教育王國

標題: (求賜教) 做中文閱讀理解的技巧 [打印本頁]

作者: little星星    時間: 14-11-27 16:50     標題: (求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

(求賜教) 因我個女兩次中文考試時都係衰係閱讀理解, 第一次就做錯晒, 第二次就唔夠時間做,
我都有問過朋友, 一D 就話:

1.睇左問題先, 之後才睇文章
2. 睇左文章先, 之後先睇問題
其實, 哪個方法比較好 ?

請問做卷時仲有咩技巧, 先可以令中文閱讀理解做得更好, THANKS~

作者: YolandaTam    時間: 14-11-27 17:20

一般嚟講, 因時間所限, 都係睇題目先, 再喺文章揾答案.

技巧: 填充題: 先喺心中諗咗答案嘅意思, 之後喺文中揾詞語選擇題: 先刪去最唔似嘅答案,再搵最完整嘅一個答案, 呢部份由於亂撞都有可能啱, 建議最後做
長答: 低年級嚟講多數係罰抄題, 抄得足就得, 記住越抄得多越好, 寧枉毋緃; 高年級比較難講, 因為比較多冇絕對啱定錯嘅題目(即 你認為... 如果你是文中主角你會怎樣做...), 呢類題目, 同學要清楚老師鍾意邊類答案, 同埋唔好以為合理就有分, 假的! 仲有, 睇文章要習慣留意段落中心句同文章體裁, 表達手法, 主旨等,  躍思同教圖各有一本練習詳細介紹呢啲技巧, 你可以去大間嘅書局攞本睇睇.

作者: little星星    時間: 14-11-27 17:38

YolandaTam 發表於 14-11-27 17:20

技巧: 填充題: 先喺心中諗咗答案嘅意思, 之後喺文 ...

好多謝你意見呀~~~
作者: hadwinboy    時間: 14-11-27 21:13     標題: 引用:+本帖最後由+little星星+於+14-11-27+17:00

原帖由 little星星 於 14-11-27 發表

(求賜教) 因我個女兩次中文考試時都係衰係閱讀理解, 第 ...
我仔小二,我會教他看一次文章先,他要理解篇文章才容易找答案,我覚得對內容有完整概念對初小較好。上到高年級,理解力增強了,看一兩句便能理解段落大意時,我便會教他先看題目再找答案。我自己當年高小開始便如此。

作者: jumphigh    時間: 14-11-27 21:37     標題: 回覆:(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

作者: little星星    時間: 14-11-28 11:58

回覆 jumphigh 的帖子

小學,不要太早教孩子走捷徑,除非是家長渴望短時間內看到分数提升。

<--請問"走捷徑", 是怎樣去做呢 ?! (因我都想知~)
作者: jumphigh    時間: 14-11-28 14:00     標題: 引用:回覆+jumphigh+的帖子 小學,不要太早教孩

作者: little星星    時間: 14-11-28 17:48

jumphigh 發表於 14-11-28 14:00
「先看文章理解內容,再回答問題,這是基本功訓練,初小要緊守基本訓練。 先看题目再看文章的做法等同走捷 ...

thx thx~
作者: HappiMom    時間: 14-11-30 00:39     標題: 引用:一般嚟講,+因時間所限,+都係睇題目先,+再喺

原帖由 YolandaTam 於 14-11-27 發表

技巧: 填充題: 先喺心中諗咗答案嘅意思, 之後喺文 ...
好有用的tips呀!thx so much !!

作者: minisheep    時間: 14-12-1 09:41

回覆 jumphigh 的帖子

請教 "靠多閱讀去訓練",
是否去到圖書館他喜歡閱讀什麼圖書也可以?

需不需要家長讀給他聽?

(現小一, 沒有閱讀習慣)

作者: jumphigh    時間: 14-12-1 10:14     標題: 引用:回覆+jumphigh+的帖子 請教+"靠多閱讀去訓

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-1 10:38     標題: 引用:+本帖最後由+little星星+於+14-11-27+17:00

原帖由 little星星 於 14-11-27 發表

(求賜教) 因我個女兩次中文考試時都係衰係閱讀理解, 第 ...
我仔睇文章先,始終都靠平日多睇書。你小朋友幾年班?

作者: guangduanhk    時間: 15-1-12 17:22

我讲一个大家可能会忽略的问题
表面上看,阅读理解就是指“阅读”和“理解”。但是,其实还有一个非常重要的环节,那就是“回答”。而回答能力的培养将直接影响到小朋友的学习成绩和学习兴趣。另外,如果仅仅只是选择题,那还不至于有太大影响。但升中学之后,较多字数的回答常常让小朋友搵不到重点。因此,从小学开始就应当培养下朋友的多句子组合答题技巧。当然,开始的时候可以是口头上的,不用书面习作。

作者: rean_chau    時間: 15-1-12 23:07     標題: 引用:一般嚟講,+因時間所限,+都係睇題目先,+再喺

原帖由 YolandaTam 於 14-11-27 發表

我buy你呢填充題既做法。其實考試都係考速度,對於一啲理解較慢既學生黎講,只係先從題目中大約理解文意,詳細睇時加強左個靈感。呢個不失為好方法!

作者: rean_chau    時間: 15-1-12 23:11     標題: 引用:+本帖最後由+guangduanhk+於+15-1-12+17:29

原帖由 guangduanhk 於 15-01-12 發表

請問如何訓練句子組合?
我自己學中文係融會貫通左,好多時已經跳過左組合呢個步驟一落筆就寫得出。但到我仔,我唔識教佢。

作者: haihaimom    時間: 15-1-13 15:03

YolandaTam 發表於 14-11-27 17:20

填充題:可以叫小朋友一邊睇文章既時候,一邊highlight形容詞、副詞和一啲深既動詞,揾答案時先揾highlight既詞語,好過喺茫茫大海度找,會快啲。
作者: qpa    時間: 15-1-15 00:03     標題: 引用:Quote:原帖由+guangduanhk+於+15-01-12+發

原帖由 rean_chau 於 15-01-12 發表
請問如何訓練句子組合?
我自己學中文係融會貫通左,好多時已經跳過左組合呢個步驟一落筆就寫得出。但到我 ...
我覺得呢樣最難

作者: NT-1    時間: 15-1-17 23:54     標題: 引用:+本帖最後由+guangduanhk+於+15-1-12+17:29

原帖由 guangduanhk 於 15-01-12 發表

我囡懂閱讀,但理解力很弱,未能貫穿內容大意理解前因後果。有伴讀,有做網上練習,也有買習作,但祗能啱一半。感覺是她思维簡單欠成熟,未能掌握内容重點,請問如何是好?

作者: guangduanhk    時間: 15-1-18 12:33

rean_chau 發表於 15-1-12 23:11
請問如何訓練句子組合?
我自己學中文係融會貫通左,好多時已經跳過左組合呢個步驟一落筆就寫得出。但到我 ...
打字介绍这个方法有点辛苦,大概意思系讲,一个标准的回答应该由三句话构成。第一句称作直接句,第二句称作补充句,第三句称作感受句。
比如:本文讲述了作者热爱香港的原因,在香港有深爱作者的家人,还有作者年幼时的朋友,和童年的记忆,香港的一切改变都深深牵动着作者的心。
是否增减句子需根据题目要求作出决定。

作者: guangduanhk    時間: 15-1-18 12:47

NT-1 發表於 15-1-17 23:54
我囡懂閱讀,但理解力很弱,未能貫穿內容大意理解前因後果。有伴讀,有做網上練習,也有買習作,但祗能啱一 ...
小朋友的思维简单欠成熟是再正常不过了,妈咪们不必要过于着急,毕竟她们都系小朋友。要知道,课本上的文章都是人生阅历丰富的成年人的文字,让小朋友理解这些文字只能一步一步慢慢推进。
把成年人对文章的理解和感受告诉她们,解释其中的理由和原因,让小朋友体会出文字以外,或文字内涵的意义,则是迈向成熟的有益方式。

作者: awah112    時間: 15-1-20 21:18

作者: Godislove37    時間: 15-1-27 23:35

老師是按照不同層次,由淺至深出閲讀理解題目的。
大家可以上網找找"祝新華閱讀六層次",平時按照此方法考問小朋友,教他們答毎類型題目的技巧,就一定能進步!
作者: Olympian    時間: 15-1-28 11:56     標題: 引用:老師是按照不同層次,由淺至深出閲讀理解題

原帖由 Godislove37 於 15-01-27 發表
老師是按照不同層次,由淺至深出閲讀理解題目的。
大家可以上網找找"祝新華閱讀六層次",平時按照此方法考問 ...
謝謝。資料有用。

作者: Olympian    時間: 15-1-28 12:00     標題: 引用:Quote:原帖由+Godislove37+於+15-01-27+發

原帖由 Olympian 於 15-01-28 發表
謝謝。資料有用。
《卓越教師共建閱讀素材庫計劃》系列二‧「閱讀六層次」
http://www.hkedcity.net/article/iworld_sc_feature_courses/090220-002/TE_read2_02.phtml

作者: Godislove37    時間: 15-1-28 18:36

回覆 Olympian 的帖子

不用客氣,只有老師才知道的,很少學校會告訴家長出題模式,多些家長知道就好啦!
作者: qpa    時間: 15-1-31 23:02     標題: 回覆:(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

作者: 小時了了    時間: 15-4-18 21:27

Olympian 發表於 15-1-28 12:00
http://www.hkedcity.net/article/iworld_sc_featu ...

唉!我都唔想亦無諗過中文要出此下策要買補充練習俾阿女"增潤"中文。

今日生平第一次買第一本中文閱讀理解補充練習俾阿女操下,做之前用咗小小時間同阿女講解"閱讀六層次"嘅6類問問題及答題方法,有 guideline 方法 guide 住做閱讀理解,我條條題目都問阿女呢條問題係6款問題嘅邊款呀?咁姐係要點答呀?又好似容易答中題目啲!

P.S. 增潤係阿女小學用作增潤課(放學後小五及小六的額外補課,依家係唔會有補堂補課名稱出現的啊!
作者: kkeefamily    時間: 15-4-18 23:54     標題: 回覆:jumphigh 的帖子

今日睇到呢個topic真係得益不少!
閲讀理解難,但原來作文仲難!!!大家有冇咩好建議呢?小兒為一年級,學校標準中英文各五十字左右。

作者: HMmummy    時間: 15-4-19 09:30     標題: 回覆:(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

thank you

作者: qoo_pooh    時間: 15-4-19 11:35     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-4-19+08:21+編

原帖由 小時了了 於 15-04-18 發表
請問你買了邊本閱讀理解補充?
有冇好介紹?

作者: 小時了了    時間: 15-4-20 14:08

qoo_pooh 發表於 15-4-19 11:35
請問你買了邊本閱讀理解補充?
有冇好介紹?

唉!做閱讀理解補充係下下之策, 我仍然堅持阿女每日睇書係主要學習/增進中文知識.

我都係隨意係商務搵下咋, 我買咗"閱讀理解與策略"四下 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789888117673, 當"增潤"下中文

作者: 小時了了    時間: 15-4-20 14:28

係 yahoo serach, 搵到呢個台灣小學嘅

1) 閱讀理解文章與試題範例: http://vod.twes.tyc.edu.tw/vod/download.php?mode=dl&did=200

2) 閱讀理解策略教學手冊:http://vod.twes.tyc.edu.tw/vod/download.php?mode=dl&did=199

http://www.twes.tyc.edu.tw/modules/tadnews/index.php?nsn=3323

作者: annielui    時間: 16-1-20 11:16

回覆 YolandaTam 的帖子

, 三聯找不到妳提及的 躍思/教圖介紹閱讀技巧的書, 請問是否exercise或是書? 麻煩妳

作者: YolandaTam    時間: 16-1-20 15:44     標題: 引用:回覆+YolandaTam+的帖子 妳好,+三聯找不到

原帖由 annielui 於 16-01-20 發表

妳好, 三聯找不到妳提及的 躍思/教圖介紹閱讀技巧的書, 請問是否exercise或是書?  ...
是練習,不是書

作者: annielui    時間: 16-1-20 15:57

好, 謝謝, 我再找找

作者: MrBeast    時間: 16-1-21 08:21

Olympian 發表於 15-1-28 12:00
http://www.hkedcity.net/article/iworld_sc_featu ...

若其中一樣有問題其實ji做閱解補充不一定會幫到,要找一些針對性的練習

作者: dearmm    時間: 16-1-21 14:19

Thank a lot for all the sharing !!! Very Useful!!!
作者: sammag    時間: 16-4-22 11:37

guangduanhk 發表於 15-1-12 17:22
表面上看,阅读理解就是指“阅读”和“理解”。但是,其实还有一个非常重要 ...

今天看到此題目,實在太好了~

小兒現在正正是"回答"出問題!

小兒小五,從小已有大量閱讀習慣,書不離手,萬字小說如哈利波特、金庸小說都看得如痴如醉。亦有看很多台灣圖書,最近亦愛看林良爺爺的文章故事。
閱讀速度快,而亦相信他理解到內容,但偏偏 output 就出事。
寫作方面近哩年已有所改善,起碼寫得出墨汁,但太多廢話,精要取捨仍有待改善。

現在最令我困擾的是閱讀理解的答題技巧方面很弱,常常答不到正確答案,
短文分析方面亦難寫出完極答案,總是答得太少,有頭冇尾。

已有買坊間閱讀理解補充給他做,但做極都改善不大,
想請教各位高手,我應該如何訓練他的答題技巧?

作者: guangduanhk    時間: 16-5-3 11:56

sammag 發表於 16-4-22 11:37
今天看到此題目,實在太好了~
   基本的要領就是要學會組合句的答題方式。典型的組合句分為三句,第一句是直接句,就是要針對提問直接回答問題;第二句是補充句,就是對直接句進行補充;第三句是感受句,就是說出某種感受。比如:全文講述了作者童年時的有趣的故事(直接句),記憶中的駱駝隊,以及駝鈴都給作者留下了深刻的印象(補充句),作者覺得有必要有文字的方式記錄下童年快樂的時光(感受句)。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5