教育王國

標題: 協恩interview後感 [打印本頁]

作者: Jasminema2012    時間: 14-11-9 14:23     標題: 協恩interview後感

8/11 小女在協恩interview, 響waiting area校長有親自出來跟小朋友warm up一下,感覺有禮貌及親民。之後分6個小朋友在課室外排隊,其實裏面有考師示意可入得,但因為有一小朋友有d摟計所以出面嘅老師跟小朋友唱左兩首歌warm up才順利一齊入課室,感覺老師絕對有愛心及耐性。課室內我望到有3至4位老師亦笑容滿面,最後6位小朋友順利笑住出來。👍👍

作者: stitch小丸子    時間: 14-11-9 16:14     標題: 回覆:Jasminema2012 的帖子

咁知唔知in左D咩?

作者: Jasminema2012    時間: 14-11-9 16:23     標題: 回覆:stitch小丸子 的帖子

唔知,因為小朋友自己入

作者: takbe    時間: 14-11-9 21:22     標題: 回覆:協恩interview後感

我in 1/11,出面個d係義工家長,所以好nice!入到房面試的才是老師,笑容就一般啦!
好奇怪,我個組俾家長入,但其他組就唔俾入

作者: Anna_li2511    時間: 14-11-9 22:42     標題: 引用:我in+1/11,出面個d係義工家長,所以好nice!

原帖由 takbe 於 14-11-09 發表
我in 1/11,出面個d係義工家長,所以好nice!入到房面試的才是老師,笑容就一般啦!
好奇怪,我個組俾家長入 ...
比家長入,我女係自己入唔比家長入。入到去考 d 乜?

作者: Cheesepop    時間: 14-11-9 22:58     標題: 引用:我in+1/11,出面個d係義工家長,所以好nice!

原帖由 takbe 於 14-11-09 發表
好奇怪,我個組俾家長入 ...
好似係喊嘅小朋友先可比家長入,咁請問in d 咩架?

作者: raytem    時間: 14-11-10 00:24     標題: 回覆:Cheesepop 的帖子

我女都係8/11in 既,反而我覺得安排得唔太好,已經勁多人仲要delay, 我in3點35分,我3點30分到,點知先到3點20分個班入,其他要係校外霧著雨等足半個鐘先入校內(5分鐘1班),入到校內再等起碼20至30分鐘先in得,入到去d義工家長好nuce係房外同小朋友唱歌,我女扭晒pat起勢跳,點知唱到興起時,老師們極速開門就好似趕鴨仔咁,要佢地入去,我排第一,我比個女佢時我自己都打個突,所以我女大喊,好彩轉頭可以倍in不過超淺,我覺似交差多d!

作者: stitch小丸子    時間: 14-11-10 00:43     標題: 回覆:raytem 的帖子

超淺,咁即係in左D咩?

作者: 細咩咩    時間: 14-11-10 07:38     標題: 回覆:raytem 的帖子

係淺,因為似乎有得陪同唔洗陪嘅問題係唔同架

作者: natalieau    時間: 14-11-10 07:40     標題: 回覆:stitch小丸子 的帖子

Stitch:  想問下in 咗d 咩

作者: mrs.crown    時間: 14-11-10 11:15

回覆 natalieau 的帖子

我係陪入去IN 的家長(亞女第一次自己入,唔夠一秒喊住出返黎)。入到去,三個小朋友+ 家長一枱,一個老師。
要小朋友自己答叫咩名,認生果,砌PUZZLE,送禮物。由入課室到走,唔駛5分鐘。 不過等就等左個幾鐘。

作者: ilovewife    時間: 14-11-10 11:34

請問有無過來人可分享收生標準? 要答啱晒問題嗎?

作者: hugub    時間: 14-11-10 12:20

收生標準係有姐姐讀緊協小多數收
作者: Jasminema2012    時間: 14-11-10 12:44     標題: 回覆:mrs.crown 的帖子

咁又唔太難,不過interview呢d野唔多唔少睇眼緣

作者: happybidding    時間: 14-11-10 12:51

我都有幫女報,8/11(即上星期六)面試,但因為不可家長培,知道她一定喊,最後放棄了,各位加油。
作者: natalieau    時間: 14-11-10 12:59     標題: 回覆:mrs.crown 的帖子

我囡囡等咗好耐,好想入課室,之後等得唔耐煩想喊,不過佢入完課室超開心走用黎。返去問佢咩都晤答😭

作者: ReginaRaina    時間: 14-11-10 13:01

難道這次interview只是一場大龍鳳?
學位已定?
作者: Cocc    時間: 14-11-10 13:14

回覆 ReginaRaina 的帖子

有同感,咁小學位,old gal同自己友推薦都冇位啦,等40分鐘, in 5分鐘,安排好差
作者: stitch小丸子    時間: 14-11-10 13:36     標題: 回覆:Cocc 的帖子

我就係唔知佢in左咩,所以上来问,我女自己入去in,in5分鈡出返來唔緊要,但唔係要我等咁耐law,話多人jam左要等耐D WOw,无野呀第一年咁多人咩,仲要落住雨抱住个女係門口淋雨等

作者: BBQporkpork    時間: 14-11-10 15:37

stitch小丸子 發表於 14-11-10 13:36
我就係唔知佢in左咩,所以上来问,我女自己入去in,in5分鈡出返來唔緊要,但唔係要我等咁耐law,話多人jam ...
唔好咁嬲啦!! 囡囡肯自己入去好叻叻啦!! 可能會收呢!! Good luck!

我囡同有d同學都係N冇人仕, 一樣有am offer!!
Relax :)

作者: yankazama    時間: 14-11-10 17:52

回覆 BBQporkpork 的帖子

得60個位,真係N無都有機? 咁N無細B有機嗎?

我個囡未夠兩歲都可以自己入課室無問題,我已覺得佢好叻叻當佢成功咗喇!
其實咁樣嘅interview真好,因為可以真正讓小朋友自己發揮而家長又唔需擔心太多。

作者: bipbay    時間: 14-11-10 17:57

回覆 yankazama 的帖子

乜叫N冇?
作者: BBQporkpork    時間: 14-11-10 18:12

bipbay 發表於 14-11-10 17:57

乜叫N冇?
N 冇大概即係非教徒,媽媽非舊生, 冇姊妹讀緊or讀過協幼協小...

作者: BBQporkpork    時間: 14-11-10 18:15

yankazama 發表於 14-11-10 17:52

得60個位,真係N無都有機? 咁N無細B有機嗎?
我囡囡真係N冇, 佢班上亦都有其他同學一樣!!班上亦都有細b!!
Good luck to everyone!!

作者: ilovewife    時間: 14-11-10 19:09

要1月8 先放result,  有排等, 其他學校都唔洗咁耐
作者: eks    時間: 14-11-11 09:31

Ijust want to express my personal point of view:

1)
The interviewtime is few months earlier than before, in order to meet the time frame of new regulationof subsidized KGs.
So the applicationsmay be more than before as children may not get any offer of other KGs yet.

2)
Most parentsshould have learnt that the classroom interview has no parents’ accompany.
Parents are not sure if the little girls areindependent or not but really want to try.
Comparatively the applicants are few months younger than before.

3)
The school allowsseveral line up opportunities for those girls refusing to go into the classroom.
If you were the parents, you must want thegirls to try again and don’t miss the chance.

4)
This may delaythe schedule a little bit.
The headmistress andteachers are willing to do more and shorten their lunch time and rest.
The last group finished after 5:00p.m.

5)
With too manyapplications and not many teachers, the review may take longer time.

6)
The headmistressis nice, open-minded and has strong sense of responsibility.
My younger girl studies in K1, the chance andtime to reach the headmistress and listen to her speech is more than the chanceto reach the headmistress of my older girl who studied in one of famous KGs inKowloon Tong.

7)
I don’t know manyKGs but hardly can I find a KG with inexpensive school fee and high level ofeducation standard.

Wishgood luck to every child and every one can get satisfactory offers very soon!

作者: MamaJJ    時間: 14-11-11 14:00

唔知阿囡要自己一個in,爆喊!最後要爸爸陪in,衰硬!不過in 得好hea... 阿囡未做完puzzle就叫佢來禮物。家長陪應該衰硬!
作者: wsg1015    時間: 14-11-11 14:28     標題: 回覆:MamaJJ 的帖子

咁面試內容係咩呀?thx
因我冇入去唔知老師問咩

作者: wingtam91    時間: 14-11-11 14:31

我個女無喊,但返出黎問佢頭先老師同你玩咩?佢答我話玩煮飯仔個D囉…
都唔知真唔真!

作者: renewdanny    時間: 14-11-11 14:46

一號IN, 好快呀, 半個鍾咩都攪掂
作者: ilovewife    時間: 14-11-11 15:05

eks 發表於 14-11-11 09:31
Ijust want to express my personal point of view:
1)
The interviewtime is few months earlier than bef ...
Hi,  咁就你而言,你覺得被取錄的女孩有咩特質呢?或者阿女d 同學係咩類型呢? thanks
作者: piggymonkey    時間: 14-11-11 17:22

回覆 takbe 的帖子

點解你組可以家長入? 係大B 定細B?
我都有報, 但見唔俾家長入, 又撞咗其他校interview, 心知我女細B 又細膽, 所以放棄無去in, 如果早知家長都入得, 咁博下都好

作者: Jasminema2012    時間: 14-11-11 19:43     標題: 回覆:yankazama 的帖子

同意, 我都情願小朋友自己in, 如果家長入埋去會令氣氛好緊張😦

作者: josephine908    時間: 14-11-11 21:57     標題: 引用:[size=12.0pt]Ijust+want+to+express+my+pe

原帖由 eks 於 14-11-11 發表
1)
The interviewtime is few months earlier than bef ...
Thanks for your sharing and I think HY is a nice place for children to develop their independent, self-esteem, love and spiritual fm sch.
My daughter is a Dec, 12 baby and I feel grateful that she can go into the classroom and finished all the tasks independently.
Good luck to you all!

作者: creama    時間: 14-11-12 13:37     標題: 回覆:協恩interview後感

我見d媽咪complain d學校等好耐安排差,多數呢d都係好多人爭的名校,講真,呢d學校唔係你揀佢,係佢揀你,年年都知多人報,心裡有數去得in預左等,唔洗等係bonus.
同埋有時等嘅時間,都係考核嘅一部份,大家都係等,人地小朋友冇影響int心情,心理質素已經贏左,自己小朋友喊曬或者呆曬,無得怨。
利申,我小朋友int咁多間表現都唔係好好,無辦法,唔係學校同小朋友的錯,當無緣吧

作者: eks    時間: 14-11-12 13:54

Yes, we parents try to appreciate more and complain less

作者: Lubee    時間: 14-11-12 14:05     標題: 回覆:協恩interview後感

小朋友既經驗黎既,可能我吔after lunch 1st round, 學校安排得好好,向hall等5mins, 課室外等5mins, 全程30mins, 我個女肯排隊自己入課室,仲拖埋排佢後面原先想喊個小朋友一齊入去,出黎又冇喊,我已經覺得佢好叻女!

作者: Cheesepop    時間: 14-11-12 16:52     標題: 回覆:協恩interview後感

可以早d有result 就好啦,得唔得都好

作者: kaboBB    時間: 14-11-12 19:17     標題: 回覆:協恩interview後感

家長陪入一定冇機!

作者: happybbpig    時間: 14-11-12 22:50

或之前無咁多人報卦,但今年多到顛,收咁少人,去in都只係去睇下,玩下羅,佢有人讀緊的,細既in, 都收啦,仲邊比到咁多n無喎
作者: happybbpig    時間: 14-11-12 22:52

回覆 creama 的帖子

係啦,等好耐,排隊貼label後又再等,係咪考大人小朋友耐性呢?
作者: BBQporkpork    時間: 14-11-13 10:53

happybbpig 發表於 14-11-12 22:50

或之前無咁多人報卦,但今年多到顛,收咁少人,去in都只係去睇下,玩下羅,佢有 ...
其實HY 年年都咁多人報, 希望大家對自己個小朋友有信心,
因為對一個兩歲o既小朋友o黎講,
肯入去interview, 已經好叻叻!!!

作者: happybbpig    時間: 14-11-13 11:29

agree 小朋友自己in好啊,可睇佢在無mama在隔離係咪可以獨立,其實返學都要獨立返啦,所以贊成自己入去
作者: happybbpig    時間: 14-11-13 11:32

回覆 Jasminema2012 的帖子

家長入去已係另一樣野啦
作者: mrs.crown    時間: 14-11-13 12:52

請問有冇家長知,幾時有結果?

作者: eks    時間: 14-11-13 13:01

1月8日前出信
作者: WTK    時間: 14-11-13 15:18

有冇人in 完後接小朋友時, 小朋友是最後出來而老師有望過自己架?
作者: ilovewife    時間: 14-11-13 15:37

WTK 發表於 14-11-13 15:18
有冇人in 完後接小朋友時, 小朋友是最後出來而老師有望過自己架?
Then?
作者: WTK    時間: 14-11-13 17:07     標題: 回覆:ilovewife 的帖子

可能有機

作者: wellmax    時間: 14-11-13 18:11     標題: 引用:有冇人in+完後接小朋友時,+小朋友是最後出

原帖由 WTK 於 14-11-13 發表
最後出來代表乜??唔係代表最慢手慢腳咩?

作者: WTK    時間: 14-11-14 10:49     標題: 回覆:wellmax 的帖子

因當年有朋友個女被取錄,她是這樣說,所以問下!

作者: WTK    時間: 14-11-14 10:51     標題: 回覆:wellmax 的帖子

因當年有朋友個女就是這樣被取錄,所以問下!

作者: C.Humphrey    時間: 14-11-14 10:55     標題: 回覆:協恩interview後感

HY升小學幾個大嗎?

作者: WTK    時間: 14-11-14 19:01     標題: 回覆:C.Humphrey 的帖子

協小是自行+大抽獎,但可叩門!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5