教育王國

標題: 聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW [打印本頁]

作者: tiramisu627    時間: 14-11-3 19:55     標題: 聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學生入讀無可厚非, 但既然連INTERVIEW 機會都不給那些父母非校友、不是住在本區的學生的話,我覺得他們收晒報名費先講話無得INTERVIEW, 我覺得係呃錢LOR, IN 左話唔收就話啫, 宜家收左$40 先話INTERVIEW 都唔比, 咁佢咪好好賺?
作者: babyhamster    時間: 14-11-3 20:00

請問你住邊區?我收到面試通知,我住灣仔區。
作者: littlemybabe    時間: 14-11-3 20:00     標題: 回覆:tiramisu627 的帖子

處理申請要手續費。而且一早講好有限額,所以唔覺得呃。

作者: 潘白兔    時間: 14-11-3 20:14

我囝上年考都唔收啦!囝囝爸爸係校友+堂友+太爺係主任牧師啦,又如何呢?

作者: Moonlight819    時間: 14-11-3 20:21     標題: 引用:本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學

原帖由 tiramisu627 於 14-11-03 發表
本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學生入讀無可厚非, 但既然連INTERVIEW 機會都不給那些父母非校友、 ...
Agree! 不應收了錢才說没得in!

作者: jaz618    時間: 14-11-3 20:54     標題: 引用:請問你住邊區?我收到面試通知,我住灣仔區

原帖由 babyhamster 於 14-11-03 發表
請問你住邊區?我收到面試通知,我住灣仔區。
我住東區都冇...你b幾月出世?

作者: Tamlyn    時間: 14-11-3 21:07     標題: 引用:處理申請要手續費。而且一早講好有限額,所

原帖由 littlemybabe 於 14-11-03 發表
處理申請要手續費。而且一早講好有限額,所以唔覺得呃。
同意,申請嗰陣已經講左只in 1000人。好似蘇浙國際班咁收500蚊報名費都未必有得in所以我選擇唔報。

作者: pppwong    時間: 14-11-3 22:21     標題: 引用:本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學

本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學生入讀無可厚非, 但既然連INTERVIEW 機會都不給那些父母非校友、 ...

作者: chenille_c    時間: 14-11-3 22:30     標題: 回覆:pppwong 的帖子

That's really a big surprise for you! Maybe you are strong in background?

作者: Lamshanbb    時間: 14-11-4 09:31

會唔會關個 submission time?
作者: JKR    時間: 14-11-4 10:24     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

申請時已講明只會面試最多1000人,不是所有報名的都可以面試。

作者: chanoel321    時間: 14-11-4 11:50     標題: 引用:Quote:原帖由+babyhamster+於+14-11-03+發

原帖由 jaz618 於 14-11-03 發表
我住東區都冇...你b幾月出世?
我住東區有,11月b

作者: 豹媽    時間: 14-11-4 11:55     標題: 回覆:chanoel321 的帖子

我們有interviewon 29/11, 九龍區,冇背景

作者: Fhomama    時間: 14-11-4 11:59     標題: 回覆:豹媽 的帖子

小朋友幾月出世?大仔嗎?

作者: 豹媽    時間: 14-11-4 12:02     標題: 回覆:Fhomama 的帖子

3月

作者: jaz618    時間: 14-11-4 13:23     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

咁我又唔係好明...如果佢話以學校機制優先次序....咁點解住港島東都冇得見但九龍區有呢?

作者: chenille_c    時間: 14-11-4 13:27     標題: 引用:我們有interviewon+29/11,+九龍區,冇背景 +

原帖由 豹媽 於 14-11-04 發表
我們有interviewon 29/11, 九龍區,冇背景
你是否講緊北角聖保羅堂?29/11....

作者: gingerrice    時間: 14-11-4 13:37

我 8 Nov, 東區, 好緊張吵呀, 仲有下場趕
作者: heidya    時間: 14-11-4 13:48

無得IN, 最好退款
作者: Moonlight819    時間: 14-11-4 14:04     標題: 引用:無得IN,+最好退款

原帖由 heidya 於 14-11-04 發表
無得IN, 最好退款
Agree!

作者: sohacastle    時間: 14-11-4 14:06

報名個陣講明得1000人有得面試, 報名費亦無得退, 如果覺得比左錢無得in 係一個問題就唔應該報名, 學校寫得好清楚. 無呃任何人
作者: heidya    時間: 14-11-4 14:11

Moonlight819 發表於 14-11-4 14:04
Agree!
其實最好是, 如果有得IN, 當日 IN 就交費用, 差樣公平D.
有學校無得IN, 之後退番哂所有回郵信封, 證件COPY同埋BB相片比禾, 甘樣先最有交帶

作者: Moonlight819    時間: 14-11-4 14:17     標題: 引用:Quote:Moonlight819+發表於+14-11-4+14:04+

其實最好是, 如果有得IN, 當日 IN 就交費用, 差樣公平D.
有學校無得IN, 之後退番哂所有回郵信封, 證件COPY ...
我也是這樣想!一間學校為什麼連幾十元也貪呢?

作者: pppwong    時間: 14-11-4 14:22     標題: 引用:會唔會關個+submission+time?

原帖由 Lamshanbb 於 14-11-04 發表
會唔會關個 submission time?

作者: Taloon    時間: 14-11-4 14:27

sohacastle 發表於 14-11-4 14:06
報名個陣講明得1000人有得面試, 報名費亦無得退, 如果覺得比左錢無得in 係一個問題就唔應該報名, 學校寫得 ...

唔係好明,咁其實講明話 in 1000 人,點解唔收夠 1000 application forms 就停,仲繼續收?

作者: johnnywalker    時間: 14-11-4 14:27

作者: littlemybabe    時間: 14-11-4 14:28     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

唔明點解家長覺得唔合理又走去報,報完知道無得interview又叫回水,又話人哋貪錢。白紙黑字寫明都要俾人話,學校真無辜。

作者: littlemybabe    時間: 14-11-4 14:30     標題: 回覆:Taloon 的帖子

因為唔係先到先得,係根據所列條件篩選。

作者: littlemybabe    時間: 14-11-4 14:34     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

圖片附件: 1415082878320.jpg (14-11-4 14:34, 23.54 KB) / 下載次數 36
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU5MTR8Njc4N2E0ZmJ8MTcxODc2MTQwMnww

作者: Moonlight819    時間: 14-11-4 14:42     標題: 引用:唔明點解家長覺得唔合理又走去報,報完知道

原帖由 littlemybabe 於 14-11-04 發表
唔明點解家長覺得唔合理又走去報,報完知道無得interview又叫回水,又話人哋貪錢。白紙黑字寫明都要俾人話 ...
請你用眼看清楚文字,我們想表達為什麼學校不好像其他學校面試時才交費,而要一早收定,現在收了人錢又不interview人,怎樣決定誰人面試內裏只有他自己知,做法實在為了貪少少錢而抵比人鬧!

作者: Taloon    時間: 14-11-4 14:57

littlemybabe 發表於 14-11-4 14:34
但樓上有媽咪話唔屬於 1~8,仍然有面試機會?
作者: littlemybabe    時間: 14-11-4 15:10     標題: 引用:Quote:原帖由+littlemybabe+於+14-11-04+發

原帖由 Moonlight819 於 14-11-04 發表
請你用眼看清楚文字,我們想表達為什麼學校不好像其他學校面試時才交費,而要一早收定,現在收了人錢又不in ...
麻煩你又用下對眼睇清楚,40蚊係報名費,唔係面試費。
而且每間學校有自己嘅做法,已寫明面試篩選條件,唔同意嘅話可以唔報,報完又話人哋抵鬧就覺得可笑了。

作者: littlemybabe    時間: 14-11-4 15:12     標題: 引用:Quote:littlemybabe+發表於+14-11-4+14:34+

原帖由 Taloon 於 14-11-04 發表
但樓上有媽咪話唔屬於 1~8,仍然有面試機會?
咁呢個係另一個問題,可能係行政上出錯,或其他。但唔可以同貪錢混為一談。

作者: JKR    時間: 14-11-4 15:14     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

如果學校講明收夠1000就停,又會令好多家長緊張,又可能引致網絡擠塞。
學校講明只會安排最多1000個面試,就係想家長報名之前考慮清楚才報名。
既然明知報左名未必有得面試,都交報名費,就無謂而家先來話學校貪果$40報名費。
每間學校一定有自己既評分方法,一早講清楚好過浪費大家時間。

作者: Moonlight819    時間: 14-11-4 15:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+14-11-04+發

原帖由 littlemybabe 於 14-11-04 發表
麻煩你又用下對眼睇清楚,40蚊係報名費,唔係面試費。
而且每間學校有自己嘅做法,已寫明面試篩選條件,唔 ...
堂堂一間學校有這樣小家不合理的安排實在抵閙!

作者: littlemybabe    時間: 14-11-4 15:21     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

不再回了,明白的人自會明白。就當是學校小家吧!

作者: JKR    時間: 14-11-4 15:26

Moonlight819 發表於 14-11-4 14:42
請你用眼看清楚文字,我們想表達為什麼學校不好像其他學校面試時才交費,而要一早收定,現在收了人錢又不in ...
第一, 學校有講明只會面試 1000人, 亦講明唔會退回報名費, 並無呃任何人. 唔想冒住無得面試而損失$40的風險既, 應該一早就唔好報名.
第二, 每間學校都有自已既收生準則, 有得面試唔代表會有 offer. "怎樣決定誰人面試內裏只有他自己知" 正如其它學校"怎樣決定誰人有 offer 內裏只有他自己知" . 如果你小朋友去左其它學校面試完無 offer, 你會唔會話間學校呃你啊?

作者: sohacastle    時間: 14-11-4 15:31

當初明知有機會交左報名費係無得in, 咁介意的家長為何要報名?
如果家長覺得報名手法有問題的, 相信學校亦不合適該家長, 為何要報呢?
心甘情願報左又覺得唔抵, 好奇怪
作者: Annie888    時間: 14-11-4 15:36

作者: trachan    時間: 14-11-4 15:57

其實報唔報名係家長自由選擇, 唔鍾意間學校可以唔報
報咗唔鍾意可以唔去面試. 學校收咗唔鍾意可以唔去讀,
全部都係家長自主決定, 反而學校係好被動
老實講學校要處理咁多報名, 又要搞面試又要開放日, 而中間肯定有人交完留位費而唔讀, 快要開學時學校再call人去註冊, 佢地收個40蚊象徵行政費實質做多好多野架. 我係家長但都好明白學校的難處.
作者: jaz618    時間: 14-11-4 15:57     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

說實在...我並不介意嗰$40報名費...正如大部份學校interview 時叫你交幾個連郵票信封一樣...但問題係報名時學校寫明的優先次序...不明為何住其他區份都有得in...但住東區的反而冇...呢個又係咩優先次序呢?

作者: sofree    時間: 14-11-4 16:07

請問,有邊間報名費可退呢?
又有邊間會講明用咩準則收生呢?
$40 其實已經算合理了,人地收$500 或$1000的都大有人在!
何況一早說明了,當時就要諗清楚啦!
作者: littlemybabe    時間: 14-11-4 16:13

jaz618 發表於 14-11-4 15:57
說實在...我並不介意嗰$40報名費...正如大部份學校interview 時叫你交幾個連郵票信封一樣...但問題係報名時 ...
呢個問題你可以打去學校問清楚。

作者: chanoel321    時間: 14-11-4 18:45     標題: 引用:Quote:Moonlight819+發表於+14-11-4+14:04+

有學校無得IN, 之後退番哂所有回郵信封, 證件COPY ...
真光系甘呀

作者: sw_2013    時間: 14-11-4 18:49     標題: 回覆:heidya 的帖子

Agree!

作者: superlammy1031    時間: 14-11-4 19:01     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

如果有任何問題或不滿,不如直接打去學校問啦,係呢度拗冇用架!

作者: legolas625    時間: 14-11-5 09:16

如果介意大大拿被人拿左40蚊,又唔忿氣住東區無得IN,係度嘈無用,自己打去學校嘈。不過人地寫明有人數限制,你照報即你同意TAKE RISK

其實,呢個世界好多學校,每個幼稚園有自己的規則,我舊年報IN,有D直情唔收我細B表,我當時覺得好唔公平,但而家睇化哂,咪當無緣份囉,人揀你,你揀人,不如留番啖氣準備INTERVIEW好過。

作者: jaz618    時間: 14-11-5 12:22     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

其實係咪喺度抒發吓都叫嘈呢?打去學校嘈更加冇用...就算嘈到個interview 機會返黎又如何呢?無論個小朋友in成㸃...呢個都唔會係一個公平嘅interview...因為家長已經俾咗個壞印象學校。

作者: JKR    時間: 14-11-5 13:12

家長面對呢個面試遊戲壓力大, 大家都明白. 如果係呻因無得面試而失望, 相信大家都會感同身受.

但係人地學校白紙黑字寫明, 你自已同意左而交報名費, 而家無得面試就話"學校呃錢" "學校貪錢" , 咁就真係唔合理囉.
作者: loklokhui    時間: 14-11-8 14:38

因教署要求無限制交表,所以學校先會咁樣做,再加上佢地今年用個PROGRAM都要比錢買!
作者: fifibibi    時間: 14-11-8 16:28     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

應該設上限,做法惹争議

作者: chenille_c    時間: 14-11-8 17:23     標題: 回覆:babyhamster 的帖子

Interview 係咪好快。我15 分鐘唔冼出返黍

作者: picture    時間: 14-11-8 17:32     標題: 引用:本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學

有好多幼稚園都係收了appl8cation fee 都未必有interview 的。

有很人都知道、只是你才剛上這课!

作者: karen_520    時間: 14-11-8 17:42     標題: 引用:咁我又唔係好明...如果佢話以學校機制優先

原帖由 jaz618 於 14-11-04 發表
咁我又唔係好明...如果佢話以學校機制優先次序....咁點解住港島東都冇得見但九龍區有呢?

...
可能人地報港島東地址呢

作者: gg33    時間: 14-11-8 17:47     標題: 回覆:tiramisu627 的帖子

金巴倫都係,收左90蚊,細b冇得in,已經出哂offer比大b

作者: gg33    時間: 14-11-8 17:49     標題: 引用:我囝上年考都唔收啦!囝囝爸爸係校友+堂友+

原帖由 潘白兔 於 14-11-03 發表
我囝上年考都唔收啦!囝囝爸爸係校友+堂友+太爺係主任牧師啦,又如何呢?
...
主任牧師都唔收?會唔會係學生唔讀呢間咋?

作者: babyhamster    時間: 14-11-8 17:50

回覆 chenille_c 的帖子

係好快的。我都覺得快,不過覺得學校老師都好平易近人。
作者: pppwong    時間: 14-11-8 18:44     標題: 引用:回覆+chenille_c+的帖子 係好快的。我都覺

原帖由 babyhamster 於 14-11-08 發表
回覆 chenille_c 的帖子

係好快的。我都覺得快,不過覺得學校老師都好平易近人。 ...
Yes very very quick...only build the blocks and ask what animals are there on a book. Is it because we did too poorly?

作者: babyhamster    時間: 14-11-8 18:55

回覆 pppwong 的帖子

今日見左幾間都係咁,我覺得佢地唔會SPEND太多時間,因為有好多申請者。
作者: chenille_c    時間: 14-11-8 20:22     標題: 引用:Quote:原帖由+babyhamster+於+14-11-08+發

原帖由 pppwong 於 14-11-08 發表
Yes very very quick...only build the blocks and ask what animals are there on a book. Is it because  ...
Oh yes... I think we went for the same table! The animal pictures in that book are very "cartoon", my son cannot recognize all!

作者: currylamb    時間: 14-11-8 20:41     標題: 引用:Quote:原帖由+pppwong+於+14-11-08+發表Yes

原帖由 chenille_c 於 14-11-08 發表
Oh yes... I think we went for the same table! The animal pictures in that book are very "cartoon", m ...
我覺得佢lN家長多過小朋友

作者: Pepperbaby    時間: 14-11-8 21:54     標題: 引用:Quote:原帖由+chenille_c+於+14-11-08+發表

原帖由 currylamb 於 14-11-08 發表
我覺得佢lN家長多過小朋友
我都覺,我冇諗過有1part係問家長,我口啞啞,阿仔表現就ok,唉。。當買過經驗啦

作者: iansung    時間: 14-11-8 23:00     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

每間學校都有行政開支,四十元是報名費。學校都講得好清楚。報名與否由家長決定。而我住紅磡,囝囝十月細仔都有得8-11面試。

作者: pppwong    時間: 14-11-8 23:03     標題: 引用:Quote:原帖由+pppwong+於+14-11-08+發表Yes

原帖由 chenille_c 於 14-11-08 發表
Oh yes... I think we went for the same table! The animal pictures in that book are very "cartoon", m ...
Yes my son can't recognize those animals and then he got scared and didn't speak :( so I thought maybe we did too badly and the teacher cut the interview short!

作者: 潘白兔    時間: 14-11-9 18:18

回覆 gg33 的帖子

純粹個人意見,呢間學校巴閉咗,上年面試,老師,工友笑容欠奉,面試極速!
作者: Annie888    時間: 14-11-9 22:53

作者: 潘白兔    時間: 14-11-12 07:18

回覆 Annie888 的帖子

我估名氣吧!上年報名是因為他爸爸及爺爺在此堂領洗及畢業,太爺亦曾是主任牧師,本想囝囝也加入這大家庭,奈何太多小朋友面試出色,結果不收囝囝,咁咪唔讀呢間囉!現在我囝就讀區內另—間,結果出乎意料的好!

作者: Fhomama    時間: 14-11-12 08:52     標題: 引用:回覆+Annie888+的帖子 我估名氣吧!上年報

原帖由 潘白兔 於 14-11-12 發表

我估名氣吧!上年報名是因為他爸爸及爺爺在此堂領洗及畢業,太爺亦曾是主任牧師,本 ...
一切似乎神已作好安排。請問你小朋友讀了那間幼稚園?

作者: currylamb    時間: 14-11-12 09:19     標題: 引用:回覆+Annie888+的帖子 我估名氣吧!上年報

原帖由 潘白兔 於 14-11-12 發表

我估名氣吧!上年報名是因為他爸爸及爺爺在此堂領洗及畢業,太爺亦曾是主任牧師,本 ...
甘呢間學校係吾係鐘意收D文靜既小朋友?

作者: wongmuiskkk    時間: 14-11-13 03:26     標題: 回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

車,人地叫你比$時都冩明非全部有面試機會喇
咁小家咪考學校自己教喇

作者: karenlyk    時間: 14-11-13 16:55

人哋講到明未必有得in,唔可以話學校貪心喎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5