22:46     標題: 引用:我囡現時讀緊sc+pn,亦順利升+k。+我同太太

原帖由 RMH 於 14-12-08 發表
我囡現時讀緊sc pn,亦順利升 k。 我同太太係專業人士,住私樓,同學家長亦有番咁上下,唔知係我囡嗰班係咁 ...
當睇見學費要6皮幾一年,好多人會想像個雜費一期5千走唔甩,再加埋nanny bus,都幾大負擔,好多人未必考慮。到k1你會見到另一個景象。

作者: catli11    時間: 14-12-8 22:52     標題: 回覆:St.catherine offer

其實真係唔洗諗太複雜,好似我小朋友,in咗6間,有sc offer,同sjc offer,但其他in嘅都係waiting,有2間未知,講真我唔覺得自己小朋友特別叻,但都唔會覺得佢in其他特別差,我只會認為係佢同呢間學校有緣份,同呢間學校覺得呢個小朋友適合佢!

作者: Gghui    時間: 14-12-9 01:35     標題: 引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-8+15:24+編輯+\

原帖由 宏心 於 14-12-08 發表

我係 N無人士,夫婦讀Band 5 中小學,打工仔住居屋,好幸運都有 ...
笑咗很有趣嘅分享,十分同意親子関係同父母嘅態度都係加分原素,簡單嚟講,要"touch"到個老師。

作者: TJBB2012    時間: 15-2-6 22:00

想知道面試時小朋友冇坐定,周圍走,我又冇捉佢,由佢周圍行,咁做啱吾啱?但老師有問必答,名又肯講,指令亦有做,有冇希望呀?ps 我英文 in 的
作者: ozoz    時間: 15-2-6 22:37     標題: 引用:想知道面試時小朋友冇坐定,周圍走,我又冇

原帖由 TJBB2012 於 15-02-06 發表
想知道面試時小朋友冇坐定,周圍走,我又冇捉佢,由佢周圍行,咁做啱吾啱?但老師有問必答,名又肯講,指令 ...
你係in pn, 我見過坐定答完整句子跟足(無2nd in),亦見過無答問題又坐唔定(結局收)。準則真係好難講。已經in完就唔好諗咁多喇,平常心啦。

作者: HMmummy    時間: 15-2-7 09:40     標題: 回覆:TJBB2012 的帖子

職業不太關係!再試插班!

作者: naughtybj    時間: 15-2-7 19:23     標題: 引用:我個+best+fd+囝囝今年考St.Cat+K,+佢話囝

作者: Gary_family    時間: 15-2-7 19:36     標題: 回覆:St.catherine offer

作者: C.Humphrey    時間: 15-2-8 15:01     標題: 引用:Quote:原帖由+TJBB2012+於+15-02-06+發表想

原帖由 ozoz 於 15-02-06 發表
你係in pn, 我見過坐定答完整句子跟足(無2nd in),亦見過無答問題又坐唔定(結局收)。準則真係好難講。已 ...
所以真係唔知佢個收生準則係點

作者: ozoz    時間: 15-2-8 15:11

C.Humphrey 發表於 15-2-8 15:01
所以真係唔知佢個收生準則係點
所以都係平常心啦,今年考唔到k1再試,都無咪無緣囉。反正讀sc又唔會識飛,間間學校有長短,sc係好學校但不是唯一,重有好多好學校呢。
作者: picture    時間: 15-2-8 15:53     標題: 回覆:St.catherine offer

明年插班K2,别灰心

作者: C.Humphrey    時間: 15-2-8 20:03     標題: 引用:Quote:C.Humphrey+發表於+15-2-8+15:01+所

原帖由 ozoz 於 15-02-08 發表
所以都係平常心啦,今年考唔到k1再試,都無咪無緣囉。反正讀sc又唔會識飛,間間學校有長短,sc係好學校但不 ...
多謝鼓勵,好認同你講法,雖然失望,但只好嘆句無緣

作者: ozoz    時間: 15-2-8 22:41     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-08+發表所以都

原帖由 C.Humphrey 於 15-02-08 發表
多謝鼓勵,好認同你講法,雖然失望,但只好嘆句無緣
可能有奇蹟呢,當日我見到細女有2nd in,以佢嘅表現計,覺得難以置信,以為自己眼花。

作者: manie_man_man    時間: 15-2-8 23:07     標題: 回覆:ozoz 的帖子

請問你細囡當日什麼表現?我囡in時除咗嘗試自己站出來做指令但不成功同最後派餅講thank you就咩問題都無答過,打定輸數!唉

作者: ozoz    時間: 15-2-9 10:56     標題: 引用:請問你細囡當日什麼表現?我囡in時除咗嘗試

原帖由 manie_man_man 於 15-02-08 發表
請問你細囡當日什麼表現?我囡in時除咗嘗試自己站出來做指令但不成功同最後派餅講thank you就咩問題都無答 ...
我女上年超大12月b身份報n, 當時啱啱足2歳返另一間學校pn, 佢去interview 間間只答唔好同唔要,只有sc pn比較合作,肯坐,老師講故事佢肯望,唱歌同跳有動機跟但結局只係微微郁,中途有回望我喺唔喺度。老師問名佢唔答都好過答唔好唔要,放某物件入指定顏色碟,咁啱個碟比其他嘢遮住,佢左右搵,可能咁就加分,我亦估唔到佢肯做,到每個小朋友望本書上動物講名時,佢唔肯講,停咗幾秒,我忍唔住鼓勵咗一句,佢先好細聲講turtle, 扮鳥飛一圈,我女當然無跟,只有微郁想跟但已經飛完。派餅時,佢一見餅已經雙目發光,同我講miss Cheng 派Li Li lur lur,佢想講佢學校發生嘅事,可惜口齒唔清一舊舊,最後有好細聲講thank you。當日同組小朋友有個超班乜都答,另外1-2個肯做部分但會大聲答,差不多個個做到選物件入某色碟,只有1個比較杻計。總括黎講,我女只做大約6成指令,在我而言已經係佢最合作一次,超額完成,同其他小朋友比較就一定打輸數。佢每次不論肯做定有意圖做指令,我都讚佢,比個叻佢。有2nd in當時好surprise。

作者: o3ngai    時間: 15-2-9 11:45

宏心 發表於 14-12-8 15:17
我係 N無人士,夫婦讀Band 5 中小學,打工仔住居屋,好幸運都有 Offer。
賽後檢討,我覺得有 offer係因為我 ...
同意有時候是家長in 的好. 我相信我也是 小女現在st cat K1, 舊年group in 時被另外一個小孩搶Lego, 跟住喊.....group in 完全散晒。我見佢喊唯有過去攬同安慰佢。.跟住有另一個小朋友嚟比玩具阿女,阿女喊住講thank you, 我又不停咁讚佢兩個, 可能這樣老師也會覺得加分.
到 individual in, 我沒有理她在做甚麼, 到我填完問卷, 她要在架上拿一樣東西, 但那件物品被遮住, 我只是好快的把遮住的物品拿開, 讓她看見.  阿女最後都不肯唱歌, 我suggest 咗幾首都不肯. 但起碼老師都會知道其實她都識唱不少歌.

in KV 個時, 除了阿女做的不錯, 我覺得我也做的幾好. 阿女不肯唱歌, 到最後我用老師給阿女的貼紙引到阿女笑並肯唱歌, 老師應該看的出我了解女兒及親子關係很好, 最後有am offer.

in 崇真我一直笑咪咪的坐在後面, 一粒聲都無出,由她自己發揮,她全部做到,最後有國際班am offer.

當然,一命二運三風水, 我不排除她有運氣. 希望她的運氣持續到in 小學.......

作者: simsimwong    時間: 15-2-9 12:01

我對仔女也是sc
普通家庭
Pn班同學仔可能富貴d
但一上k1-k3你會發現好多唔同人

作者: twk005    時間: 15-2-9 17:01     標題: 引用:Quote:宏心+發表於+14-12-8+15:17+我係+N無

原帖由 o3ngai 於 15-02-09 發表
同意有時候是家長in 的好. 我相信我也是 小女現在st cat K1, 舊年group in 時被另外一個小孩搶Lego, 跟住喊 ...
You are just so humble. Wish you all the best

作者: manie_man_man    時間: 15-2-9 17:46     標題: 回覆:ozoz 的帖子

多謝你詳細的分享,希望有奇蹟出現係我身上!不過得唔得都好,佢地都係我地最愛嘅寶貝!

作者: chingnono    時間: 15-2-9 20:18     標題: 回覆:simsimwong 的帖子

Why Pn 同學仔會富貴d?

作者: ozoz    時間: 15-2-9 22:23     標題: 引用:Why+Pn+同學仔會富貴d? +

原帖由 chingnono 於 15-02-09 發表
Why Pn 同學仔會富貴d?
學費車費貴,好多人會因為個銀碼報都唔報。

作者: picture    時間: 15-2-9 23:41     標題: 引用:Quote:原帖由+chingnono+於+15-02-09+發表W

原帖由 ozoz 於 15-02-09 發表
學費車費貴,好多人會因為個銀碼報都唔報。
How much.school fees now?

作者: ozoz    時間: 15-2-10 00:21     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-09+發表學費車

原帖由 picture 於 15-02-09 發表
How much.school fees now?
入面有寫

http://www.stcatherines.edu.hk/big5/admission.html

作者: chipchipma    時間: 15-2-10 14:18     標題: 回覆:Moonlight819 的帖子

今次in n見到,洪天明囝囝都有去in

作者: chungayu2    時間: 15-2-10 14:31

SC基本學費+車費....大約7000元左右,跟外面私幼差不多......
作者: cpc608    時間: 15-3-18 12:19

回覆 mabelyy 的帖子

Totally agree. I am a graduate of St Cat and DGJS old girl. I come from an ordinary family but me and my sister both got into the schools. It's more the personality than background.
作者: 識加無聊    時間: 15-3-18 12:26

我諗你諗多了,我朋友普通地址和職業幾年前一樣有offer
作者: Moonlight819    時間: 15-3-18 16:44     標題: 引用:Quote:TJBB2012+發表於+14-12-7+22:21+我個

原帖由 識加無聊 於 15-03-18 發表
我諗你諗多了,我朋友普通地址和職業幾年前一樣有offer
其實幾年前和近兩年已很大分別,我識有人幾年前小朋友和背景沒什麼特別也入名幼,但近兩年因出生率高已很難考入了!

作者: ozoz    時間: 15-3-18 18:04     標題: 引用:Quote:原帖由+識加無聊+於+15-03-18+發表我

原帖由 Moonlight819 於 15-03-18 發表
其實幾年前和近兩年已很大分別,我識有人幾年前小朋友和背景沒什麼特別也入名幼,但近兩年因出生率高已很難 ...
我無靚地址,無靚職業,一樣收。身邊都好多同類普通家庭,有offer。

作者: Gerard    時間: 15-3-19 13:29     標題: 回覆:St.catherine offer

作者: 識加無聊    時間: 15-3-20 16:18

Moonlight819 發表於 15-3-18 16:44
其實幾年前和近兩年已很大分別,我識有人幾年前小朋友和背景沒什麼特別也入名幼,但近兩年因出生率高已很難 ...
無可否認競爭大了,亦考深了,但不代表只看父母背景,小朋友是最叻的一羣就會有offer,若是第二叻嗰羣,咁父母背景唔多唔少有d幫助。當然看重背景的kg亦的確有存在,但我相信不是st cat
作者: lexbb    時間: 15-4-15 00:29

我仔上年PN 入到2ND, 最後無收
今年K1, 表現好好, 對住普通話老師, 老師一句佢跟一句, 但其實呀仔唔識講的. 最後數到OFFER.
背景, 父母不是專業人士, 我中學畢業, 老公大學. 住一般私樓. 中小學也不是名校
作者: 昊豬    時間: 15-4-19 23:52     標題: 回覆:St.catherine offer

有無聽聞SC最近有好多資歷深的老師遲職?囡囡黎緊9月讀K1,好擔心……

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5