教育王國

標題: 有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦! [打印本頁]

作者: eesmile    時間: 14-12-2 11:08     標題: 有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

大仔考小一,細女考K1,好辛苦……大仔自行20分衰左堅想喊!!!

作者: 小小山    時間: 14-12-2 11:41

只可講句, 加油 !
作者: chungmanchung20    時間: 14-12-2 12:17     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

Same case with u ....加油

作者: misstsangivy    時間: 14-12-2 12:53

我上年都係咁~~

等大抽獎, 排好位, 祝成功!!  
作者: snow228    時間: 14-12-2 12:54     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

攪惦大B入津校,细B條路就順好多。集中火力係大B身上先

作者: Yanamami    時間: 14-12-2 13:04

我果时大女升中細女升小—,好玩十倍。
作者: echaichai    時間: 14-12-2 13:23

出年我都好慘,大女DSE,二女考中一,細仔考小一(家姐是女校,細仔無得跟)
作者: kerkermui    時間: 14-12-2 13:40

snow228 發表於 14-12-2 12:54
yes!我都係咁,真係無乜點理得細嘅,搞掂個大嘅至係最緊要!

作者: yan-323    時間: 14-12-2 13:44     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

我係,超辛苦,仲miss左幾間學校報名,搞到好自責

作者: Dinosaur430    時間: 14-12-2 13:51     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

Same here, 大仔自行衰了,寄望細女抽番我母校

作者: 您好媽    時間: 14-12-2 13:56

Same here... 搞完呢個搞嗰個... 等完呢個等嗰個... 好折磨...
作者: lovebb2    時間: 14-12-2 14:13     標題: 引用:我果时大女升中細女升小—,好玩十倍。

原帖由 Yanamami 於 14-12-02 發表
我果时大女升中細女升小—,好玩十倍。
一定很難忘

作者: eesmile    時間: 14-12-3 10:07

snow228 發表於 14-12-2 12:54
我明白,但唔想保一個放棄另一個。。。因為我想為校網搬,但細女在新區未有的k offer,好掙扎!

作者: Rome    時間: 14-12-3 10:15     標題: 回覆:eesmile 的帖子

Same here, 超辛苦,好彩細老剛剛收到心儀offer, 依家先可以專心幫家姐!我自行又衰左,唉…

作者: little_yolky    時間: 14-12-3 10:22

eesmile 發表於 14-12-3 10:07
我明白,但唔想保一個放棄另一個。。。因為我想為校網搬,但細女在新區未有的k offer,好掙扎!
...
唔係放棄另一個, 呢招叫做「棄車保帥」, 搞掂咗個大既入官津, 得益既咪又係細女, 你話小學大件事啲定幼稚園大件事啲。如果我係FTM, 基本上我覺得讀幼稚園唔係必需品。(但一定要有工人)

作者: little_yolky    時間: 14-12-3 10:25

eesmile 發表於 14-12-2 11:08
大仔考小一,細女考K1,好辛苦……大仔自行20分衰左堅想喊!!!

...
當你覺得自己好辛苦時, 時時刻刻想起Yanamami, 你就會覺得現在 no big deal, 仲唔得? 再想一想 echaichai, 就會覺得自己原來都好幸運。

BTW, 其實想訪問下大家, 做乜要响龍年生小朋友? 要每隔6年生一次小朋友? 5年或4年甚至7年唔得嗎? 好奇一問

利申:我兩隻哇鬼只隔15個月, 湊到老咗10年。

作者: eesmile    時間: 14-12-3 10:53     標題: 引用:Quote:eesmile+發表於+14-12-2+11:08+大仔

原帖由 little_yolky 於 14-12-03 發表
當你覺得自己好辛苦時, 時時刻刻想起Yanamami, 你就會覺得現在 no big deal, 仲唔得? 再想一想 echaichai,  ...
我冇特別因為龍年,只係製造過程需時,粒精子又唔早d爬上去,搞到妹妹做龍尾B,更糟糕!

作者: mimics218    時間: 14-12-3 10:54

作者: eesmile    時間: 14-12-3 10:58     標題: 引用:生小朋友唔係應該有哂計劃咩???努力+!

原帖由 mimics218 於 14-12-03 發表
生小朋友唔係應該有哂計劃咩???
努力 !
唔係你話有就有架

作者: umama    時間: 14-12-3 23:37

回覆 little_yolky 的帖子

plan龍年?如果連生仔話生就有,咁考學校就真係碎料
作者: umama    時間: 14-12-3 23:38

其實唔係咩咁辛苦, 只係無形壓力

作者: hadwinboy    時間: 14-12-4 00:02     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-12-03+發

原帖由 eesmile 於 14-12-03 發表
我冇特別因為龍年,只係製造過程需時,粒精子又唔早d爬上去,搞到妹妹做龍尾B,更糟糕!

...
笑左

作者: chucon2    時間: 14-12-4 00:17     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

原來有咁多同路人,大家加油呀!大細都唔好忽略,盡了力就得,讀邊間都唔緊要啦!

作者: ozoz    時間: 14-12-4 00:53     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

上年大女考小一細女考pn,諗起想喊,家下大女讀直g,妹妹過幾年又考小一,諗起想嘔

作者: TheaHong    時間: 14-12-4 02:32

阿仔考小一,個女考K1, 因校網搬左,仔報左十幾間私校直資,搬屋、報名交表、interview ,真喺無限loop 辛苦到爆!! 阿仔interview 麻麻地,好彩個女唔洗點擔心,已有好offer 希望阿仔大抽獎有運啦!!
作者: DevilPig    時間: 14-12-4 08:45     標題: 引用:阿仔考小一,個女考K1,+因校網搬左,仔報左十

原帖由 TheaHong 於 14-12-04 發表
阿仔考小一,個女考K1, 因校網搬左,仔報左十幾間私校直資,搬屋、報名交表、interview ,真喺無限loop:unknown ...
大既考學校,港九新界要報好多間,細考 K1, 唔通又要港九新界咁報?D小學咁早上堂,如果中 offer, 要搬屋,咁細既點算?

作者: klm402    時間: 14-12-4 08:59

我都係呀...大女IN小一, 細仔IN K1, 不過細仔已讀緊間幾好既KINDI, 所以冇咩壓力. 有OFFER就當BONUS.
作者: summertown    時間: 14-12-4 09:17

Same here...哥哥升小一,弟弟升K1,
今年發覺自己多左白頭髮,唔知關唔關事....

但係相對來說,K係比較易搞,可能因為只選屋企附近的學校,
而哥哥呢,選校區域大了,competition亦更大,
如今直私只得一個好虛的waiting offer,灰呢!

好快又要諗大抽獎排位,又多幾條白髮了!

有細佬跟尾,其實點都係入津校好!
作者: chiliwu    時間: 14-12-4 09:43

同路人... 家姐升小一, 細佬考K1。
不過我 target 係官津, 所以冇其他家長考直資/私校的壓力。
(因為我知我女衰梗, 所以唔去考 )

呢2年冇乜點理過個細, 冇乜時間教佢嘢,
working mum, 返到屋企已經好晏, 仲要睇大的功課,
幫沖涼等等又10點...
細佬報3間幼稚園, 幸好家姐讀緊嗰間肯收, 否則冇書讀
家姐又好好彩, 自行俾佢入到, 乜都安樂晒。
作者: IloveJJ    時間: 14-12-4 09:47     標題: 引用:大仔考小一,細女考K1,好辛苦……大仔自行

作者: nekoneko79    時間: 14-12-4 10:08

回覆 chiliwu 的帖子

我三件............
大囝官津自行得咗緊高興
依家開始擔心中間個女, 跟哥哥上小學怕追唔上..............
但係, 有得讀, 唔通唔讀咩.................
屋企人覺得牛尾點都好過雞頭,
試下先, 谷下個成績, 再搏一搏中學..............唉...................

作者: sorman    時間: 14-12-4 10:14     標題: 引用:回覆+chiliwu+的帖子 我三件............

原帖由 nekoneko79 於 14-12-04 發表
回覆 chiliwu 的帖子

我三件............
牛尾、雞頭,要我揀,我情願做雞頭。

津小做牛尾,只會被忽略(或者排擠)、雞頭?全校老師校長都幫你。

更差既學校,都可以一年有兩三個band1, 但同樣,最好既至少有十個八個band3。

最重要係,做頭增加自信、做尾連尊嚴都被打擊。

作者: little_yolky    時間: 14-12-4 11:34

umama 發表於 14-12-3 23:37
回覆 little_yolky 的帖子

plan龍年?如果連生仔話生就有,咁考學校就真係碎料 ...

........我哋屋企家族所有女人都係話生就生.........只係唔可以指定性別而已。我生兩個都係兩個月搞掂, 我覺得考學校難啲, 因為我plan咗3年。
作者: puffy0305    時間: 14-12-4 12:00     標題: 回覆:eesmile 的帖子

我都係係,過大女好好彩第一輪就入到津校,細嗰個就直上k1

mama加油啦,明天會更好!

作者: chiliwu    時間: 14-12-4 12:15

回覆 nekoneko79 的帖子

三個, 真係"鄧"你辛苦 我兩個都已經好頭痕...

唔好諗咁多, 船到橋頭自然直, 到時阿女真係辛苦, 先同佢轉第二間學校。
由一線轉二線/二線轉三線, 應該易過三線轉二線/二線轉一線掛。

牛尾?雞頭? 都未曾開始, 點知係尾係頭?
可能最終係牛頭呢?
我覺得都好睇小朋友個讀書態度, 肯溫習, 理解個內容, 都應該唔差得去邊。
大家加油!

作者: AgapePa    時間: 14-12-4 12:17

eesmile 發表於 14-12-2 11:08
  ...
我上年係大女考小一, 細女由 N 班 直升K1, 細女一間都唔使考.
輕輕鬆鬆又過關

作者: erikobb823    時間: 14-12-4 13:11     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

少少out topic下,唔好意思,希望大家唔好介意。
我仔係蛇b, 大b, 已考到心儀既幼稚園,出年讀n.

睇你地寫既野,令我諗緊,如果生下胎,隔幾多年先係好?我知呢啲係好個人既抉擇,無話好定唔好,我只係想循住升學既問題去諗,乜野既安排先係自己最舒服,大仔同細b揀學校時都可以進可攻退可守。還望指教。

作者: chris79    時間: 14-12-4 14:47     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

同是天涯,大的考中一,小的考小一(中學簡介會,小學開放曰)

作者: rachel1224    時間: 14-12-4 17:13     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

Hihi 同路人
大囡暫時有私校着落,
細佬只報了家姐的幼稚園,未知結果。

作者: DevilPig    時間: 14-12-4 19:30     標題: 引用:Hihi+同路人 大囡暫時有私校着落, 細佬只

原帖由 rachel1224 於 14-12-04 發表
Hihi 同路人
大囡暫時有私校着落,
細佬只報了家姐的幼稚園,未知結果。
私家離屋企遠唔遠?

作者: rsx    時間: 14-12-4 20:42     標題: 引用:Same+here...哥哥升小一,弟弟升K1,今年發

原帖由 summertown 於 14-12-04 發表
Same here...哥哥升小一,弟弟升K1,
今年發覺自己多左白頭髮,唔知關唔關事....
我同你一樣,大仔(用盡資源比佢)考小一衰曬得兩間waiting, 20分自行衰埋!仲想佢帶條好路比老細,反而老細乜都冇學只上過幾堂pg,讀緊OK既PN!玩玩吓去in神校都收,煩爆

作者: rachel1224    時間: 14-12-4 22:41     標題: 引用:Quote:原帖由+rachel1224+於+14-12-04+發表

原帖由 DevilPig 於 14-12-04 發表
私家離屋企遠唔遠?
要搭校車架~
如果自己揸車,20分鐘車程。

作者: chiliwu    時間: 14-12-7 00:38     標題: 回覆:erikobb823 的帖子

若果你target係官津,就5年內。世襲。

私校直資隔幾遠都冇相干,唔係必收。

隔得近佢地仲啱玩,隔得遠玩唔埋都幾煩。

我大細2個隔3年,因為想1個返學(K1)1個出世,好照顧D。但原來世事冇咁完美。大的超級醋呈,到細的半歲左右出現行為倒退,比我再揀……隔年就應該生第2個

作者: 藍藍媽    時間: 14-12-7 07:52     標題: 引用:少少out+topic下,唔好意思,希望大家唔好

原帖由 erikobb823 於 14-12-04 發表
少少out topic下,唔好意思,希望大家唔好介意。
我仔係蛇b, 大b, 已考到心儀既幼稚園,出年讀n.
4年?!

作者: conniemar    時間: 14-12-7 16:14     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

我舊年都係,不過大女自行20分攪掂咗,過幾日又到細女收信有offer. 我即刻買機票去台灣還神

作者: rse    時間: 14-12-7 21:02     標題: 回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

今年競爭非常大

作者: angie0828    時間: 14-12-7 22:49     標題: 引用:今年競爭非常大 +

原帖由 rse 於 14-12-07 發表
今年競爭非常大
去年大女考小一,細佬考K1,公司唔比成日攞假!老公又反對大+小over10間,最後大女報5間,细仔報4間!果時我覺得超大壓力!

作者: karen55407    時間: 14-12-7 22:52     標題: 回覆:eesmile 的帖子

我係過來人

作者: swallowbaby    時間: 14-12-8 00:14

心同感受,仔仔考小一,妹妹考k1,前幾個星期真的很緊張,而且有把學校資料混亂的情怳發生,除了感嘆香港教育制度荒唐之外,只可以頂住上,各位苦上加苦的家長加油,亦同時祝各家長可以為仔仔囡囡搵到適合的學校!
作者: erikobb823    時間: 14-12-8 02:28     標題: 引用:若果你target係官津,就5年內。世襲。 私

原帖由 chiliwu 於 14-12-07 發表
若果你target係官津,就5年內。世襲。

私校直資隔幾遠都冇相干,唔係必收。
隔年? 我無咁夠guts。
我target係隔3年,大仔升k, 就生細b.
不過香港區好既男仔津校唔多,如果我下一個係女,更加難諗。

作者: abbyzhang99    時間: 14-12-8 13:15

下年就輪到我屋企D小朋友,大女升小一,細仔升K1,想想就頭痛
作者: eesmile    時間: 14-12-9 12:18

回覆 TheaHong 的帖子

我20分自行衰左,而家玩搬屋,家人唔支持,左俄右俄。。。慶幸老公支持!
細女新地區未有k1 offer, 暫時只有舊地址有offer, 家人日日問點返學,俄俄俄俄俄俄俄!
百般滋味在心頭

作者: TheaHong    時間: 14-12-9 12:26

回覆 eesmile 的帖子

其實上年因我個囡超細女,所以都報左十幾間Kinder, 另一個原因就喺避免要因校網搬屋而令細嗰個無書讀!!好好彩有offer, 所以今年7月搬,主力搞哥哥p1 admission, 而阿囡只須考4間心水K.....不過這安排令我接連咁填form,排隊交表, interview .....無限loop@@

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5