教育王國

標題: 細B IN N 班不愉快經歷 [打印本頁]

作者: mamahahaha    時間: 14-11-17 09:41     標題: 細B IN N 班不愉快經歷

星期六 同 細B ([size=14.4444446563721px]2013年尾) 去INTERVIEW, 諗住搵下D屋村學校希望要求無咁高等我BB有書讀下...點知原來要搵個學位真係好難...

我地去到先知得一個家長陪同, 咁當然就係我啦, 我BB 依家未識行,所以唯有手抱入去 (眼見同一批的小朋友已經識行,仲係好穩個種....我估未必係細B)
入到去除鞋去PLAYMAT圍圈坐,咁我地全最側邊,隔黎有個小朋友坐低無耐打左我BB一下...我BB就大喊...惡夢就開始了....

首先老師要我地跟佢做好似早操的動作例如企係度拗腰踏步等等,我BB當然唔識做 (呢個時候佢仲喊緊), 做完2個老師就好似ROLE PLAY 咁introduce d puppet出黎, 個d識行小朋友已經沖晒出去圍住個puppet, 而我bb當然係呆坐...好啦, 老師同埋puppet 都逐個小朋友say hello 比小朋友摸下...但老師竟然無理過我地 (因為我地坐最側邊....)
個陣時我已經有hard feeling 打算走, 不過心諗好啦黎到咪睇下in d 咩當上下堂啦....

入到課室要坐幼稚園的bb登,我bb未坐過(在屋企都係坐high chair 有安全帶個d), 所以佢又喊...同埋想走, 我唯有在後面扶住佢,老師拎左d杯出黎,但d杯係大人用的膠杯非學習杯,我bb唔識用...倒到佢同我都濕晒,之後玩玩具....最後老師拎d crayon 出黎叫大家畫畫....(下...我bb未學揸筆)...所以bb當然咩都做唔到...

我好無奈, 同埋不斷同bb講我地比d體育精神完成佢...最後我連鞋都著唔到就走左...我d 眼淚已經好想湧出黎...好難受

其實我唔介意無 interview 機會, 咁咪遲一年入學law, 點解要比個機會我地但黎到又咁玩我地呢?你比d我地細b無咩可能做到的項目比我地...我好懷疑呢d老師係咪真係識得因材施教...
黎緊仲有2個interview, 但我已經好驚, 驚到時咩都做唔到....

其實歲幾的bb係咪已經識得做早操動作, 自己飲水, 畫畫等等架?

11月真係好難捱,純呻,不喜勿插

作者: legolas625    時間: 14-11-17 09:50

細B媽媽係辛苦D,我而家K面試都係咁,因為仔講野唔叻,可考慮遲一年先讀。
作者: mamahahaha    時間: 14-11-17 09:57

其實我唔介意遲一年先讀,但唔想收細B就唔好叫人去INTERVIEW啦....搞到大家都驚左
作者: sushimama    時間: 14-11-17 10:14     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我都係11月細b媽媽,明白你
因我有時也有點討厭聽到那些8/9月份出世的也叫細b,當然他們比1,2月出世的年幼,但起碼在11月interview時大多已識行和聽指令,根本與11/12月份出世無得比。
或許有些家長覺得係你們自己細b媽媽選擇去面試,你們也可以做大b,但以我做的資料搜集,很多k1是按年度收生,所以不能做大b的。

我聽過最難受的是,有大b家長說,車,你們自己唔計好時間先生bb,不能怪人,我真是想喊出來⋯純呻x2,不喜勿插

作者: mathpets    時間: 14-11-17 10:18

I highly recommend deferring a year and become a 大B. I did that for my son who was also born in November and he is now one of the best students in his class purely because of his age. Please don't feel discourage!
作者: enkolee    時間: 14-11-17 10:21

一個家長陪好正常, 試個有次可以兩個家長陪, 情況好亂, 太多人, 老師叫小朋友唱歌, d 家長唱得仲大聲過d限小朋友, 仲要成日遮住咗我個細路
作者: mamahahaha    時間: 14-11-17 10:21

sushimama 發表於 14-11-17 10:14
我都係11月細b媽媽,明白你
因我有時也有點討厭聽到那些8/9月份出世的也叫細b,當然他們比1,2月出世的年幼 ...

那個家長有病呀?計好時間生bb? 依家bb係機械人製造出黎架?佢係神賜比我地的禮物,係咪要求神比個大b 我呀?係咪如果係細b就叫佢唔好出世呀? 低能又有病! 好嬲!

作者: babyhazel106    時間: 14-11-17 10:24

明知無机会,我就選擇唔去in,寧願有等近2歲之前兩、三個月才找插班,起碼自己都無咁大壓力

我BB係10月B,當年也是7、8月暑假才開始搵學校插
作者: Cecilia_mum    時間: 14-11-17 10:27     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

睇開d!唔一定要讀N又唔一定要名校!細B其實入K時間3㱑左右剛剛好。我身邊好多名幼出身但上唔到大學例子,普通人一個。反而醫生有一半以上都係中下家庭。以最低成本養育最優質小朋友,呢d先叫贏唒。

作者: 海獅媽媽    時間: 14-11-17 10:33

其實11, 12月可以選擇做大B
反而9月先尷尬, 高不成低不就,

但樓主唔洗HARD FEELING
我之前都試過IN 村校IN到以為IN名校
之後IN第2間先回復自信咋

同小朋友識自己選擇架
唔好既, 唔鐘意既, 佢地會特別扭
我是這樣認為既
作者: yannietimb    時間: 14-11-17 10:38     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

唔好唔開心,當帶小朋友去跟哥哥姐姐玩下,平常心,我仔8月b, 記得舊年去interview 時岩岩識行,基本上去到學校,大部份小朋友都係抱住,因為一歲多d既人仔識行都不太穩吧!至於用杯飲水,我仔仔係返左n班先學識!

作者: mamahahaha    時間: 14-11-17 10:43

多謝你地呀,我都係疊埋心水下年先讀的,只係想去見識下同埋當做rehearsal ja 只係學校咁樣對我地...先有hard feeling
作者: chilungmail    時間: 14-11-17 10:47

最好可以練到BB見到陌生人唔驚唔喊就得架啦.
至於間學校收唔收就真係隨緣份啦. (做哂指令又可以唔收, 做唔哂又會可能收)

你可以當係去玩下見識下, 輕鬆D唔好影響到BB情緒.

作者: Unutterable    時間: 14-11-17 10:55     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

係屋村學校in n班係好得人驚
我亞囝唔係細b(5月出世),係間大房等緊既時候,其他小朋友已經食緊波板糖同識得一腳踏落垃圾桶,然後掉垃圾

真係屈機,我亞囝淨係識得行咋

作者: ensy    時間: 14-11-17 10:59     標題: 引用:多謝你地呀,我都係疊埋心水下年先讀的,只

原帖由 mamahahaha 於 14-11-17 發表
多謝你地呀,我都係疊埋心水下年先讀的,只係想去見識下同埋當做rehearsal ja 只係學校咁樣對我地. ...
我覺得係個別學校問題,大部分學校對細b有唔同in法,唔好咁快無信心。我個係大b,in咗5間,有時覺得大b唔係想象中咁著數,因為有好多嘢老師assume你識,但你唔識/做唔足/唔肯做通通扣分!1-2月大b問題仲要深過6-7月嗰d好多... 所以有時係睇彩數,祝你好運!

作者: PLUTO_JOEY    時間: 14-11-17 10:59

揀學校就係要揀一間適合小朋友的地方, 你看都這個環境就知唔適合你小朋友啦, 加上佢自己都唔鐘意(佢地雖然細, 但真係會懂得選擇架) 。唔係灰心的, 你要誠應你的小朋友真係比其他小朋友月齡細, 用唔到係正常的, 反而有啲大B都未必識做就應該担心了。加油呀, 為小朋友揀一間合適的學校好重要呀, 有些學校係專收細B的, 佢地會有耐性啲架, 再唔係開學後做插班生囉, 到時大啲去interview就會好啲架啦!
作者: kayleyleung23    時間: 14-11-17 11:00     標題: 回覆:海獅媽媽 的帖子

同意海獅媽媽,11/12月做大b好過,點解要佢甘快讀,9月重慘,做大b又大得太多,做細b又吾夠爭,我覺得8/9 月bb最吾低

作者: torunpoland    時間: 14-11-17 11:06

真心建議,11 或12月出世的小朋友,尤其男仔,真係做大b啦!小朋友發展有自己的規律節奏,迫唔到架!男仔比女仔慢(一般而言)又係事實,小學前的優勢明顯在女仔度,若是細仔,蝕上加蝕,除非父母睇得好開,到時又會急如熱窩上的螞蟻,要想"要不不留一級"? 諸如此類。
作者: piggymonkey    時間: 14-11-17 11:24

回覆 mamahahaha 的帖子

我舊年帶阿囡(12月細B)去in N, 都係好難受, 不過無你個case 咁極端

當時去in 邨校N, 阿女只得11個月, 未識行, 要扶住嘢先企得穩, 我自己一個揹住佢去, 嗰陣我又岩岩有咗細妹, 大住肚揹一個B 真係好辛苦, 去到仲要單手抱住佢除揹帶 (因爲佢未識自己企穩, 唔抱唔得), 入到去課室group in, 已經一班家長及小朋友坐晒係度 (因爲我得1個人帶又論盡, 所以比其他人遲入到課室), 連位都無得坐, 好難先揾到一個角落安置阿囡, 俾張小朋友椅佢坐時, 先發現原來佢唔識坐櫈 (佢未試過無安全帶既情況下要雙腳垂下坐)....

作者: shermanwu    時間: 14-11-17 11:37

好慨嘆依家香港的教育制度真的好CRAZY, 如果歲幾人仔識做咁多野, 咁又駛咩返糼稚園呢.

最近我同小女(9月細B) IN過一間新開兩年的糼兒園, 我好欣賞佢地唔考小朋友, 只問家長問題, 咁小的小朋友TEST佢地有咩意思, 有時小朋友當日心情唔好未能好好地發揮但不代表小朋友能力差
作者: csc1150    時間: 14-11-17 11:52

我BB係8月出世, 你以上講既, 我BB都未識做, 唔使咁介意既, 你既經歷我都有試過, 其實BB依家未識做既野, 大少少都識, 無學校收咪最多遲1年讀囉, 我都未有offer

作者: kkqueendom    時間: 14-11-17 11:53

回覆 sushimama 的帖子

8,9月b點解唔可以叫細b?9-10月b都係一班俾好多名幼起pn班拒之於門外既bb,佢地不比11-12月b好,我只能講11-12月b係叫超細b,總之大家共勉之啦

作者: baby_112    時間: 14-11-17 11:56     標題: 引用:星期六+同+細B+([size=14.4444446563721px]

星期六 同 細B (2013年尾) 去INTERVIEW, 諗住搵下D屋村學校希望要求無咁高等我BB有書讀下...點知原來要搵個 ...
細b係慘d, 大b真係會識做早操動作, 自己飲水, 畫畫等等

作者: mamahahaha    時間: 14-11-17 12:06

我好明白8, 9 月B, 所以比我選, 我寧願做超大或超細B lu, 但緣份嘅野唔到我地揀bb做大定細,做大做細我都會愛佢,就算無學校收佢, 就算佢一入去就喊我都會咁愛佢....
作者: 天悅    時間: 14-11-17 12:25

我囝囝都係11月出世,但我俾佢做超大b,今年面試感覺良好,
基本上全部都識做,情緒亦控制得好好,
其實我覺得11月出世可以有得揀做大定細,真係幾好喎,
9-10月出世的先高不成低不就
作者: tulipmama    時間: 14-11-17 13:28     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我想,呢個問題有兩面。
一方面又想學校比機會見細B,但一方面幼稚園又可能覺得唔理BB大細,要求都是一樣的,呢D學校他日上課都唔會就細B跟唔跟得上。所以咪比你BB 試下係咪咁早熟囉

作為一個12月細B既家長,我每日都提醒自己,去到interview時不要理會其他人,不要理會程度,當同BB去玩,做到就做到,做唔到都鼓勵下笑下。收唔收係其次,最重要保持BB開心就夠了。

報定一兩間出名收細B的,大不了下年再見

作者: C.Humphrey    時間: 14-11-17 13:32     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我12月b,由出世已諗住遲一年做大b,就係唔想勉強自己同bb。今年去in pn好輕鬆,所有task順利完成,仲同老師對答如流,間間都超快in完。
所以樓主唔洗灰心,出年你做大b就有信心好多,同阿b玩多年先囉

作者: 大聲爸    時間: 14-11-17 13:50

樓主,自從小女要報N報後,keep住在這裏睇其它家長interview學校資料,如果你覺得bb handle唔到個interview,又有唔開心感覺,咪唔好去囉,我都放棄in九龍塘某幼稚園,知道女女完全無可能做到佢地要求,唔好煩。。。
如果去得,咪攞經驗,又有多一日同bb出去玩,接觸新小朋友,其實又幾開心wor,咁樣諗,會happy好多,又可以同人share經驗,正
至於,有時見大家話老師黑面或無乜照顧小朋友感受,唉,佢地一日in過百人,又要短時間完成interview,之後可能上堂或其它admin工作做,又疲勞。
都好辛苦姐

作者: 文文豬豬    時間: 14-11-17 13:54     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我兩個B都係九月B,一定無得諗repeat!
大女上年考K,都有不錯的offer!(eg: st cat, 宣道)唔好睇少自己BB,學校既老師係會識得欣賞架!
同意男仔發展比女仔慢,所以父母也急不來!
今年輪到仔仔考K,成績未出,但面試時有老師欣賞佢,做父母已經好開心

作者: CYY509    時間: 14-11-17 14:13     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我仔5月B,未算大,也不算細,我完全明白細B真係好吾底,連in 的機會也吾比,太過份,不過真係吾好睇少細B,我姨甥仔係細B ,但好叻,吾可以相信係細B,但現在的教育變成這樣制度,算了吾好吾開心,當去playgroup ,吾好傷心,不一定吾收細B,自己盡力了便ok , 不過我最憎人講:(你吾計好先生BB,(這句話是痴缐人才講)

作者: sushimama    時間: 14-11-17 14:39

我其實都好認同, 幼稚園只係漫長教育道路上開始, 不等於一切, 但真的有些學校是按年度收收, 如又想給BB 機會試下, 就要面對現實。

放輕鬆, 知易行難, 細B媽媽, 一起努力。

我自己都有一間專收細B N班OFFER, 所以我覺得心情OK, 有更好的當BONUS, 冇的就接受, K1 時再努力, 或小學大抽獎時會有好運吧!
作者: 貝珠    時間: 14-11-17 14:47     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

有時學校係看家長表現,不是BB的表現。我都係用玩下心態,Bb 做到就最好,好多時屋企識做,出到來乜都唔識。

作者: jutma    時間: 14-11-17 15:14

明白當日難受, 不過媽媽不用太介意, 其實唔識做未必唔收, 做晒又未必收, 所以, 唔駛太在意。
另外, 我既6月B, 都唔識做早操 (亂郁就得), 亦唔識用杯 (其實我大仔都係N班係學校學識既)...我甚至估老師都唔預小朋友識, 可能考下反應都唔定。
另外, 唔好以為1月B一定好著數 (當然一定有優勢), 我去play group, 有個1月B, 因為佢識多d野, 所以坐唔定, 行來行去, 又唔聽指令, 可能我地d中、小B因為唔識, 乖乖坐係度, 老師會覺得聽話收架~~
所以, 唔駛氣餒, 講到尾, 都係睇運氣。
加油啊~

作者: boyandes    時間: 14-11-17 15:50     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

完全明白你感受,n班interview真係好有問題,不過唔interview 又唔得! 冇可能先到先得,唯有學校同家長都平常心,當去playgroup玩遊戲啦,p.s.小朋友都有早熟遅熟,早發育的1歲就好似2歳多,會走會跳大膽D又會講好多野,不過唔代表大個係聰明,相信好多學校都知道的吧

作者: adalyho    時間: 14-11-17 16:13     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

同意!如果真係有家長甘講,佢地本身好有問題!俾外國人聽到、嚇死人!香港是什麼地方?

作者: Leetamdamleung    時間: 14-11-17 16:14     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

樓主bb十一個月大嗎?

我b 係細b,好多task都做唔到,我都係抱住同小朋友去玩心態入去,大組唱歌跳舞我b都只係呆企呆望,唔識玩,我當上playgroup咁,同咁多同齡b一齊玩,我覺得對阿b都係幾好體驗呀,我都好enjoy。小組或獨立面試,做到幾多做幾多,平常心,知道bb的程度回家好好再教,次次做唔到我都照讚佢叻,唔好比太大壓力自己同b,大不了下年做大b之嘛。

作者: mamahahaha    時間: 14-11-17 17:06

Leetamdamleung 發表於 14-11-17 16:14
樓主bb十一個月大嗎?

我b 係細b,好多task都做唔到,我都係抱住同小朋友去玩心態入去,大組唱歌跳舞我b都 ...
係呀, 我BB11個幾月大就黎1歲, 我去到都係當試水溫,同埋可以睇下咩幼兒園有咩文化同埋教學理念,有D好著重中英文,有D好著重生活自理....都係好好的學習機會!
作者: konew720    時間: 14-11-17 18:11     標題: 引用:星期六+同+細B+([size=14.4444446563721px]

星期六 同 細B (2013年尾) 去INTERVIEW, 諗住搵下D屋村學校希望要求無咁高等我BB有書讀下...點知原來要搵個 ...
好老實講,坐普通櫈、用普通杯飲水同埋畫畫,一歲既小朋友係做到,反而係點解你唔同佢係屋企做。
同埋你明知自己既小朋友係細B,應該預左去interview係咁,你報得名,學校一定要俾interview機會你。

作者: w.ling    時間: 14-11-17 18:28     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

阿囡係細b,今年用細b身份in k。岩岩星期六in完都有的hard feeling。但認同有時真係睇彩數,咁岩in既老師係點,老師同小朋友夾唔夾眼緣。我自己都係暑期後幫阿囡搵插班,早一年冇apply n,個時覺得得幾個月大就話要apply n,1歲就話要佢坐定定in,我真係受唔到。亦覺得讀唔讀n都冇所謂。而我自己就比較鍾意阿囡做細b,唔想佢差唔多4歲先讀k1,所以寧願努力試下打去搵插班。又好好彩搵到,仲可以留位升k1。自己今年再報出年既k1,有一間已經收到offer,但阿囡其實唔係叻,個日入課室in之前,仲訓左,係俾我搞醒,佢不在狀態,而問我問題時,其實我又唔太試講野,我自己預左唔得架,但又俾佢考到,我報am,又入到am。其實我係想表達,唔好灰心,大家努力,有時係睇彩數,唔關bb既事架,個一刻有hard feeling,我都試過,過左就算。加油呀!

作者: w.ling    時間: 14-11-17 18:32     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

仲有,講到用杯飲水,我家下返n班,全都係2歲以上,都一樣有人未識用,我個囡家下佢在學習中,佢係鍾意學大人用杯,但有時都一樣會倒到周圍都係,正常架。另外,就算1歲左右時,同期既bb,一樣大把未行得好,甚至要fu住先行。所以全部都正常架。

作者: w.ling    時間: 14-11-17 18:34     標題: 引用:Quote:原帖由+mamahahaha+於+14-11-17+發表

原帖由 konew720 於 14-11-17 發表
好老實講,坐普通櫈、用普通杯飲水同埋畫畫,一歲既小朋友係做到,反而係點解你唔同佢係屋企做。
同埋你明 ...
報名唔一定有得interview架!

作者: w.ling    時間: 14-11-17 18:38     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我好明白樓主有hard feeling既原因,唔係只因小朋友識唔識做。就等同我帶阿囡去in k1,我預阿囡未必好表現,預阿囡實會未必識,而係因為老師對自己及小朋友既態度問題。

作者: Shellyxlk    時間: 14-11-17 18:44     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

Group in 係難啲,太多唔同age Bb 又你個係細B,但聽你講你都好似冇 prepare 你B去 interview? 我囡囡14個月9月細B, 佢10個月開始上playgroup, 最初都大叫唔想坐圈唱歌,唔識line up 等等,我們上星期去 interview, 佢表現又好好,咁比你B做超大B到時未又係你個B大其他B好多,識多好多嘢。又唔可以話玩你叫你細B去 in,最少有個機會,可能有啲細B又ok 呢!有D學校直情叫8月之後出生唔好報多, 仲歧視

作者: Madambarbie    時間: 14-11-17 18:47     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

不要太傷心,大中小B去in, 老師有唔同standard 去俾分,唔通佢地收哂大B咩,我暫時見左3間,8月B, 你去in個啲我個B都可以做到哂,但係老師仍然要求我個仔要講野,講自己名講邊個帶佢黎講thank you, 15個月大男仔點識講咁多野,無奈

作者: adalyho    時間: 14-11-17 18:47     標題: 回覆:w.ling 的帖子

w.ling, 絕對同意!小朋友做唔到唔係問題!問題係有某一些老師會講說話俾家長聽,令到家長難受。甘細個小朋友,又要唱又要跳,叫你企就企,坐就坐!當然有小朋友真係做得到、家長都spend 好多錢同佢地返Playgroup! 但做唔到既小朋友我唔覺得佢地有問題喎!做乜d老師好似覺得唔可以接受!?

作者: Madambarbie    時間: 14-11-17 18:54     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

不過in左再間好好,淨係問家長問題,小朋友係觀察佢同家長互動點玩,無問過小朋友。其實join pg 真係有用,呀仔8個月開始玩,宜家好多上堂要做的都會自動去做,拍凳,聽自己名舉手,自己掉垃圾.......

作者: amoyresident    時間: 14-11-17 19:21     標題: 回覆:Shellyxlk 的帖子

其實大中細B都有難度,大B的要求高好多,答哂又末必收,有D仲要求大B講句子,考K1野,而且大B識行識走,佢曵曵,家長禁都禁唔住

作者: crystal媽咪    時間: 14-11-17 21:53

唔好唔開心, 當去試下, 同埋知道有咩要考要識, 出年/之後插班準備得好D.

加油.
作者: w.ling    時間: 14-11-17 21:53     標題: 引用:w.ling,+絕對同意!小朋友做唔到唔係問題!

原帖由 adalyho 於 14-11-17 發表
w.ling, 絕對同意!小朋友做唔到唔係問題!問題係有某一些老師會講說話俾家長聽,令到家長難受。甘細個小朋 ...
星期六in完,我有hard feeling,另一個原因,係覺得佢地好可憐咁,得2歲人仔就要interview,一個陌生環境,陌生既人(仲要冇笑容,講野'骨骨'地)… 做一輪或回答一輪… 驚都真係唔出奇。

作者: bmfyu2001    時間: 14-11-17 23:13     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

我好明你心情,我仔都係細b, 11月出世。佢11月1日in n班 都未夠1歲, 但佢就好彩已經識行。in 得5分鐘就走人,但我眼見其他學生in 左好耐,我相信係大b 啦!初初我估學校一定唔收我仔,點知我仔又好好彩,收佢。

我記得老公當日問佢叫咩名?我心諗你要1個得11個月既bb 點答你呢。但出奇地我仔做到老公既指令。

In n 班都好睇bb 既當時表現,個日我仔勁扭眼訓,我都估死緊架啦,一in 完9.9秒訓左。

作者: bmfyu2001    時間: 14-11-17 23:17     標題: 引用:我好明你心情,我仔都係細b,+11月出世。佢1

原帖由 bmfyu2001 於 14-11-17 發表
我好明你心情,我仔都係細b, 11月出世。佢11月1日in n班 都未夠1歲, 但佢就好彩已經識行。in 得5分鐘就走 ...
唔係老公,係老師先岩

作者: mamahahaha    時間: 14-11-18 00:18

w.ling 發表於 14-11-17 18:38
我好明白樓主有hard feeling既原因,唔係只因小朋友識唔識做。就等同我帶阿囡去in k1,我預阿囡未必好表現 ...
你明白我的感覺多謝你!
作者: MiffyShe    時間: 14-11-18 00:20

Actually, kids must reach 2 yrs old before starting PN class in Aug/Sept.  And, it is unfair to interview small babies as they really know not much at around 1 year old.  I think there is no discrimination for the schools to reject small babies as they are really too small to entering schools.  
作者: jessie.z    時間: 14-11-18 08:42     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

又唔好唸到甘negative,你自己都講啦唔介意遲一年入學,甘今年當同BB摞interview經驗咯。個個BB發展個速度都唔同,現在未做到話唔定以後系最叻個個。呢個階段最重要系父母對BB的support,你緊張同傷心時BB同時都會有一樣感受。小朋友健康開心地成長最重要。relax

作者: mamahahaha    時間: 14-11-18 09:06

Shellyxlk 發表於 14-11-17 18:44
Group in 係難啲,太多唔同age Bb 又你個係細B,但聽你講你都好似冇 prepare 你B去 interview? 我囡囡14個 ...

睇到呢個MSG有D傷心,有似bb 表現唔好就係媽媽無準備,不如我講下我又prepare左d咩,我就係知道自己個b係細b, 所以一早就排育嬰院等佢學群體生活,學規矩學自理,佢出世我仲放緊產假已經日日在床邊講故事,唱兒歌比佢聽,8個月已經上外語playgroup...我估我的 preparation 唔會比大家少吧?

我地係要返工媽媽早出晚歸,接完小朋友回家餵dinner沖涼自己一個搞掂,每日可以同佢玩的時間唔多得個1, 2小時,呢2小時每日都要諗下有咩可以train 佢, 英文?用學習杯?學坐?學企?學行?唱歌?睇書?  2小時可以做到幾多?我估呢d痛苦只有要返工的媽媽但又無咩backup先會明....

我覺得有時小朋友學習發展快慢不同,你教佢好多野佢未必吸收到, 小朋友唔識, 未必一定係家長無教的吧?唔好用小朋友的表現來釐定父母的努力

作者: kiosk99    時間: 14-11-18 09:17     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

傻瓜媽媽,你同bb已經盡咗力,冇乜嘢需要唔開心,正面啲諗,其實佢俾大b 打完冇打返人佢已經好乖!

我囡係大b, in 咗唔少n班,就我所見,大部分學校都會就大細b 有唔同嘅task嚟評核,如group in 學校則安排年紀相若為一組。聽你嘅不愉快經驗,似乎學校冇呢方便考慮,interview 係佢in 我嘅同時我都in 緊學校,如果呢啲咁基本嘅嘢學校都做唔到,咁你都唔好考慮呢間啦!

加油呀!

作者: sushimama    時間: 14-11-18 09:38     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

不要傷心,我睇完果個post後,我覺得他/她好大機會唔係超細b媽,正如那些說應計好日子做大b的一樣⋯

我跟你情況差不多,但我日間有婆婆和工人姐姐幫手,但老實說,我不會要求他們要train up 1歲未夠的bb,他們要照顧日常生活都很幸苦了。

我也在9個月大帶她上playgroup, 有些人又會話你對bb要求高,怪獸,講真,我真好想講,我帶bb去playgroup 玩,有什麼要求呢?

其實我想我們最大的hard feeling 來自老師明知1歲bb未識講野,未真正懂指令,但也要這樣去考bb,你可以說一視同仁,但也可說可無䅲。

我上次帶bb去interview老師問我有冇教她認字,我老實回答,她1歲未夠,我覺得未有需要認字囉,我真好想反問,我應該要教認字嗎?

作者: Me_lala    時間: 14-11-18 11:39     標題: 引用:星期六+同+細B+([size=14.4444446563721px]

我覺得係你個間有問題羅,我個十月b, in左幾間都冇試過咁,都係簡單比下野老師。放入邊度咁ja wor....
㨂番間好d既學校。。

作者: jlbb1    時間: 14-11-18 12:19

作者: jlbb1    時間: 14-11-18 12:23

作者: 964000    時間: 14-11-18 12:29     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

細B吾識女好正常,吾收咪擺就,到佢大的就自然識。最緊要要對BB有信心,佢咁細比人捉左去interview比人評頭品足,你估佢想?無論佢表現如何,我都會讚佢叻叻

作者: wing421    時間: 14-11-18 13:34

其實真係唔使唔開心丫!我個仔都係2012年12月既超細B,今年都搵緊學校
但我去INTERVIEW既心情係擺明去陪跑,因為真係睇得出,BB差幾個月就真係會差好遠!但我無唔開心呀!去INTERVIEW當去攞個經驗,到出年時咪有個準備囉!而且出到去INTERVIEW比仔仔出去玩下,見下人我覺得幾開心添....
BTW我個仔今年INTERVIEW都唔好架!自己名同幾多歲都未識講!不過我都無點放上心.輕鬆D啦!唔好比BB同自己咁大壓力

作者: melomame10    時間: 14-11-18 13:48     標題: 引用:Quote:sushimama+發表於+14-11-17+10:14+我

那個家長有病呀?計好時間生bb? 依家bb係機械人製造出黎架?佢係神賜比我地的禮物,係咪要求神比個大b 我 ...
唔好咁,我細b十一月,冇讀過N, 剛剛有好好的幼稚園收了k1!!
細b其實好呀,唔讀K可以做大b讀N!

作者: tulipmama    時間: 14-11-18 13:48     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

不要理會別人!加油!

作者: hopeful123    時間: 14-11-18 14:22

我都講下我既經驗, 我呀仔係12月出世, 好明顯, 男仔仲要比同年既女仔細, 學野慢的, 我比佢遲左一年入學, 一歲時無比佢interview, 差唔多兩歲先interview, 佢既表現先同其她小朋友差唔多, 兩歲九個月先讀pn. 由於他在班中較高大, 又大個的, 所有既野都好容易pickup, k3時仲係班中既大哥哥, 識得去保護其她人, 又好有自信. 如果係10/11/12月bb, 尤其係男仔, 一定要比佢遲一年先入學, 佢地會開心好多, 媽媽又唔駛擔心佢跟唔上, 係咁迫佢做的未做到既野. 例如揸筆, 老師一教佢已經識, 而且寫得好好, 我地都唔駛操心. 有好多事情, 係要去到某一年紀先會做到. 無錯, 係可以早的train到佢得, 但大家都辛苦, 何苦?!
作者: mathpets    時間: 14-11-18 14:49

回覆 hopeful123 的帖子

作者: Yang81    時間: 14-11-18 16:59     標題: 回覆:sushimama 的帖子

九月B係細B哦,

作者: 天悅    時間: 14-11-18 17:19     標題: 引用:我都講下我既經驗,+我呀仔係12月出世,+好明

原帖由 hopeful123 於 14-11-18 發表
我都講下我既經驗, 我呀仔係12月出世, 好明顯, 男仔仲要比同年既女仔細, 學野慢的, 我比佢遲左一年入學, 一 ...
我都係咁諗

作者: 天悅    時間: 14-11-18 17:20     標題: 引用:我都講下我既經驗,+我呀仔係12月出世,+好明

原帖由 hopeful123 於 14-11-18 發表
我都講下我既經驗, 我呀仔係12月出世, 好明顯, 男仔仲要比同年既女仔細, 學野慢的, 我比佢遲左一年入學, 一 ...
我都係咁諗

作者: gouramip    時間: 14-11-18 17:36     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我女又係11月尾B,上年平常心以細B身份in了間n,因為新開所以收咗,今年幫佢報了n及K,屬意想佢做大B,但都試下報K,可能覺得唔得下年再戰K心態,我都當同BB去玩下,一方面當個節目,另一方面藉機了解自己小朋友多D,有D以為佢唔識,原來佢做到嘅比自己以為的多,做唔到又不會可惜,返屋企咪加強呢方面嘅training 囉,真係不用唔開心,有兩間面試之前我女有扭計喊,入到去感覺到老師理都唔太理自己,都會有hard feeling. 咪當無緣份,自己小朋友唔揀囉

作者: 思思baby    時間: 14-11-18 17:43

我都分享下啦!
我仔08年尾細B, 未夠2歲就去IN K, 佢又遲講野, 所以好多學校都唔收, 有間仲叫佢不如講N先啦, 但我唔想, 最後有幸都有一有間收左.
讀K的時候, 學習上佢跟到, 係自理& 小肌肉比其他小朋友差.
而家上左小一了, 性格依舊欠成熟, 但學習上無問題, 考得唔錯.
其實可以的話, 照比佢上N, 如真係中途進度唔好, 先轉校REPEAT一年.

作者: kbi    時間: 14-11-18 19:38     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

亞囡係十月細B,我好喜歡,因為進可攻退可守,做細B又得,做超大又得,比人多一次機會。

作者: tulipmama    時間: 14-11-18 19:55     標題: 引用:亞囡係十月細B,我好喜歡,因為進可攻退可

原帖由 kbi 於 14-11-18 發表
亞囡係十月細B,我好喜歡,因為進可攻退可守,做細B又得,做超大又得,比人多一次機會。

...
其實9或10月真的好正,細B唔太細,大B又大到盡

作者: currylee    時間: 14-11-19 21:11     標題: 回覆:gouramip 的帖子

樓主唔使傷心,我都侒11月細b 媽,月頭去in 果陣,bb 都未夠一嵗,老師睇到都咁講,仔仔唔識行唔識講,我當去玩架乍,當然佢問或叫做嘅野,大部份阿仔都唔識。。。諗住出年比佢做大仔,唔使佢見人乜都識佢乜都唔識自卑。
但乜原來好多K唔收超大b 架😭😭大家知唔知係邊d呀?

作者: 964000    時間: 14-11-19 22:40

currylee 發表於 14-11-19 21:11
樓主唔使傷心,我都侒11月細b 媽,月頭去in 果陣,bb 都未夠一嵗,老師睇到都咁講,仔仔唔識行唔識講,我當 ...
我報名時留意有一半都吾收超大B的,你明年早D做定功課啦,吾好過了deadline就得。
作者: superwoman1212    時間: 14-11-19 23:05     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

作者: patpatbb    時間: 14-11-20 00:35     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我囡12月出生,我無唔開心,順其自然。有時d人講什麼大b細b有點銀耳、過了兩崴半打後,好快追得番架拉!放心

作者: kiki826    時間: 14-11-20 13:27     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

➕油媽媽,不要氣餒!n班唔收,出年n, 同k再黎過,一定有岩自己bb既學校收!

作者: Littlecatta2013    時間: 14-11-21 12:38

我仔13年12月出世,又早產(36WK+),學野又慢,乜都唔識,而家未識行,企都要扶,我今年直情冇報N
作者: mamahahaha    時間: 14-11-21 16:13

Littlecatta2013 發表於 14-11-21 12:38
我仔13年12月出世,又早產(36WK+),學野又慢,乜都唔識,而家未識行,企都要扶,我今年直情冇報N: ...

未識行好正常WOR我覺得, 我BB都係未識行, 企要扶住...

作者: mobchan    時間: 14-11-21 16:43

其實有時細b interview 唔係一定考細b 做唔做到咩. 係睇下個家長點對小朋友. 同埋interview 投入程度. 當然你的情況.. 係好難投入.

唔緊要啦. 當一個見識. 當一個機會去睇下間學校. 係一個經驗黎..
唔洗唔開心.
作者: ccw1830    時間: 14-11-21 19:07

樓主唔洗咁唔開心,in左,當拎經驗就算了,N班唔一定要讀既。我仔係大b(2013 3月出世)今個月in左 4間學校(N班),一間offer都冇(有兩間已出左結果了),學校考既野有8成識做,但當時唔肯做/聽指令。又係勁活潑個類型,唔肯坐定定,成日周圍走。以我case黎講,仔係大b又如何,臨場表現先係最重要。
作者: currylee    時間: 14-11-21 21:42     標題: 回覆:964000 的帖子

咁大劑?? 咁真係要留意定先得,做超b 都唔易

作者: L+H    時間: 14-11-21 22:34

currylee 表於 14-11-21 21:42
咁大劑?? 咁真係要留意定先得,做超b 都唔易
係,歲半之後有机會進入trouble two, 可能好有性格,你叫佢做東,佢做西... 可能細bb聽你點反而有着素
作者: sala222    時間: 14-11-22 00:20     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我個囝12年12月,我上年冇報過PN,一心做大b。其實你報得,又以去見識下心態,都唔開心,即係你唔夠平常心。你講個d task係好簡單,細b唔識好正常,毋需介懐。去之前,好好調節下心態,會開心d。

作者: seaker    時間: 14-11-22 12:28     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我b九月b..已經卡住左,哈,我女仲要早產(28周,原本十二月出世)。。發展仲未跟到九月b..只跟到十二月b..仲未識行,只識扶嘢行。。因早產,好細粒。。。十一月頭去in時,個老師第一句話“嘩,你個女咁細粒既“。。(個心已經唔好受,心諗,我女出世2磅都無,住左三個月醫院,而家有18磅已經好叻,係矮。。唔知點解咁細粒就唔好咁直接講),入去無乜比我女玩玩具,,好快in完,我諗都無機。。但我睇到有啲老師的確需要多少少專業培訓,至少唔好咁講嘢hurt 人。。haha..我都阿q..有得讀咪讀,無咪下年報k
樓主,唔好擔心,個個有唔同經歷,我覺得最緊要小朋友健康快樂成長!幼稚園只係人生一小段

作者: Carrie226    時間: 14-11-22 13:03     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

我個仔上年都係甘,反而收咗😁😁

作者: jtw_ki    時間: 14-11-22 13:23     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我女女都係11月b, 諗住出年做超大b

作者: mamahahaha    時間: 14-11-24 10:42

我想UPDATE 下, 我上星期六又去左INTERVIEW 喇, 果然BB係會選中意的學校, 佢一入到房已經望住個老師笑晒,玩玩具又笑, 由頭笑到落尾,雖然老師叫佢指眼耳口鼻佢唔SHOW 老師,但我覺得BB已經超額完成,至少佢無喊,好enjoy! 最surprise 的是,佢前一個星期都唔識坐唔係high chair 的chair,但今次佢可以由頭坐到尾,好感恩!!!

講返d 老師,d老師好好,我bb唔識指眼耳口鼻,我話我根本無教,就算教左佢知道,佢一定唔會識指出黎 (因為佢根本唔識手指指)....但個老師無話佢,反而話︰「你bb咁細唔識好正常架」 我聽完覺得好舒服....我好enjoy 今次interview!!

呢d就係高下立見,好希望有機會入到(下年)....哈哈哈  
作者: chilungmail    時間: 14-11-24 11:13

恭喜! 加油!!
作者: pizza_fai    時間: 14-11-24 11:47     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

作者: tulipmama    時間: 14-11-24 19:03     標題: 回覆:mamahahaha 的帖子

恭喜您!

作者: tulipmama    時間: 14-11-24 19:06     標題: 回覆:seaker 的帖子

相信講者係無心既。

你要帶大細B真係唔容易,加油

作者: superwoman1212    時間: 14-11-24 21:52     標題: 回覆:tulipmama 的帖子

作者: Shangrila    時間: 14-11-25 01:27     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

雖然我嗰個唔係細b,但明白你唔開心嘅感覺,我都試過幫bb報幼稚園playgroup,我好想bb日後讀呢間幼稚園,佢playgroup收咗就入緊,不過佢話要bb夠一歲先可報,我bb夠歲數就已即刻報,但我bb5月尾出世,呢頭遞咗申請表,佢連面試都無,學校已經話收滿人,我當時都覺得唔開心。就係覺得點解咁唔公平,點解早啲出世就著數啲?

不過有時候有啲制度嘅嘢就係咁,我哋惟有盡力而為,盡咗力,問心無愧。

其實去面試單止係學校見個小朋友,你都一樣評估緊間學校係咪適合你嘅小朋友,我都報咗啲好多人話好嘅學校,但有一間其實我報名當日已經發覺唔掂,就算bb無學校收,都唔會去面試,有一間見完之後發覺佢啲老師唔多掂。另外又有兩間報名時覺得唔錯,但bb病咗去唔到面試。有時候好多嘢都好難講,有啲嘢係整定,所以你自己都要放鬆啲。

其實你今次見呢間學校都幾古怪,邊有學校會俾真杯仲要裝埋水嚟試個小朋友?真係得閒過頭無嘢做咩!老實講,可能一月啲大b真係做得到啩,但我嗰個都仲未得!咁嘅學校,佢收你,你都要諗下讀唔讀。

我成日都覺得,一味以深嘅題目去考核學生,只代表佢哋對幼兒嘅發展唔理解。再講,佢今日可以因為你bb細就無視你哋嘅存在,即使入到對你bb都無好處!

開心啲!The best is yet to come!

作者: mamahahaha    時間: 14-11-25 08:51

Shangrila 發表於 14-11-25 01:27
雖然我嗰個唔係細b,但明白你唔開心嘅感覺,我都試過幫bb報幼稚園playgroup,我好想bb日後讀呢間幼稚園,佢 ...
我地都係制度下的受害人,生得BB預左要參加呢個不知所謂的遊戲,大家都努力吧....
作者: puiyee61    時間: 14-11-25 16:54

我8/11 in 果間口啤好的joyful, 也很不愉快, 我囡係2013年10月B, interview 得呢間有, 好想佢出年有N班讀, 但佢又係group in 第一個喊, individual in 時, 一見個鬼佬就狂喊, 係咁攬住我唔肯坐, 個鬼佬黑晒面............我唯有唔in 走人, 因為阿囡interview 之前仲打左1歲針.........我唔明點解香港既小朋友咁慘, 要有N班讀......我都唔想迫阿囡讀N, 但又唔想阿囡出年冇得讀, 要後一年才有得讀, 但冇法啦, 由出世開始, 香港呢個遊戲規則就係咁, 不過我知有D名幼稚園D爸爸媽媽可以走後門, 真係好唔公平.......好似我有個朋友, 佢小朋友又係10月B, 但上年有得唔晒點in 就入到 KLT canxxx...........
作者: 紫蘿蘭    時間: 14-11-25 23:31     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我女in 時遇上一位嚴肅既老師,笑容欠奉。阿女連望都唔敢望,之前in 兩間表現都唔係咁,當時我都好愕然。我見老師望住我女,黑晒面。後來又去另一間in, 今次係啲老師扮晒小朋友聲,吊高八度講野,我女又係唔同佢地玩,不過唔係怕,只係我估係唔知啲老師點解咁講野。但老師好有耐性佢,最後乜都肯回應老師。
由此我即睇到兩間學校既分別。

作者: Irenecys    時間: 14-11-27 07:04     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

Sorry, 果post有少少長,先講講我的情況,大仔12年1月出世,細仔13年12月出世。
大仔見pn時在某程度上是有優勢,就算in得唔太好都有offer,但係in 時都真係一把汗,因為大過d,活動能力高d,又自主d,但又未明白晒要守規矩,所以就無咁肯聽話,見到想玩的玩具就有心機同老師玩,否則就周圍望或行,看看課室內有甚麼玩具好玩,唔專心答老師。有野唔識做或唔識講又會俾老師話“吓,佢咁大個都唔識呀!你在家沒有train佢這個嗎?” 。就算老師唔講,但眼見其他細過佢的小朋友(當然女仔居多)都做到(例如未夠一歲半就講到自己個名和好多野),都搞到自己擔心個仔是否發展慢咗,懷疑自己是否做唔夠…但問番兒科醫生佢地又會話俾你聽這個歲數未發展到這個程度是正常,果時都幾1516…

所以你話做大b/超大b是否一定好些?我認為未必然,老師點都對大些的小朋友有多些要求,對細d的bb則會用低一點的標準。當然我同意就遊戲規則而言,細b是無咁著數,因為有些學校會講明唔收細b,又好多學校收完大些的bb還有位才考慮細b。

始終pn唔一定要讀,如果只為讓小朋友學習群體生活,playgroup也可以,而且返playgroup應該無咁容易病。所以,我今年沒有特別為細仔報pn,只報了哥哥果間,因為見間學校收了不少細b,而整體來說新生適應安排好。而間學校講明細b要出年5月後才會安排面試,我也覺得ok,起碼佢到時大過d,表現都會好些,總好過現在去in還不懂得俾反應老師。

不過,下年就真係要想清楚是否讓他做細b(報k1)還是超大b(報n)。我想應該兩者都會報,看看他到時發展情況是適合哪一個。雖然一次過in咁多好辛苦,其實正面點來說,細b有多個選擇都好,我都唔想只著眼做超大b,遲一年in k1的話怕會給自己好大壓力,如果到時in得唔理想的話,可能個人仲down,仲驚,又後悔點解浪費了一年。始終in k1時有些中/細b漸漸追到大b,大b的優勢漸減。

樓主也不用太在意in時小朋友完唔完成到d tasks,去多幾次後就會發現小朋友雖小,但也會自己揀學校,高興果日就表現好些,唔鍾意果日就會玩野扭計明明識都唔睬老師。學校揀你,你和小朋友也在揀學校,講到幾好幾有名的學校,安排差/小朋友唔鍾意的話,俾個位你,你也要考慮它是否適合你小朋友。

反而我會在意小朋友面試時表現出來的自己,在過程中你會留意到一些你意想不到的情況,你以為佢唔識的東西,有時在面試時又會不知不覺間做到;你以為佢好sociable或怕羞,但原來可以在面試時剛好相反…總之,在過程中你對小朋友會加深認識,enjoy。

作者: mrschan127    時間: 14-12-2 00:53     標題: 回覆:細B IN N 班不愉快經歷

如果人人可以選擇時間生仔,那就不會有人想生都生唔到啦!不負責任。
我個係中b男,都係得1個offer,本來打算冇就唔讀,慢慢長路,讀小年唔會屎。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5