教育王國

標題: 今年嘅考試前, 氣氛好似好緊張 [打印本頁]

作者: ashellyromii    時間: 14-11-19 13:09     標題: 今年嘅考試前, 氣氛好似好緊張

唔知各位唔同年級嘅家長同學生都感受到嗎?

作者: ashellyromii    時間: 14-11-19 13:11

簡直...無言呀
作者: ashellyromii    時間: 14-11-19 13:15

有幸入到考試前溫習班, 不過就無幸平日在家溫考試內容呢.....

而且溫習班都唔係好似考試內容嘅...

考試在即, 唯有喺最後呢個禮拜時惡補啦!!!
作者: puppyning    時間: 14-11-19 13:22

小女二年級, 我暫時又唔係好覺比往年辛苦, 可能仲細la! 而我又無乜點加緊佢溫習, 只係要佢多做練習~希望大家都放鬆d la!由其係小朋友, 希望唔好比緊張嚇親^^
溫習班唔係溫習考試0既野?? 咁未即係浪費時間?! 咁點解又會整個咁0既班出黎呀!! 而我就係覺得佢時間唔好, 所以都無參加!!

作者: carrie888    時間: 14-11-19 14:37     標題: 回覆:今年嘅考試前, 氣氛好似好緊張

張通告令我很大壓力,

作者: mingmama    時間: 14-11-19 17:19     標題: 回覆:今年嘅考試前, 氣氛好似好緊張

昨天收到中文評估~直頭由心驚到出嚟~好擔心

作者: puppyning    時間: 14-11-19 17:35

我今日收到佢0既數學評估, 都有少少壓力
作者: wister    時間: 14-11-19 23:27     標題: 回覆:ashellyromii 的帖子

試下正面啲去諗件事,有壓力先有進步呢。。。 大家加油!

作者: puppyning    時間: 14-11-20 09:22

對呀! 至少佢而家知無野係不勞而獲~
作者: hin080908    時間: 14-11-20 11:06

作者: cubixluk    時間: 14-11-20 15:59

回覆 ashellyromii 的帖子

睇返範圍, 一年班係最辛苦...

我吔四年級, 真心想死...

印像中往年上學期考試唔會考1 X 課咁多囉.....

作者: hin080908    時間: 14-11-20 17:17

作者: ashellyromii    時間: 14-11-21 13:09

puppyning 發表於 14-11-19 13:22
溫習班唔係溫習考試0既野?? 咁未即係浪費時間?! 咁點解又會整個咁0既班出黎呀!! 而我就係覺得佢時間唔好, 所以都無參加!!

其實有d唔係, 但亦有d係咁...
不過時間真係太長, 對大家都唔係咁好...變咗平日冇時間做課外補充同溫習, 睇怕下年都唔參加喇~!

作者: ashellyromii    時間: 14-11-21 13:11

mingmama 發表於 14-11-19 17:19
昨天收到中文評估~直頭由心驚到出嚟~好擔心

我都係呀!!! 佢最近派番嚟d評估同默書...簡直叫我想死呀!!!!
作者: ashellyromii    時間: 14-11-21 13:14

wister 發表於 14-11-19 23:27
試下正面啲去諗件事,有壓力先有進步呢。。。 大家加油!

希望啦, wister 你都要加油呀!!!
作者: ashellyromii    時間: 14-11-21 13:19

hin080908 發表於 14-11-20 11:06
我個仔第一次考試, 佢又緊張時我又緊張. 英文測驗唔合格, 最差就係FAMILY TREE, 一條就扣10分.

佢都分唔 ...

hin080908你個方法都好好喎! 你都要繼續加油呀!!!
作者: ashellyromii    時間: 14-11-21 13:26

cubixluk 發表於 14-11-20 15:59

睇返範圍, 一年班係最辛苦...

所以我已經好難想像四年級以上同名校嘅家長學生係點地獄式呀!!!
cubixluk~你同小朋友要好好加油呀!!!

其實我自己感覺上, 今年好似比以往谷, 唔通今年基真開始發力!?

作者: ashellyromii    時間: 14-11-21 13:46

hin080908 發表於 14-11-20 17:17
做家長要正面D, 唔係小朋友同我地一樣負面, 對佢地既學習無幫助之餘亦會對佢將來有影响, 盡量唔好將負面情緒响小孩面前表達得太多

其實近排見佢又多功課, 評估差, 默書又緊緊合格, 都有唔合格, 而且日日讀+背默英文, 又要做常識專題研習,
晚晚6:30返嚟澡涼, 食飯, 做功課, (主要係改正), 再溫英默, 跟本都做唔到額外野, 晚晚都12:00上床, 又冇咗圖書時間, 其實佢都好辛苦呀...所以我都好唔開心, 好大壓力, 無型中都俾埋壓力佢, 搞到大家都冇晒心機...佢仲成日叭喺張枱度做...

後來, 諗深一層, 其實自己要先用正面d諗野, 諗簡單d, 當d野全部都好易做, 跟住佢都跟我一樣, 昨晚佢開始做野都快咗,
開心咗!!!

所以希望大家都用正面d方法去鼓勵佢哋讀書啦~!

唔好意思, 講咗太多野呢

作者: hin080908    時間: 14-11-21 14:26

作者: ashellyromii    時間: 14-11-24 13:16

hin080908 發表於 14-11-21 14:26
大家發表下, 可以互相參考同學習嘛.

今年谷唔谷, 我就無從比較, 因為我個仔今年先小一.  但相比起佢D幼稚 ...

其實小朋友從細就俾佢有個規律表, 的確小朋友會易教d...
無奈我同老公一直都無法合作到...所以希望妳都要繼續妳呢個咁好嘅決定呀!

作者: 719117    時間: 14-11-26 11:03     標題: 回覆:今年嘅考試前, 氣氛好似好緊張

我囡高小呈分揀中,今年換左校長,課程深左,尤其英文,本英文書真係好深,又大遍文字,我覺得校長想谷番呢間小學,對比以前校長英文冇書,得note, 以前英文大淺}我覺得,但今年對比下本英文書真係深左好多,幸運地我囡暫冇問題,中文也相對深左,以往我囡起馬評估冇吾合格過,今年竟然收到中文評估,吾合格

作者: 719117    時間: 14-11-26 11:04     標題: 回覆:今年嘅考試前, 氣氛好似好緊張

所以吾知今年考試怎樣,好擔心

作者: puppyning    時間: 14-11-26 13:43

我女女都係.....一年級時評估考試都唔會低過8字頭.....但今年....數學得60....嚇得我丫~
作者: mingmama    時間: 14-11-26 15:50     標題: 回覆:今年嘅考試前, 氣氛好似好緊張

而家溫緊數學~仲成日計錯數~好擔心

作者: rickybb123456    時間: 14-11-26 20:35     標題: 引用:而家溫緊數學~仲成日計錯數~好擔心 +

原帖由 mingmama 於 14-11-26 發表
而家溫緊數學~仲成日計錯數~好擔心
我仔咪又系,昨日佢喊左出黎話壓力好大,透唔到氣,佢小二咋

作者: hin080908    時間: 14-11-26 22:08

作者: puppyning    時間: 14-11-27 08:54

回覆 rickybb123456 的帖子

我女女都係小二呀! 我小朋友係二愛~
對我小朋友黎講我又唔覺得佢有太大壓力, 考試唔駛做咁多功課又可以早放學~同樣都可以睇"愛回家", 只係要求佢早一小時, 佢哩幾日都不知幾開心~

只係比佢之前的評估成績嚇親我, 希望佢考試有番之前的表現LA~

如果小朋友去到喊的地步, 就哩一排好比佢放鬆下LA~
聽到都心痛呀

作者: rickybb123456    時間: 14-11-27 09:04     標題: 引用:回覆+rickybb123456+的帖子 我女女都係小

原帖由 puppyning 於 14-11-27 發表
回覆 rickybb123456 的帖子

我女女都係小二呀! 我小朋友係二愛~
可能我仔仔緊張啦,英文背完D生字,尋日做卷又唔記得

作者: ashellyromii    時間: 14-11-27 13:22

719117 發表於 14-11-26 11:03

719117, 我就係都有同感, 開始發力, 據之前佢帶嗰間學校, 都係因為佢關注英文科,
所以間學校由平平無期, 都俾佢好成功咁番到身! 可能佢用心良苦, 都想基真好啦...

今年大部份學生成績都差咗, 多咗人話評估唔合格..
中文唯有同佢惡補吓, 要佢日日寫日記, 應該會有d幫助嘅...呈分試的確好可怕, 妳同囡囡一定都好辛苦...
加油呀!!! 希望第二次考試會好d啦!

作者: ashellyromii    時間: 14-11-27 13:25

rickybb123456 發表於 14-11-26 20:35
我仔咪又系,昨日佢喊左出黎話壓力好大,透唔到氣,佢小二咋

試吓俾佢溫吓, 跟住俾佢落街玩吓啦
專家話小朋友要有一小時運動腦筋會聰明d

作者: hin080908    時間: 14-11-27 14:43

作者: puppyning    時間: 14-12-10 13:40

我諗大家小朋友都派咗卷~所有都以成定局~成績好定唔好都要繼續努力^^
明天運動會~一定要放晴~等大人小朋友都好好輕鬆下~^^

作者: wister    時間: 14-12-10 20:01

吸收呢次既經驗,下次一定會做得更理想
作者: ashellyromii    時間: 14-12-11 13:06

我阿囡嗰班只派咗一科數學, 分數已經夠晒驚嚇, 不過點都好, 唯有下次要早d準備啦!
作者: puppyning    時間: 14-12-11 13:24

哈哈哈!! 下次繼續女努力呀!!

我地尚欠英文未派~

作者: hin080908    時間: 14-12-11 15:13

作者: hin080908    時間: 14-12-11 15:15

作者: ashellyromii    時間: 14-12-12 13:23

hin080908 發表於 14-12-11 15:13
唔緊要, 仲有大把機會, 下次再努力D囉.
我個仔只派左常識同數學, 數學不如想像中的理想, 佢太唔小心, 佢話 ...

係呀, 所以我喺佢考完試第三日就開始同佢溫吓喇!

係呀, 數學真係要好小心同專心架, 其實85已經好叻喇!!! 我個囡考完時話有100分, 派咗就知道竟然唔合格!
不過我都知係佢太唔小心, 因為俾番份卷佢改冇理佢, 佢自己都可以全部改晒正, 仲要係啱晒㗎...真係...

作者: ashellyromii    時間: 14-12-12 13:25

hin080908 發表於 14-12-11 15:15
我中同英都未派, 但之前搵班主任時, 因為佢教英文, 佢話估唔到我仔都算考得唔錯, 因為我仔平時少出聲, 少答 ...

相信你個囝囝平時有溫習, 應該臨場會冇咁驚啫, 咁唔使擔心啦!

作者: mingmama    時間: 14-12-12 20:15     標題: 引用:Quote:hin080908+發表於+14-12-11+15:13+唔

原帖由 ashellyromii 於 14-12-12 發表
係呀, 所以我喺佢考完試第三日就開始同佢溫吓喇!

係呀, 數學真係要好小心同專心架, 其實85已經好叻喇!!!  ...
你個女三年級嗎?

作者: ashellyromii    時間: 14-12-15 13:12

回覆 mingmama 的帖子

⋯⋯⋯⋯
作者: puppyning    時間: 14-12-16 09:29

唉! 出年到我......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5