教育王國

標題: 如果有親戚在官小做副校長... [打印本頁]

作者: ken0512    時間: 14-12-3 16:51     標題: 如果有親戚在官小做副校長...

如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女兒入讀机会大嗎?

作者: kk80400    時間: 14-12-3 16:53

你唔自已問下呢個親戚? 加分就好似冇, 但係有冇得推薦就唔知啦
作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-3 16:53

官小點都要跟政府派位, 要去到叩門階段至可揀學生
你問下親戚校長一定知
作者: bearcat2003    時間: 14-12-3 16:54     標題: 回覆:如果有親戚在官小做副校長...

前門:冇

後門:唔駛問

作者: Jane1983    時間: 14-12-3 16:55

分無得加。如果佢肯幫,叩門有用。
作者: ken0512    時間: 14-12-3 16:59

我个女出年先讀K1, 唔想咁快問定,不過間官小於討論區見好似好難入,要成20分.唔知讀完K3佢重喺唔喺度做..

作者: hongk    時間: 14-12-3 17:06

什麼親戚?父親?肯定直接收了。
作者: hkpapa852    時間: 14-12-3 17:07

ken0512 發表於 14-12-3 16:59
我个女出年先讀K1, 唔想咁快問定,不過間官小於討論區見好似好難入,要成20分.唔知讀完K3佢重喺唔喺度做..
...
抽官小一般只有兩種分數, 15分同20分, 所有適齡既首名兒童都有15分, 係舊生都有20分, 唔會特別高. 你似乎連小一入學既資料完全都唔知, 建議研究下先

不過係熱門官小, 20分都唔保証入到

作者: ken0512    時間: 14-12-3 17:13

hongk 發表於 14-12-3 17:06
什麼親戚?父親?肯定直接收了。
係我表姐,不是直屬,加唔倒分

作者: hongk    時間: 14-12-3 17:19

咁求人不如求己,好好教育,到時候抽不到就扣門啦。
作者: ken0512    時間: 14-12-3 17:19

hkpapa852 發表於 14-12-3 17:07
抽官小一般只有兩種分數, 15分同20分, 所有適齡既首名兒童都有15分, 係舊生都有20分, 唔會特別高. 你似乎連 ...
我略略睇過下,大抽獎同叩門都幾煩下,但個女出年讀K1,好快就要唸....

作者: CatEgg    時間: 14-12-3 17:24     標題: 回覆:如果有親戚在官小做副校長...

仲有時間,好好train up小朋友,她學到的是自己的,好過靠關係

作者: kk80400    時間: 14-12-3 17:24

ken0512 發表於 14-12-3 17:19
我略略睇過下,大抽獎同叩門都幾煩下,但個女出年讀K1,好快就要唸....

不如你直接問下佢啦, 每間小學有不同收生標準, 我有朋友係教官立, 講笑問佢, 佢話一生人只可以推薦2個人喎, 係唔係真我就唔知啦, 可能佢求期寫封推薦信比你, 佢有法力的話, 都可以比到你個囡入, 不過, 唔係間間官立都係好野, 你有冇留意係唔係好官立?

我眼中只有軒官, 同馬官比較難入

作者: MrBeast    時間: 14-12-3 17:24

trump card 錦囊之類硬係危急時先用la.
作者: ken0512    時間: 14-12-3 17:30

kk80400 發表於 14-12-3 17:24
不如你直接問下佢啦, 每間小學有不同收生標準, 我有朋友係教官立, 講笑問佢, 佢話一生人只可以推薦2個人喎 ...

呢度見入倒間官小之家長都超開心,應該不差,不過唔方便講边間...

作者: piggymonkey    時間: 14-12-3 17:35

回覆 ken0512 的帖子

你個親戚係官校, 點都要跟政府, 與其要等叩門, 不如叫佢轉私校做, 就可以直收埋你小朋友
真心講, 叩門位唔多, 如果嗰間係好學校, 抽中都未必有人放位

作者: kk80400    時間: 14-12-3 17:36

ken0512 發表於 14-12-3 17:30
呢度見入倒間官小之家長都超開心,應該不差,不過唔方便講边間...

我淨係知道, 比較出名而又真係值得打人情牌去入官立, 只有馬官同軒官, 如果係呢2間, 甘就試下搵下你表姐
(其它官校好唔好我就唔知, 希望會有jm會補充)

作者: ken0512    時間: 14-12-3 17:42

不過我心目中反而喜歡幾間心儀嘅直資學校,對大抽獎無乜信心..

作者: 奥脫福    時間: 14-12-3 17:44

做得副校長,點都有權力請個校工。就叫你親戚請你做校工,屈就兩個月
就得啦,必收生乜都唔使準備!
作者: ken0512    時間: 14-12-3 17:45

kk80400 發表於 14-12-3 17:36
我淨係知道, 比較出名而又真係值得打人情牌去入官立, 只有馬官同軒官, 如果係呢2間, 甘就試下搵下你表姐
( ...
咁下次見到佢要問下,如果唔係唔知佢地學校點玩法...

作者: sissysze    時間: 14-12-3 17:47     標題: 回覆:如果有親戚在官小做副校長...

副校係乜親戚? close 唔 close 定搭上搭親戚,呢啲要靠人情得返嚟嘅位,第時如小朋友讀得唔好就會“” ,唸清楚用唔用呢啲人情牌

作者: ken0512    時間: 14-12-3 17:49

奥脫福 發表於 14-12-3 17:44
做得副校長,點都有權力請個校工。就叫你親戚請你做校工,屈就兩個月
就得啦,必收生乜都唔使準備! ...
嘩,如果係要咁做,不如唔讀了,費事比人話怪獸家長

作者: ken0512    時間: 14-12-3 17:51

sissysze 發表於 14-12-3 17:47
副校係乜親戚? close 唔 close 定搭上搭親戚,呢啲要靠人情得返嚟嘅位,第時如小朋友讀得唔好就會“”  ...
表姐.

作者: hkpapa852    時間: 14-12-3 18:02

ken0512 發表於 14-12-3 17:51
表姐.
其實有冇打聽過表姊係咪願意幫嫁?唔好一廂情願以為實會幫你喎!
作者: ken0512    時間: 14-12-3 18:15

hkpapa852 發表於 14-12-3 18:02
其實有冇打聽過表姊係咪願意幫嫁?唔好一廂情願以為實會幫你喎!
其實我最希望個女到時以自己嘅實力入到一間好嘅直資..

作者: hkpapa852    時間: 14-12-3 18:20

ken0512 發表於 14-12-3 18:15
其實我最希望個女到時以自己嘅實力入到一間好嘅直資..
唔好以為直資/私立小學一定好過官津小學
作者: 2ndsister    時間: 14-12-3 18:46

以前幼稚園同學, 佢舅公係某名男校主任(教左近三十年), 佢連宗教有廿分, 因為該校連廿分都要抽, 但抽既時候, 可以係學校自己抽, 不用教統局在場, 所以佢媽咪講話舅父可以幫佢"抽"到...實際上, 該小孩係在第一round 以廿分之名中左該校...所以, 我絶對相信有所謂後門...
作者: 小曳人    時間: 14-12-3 18:50     標題: 回覆:ken0512 的帖子

我有—個响福馬教咗超过十年嘅親戚,—年見—次嗰D,多年次開始研究升小,同佢傾,佢第—個反應係擰擰頭,話唔係咁好,跟住就話佢話唔到事。。。

又,巧遇以前嘅老師,佢教过紅馬多年,珼已調去另—唔错嘅官小,佢叫我有得揀唔好揀官小!

樓主,你先了解—下呢間官小啱唔啱你先,真係鍾意先出人事,無謂多事啦!

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-3 18:56     標題: 引用:+如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女

原帖由 ken0512 於 14-12-03 發表
如果係我,先要睇下係咪真係想讀,免得人情牌打左最後又唔讀,搞到人就唔好啦

作者: ken0512    時間: 14-12-3 18:57

小曳人 發表於 14-12-3 18:50
我有—個响福馬教咗超过十年嘅親戚,—年見—次嗰D,多年次開始研究升小,同佢傾,佢第—個反應係擰擰頭, ...
明白,唔該晒!

作者: hkpapa852    時間: 14-12-3 18:59

我有—個响福馬教咗超过十年嘅親戚,—年見—次嗰D,多年次開始研究升小,同佢傾,佢第—個反應係擰擰頭, ...
你位前老師呢招高,話官校唔好,唔害你,實則曲綫叫你唔好搵佢幫手
作者: mcl203    時間: 14-12-3 19:08

都要睇下邊間官小,否則,有可能係幫你變成害你!
作者: MrBeast    時間: 14-12-3 19:23

Haha, 我個fd 直接d,有次見面話佢做左母校校懂(定監, cant remember),跟著就即刻話幫唔到朋友攞學位。
作者: chingcging    時間: 14-12-3 19:59

真係自行同大抽獎都唔得,叩門都冇問題啦!俾啲誠意,3條1,你表姐都好做啲。
作者: ken0512    時間: 14-12-3 20:54

chingcging 發表於 14-12-3 19:59
真係自行同大抽獎都唔得,叩門都冇問題啦!俾啲誠意,3條1,你表姐都好做啲。 ...
想問3條1係點解?

作者: tkinwong    時間: 14-12-3 21:31     標題: 回覆:如果有親戚在官小做副校長...

我唔敢講香港讀書無人事關係,但你親戚作為公務員如果提供協助,就算沒有收受利益,都有利益衝突。報小學,無必要去到咁盡。

前一陣子,就有一個教育主任,因為過問下一間她負責管核的學校收其朋友的子女的情況,結果比ICAC 告。

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-12-3 22:24

ken0512 發表於 14-12-3 16:51

除左父母, 自行親戚無分加.
大抽獎唔到學校過問.
致於叩門, 可參考下呢個case http://www.singpao.com/xw/gat/201402/t20140226_491338.html

作者: chansiub    時間: 14-12-3 22:43     標題: 回覆:瑩瑩老豆 的帖子

This case is not relevant.

作者: tkinwong    時間: 14-12-3 22:51     標題: 回覆:如果有親戚在官小做副校長...

點解?

作者: nekoneko79    時間: 14-12-4 10:00

回覆 ken0512 的帖子

如果你唔係一心諗住入, 就唔好亂用人情牌.........
等陣人家搭哂橋, 搞掂哂, 你先一個唔好意思話入咗直資
隨時親戚都冇得做.............

作者: 熊牛不兩立    時間: 14-12-4 10:09

mcl203 發表於 14-12-3 19:08
都要睇下邊間官小,否則,有可能係幫你變成害你!
點解講到官校咁差?真係咁差?? 好有興趣想知全港34官立小學中邊間為之好?邊間為之差???
作者: 熊牛不兩立    時間: 14-12-4 10:10

kk80400 發表於 14-12-3 17:36
( ...
點解直得入的官立只有馬官和軒官?? 其餘真係咁差???

作者: se6b03    時間: 14-12-4 10:20

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 10:09
點解講到官校咁差?真係咁差?? 好有興趣想知全港34官立小學中邊間為之好?邊間為之差??? ...

會唔會係因為官校校長同老師都係政府公務員,鐵飯碗,做野hea d,反正唔驚無得撈,又唔驚殺校減薪裁員,唔洗好似津校咁有排山倒海既測驗功課同考試,又要keep住好成績來討好家長,所以官校無其它津直私校咁好呢。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-4 10:41

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 10:10

我反而覺得馬官唔係咁值得入, 馬官間聯繫中學伊中係另一區, 1X個聯繫位4間聯繫官小分, 咁同其它九龍城區無聯繫既學校機會唔係多好多

軒小上下午校(聯繫QC, BPS), 般官(聯繫KC, BPS), 沙官(聯繫沙官中), 荃灣2間官小(聯繫荃官中)

呢幾間值D, 起碼間間聯繫中學同小學同區, 入到機會大D, 而且間間中學都係一線中至一線頭

作者: stepyau    時間: 14-12-4 10:48

從朋友的facebook看到一個官津老師的分享,内容大致說其實官津老師現在也不完全是鉄飯碗,收到投訴都好麻煩,但該老師認爲官津與直私最關鍵性的差異係學生的質素。程度差距太大、家庭對教育重視程度的差異,這些對老師的教學都帶來很大的難度。不過,我覺得官校最大的問題是其完全沒有能力對EDB推行的this and that say no,其他津貼學校,看個別辦學團體,都可以有自己的立場。
作者: mcl203    時間: 14-12-4 11:25

點解講到官校咁差?真係咁差?? 好有興趣想知全港34官立小學中邊間為之好?邊間為之差??? ...
邊到睇到我講官校好差??.....樓主亦 無講 /亦唔方便講 係边間....呢d吹水意見好行嫁喎

有人問津/私/直...我d吹水意見都係一樣...乜叫好唔好??...存在太多變數+睇法 ~~~

作者: 熊牛不兩立    時間: 14-12-4 11:56

mcl203 發表於 14-12-4 11:25
邊到睇到我講官校好差??.....樓主亦 無講 /亦唔方便講 係边間....呢d吹水意見好行嫁喎

有人問津/私/直... ...
咁你話都要睇下邊間官小....如果唔係都係幫變左害. 所以我咪assume你心中有對某間官小有良好感覺....所以我咪八掛想請教下你
作者: 小曳人    時間: 14-12-4 12:13

講名氣/成績,軒小、福馬、紅馬、沙官、荃官都應該唔錯其他嘅就有d參差,聽聞有d甚至收生不足

但係,我老師就叫我唔好只睇成績,佢覺得官校教德育無教會學校咁好 (佢自己係教徒)

最終,其實都係要睇返家長想要乜

作者: 小曳人    時間: 14-12-4 12:20

se6b03 發表於 14-12-4 10:20
會唔會係因為官校校長同老師都係政府公務員,鐵飯碗,做野hea d,反正唔驚無得撈,又唔驚殺校減薪裁員,唔 ...
以我所知,官校都非教學職員校長係無得郁佢地嘅
但教師就可以申請調走佢 (20年前已經可以),而且部份係合約教師,自己面試請嘅,唔鍾意就唔叫佢走,不過聽聞唔可以幫合約教師renew contract,就算renew都無人工加

所以,教師唔難頂,係職工難頂,連老師都要受其他非教職人士嘅氣!

作者: mcl203    時間: 14-12-4 12:29

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 11:56
咁你話都要睇下邊間官小....如果唔係都係幫變左害. 所以我咪assume你心中有對某間官小有良好感覺....所以我 ...
多謝你用上" 你assume我" ~~~

作者: kk80400    時間: 14-12-4 13:50

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 10:10

其它唔係唔好, 只係自行或者大抽獎, 都好多機會入到, 冇乜必要打人情牌, 可以話係2線學校
(之前已經有JM補充仲有其它官立係1線學校)

作者: daisy17772    時間: 14-12-4 14:02

stepyau 發表於 14-12-4 10:48
從朋友的facebook看到一個官津老師的分享,内容大致說其實官津老師現在也不完全是鉄飯碗,收到投訴都好麻煩 ...
True.  The difference between gov't school and subsidized school lies in the extent of policy autonomy.  e.g. Gov't school has to follow suit with EDB policy with regards to civilian education, while subsidized school e.g. who is run by religious organisation may have less stringent in this sense.  
Getting back to the topic, gov't school should follow very closely to EDB policy regarding their authority in admitting students, they're civil servants, they don't dare to break rules to take students without official procedure.  So they mostly exercise their discretion at the stage after lucky draw.  

作者: hkpapa852    時間: 14-12-4 16:29

其實, 一D唔係教緊官校既老師, 同一D唔係有小朋友係官校讀緊既家長, 憑咩去話官校德育無個D有宗教背景既學校咁好, 同會比所有津校更用力推行教育局既政策?

話說當年全城反國教時, 沙田某名津小高調宣佈如期推行國教.... 某宗教辦學團體個幾個阿頭, 依家都係做緊政協, 咁又點睇?
作者: chingcging    時間: 14-12-5 11:06

tkinwong 發表於 14-12-3 21:31
我唔敢講香港讀書無人事關係,但你親戚作為公務員如果提供協助,就算沒有收受利益,都有利益衝突。報小學, ...
請問告得入嗎?唔好傻啦,唔好話叩門,自行都黑暗到爆!任何一個地方都係講人事架啦,呢啲先叫贏在起跑線呀!大把人死谷爛谷考直私end up total loss啦!個小朋友唔叻咩?
作者: hkpapa852    時間: 14-12-5 12:47

chingcging 發表於 14-12-5 11:06
請問告得入嗎?唔好傻啦,唔好話叩門,自行都黑暗到爆!任何一個地方都係講人事架啦,呢啲先叫贏在起跑線呀 ...
叩門用人事關係收, 一定無得告, 但如果自行用人事關係收而"又有証據", 一定告得入

作者: sorman    時間: 14-12-5 14:34     標題: 回覆:如果有親戚在官小做副校長...

叩門冇得告啦,本身叩門位冇官方指引,要求校長點揀學生。
自行位要計分抽簽,我估官小全部都交俾EDB搞。

自行出古怪,就算唔去icac開file, 件事見光校長好大鑊。你估有冇校長肯咁幫?

官小最大問題係「校長會調,好少由原校升上,本身申請到升校長既都會調去其他學校」另外,近年EDB請既CM/GM/apsm位都係由入職點計起,唔計喺津小既教學年資,即係有經驗津小教師唔會去做官校(但佢跳糟去其他津小又計年資」

即新入職既都冇乜經驗(喺classroom management 黎講係最大影響)

而好多時教師升職又好可能要調校,最終係中高層會成日轉變

呢樣係好定唔好,就人人睇法唔同了。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-5 14:37

sorman 發表於 14-12-5 14:34
其實每個辦學團體屬下學校既教職員都有機會互換, 唔係單係官校問題. 不過你話入職年資問題, 呢樣真係會有影響

作者: sorman    時間: 14-12-5 14:49     標題: 引用:Quote:sorman+發表於+14-12-5+14:34+叩門冇

原帖由 hkpapa852 於 14-12-05 發表
其實每個辦學團體屬下學校既教職員都有機會互換, 唔係單係官校問題. 不過你話入職年資問題, 呢樣真係會有影 ...
主要係東記/保記同聖公會,不過佢地調派頻率細過官校好多。

作者: Bigtaoc123    時間: 14-12-6 14:04     標題: 引用:+如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女

原帖由 ken0512 於 14-12-03 發表
自行無分加。叩門應該有d用。

作者: ncdbcvf    時間: 14-12-6 15:10     標題: 引用:叩門冇得告啦,本身叩門位冇官方指引,要求

原帖由 sorman 於 14-12-05 發表
其實仲有,官校老師普遍諗法係多一事不如少一事,盡可能唔好搵咁多野搞,做少啲就煩少啲錯少啲。每年升調問題,差唔多去到學期尾,可能六七月先知(由教育局決定,唔係校長),其實老師都唔會知自己來年係咪一定喺度教,合約既又唔知來年有無得續約咁。當然,特別叻既一線官校呢方面會控制得好啲,學生成績好,校長講句說話都大聲啲。。。

作者: ncdbcvf    時間: 14-12-6 15:14     標題: 引用:Quote:se6b03+發表於+14-12-4+10:20+會唔會

原帖由 小曳人 於 14-12-04 發表
以我所知,官校都非教學職員校長係無得郁佢地嘅
但教師就可以申請調走佢 (20年前已經可以),而且部份係合約 ...
講得無錯,我曾經喺官校做過,感受到官校既問題(當然就算係官校都可能會出現呢啲問題),所以除非小朋友入到一線官中(小學唔諗),如果唔係唔會俾小朋友讀官校。

作者: JoyceMum    時間: 14-12-9 23:03     標題: 回覆:ken0512 的帖子

不諗好過,做到副校收番自己親戚太出面了,朋友都冇咁覺,無謂強人所難,叫佢推薦你去第二間好過

作者: chingcging    時間: 14-12-10 14:35

JoyceMum 發表於 14-12-9 23:03
不諗好過,做到副校收番自己親戚太出面了,朋友都冇咁覺,無謂強人所難,叫佢推薦你去第二間好過

...
其實冇所謂嘅,我朋友教小學,有學生口快快叫副校做姑媽,又試過聽到有學生叫老師做表姐!呢啲人脈唔係個個有,已有優勢真係不妨用盡佢,個個家長谷個小朋友都係為咗有優勢啫,有又點解唔用?官津直私都有好有唔好,啱小朋友嘅學校就一定好啦!
作者: hkpapa852    時間: 14-12-10 14:38

JoyceMum 發表於 14-12-9 23:03

...
最重要係佢想唔想幫你, 佢想幫既話係唔係太出面根本唔係一個問題.

作者: se6b03    時間: 14-12-10 15:06

chingcging 發表於 14-12-10 14:35
其實冇所謂嘅,我朋友教小學,有學生口快快叫副校做姑媽,又試過聽到有學生叫老師做表姐!呢啲人脈唔係個個 ...

我唔覺得呢d有優勢,反而小朋友係校內既行蹤同成績仲容易比自己親人知道晒向父母報告,對小朋友係一種無形壓力,無親人係學校做,小朋友可以無咁拘束。

同樣道理,相信唔係咁多小朋友鍾意自己爸爸媽媽係學校教書,平時屋企日對夜對仲唔夠 ? 返學又要一齊返,爸媽係學校又要管住晒,一d自由都冇,小朋友好慘。

作者: chingcging    時間: 14-12-10 15:55

se6b03 發表於 14-12-10 15:06
我唔覺得呢d有優勢,反而小朋友係校內既行蹤同成績仲容易比自己親人知道晒向父母報告,對小朋友係一種無形 ...
當一個offer都冇而又中寶時,唔到你介意啦。
我妹係教會直資教書,係主任,當年校長已俾定推薦信我女,話有咩事就攞住封個信去叩教會學校!好在用唔著,但問心,必要時我一定會攞出嚟囉。

作者: se6b03    時間: 14-12-10 16:12

chingcging 發表於 14-12-10 15:55
當一個offer都冇而又中寶時,唔到你介意啦。
我妹係教會直資教書,係主任,當年校長已俾定推薦信我女,話有 ...

唔會一個offer都無,政府保證香港所有適齡兒童都會有小一學位,只係你接唔接受。

作者: 爸爸愛您    時間: 14-12-10 17:50     標題: 回覆:如果有親戚在官小做副校長...

呢啲野,其實真係唔應該係度問

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-12-10 23:34

chingcging 發表於 14-12-5 11:06
請問告得入嗎?唔好傻啦,唔好話叩門,自行都黑暗到爆!任何一個地方都係講人事架啦,呢啲先叫贏在起跑線呀 ...
反而我覺得津校直私拉關係入容易過官校.

作者: rsx    時間: 14-12-11 08:11     標題: 回覆:瑩瑩老豆 的帖子

我朋友喺未首輪已經有後門有位,不過要最後輪叩門先比,好黑暗

作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 10:34

rsx 發表於 14-12-11 08:11
我朋友喺未首輪已經有後門有位,不過要最後輪叩門先比,好黑暗

...
叩門先收好正常, 叩門位就係咁用架拉. 有關係都要跟規舉辦事, 咁先唔會俾人話. 唔跟規舉, 出咗事就要去ICAC

作者: sorman    時間: 14-12-11 11:10     標題: 引用:Quote:rsx+發表於+14-12-11+08:11+我朋友喺

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
叩門先收好正常, 叩門位就係咁用架拉. 有關係都要跟規舉辦事, 咁先唔會俾人話. 唔跟規舉, 出咗事就要去ICAC ...
我唔肯定官校有冇收叩門指引,但校長就算冇收利益,私下唔跟著指引收生,都有得告,因為佢係公職人員。

當然指引有幾闊,走盞位有幾大就唔知了

津小(我估即使如保記/東記/聖公會)都未必有呢啲指引,只要唔收受利益,校長收親友其實都「冇錯」

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5