教育王國

標題: 聖保羅堂好唔好? [打印本頁]

作者: little12    時間: 14-11-30 11:46     標題: 聖保羅堂好唔好?

聖保羅堂好唔好?大家in 成點?

作者: 估估    時間: 14-11-30 13:02     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

點解甘問?

作者: little12    時間: 14-11-30 15:14     標題: 引用:點解甘問? +

原帖由 估估 於 14-11-30 發表
點解甘問?
因為in完感覺很好,老師很有愛心又有經驗。但好小見ek mama 講,所以有疑問。
請問你有in 嗎?可否請教對聖保羅堂的見解。

作者: Annie888    時間: 14-11-30 22:01

作者: JKR    時間: 14-11-30 22:17     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

我諗少家長討論聖保羅堂主要係因為而家家長選擇學校時都傾向選擇課程深和英普語境,而聖保羅堂著重既係小朋友既品德教育以及培養小朋友既學習興趣。我覺得呢兩樣野係幼稚園階段是非常重要的。

呢間學校絕對係一間好學校,老師都很有愛心,很有經驗,教出來既小朋友都很乖。

作者: chenille_c    時間: 14-11-30 22:39     標題: 引用:我諗少家長討論聖保羅堂主要係因為而家家長

原帖由 JKR 於 14-11-30 發表
我諗少家長討論聖保羅堂主要係因為而家家長選擇學校時都傾向選擇課程深和英普語境,而聖保羅堂著重既係小朋 ...
你小朋友在這裡讀嗎?聽落此校十分吸引

作者: agustino    時間: 14-11-30 22:52     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

我囡也面试了,还没出结果

作者: JKR    時間: 14-11-30 23:21     標題: 回覆:chenille_c 的帖子

我大仔今年幼稚園畢業,而家讀緊小一。細仔今年考K1,已完成面試等結果。

作者: 估估    時間: 14-11-30 23:31     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

我同意你們的睇法,我也有int,感覺很好,我覺得依家大家朝向無學券的學校,這間不在100大,少人討論是正常

作者: 估估    時間: 14-11-30 23:32     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

同埋最緊要知自己想點

作者: Annie888    時間: 14-12-1 00:08

作者: HahaJ    時間: 14-12-1 00:10     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

應該係50 大喎

作者: chenille_c    時間: 14-12-1 00:42     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

排11

作者: little12    時間: 14-12-1 00:49     標題: 引用:我諗少家長討論聖保羅堂主要係因為而家家長

原帖由 JKR 於 14-11-30 發表
我諗少家長討論聖保羅堂主要係因為而家家長選擇學校時都傾向選擇課程深和英普語境,而聖保羅堂著重既係小朋 ...
謝謝意見喔!
可否請教,一般而言考小學的成绩好嗎?

作者: little12    時間: 14-12-1 00:51     標題: 引用:應該係50+大喎 +

原帖由 HahaJ 於 14-12-01 發表
應該係50 大喎
請問在那裏可找到有關资料?

作者: little12    時間: 14-12-1 00:51     標題: 引用:排11 +

原帖由 chenille_c 於 14-12-01 發表
排11

作者: achieverone    時間: 14-12-1 01:02     標題: 引用:Quote:原帖由+chenille_c+於+14-12-01+發表

原帖由 little12 於 14-12-01 發表
http://www.hkpep.com/2013/yzy50t.php#.VHtQMYkayc0

作者: little12    時間: 14-12-1 01:16     標題: 引用:Quote:原帖由+little12+於+14-12-01+發表請

原帖由 achieverone 於 14-12-01 發表
http://www.hkpep.com/2013/yzy50t.php#.VHtQMYkayc0
Thanks !

作者: JKR    時間: 14-12-1 06:00     標題: 回覆:little12 的帖子

學校每年都升小統計放係校網內。你可去睇下。

作者: achieverone    時間: 14-12-1 10:47     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

Here's another link for School Rankings (more complete): http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch

作者: pristang    時間: 14-12-1 11:16

請問有人知中環跟北角校園班數,老師人手如何分配?
作者: pristang    時間: 14-12-1 11:17

請問有人知中環跟北角校園班數,老師人手如何分配?
作者: Carol8828    時間: 14-12-1 13:40

我女都in左,還未有消息,請問最快幾時先有結果?
作者: little12    時間: 14-12-1 13:50     標題: 引用:我女都in左,還未有消息,請問最快幾時先有

原帖由 Carol8828 於 14-12-01 發表
我女都in左,還未有消息,請問最快幾時先有結果?
12月底前。不過晤知會唔會提早有。

作者: little12    時間: 14-12-1 13:50     標題: 引用:學校每年都升小統計放係校網內。你可去睇下

原帖由 JKR 於 14-12-01 發表
學校每年都升小統計放係校網內。你可去睇下。
謝謝啊

作者: loklokhui    時間: 14-12-1 13:57

回覆 JKR 的帖子

我小朋友都係同你一樣,妹妹都等緊結果
作者: JKR    時間: 14-12-1 14:10

回覆 loklokhui 的帖子

同學仔
作者: mimi靚媽    時間: 14-12-1 14:28     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望有機啦!當曰填北角分校做首選因為近屋企,希望明年多左位,機會多D就好啦!
大家選中環定北角呢?

作者: chenille_c    時間: 14-12-1 15:16     標題: 引用:我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望

原帖由 mimi靚媽 於 14-12-01 發表
我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望有機啦!當曰填北角分校做首選因為近屋企,希望明年多左位,機會 ...
Can tell us more about this school? Thx a lot

作者: wrongmary    時間: 14-12-1 15:52     標題: 引用:我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望

我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望有機啦!當曰填北角分校做首選因為近屋企,希望明年多左位,機會 ...
I choose central coz we lived in wan chai

作者: little12    時間: 14-12-1 19:23     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

I chose North Point too

作者: mimi靚媽    時間: 14-12-1 21:30     標題: 引用:Quote:原帖由+mimi靚媽+於+14-12-01+發表我

原帖由 chenille_c 於 14-12-01 發表
Can tell us more about this school? Thx a lot
其實樓上都講左呢間係咩類型學校,唔谷、重德育、自理、老師有愛心、有學卷(都好多家長buy㗎!)今年中環開4班、北角開5班K1(資料from EK)

作者: mimi靚媽    時間: 14-12-1 21:34     標題: 引用:Quote:原帖由+chenille_c+於+14-12-01+發表

其實樓上都講左呢間係咩類型學校,唔谷、重德育、自理、老師有愛心、有學卷(都好多家長buy㗎!)今年中環 ...
Sorry , 係出年K1 先啱

作者: miuchumama    時間: 14-12-2 11:35

我仔讀緊K3. 坦白講, 此校的老師真的很有愛心, 小朋友一直讀得很開心. 直至最近搵小學, 才發現乎學校課程相比其他幼稚園太淺, 申請小學不競爭. 有可能我仔比較內向,又無參加interview class 等原因, 考左4間直資都失敗.

校長申請小學的推薦信只可出一封, 比指明的小學仲要唔係每個學生可以出, 要視符學生是否值得推薦. 我最後沒有申請. 只是覺得校長應該出信協助我們的小朋友去申請小學, 有其他幼稚園可出多過一封. 只是有些失望.  而家為接小學, 下學期開始要加些 training course
作者: Annie888    時間: 14-12-2 12:05

作者: babycute2009    時間: 14-12-2 12:14

考小一係講求實力既一場扙
作者: Annie888    時間: 14-12-2 15:05

作者: little12    時間: 14-12-2 15:36     標題: 引用:我仔讀緊K3.+坦白講,+此校的老師真的很有愛

原帖由 miuchumama 於 14-12-02 發表
我仔讀緊K3. 坦白講, 此校的老師真的很有愛心, 小朋友一直讀得很開心. 直至最近搵小學, 才發現乎學校課程相 ...
這就是我最担心的。
很喜歡這間學校,但又考小學时好困難。
不過幼稚園收我先再諗

作者: JKR    時間: 14-12-2 17:16     標題: 回覆:聖保羅堂好唔好?

其實就算讀英普幼稚園都有好多學生係出面再補英文。幼稚園期間只要家長堅持在家陪讀中文英故事書,盡早培養小朋友既良好閱讀習慣,小朋友既學術程度差極都有限。

作者: loklokhui    時間: 14-12-2 17:38

個人覺得品德真係要從小開始,仲有就係收唔收真係好講天時、地利、人和。
好似我小朋友都係,因為佢係細B有D學校都唔會太過考慮,所以都無辦法。不過現在仔仔讀的小學都係一間HAPPY SCHOOL同埋佢都叫做適應得到。加上學校的銜接做得唔錯。所以我小朋友一上小學佢都好好開心同適應得到!
作者: little12    時間: 14-12-3 00:32     標題: 引用:其實就算讀英普幼稚園都有好多學生係出面再

原帖由 JKR 於 14-12-02 發表
其實就算讀英普幼稚園都有好多學生係出面再補英文。幼稚園期間只要家長堅持在家陪讀中文英故事書,盡早培養 ...
同意

作者: jsmanhim    時間: 14-12-3 10:30

我小朋友今年讀緊K1, 暫時感覺係覺得老師好有愛心,佢地係著重德育、培養小朋友好既負責心、同理心,引發佢地對學習興趣。我仔返學返左3個月暫時佢好開心, 每日返黎都會講學校既野同唱學過既歌等等。亦會主動問我拎功課出來做。
當然佢係學術上係冇私校既甘深, 只能講係正常幼稚園既學習範圍。我亦有聽到其他家長而家都俾小朋友去學英文/普通話。因為佢地TARGET會係私/直小學。但講真讀私校既米又係一樣會甘谷。
我自己TARGET只係津校派位,所以唔會好似佢地甘狂谷,可能K2 會俾佢學下PHONICS甘~ 個人覺得小朋友係幼稚園階段係快樂學習、適應群體生活更為重要。
我冇後悔放棄私龍校揀SPC, 因為佢地係愛心教學~ 我仔有咩係學校唔聽話,老師會打俾我,叫我都同小朋友傾下計,但唔主張鬧~要同佢講道理。我覺得好好啊!
作者: little12    時間: 14-12-3 10:33     標題: 引用:我小朋友今年讀緊K1,+暫時感覺係覺得老師好

原帖由 jsmanhim 於 14-12-03 發表
我小朋友今年讀緊K1, 暫時感覺係覺得老師好有愛心,佢地係著重德育、培養小朋友好既負責心、同理心,引發佢 ...
多謝分享喔

作者: currylamb    時間: 14-12-3 11:02     標題: 引用:我小朋友今年讀緊K1,+暫時感覺係覺得老師好

原帖由 jsmanhim 於 14-12-03 發表
我小朋友今年讀緊K1, 暫時感覺係覺得老師好有愛心,佢地係著重德育、培養小朋友好既負責心、同理心,引發佢 ...
多謝分享。希望我家小朋友能夠入讀此校。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5