教育王國

標題: 校際朗誦比賽舉中指 [打印本頁]

作者: tinyan1977    時間: 14-12-4 15:40     標題: 校際朗誦比賽舉中指

好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔話俾我聽因第一排的男仔向佢做掩耳動作不止還向我仔舉中指!我仔當堂俾佢嚇一跳兼讀錯!上半場完後我去投訴!個工作人員反問我乜嘢喺舉中指!真唔抵!

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-4 16:06     標題: 引用:好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔

原帖由 tinyan1977 於 14-12-04 發表
好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔話俾我聽因第一排的男仔向佢做掩耳動作不止還向我仔舉中指!我仔 ...
我細仔那場,都有個男仔不停做手指公向下的dislike手勢,可惜我仔是第一個,即使職員期後警告佢,都沒用了

作者: Jane1983    時間: 14-12-4 16:28

點解d小朋友要咁做?純粹吾尊重人?或是惡意影響其他人表現?

小朋友咁細個,如果就心胸咁窄,不是好事呢
作者: kirstyau    時間: 14-12-4 16:35     標題: 回覆:tinyan1977 的帖子

嘩!請問幾大個?依家比個賽都咁,大左不得了,為求目的做事不擇手段!好恐怖!

作者: jswailam928    時間: 14-12-4 17:16     標題: 回覆:tinyan1977 的帖子

咁都得呀

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-4 17:31

marcuscyrus 發表於 14-12-4 16:06
我細仔那場,都有個男仔不停做手指公向下的dislike手勢,可惜我仔是第一個,即使職員期後警告佢,都沒用了

...
上台經驗多,就不會受到影響。安慰和教導小朋友,讓他知道下次應該點處理。
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-4 17:44     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-4+16:06+

原帖由 王家爸爸 於 14-12-04 發表
上台經驗多,就不會受到影響。安慰和教導小朋友,讓他知道下次應該點處理。 ...
我細仔才小一,佢都嚇一嚇,我同佢講,咩小朋友都有,下次唔使驚

作者: Yanamami    時間: 14-12-4 17:48

下次教佢望覌众席中间位置是但一个位。呢个都係經驗,投訴都無用吖~要自己拆解。
作者: Jane1983    時間: 14-12-4 17:56

其實太mean 既人,人生好難好成功、好快樂,希望家長教小朋友吾好教到行錯路。
作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-4 18:21     標題: 引用:下次教佢望覌众席中间位置是但一个位。呢个

原帖由 Yanamami 於 14-12-04 發表
下次教佢望覌众席中间位置是但一个位。呢个都係經驗,投訴都無用吖~要自己拆解。 ...
嗯嗯,怕的話最好搵吉位望。不過邊有人咁無品架

作者: birdbird    時間: 14-12-4 18:47     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

我第一次聽有小朋友咁惡作劇。玩了7年,都未見識過咁ge 小朋友,亦冇諗過小朋友會咁

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-4 18:54     標題: 引用:我第一次聽有小朋友咁惡作劇。玩了7年,都

原帖由 birdbird 於 14-12-04 發表
我第一次聽有小朋友咁惡作劇。玩了7年,都未見識過咁ge 小朋友,亦冇諗過小朋友會咁

...
我都冇諗過,我地篇poem是搞笑路線,那位小孩,不停笑其他人,dislike手勢,人地演出時講野,最後連評判都話佢。估唔到樓主遇到的更離譜

作者: Yanamami    時間: 14-12-4 18:58

男仔好曳,我女未遇过!
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-4 18:59     標題: 引用:男仔好曳,我女未遇过!

原帖由 Yanamami 於 14-12-04 發表
男仔好曳,我女未遇过!
真,就算大仔那場,我地第一節,等全場完時,有些仔不耐煩去踢門

作者: siden    時間: 14-12-4 19:55     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

點解香港有細路品性咁差?

朗誦叻到識飛都冇用。

教好品格先啦。

作者: jumphigh    時間: 14-12-4 20:43     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

作者: daisy17772    時間: 14-12-4 23:20

Yanamami 發表於 14-12-4 18:58
男仔好曳,我女未遇过!
男仔曳 d.  When my son performed, some boys followed his recitation which the voice was clearly heard by the staff.  I was nervous that my boy got distracted.  Luckily he wasn't (perhaps that's why the adjudicator commented he was concentrated).  After that, the staff reminded the boys what they have done was to give hints to others which were violated the rules.

Boys can't sit still and long as much as girls. So beware and remind our children about this.

作者: tinyan1977    時間: 14-12-5 01:13     標題: 回覆:kirstyau 的帖子

小三!我仔學校嘅學生比較乖!無乜見過呢方面嘅世面所以嚇一嚇!我都教個仔咩人都有控制唔到!下次望遠唔好望d男仔!

可能我真喺見識小!有人回覆我"咁都投訴"&"wahaha!" 令我大開眼界!

作者: Jane1983    時間: 14-12-5 07:51

回覆 tinyan1977 的帖子

小朋友小三都吾算好細,舉中指、大聲笑人、有噓聲...呢d係不君子行為,同好悶坐吾定,係好吾同。
做得過份,在場工作人員係應該制止,吾單係比賽公平的問題,而係話比當事人知道咁樣係錯誤。

作者: mimi1102    時間: 14-12-5 09:03

我囡比賽果場, 工作人員都好嚴謹, 不單只提左一位家長同一位外籍傭工唔好玩手機, 而且叫我地都唔會亂咁郁, 因為如果我地周身郁, 張櫈會發出聲音, 搔擾到其他人.
作者: MrBeast    時間: 14-12-5 09:07

Jane1983 發表於 14-12-5 07:51
回覆 tinyan1977 的帖子

小朋友小三都吾算好細,舉中指、大聲笑人、有噓聲...呢d係不君子行為,同好悶坐吾 ...
Agreed. 刻意影響其他參賽者同cheating 有乜分別,Should be disqualified.
作者: tinyan1977    時間: 14-12-5 11:51     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

喺囉!個職員回覆我已經叫佢過哋唔好咁嘈!即喺好似佢已經好盡力咁!往年嘅職員都好似懲教署職員咁金晴火眼全程望實所有小朋友和家長!今年去咗兩場嘅職員都無乜理!小朋友表演中出出入入去廁所,又有家長講電話!我仲以為校際喺香港質素最高嘅朗誦比賽!另一方面,兩場評判都好專業好公道!令我對呢個比賽仲有一絲希望下年再玩!但我開場時一定會提醒個職員同d細路講唔好影響其他參賽者,我仲會坐前d望實班細路有咩唔妥即刻投訴唔會等到最後!

作者: jc2009    時間: 14-12-5 12:15

Jane1983 發表於 14-12-4 17:56
其實太mean 既人,人生好難好成功、好快樂,希望家長教小朋友吾好教到行錯路。 ...
同意
作者: little_yolky    時間: 14-12-5 13:19

tinyan1977 發表於 14-12-5 11:51
喺囉!個職員回覆我已經叫佢過哋唔好咁嘈!即喺好似佢已經好盡力咁!往年嘅職員都好似懲教署職員咁金晴火眼 ...
所以, 我同囡囡講, 比賽時(唔係校際)望住評判最穩陣, 評判一般都好nice的。
作者: lamyeelok    時間: 14-12-5 16:06

作者: little_yolky    時間: 14-12-5 16:14

lamyeelok 發表於 14-12-5 16:06
參加這類校際比賽,成敗得失無需介懷,純粹讓孩子有些公開表演及比賽經驗,學習在不同環境及壓力下如何保持 ...
最慘係你反映完, 職員同你講, 我已經做咗嘢啦, 班無品細路繼續無品, 仲以為自己得呈好得戚, 奈何。

BTW, 朗誦比賽唔係一般有老師 or 家長跟埋去的嗎? 點會有咁既情況?

作者: lamyeelok    時間: 14-12-5 16:35

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-5 16:44

幸好,我的小好友喺小學階段,從來沒有遇到啲咁冇品慨人。
作者: Yanamami    時間: 14-12-5 17:13

楼主,認唔認得校服係边间学校?
作者: little_yolky    時間: 14-12-5 17:14

lamyeelok 發表於 14-12-5 16:35
遇到啲咁冇品嘅老師同學生真的無符,不過若職員警告過仍無效,主辦機構可去信那學校校長,提醒該校師生要檢 ...
咩話? 原來係有老師在場? 咁做乜容許小朋友咁做? 唔係掛?

當然, 做家長唔需要有太大反應, 但真係為之氣結

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-5 17:17     標題: 引用:Quote:lamyeelok+發表於+14-12-5+16:35+遇

原帖由 little_yolky 於 14-12-05 發表
咩話? 原來係有老師在場? 咁做乜容許小朋友咁做? 唔係掛?
我那場的男孩就家長帶,冇行動

作者: little_yolky    時間: 14-12-5 17:20

marcuscyrus 發表於 14-12-5 17:17
我那場的男孩就家長帶,冇行動

吓?????????????????? 真係無以應了。

如果我個囡係咁, 我會dull巴打到佢飛埋牆, 不過, 我1000%肯定我兩個囡都唔會咁做。

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-5 17:27     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-12-5+17:2

原帖由 little_yolky 於 14-12-05 發表
我啲仔,去到呢啲場合點都會扮下乖,由於本人相當怕啲仔失禮人,如果佢地真係失控,我會立刻帶佢離場

作者: little_yolky    時間: 14-12-5 17:28

marcuscyrus 發表於 14-12-5 17:27
我啲仔,去到呢啲場合點都會扮下乖,由於本人相當怕啲仔失禮人,如果佢地真係失控,我會立刻帶佢離場

...
真係咩人咩學校可以教出咁既細路.....................

作者: lamyeelok    時間: 14-12-5 17:33

作者: jesusloveyiu    時間: 14-12-5 18:13     標題: 引用:好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔

好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔話俾我聽因第一排的男仔向佢做掩耳動作不止還向我仔舉中指!我仔 ...
今日個場都係咁,我女朗誦個時,有個小朋友又係舉起2隻手手勢向下,不過……好彩無影响到我個女,我女完場先講比我聽,都唔明個小朋友點解要咁做

作者: tinyan1977    時間: 14-12-5 18:18     標題: 回覆:lamyeelok 的帖子

參賽者與家長、老師分開坐,所以家長、老師、職員未必睇到!評判又坐旁邊!所以表演者一定要望觀眾(所有參賽者)

作者: dlee_ca    時間: 14-12-5 19:10     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

我一直以為這家長敏感,今天我也碰到,點解會咁架?

作者: 靚靚C9    時間: 14-12-5 21:50     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

好無品喎

好個囡下星期都比賽呀!

作者: stockmike    時間: 14-12-5 21:55     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

唔通真係一代不如一代!呢代(二十至三十)已經很自我中心. 黎緊這代唔通加埋不擇手段,要影響人.

作者: ireneyklo    時間: 14-12-5 22:32

會唔會是大人教呢?點會咁多場都有此情況。
作者: Yanamami    時間: 14-12-5 23:01

唔好禁恐慌先~我问阿女有無遇过曳人(佢由P1玩到而家P5啦),話印像中無,今年同場仲遇过其他校既女仔(坐旁边)大家互相打氣鼓勵添~
作者: 小時了了    時間: 14-12-5 23:46

如果有咁多個案,會唔會係學校/教朗誦嘅補習社教學員咁做去擾人呀?會唔會好似前兩年考文憑試時,有啲天王補習社出一啲聲稱有干擾功能收音機想去干擾其他考聆聽的學生咁! 如果估計係真的話,心理真的很差了。
作者: hadwinboy    時間: 14-12-5 23:51     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

我只陪仔前年參加過piano solo. 全場靜英英氣氛嚴肅,沒有人出出入入也沒有人講電話。點解朗誦咁差? 定香港人質素下降了

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-6 00:16     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-12-5+23:48+編

原帖由 小時了了 於 14-12-05 發表

如果有咁多個案,會唔會係學校/教朗誦嘅補習社教學員咁做 ...
咁我又沒有咁諗,佢本身朗誦表現不怎麼出色,我那場是小一,二男生,感覺似那男孩未出過大場面

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-6 00:18     標題: 引用:我只陪仔前年參加過piano+solo.+全場靜英英

原帖由 hadwinboy 於 14-12-05 發表
我只陪仔前年參加過piano solo. 全場靜英英氣氛嚴肅,沒有人出出入入也沒有人講電話。點解朗誦咁差? 定香港 ...
我仔音樂節經驗比朗誦節多,確實音樂節秩序好得多,可能準備曲目比準備誦材要多些努力,各人都知場合的重要性掛?

作者: a_for_apple    時間: 14-12-6 08:45     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

下次去了解下係邊間學校,為小朋友著想,直接同學校講更好

作者: 天瑜    時間: 14-12-6 15:57     標題: 引用:好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔

作者: tinyan1977    時間: 14-12-6 18:09     標題: 引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+14-12-04+發表

原帖由 天瑜 於 14-12-06 發表
首先,上台表演通常預計打個八折,心理質素是非常重要的。至於別人在比賽中作出騷擾,對有經驗的參賽者來說 ...
講就容易!嗰d無準備連首詩未背熟又或者只喺上去背書嘅當然可以平常心!但當你準備充足而衰喺呢d咁曳嘅人手上,真喺滾滾哋!小朋友等得耐傾吓計、去吓廁所、跌水樽…………次次都有亦預咗!兜口兜面俾中指好難影響唔到!我好後悔無捉住個男仔&佢爸爸去問個究竟!最後佢哋無返嚟攞分紙!其實都好慶幸自己忍得住,幾年前仲好好火已經剷咗人!但諗深一層費事教精佢點做人!將來競爭又少一位!

作者: 天瑜    時間: 14-12-6 20:04     標題: 引用:Quote:原帖由+天瑜+於+14-12-06+發表首先,

作者: 天瑜    時間: 14-12-6 20:20     標題: 引用:Quote:原帖由+天瑜+於+14-12-06+發表首先,

作者: 天瑜    時間: 14-12-7 00:14     標題: 引用:Quote:原帖由+天瑜+於+14-12-06+發表首先,

作者: tinyan1977    時間: 14-12-7 00:21     標題: 引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+14-12-06+發表

原帖由 天瑜 於 14-12-07 發表
一、甚麽叫朗誦

朗是明亮、清澈的意思;誦是合乎節奏的誦讀方法
由K1比賽到小三!我當然知只喺滾瓜爛熟喺不足以食糊!我仔身邊從來都不缺高手同學與老師!我意思喺背到咁熟比賽咁多次都會錯喺前面嘅舉中指嘅小朋友好影響到!

作者: siden    時間: 14-12-7 09:34     標題: 引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+14-12-06+發表

原帖由 天瑜 於 14-12-07 發表
一、甚麽叫朗誦

朗是明亮、清澈的意思;誦是合乎節奏的誦讀方法
前輩,你是一片好心。

只是,樓主受了委屈,氣在頭上,呢一刻要聽的不是這些說話。

大家將自己套在樓主身上,正常人也很難平常心。

我完全sympathize 樓主的情況。

下次記住買個教訓,讓兒子知道人心險惡,有心理準備就會少些影響。

作者: 天瑜    時間: 14-12-7 15:37

作者: Leung2010    時間: 14-12-7 16:06

十分同意天瑜 意見.

平常心吧!

何止校際朗誦比賽, 大把場合都會出現這麼樣的事.
作者: tinyan1977    時間: 14-12-7 19:34     標題: 回覆:Leung2010 的帖子

我都喺上嚟呻吓啫!

總之

上品之人,不教而善!
中品之人,教後而善!
下品之人,教亦不善!

留番啖氣教自己仔女!

作者: wister    時間: 14-12-8 12:14     標題: 回覆:tinyan1977 的帖子

咁嘅細路都有

作者: titibaby    時間: 14-12-9 10:20     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

我覺得重點不是樓主輸贏而是點解而家d 小朋友係咁

而且好像幾普遍

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-9 11:09

titibaby 發表於 14-12-9 10:20
我覺得重點不是樓主輸贏而是點解而家d 小朋友係咁

而且好像幾普遍
真喺幾普遍嗎?講真,我從未遇過。 唔知邊區有咁嘅情況?
作者: titibaby    時間: 14-12-9 13:13     標題: 引用:Quote:titibaby+發表於+14-12-9+10:20+我覺

原帖由 王家爸爸 於 14-12-09 發表
真喺幾普遍嗎?講真,我從未遇過。 唔知邊區有咁嘅情況?
女仔OK,但好像男仔聽到幾個例子。以前真係為見過

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-9 13:23

titibaby 發表於 14-12-9 13:13
女仔OK,但好像男仔聽到幾個例子。以前真係為見過
我同太太去兩個仔既比賽已經有六年,Open 和 Non-Open 都去過,從未遇過前面家長所講例子,所以覺奇怪。
作者: Jane1983    時間: 14-12-9 13:23

小朋友真係咁計較輸贏?定係搞鬼惡作劇?
作者: sissysze    時間: 14-12-9 20:07     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又關幾次,*大家個頭都好自然望過去,阿女就即窒咗一窒,火都嚟,啲staff 又唔知係度做乜,無人stop 佢

作者: tinyan1977    時間: 14-12-10 06:43     標題: 引用:今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又

原帖由 sissysze 於 14-12-09 發表
今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又關幾次,*大家個頭都好自然望過去,阿女就即窒咗一窒,火都嚟, ...
那些員工真的辦事不力!無理由吓吓要觀眾(家長&老師)教你哋做嘢!其實佢哋一場兩個員工喺唔夠嘅!一個傍住評判!一個守住門口(起碼表演中禁止開、關門)、一個維持現場秩序尤其要看住啲參賽者就差不多!

作者: meia    時間: 14-12-10 18:51

我細女K3, 佢果場有個女仔, 聽完人地表演之後, 拎轉頭同後面的小朋友, 做了一個拇指向下的手勢.....和一個很不以為然的表情

家長同小朋友是分開坐的,

我後來發現, 帶她來的是祖父母...

作者: marble2004    時間: 14-12-10 21:49

回覆 sissysze 的帖子

This also happened to my daughter when she's in the violin competition.  A few parents kept coming in and out and practising with their kids before their competition began.  They were so selfish.  I think it's not a matter who wins or not, but rather it's attitude and fair competition that count.  In each competition, there are only a few winners BUT can have a lot of good kids with good attitude and manner.  I would rather my kid behave as a good kid.

作者: hadwinboy    時間: 14-12-10 23:25     標題: 引用:+我細女K3,+佢果場有個女仔,+聽完人地表演

原帖由 meia 於 14-12-10 發表
我細女K3, 佢果場有個女仔, 聽完人地表演之後, 拎轉頭同後面的小朋友, 做了一個拇指向下的手勢.....和一個 ...
我覚得這是家教問題,誰帶去不重要。我媽對我仔的行為,緊張程度比我過之而無不及。

作者: sexymami    時間: 14-12-11 12:25     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

其實你在台上,應該都控制不了台下人會做啲咩,今次當攞個經驗,下次做好啲囉。
又唔洗咁嬲吧。

作者: 11B    時間: 14-12-21 07:31     標題: 引用:好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔

垃圾評分的比賽!無標準!只有主觀,無客觀!

另外,騷擾人果d如果win了都唔光彩!

作者: Mini-mummy    時間: 14-12-22 10:45     標題: 回覆:校際朗誦比賽舉中指

我都見到⋯⋯係未中指呢⋯⋯我個case應該唔係,似係手指公倒轉或者手指尾。
我個節係下半場,唔知點解有上半場兩個學生都坐喺度,聽得唔耐煩又傾計又舉手指做動作。
個工作人員又行開左。冇人理到佢地。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5