教育王國

標題: 黑人憎的怪獸家長 [打印本頁]

作者: YokoS    時間: 14-11-27 13:00     標題: 黑人憎的怪獸家長

我諗大家都interview得7788,係到好想講下我係今次k1面試中見過最討厭的家長,唔知大家有冇見過同樣的家長。

小組面試期間某家長係咁問我仔攞車仔,話佢仔都想玩,當時佢仔自己玩lego玩得好地地,都冇話要玩車,個媽咪分明玩野要我仔出醜,我仔已經表示唔想俾,佢仲係咁不停問,仲要係老師行過的時候問。

又有一個媽咪係小組面試時親老師唔為意,自已快手快腳切左個lego塔,扮晒自己小朋友切博加分。

龍年多競爭但真係有必要用依d手段嗎!

作者: sbux    時間: 14-11-27 13:04

肉酸。。。算喇,就算俾佢入到,咁嘅格,遲早都會喺學校出醜。
作者: Ammeyogi    時間: 14-11-27 13:08     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

小组interview個陣,老師叫我小朋友切lego, 隔離位家長拿了一份厚厚的portfolio给老師,然後不斷介紹份portfolio, very disturbing!!

作者: Maybcity    時間: 14-11-27 13:10     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

咁真係好乞人憎,自己身教都做吾好,点教仔女

作者: Sausauyeung    時間: 14-11-27 13:11     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

原帖由 YokoS 於 14-11-27 發表
我諗大家都interview得7788,係到好想講下我係今次k1面試中見過最討厭的家長,唔知大家有冇見過同樣的家長 ...
講開又係喎,我囝都有這經歷,小組玩玩具,我仔玩緊車,隔離個媽咪無啦啦問我仔比架車佢,我仔初初無理佢,我見老師望住就幫口,問我仔話ee想要架紫色車喎,可唔可以借比ee玩一陣,好彩我仔肯比,仲比老師讚大方,拍埋手。我立眼見到果個媽咪呆左一呆...如果果個媽咪係有心令其他小朋友中招咁真係可恥,好恐怖!

作者: oneone_wan    時間: 14-11-27 13:17     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

咁衰?咁有心計,真係教壞子孫!

作者: WingHY    時間: 14-11-27 13:17

怪獸家長係可怕,我有次去一間幼稚園,前後夾激既都係國內人。排隊時蹲係地下,我好唔想小朋友同佢地仔女做同學。
作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 13:28     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

作者: CapricornO    時間: 14-11-27 13:31

作者: sakbbjaijai    時間: 14-11-27 13:34     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

我諗大家都interview得7788,係到好想講下我係今次k1面試中見過最討厭的家長,唔知大家有冇見過同樣的家長 ...
so ugly..佢實無offer,  放心

作者: Read    時間: 14-11-27 13:49     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我同女女in 香港民生時一排学生(7~8個)繞住張長枱坐,家長坐係小朋友後面,对只有一位老師坐(一位老師in晒7-8個学生,所以第8個小朋友要等耐小小)
我地係第一個,老師叫我個女砌puzzle ,問下我問題(平時边個照顧小朋友?用咩語言溝通?点解簡依間学校etc)
2号小朋友無端端对塊自己玩跟嘅puzzle 比我地,2号家長就話:(女女好乖,想分享),然後2号家長就將佢個女玩跟嘅全份puzzle ,对过黎比我個女,係咁話:比你吖!比你吖!(但我個女interview跟, 砌跟puzzle)你比多份puzzle 佢,佢一定唔砌自己嗰份啦,一係就將兩份puzzles mix 埋一齊!我當時答跟老師問題,立刻用隻手擋住2号媽媽份puzzle,低声話:我地in跟!
我地in完,老師就去in2号,我個女想攞佢嘅玩具,我第一時間引開女女注意,都唔想影響人!

作者: Read    時間: 14-11-27 13:50     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我同女女in 香港民生時一排学生(7~8個)繞住張長枱坐,家長坐係小朋友後面,对只有一位老師坐(一位老師in晒7-8個学生,所以第8個小朋友要等耐小小)
我地係第一個,老師叫我個女砌puzzle ,問下我問題(平時边個照顧小朋友?用咩語言溝通?点解簡依間学校etc)
2号小朋友無端端对塊自己玩跟嘅puzzle 比我地,2号家長就話:(女女好乖,想分享),然後2号家長就將佢個女玩跟嘅全份puzzle ,对过黎比我個女,係咁話:比你吖!比你吖!(但我個女interview跟, 砌跟puzzle)你比多份puzzle 佢,佢一定唔砌自己嗰份啦,一係就將兩份puzzles mix 埋一齊!我當時答跟老師問題,立刻用隻手擋住2号媽媽份puzzle,低声話:我地in跟!
我地in完,老師就去in2号,我個女想攞佢嘅玩具,我第一時間引開女女注意,都唔想影響人!

作者: sakbbjaijai    時間: 14-11-27 13:53     標題: 引用:我同女女in+香港民生時一排学生(7~8個)繞住

原帖由 Read 於 14-11-27 發表
我同女女in 香港民生時一排学生(7~8個)繞住張長枱坐,家長坐係小朋友後面,对只有一位老師坐(一位老師in晒7 ...
好慘呀!!

作者: Maybcity    時間: 14-11-27 13:55     標題: 引用:我同女女in+香港民生時一排学生(7~8個)繞住

我同女女in 香港民生時一排学生(7~8個)繞住張長枱坐,家長坐係小朋友後面,对只有一位老師坐(一位老師in晒7 ...
好恐怖。太攻心計

作者: babyhamster    時間: 14-11-27 13:58

無諗過有媽媽係咁。其實可能佢地知自己小朋友不夠好,就用下三流手段搞人。好衰!
作者: chok0925    時間: 14-11-27 13:58     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我去in創價,正門排緊隊入去,排我後唔知幾多個,有個小朋友女仔,係甘向前打左我尖,為既係行過去叫校長,跟住同個校長講哩個係我妹妹,佢叫咩名。

我想講,個個都排住隊入去,到你時你都會經過校長身邊,點解要咁樣打尖法?
仲有,本身已經讀緊哩間學校,已比我哩啲百無既家長優勝,我連同個校長打聲招呼既機會都比你攞埋。我真係好想問果位家長洗唔洗甘教小朋友。

:;pppp:

作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 14:02     標題: 引用:我去in創價,正門排緊隊入去,排我後唔知幾

作者: chok0925    時間: 14-11-27 14:04

WoonwoonChan 發表於 14-11-27 14:02
點解要將最純潔的小朋友搞到变成甘!未入學,品格道德已輸晒!
坦白講,大果個小朋友你見到自己校長走過去打招呼,我都仲可以理解,但我唔會覺得佢會自己主動走去介紹自己個妹妹,你話我小人之心都好,我覺得佢家長教佢咁做囉

作者: zoezebra    時間: 14-11-27 14:12     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

咁衰嘅家長都有嘅。。。真係大開眼界。。
佢個小朋友好可憐。。有個咁嘅阿媽!!

作者: piggymonkey    時間: 14-11-27 14:15

我帶阿女去interview,見親group in 我一定彈到9丈遠等佢自由發揮,小朋友既問題等佢自己處理,只要唔好大叫打交就得,我覺得老師唔會睇小朋友有無分享/ 有無搶人玩具,好老實講,得2歲人仔,少少自私唔肯俾人玩總會有,咩都分晒俾人先出奇,但要搶要搶得有禮貌,分又要分得有誠意,唔係distrub 人嗰種,老師眼睛係雪亮既,佢見小朋友多過我食米,會公平俾分,唔駛家長出橫手
作者: zoezebra    時間: 14-11-27 14:16     標題: 引用:Quote:原帖由+YokoS+於+14-11-27+發表我諗

原帖由 Sausauyeung 於 14-11-27 發表
講開又係喎,我囝都有這經歷,小組玩玩具,我仔玩緊車,隔離個媽咪無啦啦問我仔比架車佢,我仔初初無理佢, ...
好彩你反應快!!黎個阿媽又係極品。。。
佢呆一呆即係覺得你小朋友識分享好神奇
即係佢小朋友一定唔識分享啦!個媽咁鬼無品,佢邊識教

作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 14:17     標題: 引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+14:02

作者: poodlema    時間: 14-11-27 14:35

唉, 我都試過見維記時個老師明明同我仔玩緊考緊佢, 個家長走來係咁騷擾老師, 老師仲跟咗佢走, 而家D人真係不澤手段。
作者: helenmelody    時間: 14-11-27 14:40     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

好恐怖!全部經歷啲怪獸家長都好過分。

人在做天在看!

作者: chok0925    時間: 14-11-27 14:41

WoonwoonChan 發表於 14-11-27 14:17
点解甘似D劇集入面D後宮佳麗甘!如果我係校長,几叻都唔收!如果我面試時遇到甘,我一定同miss講唔好意思等 ...

我只知自己以後唔會咁教小朋友,自己亦唔會咁做!

作者: wsg1015    時間: 14-11-27 14:42     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

果日in st cat有大陸個搶我女玩具,第一次搶我女玩具個大陸家長同老師都見到,個big 6 就叫佢仔唔好搶,頂轉頭老師走開左,佢仔一搶我女玩具,佢見到都唔出聲,唉

作者: vincentchun    時間: 14-11-27 14:58     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

如果我係學校職員或家長義工,見到有家長襯老師唔為意,自已快手快腳切個個lego塔,扮晒自己小朋友切博加分。我會開聲,所以嗰個家長咁做,通常都唔會有 offer

作者: mrsmacaroon    時間: 14-11-27 15:00     標題: 引用:Quote:原帖由+YokoS+於+14-11-27+發表我諗

講開又係喎,我囝都有這經歷,小組玩玩具,我仔玩緊車,隔離個媽咪無啦啦問我仔比架車佢,我仔初初無理佢, ...
如果佢真係有心,同佢講聲: 真係唔該哂你呀。

作者: enkolee    時間: 14-11-27 15:00

有次group in,比父母一齊入,得我1個帶仔去in, 格離對父母
老師叫唱歌, 佢地唱得仲大聲過佢個仔,
本應十個細路坐前面,家長坐後面,個家長係咁走係佢個仔格離陪佢玩,
佢成個body傘哂我個仔

當時真係想xyz佢

作者: vincentchun    時間: 14-11-27 15:02     標題: 引用:果日in+st+cat有大陸個搶我女玩具,第一次

原帖由 wsg1015 於 14-11-27 發表
果日in st cat有大陸個搶我女玩具,第一次搶我女玩具個大陸家長同老師都見到,個big 6 就叫佢仔唔好搶,頂 ...
其實佢好蠢,家長 interview 嗰 part 0分

作者: vincentchun    時間: 14-11-27 15:04     標題: 引用:有次group+in,比父母一齊入,得我1個帶仔去i

原帖由 enkolee 於 14-11-27 發表
有次group in,比父母一齊入,得我1個帶仔去in, 格離對父母
...
比著我,我會開聲叫佢小心睇住唔好整到其他小朋友,如果佢唔理,就會同老師講

作者: maumy    時間: 14-11-27 15:08     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

好變態.......好彩暫時都無遇到d咁變態既家長咋 (touch wood)

作者: adalyho    時間: 14-11-27 15:22     標題: 回覆:YokoS 的帖子

真係乜人都有!

作者: melodybooboo    時間: 14-11-27 15:26

我都試過,我小朋友正在玩玩具,我轉身攞張櫈比自己坐,另轉頭見有pair家長小朋友加入左,而我小朋友正在玩0既玩具已經係佢地手中,我小朋友呆住望著佢地,我都好無奈...唯有去玩具櫃攞其他比佢玩,不過我小朋友就仍然不停望著被搶的玩具. 好可憐
作者: helenmelody    時間: 14-11-27 15:41

我估學校老師, 校長身經百戰, 歷年來應該都見過呢D騎呢家長.....

作者: candykiki123    時間: 14-11-27 15:45

我仔之前in聖雅各伯幼稚園, 入到課室玩玩具等叫no interview, 我仔玩玩下走左去隔離枱玩枱上玩具, 當時果張枱係只得個爸爸和佢個女, 個爸爸好大聲指住我個仔同佢個女講"你睇呢個小朋友好唔啱呀!離開座位呀!你千祈唔好學佢呀! " 我即刻望住個果個爸爸, 佢黑面掘住我個仔, 其他家長聽到也望過來, 我當時好尷尬, 帶返個仔回原來個位玩, 點知, 果條友個女咪又係走過離我果張枱玩玩具, 佢老豆又無反應, 我廢事話佢個女, 免嘈交, 唔出聲! 呢d咪好黑人憎!
作者: darichie    時間: 14-11-27 15:51     標題: 回覆:YokoS 的帖子

Shame on her/him!!!

作者: 奶茶喱哩    時間: 14-11-27 15:56     標題: 引用:我同女女in+香港民生時一排学生(7~8個)繞住

一個字形容佢"賤":

作者: Helloladies    時間: 14-11-27 15:58

回覆 sakbbjaijai 的帖子

呢啲家長好自私,正常都會阻止自己小朋友,唔好騷擾到其他人啦,仲美化呢個行為叫「分享」,勁衰!
作者: h2dog1    時間: 14-11-27 16:43

WoonwoonChan 發表於 14-11-27 14:17
点解甘似D劇集入面D後宮佳麗甘!如果我係校長,几叻都唔收!如果我面試時遇到甘,我一定同miss講唔好意思等 ...
比我都會好似你咁...對個個家長微笑...但心入面係 ...xyz...
作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 16:45     標題: 引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+14:17

作者: h2dog1    時間: 14-11-27 16:50

WoonwoonChan 發表於 14-11-27 16:45
哈哈哈哈哈哈,我頭先都想寫xyz.....
yeah)))志同道合, 我暫時好好彩, 未見過呢d家長
作者: chunchundaddy    時間: 14-11-27 16:50     標題: 回覆:WoonwoonChan 的帖子

我覺得老師會留意到,個家長嘅行為反而會令自己小朋友失去機會,累人累己!

作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 16:54     標題: 引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+16:45

作者: h2dog1    時間: 14-11-27 16:57

WoonwoonChan 發表於 14-11-27 16:54
我in得2間咋!都唔係一組組甘in!不過其中一間基本上好像冇香港人in,全部b6,依家九龍塘係咪好多b6報呀?

...
一dd啦...出名個幾間咪多law, 你講個間係邊間呀?
作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 16:58     標題: 引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+16:54

作者: h2dog1    時間: 14-11-27 17:01

WoonwoonChan 發表於 14-11-27 16:58
啟思幼稚園呀!超級多!!!!!!佢出名咩?好似冇咩人like!
我冇報呢間呀...咁佢都有名既..d b6實識既...我見st cat and york都多b6
作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 17:07     標題: 引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+16:58

作者: h2dog1    時間: 14-11-27 17:10

WoonwoonChan 發表於 14-11-27 17:07
我今日先報york!york聽講係一間貪錢學校
點解今日先報既?
作者: WoonwoonChan    時間: 14-11-27 17:17     標題: 引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+17:07

作者: ivythepooh    時間: 14-11-27 17:50     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

老師心水最清,應該會睇得出佢用意

作者: YokoS    時間: 14-11-27 18:17     標題: 引用:Quote:原帖由+YokoS+於+14-11-27+發表我諗

原帖由 ivythepooh 於 14-11-27 發表
老師心水最清,應該會睇得出佢用意
睇唔睇得出佢用意我就不得而知,但好在最後我都有offer, 不過我唔會留位,費事再遇到d咁既家長。

作者: YokoS    時間: 14-11-27 18:18     標題: 引用:Quote:原帖由+YokoS+於+14-11-27+發表我諗

唔知會唔會係同一個家長

作者: helenmelody    時間: 14-11-27 18:28     標題: 回覆:WoonwoonChan 的帖子

哈…好蠱惑呀

作者: Nee001    時間: 14-11-27 18:39     標題: 回覆:Maybcity 的帖子

Agree

作者: pokey    時間: 14-11-27 22:29     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

呢啲人平時在公司應該跣過唔少同事,放過唔少暗箭!真係世途險惡呀!

作者: creamb    時間: 14-11-27 22:36     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

真係唔講唔知。不過,她如此行為教導小孩,總有一天承受惡果。

作者: LedTV    時間: 14-11-27 22:37     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋友。

作者: Koala0000    時間: 14-11-27 22:43

LedTV 發表於 14-11-27 22:37
Why? 我都有,拎食物有咩吾妥?真心请教。
作者: achieverone    時間: 14-11-27 22:45     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

學校計分?

作者: LedTV    時間: 14-11-27 22:47     標題: 引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+16:58

原帖由 h2dog1 於 14-11-27 發表
我冇報呢間呀...咁佢都有名既..d b6實識既...我見st cat and york都多b6
你講得啱,York 同我同房,4個小朋友,2個b6,另外個個唔肯定,唔肯定個個超唔掂,唔肯見,lur地,卦住玩玩具,本來佢見第一個,後來佢唔o石作,我女見先,第二個叫返佢,依然唔肯埋位,,zip下zip 下,最後見,仲要唔肯埋位,老師終於放我地走。 佢地係要全部見完,一齊出門口,但我地等左超勁耐,連大門老師都問我地幾點既?嘩,乜咁遲先見完吖。你諗有幾耐。

York 語境好,但我都擔心多b6

作者: 宏心    時間: 14-11-27 22:51

作者: LedTV    時間: 14-11-27 22:51     標題: 引用:Quote:LedTV+發表於+14-11-27+22:37+我至憎

原帖由 Koala0000 於 14-11-27 發表
Why? 我都有,拎食物有咩吾妥?真心请教。
唔係個個人去面試都帶零食,等面試點解要係學校食?大家坐隔離,你小朋友食,咁會唔影响隔離小朋友咩?我試過2次有家長拎食物安撫小朋友,其他小朋友包括女我囡都想食,本來大家靜靜地玩緊,突然有就有小朋友扭,好彩老師醒,叫個家長收起d食物。話離開學校先食。

作者: achieverone    時間: 14-11-27 22:55     標題: 引用:我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋

原帖由 LedTV 於 14-11-27 發表
Why? 影響到你的小朋友? 其時很多原因都可以影響到你的小朋友, 是公共地方都會有. 很正常. 唯一可以做的, 就是想辦法別讓小朋友分心.

作者: 宏心    時間: 14-11-27 22:57

作者: LedTV    時間: 14-11-27 23:11     標題: 引用:Quote:原帖由+LedTV+於+14-11-27+發表我至

原帖由 achieverone 於 14-11-27 發表
Why? 影響到你的小朋友? 其時很多原因都可以影響到你的小朋友, 是公共地方都會有. 很正常. 唯一可以做的,  ...
老師講得出唔好係到食,就姐係當時環境不適合食嘢。

如果唔係,老師唔會出聲。

同埋要安撫小朋友,可以就當地環境去變通,唔係想令小朋友靜,就用食物引佢。有書可睇h 書,有玩具可玩玩具,又可以睇下人地d勞作,仲之係學校範圍都大擺嘢可以令小朋友分心。

點解其他家長無食物比小朋友,人地又可以靜靜地同小朋友玩?

而你小朋友要特別d,要食嘢?

作者: Koala0000    時間: 14-11-27 23:22

我既情況是剛剛幫阿女介甩奶嘴,玩具同其他野都安撫吾到阿女,淨係食野先得,應該係她仲懷念緊掇奶嘴既感覺。下次in我會注意下
作者: mimorcat    時間: 14-11-27 23:24     標題: 回覆:Koala0000 的帖子

我試過個小朋友唔比我女一齊玩成座果d煮飯仔 跟住咬我女個肚 佢爸爸大叫你地唔好打交啦! 其實我女完全冇還手 傻傻咁比佢咬

作者: francoma    時間: 14-11-27 23:42

道德教育十分重要。家長一時的"身教",害了小朋友的一世!
作者: Sausauyeung    時間: 14-11-28 00:27     標題: 引用:我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋

我都有拎食物比小朋友食但憎在何處?

作者: rsx    時間: 14-11-28 00:37     標題: 引用:Quote:原帖由+achieverone+於+14-11-27+發

老師講得出唔好係到食,就姐係當時環境不適合食嘢。

如果唔係,老師唔會出聲。
當時情況係所有家長首要任務係要keep住小朋友穩定情緒,比著有需要我都會比食物自己小朋友,但一定會低調咁塞入佢口,如果唔用呢d絕招攪唔掂因此而騷擾/影響到你小朋友你都ok?正面d啦做人!

作者: creama    時間: 14-11-28 00:51     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小朋友在旁玩,校長入唻講完一段野,就問家長有無問題,有個呀爸不停問校長問題,因為佢嗰個係細仔,之前group in佢仔乜都唔識講唔識做,不過係坐得定,佢就不停問校長會唔會揀細仔,細仔比大仔差應該唔可以一齊比較,細仔唔識講野咁點評分...等等,問到下一批等入房in條龍超長,而我地呢批家長一早填晒問卷又要坐喺度等埋佢問先解散,最慘班小朋友已經坐得唔耐煩想行出位,佢一早拎左個玩具比個仔喺給旁邊坐定定玩,連個校長答到都唔耐煩。
我幾想舉手話完成問卷出去先,唔係話衰,你個細仔小朋友表現真係唔理想,咪下年再in囉,做乜煩住個校長呢,最尾應該個校長會問小朋友幾場問題,因為過時又好多人等,我地呢組8,9個小朋友無問問題就走,真係累街坊!

作者: LedTV    時間: 14-11-28 01:05     標題: 引用:Quote:原帖由+LedTV+於+14-11-27+發表老師

原帖由 rsx 於 14-11-28 發表
當時情況係所有家長首要任務係要keep住小朋友穩定情緒,比著有需要我都會比食物自己小朋友,但一定會低調咁 ...
我唔覺得人地小朋友嘈會騷擾到我小朋友喎,由其經過咁多次面試後,實有小朋友走黎走去架。真心覺得無影響,我十分唔介意你小朋友係我女身邊旭黎旭去或喊。基本上次次都見到呢d小朋友。

到底你係怕影响表現定怕小朋友嘈影響人呢?

但係你地拎d食物出黎咁比小朋友食,就真係好影響人啦。

都係個句,唔影響老師唔會叫收埋唔好食住。

試下用其他嘢去安撫小朋友,唔係咩地方都可以食嘢。

個個好似你咁講話快手塞落小朋友口既我諗唔會有人理同留意到,亦
唔會騷擾人。但我見親都係拎成個食物盒出黎慢慢食囉。

作者: LedTV    時間: 14-11-28 01:15     標題: 引用:我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小

原帖由 creama 於 14-11-28 發表
我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小朋友在旁玩,校長入唻講完一段野,就問家長有無問題,有個呀爸不 ...
我同場問卷咪有家長拎食物盒出黎比小朋友食,自己填問卷。我都服左佢,咁近校長都咁做。佢仲要坐第二排,

我見隔離d家長都黑黑地面,因為人地個小朋友本來玩緊枱面2本書,

跟住見到佢小朋友食嘢,佢就開始抄阿媽袋搵食。

不過個位小朋友食左一陣已經又扭。

我女同我坐最後,睇晒前面d情況。不過我囡都敵唔過我地身後面d玩具。

作者: Helloladies    時間: 14-11-28 01:20

我都試過面試時間撞正小朋友午睡,怕佢扭眼瞓,影響表現又嘈住旁邊嘅人,迫於無奈,快快手塞粒糖落佢口,氹下佢,其實大家小朋友都係兩歲度人仔,應該明白有時候小朋友真係好難控制,喺唔影響他人嘅情況下,問題都唔大啫
作者: LedTV    時間: 14-11-28 01:26     標題: 引用:我都試過面試時間撞正小朋友午睡,怕佢扭眼

原帖由 Helloladies 於 14-11-28 發表
我都試過面試時間撞正小朋友午睡,怕佢扭眼瞓,影響表現又嘈住旁邊嘅人,迫於無奈,快快手塞粒糖落佢口,氹 ...
你呢d快快手唔影響真係無所謂,唔知點解我見親個d都係拎食物盒出黎慢慢嘆。

細佬仔,見到人食,佢又想食,但個環境又唔適合食嘢,咁個d慢慢開餐既小朋友係唔係真係唔影響人呢?

作者: BBBQ    時間: 14-11-28 01:29     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

In左幾間,都見唔少家長用多種方法安定小朋友,畢竟每次等候面試時間很長,各式其式,唱歌、睇書、講故仔、小食等等。。。我無咩所謂,平常心

作者: gina_JR    時間: 14-11-28 01:34     標題: 引用:我仔之前in聖雅各伯幼稚園,+入到課室玩玩具

原帖由 candykiki123 於 14-11-27 發表
我仔之前in聖雅各伯幼稚園, 入到課室玩玩具等叫no interview, 我仔玩玩下走左去隔離枱玩枱上玩具, 當時果張 ...
把口咁賤嘅...

作者: Helloladies    時間: 14-11-28 01:35

回覆 LedTV 的帖子

我都明白嘅,我小朋友都係為食一族,見到其他人開餐,自己又冇得食,都驚佢會嘈。唯有希望大家自律,儘量唔好做啲影響人嘅嘢啦。
作者: LedTV    時間: 14-11-28 01:42     標題: 引用:回覆+LedTV+的帖子 我都明白嘅,我小朋友

原帖由 Helloladies 於 14-11-28 發表
回覆 LedTV 的帖子

我都明白嘅,我小朋友都係為食一族,見到其他人開餐,自己又冇得食,都驚佢會嘈。唯有 ...
心儀個d都見晒啦,收到offer既,龍校都唔會再去in la..

k1 interview 應該告一段落

作者: Shangrila    時間: 14-11-28 02:07     標題: 引用:我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋

我見過有媽媽不停餵個女食包、餅,等等下仲要用奶樽開支奶抱住餵,我覺得個媽媽好奇怪。

其實我第一次帶小朋友去面試,只帶咗一本圖書,萬一等好耐無嘢做時可以同佢睇。我完全無諗過會有人攞嘢出嚟食,我唔介意其他人咁做,不過自己唔會,只因為覺得個場合唔適合咁做,係禮貌問題,正如我唔會帶個飯盒去見工,就算唔開嚟食,都會有味㗎!況且整污糟人哋嘅地方都唔好,咁同喺交通工具上唔應該食嘢係一樣。

今日見到各位媽媽分享面試經歴,真正體會咩嘢叫做一樣米養百樣人,可說大開眼界!

作者: melomame10    時間: 14-11-28 04:13     標題: 引用:肉酸。。。算喇,就算俾佢入到,咁嘅格,遲

原帖由 sbux 於 14-11-27 發表
肉酸。。。算喇,就算俾佢入到,咁嘅格,遲早都會喺學校出醜。
X2

作者: Christi    時間: 14-11-28 05:41     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我都試過。記得那還是pn 面試,面試最後一部分係校長見一組(7、8人)家長,校長坐中間,小朋友坐櫈圍半圈,家長坐自己小朋友後面。校長講完野,問家長有冇問題。答左幾條,我囡無端端學人 舉手問問題,原來佢問點解課室天花板有夾(那是用來夾住學生的美勞作品),校長立即用小朋友既語調同佢地可以明白既方法同我囡解釋。點知答完之後,旁邊一爸爸(囝囝來in)即問校長,問收生男女比例,因為女仔講野一般好過男仔,佢問校長點樣評估男仔既能力,又話男仔少講野未必唔識野之類。我坐旁邊就好尷尬。

作者: Pollyowen    時間: 14-11-28 07:27     標題: 引用:有次group+in,比父母一齊入,得我1個帶仔去i

原帖由 enkolee 於 14-11-27 發表
...
可能想表現出佢地成日會親子一齊玩

作者: Pollyowen    時間: 14-11-28 07:29     標題: 引用:我都試過。記得那還是pn+面試,面試最後一

原帖由 Christi 於 14-11-28 發表
我都試過。記得那還是pn 面試,面試最後一部分係校長見一組(7、8人)家長,校長坐中間,小朋友坐櫈圍半圈 ...
你囡囡觀察力好強呀!

作者: Pollyowen    時間: 14-11-28 07:30     標題: 引用:我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小

我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小朋友在旁玩,校長入唻講完一段野,就問家長有無問題,有個呀爸不 ...
咁長氣嘅家長學校都唔收,煩死

作者: conniemar    時間: 14-11-28 07:53     標題: 引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

手段卑鄙

作者: Annbaat    時間: 14-11-28 08:20     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我覺得interview家長處理手法都計分。去年in一間幼稚園,阿女一入group in課室就爆喊,我問老師:唔好意思,可以同小朋友坐離枱等佢平靜嗎?老師話ok。等女無喊,先俾佢返枱同其他小朋友唱歌。個interview係阿女in得最差一個,但結果都有am offer。

作者: margarita0510    時間: 14-11-28 08:29     標題: 引用:我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小

我都in完學之園,最後家長小朋友坐半圓形聽校長講野,走果陣我隔離位國內媽媽細細聲喺佢個女耳邊講叫佢出去hug hug 校長,隻手仲推推佢背脊推佢出去。

我當時都有「大開眼界」既感覺

作者: BBBQ    時間: 14-11-28 08:33     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

真係一養米養百樣人,大開眼界

作者: Littlemushi    時間: 14-11-28 09:06     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我阿仔就係其中一個中招,係度等緊interview時隔離阿爸無端端攞盒提子乾出黎比個仔食,佢個仔當時仲要係冇喊,純粹等緊無聊,跟住佢揸住個盒慢慢食,本身阿仔冇事乖乖咁坐底等,就係比佢盒提子乾攪到阿仔扭計,因為佢都想食但人有佢冇,最慘係個waiting area喺坐喺interveiw緊既老師後面,唔係房出面,阿仔一扭d老師就望曬過黎,真係出曬事

其實我都覺得唔應該喺嗰個時候用食物氹小朋友(可能因為我係受害人啦~),因為個個小朋友都都為食,仲要係小朋友多數喜歡既食物,實影響到其他小朋友(如果小朋友嗰時心情唔好或眼訓就仲大鑊),老實講,你等緊見工時會唔會攞野出黎食?仲要攞d好香既野黎食?如果係地鐵扭計,係咪照攞食物出黎氹?係咪應該適當時候做識當既野呢?我知要小朋友乖乖咁等係一件難事,但其實係咪可以用一d唔影響到其他人既方法去安撫佢地呢?

作者: yufanny1    時間: 14-11-28 09:11     標題: 回覆:Sausauyeung 的帖子

個家長好cheap囉!我都試過有一次Group interview/ observation, 我都唔知玩乜好, 咁我就同個仔切字母, 切完我問個仔係乜嘢英文字呀, 佢都識答,不過他好細聲,老師係唔會聽到, 不過我覺得冇所謂,佢係怕羞, 所以Group interview比較單對單弱D。不過我想講既係,對面個家長見到我同個仔整字母,佢又跟住唔玩佢本來個玩具,跟住我切字母, 又跟住問阿仔, 阿仔講得細聲, 佢就不斷叫他大聲D, 大聲D (佢隻眼不斷睇住老師响邊度)! 勁黑人憎......(而我只望住我阿仔, 都唔知老師响邊 : p).....不過同意, 如果我們自己教得小朋友好, 就算遇到依D怪獸家長,都玩你唔到, 反而你小朋友既正面回應反而會加分!

作者: enkolee    時間: 14-11-28 09:39

如果大家覺得食野無問題, 咁以下大家又覺得有無問題呢?

話說有次去in半龍校, 前半part係group in, (起碼40人group in 果間)
有5張地墊, 仔揀咗最後果張地墊玩玩具, 本應玩得好地地, 有個爸爸同佢果仔過來玩, 睇似大仔, 佢囝一過來就瞓係道, 佢爸爸無理, 已經瞓咗大半張地墊, 佢仔跟手攞佢格私家車仔出來玩,
係呢個moment,我仔勁扭要車仔.
呢刻我幾想xyz佢, 不過我無, 只拉仔去第2張墊道玩

作者: renewdanny    時間: 14-11-28 10:21

對付食品呢樣野, 第一日IN果時中過招之后, 每次IN我都有所準備了, 袋定出奇蛋, 你唔食我一定唔會拎出黎, 但一見到有家長拎食物出黎引, 我就會還拖lor, 有幾多小朋友頂得住朱古力. 你小朋友唔食你d野扭要朱古力唔關我事呀.  
作者: enkolee    時間: 14-11-28 10:28

renewdanny 發表於 14-11-28 10:21
對付食品呢樣野, 第一日IN果時中過招之后, 每次IN我都有所準備了, 袋定出奇蛋, 你唔食我一定唔會拎出黎, 但 ...
真係學到野, thx

作者: vpo0615    時間: 14-11-28 10:45

我覺得怪獸家長出埋D拿渣手段害其他小朋友, 未必可以提升佢嘅小朋友嘅成功機會. D老師見到呢D家長&小朋友咁鍾意distrub人, 老師未必收佢, 費時收D滋事份子.
作者: wsg1015    時間: 14-11-28 10:49     標題: 回覆:黑人憎的怪獸家長

我個人覺得食少少野都ok ge, 畢竟佢地先得2歲人仔。我個女上次in 協恩等左好耐,見到人地小朋友食野佢都話要食,好彩安撫到佢,即刻in 完帶佢買餅食

但我都覺得如果老師睇到小朋友食野會冇咁好

作者: enkolee    時間: 14-11-28 10:50

學校最怕麻煩家長
作者: kiu_kiu    時間: 14-11-28 10:50

對付食品呢樣野, 第一日IN果時中過招之后, 每次IN我都有所準備了, 袋定出奇蛋, 你唔食我一定唔會拎出黎, 但 ...

我都覺得去得interview, 要知己知彼, 自己都要準備以備不時之需, 你無得阻止人地帶食物, 你自己咪都帶定小小食物已備不時之需囉, 憎d 家長都無用架!

作者: brrbaby2007    時間: 14-11-28 10:51

好彩我小朋友唔食零食,百毒不侵

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5